login |

The Big C: vége a 4. évadnak. És a sorozatnak is. – írta julcsi

2013. 05. 26. 21:35 - Írta: vendegblogger

8 hozzászólás | kategória: kritika,

Maybe that should be my line. Lucky me.

Sorozat ritkán vált ki ilyen mély érzelmeket belőlem.

Meglépték. A The Big C három teljes évadot kapott, és miután tavaly jött a hír, hogy a Showtime elkaszálja, kiderült, hogy kapunk még négy lezáró epizódot, ebből lett a The Big C – Hereafter, mint negyedik, rendhagyó évad. Ez nagy örömhír volt a rajongóknak, hiszen egy 3*13 részes, “haldoklós” sorozatot mégsem lehet csak úgy elvágni, amit persze sok esetben szemrebbenés nélkül megtesznek az ezért felelős emberek. Azonban ez most tényleg más volt.

A sorozatzáró részek után mindig nehéz mit mondani, és ezt most némiképp fokozza az a körülmény, hogy mivel lett lezárás, így ennek egyértelmű volt már a premier előtt, hogy a sorozat végén a főhős, Cathy meghal.

Végülis ez egy rákról szóló sorozatnál nem olyan meglepő, hogy így gondoltuk, de itt sosem az volt a kérdés, túléli-e vagy sem (na jó, egy darabig volt ez is), hanem hogy a gyógyulását vagy a visszaeséseit hogyan tudják felépíteni, körülbástyázni a készítők, a mélyére hatolni a betegségnek, és minden vele járó egyéb dolognak.

A The Big C leginkább az emberi kapcsolatokra koncentrált; a családra, a barátokra, persze csak azután, hogy Cathy az első évadban eldönti, mostantól másképp fogja élni az életét, hiszen már nincs sok ideje hátra. Elképesztő dolgokat művel, de a leginkább szembetűnő az, hogyan változtatja meg a körülötte levők életét is, hogyan válnak ők is jobbá mellette.

Az önző és büszke testvérből, a kamasz fiúból és az elhidegült férjből mind-mind jobb ember lesz Cathy hatására. És mi más lehet a cél ebben az életben, ha nem jobbá tenni másokat? A tovább mögött folytatom spoilerekkel.

Visszatérve a fináléra: tavaly júniusban a tengeren hagytuk Cathy-t, amint elhajóz a naplementébe Angel-lel, egy helyi halásszal. A trailerekből viszont hamar kiderült, hogy az utolsó négy részre nem várhatunk sok jót, és bejöttek a megérzéseink; a Hereafter azzal kezdődik, hogy Cathy egy hospice-ba kerül, mert a tumorja terjedni kezd és nem sok esély van rá, hogy egy újabb kezeléssel meg lehet állítani.

Úgy dönt, ott hagyja a terápiát, ami kiölte az életerejét, és a maradék kis idejét a családjának és barátainak szenteli, de az állapota rosszabbodik és folyamatos ápolásra szorul. A készítők, Darlene Hunt és Jenny Bicks nem árultak zsákbamacskát; nem volt kérdés, mit kell lezárni az utolsó négy epizódban.

Nagyon szépen mutatták be Cathy állapotának romlását, smink nélkül, leplezetlenül, hangsúlyt helyezve a hozzá közel álló emberek reakcióira. A küzdelmét, a haláltól való félelmét, és végül a beletörődést. Szívszorító volt látni, hogyan hallucinálja minden este Angelt, akiben a halál angyalát látja, és hogyan tudja meg, hogy az orvosa, aki az első évadban megmentette az életét, szintén rákban szenved, és mikor már azt hitte, minden rendben, értesül a halála híréről…

Minden résznek megvoltak a maga csúcspontjai. Ebből kiemelném a harmadikban lévő divatbemutatót, ahol végül megjelenik a már járni is alig bíró Cathy, Andrea fő művében, amit a lány a temetésére varrt, hogy egyszer még élve is lássák benne. És ilyen csúcspont volt a hospice-ban lévő macska is, Deathanie, akiről megtudtuk, hogy megérzi, ha egy lakó meg fog halni, és a harmadik rész legvégén szépen leül Cathy ágya mellé…

És hogy miért más a The Big C? Mert nagyon-nagyon emberi. Őszintén, leplezetlenül mutatja be a betegséget, a harcot a rák ellen, és mindezt annyira emberségesen, sokszor humorosan teszi, hogy az egészen különleges. Nem volt olyan rész, hogy ne sírtam volna legalább egyszer, és ne nevettem volna hangosan, mert Cathy, azaz Laura Linney olyan káprázatos alakítást nyújt, hogy a létező összes díjat neki adnám ezért az utolsó négy részért és az egész sorozatért.

Az utolsó résznek a záró tíz perce volt az, amikor nálam végleg eltört a mécses. Úgy zokogtam, mint egy kisgyerek, mert nem tehettem mást. És őszintén, nem hittem volna, hogy meglépik. Úgy értem, hogy tényleg meghal.

És végül teljesül a nagy vágya; a sorozat elején elkezdett, ám félbehagyott medencében végre lubickolhat Marlene-nel. Nem is szeretnék többet mondani, de talán nem is tudnék. Mint mondtam az elején, sorozat ritkán hagy ilyen mély érzelmeket bennem.

A The Big C nagyon különleges. Volt.

– So, now you know the whole story. The story of my life. What do you think?
– Oh, I’m not supposed to have an opinion. But in my opinion that was a good life.
– So, what’s next?
– Heads up! You’re good to go.

8 hozzászólás Ne habozz!

Mor Tuadh - 2013. 05. 26. 22:17

Brutál spoileres ez az írás, valamit kezdhetnétek vele, winnie.

Mor Tuadh - 2013. 05. 26. 22:18

És még félkövérrel ki is emeltétek a spoilert, hogy tutira elolvassam, köszi szépen. :)

winnie - 2013. 05. 26. 22:24

direkt ilyen, erről szól a sorozat és adtak neki direkt egy soron kívüli lezárást. de arról nincs szó a tovább előtt, hogy hogy hal meg. és arról sem, hogy mi a vége a sorozatnak. és ez a lényeg.

de átírom akkor egy kicsit.

Timcsi - 2013. 05. 26. 22:29

Mor, Mor, ne csapd ki a biztosítékot :D

tulipán - 2013. 05. 26. 23:06

spoiler on?!
sztem a legnagyobb ötlet a pszichológus csaj volt. meg az h. nem a halála pillanatára pörögtek rá. elegáns megoldás volt!
Adam érettségije, azért valljuk be inkább a scifi kategória, pont mint az apjával való kibékülés, meg Sean veséje. de csak kellett vmi pozitív szál is… ;)
de nagyon jó sorozat, volt, igaza van Julcsinak. El is kezdtem újra :)

julcsi - 2013. 05. 27. 07:59

hát sorry, ha túl spoileres. nem igazán lehetett másképp.

Zsu - 2013. 05. 27. 15:58

Szerintem jó lett a kritika. És az egész sorozat is nagyon “tetszett”, nem volt olyan rész itt a végén aminél ne bőgtem volna el magam. Na meg be is tojtam és elmentem a bőrgyógyászhoz :P

Nola - 2013. 06. 19. 15:38

Szerintem jó lett volna, ha kicsit írsz a többi szereplőről többet.

A sorozat tényleg mély nyomokat hagy, de szerintem ehhez egy ilyen jó színésznő is kellett, aki hitelessé varázsol egy szerepet.

Ide írd


kötelező

(kötelező, de megtartjuk magunknak)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz