login |

The Simpsons: vége a 24. évadnak

2013. 05. 26. 18:10 - Írta: Casey Novak

13 hozzászólás | kategória: 2012/13 finálék, animáció, kritika,

You did it, baby. You promised no fun, and you delivered!

Gonoszan választottam idézetet és képet így az elejére, ennyire nem szörnyű a sorozat helyzete, ráadásul ezek saját szövegkörnyezetükben nagyon is viccesek voltak. Pusztán azért szurkálódok kicsit, mert meglepődtem, hogy mennyire hamar véget ért az évad, aztán rájöttem, hogy bizony hosszú volt ez, csak nem túl emlékezetes, és mielőtt nekiláttam írni, végig kellett mazsoláznom szinte az összes rész “rövidített olvasmányát”.

Pedig régebbi évadokból nem egy epizód van, amit még most is fejből fújok, a frissebb részek azonban néha túl randomnak tűnnek, ami Simpsonéknál megszokott, és ezért (is) szeretjük őket, de azért némi koncepció is megmutatkozhatna néhol. Nem mondom, hogy sosincs összeszedett és átgondolt hatása a történeteknek, csak hogy egyre nehezebb ezt észrevenni.

A számomra eddig minden évadban legjobban várt Halloween-epizód, a Treehouse of Horror – jelen esetben a 23. – sem nyűgözött le maradéktalanul. Pedig jó volt, csak nem ütött akkorát. Vagy csak addigra meguntam a majás világvégés poénokat.

De amit mindig is szerettem a The Simpsons-ban, a finom csipkelődés aktuális kérdésekkel kapcsolatban, a rejtett vagy (sokszor igencsak) nyílt célzások, paródiák, popkult utalások, még most is bőven megtalálhatók benne. Nagyon jó, hogy figyelnek a részletekre (így lassan negyed évszázad után is), a háttereket kitöltik, és folyton vannak az adott sztorin kívüli, kis gag-szerű poénok.

Az utolsó két rész egyébként magasan kiemelkedett az évadból, és nem csak azért találom így, mert még friss az élmény. Személyes kedvencem a kettő közül az izlandi látogatás volt, de ez valószínűleg az Izlandért való rajongásomnak köszönhető, azzal pedig, hogy a Sigur Rós írt hozzá zenét, teljesen levettek a lábamról.

Apropó Sigur Rós. Szokás szerint megint sok-sok neves ember adta kölcsön a hangját egy-egy vendégszerep erejéig. A teljesség igénye nélkül csak párat említek kedvcsinálónak, hátha azért az egy-két sorért a kedvencétől valaki bevállal egy epizódot: Patrick Stewart, Zooey Deschanel, Seth MacFarlane, Benedict Cumberbatch, Joe Mantegna, George Takei, Danny DeVito, Richard Dawkins, éééés megfelelő figyelmeztetések után Justin Bieber:

Akadtak olyan hírek, amelyek szerint a 25. évad lesz a biztos utolsó, azt is hallhattuk, hogy 30-ig ki akarják húzni. Ezt majd meglátjuk idővel. Mindenesetre idén hozta a sorozat a valaha legkevésbé nézett epizódját is, bár “önhibáján kívül”, mert a műsorra kerülése egy időbe esett a sajnálatos Sandy Hook-lövöldözésről szóló híradásokkal, de a nézettség egyébként is esett a korábbi évadokhoz képest. Meglátjuk, mi fogy el hamarabb, a nézők, vagy az írók kitartása.

– You think we’ll last 25 years?
– Nothing should.

13 hozzászólás Ne habozz!

Skate - 2013. 05. 26. 18:46

Mindig is szerettem a Simpson család történeteit. Ebben az évadban az én lelkesedésem biztos elfogyott, először gondolkoztam el rajta, kaszálom. Az utolsó két részt még nem tekintettem meg egyelőre. Csupán megszokásból nem akarom a maradék 1 vagy x évadot végig nyomni, ha azokat a kellemes pillanatokat felváltják az abszolút feledhető pillanatok.

EvilHedgehog - 2013. 05. 26. 18:54

Az idézet szerintem egyértelművé teszi, hogy a 25 lesz az utolsó…

winnie - 2013. 05. 26. 19:05

az csak az írók játéka, épp arra céloz, hogy a fox már a 25. évadot rendelte meg tőlük, de nem ők fogják eldönteni, hogy meddig megy a sorozat. igaz, hogy a szinkronhangok szerződése valamikor lejár és már így is majdnem félmillió dollárt kapnak epizódonként, szóval kis túlzással a simpsons majdnem trónok harca-szintű költségvetéssel bír (mondjuk a nézettség is hasonló:), de amíg nem lesz utód (és nem lesz), addig marad a simpsons. vagy persze addig, míg egy gyengébb nézettségű újonccal kompenzálni lehet a büdzsét.

Ghost - 2013. 05. 26. 19:30

Már tényleg nem ér fel a régi Simpson családhoz de nekem tökéletes kikapcsolódás továbbra is.

EvilHedgehog - 2013. 05. 26. 19:32

winnie: Igen. Így korrektebb. Szívük szerint jövőre abbahagynák.

ALDO - 2013. 05. 26. 21:07

“A számomra eddig minden évadban legjobban várt Halloween-epizód, a Treehouse of Horror”

Én például ki nem állhatom a halloweenes részeket.
Abban még a legnagyobb rajongók is egyet értenek, hogy pár éve már nem igazi. Mintha fáradna a sorozat. Szerintem a mozifilm után, a 19. évad környékén kezdett el látványosan esni a minőség, bár az azt megelőző 5-6 évadban is voltak hullámvölgyek.
Amíg tartja ezt a nézettségét, addig nem hiszem, hogy elkaszálják, mert nem nagyon lenne megfelelő utóda.
Még most is nézhető, bár az aranykor (4-12 évad) minőségét már nem éri el.
Érdekes találgatás lenne, hogy vajon eljut-e a 30. évadig?

.tnm - 2013. 05. 26. 21:09

nem hiszem, hogy abbahagynák, sőt mostmár jó pár évad óta ilyen örömjátékba kezdtek. nem megélhetésre kell már. inkább magukat is szórakoztatják, néha persze lehet érezni, hogy unottabban állnak neki valaminek, de azért az elmúlt 25 évben az írószoba cserélődött rendesen.
a hangok elvannak, igazából egyiküknek se sikerült nagyon kitörni más úton és mostmár azért nem előttük áll a karrierjük.
én inkább attól félek, hogy valamelyik hang halála lesz az, ami a Simpsons-nak véget vet. ebből a szempontból nagyon szerencsések voltak eddig. (de ha előbb jönne be a kasza, akkor is jönne még kismillió film/limitált sorozat a franchise-ban hatalmas pénz van még mindig)

.tnm - 2013. 05. 26. 21:12

btw ez a napokban ért el twitter-en pedig nem mai
http://www.youtube.com/watch?v=AKC7Oz6ZrRU
rendezte Brad Bird, a zenét szerezte bizonyos Michael Jackson, és itthon animálták még Csupóék (stáblista tele magyarokkal)

Leó - 2013. 05. 26. 21:14

A problémám a sorozattal egy kérdéssel fejezném ki:

Valaki tudna olyan sztorit mondani, az előző két évadból, ami nem volt korábban?

Én nem tudok sajnos, persze variációk vannak, de még az sem sok sajnos, mondom ezt a The SImpsoons legnagyobb rajongójaként

.tnm - 2013. 05. 26. 21:19

@Leó

értem/érzem mire gonolsz, de azért szerintem a Mr. Burns Batman-ként, Carl múltja, a pótszülős rész mind új ötleteket vittek végig. (amellett, hogy sokszor kellett Lisa, vagy Marge felé bizonyítania magát Homer-nak megint)

vagy amikor Homer kezdi vezetni a maffiát (voltak új öletek azért, nah)

Brynden Rivers - 2013. 05. 26. 22:27
PapaLaci - 2013. 05. 26. 23:32

ez a sorozat megerdemelne ha vegre 25 ev utan a csalad tagjai felcseperednenek!

Szerintem ez egy jo utolso evados otlet lenne
Bart mint apa, Liza mint anya, Maggie foiskolas stb.

:)

Thrasher - 2013. 05. 26. 23:47

“nem megélhetésre kell már.”

ezt most úgy mondod, mintha a színészek szoktak volna úgy dönteni, hogy “á, már van elég pénzem, elkaszáltatom a csatornával a sorozatom”

középszerű már egy ideje, csak hát 20+ szezon után nyilván nem fogom magamtól abbahagyni, meg azért minden második-harmadik részre jut egy-egy akkora popkult poén, hogy még.
a témaismétlődés persze tényleg gáz, ha Marge mégegyszer majdnem megcsalja Homert, mert úgy érzi, nem törődik vele, besírok.

Ide írd


kötelező

(kötelező, de nem adjuk ki senkinek)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz