login |

90210: vége az 5. évadnak. És a sorozatnak is. – írta gebriell

2013. 05. 26. 23:00 - Írta: vendegblogger

15 hozzászólás | kategória: 2012/13 finálék, kritika,

Azt kell mondanom, hogy a CW pontosan egy évvel késett a 90210 kaszájával. Nem azért, mert ez az évad nem hozta a tőle megszokott formáját, hanem mert egyszerűen kifáradt az egész történet. A szereplőkkel látványosan nem tudtak mit kezdeni: karakterek tűntek el a semmibe és újabbak léptek be, csak a drámai hatás kedvéért, ám az „újdonságok” sem tudták annyira feldobni, hogy még egy évet kihúzzanak.

Onnantól kezdve pedig, hogy kiderült vége a sorozatnak, mintha az írók pánikba estek volna és elkezdték a végső katarzis felé terelni a szereplőket, melynek az eredménye egy siralmas évadzáróban mutatkozott meg. Az a baj, hogy aki sok tini drámát néz, azt nehéz meglepni.

We tried, but we failed.

A tovább után spoilerekkel folytatom.

Megmondom őszintén, a záró epizód alatt többször is hangosan nevettem, mert egyszerűen annyira blőd volt az egész történet, hogy ezt még a 90210-hoz képest is rangon alulinak éreztem.

Azt azért nem gondoltam volna, hogy az írók tényleg az Annie – Liam-párost állítják középpontba, már csak azért sem, mert egy ideje már rettenetesen elcsépelt volt ez a kombinációt. Pláne, hogy a lány elvileg élete szerelmét vesztette el nagyjából 5-6 résszel ezelőtt, míg a fiú a társaság összes nőneműjébe volt már szerelmes, plusz az egyetemen is ismerkedett rendesen. De ne szaladjunk ennyire előre!

Az utolsó előtti részben bőven kaptunk drámát, ami Adriana koncertje utáni robbanással zártak le, így sejthető volt, hogy innen haladunk tovább az időben. Az alkotók úgy érezték, hogy egy ZS-kategóriás katasztrófafilmet még érdemes lenne összehozni a végére, így volt itt minden: Navid Schwarzeneggerként törte az utat, hogy megtalálja a romok alá szorult lányt.

A tűzoltókkal ellentétben neki 3 perc alatt sikerült átverekednie magát a leszakadt vezetékeken és törmelékeken, de hát ez még mindig a 90210. Természetesen ők is összejöttek a végére.

Aztán Naomi szintén a bűvös hármas szám jegyében, 3 óra alatt megszervezett egy jótékonysági partit a parkba (bár legalább volt némi önirónia a készítőkben, amit Annie szájába adtak, miszerint: hogy lehet ennyi idő alatt összehozni egy ilyen rendezvényt?). És itt még arra is volt ideje, hogy újabb szerelmi monodrámájának végén, megszerezhesse az elit és befolyásos családból származó fiút, úgy, hogy mindezt a gonosz anya legitimálta.

Liam már tipródott az utóbbi pár részben, hogy vajon Annie-vel mi legyen: újrakezdje-e az életét Ausztráliban Sydney-vel (ah, ez annyira fáj), vagy válassza a középiskolai szerelmét, aki egyébként megírta történetüket (meg azt, hogy prostituált volt) és ezzel bestseller íróvá avanzsált?! Segítek, az utóbbi történt, méghozzá úgy, hogy kiderült, motorral meg lehet állítani repülőgépeket.

Aztán persze még ott volt a blőd lánykérés is, de az csak a kis cseresznye a 90210 tortáján.

Amit egyébként mindenképpen pozitívumként értékelek az utolsó részben, hogy nem minden karakter kapott hepiendet. Az évad nagy vesztese Silver, aki alig, hogy elvesztette a béranya által vár gyermekét, még az is kiderült, hogy rákos. Sőt, sokáig sulykolták belénk azt, hogy a karakter roppant önző ember, aminek igazából nem láttam sok értelmét. Innentől pedig a fantáziánkra van bízva, hogy vajon az ő sorsa mi lesz.

Akivel semmi nem történt az Dixon. Mindenki örült, hogy él, de az egész részben csak lógott a levegőben és arról biztosított mindenkit, hogy milyen jó lelke van. Ez jellemző egyébként az egész évadra. Sokaknak nem volt funkciója, vagy csak nagyon kis mértékben tudták befolyásolni a cselekményszálat és a főszereplők életét (kivéve Mark és Mikhela), miközben 4-5 karakter egyik akcióból a másikba csöppent.

Összegezve: az 5. évad a válásról, a gyerekvállalásról, a rákról, a könyvírásról, a bár étteremmé alakításáról, karrierek tündökléséről és bukásáról szólt, miközben a karakterek egyik ágyból a másikba vándoroltak. Úgy, hogy elvileg alig töltötték be a 21-et. Ez azért sugall valamit…

Az évadzáró erős 4/10, az évad pedig 5/10, de akkor olyan jószívű vagyok, mint Dixon.

Azért azt mindenképp meg kell jegyezni, hogy senki nem gondolta, hogy a sorozat idáig ki fogja húzni, szép teljesítmény ez az öt évad is, nekünk pedig gratulálok: végignéztük!

15 hozzászólás Ne habozz!

VanillaSky - 2013. 05. 26. 23:24

Másfél évadot láttam tán belőle, de ha jól emlékszem Silver volt beállítva a legracionálisabb és legjóindulatúbb szereplőnek. Öt évad alatt meg átváltozott házisárkánnyá? Érdekes, mondjuk annyira azért nem hogy ezért végignézzem. Esetleg valami momentumhoz köthető vagy hosszú folyamat volt?

bettygirl - 2013. 05. 26. 23:51

Köszönjük a kritikát gebriell, teljesen egyetértek veled. Sajnos(?) én nem tartottam ki, kaszáltam a vége előtt kb. 8 résszel, de az évadzárót végigpörgettem. Semmiről nem maradtam le :) Tavaly kellett volna meglépni azt a kaszát, valóban, így most azért elég kellemetlen a szánk íze. Az első 4 évad viszont engem nagyon jól elszórakoztatott, de itt volt az ideje befejezni.

HeliGeli - 2013. 05. 27. 06:19

én 2 szezon után kaszáltam de a végső kritikára kíváncsi voltam (látom sokat nem veszítettem)

JimmyL - 2013. 05. 27. 08:29

Pont ezt akartam irni.. hogy kb masfel-2 evadto birtam belole es Silver votl ak edvencem.. ehhez kepest jol nezunk ki :)

ooo - 2013. 05. 27. 10:05

Örülök ennek a posztnak, mert a tűrőképességem a 4. évad végéig tartott. Már akkor is általában beletekergettem az epizódokba, túl sok volt az “agyfaszt kapok”-jelenet.

Évadzárót nem néztem meg, de a fent leírtak alapján nem is fogom. :D Borzasztó lehetett. Annyira hiteltelen, komolytalan, hogy 20 évesen mindenki sztár lett, mindenki baszik mindenkivel, aztán valami hangyafasznyi dolgon összekapnak és oda a szerelem. Ha ez így működne az életben is, akkor nem lennének házaspárok. :D

Addig egyébként kifejezetten élvezetes volt a sorozat, amíg gimisek voltak. Persze megvoltak ezek a nagyon kiszámítható dolgok, de nem vitték túlzásba+karakterek is szimpik voltak. (Kivéve Navidot… na attól falra tudok mászni.)

lexie - 2013. 05. 27. 10:45

Visszasírom az első három évadot. Silver bipoláris betegsége, a tanár-zaklatás ügy vagy Annie megszállott kedvese azért izgalmas volt. De amint befejeződött a harmadik rosta… valóban böhöm nagyott kátyúsodott a sorozat, azt se tudtam, mit nézek…, dobtam is a 4. évad premierje után.

Nestel - 2013. 05. 27. 15:34

Teljesen egyetértek a kritikával. Számomra nemcsak az évadzáró, hanem az afelé vezető utolsó 4-5 rész is kínszenvedés volt. Én mondjuk kifejezetten örültem a Liam-Annie párosnak (nagy kedvencek), de még így is elég légből kapottnak tűnt, arról nem is beszélve, hogy ez az utolsó másodpercig húzzuk a dolgot elég erőltetett volt. (Az a repülőgépes jelenet… Túl sablonos lett volna az épp gép felé sétáló lány? Nem hinném, hogy ezen a részen már sokat rontott volna.) Nekem a másik problémám ezekkel az utolsó évadokkal, hogy kicsit álomszerű volt az egész. Nem tudom, hogy Amerikában hogy él egy gimnazista, vagy egyetemista, de szerintem ott sem egészen így. (Magyarországon meg aztán tutira nem így…) Annyira másodlagos szerepet kapott az iskola, a végzettség, mintha tényleg felesleges lenne, és egy csettintéssel jó állást lehetne szerezni, céget lehetne alapítani stb…

Kajuska - 2013. 05. 29. 12:34

Sajnos nekem is negatív a véleményem a szezonról. Hasonló érzésem volt a Gossip Girl esetében is (csak ott az utolsó 3 évad kapcsán). Ha egy záróévadba sűrítették volna az utolsó két évad jobb ötleteit, akkor talán kaptunk volna egy valamire való évadot. De a 100 rész többet ér, mint a kezdeti minőség megtartása. Idén a gyötrelmes kezdés ellenére a 100. részig akartam maradni(számomra az egyetlen szórakoztató rész az évadban a többin főleg morogtam), de utánna megtudtam, hogy vége lesz a sorozatnak és ha már képes voltam végigszenvedni a GGt akkor itt is reménykedtem, hogy legalaább a sorozat zárása értékelhető lesz. Sajnos sima évadzárónak is gyenge lett volna ez a rész nem még sorozatzárónak. Eléggé csalódtam. Az ilyen zárás után tudom még jobban értékelni a Private Practice-t, ahol a záróévad volt a legjobb.
Aki az 5. évadból nem látott egy percet sem, az semmit sem veszített. Silver csak szenvedett(pedig annak idején kedvenc karakterem volt), Naomi jelleme a vállása után csak visszafejlődött és Dixon pedig tényleg csak úgy elvolt és kéthetente másba volt szerelmes. Nem értem miért kellett megmenteni az évad elején ha 22 rész alatt nem tudtak a karakterrel mit kezdeni. Liam elrablása és Annie írói karrierje pedig maga volt a borzalom.
Az első 3 évadot nyugodt szívvel ajánlhatom azoknak, akik guilty pleasure sorozatot keresnek, de az egyetemista évek simán kihagyhatóak(már minimálisan sincs közük a valósághoz).

harmony30 - 2013. 05. 29. 19:32

Én ma jutottam odáig,hogy az utolsó 8 részt egyben ledaráltam…fájdalmas volt :D De ha már eddig kitartottam, csak végignéztem. Ez a zárás…botrányosan szar volt, kínlódtam miközben néztem. Egyetértek az előttem szólókkal, a gimis évek még egész jók voltak, már annak aki szereti az ilyen agykikapcsolós, realitást szinte teljesen nélkülöző tinisorozatokat. A 4-5. évad értékelhetetlen volt.

VeroRosyth - 2013. 05. 29. 20:38

Én – szinte – sose kritizálok sorozatot, dehát most néztem a finálét ezt nem lehet szó nélkül hagyni, mert botrány volt. Naomi-Max volt a kedvenc párosom végig abban reménykedtem, hogy visszahozzák – nem akartma utánanézni, hogy jön-e a srác- hát nem jött. Ez nagy tüske fog maradni. Naomi és egy pár része feltűnt srác…
Azt, hogy Silver meggyógyul sem tudjuk meg, bár gondolom igen… és Dixonnal összejönnek, vagy csak mint legjobb barátok mutatták őket? Bár mivel gondolom, egyiknek sem tettek be senkit, Dixon meg Silver mellett állna végig a betegségbne úgyis ez lenne a vége….
Jah és régen nekem is Silver volt a kedvencem.
A special részt a színészekkel majd azért pár napon belül megnézem….

DennyKeh - 2013. 06. 20. 13:02

Én nagyon imádtam a sorozatot. Kár, hogy vége, de szerintem ezzel csak én vagyok így, nem tudom, hogy mi nem tetszett benne. Lehet azért, vagyok ennyire elfogult, mert imádom Shenae-t (Annie) és már nagyon kíváncsi voltam, hogy mi lesz az Annie-Liam szállal. De hálistennek, jól végződött, összejöttek és happy end a vége. Nálam minimum 8/10-et kapna, de szívem szerint 10/10-adok a sorozatnak. És így utólag KÁR, HOGY VÉGE VAN!!!

Thomas - 2013. 08. 18. 15:51

Csatlakozom azokhoz, hogy katasztrófa lett ez a sorozat a végére. AZ 1. évad még kimondottan jó volt a régi szereplőkkel, bár nagyon túlzsúfolt, nagyjából minden értelmes helyzetet el is lőttek, ennek lett meg később a böjtje. A 2-3. évadok már inkább csak szórakoztatóak, de még nem volt velük különösebb gond. Az 4-5. viszont valami katasztrófa, egy alternatív univerzumban játszódó őrület, ahol bármi képtelen dolog megtörténhet. Már vártam egy olyan finálét, hogy mikor Liam megy a reptérre motorral, elüti egy tank, a tank vezetője, meg az összes ember az utcában meghal, de Liam életben marad, majd Annie-ék repülőgépe lezuhan, amit természetesen a főszereplők túlélnek, és majd a kórházban vall Liam szerelmet, de kiderül, hogy rossz csajnak, mert az igazi Annie-t Jasper elrabolta, és szex-rabszolgájáva tette a hátralévő életére. Na ez passzolt volna a sorozathoz!:)

Thomas - 2013. 08. 18. 15:58

És kellett volna egy olyan fordulat is a végére, hogy Michalea mégsem vetélt el, hanem Shane fizetett neki, hogy ezt mondja, és Teddy-vel megtarthassák a gyereket, ezt hogyan tudták kihagyni?:)

vera11 - 2015. 10. 10. 15:08

nekem az utolso evad tetszett a legjobban.

anii17 - 2017. 06. 26. 23:46

Hát szerintem nagyon jó kis sorozat volt ez, de a végét nagyon összecsapták, annyi kérdésem maradt még amire már nincs válasz…

Ide írd


kötelező

(kötelező, de megtartjuk magunknak)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz