login |

Game of Thrones – 3×09: Until the end of my days

2013. 06. 03. 12:06 - Írta: Bruzsy

363 hozzászólás | kategória: kritika,

Eljött ez a nap is, én pedig nem tudok mit írni bevezetőnek. Minden, ami eszembe jut, spoileres lenne. Szóval maradjunk csak annyiban, hogy jó rész volt, bár sokkal jobb is lehetett volna. A többi a kép alatt, a tovább után, a könyveket olvasók pedig ide jöhetnek kibeszélni a dolgokat.

Megtörtént. A jelenet, amit minden könyvolvasó három éven keresztül próbált magában tartani, amivel három évig példálóztak, amikor Martin szadizmusa került elő. RW. Red Wedding. A Vörös Nász.

A nagy durranások ugye mindig a 9. részben vannak, ám míg tavaly egy gigászi, az éves költségvetés 80%-át felemésztő csatát kaptunk, ez pedig most kicsit ismét az első évadoshoz hasonlít. Nem csak azért, mert váratlan haláleset volt benne, hanem mert hasonlóan próbáltak egy pozitív végkifejletet sejtetni. Robb az anyja segítségét kéri, Talisa a pici Ned Stakról mesél.

De ez nem minden, hiszen szerkezetileg is egy nagyon jó részt kaptunk, még akkor is, ha sokaknak nem tetszenek a Falnál zajló szálak. A Westeros-szerte szétszórt Starkok nagyon közel kerültek a találkozáshoz, Bran, Rickon és Jon szála konkrétan összeért, Arya pedig szinte méterekre volt a történtekről. Minden azt súgta, hogy a sok szenvedés után talán végre jóra fordul a sorsuk. De ez a jég és tűz dala, itt nincs happy end, mindenki meghal, csak idő kérdése.

Aztán megszólalt a Castamere-i esők, és minden összeomlott. És más volt, mint a könyvekben, főleg azért, mert ott sokkal emberközelibben éltük át a történteket. Ott Catelyn szemével láttuk, ami történik, ahogy az érzései és a tettei között elveszíti az irányítást, ezt pedig képernyőn egyszerűen lehetetlen visszaadni. Ezért vállalt nagyon komoly feladatot magára a showrunner-páros, és azt kell mondanom, megtették, amit tudtak. Sokkal vizuálisabb lett, de hát ez a dolga a sorozatnak.

A vizualitás viszont egy dolgot elősegített: szerintem sokkal jobban érezni lehetett Walder Frey (és Roose Bolton) árulását, nagyjából nekünk is úgy döfte át a szívünket a tőr, mint Robbét. És emlékeztetett arra, hogy ez a játék nem a harcmezőn dől el. Robb Stark hiába nyerte meg minden csatáját, elbukott, mert nem volt eléggé otthon a politika mocskában. Akárcsak az apja. Ez pedig remek fricska mindazoknak, akik egy látványos, harcokból és kardozásból álló sorozatot várnak a sok párbeszéd és machináció helyett.

Ettől eltekintve sajnos nem vagyok maradéktalanul elégedett a megvalósítással, de ennek az oka nem a részben, hanem az egész sorozatban keresendő. Egyrészt, sajnos a sorozatban nincsenek eléggé kiemelve a westerosi szokások, a szent dolgok, ezért szerintem sokkal kisebbet ütnek az ehhez hasonló fordulatok. Ned Stark lefejezésénél már elkezdődött a dolog, Baelor szentélye előtt nem folyhat vér, ezért ott arra lehetett számítani, hogy megmenekül.

Ugyanezt játszották el itt is: az epizód elején, mikor Walder Frey kenyérrel kínálja az érkező Starkokat, nem lett kiemelve, hogy ha a vendég a kenyeredből eszik, akkor minden védelem megilleti – még akkor is, ha az ellenséged. Ez pedig még inkább váratlanná és undorítóvá teszi a Freyek tettét.

Másrészt, nem tudtam annyira sajnálni sem Robb Starkot, sem Catelynt, Talisát meg végképp. Nem mondom, hogy gyűlöltem őket, de olyan apró változtatásokat eszközöltek a készítők a karaktereken a sorozat kezdete óta, hogy nem tudtak a szívemhez közel kerülni. Ned halála ezért sokkal jobban megérintett, az ő karaktere legalább konzisztens volt, és nem buta, hanem becsületes (bár a kettő lehet szinonima ebben a világban).

És ez nagyon fáj. Persze, ez az én szemszögem, egy olyan emberé, aki a sorozat kezdete előtt évekkel megismerte a karaktereket, egy új nézőnek lehet más a véleménye – majd megírjátok a kommentekben. Ettől függetlenül a színészi alakításokat nem vitatom el, Richard Madden is részről részre jobb lett, Michelle Fairley pedig gyönyörűen tette fel a koronát ezzel az epizóddal az egész évados munkájára.

De nem csak az esküvő miatt volt mozgalmas a rész, Bran végre kapott valami épkézláb cselekményt, Jon sem csak a szerelmes enyelgésből és szájtátásból állt. Mondjuk Dany meg igen, de ott Jorah, Daario és a Szürke Féreg elvitte a hátán a szálat, remekül megkoreografált harcot láttunk, ami viszont nem feltétlenül jó, mert nézés közben is tényleg megkoreografáltnak érződött. Rengeteg minden történt, de ezekről senki sem fog beszélni. Ami kár.

Azt hiszem, mindent leírtam, most már csak a ti véleményetekre vagyok kíváncsi. Jövő héten finálé, elvarrják a most történteket, aztán egy évig újra Westeros nélkül maradunk.

363 hozzászólás Ne habozz!

advok - 2013. 06. 03. 12:15

Szerintem a cím lehetett volna kicsit kevésbé árulkodó, így talán a fanok is meglepődtek volna hogy nem a fináléban lesz a nagy dobás (mondjuk harmadszorra lehet mégse).
De megint sikerült egy gondolat köré fonni a szálakat, a rész kulcsszava talán a departure lehetne, mindenki búcsúzkodik, elindul, meghal.

asche - 2013. 06. 03. 12:18

Még csak az első könyv végén tartok, ezért ez a rész is letaglózott, mint Ned lefejezése. Mellesleg ez az epizód nagyon ki volt dolgozva, minden díszlet, részlet, a táj nagyon komoly volt

hha96 - 2013. 06. 03. 12:22

Utólag már elég okos vagyok miért is ez lett eme rész címe…

ikelemen5 - 2013. 06. 03. 12:24

Joffrey még nem házasodott meg!

atg - 2013. 06. 03. 12:25

Hát nem tudom… A könyveket nem olvastam, a 4. könyv hátsó borítóját viszont mikor megvettem a könyvet, valamilyen oknál fogva elolvastam, így tudtam mi fog következni, ennek ellenére sokkoltak a látottak, mert noha eddig se kisiskolásoknak készült sorozatról volt szó, nekem ez a vérengzés már öncélúan brutális volt. Az utolsó részt biztos megnézem, de elgondolkodok a folytatásról, mert a magam részéről értelmét nem látom annak, hogy megkedveljek egy karaktert, hogy aztán ilyen módon lássam a végét… :S

advok - 2013. 06. 03. 12:28

amúgy az csak szerintem furcsa hogy a houndnak nem tűnt fel a rains of castamere? kint is hallatszott.

tompóó - 2013. 06. 03. 12:29

Szuper volt:D

jiliac - 2013. 06. 03. 12:30

Én olvastam, tudtam, …de akkor is legalább 10 perc kellett, hogy magamhoz térjek, mert ez akkor is, és itt is durva volt. Cat ordítása megrázó volt a végén, párosítva a néma csönddel. Kiváló rész 10/10.

Jack - 2013. 06. 03. 12:32

atg!

Ha a Tűz és Jég dalát olvasod egy aranyszabály van! SOHA SENKIT NE KEDVELJ MEG! Akkor nem fogod földhöz vágni a könyvet.

m1cZ - 2013. 06. 03. 12:43

Atg!

Pont ettől gyönyörű a tűz és jég dala. Nem a klisékből építkezik. Erről Martin is nyilatkozott. Első könyv: mindenki úgy hiszi Ned a főhős nem érheti baj, valahogy megússza (erre BUM: headless). Aztán elérkezik a történet a következő nagy kliséhez: A “főhős’ (Ned) elsőszülött fia elindul, hogy megbosszulja az apját és lásd mi lett a vége. Nem jó politikai döntések, egy Lord megsértése stb…

Waldi - 2013. 06. 03. 12:43

Hat ez azt idezte, amikor Keamy lelovi Alexet, vagy amikor a Mother kinyirja Jacob es MiB anyjat.
Na ezt tenyleg nem lattam elore, bar Aria megerkeztekor mar nyilvanvalo volt, hogy lesz gikszer, de amikor elkezdik szurkalni Talisa hasat ott leesett az allam.

halla - 2013. 06. 03. 12:44

10/10

johnodi - 2013. 06. 03. 12:45

Ha Daenerys-t is meghal, akkor abbahagyom a sorozatot. Oké, hogy legyen valamiféle veszteség, de ne írjanak már ki minden jó szereplőt. Amúgy tetszett a rész, csak megrázó volt.

play93 - 2013. 06. 03. 12:45

Néma csend.

superpityu - 2013. 06. 03. 12:48

mikor ezt olvastam a könyvben akkor gyorsan elrántottam 3 szál cigit, mert nem győztem felfogni, hogy mi a fene történt. brutális volt.
a szokások nem kihangsúlyozásáért kár, mert a könyvben nagyon szépen le vannak ezek a dolgok vezetve. mint ez a kenyeres dolog is. de az istenekhez sincs akkora kötődés mint a könyvben.
arya pedig most lett a legszerencsétlenebb szereplő. tényleg méterek választották el a családjától erre tessék.

Shyllard - 2013. 06. 03. 12:50

Nem olvastam a könyveket, valahogy úgy vagyok vele úgyis megcsinálják most már sorozatban, inkább más műveket veszek elő. Úgyhogy nekem élvezetes volt ez a rész, eléggé sokkoló, főleg Talisa brutális meggyilkolása volt nekem a legdurvább, bár azért mint egész rész, sztem az előző évad 9. epikus egészét nem tudta legyűrni, viszont kellően izgalmas volt. Kíváncsi vagyok mi jön ezután, főleg a következő évadban. Most hogy legyűrték a Starkokat végre megérkezhetne Daenerys is Westerosba.

yeeeyha - 2013. 06. 03. 12:50

Anno dühömben áthajítottam a szobán a könyvet, olyan szinten kiakadtam, hogy csoda, hogy nem zuhant egy meteor George R. R. Martin fejére :D
Nálam az ütött a legjobban, hogy tudtam mi fog történni, és akartam is, hogy megtörténjen, mégis elérték a készítők, hogy el kezdjek reménykedni… nagyon jól összerakott jelenetsor volt, onnantól kezdve, hogy Catelyn követi a tekintetével a szolgát, ahogy becsukja az ajtót és a zenekar rákezd a rains of castamere-re. Talisának is meg kellett halnia, egy Stark-babával nem élhetett volna tovább, plusz ahogy Frey méregette, még rosszabbul is járhatott volna. Amúgy Frey arca a vérengzés alatt gyomorforgató volt,ez kis plusz volt nekem a könyvhöz képest. A legjobb színészi játék talán Boltoné volt, már Briennéknél is feltűnt, hogy sokatmondóan tud nézni, itt megint.

A többi szállal már nem voltam annyira kibékülve, Saméket a következő részben is mutathatták volna, és Dariootól is mentsen meg az isten: olyan ez mint Sansa esetében százszor inkább Tyriont mint egyszer is Lorast. Dany is úgy néz Darioora mintha már pucéran vonaglanának egymáson, pedig ronda mint a bűn.

Gaabor10 - 2013. 06. 03. 12:52

én mikor elolvastam ezt a részt, repült a könyv a falnak, és pihentettem pár órát. szerintem nagyon hatásosan csinálták meg. tetszett, hogy a credits-nél néma csend volt.
btw: Roslin szerepére bájos színésznőt találtak, kézzel fogható volt Edmure megkönnyebbülése, Frey nézése Robbra pedig priceless volt.

atg - 2013. 06. 03. 12:55

Jack: Igen, ezt mindenhol igyekeznek az ember fejébe verni, ugyanakkor ezzel egy nagy probléma van, legalábbis a részemről: Valamilyen pozitív kötödés, szimpátia, drukk, azonosulás nélkül számomra egy film, könyv vagy sorozat egy steril valami marad, amit legfeljebb csak a látvány/jó nők/valami más apróság miatt nézek meg, ha egyáltalán. Itt van ez a sorozat is: ha nem tudnám nagyjából az összes Stark-kot kedvelni, akkor az első néhány rész után biztosan otthagytam volna a sorozatot, hiszen minek nézzem a karakterekkel való történéseket, ha a sorsuk nem érdekel. m1cZ-nek is ezt tudom mondani, hogy tény és való, hogy ezeket klisés lépéseknek aligha nevezhetjük, de önmagában számomra a klisé megléte vagy nemléte döntően nem befolyásolja egy történetről alkotott képemet. Csak hogy felhozzam a Gyűrűk Urát, mert mindig előkerül az is: számomra egy fikarcnyival se lett volna jobb történet akkor, ha a főszereplők fele az ilyen-olyan történések közben életét veszti. Kissé offtopic-ba haladok, de azért még ezt a gondolatmenetet befejezem: Ahogy öregszem (pedig csak 26 leszek), úgy veszem észre magamon, hogy egyre inkább keresem az olyan tartalmakat, amik összességében pozitív üzeneteket hordoznak, keményebb témájú film esetén a végkifejletet követően megnyugvással tudom lekapcsolni a tv-t, hogy jól van, minden rendbe jött. Ezt hiányolom a Trónok harcából, amit ti az erényének mondatok, a véleményeteket természetesen elfogadom, a magam részéről azonban éppen ellentétes hatást ér el a dolog. Elnézést a hosszúságért. :)

CyClotroniC - 2013. 06. 03. 12:58

Könyvnaív komment érkezik, lehetőleg könyvolvasó ne értékelje. :D

Arra vagyok kíváncsi, hogy Melisandre múltkori bemutatójához köze van-e az egészhez, és Balon és Joff is megy-e a levesbe hamarosan, mert ugye őket jelképezték a piócák. Mondjuk ez ellen szól, hogy Balon eddig nem is volt a szezonban, ha jól emlékszem, Joff ellenben szintén esküvőzik, szép párhuzam lehetne belőle, ha VÉLETLENÜL leesik a várfalról.

Igazából a jelenet ütni nagyon ütött, nem is a vizualitás, vagy a kiírt karakterek miatt, hanem az egész terv aljassága volt az, amitől ez igazán sötétté vált. Amúgy arra azért tényleg jó, hogy olvasom a könyveket – ha csak a sorozat mögött is haladva – mert ezek a westerosi szokások sokat adnak egy ilyesmihez, ugye a fent leírt “védelmi jog” telibe szarása kapcsán pl. No meg Aryat sajnálom, aki újra kapott egy akkora adag traumát, hogy lassan valami maszkos képregényhős lesz belőle.

Lehet, hogy hiba, de az őrült öreg Freyt még most sem tudom komolyan venni, ellenben Bolton baromi érdekes, és ha tippelnem kéne, ő legalább olyan hangsúlyos adalékká erősödik majd ezek után, mint a tavalyi 9. epizódot követően a Tyrellek.

És még röviden annyit, hogy:

Mondtam én, hogy a legjobban a néma end credits üt.

Hannah Murray szupercuki és zseniális a szerepében. Őt sosem dicsérjük meg, és már akartam írni az előző résznél is, de akkor most. Szóval remek.

Worb - 2013. 06. 03. 12:58

A rész vége felé (de még a 46. perc előtt) azon gondolkodtam, hogy nem volt rossz ez az epizód, de finálé felvezetőnek kicsit kevés. Erre jött az utolsó 5 perc, és mivel a könyveket nem olvastam, leesett az állam. Ez nagyon durva volt.

cathy - 2013. 06. 03. 13:02

Igen igen, az előző poszthoz is akartam írni, hogy Bolton kurvajó volt, már a “nem iszom”-nál belém állt a frász, mert nála ugye mindennek van oka, és ahogy akkor nézett Cat-re, Cat meg rá vissza…Hátborzongató volt. Robb-ot még ha nem is lehet túlzottan sajnálni, mert lássuk be keményfejű volt, ilyen undorító, méltatlan halált nem érdemelt. Talisa…Szavak nincsenek rá. És nemtom kinek tűnt még fel, de Roslin Frey-nek is voltak sokatmondó pillantásai. Meg az ajtót, ahogy becsukták, ahhhh! Viszont a Rains of Castamere-re rázendíteni nekem már szájbarágós volt kissé.

Xsz - 2013. 06. 03. 13:15

Ezekkel a 9. részekkel vigyázni kell, mert ütnek nagyon dúrván. De talán ez volt a legdúrvább mind közül. Epic rész 10/10

cathy - 2013. 06. 03. 13:20

Meg most eszembe jutott, hogy hatott a Karstark átok :-(

Ami még szerintem zseniális volt az a Jon-Bran szál, hát ott is vinnyogtam, hogy találkozzanakmáááár, de persze ez nyilván nem ilyen egyszerű. Ygritte cuki volt, hogy próbált kiállni érte, féltem, hogy őt is legyakják :-S

vvvvv - 2013. 06. 03. 13:23

Megint kb az utolsó 10 perc volt érdekes az egészből. SOKKAL gyengébbnek érzem ezt az évadot mint az előző kettőt. Ráadásul anyucika meg kinyírta a teremben lévő egyetlen olyan embert akinek semmi köze nem volt az egészhez. Ezek után már szurkoltam, hogy valami durva módon nyírják ki őt is.

rapesz - 2013. 06. 03. 13:34

a legjobb rész az volt mikor az esküvőn a zenészek elkezdték játszani a the rains of castmere és csak Catelynnek tünt fel , és kezdte össze állni neki hogy mi történik körülötte. még a hideg is kiázott

rapesz - 2013. 06. 03. 13:35

* KIRÁZOTT bocsánat :D

fran - 2013. 06. 03. 13:37

Csak végigpörgettem még a részt, így nagyjából tudom, mi történt. Annyit, hogy én nem ennél a résznél akartam igazán a falhoz vágni a könyvet. Szóval ez a rész még rózsaszín lánymese, ahhoz képest, ami következik.

Faehren - 2013. 06. 03. 13:39

Lesokkolt és mérhetetlen dühöt éreztem, hogy szegény családra ennyire rájár a rúd, míg az oroszlánok vígan éldegélnek és tivornyáznak. Ezek után remélem lesz kellő elégtétel.
Annyira felépítették a végét, hogy csak na… a vidám esküvő, meglepődés a szép arán, a pocakot simogató párocska, háttérben még anyuci is elmosolyodott, aztán BÁMM!
Nálam Ned lefejezése nem ütött közel sem ekkorát, de ez egy olyan érzelmi töltéssel rendelkező végkifejlet volt, amit eddig nem hogy hiányoltam, de eszembe sem jutott, hogy lehet ebben a sorozatban. Most fogott meg annyira, amennyire egy kiváló sorozat meg tud. Csak nagyon várom az elégtételt :D

Viktor - 2013. 06. 03. 13:47

Sajnos reggel nem sikerült megnéznem a részt, de már nagyon várom az estét.

Winry Rockbell - 2013. 06. 03. 13:53

Azt hiszem bőven lesz új szereplő a következő évadban… De amúgy ezért nem olvasom a könyvet csak ha már láttam a megfelelő évadot.Itt rendesen meglep ott meg a sok részlet után lassan minden kirajzolódik újra.(Mert mire eljutok addig hogy leüljek elolvasni.)

Amúgy ezzel a 3.évaddal zárják le a második könyvet ,ugye?

kp - 2013. 06. 03. 13:56

szerintem ez a 3. könyv zárása.

Vektor - 2013. 06. 03. 13:57

CyClotroniC: Bizony, bizony, a néma credits illik a legjobban az ilyen eseményekhez.

Egyébként megvárod a negyedik évad végét, vagy megpróbálod segítséggel belőni, hogy meddig jutott ez az évad, és elkezded olvasni a harmadik könyvet?

clegane - 2013. 06. 03. 13:58

ezzel a 3. könyv közepén jár kb a sorozat.
külön genyó a Martin hogy még csak nem is a végére rakta ezt a jelenetet, hanem csak úgy a közepére ahol senki sem számítana a spanyol inkvizícióra.

Vektor - 2013. 06. 03. 14:00

Winry Rockbell: A második könyvet tavaly zárták le, a harmadik évad a harmadik könyv első felének adaptációja. Még bőven maradt a harmadik könyv eseményeiből jövőre, főleg a királyvári és az északi szálon.

CyClotroniC - 2013. 06. 03. 14:09

Vektor: Még nem gondolkoztam ezen, mert eddig ugye nem volt ilyen gond, bár a második könyv se fedte 100%-osan az S2-t, ha jól emlékszem.

Bálint - 2013. 06. 03. 14:14

@Winry Rockbell: szerintem a könyv meglepőbb tud lenni, ott az író jobban el tudja rejteni azokat a történések, karaktereket (a rengeteg történetet nem igazán befolyásoló között), amik egy ilyen sokkhoz vezetnek.

Hodor - 2013. 06. 03. 14:40

Hodor!

Winry Rockbell - 2013. 06. 03. 14:41

Vektor:Köszi az infot akkor most már nyugodtan kezdem a második könyvet :)

Bálint: igazad van,de nekem látni a sok vért a sorozatban kicsit jobban odacsap,mint mikor olvasom :)a könyv már részeknél lep meg inkább pl. a karakterek maguk sokszor nekem teljesen másnak tűnnek,de hagyjuk mert ez itt nem a könyv kibeszélője :)

giskard - 2013. 06. 03. 14:44

tyhű, ez nem semmi rész volt, itt aztán volt kaszálás rendesen… remélem, durva lesz a revans lannister-részen, tywin már igazán megérdemelné. szerencsére a három kedvencem, tyrion, arya és daenerys még ép és sértetlen, maradjon is így! :)

Pollux - 2013. 06. 03. 15:02

Sokkot kaptam! Hátborzongató és zseniális!
Hihetetlen ahogy értelmet nyer Jaime szabadon engedése mögött húzódó aljasság! vagy pl. az előző részekben (és a könyvekben) emlegetett Reyne ház pusztulása, a Rains of castamere song és most a Starkokkal történtek.
Hát ilyen aggyal nem lehet normálisan készülni államvizsgára!

mikkamakka - 2013. 06. 03. 15:19

érdekelne egy összesítés h könyvesek közül hányan dobták át a szobán ennél a résznél:)
és végre szabadon leírhatom h rohadt freyek, boltonok pusztuljatok!

Xsz - 2013. 06. 03. 15:23

Hát ezzel akkor a Stark seregnek is harangoztak úgy hiszem, akkor már csak abban bízhatok hogy, Dany átjön a seregével, meg a sárkányokkal és bedózerolja egész King’s Landinget :D

Hirariko - 2013. 06. 03. 15:34

ehhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhh. Kicsit meglepődtem ezen és egy kicsit azért zavar is hogy ilyen lett. Sokan persze mondják hogy ez a sorozat azért jó meg nem “klisé” és nem a jó győz mindig, de ez már szerintem a ló túloldala… Folyamatosan a “jók” hullanak.

JonSnow - 2013. 06. 03. 15:59

Danyt mindenki ennyire kedveli egyébként? Mert a könyvet olvasva, bár érettebb a koránál, azért vannak bőven fura, néha már-már őrült húzásai. Arról nem is beszélve, hogy az egész vérvonalban benne van ez az őrültség. És azt meg sosem ismeri el, hogy az apját jogosan távolították el a trónról.

Marcipáncica - 2013. 06. 03. 16:03

Csak a statisztika végett: Én nem vágtam a könyvet a falhoz, de irtó mérges lettem. :D

Desperate HOUSEwife - 2013. 06. 03. 16:04

Nem, nem kedveli mindenki. Sőt. (nem csak magamról beszélek)

vvvvvv - 2013. 06. 03. 16:04

@Winry Rockbell: ez a rész 3. könyv a Kardok Viharának kb a 2/3-ánál történt.

Aragorn83 - 2013. 06. 03. 16:07

Így van még maradt néhány esemény a 3. kötetből.

yeeeyha - 2013. 06. 03. 16:12

Gondolom most mindenki utálja Fricset, mi? :D

Malachi - 2013. 06. 03. 16:12

negyed órája fejeztem be, de még most is remegek, de igazából, szó szerint. olyan is régen volt, hogy egy sorozat vége főcímét végig bámuljam meredten és utána is csak üljek.

igazából még most se tudom összerakni, mi a franc lesz ezek után, ennek a Stark családnak így kb. lőttek, vagy nem tudom, de tényleg, gondolkodni is nehéz.

mindezt azok után, hogy reggel az volt az első, miután kinyitottam az interneteket, hogy belefutottam egy képsorozatba, de szerencsére csak annyit fogtam fel belőle, hogy Robb feleségének véres a hasa – szóval tudtam, hogy valami történni fog.

utólag is a…inkább nem mondom, mit kívánok azoknak, akik így rontják el mások élményét, tényleg teljesen váratlan helyen futottam az ordas spoilerbe, de talán jobb is, mert ha nem számítok a valami rosszra, talán szívrohamot is kapok.

de komolyan, ilyet? ILYET??? egy esküvőn KIIRTJÁK az egész családot? Lannisterek, rohadt élet, hát komolyan, mostantól pusztuljon mind, mind, szörnyű halállal. hihetetlen.

JonSnow - 2013. 06. 03. 16:14

Tyrion is Lannister, mégis a Starkok után, nekem az egyik legszimpatikusabb karakter és az egyik legjóságosabb is talán.

CyClotroniC - 2013. 06. 03. 16:15

JonSnow: Mondjuk a “jogosan eltávolították a trónról” egy nagyon kényes megfogalmazás már elve. Ugye aki a trónon van, az nem távolítható el, csak “jogtalanul”, ha úgy vesszük. Az más kérdés, hogy morálisan mi helyes és mi nem. Robert se volt egy minta-király egyébként, ha úgy vesszük, persze vannak fokozatok, de éppen ezért kár ilyen mondani, mert ugye ki szabja meg honnan jogos és meddig jogtalan.

Egyébként pont az benne a jó – amit mindig leír mindenki, de hát ha így van – hogy tényleg nincsenek túlzottan jó vagy rossz karakterek. Akadhat egy-két kivétel, de nem jellemző. Az meg ugye a bónusz, hogy nem mindig azt kedveli a néző/olvasó, akinek “igaza van”, vagy a legjobb. Legalábbis nálam fixen így van.

Aragorn83 - 2013. 06. 03. 16:19

yeeeyha: Friccset már akkor is utáltam, mikor még a Roxfortba terrorizálta a diákokat. :DDD

Desperate HOUSEwife - 2013. 06. 03. 16:21

Rohadt gennyes alak ez a Frics, mindig is gyanús volt. :D

JonSnow - 2013. 06. 03. 16:23

Persze, nem túl szerencsés megfogalmazás volt ez a részemről, sajnálom. Amúgy szerintem még mindig vannak bőven szerethető karakterek, akik élnek. Tyrion, Davos, Sam, Aemon Targaryen, Beric Dondarrion, Asha és Theon, Tyrellek és Starkok. Stanisről is erősen megoszlanak a vélemények, egyre több hozzászólással találkoztam, akiknek szimpatikus. És aki még kihagytam, Bánatos Edd, a könyvben szintén egy nagyon szimpatikus karakter, nagy beszólásokkal. Bár persze ő inkább mellékszereplő.

clegane - 2013. 06. 03. 16:24

ki az a Frics

Aragorn83 - 2013. 06. 03. 16:24

Az biztos, hogy a Freyekhez ezután senki sem fog menni vendégségbe. :D

Mocsok egy banda, Boltonékkal egyetemben…

yeeeyha - 2013. 06. 03. 16:31

~clegane: harry potterben egy nem túl kedves szereplő. itt meg ő volt walder frey.

CyClotroniC - 2013. 06. 03. 16:32

JonSnow: Mondjuk szerintem én tudnék 15 embert lealább felsorolni, akiket bírok a sorozatból/könyvből, bár nagyon más a listám. :D

clegane - 2013. 06. 03. 16:35

yeeeyha: ahá! köszi :)

rexsimus - 2013. 06. 03. 16:36

Véégre! Most már szabadon lehet erről beszélni!!
Én kifejezetten örültem ennek az fordulatnak, már kezdtem nagyon unni a Starkok szerencsétlenkedését, ideje volt pontot tenni a végére (Robb-Cat szálra).

Malachi - 2013. 06. 03. 16:42

azért menő, hogy 62 kommentből 50 írója olvasta a könyvet. meg a kritika fele is arról szól, mennyivel jobb lett volna, ha így, vagy úgy valósítják meg a KÖNYVET. ez egy sorozatos oldal. :( és ez a könyvmentes topic. :(( csak engem ütött meg ennyire ez az egész? vagy még senki nem látta? na mindegy.

Ermac - 2013. 06. 03. 16:42

mikkamakka: Repult a konyv :)

Skate - 2013. 06. 03. 16:43

A Kardok viharát nem olvastam. Még mindig ott tartok előbb látom a sorozatban az eseményeket, utána olvasok róla valamivel később. Utalásokkal már több helyen elspoilerezték a Vörös Nászt számomra. És nem ezzel van a gond, ha olvastam volna a 3. könyvet akkor is hasonlóan éreznék. Hiányzott az a dramaturgiai erő, ami letaglózz. És az is igaz Catelyn és Robb karaktere csak távolodott tőlem a harmadik évadban. Így egyáltalán meg se hökkentem az egész tragédián. Sajnos nem váltotta ki azt az esemény belőlem, amit kellett volna. A 3×04 vége olyan jól működött, ez sajnos nem tudod funkcionálni sehogyan se.

Lima - 2013. 06. 03. 16:47

A mai rész után kezdem azt hinni, hogy a falat valójában a Mások építették, hogy megóvja őket a Lannisterektől. :)

yeeeyha - 2013. 06. 03. 16:50

~Malachi: szerintem a nagy többség még most fogja megnézni, úgyhogy nincs miért szomorkodni :)
A könyvet pedig azért muszáj itt sokat említeni, mert ez volt AZ a rész, ahol Martin megmutatta, hogy tényleg nem szívbajos és kiszámíthatatlan.
Tényleg nem ártana egy olyan statisztika, hogy ki dobta el a fenébe/tette félre egy időre a könyvet ennél a résznél :D

xyxy - 2013. 06. 03. 16:56

Az esküvő közben hol volt Robb serege? Nem fognak bosszútállni?

m1cZ - 2013. 06. 03. 16:56

Nálam repült… aztán felvettem újra elolvastam fejezetet mert nem hittem el, hogy mi történt… és megint repült :D 2 nap múlva folytattam

TD - 2013. 06. 03. 16:57

Én nem dobtam el a könyvet, mert előtte belefutottam egy spoilerbe. A lefejezős résznél is, de visszagondolva, lehet jobb volt így.
Ettől függetlenül megdöbbentett a jelenet, a könyvben és most a sorozatban is. Még így is izgultam, pedig tudtam mi lesz…

yeeeyha - 2013. 06. 03. 17:01

~xyxy: őket is meggyilkolták. Arya részben őket látta.

play93 - 2013. 06. 03. 17:03

Kis délutáni olvasmány. Nagyon jól mutatja ez az oldal a sorozat jelenlegi népszerűségét. Néhány üzenet fergeteges :D
https://twitter.com/RedWeddingTears

xyxy - 2013. 06. 03. 17:08

“őket is meggyilkolták. Arya részben őket látta.”
Pár tucat/pár száz ember lehetett ott az esküvőn. A többi hol maradt?

Ezt eléggé Robb cseszte el az egyoldalú szerződésmódosítással. Elveszi az egyik csajt, attól még bárkit nyugodtan kefélhet, akibe belezúg.

Arya halállistája meg tovább nőtt :)

clegane - 2013. 06. 03. 17:10

eléggé vezér nélkül maradt az a maradék sereg, alighanem szétszéled mindenki amint belátja hogy az öreg Tywinnel nem érdemes packázni.

Malachi - 2013. 06. 03. 17:10

na, ezek a twitter üzenetek VALÓDI reakciók. :D pontosan ezeket éreztem én is, hehe. jó, mondjuk az HBO előfizut nem mondanám le. :D

xyxy - 2013. 06. 03. 17:11

“Nagyon jól mutatja ez az oldal a sorozat jelenlegi népszerűségét. Néhány üzenet fergeteges :D”

Mégis mire számítottak egy középkori háborús sorozatban? Hogy mindenki boldogan él míg meg nem hal?

“Fuck Game of Throne, Fuck HBO, Fuck Flow, Fuck cable”

CyClotroniC - 2013. 06. 03. 17:12

xyxy: Meg szerintem azért sincsenek már sokan, mert igazságos Robbbnak Karstarkot ki kellett végeztetnie, aztán ugye ez vezetett oda, hogy lelépett a serege fele, és házasság-kényszerbe kerültek.

Kashim - 2013. 06. 03. 17:17

De rég vártam már ezt a részt a reakciók miatt, nem kellett csalódnom. :D

Aragorn83 - 2013. 06. 03. 17:21

play93 – Úristen mennyit rinyálnak. Azt baromira elfelejtik, hogy ez a sorozat egy könyvadaptáció. Csak azért mert sorozatot csinálnak belőle, nem fognak finomítani, meg átírni ilyen fonotos eseményeket. Emlékszem az 1×09 után is mekkor patáliást csaptak. :DDD

Anno én is az 1. évad után kezdtem neki a könyveknek. Két hónap alatt el is olvastam mind a 4-et, ami addig megjelent. :)

xyxy - 2013. 06. 03. 17:22

“De rég vártam már ezt a részt a reakciók miatt, nem kellett csalódnom. :D”

Nézd meg a fentebb linkelt twitter oldalt, 10 perce azokon az elmebetegeken röhögök.
Néhány muszlim szélsőség, mert kivégeznék a Mohamed-karikatúra készítőit, miközben az amcsik egy fiktív regény íróját tennék el láb alól, mert egy fiktív karaktert kinyírt.

clegane - 2013. 06. 03. 17:25

xyxy: no jó de a muszlimokkal szemben ők azért nem gondolják ezt igazán komolyan.

Aragorn83 - 2013. 06. 03. 17:27

Ki tudja? :D

JonSnow - 2013. 06. 03. 17:56

“A mai rész után kezdem azt hinni, hogy a falat valójában a Mások építették, hogy megóvja őket a Lannisterektől. :)”

:D :D

Ez a nap egyik legjobb GoT hozzászólása volt.

Amúgy szerintem is Robb legnagyobb hibája a Karstark kivégzése volt. Bár valószínűleg az apja is ugyanígy tett volna.

Kashim - 2013. 06. 03. 18:05

xyxy – 2013. 06. 03. 17:22

Igen azokon röhögök én is főként. :D
Kész, hogy egyesek mennyire komolyan tudják venni az egészet.

polovcev - 2013. 06. 03. 18:12

Meglehetősen brutális volt az epizód, bár nekem nem fognak hiányozni a Starkok. Szépen lassan elhullanak a szereplők s a korona a törvényes uralkodó fejére kerül.

Éljen soká Stannis Baratheon! :)

superpityu - 2013. 06. 03. 18:16

még a végén elteszik martin bácsit láb alól és nem kapjuk meg az utolsó két könyvet. de tényleg viccesek a reakciók. kicsit mintha túl lenne pörögve a dolog. miután ned meghalt az elején nem igazán lehet itt jóra számítani. na meg a starkokat különös kedvességgel kínozza az öreg. a két lány elég szar helyzetben van, főleg az apjuk halála óta. bran és rickon pedig elsodródtak messzire, és mindenki halottnak hiszi őket. cat és robb most meghalt. talán jon járt legjobban a fallal. de a többieket szívatja rendesen.

néha azzal nyugtatom magam, dany az egyetlen targaryen és így csak nem hal meg a közeljövőben. bár itt semmi sem vehető készpénznek.

a falas hozzászóláson pedig meghaltam, hatalmas.

Khes - 2013. 06. 03. 18:16

polovcev: amennyiben Robert Baratheont törvényesnek vesszük ugye, ami ismét csak nézőpont kérdése :-)

Cunego - 2013. 06. 03. 18:18

Ne felejtkezünk el Havas Jon is Stark meg 4 gyerek még csak él :D sajnos Én már első évad közbe belemásztam véletlenül egy Robb meg fog halni spoilerbe, de nekem ez nagyon új volt, abba a hitbe voltam h csatában vagy rendes kivégzésen fog meghalni.

verogirl - 2013. 06. 03. 18:26

áá, te jóég. már nagyon vártam ezt a részt. ezt a fejezetet a könyvben kb 4x olvastam el egymásután, mert nem hittem el, hogy ezt komolyan gondolta martin.ezért zseniálisak a könyvek, mert nem gyáva kinyírni 1-2 főszereplőt. nagyon izgalmas és feszült rész volt. mondjuk robb-cat-talisa szálát nagyon enyújtották és érzelgőssé tették ebben és a tavalyi évadban is, de semmi sem lehet tökéletes. :)

polovcev - 2013. 06. 03. 18:27

Khes:

Igazad van, de az a király aki nem képes megtartani a birodalmát az nem is érdemli meg.

Khes - 2013. 06. 03. 18:38

polovcev: törvényesről volt szó, nem arról, hoyg ki érdemli meg :-) A jelenleg felsorakoztatott bagázsból akármelyik trónkövetelőt is nézem egyik se érdemelné meg, de ez csak az én véleményem. Hogy törvényesen ki helyezhetné az ülepét a Vastrónra, az már egy másik kérdés és az sem teljesen egyértelmű.

hunlord - 2013. 06. 03. 18:50

Azért azt vágjátok, hogy Eddard Stark-ot megint megölték. Nem semmi rész volt.

kp - 2013. 06. 03. 18:52

egy dolog beigazolódott. Nem a Starkoknak való a politika. Ez egy olyan világ, amit nem az ő szabályaik szerint játszanak.

Delilah - 2013. 06. 03. 19:09

Én naivan azt hittem, h mivel a nyílak nem ölték meg, ilyen igazi badass módjára elmenekül, miközben az anyját megölik… v vmi hasonló, erre ő csak áll ott:O Így visszagondolva kb minden erre mutatott, amikor Arya beszélget a Hounddal, a zene, majd a páncéling… Pedig én annyira neki szurkolta, de tényleg túl mesébe illő volt az ő szála és egyszerűen nem fért bele ebbe a környezetbe:(

vontod - 2013. 06. 03. 19:11

Khes: Pedig Stannis érdemli meg szerintem a leginkább.

Lenry - 2013. 06. 03. 19:18

pontosan tudtam, hogy ez fog történni, mégis baromira sokkolt. pedig az utolsó 10 percben, már nagyon vártam, ilyen “legyünk már túl rajta” érzésem volt, és készültem, mégis annyira, de annyira ütött…

Norm - 2013. 06. 03. 19:25

s01e09 óta biztos voltam benne, hogy fognak még Stark fejek hullani, de azért Robb-ra (még) nem számítottam. Igencsak sokkolt néhány percre a befejezés, leginkább nekem is az volt fordulat, mikor Robb felállt a nyilak után, gondoltam ok, megúszta, erre fel Cat is ott marad…

A jövőre nézve van egy kis félelmem, hogy el fognak fogyni a szerethető, pozitív karakterek, és ezzel akár érdektelen is lehet a sorozat…

Vilendor - 2013. 06. 03. 19:34

@Norm
Az a csodálatos ebben a sorozatban, hogy mikor meghal egy főszereplő és úgy érzed nem maradt senki és semmi amiért érdemes lenne tovább nézni/olvasni, akkor hirtelen lesz valaki más. Jön egy új szereplő, előtérbe kerül egy mellékszereplő, vagy csak bemutatja egy addig gyűlölt ember múltját és indítékait és máris megszeretted.

Persze onnantól lehet izgulni, hogy ne haljon meg :D

Malachi - 2013. 06. 03. 19:34

most az van, hogy Aryának túl KELL élnie mindent, és mindenkit, és a végén személyesen kell kibeleznie az összes Lannistert, meg az árulókat és egyáltalán, az egész bagázst. min-den-kit. különben nincs igazság. a nővére férjét megtarthatja udvari bolondnak.

de komolyan, a Stark család volt az egyetlen olyan nemesi család, akikkel valamennyire tudtam azonosulni, erre most itt maradt a ház egy fattyúval, két kislánnyal, meg két kiskölyökkel, akik közül az egyik ráadásul járni sem tud. micsoda szemétség ez, eh. és akkor Kisujj még nem is tud Cat haláláról, meg egyáltalán…

hajnal - 2013. 06. 03. 19:38

http://www.youtube.com/watch?v=ECewrAld3zw

gondoltam belinkelem, zseniális ez a zene, bár számomra picit fura hogy csak Cathlyn ismerte fel..

Írisz - 2013. 06. 03. 19:48

Catelynnek Frics macskáját kellett volna elkapnia nem a feleségét :D

westhammer - 2013. 06. 03. 19:51

Robb sose volt főszereplő :D Még a könyvekben is csak mellékszereplő. Amúgy meg szerintem épp azért csodálatos maga a GoT, mert nincsenek pozitív és negatív szereplők, nem lehet elválasztani egymástól a feketét és a fehéret. Mindenkinek megvan a saját motivációja, ami szerint cselekszik.

Cseho - 2013. 06. 03. 19:54

Engem sokkolt nem kicsit. Csak egy “azta kurvát” tudtam elsütni a mészárlás után. Basszus, ebben a sorozatban tényleg senki sincs biztonságban :D

bounty123 - 2013. 06. 03. 19:57

Én nem olvastam még a könyvet, direkt a sorozat utánra hagyom, talán így tudom mindkettőt leginkább élvezni.
Lényeg, hogy teljesen ledöbbentem az epizód végén, alig tértem magamhoz. Bármennyire is sajnáltam a történteket, lenyűgözött amit meg mert húzni Martin, iszonyú drámai volt a hatása.

Dávid - 2013. 06. 03. 20:07

Basszus de kár Robbért.
Muszáj lesz beérnem a sorozatot a könyvekkel.
El sem tudom képzelni h mi lesz ezután.
Remélem Jon fogja lekapni Joffrey fejét.
Remélem az összes Lannister meghal. Tyrion élhet. :)

rio - 2013. 06. 03. 20:16

Hát, egy órája végeztem, de még mindig Martin interjúkat olvasok, a twittert bújom, és tumblr oldalat nézegetek. Elég szép adag animgif gyűlt össze a rész alapján. Shocked.

Valar morghulis - 2013. 06. 03. 20:23

“A jelenet, amit minden könyvolvasó három éven keresztül próbált magában tartani”
Pontosan, és főleg az utóbbi hónapokban volt nehéz, amikor már mindenki erről beszélt, és jöttek a “mondj valamit, mi lesz ezzel meg azzal, de spoilermentesen” kérdések, meg a “több Stark úgysem halhat meg, hiszen főszereplők” kijelentések, erre ma reggel 3 facebooküzenet vár ugyanazzal a tartalommal: nemár ez komoly?? szóval a nem könyveseknek sokkoló volt, és ez a lényeg.
Örömmel olvasom hogy a többi “könyves” is falhoz vágta a harmadik kötetet az RW-nél. Remélem a tv-k, számítógépek azért megúszták.

CyClotroniC - 2013. 06. 03. 20:24

Norm: Mondjuk azt vitatnám, hogy a szerethető karakterek hullásával érdektelen lenne a dolog. Hát pont a legtöbbek által “szeretett” karakterek unalmasak, lásd Robb vagy Jon (oké-oké, nem mindenkinek). Joffreyt pl mindenki utálja, DE meghalsz a jelenetein, annyira jók, érdekesebb nézni, mint mondjuk Samet, aki meg kétségkívül egy pozitív jellem (bár Gilly cuki mellette).

Én csak azért nem örülök ennek, mert most már még nagyobb lesz az utálat “szegény” Lannisterek irányába, pedig Tyrionon mellett én Jaimet és Cerseit is imádom, mocskosul érdekes és zseniálisan eljátszott karakterek remek sztoriszállal szerintem. És még rajtuk kívül is van annyi jó figura: Varys, Melisandre, Margeary, Olenna, Davos, Theon… Szóval nem félek attól, hogy érdektelenségig kopnának belőle a szereplők.

ogRemanO - 2013. 06. 03. 20:24

Azt mondják azért nem szabad sürgetni Martint a könyvírással, mert akkor cserébe megint megöl egy Starkot. Köszönjétek a mai epizódot a 2000-es évek hajnalán sürgetőknek:)

CyClotroniC - 2013. 06. 03. 20:27

Mármint Margaery :D Ez a videó meg remek: http://youtu.be/bMiTOtBjcYw

yeeeyha - 2013. 06. 03. 20:28

~Írisz: sírok XD

fran - 2013. 06. 03. 20:33

kp, a Starkok tudták, hogy a politika nem nekik való, de a Tullyk nem. Mondjuk azért az eléggé jellemző, hogy az apa meghal egy árulás után, majd a fia is, ugyanúgy. Talán ez az egyik legnagyobb klisé, amit a film, könyv, sorozat világban el lehet követnie egy írónak, és mégse számítottak rá a nézők. Mondjuk a könyvben is érződött, hogy bemenni a Freyekhez védtelenül, az egyik legrosszabb ötlet, ami megfogalmazódhat az ember agyában. Nem is értettem már akkor se. A leírásból látszott, hogy az öreg Frey nem normális.

Norm - 2013. 06. 03. 20:34

annyi biztos, hogy engem ezzel a résszel megvettek, pontosabban én fogom megvenni a könyveket…

Malachi - 2013. 06. 03. 20:42

CyClotroniC – ahogy most újra láttam, megint teljesen kivagyok

Valar morghulis - 2013. 06. 03. 20:50

Én elég sok könyvet olvastam, sorozatot/filmet néztem, de szerintem az apa halála után a fiúé, ilyen fiatalon főleg, egyáltalán nem klisé… Ilyen pont hogy ritkán történik, maximum akkor ha fiú már megbosszulta az apját.
Egyébként szerintem alapvetően nem Robb politikájával volt baj (nem is nagyon volt neki, egyelőre csak harcolt), egyetlen hibát követett el, azt hogy megszegte a házassági ígéretet, de ez végleges volt. Egyébként háborúban ez egy iszonyú buta dolog, úgyhogy bár nagyon szeretem Robbot, és nem mondanék olyat, hogy megérdemelte, de ez egy olyan következmény amivel számolnia kellett. Az a durva inkább, ahogy történt. Mert ha csatában egy Frey ellene fordul és megöli, vagy párbajra hívja, azt hiszem egy rossz szavunk sem lehetne.

emeric - 2013. 06. 03. 20:53

Ezt a sorozatot úgy érdemes nézni, illetve a könyvet olvasni, mintha valós események krónikája lenne. Nekem az eseményekből teljesen az jött le, mintha csak a megfilmesített valóságot látnám. Így az ember simán elfogad bármilyen eseményt, mert az életszerű.

montanosz - 2013. 06. 03. 20:55

nagyon durva volt!!!!!!!!

bëiz - 2013. 06. 03. 20:57

uhh… még sokkban vagyok!!!!

RexpecT - 2013. 06. 03. 21:02

“Másrészt, nem tudtam annyira sajnálni sem Robb Starkot, sem Catelynt, Talisát meg végképp. Nem mondom, hogy gyűlöltem őket, de olyan apró változtatásokat eszközöltek a készítők a karaktereken a sorozat kezdete óta, hogy nem tudtak a szívemhez közel kerülni. Ned halála ezért sokkal jobban megérintett, az ő karaktere legalább konzisztens volt, és nem buta, hanem becsületes (bár a kettő lehet szinonima ebben a világban).”

Abszolút egyetértek!

fanndarc - 2013. 06. 03. 21:07

nem vagyok könyves, de tudtam hogy mi fog történni, voltam olyan kíváncsi hogy előre elolvasgattam pár érdekes szálat wikis oldalakon. ettől még szívfacsaró volt a jelenet, pedig nem nagy lieblingjeim a starkok. ahogy catelyn kezdi gyanúsnak találni a történéseket, az szippantott be igazán.
1-2 hete felmerült bennem, hogy belekezdek az olvasásába is, de mindig a weddingre gondoltam, és nem vettem meg a könyveket, és ahogy a sorozatban testet öltött az egész, na ne…

Mark Bolt - 2013. 06. 03. 21:18

Nem olvastam a könyveket, és valahogy titokban maradt előttem ez a végkifejlet. Bár a piócás jelenet után sejteni lehetett hogy Robbnak valahol vége lesz. Azt nagyon jól megcsinálják, hogy a Stark anyukával együtt jövünk rá mi készül. Abban a pillanatban amint becsukódik a terem ajtaja. De még nem biztos, még gyűjtjük az információkat. Én is győzködöm magam, hogy hát ott a Stark sereg, hogy merhetik elárulni Robbot?
Aztán lassan beigazolódik a balsejtelem.

chinaski - 2013. 06. 03. 21:25

hát ez nagyon kemény volt, pedig én anno sikeresen elspoilereztem magamnak Robb halálát, de hát baszki ilyen durvulásra nem számítottam. iszonyatosan kíváncsi vagyok most, hogy mi lesz a folytatás, ki kinek az oldalán, hogyan és miért… ilyenkor most ki a king of the north? bran (akiről azt hiszik, hogy halott?)? blackfish életben maradt? arya kb mit tud csinálni most? (mármint konkrétan mit tud csinálni, hova menjen?) greyjoy-okkal mi lesz (láttam a jövő heti előzeteseben hugi megjön)? stannis-ék mit reagálnak? melisandre piócái wtf?? joffrey és balon fater is kezdhet aggódni??? ááá mennyi kérdés

Skeeter - 2013. 06. 03. 21:27

Az az öt-tíz perc közel tökéletes volt. Egy-két apró dolog hiányzott. Egyrészt, emlékeim szerint a könyvben az első két találat után, amikor Robb összerogy, valamelyik társa, vagy zászlóhordozója ráborítja az asztalt, és feláldozza magát, ami nekem hatalmasat adott a könyvbeli élményhez, valamint Cat megőrülése. Az a húsz másodperc kellett volna még hozzá hogy igazán széttépje az ember érzelmi központját. “Csak a hajamat ne. Ned úgy szerette a hajamat” A jelenet vége ezzel volt a könyvben teljesen kizsigerelő. Ezt leszámítva is, nagyon hozta, amit hoznia kellett.

Ramsay Bolton - 2013. 06. 03. 21:27

Egy csokor reakciós videó: (csak a videókat nézze, aki nem könyvolvasó, a hsz-ekben potenciális spoilerek)

http://winteriscoming.net/2013/06/red-wedding-reactions-caught-on-tape/

XD

JonSnow - 2013. 06. 03. 21:29

“egy dolog beigazolódott. Nem a Starkoknak való a politika. Ez egy olyan világ, amit nem az ő szabályaik szerint játszanak.”

Ebben sajnos igazad van. És ha így nézzük a való életben is aki becsületes, őszinte és igazságos, általában nem sokra megy, persze ez már más lapra tartozik.
De ez miatt is nagyon életszerű, reális ez a történet, még úgyis hogy vannak benne fantasy elemek.

Akinek viszont Jon unalmas karakter, annak ezek szerint a falnál lévő történetek is mind-mind unalmasak? Szerintem sokkal érdekesebbek, mint a tengeren-túli történetek. Persze ízlések és pofonok.

MacGyver - 2013. 06. 03. 21:30

Emeric: egyetértek veled kísértetiesen visszaköszön a mai valóságunk.

Engem földhöz vágott ez a rész, nem így gondoltam én sem Robb halálát. Bámultam a fejemből, hogy most akkor mi van? Igaz a latin mondás, hogy háborúban és szerelemben mindent szabad, bármit megtehetsz gátlástalanul. A romantikus lovagi eszmék Stark vonal, itt nem maradnak életben, hát láttuk hogy nem. Attól kezdve, hogy elhagyták a nyakat már tudtam éreztem, hogy vesztettek. Pedig csak az első könyvet végeztem ki, most már megvárom a sorozat végét és akkor újra nekikezdek mindegyiknek.

Aryatól azt várom ezek után, hogy megkeresi azt a boszorkánymestert(szép remények) ha nagyobb lesz, aki megmentette őt a dagi gyereket és a baratheon fattyút a kovácsgyereket, meg a vívómestert, mert szerintem nem halt meg, mivel nem tudjuk ki sikított mikor fakardal harcolt a királyi testőrség, ellen. Én reménykedek, hogy nem Sirio halt meg és elmenekült(elég képzett harcos volt, bár hibázik a fakard).
Ezek ketten kioktatják a bosszúállás művészetére és a listáján lévőket, kegyetlen kínok között megöli. Hiszen magát mindig a harcos királynéhoz hasonlítja, akinek a nevét nem mondják ki sose(segítsetek én sem tudom most).
Igazán az lenne a teljes betetőzés ha Daenerysel összefognának hiszen nincs mit vesztenie. De lesz itt még csavar, a mester mindig meglep azzal, ahogy a szálakat kuszálja, csavarja. Nem szólt még a finálé!!!

Thrasher - 2013. 06. 03. 21:32

hihetetlen, mekkora állat ez a Martin, komolyan :D
nem csak azért, mert “fúdekemény”, hanem mert bevállalja azt, hogy úgy kell megírnia több könyvnyi sztorit, hogy néha kiírtja a főszereplői felét, azért úgy biztos sokkal nehezebb.
nem olvasom a könyveket, úgyhogy ezt nem fogom észrevenni, de kíváncsi lennék rá, hogy a sorozat által szerzett plusz hírhedtség befolyásolja-e majd a stílusát, és visszafogja-e esetleg magát, vagy mondjuk épp ellenkezőleg, és a legvégén egész Westerost elnyeli egy földrengés után a tenger :p

Thrasher - 2013. 06. 03. 21:33

hja meg tökjó, szegény néző kapaszkodik, kapaszkodik, hogy megjegyezze a rokoni, meg feudális szálakat, épp sikerülne átlátnia az egészet, erre hopp, meghal mindenki, köszi :p

szamoca - 2013. 06. 03. 21:36

Tudtam mi lesz, izgultam is és mégis megütött, leginkább az, ahogyan Talissa hasát felszabták…szóval gratula, ismét tudtak újat mutatni a készítők! :)

A statisztika kedvéért pedig: részemről is repült anno a könyv, mert hihetetlenül felkavaró volt az egész.

CyClotroniC - 2013. 06. 03. 21:40

JonSnow: Nálam Essos az eltérő kultúrájával és színességével, veri a Fal körüli sztori sivárságát. Hozzáteszem, hogy egyelőre.

gyuri - 2013. 06. 03. 21:42

Számomra a harmadik évad olyan volt, mintha 20 részesre tervezték volna és nem 10 részesre… eddig a részig.

Mert eddig kb. csak sétálgattak egy kicsit, beszélgettek. A legmaradandóbb jelenet kb. az volt, amikor levágták a Királyölő kezét.

A mostani 9. rész is nyított Arya-val, na mondom végre találkozik a kicsi lány az anyjával meg a bátyával, ez a rész is olyan lesz, mint az előző 8.

Erre BUMMMM, in ya face!

Nekem nagyon tetszett a megvalósítás és az egész jelenet. Mondhatni sokkolt. Már akkor éreztem, hogy lesz valami amikor Stark anyuka megkérdezte Boltont, miért nem iszik. De erre nem számítottam. Akkor lett világos, mi lesz, amikor becsukták az ajtót… és akkor megszólalt az a zene…

Amúgy végig reménykedtem, hogy valahogyan megmenekül Rob, mindazok ellenére, hogy nem volt a kedvenc karakterem.

És a néma befejezés… csak a sötétség, a csend és a stáblista. paff.

Itt derül ki, hogy miben is különbözik a sorozat sok más sorozattal ellentétben. Itt egy karakter szerepe sincs bebetonozva, itt bármikor bárki meghalhat vagy történhet vele olyasmi, amire nem számítanánk (lásd Királyölő és a keze).

Egyelőre nem olvastam a könyvet, csak terveztem, de most már nem fogom olvasni a könyvet. Nem szeretném a könyvet és a sorozatot összemosni. Valamiért nem tudnám a kettőt szétválasztani. Meg fogom várni, amíg a sorozatnak végleg vége lesz.

Amúgy remélem, hogy Clegane-nak, a Kutyának nem lesz semmi baja :D

Amúgy akkor mi lesz, ha a sorozat beéri a könyveket? Vagy a könyvekben az egész univerzumnak meg van már a lezárása? Ezt valahogyan, valamiért eddig még sehol se olvastam. Az interneten pedig nem mertem keresgélni, nem akarok elspoilerezni magamnak semmit se.

u.i.: lusta vagyok átolvasni az írásomat, így tuti lesz benne helyesírási hiba, elgépelés vagy értelmetlen mondat. :D

Bad-Joe-Ben-Joe Sixshoota' - 2013. 06. 03. 21:50

gyuri

Még elvileg két könyv van vissza.

cathy - 2013. 06. 03. 21:54

Amikor láttam, hogy Talisa is ott van, alapnak véltem, hogy őt is kivégzik, pedig ugye a könyvben ő Jeyne Westerling, és el se megy az Ikrekbe. De sajnos ennek a lezárása így volt kerek, nem lehet Stark utód, legalábbis egyhamar :-(

madwe - 2013. 06. 03. 21:54

Szerintem zseniális rész volt. Ami pedig a ketlin szemszögét illeti szerintem az utolsó 10 másodperccel összefoglalta a könyvbeli hangulatát a fejezetnek. Az anya ott áll teljesen megtörten, mereven mint egy bábu, egyedül, majd bumm.
Korábban már gondolkodtam a kaszán, de ezzel a résszel megvettek kilóra :)

fran - 2013. 06. 03. 22:00

Valar morghulis, most hirtelen nekem se jut eszembe ilyen, de mondjuk Utolsó mohikán. Amúgy ha figyeled, kicsit távolról a sztorit, akkor sok azonosságot és különbözőséget fedezhetsz fel Ned És Robb között azonos véggel: Mindketten elindulnak a harcba, hogy megvédjék a népüket Ned a Targaryennek ellen, Robert oldalán, Robb nekiront a Lannistereknek. Ned elfoglalhatta volna trónt, de nem teszi, míg Robb elfoglalja. Nednek több esze volt. Ned összeszed a háború alatt egy nőt, Robb is. Csak ugye ő el is veszi. Robb próbál kemény lenni mint az apja kivégzi Kastarkot, mint apjától látta, de ő mikor legyőzi a Greyjoyokat, akkor csak Theont viszi magával túszként. Ahogy Jaimét Robb. Martin hozza a klasszikus, hiába csinálja a fiú másképp, mint az apja ugyanarra a sorsra jut. Bár az életben is így van sokszor, de már ott is azt mondod, milyen klisés. Erre gondoltam.
Halkan jegyzem meg mindkettő hibája ugyanaz volt hallgattak egy Tullyra. De ha a feleségedre és az anyádra nem hallgatsz, akkor kire?

Erta - 2013. 06. 03. 22:01

Én nem értem… miért ölték meg Talisa-t? Ennyire lényegtelen, hogy a könyvben életben maradt és Robb törvényes gyermekét várja? Ezek szerint csak egy olyan mellékszáll, amit a jövőben az író is elvarr…

kaktusz - 2013. 06. 03. 22:08

Nagyon durvát ütött, pedig olvastam a könyvet és felkészültem rá. Korrektül meg lett valósítva, DE..
amikor Robb Talisa hasát simogatta, mondtam, hogy “Bazz, ezt hasba fogják szurkálni, mert az OLYAN DURVA”.
Reméltem, hogy nem lesznek ennyire olcsó hatásvadászok, erre tessék..
Mindenkinek a nyakát vágták el, kivéve Talisát, akiről a mezei Frey katona honnan tudhatta volna, hogy terhes..? Nem volt publikus egyáltalán.
Öncélú, hatásvadász szadizmus a készítőktől. Kár, mert amúgy nagyon szépen megcsinált sorozat.

cathy - 2013. 06. 03. 22:10

kaktusz: azért gömbölyödött már :-)

cathy - 2013. 06. 03. 22:12

Mondjuk szerintem ebben a kategóriában még mindig a Gendry után kutakodó Lannister katonák gyerekgyilkolászós jelenete a legmegrázóbb, de ez is felkerült a top5 GoT wtf pillanat közé.

Bad-Joe-Ben-Joe Sixshoota' - 2013. 06. 03. 22:13

Mondjuk szerintem kurvára öncélú és eltúlzott volt Talisa meggyilkolása.

Előtte többször is a képedbe tolták, hogy mennyire-de-mennyire PREGO, és aztán meg ott volt az is, hogy legyen a gyerek neve Sean Bean. Mosolygás, tipi-tapi, boldogság, te-hehehe, satöbbi. Már-már vártam egy-két Predatoros 3-as lézert is a homlokára, csak a hatás kedvéért.

Azt hiszem, ezt hívják overkill-nek.

JonSnow - 2013. 06. 03. 22:13

“nem lehet Stark utód, legalábbis egyhamar :-(”

Stark utód jelenleg is él még 4+Havas Jon, szóval az hogy nem lehet, nem jelenti azt hogy nincs is.

sehrezad - 2013. 06. 03. 22:14

Valamivel több szó esik itt a könyvről (cikkben és a hsz-ekben) a kelleténél ahhoz képest, hogy ez nem az a kibeszélő, ez egy picit kiábrándító… (nem beszélve a semi-spoileres “ártatlan” továbbgondolásokról)

Nem vagyok egy kezdő fantasy olvasó/néző, de nem számítottam erre a fordulatra, megleptek rendesen. Agyaltam sokat, hogy mi lesz a Castamere-dal vezérmotívummá emelésének jelentése, de inkább gondoltam a Tyrell-ház bukására, vagy a Lannisterre, de a Starkokra legkevésbé – naiv voltam :) Roose Bolton régóta gyanús (a fattyával együtt, ugye), de ekkora árulást nem vártam tőle sem.
Szépen felépített végjelenet volt mindennel együtt, és izgalmas, ahogy a végefőcímekkel is játszanak – most ez a csönd kellett ide.

Staralej - 2013. 06. 03. 22:15

@Erta: lehetséges spoiler: a könyvben nem terhes robb felesége,erről tesz a lány anyja.de amúgy is teljesen más háttere van a karakternek (ott egy westerling lány,akik a lannistereknek voltak felesküdve,aztán egy csata után ápolta robbot és khm..jött az esküvő)…

cathy - 2013. 06. 03. 22:16

Jon Snow: persze, újra gondoltam, a meglévőkön kívül

Szaddam - 2013. 06. 03. 22:20

Azért a sorozatos reakciók annyira nem meglepőek, a könyvben azért már kicsit messzebbről bűzlött a dolog, pl, már amikor az esküvőre menet Grey Wind rátámadt a Frey katonákra akik Robbék elé jöttek és utánna is végig agresszív volt, épp azért zárta Robb abba a ketrecbe ahol megölték. Ott volt Robb apródja, aki egy Frey fiú,ő is rejtélyesen eltünt a könyvben pont az esküvő előtt, ott voltak a zenészek, akik a könyvben pont, hogy pocsékul játszottak, mivel katonák voltak beöltözve, itt meg még meg is dicsérte őket valaki. Plusz ezen a ponton már szerintem minden könvyves tudta, hogy Theon kinek is a foglya. Itt pedig kb annyi volt, hogy láttuk, hogy Tywin és Bolton is nagyon levelezik valakivel, ammi elég természetes, mivel mindketten a királyuk jobbkezei. Plusz Cat vagy háromszor megemlítette az utolsó két részben, hogy a jó öreg Lord Freyt nem jó felbaszni.

sehrezad - 2013. 06. 03. 22:22

“Mondjuk szerintem kurvára öncélú és eltúlzott volt Talisa meggyilkolása.”

Pedig elég indokolt (már egy kegyetlen kattant kényúr szemszögéből), hogy ha bosszú, akkor a sértés kiváltó oka legyen az első, aki lehetőleg kegyetlen módon meghal a vétkes szeme láttára…

Jacques - 2013. 06. 03. 22:26

Én csak annyit bírtam kiírni a facebook-ra, direkt nem spoilerezve a témát, hogy hatalmas dráma a mostani részben, az agyam eldobom. :D Nem volt kedvenc karakterem Rob, se az anyja, a neje meg pláne nem, de ez a hármas kivégzés ez így durván sokkolt engem is. Már csak a frissen házasodott uraság hogyanléte érdekelne, de gondolom neki a haja szála sem görbült, mivel hogy elpatkolt Észak ura, így ő és Frey lánya tart majd jogot a királyságra.

Így utólag visszagondolva azzal, hogy Lord Bolton hazaküldte Jaime-t Királyvárba (miért nem Robnak?) már sejthettem volna, hogy nem egy pozitív karakter. Ezt nem szeretem ebben a sorozatban, hogy annyian vannak, annyifelé, hogy néha azt sem tudom, ki-kicsoda. Az előző két évadot egybe ledaráltam kb. egy éve és már nem emléxem, hogy ki szerepelt benne. A Hegyet is annyiszor emlegették már, mire kb. két résszel ez előtt jöttem rá, hogy az is egy személy lehet és nem a Himalája. :D

“szegény néző kapaszkodik, kapaszkodik, hogy megjegyezze a rokoni, meg feudális szálakat, épp sikerülne átlátnia az egészet…” …valahogy velem is így van. Valaki segítse már, mert képzavarba szenvedek: Robert volt az a király, aki vaddisznóvadászaton megsebesült és belehalt. Előtte volt tippem szerint az őrült király, akit a Királyölő meggyilkolt… és előtte volt a Targeryen lánynak a faterja? Mert az első évadban Robert ült a trónon, a többiekről csak meséltek. Jól raktam össze a dolgokat?

wilson - 2013. 06. 03. 22:27
jjncaa - 2013. 06. 03. 22:28

Bad-Joe-Ben-Joe Sixshoota’, hát nem tudom, én már akkor vártam, hogy valami történik vele, mikor végigstírölte az öreg, majd tapsolt egyet…

cathy - 2013. 06. 03. 22:31

Jaques: jaja az egyetlen sorozatban megjelenő Kings Landing-es király Joffrey előtt Robert volt.

DeeL - 2013. 06. 03. 22:31

Jacques: az őrült király volt Dany apja, egyébként jól látod.

Malachi - 2013. 06. 03. 22:33

a francba lett volna öncélú, meg hatásvadász, a nő és a gyere LÉTE MAGA volt a sértés, persze, hogy így intézték el.

a kattant öreg meg már a bemutatkozás alatt levette, hogy terhes a lány, mondta is. vagyis csak célzott rá, de tudta, hogy gyereket vár.

Orsi - 2013. 06. 03. 22:34

Én gyakorlatilag sokkot kaptam Robb, és Catelyn halálakor (még csak a 2. könyvet fejeztem be). Folytak a könnyeim, és remegtem, mint a nyárfalevél. Nem azért, mert Star-párti vagyok (én Dany mellett tettem le a voksom), egész egyszerűen annyira váratlan volt, hogy nem találok rá szavakat.

cathy - 2013. 06. 03. 22:35

Arra amúgy nem emlékeztem, hogy Grey Wind-et hogy ölik meg, de hálistennek nem volt durva és részletes :-( :-(

Jacques - 2013. 06. 03. 22:37

cathy & DeeL! köszi szépen. :)

MacGyver - 2013. 06. 03. 22:40

Ja igen még valami, most csapódnak le a dolgok, mivel kb 3-órája néztem meg ezt a részt.
1: Nem megyek be a kelepcébe fegyvertelenül, mivel mást vettem el a szerződésben lekötöttek szerint. A Freyekben sose lehetett megbízni.
2: Ha már ott vagyok és megsértik a királynémat(jó hogy nem vetkőztette le, a szemével már megtette, insult my queen), az az első hogy felrúgom a szerződést és a vénembert lekaszabolom, a családjával együtt, persze álruhás katonákkal(ezt az inzultus után már ki is terveltem volna), ez se lett volna rossz csattanó. Mint az apja aki egy GreyJoyt vett magához Robb is elvihetett volna egy lányt.
De a Starkok ilyenben nem tudnak gondolkodni Robb nem Lannister.
De hát nem én írom a könyvet, csak kalandoznak a gondolatok, túlságosan ragaszkodok a szereplőkhöz. Mondjuk Ned Starkot alakító Sean Bean annyiszor halt már meg más filmekben és sorozatokban, hogy szinte borítékoltam, hogy itt is elveszejtik. Pedig egyik kedvenc színészem, úgyhogy amikor lefejezték, csak annyit mondtam, hogy már megint ez nem igaz!!!

A harcos királyné pedig Nymeria, Rhoyne harcos királynője.

koka - 2013. 06. 03. 22:42

Nem csak ez a momentum, hanem az ezt követő eseménynek is rendesen lesokkoltak könyvolvasás közben. Én nem falhoz vágtam a könyvet, én csak sétáltam a szobában föl alá mint egy nem normális :D
Amúgy szerintem egy könyvesnek is nagyon élvezhető lehetett ez a rész, mert habár tudtam mi fog történni, pont ezért izgultam, hogy akkor milyen lesz a megvalósítás (ez most lehet hülyén hangzik)
Egyébként kb most tartunk a 3. könyv felénél, legalábbis a Vörös Nász az pont a közepén van..

Lucky!? - 2013. 06. 03. 22:43

egyedül grey wind halála rázott meg :( (az állatok halálát nagy nem bírom :S)

Aszusz - 2013. 06. 03. 22:46

@Jacques: “Valaki segítse már, mert képzavarba szenvedek: Robert volt az a király, aki vaddisznóvadászaton megsebesült és belehalt. Előtte volt tippem szerint az őrült király, akit a Királyölő meggyilkolt… és előtte volt a Targeryen lánynak a faterja? Mert az első évadban Robert ült a trónon, a többiekről csak meséltek. Jól raktam össze a dolgokat?”

Igen, Robert volt az előző király, Ned haverja, aki a vaddisznóvadászaton halt meg. Előtte volt Aerys, az Őrült Király – és ő volt Dany faterja.

tubi_ca - 2013. 06. 03. 22:46

Engem is sokkolt a RW, nem tudtam semmi konkrétat, csak annyiba sikerült belefutnom, hogy valami lesz az esküvőn… Így tátott szájjal bámultam még a stáblista alatt is. Viszont most már reménykedek benne, hogy Joffrey-t is utoléri Melisandre átka :D

Viszont megfogalmazódott bennem egy talán kevésbé releváns kérdés, ami azóta is bosszant. Jon hogy a fenébe nem ismerte fel a két öccse farkasát?!

cathy - 2013. 06. 03. 22:47

MacGyver: Szép terv, de ez ott bukott volna, hogy túsznak ejt egy Frey-lányt. Magasról letojta volna lordFrey, mint azt láthattad is Cat esetében. Egyébként meg nyilvánvaló volt Robb Starkoskodása, egyetértek pár korábbi véleménnyel, az ő világuk nem illik bele a jelenleg fő szálakat mozgatók világába. Még el nem felejtem Aryát piszkosul sajnáltam, már a dialógusa a Vérebbel is sejtetett valamit a “meg nem érkezés” kapcsán. Respect a kiscsajnak, érte szurkolok kábé az egészben:-(

MacGyver - 2013. 06. 03. 22:51

Tubi: szerintem felismerte, ezért is ugrott lóra, hogy elcsalogassa a maradék vadakat. Mivel aki meghallotta őket az már a keze által távozott a másvilágra, de biztos ami biztos alapon, elcsalogatta a többieket.
Én így gondolom.

AT - 2013. 06. 03. 22:52

Game of Overkill… naggyon jó volt, komolyan görcsbe rándult a gyomrom, ez így felépítve minden jel nélkül igencsak odavágott. Azt kell mondjam a kiesett karakterek semmilyenségéhez pont ez a fajta végjáték kellett. Ugyan már mit akart volna ez a Robb gyerek? Nálam eddig ez volt a legütősebb – na nehogy már, most mivaaan? – jelenet. Én megfogadtam, hogy addig amíg Arya egyben van addig felőlem fröcskölhet a paradicsomlé, természetesen nem szívesen nézek semmiféle gyilkolászást a tv-ben, de legalább itt nem kell kikockázni…

cathy - 2013. 06. 03. 22:52

By the way: csak én szakadtam Jon Orellnek szánt mondatán? Annyira nem Jon Snow volt, hogy imádtam, most állt a talpára igazán :-P

Malachi - 2013. 06. 03. 22:54

cathy – mostantól én is, csak Arya, más nem is érdekel. Tyrion megmaradhat, de ennyi. a többiek sorsa csak érdekesség lesz, de nem mozgat már. hogyan szenvedhet ennyit valaki?

és nagyon félek, hogy ez a pokolfajzat RR Aryát is kinyírja, mert akkor nem marad miért tovább néznem. :( és simán el tudom képzelni, hogy meglépi. ezek után már…

sfefe - 2013. 06. 03. 22:55

Kicsit mese az egesz mar… ( jo tudom tenyleg az:) )

De ez a majom is tudhatta mikor bement, hogy ide sereggel lehetne csak bemennie….plane, hogy tudtak bolond… aaaa

Amugy meg nem tudom Nekem az elso evad meg jol indult most meg kicsit megy le a “hangulatom” az egesztol mindenki meghal kicsit olyan osszevisszasag…

De hat kinek mi tetszik ugye…

Meg az is igaz amit elottem mar irtak, hogy 9 reszig szinte semmi nem tortenik aztan meg ugye 1 reszben letudnak mindent… haaat…

mof - 2013. 06. 03. 23:01

Family
Duty
Honor

Blackfish kiírtja az egész mocskos Frey-házat? hope so..

Mark Bolt - 2013. 06. 03. 23:02

Egyébként végig azon agyaltam, hogy ennek a ravasz vén öregnek miért érné meg egy szövetség egy ilyen félbéna házasságért. Startok már vesztésre állnak ugye.

Pár hónappal korábban úgy hogy a Baratheon-Tyrell szövetség és a Starkok is a Lannisterek ellen voltak, teljesen helyénvaló döntés volt a szövetségi igény, de most már abszolút nem, és tökéletes döntés volt a részéről, kiengesztelve a Lannistereket, plusz nyilván szövetséget kötve.

VanillaSky - 2013. 06. 03. 23:03

Ha az író itt lett volna előttem puszta kézzel verem agyon, lelkiismeret furdalás nélkül.

cathy - 2013. 06. 03. 23:04

Hát meg ne felejtsük el, hogy Robb Kaszter-hegyre pályázott. Innentől minden evidens :-)

Mark Bolt - 2013. 06. 03. 23:06

És tetszik hogy Arya mindig ott van a tragédiáknál. Valami bosszúálló harcos istennő lesz belőle a végén. Nem csodálkoznék ha összebútorozna Daeneryssel.

Mark Bolt - 2013. 06. 03. 23:08

És a Tél még meg sem érkezett. Úristen mi lesz itt még. Én a csatornát fogom széttépni, ha valahogy félbehagyja a sorozat finanszírozását! :)

cathy - 2013. 06. 03. 23:09

Mark Bolt: eddig sokan ebben reménykednek, hogy Arya módszeresen kivégzi a halállistáján lévőket, elég epic részek lennének belőle :-D Bloody Monte Cristo-női verzió!

MacGyver - 2013. 06. 03. 23:09

Cathy: Azt a Frey lányt én a mészárlásuk után vittem volna el, lehet még hálás is lett volna, vagy az összes Frey lányt elvittem volna ebből a fertőből(ugye nőket nem ölünk, és ez még illet volna a Starkokhoz is, se gyerekeket), nem éppen tűntek boldognak(felajánlottam volna nekik élet a starkokkal vagy halál), a fiúkat és a vénembert nem kíméltem volna a katonákkal együtt sem. Háztartás marad, csak egy Tullyt kellet volna rakni
a nyakukra, némi őrséggel.
Szép terv ez illet volna Tyrionhoz hehe

Azt nem tudom mi lett, vagy mi lesz, Cathlyn nagybátyával Ser Brynden, becenevén a Fekete Hal-al, mert kiment a dolgát végezni, vajon ő is bevégzi? ő eléggé örökös túlélő, talán az egyetlen Tully akinek furmányos az észjárása. Na majd meglátjuk.

Valar morghulis - 2013. 06. 03. 23:12

@MacGyver: Itt ebben a helyzetben az egyetlen okos dolog amit Robb tehetett az volt, hogy nyalta Frey seggét, tök mindegy miket mond a feleségének. Megsértette, esküt szegett, ez a minimum amit el kell viselnie, ezt ő is tudta. Az más kérdés hogy a Freyek hogy reagálták le, de egy kis beszólogatáshoz mindenképp joguk volt.

cathy - 2013. 06. 03. 23:14

MacGyver: de még így sem számolt volna Boltonnal, akiről egyikük sem tudta, hogy mocskos áruló, Cat is csak gyanakodott, meg elemi unszimpátia volt, de ezt nem gondolták volna. Kinyírt volna pár Frey-t, na bumm, Boltonra ugyanúgy hallgattak volna :-S De jó kis teóriákat alkotsz amúgy félreértés ne essék, csak hát itt nem a megúszásra játszik Martin :-( Ha már túsz, akkor esetleg Roslin, mert ő talán nagy reménysége a Frey-háznak.

Jacques - 2013. 06. 03. 23:17

Csak engem idegesít, hogy Tarly nője úgy beszél, mint egy degenerált félkegyelmű? Kifejezetten tetszik az angol akcentus, de nála nagyon zavar és nem csak az akcentus. Nyilván nem sokat tanult a lányab*szó apja mellett, de akkor is fel tudnám pofozni. :)

JonSnow - 2013. 06. 03. 23:21

Nem hinném, hogy Dany kedvesebben fogadná Aryát, mint Cersei, az előzmények után. Inkább Beric Dondarrion oldalán tudnám elképzelni. Vagy a falon a testvérével. Esetleg Jaqennel.
Amúgy az RW 735 oldalnál volt, szóval a könyv közel 2/3-nál. Sokan red weddingre a könyv felét írják, ami nagyon téves adat.

Valar morghulis - 2013. 06. 03. 23:34

@JonSnow: a Red Wedding nem pont a könyv felénél van, de több szálat meg jóval előbb hagytak abba mint a könyv fele, így jön ki úgy hogy kb a fele van benne ebben az évadban.

MacGyver - 2013. 06. 03. 23:36

Valar morghulis: Igen igazad van gondoljunk csak bele, hogy a két sereg létszáma egy és ugyanaz 10000 Stark és 10000 Frey, itt csak az győzött volna aki jobb stratéga és jobb pozícióban vívja meg a csatát. Ezért nem tehetett más Robb.

Cathy: Ez is igaz, bár ha a kígyó fejét levágod, akkor a testrészei kontrollálatlanok, Bolton meg nem olyan fasza gyerek, hogy egyedül nekimenjen a Starkoknak egyedül ő is kevés. Jól van megbeszéltük, Martin apó fricskát mutat minden ésszerű, sablonos történetmenetnek, és talán ezért is ilyen népszerű ez a sorozat. Én míg vártam a harmadik évadot lezavartam a Spartacust, az sem piskóta, de ehhez képest kismiska.

Jacques: Taryl nője nálam is kiveri a biztosítékot, de mégis van valami báj a kis együgyűségében, hogy is tanulhatott volna bármit, attól a…… pontosan attól.
Inkább csak annyit mondana mint Hodor és mosolyogna, az is elég lenne.

VanillaSky - 2013. 06. 03. 23:37

Martinnak gondolom egyáltalán nem célja kiegyensúlyozni az esélyeket és nekem ez a problémám a sorozattal. A Lannisterek veszítettek egy fél kezet és ennyi. A Starkoknak otthonuk sincs, valamint olyan utódjuk sem aki reális esélyekkel részt vehetne bármilyen nagyobb téttel bíró küzdelmekben. Dany meg egyszerűen irritáló, főleg az újabb díszhuszárral az oldalán.

Sansaban bízom egyedül. Kicsit kikupálódik és egy-egy jól átgondolt lépéssel talán a haálába segít 1-2 Lannistert. Legyen az Tyron, Cersei, Joff vagy Tywin.

Vitee - 2013. 06. 03. 23:42

Újra kellene már néznem az egészet mert így hirtelen valami nem világos. Hogyan értendő az, hogy a Lannisterek csinálták az esküvőn történteket? Agyalok agyalok de nem ugrik be.

MacGyver - 2013. 06. 03. 23:45

VanillaSky: Ez tetszik ez a díszhuszár, de lehet, hogy ő lesz az aki majd megint ad egy gyereket Danynak, aki meghágja a világot hehe.
Sansa nagyon úri kislánynak van beállítva, de a sorozatot ismerve, biztos lesznek érdekes fordulatok vele is.

idioty - 2013. 06. 03. 23:46

Én is nagyon ledöbbentem ezen a részen, pedig mikor Cat nézte a bezáródó ajtót, akkor már sejtettem valamit. És olyan jó volt Cattel együtt rájönni az egészre. Én most döntöttem el, hogy elolvasom a könyveket.
Én örülök annak, hogy a szereplők itt halnak rendesen. Pont a rész közben gondolkodtam azon, hogy ez a háború sehová sem tart. Ami a legfurcsább volt, hogy a Lanisterek nem próbáltak stratégiát csinálni. Persze az öreg elárulta, hogy nem feltétlenül a csatamezőn kell megnyerni a háborút.
Érdekes volt, hogy a Király vár egyáltalán nem szerepelt ebben a részben.
És én is egyetértek azzal, hogy nagyon sok szereplőt lehet itt szeretni, és van olyan is, akit régen utáltam, most kedevelek.
Egyébként nem hiszem, hogy a sárkány lédit kinyírná Martin, mert a sárkányok azért nagyon is érdekesek.
Egyébként én sejtettem, hogy nem Rob fogja megnyerni a csatát, a kisebb testvérei sokkal érdekesebbek. Viszont sajnálom Catet, nagyon jó karakter volt.

fran - 2013. 06. 03. 23:47

VanillaSky, A Lannisterek veszítettek egy kezet, egy orrot, két unokaöccsöt és nincs a Lannister-háznak potenciális következő vezetője. Mivel az egyik a Királyi Testőrség tagja, a másik egy alkoholista kéjenc nőszemély, és a harmadik meg egy folyamatosan bordélyházban lógó “szörnyalak”. Azért ők se állnak olyan jól. A Trónok harca fő poénja az, hogy valójában mindenki vesztésre áll a harcban és még a Tél szörnyei nem érkeztek meg. Mert nem szokványos Tél jön.

fran - 2013. 06. 03. 23:50

Vitee, Bolton a kapocs. Frey veje és ő küldi Jaimét vissza Királyvárban, hogy Tywin jóindulatát elnyerje. Onnantól kezdve van, aki a megegyezést megköti a két fél között. Bár ezt így konkrétan a sorozat nem köti az orrunkra.

CyClotroniC - 2013. 06. 03. 23:54

VanillaSky: Most ezért lehet, hogy nagy kövezést kapok, de engem Jaime keze jobban sokkolt, mint a mostani események. Eskü, de tényleg.

Amúgy, ha belegondolsz és nem inesen, a történetben agyalsz, hanem íróként, akkor kitől válsz meg hamarabb? Attól, aki unalmas, viszont jobb jellem és sokan szeretik, de több add a halálával a történethez, mint élőként.

Pusztán egy elméleti játék. Mondjuk most magam ellen beszélek a példával, mert Cersei abszolút az egyik kedvenc karakterem, de most ez a legjobb, ami az eszembe jutott. Ha én írnám a sztorit, és valami fajsúlyos halált szeretnék neki írni, tuti, hogy Jaime-vel öletném majd meg, vagy fordítva, vele mérgeztetném meg valaki helyett véletlenül Jaimet, mert az üt és súlya van. Totál random, hipotetikus példa, könyvekkel hátrányban vagyok.

De egyébként általános kérdés, mert érdekel, főleg a Stark fanek véleménye. Ti a kedvenc, legszimpatikusabb karaktereiteknek a szálát szeretitek a legjobb nézni? Azt találjátok a legizgalmasabbnak vagy legszórakoztatóbbnak? Ha választhattok, hogy egy szimpatikus, de tegyük fel, hogy számotokra is unalmas karakter haljon-e meg, vagy egy olyan gennyláda, aki mindig szórakoztató, bármit csinál, akkor melyiknek kívánnátok inkább a halálát?

Most ezzel nem akarok senkit se maradásra bírni vagy meggyőzni, de szerintem ez egy érdekes téma, amire talán az író is gondol, amikor alkot egy történetet, elvégre az olvasóval is ugyanúgy játszik, mint a karaktereivel.

JonSnow - 2013. 06. 03. 23:54

“Viszont sajnálom Catet, nagyon jó karakter volt.”

Végre valaki. Szerintem is remek karakter volt és a színésznő is nagyon szimpatikus volt aki eljátszotta Catelynt. Azokat az érzelmeket, amit a karaktere megkívánt szerintem nagyon jól visszaadta a színésznő. És úgy érzem, ő mindent megtett és nagyon félt előre ettől a találkozástól a Freyekkel is. Robb hibáiért, ő is bűnhődött. Persze, neki is volt, Jaime szabadon engedése, de ez inkább érthető, hiszen a két lányát visszaakarta kapni.

MacGyver - 2013. 06. 03. 23:57

Vitte: Többek között az előző részekben a rengeteg levélváltás Tywin Lannister részéről, meg is említik, hogy amikor ennyi levelet ír, biztos megint valamiben mesterkedik.
Akkor ugye Jamie-t elengedi, Bolton mikor Robbnak kéne átadnia. Az szól az apjának, hogy van egy szövetségese a Starkok között sejthető(Frey lányt vett el így sejthető hogy a Freyek is a Lannisterek mellé állnak).

A Freyek miután látták, hogy a Karstarkok elhagyták Robb seregét, rögtön gondolták, hogy hozzájuk fog fordulni a Stark család, de egy vesztessel nem tárgyalnak. Kivel mással tárgyalnának mint a Lannisterekkel, az egyedüli erővel. Meg is sértette őket Robb így tiszta sor.

Így kerülnek képbe a Lannisterek, a nagy manipulátorok.
És az esküvő végén a dal már sejteti hogy mi a szitu.

cathy - 2013. 06. 04. 00:03

MacGyver: És akkor az is jó irány elgondolásban, hogy Robb Kaszter-hegyre akart törni, de a Frey-Bolton kombó ezt eleve kiröhögte magában, mert a tervelőasztalnál eléggé úgy tűnt, ha a Freyek mellé állnak, nagy eséllyel, nem száz százalékosan, de beveszik. Így viszont jól járt mindenki, senki nem tör Kaszter-hegyre és Frey is elégtételt vett. Nekem ez jött le, nem tudom így helyes-e.

JonSnow - 2013. 06. 04. 00:05

Joff és Cersei bár mindkettő nagy gennyláda, ritkán szórakoztatók. Főleg előbbi. Tyrion meg sokkal szórakoztatóbb, mint Cersei és még jóval okosabb és ravaszabb is nála. Bár Cerseinél még Petyr és Varys is lényegesen ravaszabb.

enfantterrible - 2013. 06. 04. 00:08

Hm én sajnos nem tudom leírni ,mennyire vagyok meglepve, mert annyira tűkön ültem, hogy elolvastam az itteni spoilert, mielőtt megnéztem volna…
Nagyon vártam a mostani részt, főleg a cím miatt, szerintem volt elcsépelt a zenejátszás, mert nem minden elem a sejtetésre szolgál, ez egy motívum végigvitele volt, és egyben ez a ballada a a lannisterek furcsa önigazolása is.
Az szerintem mondjuk elég gyenge volt, hogy ebbe a mostani epizódba keverték bele Dany és az új fiú enyelgését, egyáltalán nem volt ide való.
Ezek a gonosz szereplők a gonoszságaikkal ismétlődnek úgy érzem, már van két szadista dögünk, és két mocskos szarházi nőcsábász öregünk (az egyik már szerencsésen meghalt). Engem csak az lepett meg leginkább ebben az egészben, hogy ha ez a Freybácsi hatvan évig tudott ülni a seggén és mást se csinálni csak a büdös várában rohadni és gyerekeket nemzeni, akkor miért pont most csinál politikai puccsot? A kis ember bosszúja, tudom.
Most nagyon kíváncsi vagyok, Edmure mit fog erre az egészre lépni?
Azért reménykedek ez a 3. széria nem tükrözi az egész történetet, és egészében nem írható le a sorozat úgy, hogy “the fall of the Starks and the suffering of Lannisters until the dragons not come back”

gyuri - 2013. 06. 04. 00:10

Bad-Joe-Ben-Joe Sixshoota’

köszi a választ!

cathy - 2013. 06. 04. 00:11

CyClotroniC: Jó a téma, hát személyszerint nekem első évadtól kedvencem Arya, a többi Stark annyira nem fogott meg ,de példa arra amit kérdeztél, Tyrion,Jaime meg Stannis abszolút hidegen hagynak, mégis vannak részek, amikor pusztulok mennyi minden történik velük. Jaime rendesen kezd szimpi lenni, Tyrionban mindig is Lannisterekre nem jellemzően volt jóindulat, meg humor, szóval ő alapból egy szerethető figura, főleg mikor megismerjük a felesége sztoriját. Az vetekszik a durva jelenetekkel, pedig Tyrion csak elmeséli, mintegy apja jellemét érzékeltetve. Szóval magamon tapasztalom, hogy kibebaszott érdekes tud lenni egy nem kedvenc karakter sorsa, a mellett, hogy nyilván a kedvenc mellett valahogy kitart az ember :-)

MacGyver - 2013. 06. 04. 00:11

“Ti a kedvenc, legszimpatikusabb karaktereiteknek a szálát szeretitek a legjobb nézni? Azt találjátok a legizgalmasabbnak vagy legszórakoztatóbbnak? Ha választhattok, hogy egy szimpatikus, de tegyük fel, hogy számotokra is unalmas karakter haljon-e meg, vagy egy olyan gennyláda, aki mindig szórakoztató, bármit csinál, akkor melyiknek kívánnátok inkább a halálát?”

Ezzel most megfogtál CyClotroniC, mert egyértelműen nem a gennyládát, kívánnám a halálba hanem a szimpatikusat. Ez azért van mert az agyam ezen része, vagy a lelkem ezt kívánja(biztos valamilyen fokú perverzitás miatt), viszont a másik része, nem ilyen filmeken nőtt fel a mindig happy end befejezésen, a jó és szerethető karakter katartikus győzelmén, így ezért vagyok bajba ezzel a sorozattal és a könyvvel is. Szoknom kell ezt a stílust. Dobál össze, vissza érzelem löketekkel, nem is mondhatnám, hogy unalmasságba taszítja az érdeklődést az tutifix.

cathy - 2013. 06. 04. 00:15

Ja kihagytam Stannist, ő meg abszolút jellemzi a Baratheon-mentalitást,”fsztérdekel,hogy meghalt a bátyám, megyek a trónért”, de olykor esendő és ezt is mondjuk Davos-on keresztül realizáljuk. Sokszor belegondoltam hogy pl ha nem lenne ott Davos kontrollcsoportként, mennyire látnánk Stannis gyengeségeit? (mint legutóbb Gendryvel)

CyClotroniC - 2013. 06. 04. 00:16

Nem kell ahhoz szerintem annyira ravasznak lenni, hogy valaki szórakoztató legyen. Szerintem a sorozat eddigi egyik legemlékezetesebb alakítása és jelenetsorozata az Cersei (Lena) volt a Blackwater ostrom alatt, ahogy ült az üres trónteremben a fiával, meg az a mese. Hihetetlen atmoszférája volt, meg a 2. szezonban az egyik legerősebb szála neki volt.

Joffrey meg egyszerűen akkora önelégült kölyök, hogy nem lehet nem röhögni a szánalmas, kicsinyes húzásain, pl mikor most legutóbb elvitte a kis stokit Tyrontól az esküvőn.

Ettől még persze mindenki érezheti máshogy, de pl szerintem egy Sam-Tywin jó párosítás a témát illetően. Sam alapvetően egy jó gyerek, még csak nagyon unalmasnak se mondanám, csupán nem kiemelkedő, Tywin meg egyre többször tesz rá egy lapáttal a keménységére, és amellett, hogy most is imádom a jeleneteit, már nem tudom igazán kedvelni, pedig tavaly még szimpatikusnak is találtam, mielőtt bevonult volna Királyvárba. Na pl ha választhatnék, inkább Samtől válok meg, bármennyire is ártatlan, jólelkű gyerek, ha Charles Dance olyat alakít minden jelenetben, hogy behalok tőle. Meg hát kellenek a rossz arcok is azért.

cathy - 2013. 06. 04. 00:19

Jajjj hát Charles Dance-t nem lehet nem imádni, én nagyon elfogult vagyok vele (Dickens adaptációk^^) és az a típus, akit Benioffék gondolom arra szántak, hogy elhidd róla, kegyetlen dög, de egyszer nem látod gyilkolni. Tipikus esete annak, hogy már-már többet hoz ki Tywinból a sorozatban, mint könyvben.

CyClotroniC - 2013. 06. 04. 00:20

cathy: Egyébként szerintem Stannis-Davos-Melisandre hármasa hihetetlenül érdekes, belőlük szívesebben látnék sokkal többet. Stannis egyszerűen egy olyan elvhű, igazságos, dogmatikus fazon, akit a vállán ülő szárnyaszegett kisangyal és az ördögi bestia próbál ide-oda rángatni, és ők emiatt pont az a tipikus szürke klikk, akikre nagyon nehéz lenne jóként vagy gonoszként tekinteni. Plusz imádtam a lányát és a zakkant felesége is elég érdekes.

cathy - 2013. 06. 04. 00:21

És anno pl az Arya-Tywin jeleneteknél remegtem, annyira zseniális páros volt, még azt is el tudtam képzelni, hogy pontosan tudja, hogy Arya Starkkal dumálgat, de persze gondolom ez már túlzás lett volna :-P

Valar morghulis - 2013. 06. 04. 00:21

@VanillaSky: azt mondod, az nem tetszik neked, hogy nincsenek kiegyenlítve a veszteségek. Na de az életben sincsenek! Háborúban az egyik fél több csatát nyer és kevesebb a vesztesége, mint a másiknak. Szerintem épp ez a jó ebben a történetben.
Na meg amint valaki írta: Tywin nincs jó helyzetben, nincs potenciális örököse: Tyrionra sosem hagyná Casterly hegyet, Jaime nem örökölhet, Cerseiről pedig tudja, hogy alkalmatlan az uralkodásra.

Lemoni - 2013. 06. 04. 00:21

Sajnos a Twitteren belefutottam spoilerbe mielőtt megnéztem volna a részt, de ‘szerencsére’ csak a Catelynt érintőbe, ezzel így ki is egyeztem, mert sejtettem, hogy a 9. rész megint odab….ós lesz. Ezért ha mondani lehet, még sokkolóbb volt Robb halála, mert ‘teljes nyugalommal’ abban a hitben voltam, hogy itt most Catelynt éri utol a végzet. Szóval így jártam, egy fél spoiler megszívatott, aztán nagyobb hatást ért el vele, mintha semmit nem tudtam volna.
Még jó, hogy a Stark-fiúknál a fattyút választottam kedvencnek , bár ezek szerint most már kezdhetek miatta is aggódni, nincs itt biztonságban senki…….

Aryll - 2013. 06. 04. 00:22

Én még csak most tudtam megnézni. Annyira ideges lettem, hogy a laptopot vágtam majdnem földhöz. Aztán rágyújtottam és a sokkhatás még mindig tart. Nem tudom hogy fogok elaludni. No, nem a vérengzés láttán, hanem mert Martint agyon tudnám csapni! Ezek után baromira azt kívánom hogy Danny szétkínozza, majd ledózerolja az egész szemétláda Lannister vonalat a francba! MINDENKIT NYÍRJON KI! Még Tyriont is akit egyébként bírok, de nem érdekel hulljanak el, az összes!!!! Bolton, Frey halál rátok mocskos szemetek! Olyan ideges vagyok, hogy legszívesebben beállnék a regénybe és orrvadászként egyesével leszedném ezeket a férgeket…miért kellett ezt? Mi az hogy ne szeressek meg egy karaktert se??? Akkor meg mi a jó büdös francért nézzek sorozatokat, ha nem a jó történetért, a jó karakterekért? ááááááááá btw a színészek annyira odatették magukat ebben a részben, mindenki, még a kis Rickon is imádnivaló volt, hogy számomra is 10/10-es a rész. Miért csak a Starkok szívnak? Ezek után csak Dannyben és Aryaban van bizodalmam. Annak örülnék, ha Havas John, Danny, Arya, Bran & co. Sansa valahogy összeszövetkeznének és mindenkit lemészárolnának :D :D >:)

cathy - 2013. 06. 04. 00:24

Aryll: mintha magamat látnám órákkal ezelőtt :-D

Aryll - 2013. 06. 04. 00:31

ja és Valar Morghulis az összes Lannisterre!

Aryll - 2013. 06. 04. 00:34

cathy: nem csodálkozom, nagyon mérges vagyok…kicsit még olvasgatom a többiek hozzászólásait. Hátha lenyugszom :) ha a könyvet olvastam volna, úgy a földhöz b…tam volna hogy csak úgy nyekken :D

vargatom - 2013. 06. 04. 00:39

Íróként a szerzőt két fő elv vezérli szerintem:

– Az egyik a tudatos szakítás az amerikai tévés hagyományokkal és kényszerekkel (amikor a könyveket írta, szó sem volt adaptációkról) Nála nincsenek primadonna színészek akiknek a lejáró szerződés miatt ki kell írni a karakterét egyik napról a másikra vagy éppen sebezhetetlenséget biztosítani, neki nem kell évadokon át elhúznia egy szerelem beteljesülését, nem muszáj a néző lelki békéjének megóvása miatt beteljesítenie minden bosszút és megadnia minden elégtételt.

– A másik pedig a valósághű logika alkalmazása, aminek értelmében a hibákat szinte mindig megtorlás követi, de a jó cselekedetek jutalma szinte mindig elmarad, viszont aki csal és hazudik és hátbaszúr, az szinte mindig győz is. De hosszabb távon már az az elv is érvényesül, hogy senki sem él örökké és mindig jön majd egy még ravaszabb, még gátlástalanabb…

VanillaSky - 2013. 06. 04. 00:41

#CyClo

A felvetésed is hibás, legalábbis az én szemszögemből. Itt elsősorban nem is a Starkokról van szó. Hanem egyszerűen a “másik” oldalról.

A történet nagyon leegyszerűsítve 6 hatalmi gócpont körül forog (legalábbis nekem, aki még nem olvasta a könyvet).

Lannisterek és szövetségeseik – Egyértelműen a legerősebb szövetség. Van pénz, haderő és megfelelő szellemi háttér. (értsd ezalatt a politikai és egyéb ármányokat).

Starkok – Kivesézve. A leginkább nyúzott fél. Se otthon, se ütőképes haderő és a szövetségesek is fogyatkoznak – saját hibájukból is természetesen – és a “piacképes” utódok is elfogytak. Jon balkézről jött, ezzel kiesett. Ricon és Bran fiatalok, utóbbi fizikailag sem megfelelő. Sansa és Ayra pedig lányok/nők.

Vadak – A politikai életben eddig nem volt szerepük. Jelenlegi helyzetükben nekik is leginkább 0 esélyük van bármilyen forradalmi változás előidézésére.

Mások – Még rejtélyesebb formáció. Egy nagy előnyük van, bírják a hideget és jön a tél:)

Stannis – Az év mákjával a Lannisterek neki is keresztbe tettek.

Dany – Egyértelműen felszálló ágban van, de nem ismeri Vesterost és a meggondolatlan lépések tőle sem állnak távol.

Szóval szemmel látható, hogy az erők nincsenek egyensúlyban. Persze Martin nem is állította soha, hogy abban kéne lennie.

Rátérve az egyes szereplőkre. Itt csak a személéletmódunkból adódó különbségekre tudok hivatkozni.

Nekem a Lennister család tagjai sem érdekesebbek, mint a Starkok. Vagy legalábbis nem számottevően. Míg előbbieknél Tyron talán a legszerethetőbb, legemberibb karakter de nem tartogat sok meglepetést (iszákos, család fekete báránya, nagyjából mindenki eltenné láb alól a családból). Cersei szintén egydimenziós, nem is értem mitől akkora talány a nő. A sorozat kezdetétől lineárisan halad. Joffrey még inkább, cél nélküli retardált gyermek. Tywin és Jamie akik kimozognak úgymond.

Stark oldalon mindkét lány jónéhány változáson ment keresztül, életkorukból és neveltetésükből adódóan sokszor sodródnak csak az eseményekkel, de mindkettőben ott a potenciál arra, hogy változást eszközöljön az egyéb szereplők sorsában. Brannek ismét csak érdekes az életpályája. Robb és Jon volt leginkább Ed neveltje. A Farkaskölyök halála nem azért érintett rosszul, mert egy pozitív töltetű karakter volt, hanem azért mert neki reális esélye volt a Lannistereknek keresztbe tenni.

El is érkeztünk a sorozatnéző motivációjáig. Ki miért nézi?

Engem például tökéletesen hidegen hagy, hogy ki kap aranyeret a vastrónon. Nem érdekel a pozíció, egyszerűen van olyan karakter akinek a sikeréért szorítok, de az eddigiek alapján ezek száma évadról-évadra redukálódik, míg másik oldalon veszteségek nélkül élnek boldogan (a két unokaöccsel ne vicceljünk már, egy sakktáblán mégcsak gyalogok sem lehetnének. Jamie keze se nem oszt, se nem szoroz kollektíve. Maximum a karakter szempontjából). Másrészről nem látom az alternatívát, hogy milyen forradalmi változás kéne ahhoz, hogy a jelenlegi status quo valahogy megváltozzon.

“Amúgy, ha belegondolsz és nem inesen, a történetben agyalsz, hanem íróként, akkor kitől válsz meg hamarabb? Attól, aki unalmas, viszont jobb jellem és sokan szeretik, de több add a halálával a történethez, mint élőként.”

Martin jóvoltából erre soha sem fogunk rájönni:) Nem derül ki, hogy mi lett volna ha Tywinék elveszítik Casterly Rockot. Vagy mit tett volna élőként Robb Stark. Az unalmas-nem unalmas tárgykör meg nézőpont kérdése.

A sorozat viszont bizonyítja az örök igazságot: “demokráciával majdnem mindent meg lehet oldani, erőszakkal mindent!”

Kormanyos - 2013. 06. 04. 00:50

ha a Lannisterek nagyon nyerésben vannak mindig megnézem ezt a videót és akkor helyre kerülnek a dolgok:D

http://www.youtube.com/watch?v=TbwroS0YP54

vargatom - 2013. 06. 04. 00:53

VanillaSky, szerintem semmiképpen se hagyd abba a sorozat nézését, nem sértésből írom de jót fog tenni ahogy Martin leiskoláz :)

CyClotroniC - 2013. 06. 04. 01:02

“A másik pedig a valósághű logika alkalmazása, aminek értelmében a hibákat szinte mindig megtorlás követi”

Ezt én is látom, viszont az írói döntés, hogy mennyire rátermett, esendő karaktereket alkot, melyik oldalt milyennek festi le, ki az akit belehajszol egy hibába és ki az akit távol tart tőle.

VanillaSky: De Arya és Sansa pont azért változott sokat, és azért a legérdekesebb Starkok, mert mindkettejük sok külső tényezővel találkozott, és pont a Lannister kapcsolataik voltan lenyűgözőek szerintem. Az S2-ben az Arya-Tywin és a Sansa-Cersei részek nagyon erősek voltak szerintem.

A Lannister karaktereket én csupán azért találom érdekesebbnek, mert egy impulzívabb közegben vannak, ami több lehetőséget ad nekik és többet ki is hoz belőlük. Kisujj, Varys, Olenna, Margaery azért bekavartak nekik, és ami poén, hogy ők családon belül is fúrják egymást, vagy Tywin az akaratuk ellenére utasítja őket idén.

Jaimenek meg az egész lényét jelentette a keze. Hozzáteszem bizonyos szempontból költői párhuzam, hogy az ugra-bugrálni szerető Bran járását vette el és később ezért a kezével fizetett. Viszont ő ezzel a változással már most rengeteg fejlődött, árnyalódott, míg Bran, hát nos, ő kódorog az erdőben két és fél szezon óta.

Mondjuk feltehetően tényleg az is a különbség forrása abban, hogy ki mit hogy értékel, hogy ki miért néz egy sorozatot. A vicc, hogy nem tudnék mondani általános sémát, mert mindegyik karaktert, akit szeretek, más miatt szeretek, nincsen rájuk egy sablon, ami mindegyikre illik, de érdekesnek kell őket találnom jellemre és alakításra is lehetőleg. Kicsit én azt a képregényes dolgot érzem a GoT-on is, hogy egy szuperhős története nagyon ritkán a hős miatt érdekes, legtöbbször a villain teszi azzá. Bár Westeroson nincsenek ilyen éles ellentétpárok, de Joker mindig érdekesebb lesz, mint Batman, szerintem.

Ettől függetlenül maximálisan megértem, ha más a Starkok miatt nézi a sorozatot, sőt bevallom, hogy valszeg az is a normális, de tényleg érdekelt hogyan látjá(to)k, hogy miért érdekes a GoT.

cathy - 2013. 06. 04. 01:04

CyClotorniC: Számomra a Lannister-Stark összehasonlításban van egy ordító különbség amúgy: hogy a Starkok családon belül nem viszálykodnak, míg a Tywin-Cersei-Jaime-Tyrion négyes feszt marja/marta egymást.

CyClotroniC - 2013. 06. 04. 01:05

Na Viserys is te jó példa… Ő egy ritka megvetendő karakter volt, de imádtam minden percét, amikor a képernyőn volt. :P

cathy - 2013. 06. 04. 01:06

Jaj látom te is írtad :-D

cathy - 2013. 06. 04. 01:10

Egyébként minden ilyen szörnyű jelenet után eszembe jut, hogy “És még mindig nincs itt a tél” Mert mi lesz akkor, belegondolni nem merek :-P

CyClotroniC - 2013. 06. 04. 01:12

Arya se vette túl komolyan. Nézzétek meg junkie facebookon. :)

Madrapur - 2013. 06. 04. 01:21

Percekig nem tértem magamhoz az utolsó képsorok után… nálam nagyon nagyon ütött.
Az egészben részben különösen tetszett, ahogyan azzal játszottak (ahogy a GoT-ra egyébként is jellemző, meg úgy általában a jobb sorozatokra), hogy mit is vár a néző egy adott, lezáratlan történetszál után. Így például szépen párhuzamban volt a Red Wedding a Yunkai-szállal, ahol én pont azt vártam, hogy nem jön vissza a trió. Aztán meg jött az idilli esküvői jelenet és a lassú felismerés..

vargatom - 2013. 06. 04. 01:27

CyC, hogy konkrét példát írjak: mivel Robb esetében előbb volt a döntés, hogy az elsőszülött fiú márpedig nem fogja megbosszulni az apját, ezért csak utána jöhetett a bukáshoz vezető jellemhibák és rossz döntések konkrét kidolgozása. Az pedig a megszokott klisék szándékos kifordítása volt, hogy az ő esetében nem lesz igazság és elégtétel.
Tehát itt a rátermettséget és a belehajszolást is alapvetően az a szándék diktálta, hogy a nézői elvárásokra rácáfoljon; és nem fordítva történt, hogy a karakterből következett a cselekmény.

Vagy például Brienne is nagyon jó példa arra, hogy a tipikus harcos női karaktert minden ízében kifordítja, tegyél csak mellé egy Xenát vagy Arwent vagy Buffyt, de utána pedig simán a logika szerint építi fel a többi karakter reakcióját egy ilyen csodabogár láttán, legyen az Cat, Locke és az emberei, vagy Jaime.

Az viszont már egy fokkal megszokottabb, de azért még mindig ritka megközelítés, amikor a “gonoszokat” is úgy alkotja meg, hogy ők a saját szemszögükből a jók, érthető és átérezhető célokkal, “csak” ezeket lerontja pár jellemhiba. Ezzel egy lapra kerülnek a “jókkal”, még ha ők sokszor máshol húzzák is meg a határokat.
Mi is volt például Eddard első akciója a sorozatban? Lefejezett egy szerencsétlen fószert, aki teljesen érthető okokból menekült a természetfeletti jégmonszterek elől… De még jobb példa Dany, aki a rabszolgafelszabadítással párhuzamosan legyilkol és kifoszt egy komplett várost.

CyClotroniC - 2013. 06. 04. 01:35

varagatom: Na igen, ezek teljesen jó példák, ezért is írtam azt, hogy az író csak azután játszik a karaktereivel igazságosan, miután megalkotta őket, de a megalkotásuknál már nagyon is jól tudja, hogy milyen céllal adott nekik életet, és sokszor tudatosan megy szembe a prekoncepciókkal.

Ezért is utálom, amikor csomó filmben kilométerekről megmondod, hogy na ő a gonosz, mert csak rá kell nézned. Bőrdzsekis, fekete kocsis gengszterek és társaik. Ezért értékelem azt nagyon, ha pl egy thrillerben egy Bob nevű, átlagos arcú, esetleg pénztáros a gyilkos mondjuk, aki teszem azt unatkozik. :D

Plusz a könyv olyan szinten még ad egy plusz csavart, hogy nézőpontokból vannak írva a fejezetek, szóval többnyire nem objektívan, tényként közöl veled valamit, hogy XY milyen, hanem csak azt tudod róla, hogy pl Arya szerint milyen, és ez is egy érdekes plusz.

paranoid android - 2013. 06. 04. 01:36

Könyvolvasóként beteges élvezetet nyújt a show-only nézők kommentjeinek olvasása. Ezért sem jó elspoilerezni mások szórakozását.

Ez az izgalmas, de “gonosz” karakter vs. “jó”, de unalmas nálam nem működik, mert én szeretem megérteni a karaktereket, személyiségüket, motivációjukat. Így még Viseryst és Joffrey-t is inkább egy szerencsétlen, a szülei, környezete, kultúrája stb. áldozatának látok, mint valami megvetendő lénynek. (Persze vannak kivételek, de ezekről általában az adott karakterről való kevés információ tehet.) Ezért Theon a kedvenc karakterem, mert a legösszetettebb és a legemberibb, és ezért látom ugyanolyan érdekes karakternek Robbot, mint mondjuk Cersei-t. Ha közelebbről megvizsgáljuk egy “unalmas” karakter motivációit, lehetséges, hogy hasonlóan izgalmasnak látjuk. Az kétségtelen, hogy vannak érdekességi fokozatok, de Martin legnagyobb erénye szerintem a zseniálisan összetett és emberi karakterei.

vargatom - 2013. 06. 04. 01:39

Így van, és nagyon remélem hogy ez az epizód elindít egy láncreakciót, ami felrázza végre az amerikai tévés ipart. Ma még mindenki siránkozik a twitteren és előfizetés lemondásáról beszél – de hamar elkezd majd nekik hiányozni ez az erős érzelmi reakció, amit nagyon kevés más sorozat tud kiváltani (ha van még ilyen egyáltalán) és így a többi csatorna is kénytelen lesz felnőni a magasabb elvárásokhoz és feladja a sablonokat és a megalkuvást :)

Madrapur - 2013. 06. 04. 01:45

És erre az “erős érzelmi reakcióra” lehet a leghamarabban ráfüggni.. :)

Viktor - 2013. 06. 04. 01:51

A egész rész alatt az volt a fejemben, hogy: “ha azt hiszed ennek jó vége lesz, akkor nem figyeltél eléggé” :D Kész vagyok teljesen.

Aryll - 2013. 06. 04. 01:52

Cyclotronic: nem értek veled egyet abban, hogy a Lannisterek hú de mennyire izgalmas jelenetekkel vannak teli pakolva. Talán az első évadban…Am legszívesebben áttekerném Cercei egydimenziós szövegeit és állandó áspiskígyós cselszövéseit, a múltkor Jamie bénázásai az egy kezével, a fürdős érzelgős szenvedése, annyira erőltetett volt hogy már idegesített. Tyrion jelenetei kezdenek kínossá válni, a nászéjszakás részt úgy ahogy volt áttekertem mert nem érdekelt. Szóval én a kedvenceimet (akik még a megmaradt Starkok és Danny) igenis szeretem nézni és nem unalmas egy rész sem számomra. Amúgy meg hagyjuk már hogy Jamie elvesztett egy kezet és akkor itt azt sugallod hogy ezáltal balance-ban vannak a Starkok… bocsi de Ned, Robb, Cathlien halott, miről beszélünk? Lannistereknél mindenki él és virul kivéve az a két jelentéktelen unokaöcsi. A Lannistereknek pusztulniuk kell, mindnek! Kivéve Sansa, mert ugye csóró már szintén zenész.

Brynden Rivers - 2013. 06. 04. 02:00

Így máris más jelentése van a 2. évados plakátnak:

“The North remembers!”

Igaz hogy eldobtam a könyvet a RW-nél, de most megnézve mégis szíven ütött. Robb, Talisa és legfőképp szegény Cat :(

Jó látni, hogy Dany kezd meghülyülni, de az ő szála valahogy fölösleges volt. Bran-Jon Robbék-Arya majndem találkozásai szépen párhuzamban voltak.

@CyClo:

Számomra a Lannisterek kevésbé érdekesek, mint a Starkok, mivel abban a családban csak ketten képesek az (ön)reflexióra és a jellemfejlődésre, míg Arya, Sansa Jon és Bran sokat változnak.
Ahogy Davos, Theon is.

CyClotroniC - 2013. 06. 04. 02:03

Én nem mondtam, hogy balanszban vannak egy szóval se. Igazából én nem is méregetem őket, mert engem a történet izgat, nem oldalaknak drukkolok, kb minden csapatban van, aki kedvelek, Starkoknál is, Stanniséknél is, tényleg mindenhol, a Lannisterek mellé pedig azért álltam, mert divat őket “júj de gonoszaknak” nézni.

Ellenben Jaime kapcsán más véleményen vagyok nagyon. Szerintem még mindig a szezon csúcspontja a fürdős monológja. Dinklage pedig idén talán pont a nászéjszakán játszott a legjobban. Mondjuk azt aláírom, hogy idén annyira nem viszik a prímet, mióta a Tyrellek is ott vannak, mert osztoznak a fókuszon, de a második szezont a hátukon vitték nálam Theonnal karöltve.

koka - 2013. 06. 04. 02:04

Lehet kicsit off: A szinkronos változatnál ugyebár a végén felolvassák a szinkronszínészek nevét. De ebben az esetben vajon hogy oldják meg? Mert szerintem sokat rombolna a hangulaton. Nem küldtek ki a rendezők egy körlevelet hogy: “srácok kuss legyen ending credits alatt” ?

Heisenberg - 2013. 06. 04. 02:40

A little party never killed nobody

Nina - 2013. 06. 04. 02:55

Húh, SOKKolódás. Martin hivatalosan is itt éli ki a gyerekkorban elszenvedett megpróbáltatásait… mi meg bőszen asszisztálunk ehhez. :P
Igaz nekem sem voltak szívem csücskei Cat-ék, (Talisa? Hagyjuk), de azért ez akárhonnan nézzük, durvus volt rendesen. Arya-nak kinéz egy élethosszig tartó OPNI-kezelés, de nagyjából mindenkinek, végül nekünk, olvasóknak, nézőknek.
Ja és igen, Mrs Norrist valaki keresse meg és csavarja ki a bundájából – szemétláda Frics. :P

mira - 2013. 06. 04. 03:37

Most pergett le néma csendben a 9.rész főcíme. Egyszerűen nem kapok levegőt Nem tudok gondolkodni. Sokkot kaptam. Olyan zaklatott vagyok, hogy szóhoz sem jutok. A posztmodern – meg Lyotard – szerint a nagy metanarratívák és nagy elbeszélések ideje lejárt… Hát mi ez, ha nem a 21. század egyik leggrandiózusabb története…?!

paranoid android - 2013. 06. 04. 04:44

@mira
Oké, előre is bocsi ezért, de nem tudok ellenállni…

“A posztmodern – meg Lyotard – szerint a nagy metanarratívák és nagy elbeszélések ideje lejárt… Hát mi ez, ha nem a 21. század egyik leggrandiózusabb története…?!”

Pedig a Game of Thrones (és a Song of Ice and Fire még inkább) a lehető legposztmodernebb. Lyotard mikor azt írja, hogy a nagy narratívák összeomlottak, akkor azt úgy érti, hogy már nincsenek nagy és egyetemes igazságok. A posztmodernnel feldarabolódott a narratíva, minden igazság csak perspektíva kérdése. Nincsen egy univerzális igazság, lényeg. Egyetlen eseménynek sincsen egyetlen helyes nézete.
Ahogy az egész GoT története nézőpontok összessége. Pl. itt a Red Wedding is különböző perspektívákból áll: Walder Frey elégtételt kapott; Roose Bolton kihasználta a lehetőségét, hogy felfelé haladjon azon a bizonyos létrán; Tywin Lannister egy kis levelezgetéssel hatalmas lépést tett a háború megnyeréséhez. És persze a Starkok tragikus nézőpontja. Nem állíthatunk erről az eseményről semmit anélkül, hogy hozzá ne fűznénk, hogy kinek a szemszögéből állítjuk azt – ergo, nem állíthatunk semmi “nagyot”, semmi egyetemeset.

VanillaSky - 2013. 06. 04. 08:41

#vargatom – A kezdeti 1-2 órás gyilkolászási hajlamom elmúlta után, még jobban várom a reakciókat. Ide kapcsolódva ezért is félek kicsit a továbbiaktól, hogy Stark oldalról egyáltalán ki reagálna erre? Maximum Sansanak elmondják, hogy a sorminta folytatódott és anyu meg nagy tesó is távozott az élők sorából, de Ő sem tud érdemben reposztolni erre.

#Cyclo

“ők családon belül is fúrják egymást, vagy Tywin az akaratuk ellenére utasítja őket idén.”

Ebben nem igazán hiszek, maximum Joffrey oldaláról. Ő meg nem logikus lépések szerint cselekszik, hanem retardált mivolta vezérli. Tyron-Cersei-Jamie és Tywin is méregeti egymást, de a zászló azért ott lebeg a szemük előtt, így valós veszélyt irányukban, egymás oldaláról nem éreztem, kivétel a fent említett.

“de Joker mindig érdekesebb lesz, mint Batman, szerintem.”

Részben egyetértek, másrészről nagyon nem. Nálam ez nem a karakter lényének érdekessége, hanem a cselekedeteié. Egyszerűen a Stark-Lannister kapcsolatokra levetítve a Starkok oldaláról nem láthattunk igazi random megnyilvánulásokat. A Lannisterek mind pozitív, mind negatív irányban kaptak ilyeneket. Robb Stark például soha az életében nem öletett volna le egy esküvői összejövetel résztvevőit viszont Ő meg képes volt arra, hogy az érdekeivel ellentétesen cselekedjen (Cat börtön, Frey esküvő lefújása, Karstark lefejezése, Theonba vetett bizalom). Ami persze utólag kiderült, hogy a lehető legrosszabb döntések sorozata volt, de Ő maradt az elvei mellett mégha a fiktív valóság azért számukra is nyilvánvalónak kellett volna legyen. Rápihenve az eseményekre nem tudom, hogy ez volt e a tökéletes szcenárió Robb életének – jelek szerint persze nem, mert meghalt ugye:) – vagy az, ha apja példájából adódóan tanult volna belőlük. Engem bevallom megtévesztett az író, mert Én a zárójeles cselekmények után azt hittem, hogy ezek Robb fejlődésének, apjától nem túl éles de mégis a sikerhez elegendő eltérései lesznek. Aztán Ayra-Véreb beszélgetésénél már kezdet motoszkálni a fejembe, hogy ezek a remények elszállnak.

skreww - 2013. 06. 04. 08:56

Az másnak is feltűnt, hogy Robb terepasztalán a sakkfigurák közt volt egy X alakú darab? Arra az X-re emlékeztetett, amelyiken Theon tölti ráérő idejét, de eddig nem derült ki, hogy ki és miért teszi vele azt a sok kellemetlent…

skreww - 2013. 06. 04. 09:12

Na most borzasztó okosnak érzem magam, mert egy sort sem olvastam a könyvekből.

Így mondjuk tovább következtetni sem igen tudok, de legalább majd az arcomba szakad :)

Bagosz - 2013. 06. 04. 09:15

Én nem olvastam a könyvet,de ismerve a sorozatot,ami nem happy endes,annyira nem lepett és nem rázott meg ami történt.Az ajtók becsukásánál már tudni lehetett.
A Starkok tényleg meg voltak gyengülve.
A sárkányos csajért jobban izgulok:-)))

fran - 2013. 06. 04. 09:31

VanillaSky, Robb egy ok miatt nem lehetett sikeres, mert egyedül maradt. Nem tudott szövetséget építeni. Theon elárulta, Karstarkokat elüldözte, a Tullyk is csak részben voltak mellette. Ned ebben jobb volt, tudta egyedül veszít. Ezért lettek gyerekei és családja, pedigy ugyanannyira kényszerpályán mozgott, mint a fia. S tán Robb láthatta volna, hogy egy kényszerházasság sem a legrosszabb, sőt.

Ufó Pista - 2013. 06. 04. 09:36

Szerintem az író elmeroggyant, minden normálisabb karakter rendre meghal a történetben, viszont teli van a sztori eleve kattant elmebetegekkel, akiknek hajuk szála se görbül soha.

Történetvezetése katasztrofális, megismertet a nézővel több évadon keresztül egy karaktert, majd egyszer csak megöli valaki akiről semmit nem tudunk.

A néző csakis a történetvezetésből tudna informálódni, de mivel lényeges események hátterét nem dolgozzák ki, így teljesen értelmetlen és félrevezető, hogy alapnak beállított karaktereket perckarakterek elintézik.

A mostani részben yunkai “ostroma” során reménytelen helyzetbe került a három katona, majd a következő jelenetben meg már győztek, csak épp az maradt ki hogyan.

A felépített világ elég érdekes lenne, meg a hosszú tél ötlete is a szörnyekkel, viszont ezekről jóformán nincs szó. Helyette töltelék sz*rral van az idő elhasználva aminek semmi infó tartalma nincs, csak szex meg öncélú erőszak, aztán jövő héten itt az évad vége.
Részemről kasza…

Anthonz - 2013. 06. 04. 09:42

Hát én mindig is úgy éreztem, hogy Robbtól nem volt valami gerinces húzás, hogy elvett valami noname picsát, csak mert ő szerelmes lett.
Miközben ugye a legyilkolt apja bosszúhadjáratát vezeti, és rajta múlik a családja, meg a fél Westeros sorsa, a testvérei eltűnve/meghalva, erre ő romantikázik. Nem mellesleg megszegte a szavát is.
Szóval sokáig szimpatikus volt nekem a Robb fiú, de nem egy Ned Stark az biztos.

H82 - 2013. 06. 04. 10:39
Parallax - 2013. 06. 04. 10:50

Egy kicsit összezavarodtam. Sajnos kb pont ott tartok a könyvben (3. kötet fele), amiről ez a rész szólt és nem volt világos: a két farkas közül egyik sem Szellem volt, ugye? Mert úgy rémlett, csak Jon farkasa fehér, de a képernyőn ez nem volt egyértelmű…
Bakker, pont nem olvastam még az esküvős fejezetet, nem gyengén lesokkolt a dolog…

zulu - 2013. 06. 04. 10:55

Igen, Jon farkasa nem tudta megmászni a falat, ezért nyilván a túloldalon rekedt. A két farkas amit láttál az pedig a két gyerek Starkhoz tartozik.

Lálá - 2013. 06. 04. 10:55

Az Borzaskutya és Nyár volt. Szellem az éjjeli őrséggel van.

Parallax - 2013. 06. 04. 10:56

zulu, Lálá, köszi.

Parallax - 2013. 06. 04. 10:59

Amúgy az a durva, hogy egyáltalán nem számítottam erre a brutális fejleményre, de amikor megszólalt a Rainf of Castamere, tudtam, hogy jót nem jelent, a hideg kirázott.

Aszusz - 2013. 06. 04. 11:18

@Cyclo: A kérdésedre válaszolva: nekem mindig azoknak a karaktereknek a jelenetei a legérdekesebbek, akiket szeretek. Akiket nem, azokat sokkal könnyebben tekerem át/nem várom annyira.
Természetesen nagyon nehéz elvonatkoztatnom attól, hogy a könyvben kik a kedvenceim, mindenesetre a két legkedvencebb szereplőm összes fejezetét képes vagyok akárhányszor elolvasni, és soha, egyiküket sem találtam unalmasnak. Rájuk a sorozatban is igaz az, hogy mindig vártam a jeleneteiket, soha nem tekertem át, bár az egyiküknél (Havas Jon) nem vagyok elégedett a történetvezetéssel – sikerült egy idiótát csinálni belőle. Szerencsére Arya többé-kevésbé hozza a könyves szintet.
A többi (főbb) szereplőt még az első évadban (a könyv olvasása előtt és utána is) szerettem, és szép lassan változott meg néhánynál a véleményem. Tyriont és Danyt az első könyvben és évadban egyaránt szerettem, a második-harmadik évad (és könyv) alatt fokozatosan vesztettem el irántuk az érdeklődésemet, pedig tudom, hogy objektíven nézve nagyon izgalmas jeleneteik vannak, és főleg Tyrion esetében a színészi alakítás is kiváló. És mégsem érdekel annyira. Szívesebben nézném Havas Jon, Tormund és Mance hármasát (még a sorozatosat is!) akár egy egész részen át, és nem zavarna, hogy nincs Dany vagy Tyrion. A “gyűlölni való gonoszok” kategóriába főleg Joffrey és a Theont kínzó srác fér bele, és bármennyire is kiváló a színészi alakítás, őket is becserélem bármikor Maisiere vagy Kitre. Egyszerűen Jon és Arya jobban érdekel, még úgy is, hogy nagyjából tudom, mi történik velük.
Tudom, hogy igazságtalanság a részemről, de “Danyre”, illetve a történetszálára a sorozatban azért is “haragszom” nagyon, mert a sárkányaira költött CGI-költségvetéssel gyakorlatilag lenullázták a rémfarkasokat (főleg Szellemet) – és ezzel együtt Jont is. A sorozatban ezt képtelen vagyok megbocsátani a sárkányoknak.

Bruzsy - 2013. 06. 04. 11:38

Tartottam egy nagytakarítást: könyvekből nem spoilerezünk, nem utalgatunk, még akkor sem, ha közvetlenül rákérdez valaki!
Lehet e-mail címet cserélni, de ide ne kerüljön semmi olyan, ami a jövővel foglalkozik. Fran, JonSnow, ez főleg rátok vonatkozik, nektek kellett a legtöbb írásotokat törölni.

Ami a másikat illeti: csak most reggel legalább 30 kommentet töröltem, nem lehet mindegyiket úgy módosítani, hogy csak a spoileres mondatokat veszem ki belőle, mert arra a világ minden ideje nem elég. Ha egy hosszú kommentről van szó, aminek egyetlen mondatával van gond, akkor meggondolom, de amikor az egész hozzászólás erre épül, akkor nem szívbajozok, törlöm. És ilyenkor az a legfájóbb, amikor az erre való reflektálásokat is ki kell szedni, még akkor is, ha azok önmagukban csak találgatások voltak egy nemolvasótól.

És nem fogok indoklást sem írni mindegyikhez, mert ez nem erről szól. Eltűnt a kommented? Akkor gondold végig, miért tűnhetett el, majd NE foglalkozz vele többet, ne kérdezz rá, ne írd be még egyszer, mert ugyanez lesz mindennek a sorsa.

Think of me as the Tywin Lannister of the GoT-threads.

Markodako - 2013. 06. 04. 11:46

Tudtam, hogy ez a Bolton valamiben sántikál, mert már a szeme sem állt jól, de ezt a fajta vérengzést nem vártam.
Szegény Cat és Grey Wind!
Stannis pusztítsd el mind!
Remélem Brynden és Edmure jól vannak.
Mondjuk azt hittem, hogy a Véreb lekaszabol pár frey katonát.
A legviccesebb jelenet, amikor Brynden hátranéz a Frey-lányokra és kirázza a hideg! :D

Számomra a legérdekesebb karakterek:Stannis, Tyrion és Daenerys.
Mondjuk mióta megjelent ez a kentaur, Dany egy kicsit háttérbe szorult.

Lálá - 2013. 06. 04. 11:47

Mondjuk én csak olyasmit írtam, amit a sorozatból már tudni, mégis törlve lett… Sebaj.

jjncaa - 2013. 06. 04. 11:52

na még írok egy kommentet, ha ez is csak úgy eltűnik, akkor hagyom az egészet…

Anthonz, amit írsz, ahhoz kapcsolódik, hogy a könyvben ezerszer árnyaltabbak a karakterek. Itt a sorozatban a Starkok a “jók”, a Lannisterek a “gonoszak” (vagy legalábbis igencsak ez jön le az egészből, hiába mond bárki mást), miközben pl. Ned hibát-hibára halmoz, és Robb is ugye megszegte az esküjét, de ezt mozgóképen kevésbé tudják/akarják kihangsúlyozni. Így az írói szándék, miszerint naivnak és töketlennek lenni sokszor ugyanolyan bűn (és beláthatatlan következménnyel járhat), abszolút nem valósul meg, sokaknak annyi marad meg az egészből, hogy megint a mocskok győztek az igazak felett (BOSSZÚT!!)…

vargatom megjegyzését sem igazán értem, hogy ez mitől indítana be láncreakciót, nem a GoT az első sorozat, ami erős érzelmi reakciót vált ki az emberekből, sőt, én úgy vélem, hogy részben a készítők hibájából (?) sokan félreértelmezik a történteket

fran - 2013. 06. 04. 11:53

Bruzsy, rendben ez a te döntésed. Az én hibám az, hogy még mindig nem tudok egy sorozatfüggő agyával gondolkozni, aki retteg a spoilerektől. De ez már így marad.

chinaski - 2013. 06. 04. 11:57

@mira: a meta-narratíva nem nagyszabásút jelent a szó szoros értelmében, hanem az olyan egységes, koherens világmagyarázotokat, ideológiákat, melyek keretbe foglalják egy adott korszak/csoport stb. gondolkodását: kereszténység, marxizmus, pszichoanalízis stb. ahogy előttem is írták, a GoT a maga széttöredezett narratívájával és az egymás mellé pakolt különböző nézőpontokkal éppen hogy nagyon is posztmodern. az ideológia éppen az, hoyg nincs kizárólagos ideológia.

jjncaa - 2013. 06. 04. 11:58

Bruzsy, azért vetettem ezt fel, mert van, amikor egyszerűen nem jelennek meg egyes kommentek (vagy csak késve), így néha nem tudom, hogy most a rendszer nyelte-e el vagy törölve lett…

ggbuffon - 2013. 06. 04. 12:08

Nemtudom, valszeg velem van a baj, de szerintem az egyik leggyengébb rész volt az évadban..úgy h nemolvastam a könyvet se igazán lepett meg semmi az utolsó 5percet illetően, végig lehetett érezni, h itt valami nemstimmel..

Szerintem kihozhattak volna többet..

Egyébként is gondolkodok h kaszálom a sorozatot (az első 2évadot utólag pörgettem be, tehát most száltam be a 3.évadnál real-time-ban) mert ez gyakorlatilag egy qrva nagy vontatott katyvasz, nagyon lassú történetcsepegetéssel..persze nyílván tudom h a készítőknek nagyrészt megvan kötve a kezük, de ez a megvalósítás mostmár nagyon zavar, h gyakorlatilag morzsákat kapunk 8-10 szálból, annak is a fele teljesen érdektelen..

majd egybe szerintem ledarálom 4-5 év múlva ha végetér..

rio - 2013. 06. 04. 12:15

jjncaa-nak igaza van, egy tegnap esti kommentem meg se jelent, nemhogy törölve lett :) nem volt kedvem újraírni az egészet

btw sose értettem, egy rajongó hogy a fenébe pörgetheti át a számára érdektelen karakterekről szóló jeleneteket…

winnie - 2013. 06. 04. 12:31

rio: ahány ember, annyi sorozatnézési szokás:)

MacGyver - 2013. 06. 04. 12:37

Itt újra, mert nem tudtam aludni, lehet kissé szentimentális, érzékeny lelkületű ember vagyok.

A mester szerintem se 100-as, vagy tudja, hogy a mai kornak mi kell. Ehhez azért kellett némi saját háttér életút, amiben voltak neki rendesen buktatói, ez így csak úgy nem pattan ki az ember fejéből. Ha igen akkor meg nagyon tanult koponya, itt szögezem le, nem tudom igazán az életútját, ezt csak a sorozatokból könyvekből, vagyis inkább 1-ből mert azt végeztem ki egyelőre érzem.
A rengeteg szex, és vér, gyilkolás, intrika, a képedbe tolva. Az is igaz, hogy a középkorban és a római korban nem voltak ennyire prűdek az emberek, mint a mai szocializált társadalmunkban, ami inkább egy mártixra hasonlít már.
Az is biztos, hogy olvasta Machiavelli könyveit(bár ki nem?) és legfőképpen a Fejedelmet, bár lehet hogy csak én vizionálom ezt.
De tessék Lannisterek és csatlósaik: “Aki nagy hatalomhoz vagy vagyonhoz jutott, csak csalás, vagy erőszak útján érte el. Az emberekre a látszat hat nem a valóság. Sokkal jobb ha félnek az embertől, mert az emberek többsége hálátlan, ingatag, csaló gyáva és nyereségvágyó”. Stimt nem? ráillik szinte mindenkire kivéve a Starkokat.
Starkok: A jó ember a szabadság szempontjából, tekinthető butának, mert jósággal nem lehet sem megszerezni, sem megtartani a szabadságot.

Viszont nagyon szerethetik a the bear and the maiden fair betétdalt, mert már a harmadik részeben hallom, szó se róla nekem is bejön.

Kormanyos - 2013. 06. 04. 12:37

Skreww
“Arra az X-re emlékeztetett, amelyiken Theon tölti ráérő idejét, de eddig nem derült ki, hogy ki és miért teszi vele azt a sok kellemetlent…”

Igen ez nekem is feltűnt bár lehet csak véletlen. Aki kínozza gondolom Bolton fattya is az árulásuk után már értelmet nyer az is miért gyújtották fel winterfellt. Hogy miért arra meg az a válasz hogy eleinte azért hogy megtudja a stark fiúk élnek-e utána meg mert egy szadista állat.:D

Kiváncsi vagyok rickon most kap-e külön szálat vagy megy a levesbe. Az meg hogy brannék mennek a falon túlra mint egy rossz vicc. Egy farkas egy nyomorék egy fogyatékos meg két tini megy az erdőben…:D Bár az tetszik hogy bran most mmozgássérültből a dzsungel királya lett, kezd érdekelni az ő szála is.

Amíg még érdekelne hogy freyék ezt hogy gondolták hogy hozzáadják az egyetlen használható lányukat egy tulyhoz majd percekkel rá legyilkolják a szövetségeseiket meg az egyik családtagot. Nem hiszem hogy ez egy nagy pajtiság kezdete de meglátjuk.

figo! - 2013. 06. 04. 12:49

hullanak a főszereplők, mint a 24-ben

Bálint - 2013. 06. 04. 13:09

@MacGyver
Sokan értek el a történetbe hatalmat, sikert megfélemlítéssel és azzal, hogy nem játszottak a szabályok szerint, becstelenek voltak.
De mennyire lesz tartós a sikerük? Az öreg Frey nagy vágya az volt, hogy komolyan vegyék őket, hogy ne egy jelentéktelen család legyenek. Ha híre megy, hogy mészárlást rendeztek egy esküvőn elérték, hogy felfigyelnek rájuk, de jó ez nekik? Senki nem fog bennük megbízni, a (közeli szomszéd) Észak gyűlölni fogja őket. Ugyanígy Bolton is most szerzett magának egy halom pénzt, meg lehet mást is, de hacsak nem lett emiatt ő a Vas Trón királya, akkor ott fog élni Északon a rengeteg elárult család között. Mi jó vár rá?
Tywin rettegésben tart mindenkit, amivel nagyon hatékonyan irányít. Ez most szép és jó, de mi történne, ha valamiért meggyengülnének a Lannisterek? Körbe vannak véve megfélemlített emberekkel, akik a gyengeség első jelére a torkuknak ugranak.
Kisujj is nagyon ügyesen keveri a szart, de elég ha egy rossz lépés és bármelyik katona, útonálló, lovag stb. egy mozdulattal megölheti.

Waldi - 2013. 06. 04. 13:12
VanillaSky - 2013. 06. 04. 13:28

Mondjuk Littlefinger reakciója Cat halálára azért remélem maradandó nyomot hagy a Freyek és Boltonok családfáján:) Márha érdekli egyáltalán vagy a haszonszerzésébe nem rondít bele az esetleges “szeretetcsomag”.

Barbi - 2013. 06. 04. 14:00

Engem sokkolt ez a rész!

Lehet, hogy nagyon naiv vagyok, de azt hittem beveszik Kaszter-hegyet és végre móresre tanítják a Lannistereket.
Szerettem a Robb szálat! Catelynt annyira nem sajnálom, meg idegesítő is volt ahogy csak bámult. Legalább ráugrott volna Frey-re és megölte volna…
Talisát és a babáb is sajnálom :/ Kíváncsi leszek ezek után mit csinálnak. Elvettek minden reményt, hogy legalább lesz valami elégtétel Nedért. Ezek után ki fogja megbosszulni mindezt? Arya?

MacGyver - 2013. 06. 04. 14:44

Bálint: Szerintem senkire semmi jó nem vár, hiába sütögetik a maguk pecsenyéjét, mert nem tudják mi közeleg a téllel.
Észak nem felejt!!! Ez a másik. Egyelőre északot szerintem 10-20 évre kivonták a forgalomból ezzel a lépéssel.

Viszont egyik sem igazán árulhatja el a másikat kölcsönösen függnek egymástól, egyikük sem erős, egymás kezét mossák(gonoszokat összetartja a bűn)mindenki profitál a királyság összetartásából, kellenek az adófizető vazallusok, bár martinnál mindig vannak érdekes meglepetések hiszen arról híres.

Kisujj mindenki előtt jár egy lépéssel, Varys meg kettővel, egyiket sem féltem.

Varjút nem küldtek figyelmeztetéssel a raven-ek, a mások majd rendezik az erőviszonyokat, úgy vélem. De minden kiderül 1 év múlva, hogy fogom én addig kibírni, valami másra rákattanok. Maradék két könyvet megveszem, a Varjak lakomáját és a Sárkányok táncát.

rexsimus - 2013. 06. 04. 14:44

@Kormanyos

A Tully-ház vezetője ott van náluk túszul, ezért megérte beáldozni a lányt.

Lalolib - 2013. 06. 04. 15:06

Robb halálával egy kicsit meghaltam én is. Egy voltam vele, épp olyan naiv, épp olyan szerelmes és épp olyan messze a politika mocskától mint Ő.
Vajon van helyünk a világban? Kedves Martin, vigyen el az ördög Téged is! :)

vontod - 2013. 06. 04. 15:07
cathy - 2013. 06. 04. 15:08

Waldi ez jóóó :-D “Varys” :-D

Egyébként mindig előkerül ez a “mérölimeg a jó szereplőket”, azért mert sajnos ennek is jó hosszú előzménye volt, nem egyszer csak hopp megölik. Ha figyeltél, abszolút jól előkészítették a hangulatot, Freyről az első évadban képet lehetett kapni (értsd: egy galandféreg), aztán Cat csomószor emlegette, hogy ne bassz ki magaddal, Frey nem fog neked örülni, és Robb kibebaszott önző volt, be kell látni. A mód nyilván undorító és vérlázító, de nekem abszolút tetszik, hogy nem süpped be a fantasyk átlagos hibájába, hogy jó él, gonosz meghal, és húszmilliószor írták már előttem is, hogy konkrét jó meg rossz karakter szerintem sincs. Nyilván mindenki maga dönti el, mennyire vevő, egy ilyen húsba vágó realitásokkal operáló fasza kis sorozatra, de azt is gondolom, hogy ehhez azért érni kell, meg tapasztalni, mert így érthető meg nagyon sok indíték :-)

vidor - 2013. 06. 04. 15:08

@rexsimus @ Kormanyos
Arról nem is beszélve, ha a lány teherbe esik, már nincs is szükség továbbá Edmure-ra, hiszen a gyerek által övék a folyóvidék.

Lálá - 2013. 06. 04. 15:25

Azért az érdekes, hogy Tywin és a csatlósai pont abba a hibába estek, amire még Cersei hívja fel Joff figyelmét. Tehát az, hogy nem ölheti/válthatja le az északi vezetőket, a Starkokat (Észak ilyesmit nem tűr…már rég volt, 1. évad elején).
Erre Joff lefejezteti Nedet, Tywin elintézi a RW-t. A Lannisterek is hibát hibára halmoznak. Csak nekik még nem csapódott vissza, úgy mint Robbnak a “baklövések”.

Kormanyos - 2013. 06. 04. 15:34

@rexsimus

Ja ez így tényleg logikus csak valahogy ez a megoldás nem jutott eszembe, köszi.

Cartman - 2013. 06. 04. 15:46

Mikor könyvben olvastam a Vörös nászt, és már nagyban tartott a vérengzés, még akkor sem hittem el. Mondom ez valami álom, vagy látomás vagy tuti valami félreértés. Így viszont a sorozatban még durvább, még nyersebb lett. Itt egy remek példa, hogy a könyvolvasóknak miért kell követni a sorozatot is, tudtam hogy mi fog történni, mégis sokkolt. Ehhez még hozzájönnek olyan epic képsorok, mikor Cat észreveszi Boltonon a láncinget, és rádöbben, hogy a zenészek milyen számot játszanak.
Egyébként számomra a legidegesítőbb (könyvben is), hogy a fő karaktereket kábé 3 méter választja el, de akkor is elmennek egymás mellett, mint mondjuk most Bran-Jon vagy ugye csóri Arya. Ez az évad (mondjuk még az utolsó részre kíváncsi leszek) olyan mélyre taszította a Starkokat, hogy már engem is érdekel, hogy végül hogy jönnek ki belőle győztesen (mert a jók fognak győzni nem?:).
Ha eddig lassan telt el az idő két évad között, akkor most még sokkal-sokkal hosszabbnak fog tűnni, komolyan kínzás ez a 10 részes évad (még jó, hogy jön Dexter.
3×09 = 10/10

tobias88 - 2013. 06. 04. 15:54

Tényleg nem várná az ember, hogy egy egész szálat kiírnak egy sorozatból, ami egy másik szálnak is a fő mozgató rugója (meg kb még 2nek), de így lett ütős. 2 fő és 1 mellék karaktert veszett oda, remélem (nem olvastam a könyveket) Frey-ék megkapják a méltó kínzást több részen keresztül mert ez a gerinctelenség legalja volt.

Pascal - 2013. 06. 04. 16:40

Amikor a könyvet olvastam természetesen engem is sokkolt a RW(bár nem hajítottam el a könyvet, csak egyszerűen remegtem az idegtől és nehezebben aludtam el). Az egész évad során arra voltam csak én is kíváncsi, hogy miként valósítják meg a képernyőn.

Nem vagyok maradéktalanul elégedett.

A könyvben az volt a legizgalmasabb, hogy Martin egy hullámvasútra ültette az olvasót. Kihasználta, hogy már tudjuk, hogy képes megölni őket. Ezért néha olyan történést jelenített meg ami azt erősítette, hogy tragikus lesz a vége (pl. Szürke Szél akciója mikor az Ikrekhez érkeznek), aztán a következő pillanatban azt, hogy mégis megússzák (megeteti Frey a vendékeket -> vendégjog védelme, amitől érezhetően még az állandó gyanakvó Cat is megnyugszik), stb. Játszadozik az olvasóval, mert végig benne van a levegőben, de pár pillanatra mégis elhiteti velünk, hogy mégsem, pedig valójában tudjuk, érezzük, ennek nem lehet jó vége. Különösen megrázóvá teszi, hogy az egészet Cat szemszögéből látjuk (ezt nem rovom a sorozat számlájára, nem adhatja vissza).

Ezzel szemben a sorozat újra azt akarja eljátszani, mint az első könyv vége felé (első évad 9. részében) csak mindent megszorozva kettővel, ami néhol számomra hatásvadász is volt kicsit. Az utolsó 5 percig inkább azt erőltették, hogy itt nem történhet baj, hogy nagyobbat üssön a vége. Addig míg a könyvben az egész RW a hullámvasút miatt feszültséggel volt teli (megteszi? nem teszi?), addig úgy sejtem, az a néző, aki nem olvasta, inkább csak unatkozott volna a részen, ha nem tudja, hogy ez a 9. és emiatt történni fog valami. A feszültség az volt, hogy ez a 9. rész, nem az a légkör, mint amit a könyvbe Martin teremtett végig.

jjncaa - 2013. 06. 04. 17:05

Pascal, szerintem a hatásvadászat csimborasszója a Dany-s szál volt a kilencedik részben…

Ez a hárman bevesszük a várost, jön az ellenfél, vágás, majd ketten térnek csak vissza, mert a harmadik még a bejáratnál toporzékol, hogy drámai módon léphessen be, szerintem a létező leggagyibb húzás, amit a műfajban elkövethetnek, az RW-nél legalább ízléses volt a megvalósítás

Malachi - 2013. 06. 04. 17:14

a “harmadik” nem a bejáratnál toporzékolt, hanem elhozta a város zászlaját. azért érkezett később.

Valar morghulis - 2013. 06. 04. 17:30

Daario megjelenése szerintem is iszonyú hatásvadász volt, ráadásul láthattuk Jorah arcán ahogy meghasad a szíve, úgyhogy ha mást nem, azt elérték hogy Daariot a nem-könyvesek se szeressék :)

vidor - 2013. 06. 04. 17:38

Én csupán 1et nem értek, mégpedig, hogy most ez a közutálat miért a Lannistereken csattan – na jó értem, csak na. Ezt az egészet a Freyek és a Boltonok követték el, Tywin Lannister támogatásával a háttérben.
És erre muszáj megkérdeznem, hogy melyikőtök utasította volna vissza, ha az ellenség szövetségese úgymond felajánlja, h. kiiktat egy ellenséget, ezzel is közelebb juttat úgymond a háború befejezéséhez, csak háttértámogatást kér cserébe. Ki mondta volna erre azt; hogy nem köszi, még x évig szeretném fojtatni a harcot? De most tényleg – igen, gusztustalan, aljas, borzasztó mészárlás volt, de ez a Freyek műve többnyire és a Boltonké, akik elárulták az oldalukat, szerintem amit ők tettek, meg maga a módszer az igazán felháborító és az undorító. Tywin kihasználta a tálcán nyújtott lehetőséget.

Persze megértem, hogy a legtöbben úgy gondolják, hogy a Lannisterek a “rosszak” és a Starokok a “jók”, de azért ez nagyon nem így van és közel se ilyen egyszerű a helyzet. Számomra a Lannisterek 100x érdekesebbek, pont attól, mert az ember akkor érti csak igazán meg őket, ha képes beleképzelni magukat a helyzetükbe és megvizsgálni kicsit a dolgokat az ő szemszögükből is. A Starkokkal ez nyilván könnyebb, ők jóval “egyszerűbben” működnek, viszont a Lannisterek számomra sokkal sokszínűbbek. Arról nem is beszélve, hogy a Lannisterek közt többféle egyéniség találkozik, míg a Starokok felfogása stb. többnyire egy sémára épül (becsület megtartása például)

Am. a könyv eldobására válaszolva; nem, én nem dobtam el, bár lesokkolt a dolog eléggé. Azért kissé számítottam rá, főleg miután volt a zűr Kastarkkal, de a hogyan eléggé megrázott. 2x kellett elolvasnom, hogy felfogjam, de utána gyorsan tovább is olvastam. Mint írtam, a Starokok nem igazán a kedvenceim, Catet meg az elejétől fogva ki nem állhattam – de persze, megrázó volt.

Gallion - 2013. 06. 04. 18:05

Pascal: Fura, hogy pont a hullámvasút érzést hiányolod, nálam egy könyvet nem ismerő haver pont azt szerette a részben hogy hol nőtt a feszültség hol elült. Nagyonis ott volt ez.
Például az érkezésüknél a legelején, ahol nem tudni, hogy Frey egész pontosan meddig megy el a szivatásukban. És már elég sokat elmondták hogy egy óriási szemétláda, tehát a nézőnek is világos, hogy akár baj is lehet.

Dante22 - 2013. 06. 04. 18:28

Igen,kedves Bruzsy nem az esküvő miatt volt izgalmas ez a rész,úgy emlékszem az egyik barátomat 32 percnél hívtam fel,(amikor a macsekomat beraktam az esőről)hogy nézze a 9 et fenn van,nagyon izgis és szuper.Imádtam,ahogy Brad és Havas majdnem találkoztak,imádtam,ahogy Arya lecsapta az öreget és Sándor csak ugy nézett.
Én ezt az esküvőt a végére vártam,megjegyzem,utána olvasó vagyok,tehát megnézem filmen,utána tökéletesítem a tudásomat,de egyszer sem bántam meg.

Nekem ez a rész 20/10 egy tízes listán,ahogy pontoztok.
Mindent bepótolt ,amit eddig hiányoltam.

Elejétől a végéig,nagyon,de nagyon jó rész volt(el se olvastam ez egyszer az előttem szólókat,mert most nem érdekel)
Sokk alatt állok.
És nem szeretem ha István a királyt (nem?hasonlít a rockopera szereplőjére Rob??És Sarolt,az meg az anyukája,kinyírják.

Nekem ez az összes évad legszörnyűbb,egyben legizgalmasabb,legfordulatosabb része volt.

Ebben a részben nem kell színészi alakításokat keresni.
Ez sajnos,nem erről szólt…

jjncaa - 2013. 06. 04. 18:29

“Ebben a részben nem kell színészi alakításokat keresni.”

:) :)

Pascal - 2013. 06. 04. 18:29

Gallion: valóban a könyvet nem ismerők véleménye, ami leginkább számít, ha ők érezték, akkor nyilván meg is volt az ‘érzés’. Én a könyvvel “mérgezve” vagyok, ezért direkt rákérdeztem egy a könyvet nem olvasó ismerősömnél, akiben meg nem volt meg ez.

Egyébként szerencsésebbnek tartottam volna, ha ezt az egész részt az esküvőre szentelik, megérdemelte volna és sajátos hangulatot kölcsönöz az epizódnak. Akkor van idő odafigyelni mindenre, felépíteni a “hullámvasutat”. Tartom, hogy a feszültséget az adta, hogy ez a 9. rész, tudta mindenki, hogy lesz valami, ezért nagyon el kellett hitetni a nézőkkel, hogy talán megmenekülhetnek, ami nekem már néha túl sok volt. Az ütős az lett volna, ha valahogy a 8. részre hozzák ki ezt, nem koptatják az eddigi sémát.

jjncaa: abszolút igazad van.

Brynden Rivers - 2013. 06. 04. 18:36

Dany szálát én is fölöslegesnek éreztem, de Bran-Rickon-Jon szála nagyon jó volt.

Persze az lenne a legjobb, ha 12 részes lenne az évad és ebből egy csak az esküvő, de ez IRL nem lehetséges.

Aragorn83 - 2013. 06. 04. 18:38

Amúgy már a 3×08-ban szépen felvezették a dolgokat, akkor mikor Cersei elmesélte Margerynek a Castamere-i esők történetét.

Nem tudom ki, hogy van vele, de nekem nagyon bejön ez a ballada.

http://youtu.be/e-T9QvzfMBs

Valar morghulis - 2013. 06. 04. 18:58

@Aragorn83: nem is csak ezzel volt felvezetve, az évadban máskor is elhangzott már, vagy beszéltek róla, volt hogy csak a dallam, volt hogy szöveggel együtt. Persze ez könyveseknek volt érdekes, de talán másoknak is bemászott a fülébe :D

Gallion - 2013. 06. 04. 18:59

Pascal: Szerintem az esküvőben nincs annyi szufla, hogy kibirt volna egy teljes részt. A Blackwater is csak azért müködött egy részen át mert rengeteg szál találkozott egymással és sok egymástól eltérő hangulatú jelenetet lehetett mutatni kezdve Varys és Pycelle tanácsadásától, Sansa szivatásán át a csatát messziről néző urakig és a konkrét csatáig. A Red Wedding ehhez képest elég eseménytelen a konkrét mészárlásig. A nézők elunták volna magukat, plusz egyértelmű lett volna hogy akkor majd valami történik, de mire eljön a pillanat már lehet bealszanak.
Az pedig szerintem fontos volt, hogy a néző minél jobban el legyen bizonytalanitva afelöl, hogy tényleg történik valami Robbal. A rossz előjelek már igy is óriási számban gyülekeztek: Bolton elengedte Jaimet és bejelentette, hogy megy az esküvőre, Melisandre a piócázásnál emlitette Robb nevét és égen földön mindenki szerint Walder Frey egy utolsó rohadék.
És bár igyekeztek terelni azért ha megnézed a fórumokat rengetegen irják, hogy valamire igy is számitottak, arra is hogy majd esetleg meghal valaki csak arra nem hogy ekkora mészárszék lesz.

Aragorn83 - 2013. 06. 04. 19:08

Valar morghulis: Persze, tudom, hogy volt. Hisz már A 2×09-ben is felhangzik Bronnék által, illetve annak a résznek végén is. De itt ugye kissé nagyobb hangsúlyt kapott és pont a következő rész volt a Rains of Castamere. :)

feareg - 2013. 06. 04. 19:45

Én eddig nem tudtam, hogy kinek szurkoljak a végkifejletben, a Starkoknak vagy Daenerysnek… megoldódott a problémám, viszont ha őt is megölik, akkor kasza lesz, az tuti :D

JonSnow - 2013. 06. 04. 19:46

“Jajjj hát Charles Dance-t nem lehet nem imádni, én nagyon elfogult vagyok vele ”

Charles Dance nagyszerű színész, de itt megjegyezném, hogy Sean Bean is van olyan jó, ha nem jobb. És nem azért mert Stark volt és még csak nem is a karaktere miatt, hanem szinte minden középkori szerepben tökéletes megállja a helyét.

Az RW-ről meg szerintem Cersei nem is tudott, hogy ki mit tervez. Tyrion biztosan nem tudta és gondolom akkor a kedves nővére sem.

Aragorn83 - 2013. 06. 04. 19:54

Persze, hogy nem tudott róla Cersei. Ez csak az alkotók részéről volt egy kis kikacsintás a könyvolvasóknak. Legalábbis szerintem. :)

JonSnow - 2013. 06. 04. 19:59

Amúgy a Rains of castamere már millióan linkelték a különbőző fórumokon és közösségi oldalakon is. De akkor itt van magyarul is:

https://www.youtube.com/watch?v=lF8Iop4D0CQ

cathy - 2013. 06. 04. 20:11

Én azt bírom amúgy, hogy a Castamere-i esők is hányféleképpen tud megjelenni:

1. Blackwater- kvázi dicsőséges
2. Brienne és a medve- abszolút pozitív
3. Red Wedding- Mindenki megutálta legalább három évre :-D

cathy - 2013. 06. 04. 20:12

Ja és persze a
4. Reyne kompánia – szívás, szintén

cathy - 2013. 06. 04. 20:14

Jon Snow: Hát azért írtam, hogy elfogult vagyok vele:-P Bírom én Sean Bean-t is, az esendősége dacára őt bírtam a legjobban a LOTR-ban, de itt C.D. nálam veri mindenben ^^

vargatom - 2013. 06. 04. 21:04

A sorozatból kimaradt, mivel túl direkt előreutalás lett volna, de

5. Egy Lannister hűbéres engedetlenkedett kicsit, erre Tywin küldött egy követet, aki bement szépen a várába, szó nélkül eljátszotta a dalt, és aztán távozott.
Nem volt több engedetlenkedés.

Everyl - 2013. 06. 04. 21:11

Könyv repült, azóta nem olvasok fantasyt, ehhez a részhez meg még nem szereztem xanaxot :D

Mai napig nem értem, hogy a viharban ütött meg ennyire (szerintem nem ír jól, ráadásul azt mondják, hogy angolul még rosszabb a mű), hiszen lehet együtt izgulni egy könyv hősével, könnybe lábadt szemekkel pislogni, önfeledten nevetni egy író humorán, na de mérhetetlen dühvel ez idáig nem viseltettem író iránt, pedig falom a könyveket.

DRO - 2013. 06. 04. 21:26

Én megnéztem, ültem még 15percet a monitor előtt és lekéstem a buszt.
Nem mentem dolgozni, főnök lecseszett.

A Freyek megérdemelnének egy Berényi Mikit szomszédnak.

Egyébként full sokk.
10/10

gyuri - 2013. 06. 04. 21:42

JonSnow – 2013. 06. 04. 19:59
Amúgy a Rains of castamere már millióan linkelték a különbőző fórumokon és közösségi oldalakon is. De akkor itt van magyarul is:

https://www.youtube.com/watch?v=lF8Iop4D0CQ

—–

Nézve eddig a GoT-t és látva a mostani 9. részt. És most újra végighallgatva a dalt kirázott a hideg. :D

Keila - 2013. 06. 04. 21:44

Egy sort nem olvastam a könyvekből és amíg a sorozat tart, nem is fogok – nem akarom elrontani magamnak az élményt.
Valami komolyabb vérengzésre számítottam, pár hete még ki is akadtam Robbra itt a fórumon, hogy mégis mit képzel, mi lesz.. Amikor megláttam, hogy elvitte a feleségét is, tudtam, hogy neki kaputt. Még Robbra is számítottam. De Cat nagyon megütött, valahogy arra számítottam, hogy ő talán megmenekül. Hiába, vonzódom az erős női karakterekhez.
Ha valami nagyon klisés volt, akkor az Arya már-majdnem-megérkeztem-de-már-megint-történik-valami szála volt. Csak forgattam a szemem.. Egyedül az a kicsi mosoly mentette meg a dolgot tőle, amit eleresztett,a mikor hallotta a katonákat beszélni.
Daariot meg ütném. Fujj.

Barbi - 2013. 06. 04. 22:22

@vontod: Teljesen igazad van! Hogy felejthettem el ezt a Starkot?! Hipp-hopp leveri a Lannsitereket! :D

Vitee - 2013. 06. 04. 22:39

Tywin Boltonékat mivel vette rá a RW-re?
Hatalom, a háború megkönnyítése, még egy fél kiiktatása? Van konkrét dolog a sorozatban ami felett elsiklottam?
Az oké, hogy Bolton hazaküldi a fiát, de ezért csak Tywin lehet “hálás”.

Vitee - 2013. 06. 04. 22:42

Kisujj és Varys vajon tud a dolgokról?

Lora - 2013. 06. 04. 22:57

A nyilvánvalótól eltekintve, hogy sok alatt állok, lenne 2 kérdésem:

John akkor most otthagyta Ygritte-t, csak úgy?
És mi lett Black Fish-sel a lakomán? Ő is meghalt?

Aragorn83 - 2013. 06. 04. 23:03

Lora:
Igen, otthagyta. Furán nézhet ki, de fontosabb neki a kötelessége, mint a csaj, akivel nemrég melegedett csak össze.

A másik kérdésedre spoilerezés nélkül nehéz lenne válaszolni, de örök igazság, hogy a sorozatokban valaki csak akkor hal meg, ha annak a szemtanúja is vagy.

Crias - 2013. 06. 04. 23:35

Először is, nem szerettem Robbot annyira de martin elmehet a picsába… dühömben kinyomtam a credits-nél, pedig mindig megszoktam nézni a legvégét is hátha van valami + tartalom, mondjuk legjobban a farkast sajnáltam, de ez akkor is durva volt.

Amúgy amit nagyon nem értek, most martinék csesztek el valamit?
Én úgy emlékszek hogy alig 2000 katona maradt a twins-nél… vagy cask ennyit adott Robbnak?
Arra viszont határozottan emlékszek hogy annyit hagyott a kastélyában amivel tudja biztosítani a helyett a többit Robbnak adta (legalábbis a sorozatban, könyvet nem olvastam) akkor olyan sok katona nem maradhatott ott…

vargatom - 2013. 06. 04. 23:37

Crias, a Frey csapatok látványosan ott hagyták Robbot amikor megszegte az esküjét…

Randal - 2013. 06. 04. 23:37

A könyveket csak nemrég kezdtem el olvasni, a 2. kötet felénél járok, szóval többségében csak eszmefuttatások:

Ezt a részt már tegnap megnéztem, így több időm volt, hogy lecsillapodjon bennem minden.

Ugyanúgy ahogy mást is, engem is sokkolt ez rész a brutalitásával.

Egy kis játék: Mi lenne ha más szemszögből néznénk a dolgokat és úgy viszonyulnánk a Starkokhoz mint most a Lannisterekhez?

Egy más szemszögből ők is egy kegyetlennek kinéző család, csak épp máshogy lettek bemutatva, felvezetve.

Letisztult fejjel végiggondolva és ahogy mások is már leírtál előttem, sajnos Robb maga alatt vágta a fát és ebben a játszmában nem nyerhet ha nem foglalkozik a politikával és ármánykodással.

Érdekes kérdés, hogy mi lett Feketehal Bryndennel. Véletlen egybeesés vagy épp szándékosság volt benne, hogy jókor hagyta el a helyszínt?

Frey-ről mindig szajkózták, hogy nem tudni kinek az oldalán áll. Nem volt igazi hűbéres és mint olyan valaki aki uralja az Ikreket, hatalma van. Plusz valószínűsítették, hogy mindig a nyertes mellé áll.

Boltonról elmondták, hogy kegyetlen és számító. Hozzátéve ami a könyvben szerepel, hogy a Fattyú névre hallgató rokona megszerezte az egyik Stark hűbéres területét, jelzi, hogy őt is a hatalom vezérli.

Érdekes lesz Kisujj további szerepe is, hisz mostmár nagyobb hatalommal a kezében, látszólag a Lannistereket szolgálva azért már komolyabban sütögetheti a maga pecsenyéjét.

A Greyjoyok szerepe nem tudom mennyire jelentős, bár sem a könyvből, sem a sorozatból nem derült ki számomra eddig, hogy Asha melyik kastélynak megy neki. Ő szintúgy okozhat meglepetést, habár nem hinném, hogy túl nagy szerepük lesz.

Hogy Tyrion, Jaime mihez kezd az jó kérdés. És az is hogy mi Tywin következő lépése.

Kérdéses még, hogy Stannis és a vörös papnő mit lép.
És mit jelentett az a kis varázslás a három piócával…

Aragorn83 - 2013. 06. 04. 23:52

tubi_ca: Hát az úgy volt, hogy… :D

Randal - 2013. 06. 05. 00:06

Na ja.

Egyébként most nézegetem meg újra a Season 3 beharangozó promókat. Lesz még itt egy-két érdekes dolog a 10. részben plusz ami megmarad a 4. évadra…

tubi_ca - 2013. 06. 05. 00:08

Aragorn83: Persze-persze. Spoiler karantén, meg ilyenek. Nem is akarom tudni, vagyis de, csak nem így… Érted :D

Aragorn83 - 2013. 06. 05. 00:12

tubi_ca: A tudni akarom, de nem így szitu legjobb ellenszere, az hogy elolvasod a könyveket. ;-)
Én még jókor kezdtem bele, az első évad vége után, mert marhára érdekelt, hogy mi történik azután, hogy lefejezték Nedet. Francnak se volt kedve várni egy évet. :D

tubi_ca - 2013. 06. 05. 00:14

Aragorn83: Az első két évadot nem részről részre néztem, hanem egy-egy blokkban. Csak a harmadikat kezdtem így. De ha a hétfői rész is így kiveri a biztosítékot, akkor lehet lekapom a polcról :D

Bruzsy - 2013. 06. 05. 00:17

Oké, ismét nagytakarítottam. Innentől könyvezni tilos, mert nem tudjátok, hol a határ. Nekem pedig nincs időm sajnos arra, hogy percenként F5-özzek.

Kérlek titeket, figyeljetek oda, nem akarom lezárni a kommentelést. Köszi szépen.

tubi_ca - 2013. 06. 05. 00:27

Látom az enyém is repült, pedig szín tiszta naiv spekuláció volt, ami tudtommal nem tilos. No mindegy.

Arról felhomályosítana valaki, hogy Bran miért akar a falon túlra menni? Eredetileg azért akart, mert a kis szőke fürtös haverja látta az álmában, hogy Jon ott van, de utána látták, hogy mégsem… Akkor mégis miért? Vagy csak azért mert a vadak többet tudnak erről a vargos témáról?

Randal - 2013. 06. 05. 00:35

Azért mert Jojen szerint ott találják meg a háromszemű hollót.

Aragorn83 - 2013. 06. 05. 00:38

tubi_ca: A spekulációt sokan egybe mossák a spoilerrel, és az veszélyes lehet. Én is így jártam, pedig csak az eddig mutatott dolgok gondoltam tovább a dolgokat spoilerezés nélkül. No de, sebaj! :)

Bran a háromszemű varjút akarja megtalálni. Ő most döbbent rá erre, mikor ráébredt, hogy tényleg különleges ereje van. Jojen Reed is azt mondta pár résszel ezelőtt (mutatják is previously-ban), hogy oda kell menniük, a Falon túlra, mert úgysincs Jon a Fekete Várban és Brannek amúgyis ennél sokkal fontosabb dolga van.

Aragorn83 - 2013. 06. 05. 00:39

Háromszemű varjú = háromszemű holló. :DD

A lényeg, hogy mindkettő károg, ha jól tudom. :DDD

tubi_ca - 2013. 06. 05. 00:47

És ez annyira fontos? Mármint persze fontos, de azért nem egy életbiztosítás egy féleszű óriással, két tinivel nyomorékként nekivágni a Falnak. Főleg annak, ami azon túl van. Az én logikám szerint elsőnek nem ártana pár ló, esetleg felnőtt kardforgató ember, aztán utána lehet keresni hollókat… Ettől függetlenül örülök, hogy végre az ő szála is kezd kicsit érdekesebb lenni. Mert valjuk be az egész harmadik évadban csak kószáltak, meg néha voltak fura álmaik. Viszont most Robb és az anyja halálát hogyhogy nem álmodta meg? Vagy csak a készítők nem rakták (még) be, hogy ne legyen túl egyértelmű?

cathy - 2013. 06. 05. 00:50

Ilyen wtf GoT jeleneteknél mindig eszembe jut, hogy kéne egy időnyerő, hogy meg lehessen rángatni Ned Starkot “Ne legyél a király segítője, csesszed meg! Eszedbe ne jusson!” :-D

cathy - 2013. 06. 05. 01:02

tubi_ca: Abszolút a könyvek ismerete nélkül tippelem, max törlitek, de szerintem amit Bran Hodorral művel, kibebaszottnagy fegyver is lehet alkalmasint, ahogy azt a farkasokkal láttuk. Na innentől csak sejtem, hogy mi lehetne, de nem fejtem ki :-S

Crias - 2013. 06. 05. 01:03

vargatom
Áááááhhhh köszi erről lemaradtam ezek szerint…
Amúgy az elején másnak is megvolt a kis piros X Robb asztalán? Esküszöm én egy alakot is láttam rajta kifeszítve…
Azt gondoltam hgoy valamilyen szinten behozzák Theont is a buliba.

tubi_ca - 2013. 06. 05. 01:11

cathy: Igen, lehet belőle fegyver, de Bran azért jó gyerek. Normális érték renddel. Szerintem fel kell, hogy merüljön benne, hogy belemászni egy másik ember fejébe, és irányítani azt talán nem a legetikusabb dolog, még ha csak egy olyan emberről is van szó, aki annyit tud mondani, hogy “hodor”… Vagy én vagyok túl naiv és Westeros-ban nem így működnek a dolgok? :)

Érdekes amúgy ez a spoiler téma, főleg itt. Más kibeszélőknél, ahol nem volt ismert háttér történet, a többi néző, együtt vagy külön-külön kikövetkeztetett előre olyan dolgokat, amik esetleg ronthatták a “wtf élményt”, mégis ott maradtak. Itt azonban kényesebb a szitu, mert nehezebb elválasztani a találgatást a valódi olvasott élmény megosztásától…

Aragorn83 - 2013. 06. 05. 01:19

tubi_ca: “Vagy én vagyok túl naiv és Westeros-ban nem így működnek a dolgok? :)”

A Vörös nász nem volt erre kellően jó példa? :DDD

Aragorn83 - 2013. 06. 05. 01:22

Amúgy Freyék tette azért volt különösen undorító, (és ezt a hagyományt sajnos nem hangsúlyozták ki eléggé a sorozatban) mert Robbék kaptak a kenyérből és sóból és ha egy vendég fogyaszt ezekből az a házigazda védelmét élvezi, még ha ellenségek is. Ezzel szemben…

Ott ahol a vendégjogot ilyen durván sárbatiporják bármi megtörténhet, ahogy eddig is volt rá pár példa. A Starkokon kívül mindenki csak a saját kis pecsenyéjét sütögeti és bárkin képes átgázolni. Tisztelet az elenyésző számú kivételnek. :)

tubi_ca - 2013. 06. 05. 01:28

Aragorn83: Viszont Bran egy Stark. Benne még bízom :) Elvégre Jon se csapta le az öreg fejét, pedig nagyon érdekében állt volna, hogy valóban befogadják…

AirNinja - 2013. 06. 05. 04:24

Én azt hiányoltam most nagyon, ami a könyvben benne volt, és egy hangyafasznyit kevésbé érzi magát lúzernek az átlag néző, hogy Szürke Szél feltép néhány Frey torkot mielőtt lenyílpuskázzák a WR-en. Később egyébként ez táplálta azt a pletykát hogy Rob farkassá változott, és ezért kellett megölnie a Freyeknek. Hogy az ólban kivégzik mint egy birkát nagyon lehangoló volt. Biztos drága volt a CGI

AirNinja - 2013. 06. 05. 04:28

Meg mindenki Nedet siratja de azért Martin jól kinyírt a legelején még egy badass karaktert: Khal Drogo

Llew - 2013. 06. 05. 07:30

AirNinja
SPOILER?
Igen, Szürke Szél akciója kellett volna, vagy az, hogy Sándor lekaszáljon pár Frey embert.

ar - 2013. 06. 05. 09:10

Btw, mar sokszor meg akartam kerdezni, de van valami oka annak, hogy van Sandor nevu szereplo a tortenteben, egy kiralyi haz – Targaryen – aminek a neve egyertelmuen rimel a Hungarian-re plane hogy Hun/Magyar-hoz hasonlo torzsbol epitik ujra a hatalmukat …

Gwen - 2013. 06. 05. 09:43

Ja, már én is akartam kérdezni, mifene magyar vonatkozása van Martinnak, vagy csak totál véletlen, ugye a Sandor mellett van Aegon is meg Janos… és a dothrakik is egy keleti barbár lovas nép… (mondjuk ez a Targaryen-Hungarian még nem jutott eszembe…)

fajro - 2013. 06. 05. 10:05

Van Janos nevű szereplő is… De már bennem is felmerült, hogy mi lehet az oka – de lehet, hogy csak jó író módjára körbenézett a nemzetközi irodalomban nevek után kutatva. (Mert a Petyr például cseh név, ha jól tudom.)

fajro - 2013. 06. 05. 10:06

(Gwen megelőzött Janossal – így jár az, aki kommentelés közben telefonálgat…) :)

jjncaa - 2013. 06. 05. 10:21

Martin nagy történész (magát a Vörös nászt is egy valós esemény ihlette), így valószínűleg halott már a hunokról, magyarokról, ami akár inspirálhatta is pár karakter/cselekmény megírásában

jjncaa - 2013. 06. 05. 10:33

*hallott :)

Lálá - 2013. 06. 05. 10:55

Nos ha már itt tartunk: Hét királyság…a magyar népmesék meg így indulnak: “Hetedhét országon is túl.” :D

Carpeks - 2013. 06. 05. 11:17

Én úgy emlékszem, egyszer azt nyilatkozta, hogy nem tudott róla, hogy a Sándor és a János magyar nevek. Tehát véletlen elvileg.

Llew - 2013. 06. 05. 11:25

Nekem úgy rémlik, valahol olvasta/látta/hallotta őket és megtetszettek neki.

mikkamakka - 2013. 06. 05. 11:36

nincs magyar szál, véletlen egybeesés, Martin vmi ilyesmit mondott

Rheon vs. Theon - 2013. 06. 05. 15:07

Ó, hogy az a nagyorrú, Jeremy Renner-fejű Roose Bolton! Na mindegy, majd Tony Stark elégtételt vesz, ő úgyis egy Bosszúálló :D

Brynden Rivers - 2013. 06. 05. 15:40
Kesneme - 2013. 06. 05. 17:39

Az én reakcióm itt van felvettem mert hallottam, hogy elég durva rész van benne és ezért úgy döntöttem videóra veszem, számomra is érdekesség képen.

http://www.youtube.com/watch?v=7npF4XRTjEo

Amúgy még most sem tértem napirendre ezzel a történéssel. :O

agika88 - 2013. 06. 05. 18:04

végre nem kell tovább magamban tartani az infót, mióta tavaly elolvastam a könyvet :D
ha daenerys és john is meghal én is kiszállok o.O

Ignat - 2013. 06. 05. 18:09

Crias: az a piros x az asztalon a Bolton-haz cimere. Megnyuzott ember. Zaszlojukon is mutattak mar. Elso evadban asszem Tyrion bosszankodott, milyen barbar aki ezt valasztja “cimerallatnak” :D

nevem_senki - 2013. 06. 06. 14:51

nem olvastam a könyvet, nem olvastam a könyvet olvasók gondolatait, spolereit, saját agymenés a következő

Bran képessége amúgy az ultimate weapon. Csak meg kell tanulnia rendesen használni, aztán felnőnek a sárkányok, szőke cica áthozza őket westerosra és aztán lesz három sárkánya Brannek:D:D:D

Ez így olyan jól hangzik, hogy lehet ez lesz a 7. könyv végén:) Vagy mondjuk a trón megszerzés helyett az északi fagyos szentek ellen fordítja a sárkányokat.

nevem_senki - 2013. 06. 06. 14:54

@Ignat: na így már értelmet nyer amit csinálnak Theon-nal…most erről döntse el valaki, hogy spoiler-e…tudható volt-e már a sorozatból, hogy ez a Bolton-ház címere és mit ábrázol:D

vagy ezt csak a könyvesek ismerik fel és tudják hozzájuk kötni

Lálá - 2013. 06. 06. 15:04

Persze, hogy szerepelt már a címerük. A 3×02 ezzel is zárul. És Harenhalban is több helyen ki volt rakva.

ala - 2013. 06. 06. 15:15

Tegnap sikerült megnéznem és bár, olvastam a könyvet, borzasztó volt látni, ahogy megölik Rob-ot, a feleségét, meg az anyját és ne felejtkezzünk el Szükre Szélről sem.

Hiába tudtam, hogy mi lesz, mint egy kis hülye reméltem, hogy legalább a farkast ki tudja menteni Arya és az széttép pár embert, de hát ennyire nem térhettek el a könyvtől. :-(
Nagyon utáltam a könyvben is ezt a részt, pláne, hogy ott sokkal jobban hozzánő az olvasóhoz a karakter, de itt is szörnyű volt, amit Talisával műveltek.

Az meg, hogy Bran ilyen közel volt Jonhoz még látta is őt farkasként, neki meg fogalma sem volt róla, hogy a két féltestvére két méternyire van szintén szemét dolog volt, Arya-ról nem is beszélve.

Szóval, hiába szeretem Martin bácsi művét, hiába sulykolják, hogy mennyire jó, hogy kiszámíthatatlan, akkor is utálom, amit művel egy-egy karakterrel. Nem kímél sem embert, sem állatot a kis dög.

Barbi - 2013. 06. 06. 15:43

http://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=oy5BnlfrQi8#!

Én ezen nagyon sokat nevettem, hátha okoz nektek is pár jó percet! :)

Gyöngy - 2013. 06. 07. 22:55

Hát ezen most nagyon pusztultam:)))

Brynden Rivers - 2013. 06. 07. 23:17
Llew - 2013. 06. 07. 23:51

A régi is baromi jó, de a Barbi által linkelt ezzel az aktuális felháborodásra hangolt szöveggel nagyon nagy.
A legnagyobb szöveg meg ez:
“He’s taking it well; remember when they cancelled Firefly?” ROFL

Joshamee Gibbs - 2013. 06. 08. 00:32

Nah egy kis ellenvélemény következik gyengébb idegzetűek és trollok kíméljenek. Szerintem a rész maga sokkoló volt. Igazán meglepődtem bár sejtettem hogy történni fog valami de erre nem számítottam. A kommenteket olvasva viszont nagyon furának tartom hogy mindenki csak a Starkokat és őket segítő karaktereket szereti. Pedig (lincshangulatban óvatosabban kéne fogalmazni) az én nagy kedvencem Tywin Lennister karaktere. Ő az egyetlen aki ennek a kornak megfelelően viselkedik, lehet nem pozitív karakter de gondolkozása és cselekedetei tökéletesen idézik a kor hangulatát. Tyriont nem tudja miért utálja jobban azért mert törpe vagy azért mert a felesége meghalt a szülés közben, Jaimet engedelmességre és szabályokra kényszeríti, Cersei pedig mint tárgy szerepel az ő szótárában. Mégis ő a legsikeresebb az egész királyságban és nem cselszövéssel vagy intrikával csak kőkemény politikával és pénzel “tör hatalomra” mert ugye már 3. király van és ő még mindig nem veszített a hatalmából. Persze a karakter magában nem érne semmit a kitűnő megvalósítás is nagyon tetszik. Charles Dance igazán illik a a szerepbe.

lux - 2013. 06. 08. 12:24

@Joshamee Gibbs: Szerintem elég egyértelmű, hogy miért a Starkok a kedvencei a többségnek. Az ember szeret olyanokkal azonosulni – vagy drukkolni nekik – akik olyan értékeket képviselnek, ami a hétköznapi életben is becsülendők, mint a család/haza szeretete, becsületesség, hit (egymásban, a jóban, vagy vallási szinten). Míg a Lannisterek, akármennyire is összetett karakterek, a hatalom hajtja őket. És ezért javarészt igen sokáig képesek elmenni. Ez pedig – kiindulva akár a jelenlegi helyzetből a világban – nem kelt túl nagy szimpátiát. Szerintem is zseniálisan megírt karakter Tywin és hiába viselkedik a kornak megfelelően és egyengeti előremenetelét, mégsem fogja szeretni a nagyközönség, pont azért amiket leírtál.

hülye - 2013. 06. 08. 19:21

Nem értem a spoiler hisztit…
lehet hülye vagyok, de nem tudom elképzelni, hogy bárki aki rajongó, nézi a sorozatot, kommentálja a történéseket annak lehetne spoilerezni….
szerény véleményem szerint a 99% hazudik aki azt állítja, hogy nem ismerte a RW kimenetelét… a tudtam, hogy valami durva fog történni ezért felvettem magam miközben megdöbbenek a váratlan eseményen és most megosztom veletek a megindultságomat egyszerűen LOL….amerikai ház meg autófelújítós műsorokban szoktam csak ennyi spontanitást látni… ha értitek mire gondolok

Helix - 2013. 06. 09. 01:55

@hülye: A legtöbben nem magukat videózták le, hanem mint könyvolvasók, tudván hogy mi lesz, a barátokat, családot vették fel. És miért ne lehetne spoilerezni annak aki nézi a sorozatot? a rajongó nem egyenlő azzal hogy a könyvet is olvasta. Aki meg nem olvasta honnan tudta volna? (hacsak nem futott bele spoilerbe, ugyebár)

winnie - 2013. 06. 09. 06:56

eleve nem is tudom, hogy van-e spoiler hiszti (mindenkinek más a spoilerküszöbe, ezt illik tiszteletben tartani) , vagy hogy mi az, de mindig vicces olyanokat olvasni, akik azt hiszik, hogy tudják, hogy mások mit tudnak vagy gondolnak:) oké, olykor én is ezt vélem tudni, de én speciel még most sem tudom, hogy mi történt, pedig még spoilereket is irtok a topikokból. előzetesen meg teljesen természetesen, hogy aki nem olvasta a könyveket, nem tudta, hogy mi történik.

miért tudta volna? az embernek “van élete”, a szabadidejében nem olyan sorozatról olvas meglévő információkat, amit nézni vagy élvezni akar. épp fordítva. nem olvas got-infókat, ha nem akar tudni róluk.

Crias - 2013. 06. 09. 15:18

hülye
Én követem a sorozatot mégse tudtam hogy mi lesz a vége, azt hittem gofri fog megbolondulni és összerugja a port a tyrellekkel…
mondjuk ez még bekövetkezhet, ezek után már semmin nem lepődök meg, nade akkor ki lesz a “főellenség”? :D
ki is van még vissza a varázslatból?
Robb megmurdelt, Gofri még él, jah Balon, de őt minek buzerálta Melissandre? Köze se volt semmihez eddig…

haloittbarbi - 2013. 06. 09. 16:20

Hát..kellett egy bő 10 perc hogy magamhoz térjek..
Iszonyatosan jó rész volt!

Lálá - 2013. 06. 09. 16:52

Azért, mert Balon is királynak kiálltotta ki magát. Mindegyikkel végezni akar, Renly és Robb már pipa.

röviden-tömören - 2013. 06. 10. 06:01

GoT spoilerről pár gondolat:

1. szerintem épp azért lett részekre bontva (a korábbi egységes helyett) a GoT poszt, hogy ne fusson bele senki idejekorán spoilerbe (ha nem is marad le valaki, van aki angolul nézi, és az egy rész előnyt jelent eleve). (nomeg van bőven komment hálsten :-))

2. van külön könyves GoT poszt. és nyilván az sem véletlen. az ide átugráló(?), vagy csak az újabban már részekhez kapcsolt posztokba kommentelő könyves spoilerezők (és/vagy ‘hisztit’ nem értők) vajon belegondoltak már, hogy esetleg van aki a könyvet későbbre hagyná, és most csak a sorozatot nézi? az el-elböffentett infók, hogy hogyan lett megoldva a könyvben eléggé könyvgyilkos. egyenesen double-spoiler (spoiler-inception?) baszki! :-p ;-)

3×09 – sorozat alapján megérdemelt sors beteljesülése, elég brutális megvalósításban (Cat karakterét hosszú ideig bírtam, de most (így bemutatva) lenullázták); Bolton érdekes szereplő, jó, de kevés szöveggel, ettől nekem olyan vontatott, erőltetett és szörnyen megszerkesztettnek tűnnek a jelenetei. Frey remegő orrcimpái meg a szájrángása, borhörpölése tökéletes volt. Arya visszavett kicsit badass-ségéből (a Brotherhood-nál mikor megkérdezték tőle: Ki a te istened? Válasz: A Halál. :-DD)) és nagyobb kiborulást vártam (kevesebb felvezető-utaló felesleges picsogást, de aztán freak-out and faint).

nem tudom mit csinálhatnak most a következő, évadzáró részben, mert bár nem voltak a összeségében kedvenceim a “kukázott” szereplők, de eléggé érdektelen a most mozgásban lévő szál. Dany folyton felszabadítja a rabszolgákat és Dario becsempészi.. Joff.. (izé Gofri Crias b+ :-D) azaz Gofritól várok némi Sansa-szadizást, Cerseitől képmutatást; Jaime meg eljut a kapuig és vagy bemegy vagy nem.

lehet, hogy kimaradt pár részlet, néha bele-beletekertem az évadba – nem annyira kötött le, mint az előző: a sorozatban Theon elrablójának kiléte elég zavaros számomra – ki is ő (ha lehet tudni)? a másik neuralgikus pont: a két kis Stark mellé kik szegődtek (baromira nem érdekeltek, de most már zavaró, hogy fogalmam sincs kik ezek és hogy szegődtek melléjük)?

3×10-eshez lesz külön poszt és külön vége-az-évadnak poszt, vagy majd egybe?

winnie - 2013. 06. 10. 06:52

szerintem egybe.

röviden-tömören - 2013. 06. 10. 07:43

oks, köszi. :-)

( off: most találtam rá Rory McCann audition-jére. nem gyenge fazon. jobb ebben, mint magában a sorozatban. :-o http://www.youtube.com/watch?v=TIWX2fPx-5k )

Horny Reaper - 2013. 06. 17. 18:33

Most fejeztem be a harmadik évadot, és mindenki sírt, vergődött, lázadozott emiatt a rész miatt, úgyhogy valami nagyon durva dologra számítottam. Sajnos valamiért annyira nem ütött, mint anno Ned halála, igaz, Cat és Robb sosem voltak a kedvenc karaktereim (az első könyvet elolvastam, ott másabbak voltak, szimpatikusabbak, itt olyan semlegesek). Meg megtanultam hamar, hogy itt előbb-utóbb mindenkinek rossz lesz. Szóval én többet vártam, és nem taglózott le, mint ahogy látom majdnem mindenkit, viszont jó rész volt, jól felépített, akárcsak az egész évad. Akadt némi üresjárat, de bőven belefért.

Jeol - 2013. 06. 25. 02:12

Most néztem meg a részt….. roh@djon meg, aki kitalálta (már bocsánat), hogy a legnormálisabb családot szinte kiírják(oké,könyv szerint haladunk, de akkor is), az egymással kúrogató testvéreknek meg semmi baja, a prostit lenyilazó kis nyomoronccal együtt.

Ide írd


kötelező

(kötelező, de nem adjuk ki senkinek)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz