login |

Grimm: vége a 2. évadnak – írta Ancsa

2013. 05. 28. 23:29 - Írta: vendegblogger

30 hozzászólás | kategória: 2012/13 finálék, kritika,

Sokan és sokszor leírták már azt a véleményt, amihez magam is csatlakozom: a Grimm második évadja jobb, erősebb, ütősebb lett az elsőnél – mondom ezt úgy, hogy én már a kezdő szezont is nagyon szerettem.

Hogy mi ennek az oka, arról bővebben a tovább mögött számolnék be, spoileresen, sorba véve az évad során kapott átívelő szálakat, a szereplők közötti kapcsolatok alakulását, valamint természetesen a mitológiai hátteret.

Az első évad végén Juliette Adalind ármánykodása miatt kómába került. Renard ugyan később egy csókkal magához térítette, de kiderült, hogy a nő elvesztette emlékezetét, pontosabban annak egy részét: elfelejtette Nick-et, azt, hogy ki ő, és hogy valaha szerették egymást, viszont beleszeretett Renard kapitányba.

Talán nem is gondoltuk volna, hogy ennek az esetnek a megoldása az egész évadon át tart majd – de ez az “elnyújtás” mégsem volt zavaró, hisz elég izgalmasan oldották meg, ahogy lépésről-lépésre visszanyeri emlékezetét. Bár aláírom, hogy furcsa volt látni, hogy míg a sorozat elején Nick és Juliette kapcsolatát odaadó szerelemként mutatták be, ebből – érthető módon – semmi nem maradt; csak a nő emlékeivel tért vissza.

Várható volt, hogy az ezekért való küzdelem végén megtudja, hogy párja grimm, és jó volt látni, hogy ezt milyen pozitívan reagálta le, sőt az évadzáróban maga is aktívan részt vállalt az akcióból.

A másik örömteli változás Hank beavatása volt a grimm-lét titkaiba. A zsaru néha maga is látja a lényeket, sőt a lakókocsiban segít a könyvekből kibogarászni, hogy egy adott eset milyen lényhez köthető. Szóval az írók rájöttek, hogy hosszú ideig tarthatatlan és hiteltelen lenne, ha Nick titkolná társa elől képességeit.

Az állandó bújócskánál lényegesen jobb az együttműködés, Hank kívülállóként és rendőrként is jó ötletekkel segítheti társa munkáját. Beavatása pedig remek lehetőség volt némi humorizálásra; többször visszanézett kedvenc jelenetem, amikor kérésére Monroe átváltozik neki, ő ijedtében a plafonig ugrik, majd annyit mond: “Még egyszer!”.

A harmadik pozitívum a kapcsolatok alakulásában, hogy Nick végre megtudta, hogy Renard egy félvér herceg, aki ismeri képességeit, és bár “ősi ellenségek”, mégis félretették a nézeteltéréseiket (amit a Juliette-féle eltévelyedett szerelem is élezhetett volna) az együttműködés érdekében.

Családja ugyanis fattyúként tekint Renardra, egy grimm meg pláne az ellenségük, így Nick és a kapitány összedolgozása várható volt; bár nem volt egyszerű, de lépésenként egyre közelebb kerültek egymáshoz. Időnként még gyanakodva pislognak a másikra, a magam részéről azt várom, hogy a harmadik évadban ez a közös munka tovább folytatódik.

Ne feledkezzünk meg Monroe-ról sem, aki amellett, hogy Nick segítője a lények világában, a sorozat állandó humorforrásaként is funkcionál. A legjobban talán azok a jelenetek sikerültek, amikor befogadta házába grimmünket – ez remek húzás volt az íróktól. Rosalee mellett ugyan időnként “szerelmes papucsnak” tűnik, de ő ebben a szerepben is szerethető.

Az évad során a legtöbb rész az “egy bejelentett ügy / egy nyomozás / egy lény a tettes”-sablont követte. Ez alól voltak kivételek, mint a remekül sikerült 2×19,, már csak azért is, mert itt volt a sorozat történetében először, hogy bármilyen fajta lény visszatért. Az írók nyilván nem akarják ismételni magukat azzal, hogy másik példány tér vissza ellenségként ugyanabból fajból – így viszont mindig új teremtményekre lesz szükség, ami több évad alatt nem kis fantáziát igényel majd, bár az is igaz, hogy a lakókocsiban lévő könyvek sok évszázados tudást, és ezzel rengeteg lény létezését rejtik.

Az évad folyamán fokozatosan adagolták nekünk az írók, hogy Nickre (és Renardra) egy nagy és erős ellenség leselkedik, ez pedig nem más, mint a királyi család, illetve Renard féltestvére, Eric, a herceg. Eleinte nem éreztették velünk a probléma nagyságát, hiszen ő másik kontinensen van, ugyan hogyan tudna Bécsből ártani hőseinknek? Addig oké, hogy a kulcsot akarja (és valószínűleg Nicket holtan), de mégis mit tud tenni olyan messziről?

Lépésről-lépésre viszont rájöttünk, hogy itt bizony komoly ellenfélről van szó. Először maga mellé állította Adalindet, akinek ugye Nick elvette a képességét, az egyszerű haladók sorába taszítva ezzel. Kaptuk egy, a jövőben kiválóan használható szálat is, Adalind ugyanis mindkét Renardnak a szeretője lett, teherbe esett, viszont ő maga sem tudja, hogy leendő gyermekének (egy uralkodói fattyúnak) ki az apja.

Eric később bérgyilkost küldött Renardra, végül pedig személyesen jelent meg Portlandben. Annál persze kifinomultabb és agyafúrtabb, hogy saját maga kezdjen gyilkolászni, ezért “vetette be” a Bárót, egy olyan teremtményt, aki az egyszerű halandókat tetszhalott állapotba löki, akik aztán engedelmesen, szinte zombiként követik. A parancsára törnek-zúznak, erőszakosak, rendkívül erősek és megállíthatatlanok. Bár állapotuk visszafordítható, még jó, hogy Rosalee annyi mindenre tud ellenszert…

A végső, egyenlőtlen küzdelem után Monroe, Roselee és Juliette elmenekült előlük, Nick viszont szembekerült a Báróval, aki őt is tetszhalottá változtatta, koporsóba lapátolta – a többit pedig már csak a harmadik évadban tudjuk meg.

Az évadzáró kifejezetten izgalmasra sikerült, bár hozzá kell tennem, hogy a statiszták meglehetősen rosszul játszották az élőhalottakat, egy pillanatra sem voltak ijesztőek. Viszont a végén, mikor Nick vált zombivá, valóban leesett az állam – erre még ennyi sorozattal a hátam mögött sem számítottam.

Szóval várhatunk szeptemberig és remélem, hogy nem egy rész alatt oldják meg ezt a helyzetet, mint ahogy abban is bízom, hogy Nick nem zombiként fogja végigkóvályogni a teljes szezont, mert akkor sokan rendkívül morcosak lennének leszek. De érdekes lenne megtudni, hogyan boldogulnak a szereplők Nick nélkül, hogyan változtatják vissza emberré a rengeteg holtat (számuk a Báró ténykedésének hatására hatalmas, igazi nagyüzemi ellenszer-gyártásra lesz szükség ellenük), és főleg, hogy Renard milyen szerepet játszik majd mindebben.

Az nyilvánvaló, hogy a kulcs további sorsa is lényeges lesz, hiszen azt Nick eddig magánál tartotta, az évadzáróban azonban Rosalee lett az őrzője. Azt, hogy hol a többi kulcs, és mit nyitnak együtt, pontosan még nem tudjuk, de gyanítom ősszel ez ügyben is okosabbak leszünk. Bár már ott tartanánk. Részemről az évadra jár egy erős 7/10.

30 hozzászólás Ne habozz!

Pocok - 2013. 05. 28. 23:38

Én a múlt héten daráltam le a két évadot.
A csak vergődése borzalmas volt. Nem hiába az amnézia az egyik legutálatosabb dolog a sorozatokban. Utolsó pár részt többször is meg kellett szakítanom, mert nem bírtam.
A vége meg nem tetszett.
5/10
Első évad meg 7/10

Lemoni - 2013. 05. 29. 01:02

Hogy egy hétköznapi ember bezombul a zöld trutyitól az oké, de azért egy Grimmnél legyen már valami mellékhatása is a cuccnak, különben mi értelme….. csak egyet kérek, ne Juliette csókjától változzon vissza Nick, mert az olyan elcsépelten nyálas lenne.

Egy-két kisebb kisiklás ellenére jó évad volt, kevésbé hullámzó színvonalú, mint az első. A legnagyobb nyűgtől, Juliette szelektív amnéziájától szerencsére megszabadultunk, így teljesen pozitív hangulatban várom a folytatást :)

Hellhound - 2013. 05. 29. 01:41

Nekem esélyem sem volt. Semminek sem bírok ellenállni, aminek a végén ütős zárómnondat és gonosz kacaj van. Úgyhogy ez a kedvenc évadzáróm :D Bár a zombik klisések (autón dörömbölés, really?) voltak és Juliette elég unalmas, de azon kívül minden passzolt! Adalindot már az elején is bírtam, és nem csalódtam, végre nagyon érdekessé fejlődött a sztorija.

Silas - 2013. 05. 29. 02:57

Nekem első évad jobban tetszett.. ezt a finálét meg eléggé bugyutának tartom… és sajna már Monroe sem (olyan) vicces :/

5/10 vagy 6/10 az évad.

waces - 2013. 05. 29. 05:54

amennyire nagyot zuhant a szinten masodik evados ouat,annyira jo lett a grimm. monroe mellett jo mellekszereplo meg woo. (the truth is out there….east of portland :DD)
lenyegesen osszeszedetteb volt,mint az elso evad. eros 7/10 reszemrol

Nickerbey - 2013. 05. 29. 06:30

Az evad olyan 6/10, de az evadzaro csak 3/10.

djangyu - 2013. 05. 29. 06:39

mit írjak… végre funkciót kapott Juliette karaktere, aminek örülök, mert így vége a két évados szenvedésnek, amit miatta kellett éreznem.

Nekem sokkal jobban tetszett a 2. évad, szerintem 7,5-öt simán adnék neki.

mildi - 2013. 05. 29. 07:51

Oh Come On, You Knew This Was Coming
hangos nyerítés.
igen tudtuk, ők is tudták, hogy tudtuk->legalább röhögjünk.

Vindon - 2013. 05. 29. 08:19

A masodik evad sokkal jobbra sikeredett, mint az elso, en elegge megszerettem; de ez az evadzaro (es a felvezeto esemenyei) szerintem el lett fuseralva. En egy picit sem ereztem, hogy ennek barmilyen tetje lenne es a “zombik” is rosszul jatszottak az ijesztot. Az sem tetszett peldaul, hogy ha meg egy grimmre is ugyanolyan hatassal van egy ilyen “kopet” (vagy akar az a becsabulas par resszel ezelottrol..) mint egy akarkire, akkor mi ertelme van a grimmsegnek? Mitol ijesztoek egyaltalan a grimmek? Csak mert latja oket? Ugyan mar. A kapitany el tudta titkolni elole minden nap..

Pocok - 2013. 05. 29. 08:40

“Mitol ijesztoek egyaltalan a grimmek? Csak mert latja oket? Ugyan mar.”

Nyilván azért, mert olyan szóbeszéd van róla, hogy az összes “szörnyet” levágja kérdezés nélkül. És azért csak lenyomott két kaszást is egyszerre, nem?

Vindon - 2013. 05. 29. 08:52

Akkor a grimm cask egy masik szo a pszichopatara :D

Shiwo - 2013. 05. 29. 09:13

hát igen,a grimm a lények számára a mumus…

képzeld el, hogy nem úgy nősz fel, hogy nem létezik a természetfeletti, hanem mondjuk úgy, hogy a valóságban is lennének vámpírok, mumusok, szellemek és egyéb szörnyetegek…és adva van egy szörnyeteg, amiről tudod, hogy létezik, bár baromi ritka… és egész életedben azt sulykolták, hogy elvisz, megesz, megöl, megnyúz, stb.. hogy egy kíméletlen gyilkos vadállat, ami széttép, ha meglát..

vagy mondjuk a legtöbb személy már attól összeszná magát, ha 1 méterről szembenézne egy fenyegetően sziszegő királykobrával vagy fölé tornyosuló bömbölő barnamedvével.. most képzeld el, milyen érzés lehet, amikor nem egy ösztönöknek engedelmeskedő veszélyes állat néz veled szembe, hanem egy olyan lény, amitől egész életed során óvva intettek, ami az elmondások szerint gonosz, ravasz, kegyetlen és a leghőbb vágya, hogy kicsináljon téged, nincs meg az esély arra, hogy tán nem támad meg, hisz lételeme a gyilkolás..

ilyenkor a legtöbb emberben szeme előtt leperegne élete filmje…

amúgy szerintem tök jópofa, hogy ilyen legenda övezi a grimmeket és jobban félnek tőlük, mint a tűztől..

a kapitány meg mégis csak a királyi család sarja, önuralma, akaratereje bőven az átlag felett van, és valszeg látott jó pár csúnya dolgok az életében, nem vehető egy kalap alá az átlag lényekkel

Ancsa - 2013. 05. 29. 09:51

@Shiwo: teljesen egyetértünk

borzalag - 2013. 05. 29. 10:15

Az egész sorozat egy erős 7/10.
Bár jobb volna, ha Monroe lenne a címe, az a pasi viszi a hátán az egészet.

Vindon - 2013. 05. 29. 10:39

“képzeld el, hogy nem úgy nősz fel, hogy nem létezik a természetfeletti”
:) nem neveltek teged is vallasosnak?
Engem igen, de azert az tulzas, hogy mindent kerdezes, gondolkodas nelkul elhisznek az atlagos “szornyek”, de meg az ugynevezett furfangos evil zsenik is.. En azert megsem hugyoznam ossze magam ha beleszaladnek egy grimmbe, ha ebben a tundermeseben neveltek volna sem. A Grimm is csak egy ember, egy vadasz valami. Sajnos a grimm leirasban azon kivul, hogy “lato” semmi extrat nem sikerult osszehozniuk az iroknak. Semmi olyan kepesseggel eddig nem rendelkezett ami alatamasztana a felelmetes legendajat. Ez nagy gyengesege a sorozatnak szerintem. De melyik nezonek mi es mennyi eleg a hitelessegre, a riogatasra..embere valogatja.

goodjohnwin - 2013. 05. 29. 11:16

@Shiwo végre valaki megérti a grimmség lényegét :)

a fenti posztban is elhangzik, hogy a királyi családok és a Grimmek “ősi ellenségek” – nekem az rémlik, hogy nem ellenségek, hanem egykori szövetségesek: a nemesség hatalmát biztosították azzal, hogy kordában tartották lefejezésekkel a wesen-populációt. A kulcsok pedig valami olyan eszközt őriznek, amivel senkire-semmire sem lenne szükségük a királyoknak a hatalmuk megőrzése érdekében, ezért a nagy keresés.

Nem ártana, ha előkerülne valami ezzel kapcsolatos dolog is a lakókocsiból, ha már Anyut nem akaródzik újból előhozni az íróknak, ideje lenne jobban beavatni a nézőket ebbe a témába. Persze előbb Nicknek magához kell térnie, ez gondolom lesz vagy 2-3 epizód ősszel…

Spoon - 2013. 05. 29. 12:06

Nekem ez az évad sokkal jobban tetszett mint az első, de azért még mindig sok hibája van, szval 6/10 a letöbb ami részemről adható.. Ha a Juliette-szenvedés nem tartott volna egész évadon keresztül simán meglenne a 7 is.. Tudom, az írók hibája hogy ilyen siralmas jeleneteket kapott, de úgy érzem sem ebben, sem Hank karakterében nincs semmi izgalmas, ami lekötne vagy érdekelne. Valahogy olyan feleslegesek..
Mondjuk szerintem a kapitány indítékai nem annyira egyértelműek, simán hátat fordatana a csipet csapatnak ha az érdekei azt diktálnák.
Az évadkezdés anyuval nagyon jó volt, vártam volna hogy még visszatér, de a következő évadban biztos többet látunk belőle :)

Vindon - 2013. 05. 29. 13:14

“Ha a Juliette-szenvedés nem tartott volna egész évadon keresztül”
Hat igen..szegeny not ugy szeretnem kedvelni, de akarhanyszor feltunt mar csak ugy voltam vele, hogy “menj ki a kepbol legyszi, mert nem latok toled”, kb ennyire volt erdekes szerepe. Orultem, hogy elkezdtek bevonni, csak eleg verszegenyre sikeredett ez is. A kapitany remelem tartogat meg nekunk valami meglepetest, nekem most o a legerdekesebb karakter, na meg talan Nick anyja.

bruce - 2013. 05. 29. 16:56

“Semmi olyan kepesseggel eddig nem rendelkezett ami alatamasztana a felelmetes legendajat.”

Eddig szunnyadó/ébredező állapotban voltak ezek a képességek, de azért láttunk tőle egy-két meghökkentő mutatványt: egy kaszást is megszégyenítő villámgyors reflexek, emberfeletti állóképesség (úgy dobálták párszor dolgoknak Nicket, hogy egy egyszerű halandó ott nyekkent volna meg rögvest, neki meg meg se kottyant), átlagfeletti erő (ő is dobált már lényeket játszi könnyedséggel), éles érzékek (lásd a vakságakor rögvest szuperhallása lett).

Zyta - 2013. 05. 29. 20:45

“Hat igen..szegeny not ugy szeretnem kedvelni, de akarhanyszor feltunt mar csak ugy voltam vele, hogy “menj ki a kepbol legyszi, mert nem latok toled”,”

ez nagyon tetszik :DDDDDDD
Pontosan leírja az én véleményemet is, bár az talán erősebb, mert én egyenesen rühellem azt a nőt, vhogy már a kezdetektől szörnyen idegesít, meg néha olyan hülye dolgai vannak, pl. mikor az utolsó részben megkérdezte a pasit, h “maga milyen lény?”…

De kb. Juliette az egyetlen negatívum számomra, minden mással teljesen elégedett vagyok. A 2. évad sokkal jobban pörgött, mint az első, sokkal több főszál volt, mintha a mitológiát is jobban bontogatták volna. Egyik kedvenc sorozatommá lépett elő.
A finálé is jó volt sztem, tetszett, h meg merték lépni a végét, ideje lenne már egy találkozásnak a királyi családdal. Zombikkal mondjuk nem voltam kibékülve, sztem nem passzolnak a Grimm mitológiához, de ez a legkevesebb.

Előttem szóló már írta, de tényleg azért sokszor láthattuk, h a Grimm különlegesebb az átlagembernél. Leginkább annál a résznél, mikor a hallása felerősödött, mindent eltalált a végén, amit Monroe dobált neki. Meg a múzsa csábítása is azért zajlott le olyan gyorsan, mert egy Grimmnél felgyorsul a folyamat. Én mondjuk nem bánom, h rá is hatnak a dolgok, végül is mégsem szuperhős, “csak” egy vadász.

Ja, még annyit, h ami különösen tetszett az évadban, az Adalind szála, nagyon jó kis történetet rittyentettek köré.
Kíváncsian várom a folytatást. :)

zsemlye - 2013. 05. 29. 23:33

mildi – :) ha nem írtad volna én írom :)

clark - 2013. 05. 30. 15:43

engem egyáltalán nem lepett meg hogy elkapták Nicket sőt erre lehetett következtetni.szerintem 1-2 rész alatt lezavarják és Nick ismét önmaga lesz.
Amúgy elég jó lett az évadzáró és maradok a kövi évadra is!a 7/10 kb jogos jobbat nem érdemel.

Zora - 2013. 06. 15. 15:05

Én2 héttel ezelőtt hallottam először a sorozatról, akkor kezdtem nézni, 1 órája fejeztem be a 2. évadot.
Nagyon örülök, hogy nem előbb találtam rá! Mert így most 1 hónappal kevesebbet kell várnom a 3. évadra…
Nagyon tetszett! Nagyon tetszik! Krimi, fantasy, mesék… Minden egyben!

Egyetlen vágyam, hogy Nick-et hozzák el Európába, méghozzá Magyarországra, ha már Budapest nevét 2 színésznő is olyan gyönyörűen, helyesen ki tudta ejteni…
Mert a Fekete-erdő olyan közhelyes lenne. Bécs meg Renard első célja lenne… Jöjjenek kicsit keletebbre…

Szerintem az első 2-3 rész fog Nick keresésével és élesztgetésével telni. A többiben meg lassan-lassan rájönnek, hol van a maradék 2 kulcs. Vagy, 3. évadban megtalálnak egyet, meg a 4.-ben is…

Szóval, nagyon tetszett.

Tud valaki ajánlani hasonlót? (Itteni ajánlások miatt ismertem meg a Luthert, és az Utopiát is.)

winnie - 2013. 06. 15. 17:01

sajnos nem nagyon lehet, inkább próbálnod kell olvasgatni a kritikákat (a grimmét vagy más sorozatokét is) vagy esetleg a keresővel próbálkozni, mert hasonló ugyan sok van, de mindegyik más miatt hasonlít. a beauty and the beast azért, mert ott is egy nyomozó és egy lény nyomoz együtt. a once upon a time azért, mert ott is mesehősök vannak és komoly mitológia. de ha már lényeg, akkor adja magát a buffy, de még inkább az angel, hiszen a grimm egyik készítője volt az angel fő írója. ha a termmészetfölötti izgat, akkor még a supernatural mondható hasonló stílusnak. mindegyik más miatt jöhet szóba.

Zora - 2013. 06. 15. 18:54

Köszi, winnie, a Szépségről olvastam, hogy inkább tiniknek. Egyszer volt…-nál képben vagyok. Vámpírosokat nem szeretem.
Válogatós vagyok?…

Lehet, hogy bepróbálkozom a SupNat-tal, úgy emlékszem a kezdetekben az első részt félig láttam.

Köszi!

(Bár már a Gyilkos számokon is gondolkodtam, abból is csak az első részt láttam. És talán kicsit agymozgató is.)

winnie - 2013. 06. 15. 19:40

az a szépség azért nem tini, hisz harmincasok vannak benne, csak a csatorna az.

lil - 2013. 07. 05. 14:20

Én nagyon szeretem a grimmet. Tényleg sokkal jobb volt a 2.évad az előzőnél. Juliette nagyon idegesített az amnéziájával, meg előtte a nyafogással, és a puszta létével. Végre tudja úgyhogy most már nem irritál annyira de még mindig szerencsétlenségnek tartom.
Remélem Renard továbbra is együttműködik Nickkel és nem árulja el.
Monroe jófej meg minden de idegesít az öltözködése. Addig ok h vega de ahoz minek állandóan rusnya kötött pulcsikat hozdani?

Tetszett az évadzáró és remélem Európában zajlanak tovább az események és csak jóval később térnének vissza. Jó lenne ha nem csak 1-2 rész erejéig lennének ott. Bár nem tudom hogy tudnának boldogulni a lakókocsi nélkül…
Mind1. A lényeg h nagyon várom a folytatást!!!

jani_gsm - 2013. 10. 07. 19:59

honnet szedem le a 22 reszt a masodik evadbol? koszi

Zoli - 2014. 03. 06. 06:59

A sorozat bámulatos és izagalmas,bár igaz,az első rész a 2.-hoz képest gyengébb,viszont ezt is csak akkor tudja meg a néző,ha megnézte a 2.évadot.Személy szerint a kedvencem lett.Jó ötlet volt,hogy a 2.évad részeit jobban összefűzték!Már 5 rész megvan a 3.-évadból,már jöhetne a többi is.Monroe így jó,ahogy van,mint a Jégkorszakban a mókus vagy a shrekben a szamár,egy jól kitalált mellékszereplő mindíg feldobja az egészet.Az elrejtett tárgyra mi is kíváncsiak vagyunk,ötleteket már adott a film,hogy mik lehetnek,viszont nem baj,hogy nem sietik el,mint az okos magyarok,hogy túl korán kezdték,így ki is kellett venni a Tv-műsorból :) Az eddigi legjobb sorozat,csak így tovább!Nick-nek még vannak képességei,későbbiekben mindenki látni fogja,hogy mik is azok.

Réta - 2016. 01. 24. 17:00

Nekem női nézőként nagyon tetszett az amnéziás Juliette és a herceg kapcsolata. Sasha Roiz nagyon jó pasi és alig vártam, hogy milyen izgalmas, szexis és romantikus jeleneteket hoznak ki ebből a szituációból. Sajnos a megvalósítás óriási csalódás volt és ez egyértelműen az írók hibája.

Ide írd


kötelező

(kötelező, de megtartjuk magunknak)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz