login |

Family Guy: vége a 11. évadnak – írta the_daver

2013. 06. 03. 22:42 - Írta: vendegblogger

14 hozzászólás | kategória: 2012/13 finálék, animáció, kritika,

…és a sorozatnak is. Na jó, igazából nem, de felmerül a kérdés: meddig mehet még a Family Guy? Ha csak a formátumot nézzük, gyakorlatilag bármeddig: a cutaway gag-ek ott vannak és működnek, gyakorlatilag kiapadhatatlan humorforrást biztosítva az íróknak.

A nagyobb kérdés itt a hangoké: vajon meddig lesz ideje, energiája és kedve az egyre inkább felkapott Seth MacFarlane-nek három sorozatban közreműködni (sőt, jövő évben még kap egyet, plusz filmet forgat)? Főleg, hogy a Family Guy-ban még a fél szereplőgárda hangját is ő adja, így sokkal problémásabb lenne a kilépése, mint egy élőszereplős széria esetében.

Bocsánat, hogy ilyen messziről indítok, de amikor az ember megszeret egy sorozatot, hasonló aggodalmak juthatnak az eszébe, és az a helyzet, hogy újra megszerettem a Family Guy-t. A 6-7. évad körül elindult a sorozat egy olyan irányba, ami nagyon nem volt szimpatikus: az írók teljesen maguk mögött hagyta a cutaway scene-eket, amik különlegessé tették, és megpróbáltak történetet kerekíteni Griffinék köré. Ez nem működött, és szerencsére ezzel a felismeréssel vágtak neki a 11. évadnak.

Ezzel pedig a sorozat visszatért ahhoz, amihez a legjobban ért. Ugyan az alapsztorik némileg összetettebbek lettek, még mindig inkább a faék egyszerűségével rendelkeznek, de a percenként bevágott cutaway gag-ek miatt ezt észre sem lehet venni. A tovább mögött folytatom, spoilerek nélkül.

Ezen cutaway gag-ek jellege is kisebb változáson esett át, érezhetően kevesebb lett a sztárokkal foglalkozó poénok száma, cserébe viszont erőteljesen ráfeküdtek a mindennapi életből vett humoros helyzetekre. Erre jó példa a 16. részben lévő kis jelenet, amikor Peter jó egy percen át küszködik a reluxa felhúzásával. Akinek volt már dolga reluxával, az tudja. miről van szó.

Sokfelé vitt minket az évad, átlagos és annál jobb részek váltogatták egymást. Érdemes kiemelni ezek közül a Yug Ylimaf című epizódot, amiben az idő visszafelé folyt, de megkaptuk a szegény ember Igazából szerelmének, a Valentin-napnak a kifigurázást, egy Family Guy-féle József-Mária történetet, egy csipetnyi időutazást, és egy meglepően gyengére sikerült Tizenkét dühös ember feldolgozást is.

Az évadnyitó kritikámban panaszkodtam a karakterek fakóságára, szerencsére ezzel az évad során nem volt gond. Peter infantilis és gyakran teljesen off-topic, Stewie remek kiszólásokat és egysorosokat hoz, Meg meg kussoljon, ugye. Érdemes még kiemelni a vendéghangokat, például J. J. Abrams vagy Dan Castellaneta is vállalt szinkronmunkát, a legnagyobb meglepetést mégis Johnny Depp szolgáltatta, aki kábé másfél mondat erejéig újra Ollókezű Edward bőrébe bújt.

Egy évadvégi írásnál illik pár szót ejteni a záró részről, de igazából finálénak kaptunk két teljesen tipikus Family Guy-epizódot egymás után leadva. Ezek közül az elsőt érdemes kiemelni, mivel egy újabb Road to…-epizód volt, aminek az alapötlete is kifejezetten érdekes is kreatívra sikerült, és még egy fricska is belefért azok felé, akiknek nem jött be Seth szereplése az Oscar-díj átadóján. Így összességében remek résszel sikerült lezárni a(z utóbbi évekhez képest) közepesnél mindenképpen erősebb évadot.

Továbbra is tartom, amit korábban írtam: a Family Guy nem Gamer of Thrones, vagy The Amazing Race, ahol minél gyorsabban igyekszik az ember megnézni az új részt, de így is kellemes kikapcsolódást nyújt arra a 20 percre. Ezért némi vacillálás után 7/10-et ajánlok meg az évadnak, pontosan fél ponttal adtam többet, mint amit sokan jogosnak érezhettek, mivel értékelem a szándékot, hogy visszatértek a gyökerekhez.

14 hozzászólás Ne habozz!

tobias88 - 2013. 06. 03. 23:04

Nálam kasza. Sajnos ez értékelhetetlen évad volt viccek nélkül. Nincs mit szépíteni

Pitypalatty - 2013. 06. 03. 23:06

Ez az évad szerintem is jobb, mint a 10., szóval van még remény :)

danton - 2013. 06. 03. 23:10

részemről 1/10. Az egyet a Peter seggé szorult szájharmonikáért kapják, az első és egyben utolsó momentum volt az évadban, amin röhögtem. Szánalom, gyászolom őket – 2-3 éve…

Flanker - 2013. 06. 03. 23:11

Magam is hasonlóan értékeltem az évadot, szóval egyetértünk.
Azért a 12 dühös emberes részben Quagmire gruppenszexes percei, a slusszpoénnal azért ott volt a szeren..:)

safranyn - 2013. 06. 03. 23:19

Nálam pont a cutaway gagek száma és minősége miatt érik a kasza. na meg a karakterek hanyagolása miatt

Nicholas - 2013. 06. 03. 23:34

Én igazából most kezdtem bele az animációkba, de még mindenképp a Family Guy hozza a legjobb perceket.
Egy percig nem volt kétséges, hogy jövőre is folytatom :)
6/10. (am kár, hogy csak Peter viszi a hátán a sorozatot…)

Ellenben az American Dad és a Simpson család poén nélküli kiszámítható történeteibe már nem kezdek bele ősszel.

Thrasher - 2013. 06. 03. 23:44

@danton
nem gondolod, hogy azzal van a baj, hogy csak azon bírsz röhögni, amikor valakinek a seggébe szorul egy szájharmonika?

erős évad volt ez, idén is rengeteg utalás volt, maró beszólogatások mindenkinek, aki él és mozog, semmiféle komoly visszaesés nincs.

egyébként valszleg nem lesz 3 sorozata McFarlane-nek, a Cleveland show-nak nagyon kielé áll a rúdja, persze a filmezés még beindulhat neki annyira, hogy lelépjen a TV-től.

Rizke - 2013. 06. 04. 00:07

Valami olyasmit olvastam régebben, hogy a 12. évadban egy újabb főszereplő, egy kutya csatlakozik hozzájuk. Ez igaz? Van valami hír róla, vagy csak kamu volt?

paranoid android - 2013. 06. 04. 05:03

Ez az évad is hozott ugyan nem kevés gyenge részt, de összességében én is jobban élveztem, mint az előző egy-két évadot; érezhető volt a fejlődés és az igyekezet is.

tonyrulez - 2013. 06. 04. 08:01

Gamer of Thrones?

Ricsi - 2013. 06. 04. 08:55

Nálam még mindig a kedvenc animációs sorozat.
Persze, én is érzem a hanyatlást, de ez az évad kifejezetten jóra sikerült. 8/10

Jeol - 2013. 06. 04. 12:25

Magyar szinkronról lehet valamit tudni?

sss - 2013. 06. 04. 15:07

Igen jobb volta az évad mint tavaly, de már rég nem az a sírva nevetős hihetetlenül vicces famguy mint régen, és érdemes megnézni a mostani jubileumi és a régebbi 100.epizódos részt. Idén kb arról szólt az egész ,hogy mennyire viccesek milyen jófejek az írók micsoda csodát alkotnak nekünk hétről hétre, + 110% beleadás blbalba , hát igazaból az évad televolt önismétléssel, hanyag volt az egész néhány jó poénnal de ennyi.Az önajnározásukért pedig elmehetnek a ******

Süti - 2013. 06. 05. 15:46

Az évadkezdő számomra még so-so elment, de a második rész nagyon unalmas volt. A harmadik jobb volt mint az első kettő együtt, de a negyedik az valami iszonyat jó volt!!!
5-6-7 úgy ahogy elment, 8-adik nagyon vicces volt. 9-esbe nagyon sok jó poént bele tettek, és a Monthy Pithon plusz pontot ér. 10-11 kicsit visszaesett majd a 12. valentin napi azzal a sok szállal nagyot alakított.13-16 nem voltak különösebben jók de 6/10 pontnál lejjebb egyiküket se pontoznám. 17-18-19 zseniális volt, hozzá kell tennem hogy a 19-esbe volt a legtöbb cutaway jelenet. Nem csak az évadon, hanem az egész sorozaton belül. 20-adik gyenge rész volt, 21-edik pedig road to epizódhoz méltóan zseniális volt. És az évadzáró. Na igen. Talán az egyik leggyengébb rész volt sajnos. 13/7 arányban több jó rész volt és a “rosszak” se annyira rosszak, inkább csak a sorozathoz képest. Az évad nálam egy 8/10, amibe bele számítom a sok nem-szokványos-főcímet. Ilyenből legyen sok.

Ide írd


kötelező

(kötelező, de megtartjuk magunknak)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz