login |

Emmy kerekasztal-beszélgetés: Dráma showrunnerök

2013. 06. 05. 18:43 - Írta: CyClotroniC

10 hozzászólás | kategória: insider, video, , , , , ,

“It’s a pie eating contest, where the price is more pie.”
– Matthew Weiner, a tévés írásról

A dráma színésznők után, ezúttal drámák showrunnerjei ültek le a The Hollywood Riporter-nél, ráadásul nem is akármilyen felhozatalban: Aaron Sorkin (The Newsroom), Alex Gansa (Homeland), Beau Willimon (House of Cards), D.B. Weiss (Game of Thrones), Kevin Williamson (The Following), Matthew Weiner (Mad Men), akik közül ötük sorozatának simán van reális esélye arra, hogy a legjobb dráma kategóriában jelölésre is vigye idén.

Ezeket amúgy tényleg tudom ajánlani mindenkinek, akinek az angol nyelv nem akadály, és kicsit is érdeklődik a tévézés iránt, mert amellett, hogy komolyabb témákat is kibeszélnek benne, sok apró érdekességet is meg lehet tudni, például, hogy Sorkin kedvenc 20 perces sorozata a The Office, vagy hogy a Homeland-et és a New Girl-t szomszédos szobákban írják, és hogy a House of Cards írója szerint a The Wire és a Deadwood voltak a minőségi, modern tévézés mérföldkövei.

Inkább az jellemző a beszélgetésre, hogy kevesebb témát rágnak meg, de azokat alaposan, így az első negyedben főleg a tévés erőszakkal foglalkoznak, később azzal, hogy mostanában mennyire divat lett showrunnert váltani a sorozatoknál, de akadnak sorozat-specifikus kérdések is, például a Game of Thrones adaptálása kapcsán, ahol Weiss elmondja, hogy ha lehet, mindig azt a megoldást keresik, ami a sorozatnak tesz jót a könyvvel szemben.

Szóba kerülnek még az írószobák, azok hangulata vagy az egyéni szokások. Sorkinnál érdekes, hogy csak tapasztalatlan fiatalokat szeret felvenni a csapatba, akik máshogyan gondolkodnak, mint ő, és egyfajta gyakornoki munkaként tekint a segítségükre, és még csak az sem biztos, hogy ténylegesen is írhatnak majd bármit is. Sorkint és Willimont amúgy végig remek volt hallgatni, de lapozzon inkább mindenki a tovább mögé, és nézzétek meg, hiszen ki-ki mást találhat érdekesnek.

10 hozzászólás Ne habozz!

symor - 2013. 06. 05. 19:14

Valaki igazán szoríthatott volna helyet Bryan Fuller-nek :/

Mondjuk Kevin Williamson helyett simán jöhetett volna!

CyClotroniC - 2013. 06. 05. 19:23

Főleg, hogy az erőszak volt a nyitó kérdés. Na ott például baromira érdekelt volt az ő álláspontja a Hannibal vizualitása kapcsán. Remélem, hogy az S2-re megcombosodik a nézőserege, mert felkapják utólag páran, és jövőre meghívják. :P

napocskin - 2013. 06. 05. 19:25

Úgy tűnik, ebben a szakmában (is) csak a férfiak érdekesek. :-|

CyClotroniC - 2013. 06. 05. 19:29

Tavaly volt 2-2 női showrunner is a drámaknál (Shonda Rhimes, Veena Sud) és a komédiáknál is (Liz Meriwether, Emily Spivey).

Egyébként mérget mernék rá venni, hogy Mindy Kalling idén kihagyhatatlan. Ritka a női showrunner, főszerepel is, vastagon köthető a The Office-hoz, ami most köszönt le, és az egyik legszórakoztatóbb beszélgetőpartner. Nem létezik szerintem, hogy kimaradjon az idei comedy showrunner csapatból.

napocskin - 2013. 06. 05. 19:36

“Ritka a női showrunner.”

BINGÓ.

symor - 2013. 06. 05. 20:04

Napocskin ehhez hozzáteszem, hogy bár ritka a női showrunner még ennél is ritkább a jó női showrunner :P

És ezt nem a férfisovinizmus mondatja velem, hiszen a nők között is találni olyan ritka nagy tehetségeket, mint Susanna White, Michelle King vagy a CyClotroniC által említett Veena Sud például.

Az olyan (bár témájukban igen, nemükben nem feltétlenül) limonádégyárosok, mint amilyen Shonda Rhimes szerintem nincsenek sehol sem az igazi nagyok mellett. Annak ellenére sem, hogy minden bizonnyal Rhimes jóval ismertebb és sikeresebb, mint tehetségesebb kolléganői :/

napocskin - 2013. 06. 05. 20:32

Symor, mondjuk kevésből nehéz lenne sokat kiválasztani, az biztos. :-)

symor - 2013. 06. 05. 21:21

Napocskin, ha úgy vesszük a szakma ezen ágában vannak még kevesen, mivel ez egy olyan vezető réteg, ami amúgy is limitált a sikerességet illetően a férfiak körében is.

Ha azt nézzük milyen kevés a női rendező nem túl meglepő mennyire nincsenek még jelen női showrunnerek.

Azért túlságosan nem kell félteni a női nemet az iparágban, valószínűleg egyre többen lesznek majd a férfiak mellett is érvényesülve. Csak azt remélem nem Rhimes követőivé válnak majd, hanem White, King és Sud követőivé :P

koka - 2013. 06. 05. 21:51

ejj pont D.B. Weiss-nél repült el a hangosítás…

Dor Ka - 2013. 06. 06. 14:56

köszi a linke(ke)t, ajánlást; még nem vagyok öreg motoros sorozatos:), – úgyhogy ennek a “kerekasztalos beszélgetésnek” a létezése újdonság volt számomra -, de az írást imádom, így részben emiatt is, ezeket a kulissza titkokat/nézőpontokat most nagyon érdekesnek találtam.:)

Ide írd


kötelező

(kötelező, de nem adjuk ki senkinek)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz