login |

Modern Family: vége a 4. évadnak

2013. 05. 23. 15:10 - Írta: CyClotroniC

34 hozzászólás | kategória: 2012/13 finálék, kritika,

Bármennyire is stabilan nézős sitcom nálam a Modern Family már a pilotja óta, azért nem kevés kérdőjelet vet fel az a töménytelen Emmy-díj, amit kapott. Mindhárom szezonja a legjobb komédia lett, a hat elvihető színészi díjból ötöt ők zsebeltek be az évek során, illetve két-két alkalommal az írásnak és a rendezésnek osztott elismerést is bezsákolták.

Idén úgy alakult, hogy az országos sitcomjaimat daráltam mind, és a Modern Family-t közel sem éreztem olyan frissnek, meglepőnek vagy katartikusnak, mint az újonc The Mindy Project-et vagy a veterán The Office-t. Sőt nálam eddig egyértelműen ez volt a leggyengébb évadjuk, még ha rossznak nem is nevezném.

Kicsit úgy érzem most, mintha ők lennének jelenleg a sitcomok rántott húsa. Sokan szeretik, tudjuk, hogy mit várjunk tőle, de nehezemre esik elképzelni, hogy valakinek az abszolút kedvence legyen, ha nyitott az ínyencebb falatok felé is.

A 4. évdra érezhetően kicsit megfáradt a kezdeti lendület. No, persze sosem voltak komoly ívek az epizódok között, de valahogy hiányoltam a feelgood, tanulságos epizódzárásokat, még ha néha hatásvadászra is mérték őket korábban. Gloria karakterénél már tavaly is rezgett a léc, idén viszont már közel elviselhetetlen lett számomra.

Hogy jót is mondjak, Lily-t például imádom, mármint azokat a felnőttes dumákat, amiket írnak neki. Persze pont emiatt épül körülötte a humor mindig ugyanarra a klisére, de valamiért mégis működik. Tetszett még, hogy Haley és Alex idén közelebb kerültek egymáshoz, illetve – magam se tudom, hogy miért – de Mitch-et nagyon bírtam.

Ha csúcspontokat kéne keresnem, akkor a 4×10-es Phil-Mitch gyávanyúl játék tetszett nagyon a házvásárlás körül, illetve a görkoris epizódnak volt egy jóleső, komolyabb hangulata helyenként. Negatív mélypont pedig egyértelműen Phil nemezise, az ingatlanügynök csávó, rég láttam már ennyire irritáló fazont sorozatban.

Az évadra csak 6/10 jár, és sajnos a finálé se lett nagy szám, sőt ha lehet, még inkább szétszabdalták a szálakat, mint szokták. Régen elvontabb sztorikat írtak, sokkal hétköznapibb, szerethetőbb lezárásokkal, idén pedig valahogy elátlagosodott mindkét elem. Ettől persze nem sodródott kasza közelbe a sorozat, de már közel sem kötelező, inkább csak töltelékszórakozás, igaz, a megbízhatóbb fajtából.

34 hozzászólás Ne habozz!

winnie - 2013. 05. 23. 13:49

nem jó. mármint nem örülök, hogy ezt olvasom. illetve örülök, mert a modern family a kiszámíthatósága és a helyenkénti zsenialitása, meg a 3 év alatt megkedvelt karakterei miatt rettenet veszélyes. veszélyes, mert könnyen visszaszippanthat.

én azt hiszem, hogy a 4×02 után kaszáltam. Ami fura, mert a 3. évadban fel sem merült a kasza gondolata bennem, de rájöttem, hogy másképp nem megy. ha valami nem olyan jó, mint volt, akkor 2-3 esélynél többet nem szabad (TILOS) adnom, mert más jobb sorozatok elől veszem el az időt. amiből nagyon kevés van. mármint időből. jó sorozatból túl sok:)

szóval néztem az idei első két részt és éreztem, hogy rutinná vált. SZÓ SINCS ARRÓL, hogy elromlott volna, rosszá vált volna, hogy ha lenne szabad 20 percem, akkor ne nézném meg szívesen, egyszerűen csak már nem elég jó. lehet, hogy eddig sem volt elég jó és csak azért néztem, mert érdekelt és az egyenletes minőség mellett a szavatossága három évadra szólt nálam, nem tudom. (pedig a karakterek miatt nézném, phil, claire és még páran zseniálisak, de muszáj sokkal tudatosabban sorozatoznom.)

roppant fura dolog, mert például a the middle-re nem mondanám, hogy jobb, mint a modern family, mégis, annak még a 4. évadban is van szavatossága.

na, de ez a fehér emberek gondja, vagy mi, hiszen olvasom, hogy valaki évek óta utálkozik a himym közben és szapulja a sorozatot, holott mér rég kaszálnia kellett volna, én meg itt nem várom meg, míg megjavul. tudom, hogy ez csak egy vélemény és mások lehet, hogy mást mondanak, de a nézettségesés is beszédes és, ha nem elsöprő a pozitív véleményhad, akkor biztos nem térek vissza. majd a 7. évadban lehet.

winnie - 2013. 05. 23. 13:51

bár lehet, hogy áttolom ezt a sorozatot is a “heti 20 percet megér” kategória helyett a “havi 20 perces”-be. mert heti 5 percre jöhet – átlagosan, hiszen másképp nem megy. megnézem minden 4. részt, szórakozok, de 20 percet már nem akarok szánni rá minden héten.

CyClotroniC - 2013. 05. 23. 15:24

Az írásról lelógott volna ugyan, de Cam kezében magyar jelenlét az utolsó képen. :)

ace05 - 2013. 05. 23. 15:54

Az évad csúcspontjaihoz én még hozzá írnám a 4×13 rész “keresztapás” jelenetét. Valami fenomenális volt. Ty Burell nélkül biztos nem lett volna ennyire vicces.

CyClotroniC - 2013. 05. 23. 16:00

Ha konkrét jelenetet kell írni, akkor nálam is az volt a top.
Baromi jól játszotta egyébként szerintem is.

dante - 2013. 05. 23. 16:11

én elnézegetem, viszont nem értem az istenítést, meg a díjesőt.
lehet azért, mert nem igazán nőttek hozzám a szereplők, nem tudok azonosulni velük.

AJ - 2013. 05. 23. 16:18

CyClotroniC:

Én meg azt hittem hülye vagyok, hogy a Parlementet látom Cam kezében.

sziki - 2013. 05. 23. 16:18

Nálam most jön majd a negyedik évad dara, nálam az első három évad nagyon a zseniális kategóriába tartozik, remélem nem fogok nagyot csalódni.

mkfad - 2013. 05. 23. 16:23

Jópofa még mindig a sorozat, de kiveszett belőle a frissesség. A finálé utolsó jelenete mintha önmaguk paródiája lett volna.

daavi91 - 2013. 05. 23. 16:31

nekem változatlanul a kedvenc sitcomom :) nézek jobbakat, viccesebbeket (pl. Parks and recreation vagy Veep) de akkor is ez az a sitcom, amit minden héten a legjobban várok… szeretem, na :D

Niki - 2013. 05. 23. 16:32

A rántott húsos hasonlat nagyon találó:)

Lantaar - 2013. 05. 23. 16:35

Nem tudom más hogy van vele, de nekem eléggé megfáradt a sorozat. Eddig az adott napi szitkomokból ezt néztem mindig elsőnek, de a ez alatt az évad alatt azt vettem észre, hogy szép lassan lecsúszott utolsónak. Itt valahogy kezd számomra idegesítő lenni, ahogy a karakterek kezdenek nagyon egysíkú lenni. Persze minden hoszabb életű szitkomnál megesik az, hogy egy vagy több karakternek egy bizonyos tulajdonsága felerősödik, de itt engem kezd idegesíteni. Nem vagyok a nagyon kaszálós típus, főleg negyedik évadoknál, a bennem élő kompletista annál erősebb, de nálam visszacsúszott a sorozat a középmezőnybe. Ja és én vagyok az egyetlen, akit idegesít a főcímzene?

jikke - 2013. 05. 23. 17:07

Az első két évad zseniális volt. Nagyon eltalálták. A harmadik is jó volt, de már nem annyira. Ez a 4. évad meg sajnos már nagyon gyenge lett.

winnie - 2013. 05. 23. 17:09

OFF: a Cam-képből. a könyvesről valakinek van nagy felbontásúja?

CyClotroniC - 2013. 05. 23. 17:14

winnie: Sima HD-sból tudok lőni, amin látszik, talán még jobban is, majd átküldöm.

.tnm - 2013. 05. 23. 17:18

szerintem pedig továbbra is zseniális sorozat, finálén is jókat röhögtem, néha könnybe lábadt szemmel. nagyon jól súlyoznak a érzelmileg, amikor a legszomorúbb pillanatokba is belopnak egy kis mosolyt. rengeteg sztori szállal mindig van lehetőség egy másik poénra váltani és berakni pár utalást, hogy mi zajlott közben.
és azt se bánom, hogy néha áldoznak 1-2 poénmentes percet csak arra, hogy utána elsüssenek egy apróbb poént, amire 5 perc múlva kontráznak csak rá.

nagyon jó sorozat, bár azt elismerem, hogy nagyon sok múlik azon, hogy mennyire tudja megszeretni?, inkább elhinni életszerűnek az ember. szemben a veep-pel, az office-szal és sok más sorozattal itt nincs olyan érzésem, hogy “ilyen ember a valóságban nincs” (érdekes módon amúgy ilyen problémám a többkamerás szitkomoknál és az animációknál nincs, ott elfogadom, hogy ez egy “karikatúra” jellegű helyzet)

ace05 - 2013. 05. 23. 17:28

Nagyobb felbontásban a könyv: http://bit.ly/12PXIoe

winnie - 2013. 05. 23. 17:53

köszi!

winnie - 2013. 05. 23. 17:54

tnm: mindkettő igaz lehet. a zsenialitás és az “életszerűségebbség” is, számomra ezért is volt furcsa, hogy a nyárt követően így kiszerettem belőle.

paranoid android - 2013. 05. 23. 17:58

Remek a rántott húsos hasonlat. Én is így vagyok vele, hogy stabilan nézős kategória, de sosem lesz nagy kedvenc.
És azzal is egyetértek, hogy ez az évad gyengébbre sikerült. Én talán abban látom ennek az okát – a frissesség eltűnése mellett – hogy idén nem a megfelelő karaktereken volt a hangsúly. A Dunphy gyerekek sokkal kevesebbet szerepeltek, mint a korábbi évadokban, voltak olyan részek, amikor fel sem tűntek. Pedig Phil mellett ők a legjobbak. Főleg most, hogy a mindig zseniális Luke mellett szerintem Haley és Alex is még jobb karakterek lettek így idősebben és egy remek testvéri kapcsolattal. Ellenben a másik két gyerek karakter túl sokat szerepelt. Lehet, hogy Manny nem volt annyit képernyőn, de a többiek hanyagolásával soknak tűnt. Lily meg nagyon nem nekem való. A gyerek-klisék kézikönyvének első fejezetéből előbányászott (bár Manny sem büszkélkedhet a legeredetibb személyiséggel), és förtelmesen eljátszott karakter. De lehet csak velem van a baj, mert akárhányszor panaszkodok rá, mindig egyedül maradok ezzel a véleményemmel. Philben legalább most sem csalódtam, és Mitch is meglepően jó volt ebben az évadban.

Casey Novak - 2013. 05. 23. 18:34

Hogy a halálba lehet kiszúrni az ilyen könyvborítóféléket?! Mennem kell szemészhez.

A rántott hús dolog nekem nem fekszik, mert azt nem szeretem, a MF-t meg igen ;) De a hasonlat értelmével valahol egyetértek, egy ideje én is jobban örülök a kettő közül a The Middle új részeinek, viszont ki nem hagynám ezt sem, semmi pénzért. Abba a kevés szitkomba, amit még elviselek, belefér. Phil egyszerűen fenomenális, a másik két kedvencem pedig a két kiskölök, Luke és Manny. A fináléban az utolsó jelenetül olyan szinten aranyos volt, hogy csak na!

CyClotroniC - 2013. 05. 23. 18:45

Sose voltam az ilyesmiben jó, de itt valahogy nagyon sokáig és nagyon egyértelműen mutatta Cam a könyvet, hogy vonzotta a szememet.

Ha már mindenki rangsorolt, akkor pár saját preferencia:

Phil amúgy talán azért a legjobb, mert ő a legbénább epizódokban is hozza magát. Sztoriszálra idén talán a Cam-Mitch páros volt a legstabilabb Lilyvel.

Nálam is a 3 Dunphy gyerek lenne a kedvenc, de ritkán hálásak velük az írók. A mai napig az egyik kedvenc részem, amikor Haley outsmartolja a családot a feketetére festett szappannal, mikor kütyü-mentes hetet tartanak.

És mindig leírom, de még több Dylant. Kedvenc visszatérő vendégkarakterem utcahosszal a srác. A legjobb benne, hogy nem csak Haleyvel remek, hanem kb mindenki mással is.

Igazából Glorian kívül nincs bajom senkivel, de ha három embert kéne kiválasztanom egy 20 perces specialre, az tuti a Phil-Luke-Haley trio lenne. Lehet, hogy pont azért ők, mert a felszínen ők tűnnek a “legbutábbnak”, de mindig villantanak valami nagyon okosat.

Leslie01 - 2013. 05. 23. 19:02

A kritikával teljesen egyetértek. Egy kivétellel: Gloria mellett nálam Lily a legidegesítőbb. Aztán meg Cam.
Igazából egy Dunphy-család spinoffot szívesebben néznék.

Thrasher - 2013. 05. 23. 19:33

jah, az első és a második,valamint a második és a harmadik évad között is nagyot esett nálam a cucc, a középszerűnél alig jobb már csak.

napocskin - 2013. 05. 23. 19:46

Konkrétan egy mosolyt is alig tud belőlem kicsalni az utóbbi időben. Kasza.

superpityu - 2013. 05. 23. 20:09

a rántotthúsos hasonlat tényleg találó. még mot is úgy érzem, hogy egy remek sorozat, de valahol megrekedt, nem akar több és jobb lenni mint korábban. én is darálgattam 4-5 részenként amikor időt szorítottam rá. kicsit kifakult de még mindig jó. viszont aki tényleg szeret ismeretlen vizekre evezni és be i jönnek neki az újdonságok, akkor már könnyen lehet, hogy elmarad az, hogy heti 20 percet szánjon rá az ember.
a sok sok remek újdonság közepette néha azon kaptam magam, hogy hoppá már 4 részt sem láttam belőle.
phil még mindig remek. idén pedig a 2 lányt tudnám még kiemelni. Hayley az eleje óta az egyik legjobb karakter, Alex pedig idén lett szerintem jobb, gondolom ez a kettejük közötti kötelék kialakulása miatt van. Egyébként én is szívesebben néznék egy dunphy spinoffot, mert az érdekesebb karakterek ott vannak abban a családban. Gloriaval sincs bajom, de azért néha túlzásba viszik. Lily pedig aranyos, tényleg baromi klisés, és a kislánytól sem várok el eget rengető alakítást, de bejön. azok a mondatok amiket a szájába adnak még mindig jók.

joshua7 - 2013. 05. 23. 20:27

A kritika részemről korrekt. A sori tényleg gyengébb, mint volt, én már csak megszokásból nézem. De kaszaszinten még messze nincs. Lily szerintem is marha irritáló…

Vodor - 2013. 05. 24. 02:46

Szerintem a community, new girl, és még a Big Bang (!) mögé ereszkedett ebben az évadban. Konkrétn dög unalom volt…

jiliac - 2013. 05. 24. 07:19

Egyetértek a kritikával. Majd ha nem lesz más megnézem, de nem érdekel már annyira mint eleddig. Kellene valami új lendület neki.

cyborgwings - 2013. 05. 24. 12:49

én nyáron daráltam le az első három évadot, aztán idén hetiben követtem, és sajnos egyet kell értenem, hogy kezd megfáradni a sorozat. szeretem én is még mindig és elég jól szórakozom, de valóban közel sem olyan zseniális az utóbbi időben, mint a legelején volt.

gloriából nekem is elegem van már és képtelen vagyok elvonatkoztatni sofia vergara szemöldökétől, ha képernyőn van. nagyon béna lett a karakter a szülés után, kár volt ezt meglépni, úgy tűnik.
a másik szereplő, akivel hadilábon állok, nálam is lily. vannak jobb pillanatai, de legtöbbször inkább erőltetett, egyértelműen kliséhalom, valamint szegény gyerek nagyon félresikerült választás volt, mert nem nőtt bele a színészetbe mint olyan.

én mitch karakterét az elejétől fogva nagyon csípem, de idén talán tényleg szintet lépett. camet is bírom, valahogy nem tud sok lenni nekem a melegsége, mindig szórakoztat az affektálása. phil egyértelműen remek, de a többiek kiemelkedő voltával annyira nem értek egyet, noha valóban elég jók a gyerekek, de számomra nem annyira.

a finálé közepes szinten muzsikált, a korábbiak azért jobbak voltak ennél.
összességében nálam belefér a 7,5/10, mert sok sorozatnál még most is jobbat produkál.

István - 2013. 05. 24. 19:40

Az tény, hogy voltak gyengébb részek, de nekem nagyon bejött ez az évad is. Szerintem színészek nagyon összeillenek és szerethetőek.

Szóval én kitartok mellette. :)

sherlock20 - 2013. 05. 24. 21:38

Hát nem tudom, én idén is nagyon élveztem. :D Nem olyan zseniális, mint az előző évadok, de engem azokkal már kilóra megvettek, és van még mindig annyira jó, hogy ne kelljen kaszálnom.

Flanker - 2013. 05. 26. 12:46

Még véletlenül se érzem megfáradtnak. A fináléban egyedül a “eddig sose láttuk-hallottuk rokon szál előhúzása” nem tetszett, amúgy a komorabb hangulat ellenére jó volt. Alex szépen kikerekedett..:)

519 - 2013. 07. 29. 22:20

Most daráltam le mind a négy évadot, és bár már az első évadban volt, akitől a falra másztam (Phil), azért jókat derültem a részeken. Aztán ez így évadról évadra kezdett romlani. Egyre többen kezdtek el idegesíteni (Cam, Lily, Manny, Luke…), és egyre unalmasabbak és laposabbak lettek a részek. A 4. évad második felén egyszer nem mosolyodtam el, pedig én aztán a legapróbb hülyeségeken is tudok röhögni. Ellenben egyre többször gondolkoztam el azon, hogy minek nézem én ezt? Valószínűleg, ha Jay és Gloria nem lenne, esélyt se adnék az ötödik évadnak, így viszont az első pár részt még megnézem. Btw, hova a fenébe tűnt Joe az utolsó részekre? @_@

Ide írd


kötelező

(kötelező, de megtartjuk magunknak)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz