login |

Criminal Minds: vége a 8. évadnak – írta Sue

2013. 05. 24. 18:17 - Írta: vendegblogger

10 hozzászólás | kategória: 2012/13 finálék, kritika,

A Criminal Minds 8. évadja tartogatott a kitartó nézők számára pár érdekességet. Az elmúlt években menetrend szerintinek nevezhetően nem túl érdekfeszítő szezonnyitás után magára talált a sorozat, és bár voltak olyan részek, amelyek – hát hogy is mondjam finoman – nem sikerültek túl jól, maga az évad egy tisztességes átlagszínvonalat hozott.

Jeanne Tripplehorn nem bizonyult teljesen megfelelő Prentiss-pótléknak: bár az utolsó részekben próbálták kissé árnyalni, mélyíteni az általa megformált karaktert, ettől függetlenül továbbra sem látom különösebb értelmét annak, hogy ő a csapatban van azon túl, hogy megvan az eddig megszokott létszám. Ráadásul mivel ő eredendően nyelvész, azt kell mondjam, nem tett sokat hozzá az évad során a megoldott ügyekhez azzal, hogy a profilozás során olykor a szóhasználatot elemezte.

Mégis azt mondom, hogy egy korrektül összerakott évadot tudhatunk magunk mögött, és az írók előtt le a kalappal, hogy idén megint sikerült újabb és újabb érdekes sorozatgyilkosokat kreálniuk. Sőt, volt egy főgonoszunk is, a Replicator – folyamatosan csepegtettek vele kapcsolatban információmorzsákat, de az utolsó részig komoly várakozásban bírták tartani a nézőket a személyét illetően.

A gonosz alapötlete egyébként nálam bejött, mert a már megoldott ügyek másolásával és a csapat tagjainak folyamatos megfigyelésével egy elég sajátos, feszült alaphelyzetet sikerült teremteniük. Ami még szintén érdekes, hogy azok a részek, ami a leginkább megragadt bennem, zömében a csapat tagjainak rendezései: Matthew Gray Gubler és Thomas Gibson egyaránt állt idén a kamera túloldalán, a végeredményt elnézve pedig még több általuk rendezett részt szeretnék látni a jövőben.

Emellett szeretném jelezni, hogy a csapat valamely tagjának hátteréhez, magánéletéhez kapcsolódó részek nálam változatlanul bejönnek, ugyanis szépen csöndesen mélyítik a karaktereket – ez a módszer a gyengém. Spoilerekkel folytatom a tovább mögött.

Annak mostanra már kifejezetten szurkolok, hogy Reid találja meg végre a boldogságot, mert ami az idén a végre meglelt szerelmével történt, az durva volt: hónapokon át sajátos telefonos kapcsolata volt Maeve-vel, majd az első találkozásuk egyben az utolsó is, mert a lány akkor meg is halt – a róluk szóló rész (8×12) az évad csúcspontja volt.

Ilyen felvezetés után jutottunk el az évadzáróig, mely két részének megnézése után egyetlen dolgot nem értek: minek kellett ezt dupla évadzáróként adni? Az előzetes információk alapján azt várhattuk, hogy egy Hotch-ra koncentráló, halálesetet is hozó dupla részt kapunk.

Ez végül is igaz volt, csak mindezt két, teljesen különálló részben valósították meg: az első 40 percben Hotch öccsét is viszontlátva egy droggal mérgezős sztorit láttunk, itt-ott megjelenítésileg nagyon eltaláltan tálalva (a rave buli és a vacsoraasztal emlékezetes momentumok voltak szerintem másnak is), majd egy mini-cliffnek szánt átvezetésnek a Replicator ügyét felgöngyölítő részt kapunk.

Nálam sokkal nagyobbat ütött volna, ha nem folyamatában látom, mert akkor a Strauss szobájába beosonó gonosz sokkal izgalmasabb lett volna. Így valahogy az első pillanattól kezdve, hogy Hotch öccsétől való búcsújának fotókon megörökítését látjuk, egyértelmű volt, hogy zárásként kiiktatják a Replicatort. De haladjunk csak szépen sorjában.

Hotch öccse változatlanul jól néz ki (pedig az első évad óta eltelt pár év), és továbbra is megvan az a jó szokása, hogy bajba keveredik. Az már csak mázli, hogy a nagy tesó éppen New Yorkban van, és így a csapatot a helyszínre hívva segíteni tud felgöngyölíteni egy a lánya halálát sajátos módon, másokat egy durva droggal sunyin megmérgezve megbosszuló apa ügyét.

Erre a részre tényleg nem érzem érdemesnek több szót vesztegetni, mert történetileg tényleg a fivérek kapcsolata és Hotch magánélete volt benne a fontosabb, akit pedig ez érdekel, annak a megnézést javasolom. (Viszont Thomas Gibsonnak kifejezetten jól áll, amikor nem pengevékonyra összeszorított szájjal, komolyan-morcosan néz, hanem mosolyog – ez azokra a ritka jelenetekre jellemző, amikor Jack és/vagy Beth jelen van, és ebben a részben szerencsére volt több ilyen is.)

Így érkezünk el arra a pontra, hogy megtudjuk: a Replicator New Yorkba is követte a csapatot, mi több, eközben meghackelte Garcia rendszerét is. Strauss meggyilkolásával egyértelművé válik, hogy nem lesz megállás, ismeri a csapattagok magánéletét is, nem csak a megoldott ügyeket, és a legnagyobb boldogság számára az egész csapat apró cafatokra tépése lenne.

Szépen lassan a csapatnak sikerül összeraknia, hogy Blake lesz a kulcs az ügy megoldásához (na jó, ez konkrétan magának Blake-nek esik le), s hogy a Replicator – mint az már egy ideje várható volt szerintem – belső ember. Hogy miért volt várható? Olyan pontossággal, aprólékossággal másolta a csapat által már megoldott ügyeket, amiből egyértelmű volt, hogy valahogy hozzáfért az aktákhoz, amihez pedig vagy szuper hackernek kell lennie, vagy belső embernek.

Én az utóbbira szavaztam, mert egy hacker nem szentelt volna ennyi időt az alapos személyes megfigyelésnek, mint Curtis tette, hanem a digitális nyomaikat követte volna. De térjünk csak vissza a sztorihoz. Szép lassan kiderült, hogy a kedves Replcatorunknek Strauss-szal és Blake-kel közös múltja van, hogy Strauss-nak köszönheti pályája (vélt) megtörését, s hogy haragszik Blake-re, mert neki mégiscsak sikerült anno megkapaszkodnia a ranglétrán.

Fájt neki mindezt látni, majd miután Blake újra Strauss aktuális csapatának tagja lett, úgy döntött, itt az ideje megbosszulni a bő 10 évvel korábban szerzett sérelmeket, lehetőleg nem csak a két nőn, hanem az egész csapaton. A profilozók felrobbantása csak Garcia és Rossi munkájának köszönhetően nem sikerült neki, cserébe sajátmagát gyönyörűen kiiktatta, úgyhogy várhatunk arra őszig, hogy lesz-e újabb főgonoszunk.

A halálesetet tehát megkaptuk, de szerencsére nem a szűken vett csapat egy tagjától kellet búcsúznunk. Ugyanakkor érződött ezen az évadzárón, hogy amikor írták és felvették, még nem volt biztos a folytatás, így inkább szépen lezárták, kerek egészet adva a nézőknek.

Az évadra összességében az 7/10-et ki tudok osztani, mert korrekt, kellemesen elszórakoztat heti 40 percre, az ügyek többsége érdekes (mikor éppen miért), a zárás pedig alapvetően szépen simult a korábban látottakhoz ezen a téren, feltéve, hogy az ember nem várt valami nagyot. Ha nem is tűkön ülve várom, de ott leszek a folytatásnál.

10 hozzászólás Ne habozz!

poppy - 2013. 05. 24. 18:40

érdekes, hogy én ennél az évadnál éreztem először az írók elfáradását, bár az is lehet, hogy én ,,untam” bele egy kicsit a sorozatba. ez a gyakorlatban csak annyit jelentett, hogy nem heti nézős volt, hanem inkább összevártam pár részt és ilyen mini darálásokat csináltam :)) több ponton egyetértek a kritikával; szerintem is azok voltak a legjobb részek, amiket a szereplők rendeztek (mondjuk engem Matthew G. Gubler a tavaly általa rendezett 7×19-es résszel is kilóra megvett:D), én is szurkolok Reidnek, hogy rátaláljon a szerelem. Blake nekem már az elején se volt szimpi (mondjuk Prentiss se), reméltem, hogy a családi dolgai miatt búcsúzunk tőle, de sajnos nem…
A dupla évadzáró viszont nem tetszett, főleg mert én se értem, hogy miért lett dupla, szép volt az átvezetés, de az motoszkált a fejemben végig, hogy csak ennyi? ettől függetlenül maradok és várom a következő évadot, egyetértek a 7/10-es pontszámmal. (btw Luke Skywalker eléggé meghízott :O)

Benjy - 2013. 05. 24. 19:15

Még van kb. 5 rész elmaradásom, de egyértelműen valahogy visszataláltak a helyes útra. Többnyire jó részeket kaptunk, és valóban még mindig tudnak érdekes sorozatgyilkosokat kreálni. Pölö aki élő bábokat csinált (Áu!), aki vérrel festett, vagy a kedvencem, aki úgy ölt emebereket, hogy más emberek ötleteit használta fel, és a többi. Természetesen voltak gyengébb részek is, de egy 24 részes évadban nem ritka. Tripplehorn pedig nem jó, és az még rosszabb volt, hogy sokszor csak úgy beleerőltették magánéleti problémákba.

Sue - 2013. 05. 25. 00:21

@poppy: hát igen, majdnem bele is írtam a kritikába, hogy Luke Skywalker baromira meghízott, de a szemei miatt nekem továbbra is egyszerűen ő Luke Skywalker – éppen ezért nem tudtam igazán komolyan venni őt ebben a szerepben :D

Hulp - 2013. 05. 25. 00:29

Ami az évad egészét illeti, egyetértek a poszttal. Összességében jó volt, voltak kifejezetten jó részek (a bábos, videójátékos, babysitteres, Maeve sztori), és voltak inkább átlagosak. De ahogy a kibeszélőnél is írtam, zárásként ennél sokkal többet vártam. A 23. rész kifejezetten tetszett mint különálló rész, viszont a replicatoros sztorihoz túl sok köze nem volt az utolsó néhány perctől eltekintve. Erica Messer nyilatkozta is, hogy az évadzáró nem dupla epizódnak készült eredetileg. A Repilcator az évad folyamán nagyon jól fel lett vezetve, és ehhez képest nagy csalódás volt a végkifejlet. Strauss kinyírása kicsit sem hatott meg, mivel amúgy is unszimpatikus volt a karakter a korábbi szereplései miatt. A gyilkos motivációjánál is volt hiányérzetem, mert azt még értem, hogy Strausst miért utálta, de Blake iránti gyűlölete már sokkal kevésbé volt megalapozott, a többiek felrobbantása meg aztán végképp totál értelmetlen lépés lett volna. Hacsak nem a nyomok eltüntetése miatt, de ez már tényleg nagyon csak belemagyarázás. Sokkal jobb lett volna, ha mondjuk Kevin a Replicator, vagy Willt nyírják ki, mert őt nagyon utálom. Bár erre a 7. évad végén lett volna igazán lehetőség, és ott sem lépték meg.
Természetesen várom a következő évadot, meg az azutánit is. Amíg JJ ,Ried, Garcia szerepel, tuti nézős.

Mephike - 2013. 05. 25. 08:28

Még pár részem van az évadból, de továbbra is ez az egyik kedvenc sorozatom. Sajnos az új kolléga (Jeanne Tripplehorn) valahogy nem tudott megfogni. Lehet nem kap elég lehetőséget, de valahogy úgy érzem a színész sem tudja beleélni magát a szerepbe.
A köv évad ha ennyire jó lesz, mint a mostani, akkor továbbra is maradni fogok.

Hulp - 2013. 05. 25. 12:22

Az írók nem nagyon akarnak/tudnak kezdeni semmit Blake karakterével. A 22. részben szerintem a nézők nagy része annak drukkolt, hogy mondjon igent a férje ajánlatára. Jópár fórumot olvasgattam és amikor még ment a találgatás, hogy kit tegyen el a Replicator az évad végén, jó nagy számban javasolták Blaket. Nem nagyon olvastam olyat, hogy valakinek is szimpi lenne. Na, majd talán jövőre.

Vera - 2013. 05. 26. 22:23

Penelopé teljesen elfogy a végére, a fele hája odalett.
Az évad egész jó volt.

Smile - 2013. 05. 27. 18:31

Strauss halála nekem nem volt akkora meglepi, a másik tippem még Kevin lett volna valahogy a kettőjük karaktere az utóbbi időben (szerintem) egy kicsit értelmét vesztette. Ugye Strauss volt a gonosz bürokrata, aki ellen lehetett harcolni, de aztán már az is elmúlt és ő is jófiú izé jókislány lett, amiből meg már van elég a sorozatban. Számomra Kevin is feleslegessé vált akkor, amikor szakítottak Garciával.

Prentiss-t én valahogy sose tudtam megszeretni, mint karaktert, de legalább érdekes adaléka volt a sztorinak. Blake nekem sokkal szimpibb, csak hát látom, hogy nagyon nem tudnak mit kezdeni vele, mert ez a nyelvi elemzés rész nem akkora extra, eddig Reid is meg tudta csinálni.

Az évadból nekem is a 8×12 tetszett a legjobban plusz az MGG által rendezett részek (bár azok a korábbi évadokban is nagyon bejöttek).

A legjobb vendégszereplő nekem idén Michelle Tachtenberg volt, valahogy nála tényleg el tudom képzelni, hogy a cuki pofi és a nagy kék szemek egy őrült ribit rejtenek.

Meave karakterét a végére megszerettem (de lehet, hogy csak azért, mert hatásos halála volt). Ami viszont rettentően kiakasztott benne az elején, hogy ugye tudta, hogy Reid FBI-os profilozó és fel is ajánlotta neki a segítségét erre a csaj valami olyasmivel hárította, hogy “jaj ne segíts, mert még bajod esik”. Értem én, hogy nem lehettek egyből egymáséi meg kellett a bonyodalom, de azért mást is ki lehetett volna találni hátráltató tényezőnek. Bármit, ami nem akkora baromság, hogy a falat kaparom tőle. Ebből következően a 8×12 végén sajnáltam ugyan Meave-et (de leginkább Reidet) azért bennem maradt, hogy “úgy kellett neked hülye liba”.

slp - 2013. 05. 29. 22:41

Az évad első részét megnéztem, megláttam az új színésznőt és le is raktam az egészet, vártam erre a kritikára. Örülök hogy nem húztátok le, de annyira ellenszenvesen néz ki ez a Jeanne Tripplehorn, képtelen vagyok rávenni magam hogy nekiüljek végig darálni. Komoly probléma ez :D

Bullseye - 2013. 09. 27. 14:40

Érdekes, én is leraktam az újabb váltásnál. Garcia munkaköri váltásánál is rezgett a léc, a Prentiss és JJ ki-be dobálása is gáz volt, stb. stb. De pótoltam nyáron, és elment. De ez az mostani rész. Kiakasztott keményen.

SPOILER ALERT

Emlékeztek, amikor ez egy okos sorozat volt, elemzésekkel, logikus, követhető dolgokkal? Már amennyire az ilyen szinten beteg emberek gondolkodása követhető, de azok voltak…

Most ez a tucatkezdés a balesettel, az időugrás, meg a feloldása szánalmas volt. A zavaros de nagyon véres és brutális és tabu gyilkos csak fölösleges tetézésnek tűnt. És a vége: az FBI legjobb pszico-csapata + az összes rendőr, bár tudta ki az elkövető és beszélt az anyjával, nem tudta azt, hogy van egy ikertestvére? Ezt hogy gondolták?

Ide írd


kötelező

(kötelező, de nem adjuk ki senkinek)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz