login |

Pilot-mustra: Save Me – 1×01

2013. 05. 27. 23:09 - Írta: winnie

7 hozzászólás | kategória: 2012/13, kritika, pilot-mustra,

Az utolsó 2012/13-as premier? Nem, mert még a Mistresses is hátra van az ABC-n, de azt direkt nyárra kérték be. A Save Me viszont azon tavaly májusban berendelt sorozatok közé tartozik, melyeket valamiért kinyír a csatornájuk. Mint a FOX a The Goodwin Games-t, amiről pár órája human írt. Hogy miért? Azt nem kötik az orrunkra, de az biztos, hogy semmi akadálya nem lett volna egy szerdai vagy csütörtöki szitkomismétlés, esetleg hírmagazin helyére berakni, hátha érdekel valakit. Nem, inkább szezonon kívül adják le, amikor nincs túlélési esély. (Bejött nekik…)

SAVE ME – 1×01 – 6,5/10

A Save Me című komédia mondjuk nálunk is hátrányos helyzetből indult, mert tavasszal ugyan megírtam rövid hírben, hogy május végén végre elindul a sorozat, de az előzetes kirakása valahogy elsikkadt, így nem tudtunk jelezni, hogy csütörtökön az NBC leadta az első két részt az elvileg 7 epizódos szezonból.

Az eredmény pedig…, ööö, most hatásszünetet akartam tartani, de eszembe jutott, hogy pár sorral feljebb már ellőttem a pontszámomat. Szóval az eredmény nem rossz. Érdekes. Sőt, “éééérdekes”. Nem egyszerű sorozat a Save Me. Amellett, hogy percenként változik a főszereplőt alakító Anne Heche haja, úgy kezdődik, hogy kalapáccsal meg akarja ölni az alvó férjét, majd lemegy a hűtőhöz enni valamit, ami a torkán akad és megfullad, reggel pedig úgy köszönti a férjét, mintha mi sem történt volna. Illetve ő úgy érzi, mintha újjászületett volna.

Röviden a Save Me egy isteni segítséget kapó feleség története. Hősünk Beth kvázi próféta lesz, isten súg neki dolgokat, megjósol eseményeket, életjavító tanácsokat ad a barátnőinek (első alkalommal azt, hogy ideje lenne megint orális szexben részesítenie a férjét), megérzi a lánya titkait, körülötte robbannak a dolgok, villámok csapnak rossz emberekbe, stb.

A sztori furcsasága mindössze az, hogy eléggé in medias res, nem alapozza meg a karaktereket, a viszonyaikat, a sztorit, mint mondtam rögtön gyilkossági kísérlettel, halállal és feltámadással kezdünk, s idő kell, míg kiderül, hogy Beth férje épp válni akar, hogy szeretőt tart, hogy a lánya nincs jó viszonyban az anyjával, hogy szószban van a barátaival. Az efféléket általában felépítik a sorozatok, itt viszont előzmény nélkül belekerültünk egy helyzetben. Ami nem rossz, csak szokatlan volt, és a sok random infó döcögőssé tette a kezdést.

Persze Beth-en kívül vannak még más szereplők is (például Diedrich Bader az Outsourced-ból, Madison Davenport a Shameless-ből, Alexandra Breckenridge (sok mindenből – és kissé feleslegesen, mert a jelenetei csak fércelve vannak a többihez) vagy Michael Landes a Rémvadászokból), de ők nem érdekesek, mert a Save Me egyszemélyes show, Anne Heche egyszemélyes show-ja.

Heche pörög, mint egy Duracell-nyuszi, ugrabugrál, örül, szomorkodik, grimaszol, idecsap-odacsap, néha ripacs, néha viszont nagyon jó, élvezi magát – és ez az, amiért jó volt nézni a Save Me pilotját. Nem azért, mert Heche zseniális, hanem mert játékos, élvezi amit csinál. (Aki nem kedveli őt, az felejtse el a sorozatot. Azonnal.)

Mondhatni ez figyelmeztetés is lehet, hiszen ha abból indulok ki, hogy ő 2 pontot ad az összpontszámhoz, akkor nélküle máris közepes alatt járnánk, de ez nem így megy, a tetszés-nemtetszés kérdése nem ilyen béna, mechanikus dolog. Egész egyszerűen a pilot nehézkes indulás után elkezd siklani és azon kaptam magam, hogy tetszett, amit látok. Nem mondom, hogy röhögtem, de a végeredmény élvezetes lett. Játékosan élvezetes. Olyan módon, hogy a többkamerás szitkomok kedvelői sikítva fognak menekülni tőle.

De igazából nem nagyon tudok rá húzni semmilyen skatulyát. Éppen ezért biztos vagyok benne, hogy bukta lett volna a főidényben is, de ettől még kaphatott volna esélyt, nem?

– Oh, he wants you to go downtown.
– Downtown?
– To Joe Blob City.

ui: Megnéztem a 2. részt is, az inkább volt 5,5-6/10-es, közel sem volt annyira őrült, de voltak jó pillanatai. Az mondjuk vicces volt, hogy a két egymás után adott epizód között az egyik barátnő férjét alakító Stephen Schneider totál lekapta a nem kicsi szakállát. Előfordul.

7 hozzászólás Ne habozz!

Lemoni - 2013. 05. 28. 00:36

Kábé 4 és fél percnél kapcsoltam ki, addigra már úgy felidegelt Anne Heche, hogy elég lett belőle. Pedig amúgy nem utálom. De most már rövid idő alatt too much volt.

tonyiommi - 2013. 05. 28. 01:18

Pilot egesz jo volt, a masodik resz mar nem annyira.
Meg nezek par epizodot aztan meglatjuk.

El Diablo - 2013. 05. 28. 06:25

Nekem hiányzik Anne Heche, nagyon szerettem a Men in Trees-ben is, így a Save Me-t is bepróbálom, szerintem nagyon jó (színész)nő.

tschaby - 2013. 05. 28. 08:04

Az első két rész alapján teljesen jó a dolog, amúgyis bírom az Istennel beszélgetős, vallási hátterű sztorikat, ha nem veszik túl komolyan. Meg Anne Heche-t is a Men In Trees(főleg első évad) óta. A pontszám korrekt.

A. - 2013. 05. 28. 08:58

nagyon jó írás volt, és kedvelem A.H-t, asszem ezt bepróbálom.

Brigi_T - 2013. 05. 28. 11:33

A New Girl után új kedvenc sori :) nagyon jó

pumpika666 - 2013. 07. 28. 11:41

jókat röhögtem az első részen, de félek tőle, hogy keveseknek fog tetszeni és megint szívok, mint a goodwin games-szel :(

Ide írd


kötelező

(kötelező, de nem adjuk ki senkinek)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz