login |

Nashville: vége az 1. évadnak

2013. 05. 28. 16:20 - Írta: superpityu

13 hozzászólás | kategória: 2012/13 finálék, kritika,

Szerencsés sorozat, talán ez a kifejezés festi le legjobban a Nashville-t. Az ABC idei szezonjában az újoncoknak nem volt túl nagy sikerük, összesen kettő élte túl a nagy kaszálásokat. Nos, a Nashville az egyik, ami lehet, annak köszönheti a túlélését, hogy a többi sorozat gyorsan megbukott. Bár ez nem túl nagy elismerés, de jobban hoz a csatornának, mint a többiek. És talán egy 2. évad, ha nő a továbbiakban a rajongótábor, mint a Revenge esetében, megágyazhat a további szezonoknak is.

A sorozat pilotja kimondottan jó volt. Elég pozitív volt a kritikai visszhang is. De az egészben az volt a legjobb, hogy már a kezdetek kezdetén el tudta dönteni az ember, hogy érdekli-e az egész vagy sem. Én kitartottam, mert az eleje nagyon bejött, ugyanis a három fő irányvonal (zene, politika, magánélet) megfelelő arányban volt elosztva.

Csakhogy idővel az egészet eltolták a magánélet irányába, és abból is a szappanosabb verziót valósították meg. Mellette ott volt persze a zenei élet, s talán épp emiatt tartottam ki az évad végéig. Mondjuk a fiatalok boldogulása ebben a világban érdekesen volt tálalva, valamint a countryzene sem bosszantott, mint másokat, sőt akadtak kifejezetten jó számok is.

A zenés montázsokhoz pedig nagyon érthettek a készítők, mert azok az egész évad alatt jók voltak. A vicc az egészben, hogy zeneileg talán a két főszereplő, Connie Britton és Hayden Panettiere volt a leggyengébb. Még véletlenül sem voltak rossza, de a többiekben azért sokkal több plusz akadt. A harmadik szál, a politikai szinte alig volt jelen. E téren is inkább a hátbaszúrások lettek az előtérbe helyezve, és ugyancsak a magánéleti aspektus lett kiemelve.

A legszomorúbb, amit elmondhatok a Nashville-ről, hogy az egész évad kiszámítható volt. Nem tudok sok olyan dolgot kiemelni, ami meglepett, jöttek új karakterek, akikről hamar el tudtuk dönteni, hogy kivel akar kavarni, vagy kivel fekszik össze, mert néhánynak tényleg csak ennyi szerep jutott.

A készítők elővették az összes létező klisét és beletömték ebbe a 21 részbe. De tényleg nem túlzok, mert volt itt minden, árulás, hátbadöfés, puccskísérlet, zavaros múlt, drogos anyu, gyilkosság, szexvideó, zsarolás – ami kell. Ami gáz, hogy némelyiket többször is bevetették. A tovább mögött folytatom spoilerek nélkül.

Maga a finálé nem volt rossz, de végig az az érzés fogott el, hogy ezt már láttuk valahol. Talán ezért is állok inkább negatívan a sorozathoz, mert tényleg nincs benne semmi formabontó, semmi új, csak kicsit másképp keverik a lapokat. De ez a lapjárás annyira nem nyerő a számomra. Sőt a kamucliffhanger is megvolt, amit már-már el is vártam a szériától.

A színészekkel nem volt baj. Connie Britton hozta, amit elvárt tőle az ember, azon viszont nem csodálkozom, hogy felszólalt a karaktere miatt, aki tényleg furcsa irányba változott az évad alatt.

Hayden Panettiere pedig tényleg pozitív csalódás, bár a törtető cafka szerepe sokkal inkább illett hozzá, mint az évad végén látott megtört lány. Annyi biztos, hogy már nem Claire-mackóval van már dolgunk. Clare Bowen pedig tehetséges zenész, viszont az “akcentusa” durván szokatlan még ennyi rész után is, lehet ezért nem tudott színészileg teljes mértékben megnyerni magának.

A két főszereplő talán kicsi közelebb került egymáshoz, de fura módon rendkívül keveset foglalkoztak a kettejük viszonyával. Rayna karaktere elég csapongó lett a maga módján, néha úgy viselkedett, mint egy rossz tini, aki nem is tudja mit kellene tennie. Juliette pedig egy évadon keresztül ugyanazokat a köröket járta végig, mind a munkában, mind az édesanyjával való kapcsolatában. Valamint annyi minden történt vele ennyi rész alatt, hogy már kíváncsi vagyok mi is marad számára a következő évadra.

A mellékalakok közül Scarlett-tel lehet a legtöbbet kezdeni. Remek énekes, valamint duóban eddig mindegyik szereplővel zseniális volt. Viszont az egész jelleme annyira gyengének tűnik ehhez az egészhez. Gunnar, Avery és Will pedig megmaradt a következő évadra, bár nem tudom mennyire lehet majd érdekesen tálalni ennyi szereplő karrierjének beindítását.

Összességében viszont valami megfogott a Nashville-ben. Lehet, hogy a zene, vagy a színészgárda, vagy maga a város, nem tudom eldönteni. A finálé tetszett, de nem volt benne semmi több mint egy átlagosabb részben. Néhány karaktert sikerült megkedvelnem annyira, hogy még maradjak egy kicsit, szóval egyelőre nem kaszálom, hiába a sok szappan, vagy rengetegszer használt klisék.

Mindezek ellenére erre az évadra így is csak egy gyengébb 5/10 jár, és igen a fináléra is. nem fogom tűkön ülve várni a 2. évadot, mert tuti valami béna és már sokszor elsütött módon oldják fel a cliffhangert és nem a tökösebb utat választják.

13 hozzászólás Ne habozz!

ldavid - 2013. 05. 28. 16:28

a finálé vége annyira klisé volt.. büntetni kellene

winnie - 2013. 05. 28. 16:55

hu, azt en is megneztem, mert nem hittem el, hogy ilyet megjatszanak. “vicces” lett volna, ha kaszat kap a sorozat. de nem ertem.tenyleg terveznek ezzel a balesettel valamit, vagy ennyire futotta csak cliff gyanant?

superpityu - 2013. 05. 28. 17:03

lehetett volna valami sokkal jobbat is kihozni a végén, már szinte csak egy baleset hiányzott a klisé repertoárjukból. sőt az előtte ellőtt nem várt terhességgel tuti behozták az összes ilyen alap fordulatot. egy kaszával szépen kitoltak volna a készítőkkel, ha már ilyen véget csináltak. – viszont tuti, hogy rayna kómába esik, vagy valami “maradandó” sérülése lesz, hogy deacon tudjon jó sokat siránkozni miatta.

Aryll - 2013. 05. 28. 17:19

én Deacon-t most kinyírnám, akármennyire jók lennének együtt Raynával. Scarlett akcentusától és néha a buta naiv nézésétől rosszul vagyok. Gunnar számomra meglepetés volt, nem gondoltam volna hogy feleségül fogja kérni. Nem tudom hogy a színész játszik szarul, vagy maga a karakter idegesít, de már a pilotban is hányni tudtam volna Averytől. Hiába fejlődött valamit a karakter, nem sikerült megszerettetni velem az évad végére se. Juliette valóban sok mindenen keresztül ment, a legjobb ami történhetett hogy mama végre nincs képben. Nagyon hátráltatta őt. A törtető szerep szerintem is jól áll neki, várom hogy a 2. évadban újra magára találjon. Polgármester számomra nagyon hangsúlytalan, remélem majd jól alákavar Peggy terhessége. Ja és jó lenne ha Rayna nővérének bejönne már valami szerelmi szál is. Nekem összességében 6/10, jók benne a zenék és imádom Nashville hangulatát, kevesebb szappant és inkább több nem kiszámítható wtf fordulatokat szeretnék. Maradok a kövi szezonra is.

ldavid - 2013. 05. 28. 18:21

“Scarlett akcentusától és néha a buta naiv nézésétől rosszul vagyok.”
pont a kedvenceim :D

marcilu - 2013. 05. 28. 18:29

Nos, én nem vagyok járatos szappanban, nem is tudom, mikor néztem utoljára ilyesmit. Ennek ellenére az elcsépelt fordulatok számomra sem hatnak újdonságként, viszont szerencsére nincs bennem a “jan, ne, már megint” érzés sem. Igazi guilty pleasure számomra a Nashville, amit épp az tesz igazán jóvá, hogy nem nézek hozzá hasonlót…
Szeretem a színfalak mögötti tartalmat, azt is, ha énekelnek (bárki, csak Rayna ne!). A szereplők szerethetőek, és magam számára is meglepően Juliette története érdekel a legjobban. A fentebbi kommentekkel ellentétben én várok valami pozitív fordulatot a személyiségében, ha már az anyjával való kapcsolatának helyrehozását elbaltázta. Raynát általánosságban nem szeretem, az ő sztorijában egyedül az apjával való kapcsolata az, amit sikerült háromdimenziósra írni. (Ide tartozik, hogy háttérben látszott már valami abból, hogy Tandy és Rayna menedzsere között van valami…)
Alapvetően szívesen nézem a sorozatot, és várom a második évadot.
(Ja, és évad közben megtanultam, hogy a Nashville részeket azonnal kell nézni, mert a facebookon bődületesen spoileres képeket képesek kirakni, kábé rögtön adás után.)

Cápi - 2013. 05. 28. 19:16

Az évad felénél lemaradtam, kit öltek meg?

superpityu - 2013. 05. 28. 20:04

Juliette anyja nyírta ki a szponzorát, miután az megfektette a lányát és lopott tőle egy csomó pénzt, valamint egy szexvideót akar eladni a lányról. ezután magát halálba drogozta a nő. – remélem követhető volt.

Cseho - 2013. 05. 28. 21:28

A finálés cliff elég wtf valóban. Mikor beültek a kocsiba már akkor vágtam, hogy ez lesz. A sori maga pedig bőven megér heti 40 percet. Én várom és ott leszek a 2. évadnál is.

Pudli - 2013. 05. 28. 22:24

Ambivalensek az érzéseim a sorozattal kapcsolatban, mert sok negatívum ellenére valamiért mégis nézem. Amúgy lassan annyira szappanos irányba halad a sorozat hogy jön egy emlékezetkiesés vagy egy ikertestvér.

Cápi - 2013. 05. 29. 11:42

Aha, kössz superpityu. alahogy nem vagyok már biztos benne, hogy tovább jutok a sorozat felénél =/

superpityu - 2013. 05. 29. 12:19

@cápi: mondjuk ez nem volt olyan vészes mint aminek hangzik, mert aránylag szépen fel volt vezetve a dolog és teljesen logikus húzás is volt ez a megoldás. inkább a fináléban voltam kiakadva juliette viselkedésén emiatt, mert azt hittem, hogy egyből felfogja, hogy az anyja kvázi megmentette ettől az egésztől.

tiktak - 2013. 05. 29. 12:52

Azt hittem, hogy Scarlett és Gunnar lesznek a kedvenceim, de annyira mérhetetlen idegesítenek már, hogy az hihetetlen.
Scarlett száját egy ásóval nyitnám szét, hogy ne durcizva, szörcsögve beszéljen.
Egyébként elég lagymatag sorozat, az a bealvós. nem rossz, de semmi extra.

Ide írd


kötelező

(kötelező, de megtartjuk magunknak)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz