login |

Arrested Development: a 4. évad

2013. 06. 01. 00:16 - Írta: human

29 hozzászólás | kategória: kritika,

Az utóbbi évek legzseniálisabb sorozatévadja – ezt éreztem a 15. rész után. Eltér a régi Arrested Development-től, de valahogy még sem lett fekete bárány a családban.

Azt kell tudni a sorozatról, hogy egy borzasztóan egoista, hazudozó, katasztrofális családról, Bluthékról szól. Anno, 2003-ban a FOX-on indult el és durván megelőzte a korát. Nem lett volna 30 Rock, Parks and Recreation, Archer, meg még egy csomó sorozat nélküle. Szeretik az emberek azt mondogatni, hogy a FOX a rosszfiú, mindent idő előtt lelő, pedig az Arrested az alacsony nézettsége ellenére élt meg 3 évadot. Nyilván cipelte haza a díjakat a csatornának, de nem nézték azok miatt többen. Sajnos. A kasza után idővel természetesen a kult jelzőt is rá lehetett akasztani.

Aztán telt-múlt az idő, a készítő, Mitch Hurwitz természetesen emlegette, hogy írt egy filmet a sorozat végére, aztán ki van benne meg ki nincs benne, de ez csak olyan halvány reményt jelentett, egészen a Netflix feltűnéséig. Végül ők rendeltek be egy 4. évadot, amikor úgy döntöttek, hogy felveszik az HBO-val a versenyt.

És itt jutottunk el a május 26-án netre került részekhez. Nem is csak anyagi okokból, de a színészek nem értek rá teljesen, páran közülük eléggé keresettek mostanában, így kellett megszervezni a forgatást. Itt jegyezném meg, hogy szerintem iszonyúan jót tett az évadnak a fentebbi probléma. Egy olyan formátumot kellett alkalmazni, aminek a segítségével mégis koherens egésznek tűnik az egész. Így jött a képbe a Vihar kapujában-szerű felépítés.

A részek 1-1 karakterre koncentrálnak, de tulajdonképpen rengeteg eseménynél találkoznak a szálaik, így mutatva be több oldalról, egymást kiegészítve a történetet. Ez néha csak egy kereszteződésnél dudálást jelent, semmi extra, olykor viszont egymás sorsát befolyásolják anélkül, hogy tudnának róla. Bonyolultabbnak hangzik, mint amilyen a sorozatban, de ott teljesen természetesen történnek ezek a dolgok.

Amondó vagyok, hogy csak tömbösítve érdemes nézni a szezont, de még így is nehéz lesz néha időben elhelyezni, hogy ki-mit tesz, amikor visszautalnak valamire. Pont ez amúgy az évad elejének a legnagyobb baja. A hype miatt sokan belenéznek (azért valljuk be, elég sok embert, kritikust megmozgatott az AD visszatérése), de az első részek nem olyan viccesek. Mint ahogy egy vicc eleje sem annyira jó. De aztán elkezdenek összeérni a szálak, a sokáig épített poénok elsülni. Nem tudom pontosan belőni mikor kezdődött ebben a 15-ösben, de az utolsó 5 résznél már szinte folyamatosan mosolyogtam.

A zseniális felépítés mellett természetesen nem tudok elmenni a remek cameók (rengeteg ismert színész vállalt rövid jelenetet), és az egyszerűbb popkult hülyülések mellett sem. Frankó modern sitcomok előtt tisztelegtek, Madonánnak kacsintottak, az Arrested előző évadjaikra, vagy részeire utaltak vissza, rengeteg rajongónak okozva vidám perceket – mindig is imádtam amikor a saját dolgaikat hozták vissza.

Mondok egy példát arra, amit az előbb emlegettem: az egyik főszereplő, Michael meg akarja szerezni a repülőkön levő magazint, ezzel okoz fennakadást a reptéren. Klasszikus poénos jelenet, szinte minden sitcomban láttunk már ilyesmit. Pár résszel később a tévében, egy híradás közbeni feliraton kerül újra elő a téma, amikor épp más miatt nézik a szereplők a tévét.

Aztán mindenki csinálja tovább a dolgát, egy szóval sem említik, nem akadnak ki rajta se semmi. Képzeljük el ugyanezt egy Big Bang Theory késői évadjaiban: “- Sheldon, bekerültél a tévébe! – Nem volt kint a jelzés! Nagyon helyes, hogy végre figyelmeztetik az embereket előre, ne menjenek ki feleslegesen a reptérre.” – a közönség nevet.

Mindezek mellett természetesen ott volt az, ami az Arrested Developmentet nagyszerűvé tette anno: rengeteg jelenet működik több szinten. A szavak kétértelműek, és ezalatt most nem egy 2 Broke Girls-szerű folyamatos szexuális utalgatást kell elképzelni. Vagy ott van, hogy sokszor a szövegbeli és a fizikai humor nem egymást egészíti ki. Ilyesmi. Nehéz szavakba ölteni, de elég komplexek a jelenetek.

Őszintén szólva hatalmas írói bravúrnak tartom az egész évadot. A rengeteg poén, a teljes szezon felépítése, hogy végül tényleg összeáll egésszé, egy nagy Bluth-kalanddá, baromira nagy teljesítmény. Úristen mennyit állhattak a tábláknál, hogy most x ezt csinálja ezért y ezt csinálja és ez így találkozik majd a jövőben. Mindezt az alig ráérő színészekkel. Még ha a humoros része nem vett volna meg, akkor is nehezen tudnék 7/10-nél kevesebbet adni a 4. évadra. Így viszont nálam ez 10/10 lett.

29 hozzászólás Ne habozz!

hics - 2013. 06. 01. 00:21

jó kritika és elég hosszú is. gratulálok!

Dregnarr1 - 2013. 06. 01. 00:21

Nagyon örülök a magas pontszámnak, már várom, hogy legyen egy kis szabadidőm az egészre.

Már csak arra lennék kíváncsi, hogy milyen nézettségi adatokat szerzett Netflix-en, milyen a fogadtatása, sikernek ítélhető-e meg, stb…

hallak65 - 2013. 06. 01. 00:37

jó kritika és elég hosszú is. gratulálok!
????? wtf!
:D

Allain - 2013. 06. 01. 01:45

Dregnarr1: azt olvastam, hogy 2* annyan nézték meg eddig mint a House of Cards-ot, vagyis óriási siker.

[engé] - 2013. 06. 01. 01:47

Zseniális lett az új évad. Fent említett okok miatt eltérő, de mégis visszahozta az AD-atmoszférát, még mindig szerelmes vagyok a sorozat humorába és a karakterekbe.

Én talán úgy tudtam legjobban megfogalmazni az új évadot, hogy Arrested Development óta nem röhögtam annyit szitkomon, mint az Arrested Developmenten. :)

Továbbra sem tudom elképzelni, amúgy hogyan működne 90 percben, vásznon, talán ezért is örültem nagyon, amikor 2011 környékén felreppentek a pletykák a Netflixes folytatásról.

Nálam amúgy erős 8/10 az évad, várom a folytatást, legyen az Netflix, vagy mozi… :)

Shyllard - 2013. 06. 01. 01:57

Tetszik a kritika, sok helyen negatív visszhangot kapott, amiért kicsit más mint elődjei, pedig szerintem azt, ami egyedivé tette mindenképp megőrizte. Sőt, rengetegszer láttam az előbbi évadokat és szerintem itt lett a legösszetettebb az egész sztori, annyi minden történik egyszerre a fő szálak mellett, hogy ámulatbaejtő, a cameókat nem is említve. Mindenképpen újranézhető, ugyanúgy mint az elődjei, viszont most jó lenne ha nem kéne várni újabb 7 évet a folytatásra, mert elég sok “cliffhangert” hagytak a végére (persze AD-s szelíd értelemben) Ja és Will Arnett számomra még mindig lopja a show-t mindenki elől.

Nicholas - 2013. 06. 01. 08:07

Még nem láttam egy részét sem az AD-nek, de akkor lehet még a héten belenézek.
Lehet a 4. évaddal kezdeni, vagy hogy minden tiszta legyen, inkább kezdjem az elejétől?

vvvvvv - 2013. 06. 01. 08:31

Eddig az első 3 részt láttam az kifejezetten sz*r volt. Ezek szerint akkor azért érdemes tovább nézni.
Ja és én is gratulálok a kritika hosszához:)

Vektor - 2013. 06. 01. 08:34

Nicholas: Az évadban rengeteg a visszautálás az eredeti sorozat poénjaira, szóval teljes élményt csak akkor fog nyújtani, ha ledarálod mind a négy évadot. A fonalat viszont szerintem elég gyorsan fel lehet venni az eredeti sorozat nélkül is, sok flashbacket alkalmaznak.

Vektor - 2013. 06. 01. 08:39

vvvvvv: Megosztja az embereket az évad, még a legnagyobb rajongókat is, de abban konszenzust találtak, hogy a második fele erősebb, hiszen akkor kezd igazán összeállni a komplex történet. Nekem az első Gob epizód (4×07) volt az áttörés, ott szerettem meg igazán az évadot. Will Arnett zseniális volt, az Emmy érkezni fog szeptemberben. :)

winnie - 2013. 06. 01. 09:02

” Lehet a 4. évaddal kezdeni, vagy hogy minden tiszta legyen, inkább kezdjem az elejétől?”

ha van rá lehetőséged, érdemes az elejével.

Nicholas - 2013. 06. 01. 09:02

@Vektor: köszi, akkor a régiekkel kezdem:)

bamboobones - 2013. 06. 01. 09:35
szendroib - 2013. 06. 01. 09:55

Én még csak az első részt láttam, de az nem volt túl jó, de azért ebből még nem lehet levonni semmit:). Erősen érezhető volt rajta, hogy csak bevezető rész, és inkább most kezdődik majd a sorozat. Egyelőre nem hagyom abba, mert szerettem nagyon az eredetit.

vitya - 2013. 06. 01. 10:07

Legyen már mihamarabb szabad hétvégém! megnézem az összeset egyhuzamba!

pod - 2013. 06. 01. 11:26

Engem már az első rész megvett a sad walkkal :)
Én eleve úgy daráltam újra az első hármat, hogy egyből nézhettem az újakat. Még a szerkezetváltás, furalindsay, természetfelettinek látszó dolgok ellenére sem tűnt fel a törés.
Megkockáztatom, a harmadik évadnál jobb is volt. Igaz, nekem az ottani saveourbluth-os jeleneteket régen nagyon rossz volt nézni, tudván, hogy nem sikerült.

És egyértelműen újranézős a sok, pillanatra bevillanó random weblappal, szövegekkel.

human - 2013. 06. 01. 12:03

showstealer trial version :)

Hor1 - 2013. 06. 01. 12:29

Sokadszorra nézem újra most az első három szezont, aztán persze jön a 4.
Nagyon örülök, hogy jól sült el. :)

Vindon - 2013. 06. 01. 12:53

Egyet kell ertenem a kritika minden szavaval. :) Iszonyat jo volt ez a 4. es szerintem is siman 10/10. Nagyon hianyzott mar ez a fajta humor, meg maga a sorozat. Hihetetlen, hogy milyen jo evadot hoztak ossze az eredeti alapanyagbol ennyi ev elteltevel is.
Aki eddig nem nezte minimum kezdjen bele, kotelezo darab :)

dionysos - 2013. 06. 01. 13:41

Akkor én egyedül vagyok, aki szerint nagyon szar lett az új évad :(
Most komolyan, a 15 rész alatt 2x(!) tudtam nevetni, az utolsó 4-5 részt pedig már letekertem. Már a 10. rész után kaszálni akartam, de a régi emlékek miatt képtelen voltam.
Érdekes, hogy anno mindig csodálkoztam azokon az embereken, akiknek nem tetszett az AD, most pedig én is egy vagyok közülük.

cyborgwings - 2013. 06. 01. 14:00

először írok, aztán olvasom majd el a többi véleményt – ezt csak azért mondom, hogy hátha ismétlek valakit, és akkor bocs.

szóval az első rész egész jó volt, de sokat dobott rajta, hogy nekem michael a kedvenc karakterem és jason batemanbe halálosan szerelmes vagyok. aztán jött a második rész george sr.-rel és csak remélni mertem, hogy ezzel letudták az öreget, mert a színészt is utálom, meg a szerepét is, valamint nagyon béna sztorit kerekítettek köréje. szerintem ez volt a legalja a szezonnak, és ha nem lennék hatalmas rajongó és nem várnám hónapok óta tűkön ülve a nagy visszatérést, akkor itt mondtam volna, hogy köszönöm szépen, nem kérem.

valahol ott kezdett el igazán működni számomra az évad, amikor elővették gobot, valamint amikor kicsivel jobban összefűzték a családtagok szálait. nekem ez hiányzott rettenetesen, hogy nem voltak meg azok a jellegzetes családi pillanatok, és emiatt éreztem úgy, hogy nagy mellényúlás volt ez a “főszereplős” megoldás. persze értem, miért tették ilyenné, de a kezdetekkor nem igazán nyert meg magának a formátum.

az elképesztő vendégszereplők és mindenféle visszautalások nagyon jók voltak. akin teljesen ledöbbentem, az steve holt, de biztos sokan voltak így. pont ugyanúgy nem ismertem föl, ahogy az apja és még utána is néztem egy darabig, hogy mizu. :D

na, mindenesetre a lényeg, hogy a második felére összeállt az évad, addigra megtalálta a hangját, még ha nem is teljesen abban a formában, amiben annak idején megszólalt. imádtam, ahogy a végére összeértek a szálak, és hogy sok jelenetet nézhettünk újra más szemszögből, mint az elején. külön tetszett, hogy gyakorlatilag semmitmondó volt a zárójelenet, semmi nagy és érzelgős finálé, csak egy orrba gyűrés és kész. várom a folytatást, és nagyon remélem, hogy egyelőre nem a film lesz az, hanem beruháznak legalább még egy szezonra a netflixnél.

a kezdeti döcögés miatt én 9,95/10-re pontoznám. igen, 9,95.

kasmat - 2013. 06. 01. 15:56

Jobban nem értettem még egyet egyetlen kritikával sem! Szinte ugyanígy érzek én is minden tekintetben, és csak ámulok a készítők kreativitásán. :)

Tibi - 2013. 06. 02. 04:03

Hát én csak annyit tudok hozzátenni ehhez, hogy amikor a 4. részben megláttam, hogy mire cserélte Michael a lépcsőskocsit, akkor konkrétan leestem a székről. Ha csak ez az egy poén lett volna az egész évadban, azzal is simán megvettek volna.

katika - 2013. 06. 02. 12:02

Úgy néz ki, hogy a Netflix-modell nemcsak finanszírozásban és terjesztésben jelent újat, hanem a filmnyelvi eszközökben és dramaturgiában is – ami gyakorlatilag forradalminak nevezhető, mivel lehet, hogy éppen egy minőségi hullám söpör végig az amerikai televíziózáson, ez viszont alig érinti a vígjátékok kategóriáját.
Pusztán az, hogy nem kellet a hagyományos, network-tévés szerkezetnek megfelelnie egy-egy epizódnak (reklámszünetek előtti cselekménybonyolítás, cliffhangerek, stb.) már üdítően új minőséget jelent, és a halmozott utalásrendszerrel, az újranézést bátorító összeállítással is alapvetően változtatnak a megszokott szitkom-elveken.
Remélem, a jövőben gyakoribbá válnak az ilyen sorozatok, végre nagyobb tér jut az írói bravúroknak a hétről-hétre történő, görcsös nézettség-megfelelési kényszer helyett. Most még a CBS multikamerás sorozatai számítanak régimódinak (azokat is meg lehetne csinálni jobban, pl. több élőben sugárzott résszel), miközben gyakorlatilag az egész műfaj idejétmúltá kezdett válni.
Pár éve a webvideóktól várták a megújítást, ez nem következett be, de talán most a Netflix/Amazon/stb. platformok irányából elindul.

Hunnenkoenig - 2013. 06. 02. 12:13

Hat most kedvet kaptam megnezni a sorozatot.
Nehany reszt lattam belöle regen, de annyira nem fogott meg…

Athrun - 2013. 06. 03. 21:43

Le a kalappal az írók előtt, egy ilyet összehozni nem lehetett egyszerű. Kicsit sajnálom, hogy viszonylag kevés időt töltöttek együtt a szereplők, de a relatíve kevesebb poénért kárpótolt a sztori összerakásának az élménye. A megválaszolatlan kérdésekre mindenképpen kell egy új évad, remélem összejön (és nem kell rá majd éveket várni).

Garru - 2013. 06. 08. 15:36

Kicsit félve ültem le az új részek elé, de legkésőbb az első sad walk-nál már megint éreztem a régi AD hangulatot.
Az összes epizód megtekintése után, kicsit átgondolva ezt az évadot, azt kell, hogy mondjam tényleg zseniális lett. Nem is tudok rá mást adni, csak 10/10-et.

Kezdve Marky face blindness-ségétől (simán van olyan jó poén, mint Tobias “nevernude”-sága) GOB és Tony bromance-én keresztül az ötletesen összefonódó cselekményig és a sziporkázó szóviccekig (pl. a Buster-nek adott Big hand) bezárólag minden hihetetlenül bejött.
Remélem még kapunk a közeljövőben ilyen brilliáns évado(ka)t!

Dregnarr1 - 2013. 10. 16. 19:01

végre lett időm a 4. évadra, és azt kell, hogy mondjam, ezt többször újra kell nézni, hogy egyáltalán feldolgozzam azt a rengeteg mindent, ami egy-egy adott pillanatban a képernyőn történik.. a narráció, a háttérhangok, a cselekmény, a háttércselekmény, a rejtett utalások.. ANYÁM!

A leginkább Gob (Arnett) miatt vártam az egészet, és végre a 7. részben ő lett a főszereplő. Ma néztem, és számomra az utóbbi évek (vagy évtized?) legzseniálisabb sorozatepizódját éltem át, szavakkal nem tudom kifejezni, mennyire eszméletlenül jól szórakoztam rajta, elejétől a végéig folytak a könnyeim, ahogy hangosan, teli torokból üvöltve röhögtem az egészen. Sohasem fogom elfelejteni amit itt összehoztak.. ha tehetném, oltárt állíttatnék mindenkinek, aki részt vett az epizód készítésében és naphosszat imádnám őket.. Szuperlatívuszok és elszállt gondolatok… igen,
MEGÉRDEMLI!

Candy - 2018. 02. 09. 21:19

Uh egy élmény volt.Én nemrég találtam erre a sorozatra,szerencsém volt,mert így egybe lenyomtam a négy évadot. Zseniális volt. :) az első három évad tele volt poénnal,a 4.annyira nem volt vicces,viszont ahogy megírták,rendezték az wow! Nem is tudom,láttam-e hasonlót,amiben ilyen szépen összedolgozzák a jelenetek,kitérnek egy-egy korábbi szálra,majd szépen összefésülik a jeleneteket.Szuper volt.Remélem,hamar lesz folytatása,mert már most hiányzik,pedig csak pár perce fejeztem be. Külön öröm volt így darálni,hogy nem kellett éveket várnom a 3.és 4.évad között.Szóval,ahogy kezdtem;egy élmény volt.10/10

Ide írd


kötelező

(kötelező, de megtartjuk magunknak)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz