login |

Méltatlanul hanyagolva: Black Mirror

2013. 06. 07. 21:59 - Írta: CyClotroniC

63 hozzászólás | kategória: Anglia lecsap, antológia, kritika, méltatlanul hanyagolt,

Mindenki vegyen elő papírt, ceruzát, és gyorsan írja fel a mindössze 2*3 részes brit Black Mirror antológia-sorozatot nyári darára, vagy akár erre a hétvégére, bánom is én, mert ha csak igazán egy epizód is üt be az embernél, már megérte a próbálkozást, noha Charlie Brooker sorozata, mely itthon a Cinemax-on volt látható, nem az a hatlövetű fegyver, melybe csak egyetlen golyót tettek volna.

Mint akár egy jófajta novellás kötet, a Black Mirror minden egyes részében teljesen más történetet mutat be, más szereplőkkel, görbe tükör helyett, stílszerűen egy karcos feketét tartva felgyorsult, technológiafüggő társadalmunk elé, hol apróbb, hol nagyobb ugrást téve egy alternatív jelenbe vagy disztopikus jövőképbe.

Ha meg akarjuk fogni Brooker történeteit egy sajátos sémával, akkor talán azt érdemes kiemelni, hogy mind a hat sztori és alapszituáció maximálisan elképzelhető, és többnyire sikerült őket olyan személyes közegbe helyezni, ahol nem gonosz nagyvállalatok, érdekcsoportok, beteg tudósok asszisztálnak ahhoz, hogy sötét képet fessenek egy egyáltalán nem is irreális jövőképről.

Ezt leszámítva, a drámai alap mellett, van ám itt sci-fi, horror, thriller, szatíra, fekete komédia, szerelmi történet is már ebben a néhány részben is, és hát nem minden történet marad az műfajra a játékidő végére, mint aminek az elején hittük.

Mivel a történetek teljesen külön értékelhetőek, így a tovább mögött hat mini-ajánlót fogtok kapni, kerülve a nagyobb spoilereket, de hangsúlyozom, hogy ha már egy átlagos sorozat rajongói között sincs egyetértés a kedvenc és az elszúrt részek megítélésében, akkor ez a Black Mirror esetében hatványozottan igaz lesz, így előjáróban annyit, hogy érdemes mindegyiknek adni egy esélyt.

1×01 – The National Anthem

A sorozat pilotja leginkább egy társadalmi szatíra, egy olyan fekete komédia, amit mégis érdemes nagyon komolyan venni, bármilyen abszurd is a történet felütése. A brit miniszterelnököt azzal rángatják ki éjjel az ágyából, hogy a királyi család egyik hercegnőjét valaki elrabolta, és csak akkor engedi szabadon, ha az elnök közösül. Élő adásban. Egy disznóval.

“This is a virgin territory. There is no playbook.” – De még mennyire, hogy nincs. Bármennyire érdekes a morális kérdés, hogy trükköznél-e, megtennéd-e vagy egyáltalán megtehetnéd-e, meg kell-e tenned, a hangsúly inkább mégis a rapszodikusan változó népreakción van, a primitív YouTube-kommentek kavalkádján, az indokolatlanul komoly szakmai stábon, a vércserajként csapkodó médián és persze a közösségi média erején.

1×02 – Fifteen Million Merits

Talán ez a rész mer a legmesszebbre rugaszkodni a valóságtól, ami a világképet illeti, egyben ez is a leghosszabb Black Mirror történet, ami meghaladja az egyórás nyers játékidőt, sőt ez annyira nagyon betalált nálam, hogy ha némi szubjektív elfogultsággal is ugyan, de ennél bizony elkacérkodnék a 10/10-es osztályzattal.

Valahol a jövőben járunk, ahol az átlagember szürke forma-atlétában tekeri a saját kis szobabiciklijét ezzel energiát termelve a közösségnek és az elitnek, “érdempontokat” gyűjtve érte magának. A megtermelt energiával arányosan ugyanis ilyen virtuális fizetőeszközhöz jutnak, amikkel nem csak élelmiszer vehető, de fizetned kell azért is, hogy átugorhass reklámokat, amik bárhol az arcodba mászhatnak, akár a mosdóban is, vagy – valós egyéniség híján – a saját kis avatárodat is fejlesztheted.

Főhősünk, Bing enervált unalommal tengeti életét digitális falú, ablaktalan, aprócska kalitkájában, noha bátyja halálát követően megörökölt 15.000.000 érdempontot, de nem talál semmi érdemlegeset az életben, amire elkölthetné, míg meg nem hall egy fiatal lányt a mosdóban énekelni, akinek nincs pénze, hogy indulhasson a népszerű tehetségkutató műsor válogatásán, mely a kitörést jelenthetné számára a monoton, napi kerekezésből, ám mit ad Isten, egy meghallgatás-jegy pont 15 millióba kerül.

Amellett, hogy már maga a világképe is veszettül érdekes, illetve rendesen beint a tehetségkutatóknak és az átlag médiafogyasztónak egyaránt, még arra is marad energiája, hogy egy olyan rövidke, de aranyos és hiteles love story morzsát is elénk szórjon, amit nagyon lehet szeretni, mindezt egy bámulatosan erős atmoszférával megspékelve. Ez pedig nem azért működik ennyire, mert bármiben is különleges lenne, pont azért, mert bájosan egyszerű és hétköznapi.

1×03 – The Entire History of You

Az első szezon zárórésze látszólag egy végtelenül egyszerű ötletre épít: mi lenne, ha a teljes életed rögzíthetnéd egy koponyádba épített tárolóra, majd bármikor bármelyik részét visszajátszhatnád, lassíthatnád, tekerhetnéd, elemezhetnéd és újraélhetnéd, vagy akár levetíthetnéd a nappali plazmatévéjén a haveroknak?

Mennyire tudna egy ilyen hétköznapivá vált technológiával bánni az ember? Mekkora értéke lenne így az emlékeknek? Hova vezetne, ha folyton ehhez nyúlnánk egy házasságban, hogy a múltbéli veszekedéseket újra és újra elővegyük? Mennyire elemeznénk ki féltékenyen egy lopott pillantást lassítgatva, kábé pont úgy, mint ahogy az NFL-ben is visszanézik a szabálytalanságokat?

2×01 – Be Right Back

Ha úgy vesszük, a második szezon nyitórésze lehet a párja az első szezon zárórészének, hiszen itt is egy párkapcsolat asszisztál ahhoz, hogy egy újabb érdekes technológiai játékkal eljátsszunk. Egy fiatal lány elveszíti a közösségi média függő párját, majd kínálkozik előtte egy olyan lehetőség, ami az elhunyt szeretteinket online identitásként újra tudja alkotni korábbi netes jelenlétükből, először chat partnerként, később hangként is, és itt még közel sem áll meg a fejlesztések sora.

Talán ez a legszentimentálisabb epizódja a Black Mirror-nak és egyben a legkevésbé sokkoló is, jóformán mellőzve minden karcosságot. Nem igazán üt meg, de garantáltan elgondolkodtat. Mennyire lehet emberi egy visszhang, még ha kiemelkedően jó másolat is. Mennyire őszinte egy online kép valakiről? Bár a történet túlvilági főhőse pont a függősége miatt egy elég részletes, és viszonylag reális képet hagyott hátra magáról, de azóta is nehezemre esik kitörölni azt a gondolatot a fejemből, hogy akadhat olyan is, akiből csupán csak Coelho-idézetek halmaza maradna.

2×02 – White Bear

Na a Fehér Maci. Ez az, amiről csak nagyon keveset merek írni, mert szerintem az utóbbi évek egyik legötletesebb sorozatos húzását sikerült beleírni. Mindenkit óvnék is a promóktól vagy beletekergetésektől, és higgyétek el, oka van annak, hogy a rész első harmada/fele csak egy ügyetlen, tékás horrorfilmre hasonlít.

Egy fiatal nő felébred egy házban, nem emlékszik semmire, majd némi kóválygás után kibotorkál az utcára, ahol a házakból emberek figyelik őt a mobiljukkal. És legyen is ennyi elég. Bármennyire is fáj a második legerősebb részről ilyen keveset írni, ez úgy működik a legjobban, ha minél kevesebbet tudtok róla.

2×03 – The Waldo Moment

A pilothoz hasonlóan, a második szezon záróepizódja a politikával és a népreakcióval foglalkozik, nem sok váratlan fordulattal szolgálva, és talán a többi Black Mirror-részhez képest, jóval agresszívebben tuszkolva az arcunkba a tanulságot, ezzel silányítva ezt a legátlagosabb és legfeledhetőbb epizóddá.

A történet egy primitív humorú, animált, kék mackó köré épül, aki politikai hatalomra tör alkotójával és a mögötte lévő stábbal együtt, közben váratlanul hamar a protest szavazók ikonjává válva, hiába csak egy poénnak indult az egész. Felelősség, hataloméhség, őszinteség, népmanipuláció és felszínesség övezi végig a sztorit, és talán csak a jó előre látható hatásos, ám ezzel együtt kétségtelenül hatásvadász lezárása dob csak rajta valamit.

Ezekkel a történetekkel kíván tehát sokkolni, meghökkenteni és elgondolkodtatni a Black Mirror, melyek közül a két középső epizód nyert nálam, de egy másodpercig se bánom, hogy a többit is végignéztem. Bár nem mindegyik rész szájtátósan zseniális, ahogy akadnak hibái is, de az garantáltan elvitathatatlan Charlie Brooker gyűjteményétől, hogy az utóbbi évek egyik legérdekesebb, legbátrabb tévés próbálkozása.

Mivel erről a sorozatról még nem írtunk, és valószínűleg keveredni fognak az érdeklődő újonc kommentek azokéval, akik már látták, de szívesen megrágnák a látottakat, így jobb ötlet híján, aki már nézés után beszélgetne a részekről, az tegyen ki egy SPOILER feliratot a hozzászólása elejére. Ha lehet, ne rontsuk el mások meglepetését és sorozatélményét.

63 hozzászólás Ne habozz!

Lengabor - 2013. 06. 07. 22:15

Én egyedül a 2×01-es részt láttam, azt is csak kíváncsiságból random módon kiválasztva, de ekkora szart nem is tudom mikor láttam utoljára (pedig mostanság direkt vagy véletlen, de sok olyat kifogok, ami nagyon alulról súrol minden színvonalat). Idegesített mind a csaj, mind a pasi, mind az a töketlen, kiherélt giccsparádé és picsogás, amit csináltak a rész második felében, és akkor a totál értelmetlen, semmitmondó zárásról nem is szólva.
Maga az ötlet is nevetséges volt, bár a groteszk feketeségbe még talán bele is illik, de hogy el nem gondolkodtatott, az biztos. Pontosabban csak olyan mértékben, hogy miért dobtam ki 50 percet az ablakon erre. Nagyon nem tetszett.

SPOILER:

Akkor legalább ugrasztotta volna le a szikláról, ha ennyire tele volt vele a nem létező töke, de hogy a padláson őrizze, mint valami ócska limlomot, akit hétvégente előkapnak, mert miért ne, hát szóval no komment.
Egyébként borzasztóan nem fekszenek nekem az antológiák, mert sorozatban nem működnek. Még a sorozat jelzőt sem lehetne ráakasztani, a legtöbb ilyen beillik a legrosszabb ZS-kategóriás filmekbe. Lényeg a lényeg, hogy a többi részhez végképp semmi kedvem nincs. Elolvastam még egy-két epizód történetszálát, de csak annyi jött ki belőlem, hogy na neee.

sorozat/gyilkos - 2013. 06. 07. 22:22

Jól és általában jó meglátásokkal írsz, de a Black Mirror első része az általam valaha látott egyik legócskább manipulatív fos.

Igen. Ügyesen, hatásosan és látszólag logikusan van felépítve, de (a video promohoz írt kommentemből idézek)

“Az alapvető (provokatív) dilemma egyszerűen hülyeség (túszhelyzetekre egyetlen állam sem reagál így, saját jól felfogott érdekében). És populus ostobaságát nem alábecsülve sem reális, hogy 87% támogassa a saját választott vezetőjének teljes erkölcsi és vezetői megsemmisülését (hogy a totális bukás mégsem lesz bukás, már egészen röhejes). A főszereplő elvileg elit politikai környezete egy szerelmesfüzet erkölcsi és szellemi szintjén áll, szó szerint beleerőszakolják a főszereplőt az abszurd helyzetbe. (a valódi döntés: vállalom a csaj sorsáért a döntés politikai felelősségét, vagy nem és akkor lemondok)

A bizsergető mindfucknak szánt artproject értelmezésért (kilométerekről látszik egyébként) külön kxxxva axxxját az ötletgazdának.”

A filmesztétika és a szórakoztatás természetesen szubjektív, azaz mi közöm ahhoz, kinek mi tetszik.

Csakhogy itt véresen komolyan, nagyképűen manipulálnak, hitetnek el a nézővel egy nem létező, tehát súlytalan dilemmát!! De mivel sajnos ezt jól és hatásosan teszik, sokan valóságosnak hiszik.

Komolyan azt gondoltad a rész után, hogy baszki, ez a világ tulajdonképpen tényleg egy undorítóan elkurvult, játszi könnyedséggel irányítható csőcselékből áll? A film alkotói meg pont rád gondoltak.

Rerecros - 2013. 06. 07. 22:30

Lengabor szerintem ne add fel ilyen könnyen – majdnem elkövettem ezt a hibát én is.
Nekem sem tetszett az első rész, de a többi szerencsére bejött…

winnie - 2013. 06. 07. 22:35

neki a 4. nem tetszett, de az antológia már csak ilyen műfaj – előre nehéz megjósolni a hatást. mondjuk itt egy készítő van, de ahol minden rész más agyszüleménye, ott végképp lutri a dolog. lehet, hogy ezért sem jön be annyira sok embernek manapság a műfaj (pedig mekkora elődök vannak!) – talán a black mirror sikere (és a jó fogadtatás) változtat a helyzeten.

CyClotroniC - 2013. 06. 07. 22:35

Mielőtt spoileresen válaszolnék, az általánosan azért igaz a sorozatra, hogy egyik rész iránti szimpátia vagy utálat sem általánosítható a többire, mert annyira máshogy építkeznek, már akár csak műfajilag is. Akinek egy rész nagyon tetszik, ugyanúgy csalódhat később, de ez fordítva is legalább ennyire igaz.

SPOILER mindkettő

Lengabor: Pont a sziklaugrás lett volna a létező legsablonosabb klisé. Ráadásul szerintem ennek is olyan az alapja, hogy abszolút nem elrugaszkodott a jövőképe. Pl az full reális lehet, hogy valakinek az online jelenlétéből chatbotot kreálnak. Mondjuk szerintem picsogás és giccs se volt benne, végig nagyon vissza volt fogva, de biztos szubjektív ez az ingerküszöb mindenkinél. A vége meg sokféle képen értelmezhető szerintem. Ugye a handlert nem hagyhatja el, de a csaj megöletni se akarja, így jobb híján a padlásra teszi porosodni, mint egy kinőtt ruhadarabot.

sorozat/gyilkos: A szatíra műfaji követelménye az abszurditás és a túlzás. Ez pedig az. Megjegyzem, hogy a népreakcióban a legjobban eltalált dolog, hogy míg nem volt ujj, addig senki se akart semmit a PM-től, de amint elküldték és bemutatták, rögtön mindenki arra sarkalta. És igen, szerintem ez tipikusan egy olyan váltás a történetben, ami tökéletesen modellezi a plebs-reakciót. Plusz ugye pont a politikai szerepvállalásától kéne ennek dilemmának lenni, és a srác mégse emiatt érzi annak. A mellette dolgozók hűvös inkompetenciája pedig csak csavar az egészen még egyet. A voyeurizmus meg megint érdekes vonulat itt, ami előjön a többi részben is néhol. Az emberek ugyanis undorodnak tőle, de azért az utcák kiürülnek és mindenki nézi. Pont olyan ez, ahogy az ember lelassít és megbámul egy roncsot vagy vértócsát egy közúti balesetnél.

CyClotroniC - 2013. 06. 07. 22:38

winnie: két nagyon apró kivétel van, de ha már szóbahoztad, leírom:

1×02: a feleségével közösen írta
1×03: Jesse Armstrong írta (a Fresh Meat és a Peep Show atyja)

Az viszont nagyon igaz, hogy nagyon sarkosan hit-or-miss sorozat a Black Mirror, ami vagy beránt vagy ki nem állhatod majd, de ritka volt a közömbös “meh” reakció eddig, amit hallottam. Vagy ha volt is, hát csak egy-egy epizód kapcsán. Mondjuk szerintem nem az antológia formátum miatt, hanem ez a web2.0-s, borderline sci-fis, félreális jövőképbe oltott társadalomkritika az, amire valaki vagy vevő, vagy nem kér belőle.

stargatelost - 2013. 06. 07. 22:41

Még tavaly meglestem az első részt, és akkor azt mondtam, hogy “mi ez a szar, nem érdekel a többi”. Aztán egy évvel később jöttek a második évados éltető vélemények, mondom, bepróbálom újra, hiszen antológia, talán a többi fasza lesz. Best decision ever. (Na jó, a Got könyvek elolvasását tartom az egyik legjobb “sorozatos” döntésemnek, de ez is ott van szorosan mögötte).

Kicseszett jó volt utána mind az öt rész. Zseniális egytől egyig. Tényleg elgondolkodtató sztorik, a legtöbb még hónapokkal a megnézése után is eszembe jut néha.

10/10, mindenképpen lessétek meg őket!

Lemoni - 2013. 06. 07. 22:46

Nekem a 2×01 volt a kedvenc részem, bár a többi is annyira döbbenetes, hogy végül is akármelyiket választhattam volna. Ami leginkább megfogott abban a részben, hogy az nem egy képzelt világban játszódott, hanem egy valós élethelyzetbe jött be az érdekesség, ennél lehetett úgy érezni, hogy akár meg is történhetne a dolog. Az elmúlt pár hónapban rengeteg brit sorozatot néztem, feltűnő, hogy ezekben mennyire kihangsúlyozzák (pl. a Broadchurchben is) a média erejét, mindenhatóságát, ahogy belerondít a magánéletekbe és ugyan ez jellemző a Black Mirrorra is. Egy dolog nem tetszett, néha majdnem idegbajt kaptam (2×02) a főszereplő csaj állandó lihegésétől, hisztijétől, mondjuk a filmben helyénvaló volt, csak azért 1 órán keresztül már idegesített nagyon. Nem sokkal az Utopia után daráltam a 6 részt és bár nem sok közük van egymáshoz, mégis hasonló érzéseket váltottak ki belőlem, napokig kattogott még az agyam és emésztettem a látottakat. Nem könnyű szórakozás, de elgondolkodtató :)

Casey Novak - 2013. 06. 07. 22:47

Jéé, Black Mirror írás :)

Na azzal kezdem, hogy aki nem látta, NÉZZE MEG.

Nem fogok spoilerezni, csak áradozni. Igazából jobb is, hogy nem rögtön lehetett kibeszélni, mert nagyjából mostanra tudok értelmes mondatokban fogalmazni róla, lassan feldolgozom az élményt :)
Nekem mindegyik rész zseniális volt, tényleg a Waldo-s volt legalul, de még a zseniális küszöb fölött. Egyszerűen végig a hideg rázott a két évad alatt, hogy milyen hihetetlen és mégis hihető jövőképet festenek fel, a legtöbb iszonyatos dilemmát okozott (pl. a The Entire History of You), mert akarom is, hogy megtörténjen, ugyanakkor látom a rossz oldalát is. Főleg, hogy arra helyezték a hangsúlyt.
A Be Right Back nekem betalált, tulajdonképpen végigbőgtem az egészet, mert nagyon bele tudtam képzelni magam a csaj helyébe, miközben nagyon nem akartam.

@Lengabor: “de hogy a padláson őrizze, mint valami ócska limlomot, akit hétvégente előkapnak, mert miért ne” – Nekem pont ez volt a legfájóbb, de nem olyan értelemben, mint neked. Sosem lettem volna képes arra, amire a nő sem, ugyan akkor “a helyzette” együtt élni sem, szóval szőnyeg alá söpörte. Ami azért borzalmas, mert ettől egyedül ő szenvedett magában, mivel a “probléma” nem érzett semmit.

AZ első rész ütött talán a legnagyobbat, de biztos csak azért, mert azt láttam először (obviously). Nem mintha utána hozzászoktam volna a provokatív, elszállt, és ijesztő ötletekhez, mert mindegyik annyira más, de mégis számítottam rá, hogy valamiféle arculcsapás fog érni, még ha nem is tudom, hogy honnan.
A White Bear. Jajj a White Bear. Nem értettem az egészet, aztán még kevésbé értettem, aztán meg azt kívántam, hogy bár ne érteném. Meg sem tudom ítélni erkölcsileg az ott vázoltakat. Egyszerűen nem tudok dűlőre jutni felette. Tulajdonképpen ugyan úgy “virgin territory” a kérdés, mint az 1×01. Meg mint az összes többi.

Hozzá kell tennem, hogy mindkét évadot darálva néztem, ami 3 résznél nem tűnik nagy dolognak, de a témák miatt nehezen emészthető, nekem még nehezebben, mint gondoltam volna először, (mégis imádom mindet), úgyhogy egyszerre durva. Mind a hatot le lehet nyomni egy hosszú éjszaka alatt is, de abból több napnyi agyműködési rendellenesség lesz. Mondom, én még emésztem. De én már csak ilyen befolyásolható vagyok :)

@sorozat/gyilkos: “egy nem létező, …dilemmát” – Én örülök, hogy nem létezik :) De nem sok sorozat mutat be konkrétan létező dilemmát szerintem, azért sorozta. Egyébként nekem hiteles volt az egész, az emberi reakciók, a bakik, a birka nép (nem az egész nép, csak a birkák) reakciója, és főleg a feleség… És a vége volt a legszebb, mikor kiderül, hogy valójában miért volt az egész, -a mégis csak spoilerezek egy picit,-

SPOILER SPOILER SPOILER

Valójában semmiért. Ott kapartam az arcom, és nem nemtetszésből :)

SPOLIER VÉGE

Worb - 2013. 06. 07. 22:57

Néhány hónapja daráltam le, pedig először csak a White Bear-re (2×02) voltam kíváncsi, mivel nagyon sok helyen dicsérték. Annak az epizódnak a csavarja viszont annyira megvett, hogy utána daráltam a többit. Mivel azon a részen döbbentem meg leginkább, így nálam az az első, de egyetértek azzal az 1×02 is zseniális. Igazából minden részben volt valami érdekes, úgyhogy érdemes bepróbálni.

Worb - 2013. 06. 07. 23:00

Egyébként Robert Downey Jr. kinézte magának az The Entire History of You-t, és szívesen csinálna az alapsztoriból mozifilmet.

madwe - 2013. 06. 07. 23:02

kedvenc sorozatom abból a szempontból, hogy ez az egyetlen amit már nagyon vártam, hogy folytatódjon, és most is várok majd egy ideig :)
szerintem nagyon jó fekete tükör sztorik mind, és nem is érzem szájbarágónak a tanulságokat, főleg, hogy nem is mindig van, inkább csak felépít egy hangulatot egy óra alatt, ami aztán megmarad még napokig/órákig.

nekem is a két második rész a kedvencem, de a többi is nagyon tetszett, biztos megnézem a folytatást is :)

CyClotroniC - 2013. 06. 07. 23:02

Worb: Mondjuk ahhoz a hírhez hozzá kell tenni, hogy csak a technológia ötletet akarja lenyúlni, amúgy egy pörgős akció-thrillert tervez belőle, de ettől függetlenül igaz, és elvileg nem csak kinézte, hanem meg is vette az ötletet a produkciós cége.

Luke - 2013. 06. 07. 23:28

Hát még a második évad érkezésének hírére kezdtem bele a darájába. Illetve csak kezdtem volna, mert ez… hát kell az az egy hét ami két epizód adásba küldése között eltelik, mert ezt emészteni kell.
Egyszerűen zseniális!
Az egyetlen talán gyengébb rész a sorozatban az a 2×03 volt (bár az utolsó jelenetével az is megvett).

sorozat/gyilkos - 2013. 06. 07. 23:38

SPOILER

@CyClotroniC

De hát ez nem szatíra volt.

Egy provokatív disztopikus parabola, amivel pont a legnagyobb bajom, hogy túl komolyan veszi saját magát (megmutatom nektek, milyen ostoba véglények vagytok)

“És igen, szerintem ez tipikusan egy olyan váltás a történetben, ami tökéletesen modellezi a plebs-reakciót.”

Nem. Ez tipikusan azt modellezi, ahogy a plebs reakcióit a média/filmesek elképzelik. Van benne igazság, persze, de itt pl. az aktus árát, a szégyent a totális erkölcsi megsemmisülést, nem csak a vezető, de mindenki megfizeti. Hiszen a vezető téged képvisel (pol. szimpátiától függetlenül). Ezért sem enged az állam ennél erkölcsileg sokkal kevésbé egyértelmű túsz és zsarolási helyzetekben a VALÓSÁGBAN.

A plebs ezt persze nem így tudatosan átgondolva, inkább zsigerből (bár az biztosan felmerülne sokakban, hogy akkor ők lesznek (itt teljes joggal) a dxxxbxx nemzet). A teljes népi voyeurködésben is ugyanezért kételkedem.

“A mellette dolgozók hűvös inkompetenciája pedig csak csavar az egészen még egyet.”

Az amúgy abszurd (baszki, ki az a bürokrata bárhol a világon aki nem hogy bele kényszerítené, de csak föl merne vetni a főnökének ilyet) inkompetenciájuk kizárólag a szándékolt végkifejlet szolgálatában áll. Minden szempontból képtelenség.

“Plusz ugye pont a politikai szerepvállalásától kéne ennek dilemmának lenni, és a srác mégse emiatt érzi annak.”

ezzel mit akarsz mondani?

paranoid android - 2013. 06. 07. 23:48

Pár hónapja néztem meg, és hatalmas élmény volt mind. Valaki itt a blogon megemlítette csupán, ezért nem tudtam róla semmi különöset, így rendesen ütött az összes rész. Tényleg nagyon ajánlott, mert nem csak simán egy különleges élmény, hanem elgondolkodtató, veled-marad-még-napokig hatású alkotások sora. És éppen ezért én nem ajánlom szokásos darára. Én kábé 3 hét alatt néztem meg ezt a 6 részt, mert hagyni kellett leülepedni a látottakat, töprengeni kellett rajtuk.

Azt hiszem két eleme van, amiért ennyire jól működnek ezek a történetek (számomra). A részek aktuális problémái ugyan fiktívek, gyakran egy jövőben játszódva, így a realitástól elrugaszkodottak is lehetnének, de nem azok, mert az éppen felvetett probléma magja mindig esszenciálisan emberi és mai.
A másik fontos dolog ezeknek a problémáknak az integrálása emberi történetekbe, amit maradéktalanul megvalósítottak. Pl. a sci-fi elemek sosem érződnek erőltetettnek, hanem mindig az adott rész társadalmának, kultúrájának szerves részeiként hatnak.

SPOILER
Az én két kedvencem szintén az 1×02 és a 2×02. Előbbi a leggazdagabb világában. Egyszerre nyomasztó és izgalmas, igazi érzelmi hullámvasút. És talán leginkább itt a legsokrétűbb a társadalomkritikai rész is. A White Bear meg valami brutális. Olyan mélyre hatol az erkölcs, morál és legalitás hármas kuszaságának megmutatásában, amit még nem láttam sehol.
A második helyen a két párkapcsolati alappal rendelkező rész áll nálam (1×03; 2×01). Az emberi psziché igen erőteljes vizsgálata, miközben erős érzelmeket is kiváltanak a nézőből.
Az utolsó nálam is a 2×03, bár azt is nagyon élveztem, és igazán remek kérdéseket vetett fel, noha túlságosan is szájbarágósan (a többihez képest).
Az 1×01 kicsit kakukktojás számomra, nem igazán tudom besorolni. Ez a rész számomra sokkal inkább érzelmileg, mint intellektuálisan volt sokkoló. Persze a többi rész is váltott ki belőlem érzelmeket, amivel nincs is gond, de a The National Anthem története annyira durva volt, hogy az ötletes társadalomkritikai része elhalványult. Egyszerűen kényelmetlen volt nézni, annak ellenére, hogy utána azt mondtam, hogy érdekes volt.

CyClotroniC - 2013. 06. 07. 23:52

SPOILER:

sorozat/gyilkos: Azt akarom mondani, hogy egy Random Józsi egy számára igazán fontos (!) emberért gond nélkül megcsinálta volt az egész aktust, bármennyire is undorító. Plusz ez egy politikai harapófogó.

A nép eredetileg úgy volt vele, ahogy te is írod. Nem engedünk a külső nyomásnak, nem kéne megcsinálnia, stb, stb. Aztán jött az ujj, amit azért küldtek, mert a PM trükközni akar. Mi lett a reakció? A PM-nek meg kell tennie! De miért? Nem az ujj miatt, hanem azért, mert hazudni akart, sunnyogni, átverni, és ezzel veszélybe sodorta a másik ikont. Ez a briteknél azért működik jól, mert két jelképet állít egymással szembe.

Amúgy meg de, a plebs igenis ilyen hülye, nem mind, de nagy része. Ne mondd, hogy még nem láttál ugyanilyen sarkosan buta véleményeket politikai témában akár YouTube videónál akár facebooknál. Amúgy online formátumban tudatosan hülyébbnek is volt ábrázolva a közvélemény, mint a társaságban tévéző emberek. Meg ahogy rögtön elemzőket (!!!) talált a tévé az adott témára? Hihetetlenül zseniális. És igenis szatíra. Pont azért az, mert egy totál abszurd helyzeten keresztül mutat be egy olyan folyamatot, ami egy másik terrorakciónál lezajlódik. Sok reakciót akár a bostoni robbantás kapcsán is megfigyelhettél neten. (Lásd pl. azokat a tinilányokat, akik szerint azért nem lehet az elfogott srác az eredeti elkövető, mert túl jóképű terroristának!)

A másik nagyon fontos üzenete meg ez (bevallom, hogy ennek az alapját magamtól nem vágtam volna, ha nem olvasok róla külföldi írást is):

“The story was partly inspired by the events surrounding Gordon Brown’s apology to Gillian Duffy after he was heard making unguarded remarks about her on a live microphone. The power was swiftly taken out of his hands and dictated by the media. Throughout ‘The National Anthem’ there is the strong message that once information is disseminated on the internet and into the public domain it is out of the hands of the gatekeepers; there is no way that it can be controlled or manipulated by them.”

Ettől függetlenül lehet más véleményed a dologról, elvégre ez csak az író véleménye a médiáról és a közösségi médiáról, a “plebs erejéről”. Másnak, mondjuk neked, mint nézőnek, lehet simán eltérő álláspontja az ügyben. De már azzal is elér valamit, hogy ilyen párbeszédeket indít.

Brynden Rivers - 2013. 06. 08. 00:06

Nem tudtam, hogy antológia és az első rész után kaszáltam. Talán majd másodszorra.

sorozat/gyilkos - 2013. 06. 08. 00:39

SPOILER

@CyClotroniC

Nem akarom beidézni újra az elmúlt 30-40 év túszhelyzet kezelési gyakorlatát, leírtam, gondold végig alaposan! Leginkább azért, mert az valóság, és nem film, fikció. Az (egyik) legfontosabb (szociopszihológiai, politologiai) oka is ott van. Azt sem én találtam ki.

És persze, a plebs elképesztően ostoba döntéseket tud hozni, de a másik oldalon a mindenkinek könnyen átélhető közös megszégyenülés (faék egyszerűen érthető) élményét te és az alkotó is kifelejtitek az egyenletből.

A Gordon Brown affér pedig csak a közösségi média visszacsatolásának erejére mutat rá, a két helyzet lényegi kérdéséit összehasonlítani kb. almát a töketlen fecske repülési sebességével. (a manipulálhatatlan közösségi média is illúzió amúgy. Más eszközökkel, indirekt módon gyönyörűen lehet azt is. Szépen fejlődő szakma manapság.)

Ps: sajnos az epizódról való a párbeszédnek semmi értelmét nem látom. Én is csak azért vitatkoztam, mert ijesztőnek (csak egy kicsit) találom, hogy mások komolyan veszik a probléma felvetést. De befejeztem.

CyClotroniC - 2013. 06. 08. 00:59

SPOILER:

sorozat/gyilkos: Mármint azt felejtjük ki, hogy ha a PM megszégyenül, akkor a nemzet is? Igen, persze az kivédhetetlen, hogy a külföld a kormányfővel/államfővel azonosít egy országot, és igen, innen nézve egy érdekes aspektus az is, hogy a UK-t innentől mindenki azonosíthatná a teázáson kívül a disznóbaszással is. Az ilyen társadalomkritikáknál nagyon sok olyat lehet találni, amivel még el lehetett volna játszani, de nem tették meg, mert vagy nem volt rá idő vagy nem is akartak vele foglalkozni.

Így is montázs-jellege van az egész epizódnak, szinte semmit sem tudsz, és az indíték semmilyensége is csak arra erősít rá, hogy rohadtul lényegtelen számukra ez az egész. Én továbbra is azt mondom, hogy az az epizód van a 6-ból a leginkább poénra véve, nem hogy szatíra, szerintem kifejezetten fekete komédia. Én pl azt érzem rajta, hogy van egy csomó jelenség, amit meg akartak mutatni, és csak azt tudták, hogy egy nagyon abszurd keretbe akarták beleerőszakolni a kritikájukat, majdhogynem csereszabatos a felütése.

Lehet, hogy nálad ezzel a kerettel lőttek túl a célon, és egy megfoghatóbb dilemmával jobban be tudták volna mutatni az egészet, mert itt a hangsúly azon van, hogy egy kiszivárgott hírnek milyen utat jár be a mai médiában, mik hatnak rá, kivel mi történik, magáról a disznóról szerintem nem akartak mondani semmit, az csak random meghökkentés, legalább Brooker arra mindenhol Twitter-age kifordításként hivatkozott. Mondjuk azt én is tartom, hogy a 6 epizód közül, ez csak az 5. helyre jó.

paranoid android - 2013. 06. 08. 01:08

SPOILER

@sorozat/gyilkos

Te magad is parabolának nevezed a részt, mégis olyan kritikai meglátásaid vannak, amik “a valóságban nem így működött volna a helyzet” alá esnek. Itt minden és mindenki csak reprezentált valami olyan fogalmat, jelenséget, ami a jelenünkben tényező, sőt probléma. De persze éppen az ilyen elvontság miatt nem feltétlenül kell egyetérteni a részben felvázolt világképpel.

Szerintem a plebs-reakció éppen azért volt eltalálva, mert a mindenható képernyő és a végtelen mennyiségű információ a ma emberét annyira elzsibbasztotta, hogy nemhogy nem érez empátiát ilyen helyzetben, hanem nem is érzékeli valóságnak a szituációt.

Persze én rettentően kényelmetlenül éreztem magam a rész nézése közben, de ennek ellenére nem volt kevésbé elgondolkodtató, mint a többi. Igaz, ezt biztos nem nézem meg újra.

Casey Novak - 2013. 06. 08. 01:11

@sorozat/gyilkos:
ezt a “mindenkinek könnyen átélhető közös megszégyenülés” dolgot nem értem. Nem kell ahhoz disznóval randizás, hogy szégyenletes dolgokat kövessen el az ember, szóval akkor minden második politikus (értem itt most nemzetközileg, nem csak hazai viszonylatban) tettei után tömeges öngyilkosságot követhetne el a nép szégyenében. Ez talán az ideologizált demokráciában van így, de a valóságban nem, a “vezető téged képvisel” elv nem ennyire szó szerint értelmezendő.
Egyébként most nem piszkálódni akarok, de pont te vádolod azzal a sorozatot, hogy ” túl komolyan veszi saját magát”, miközben mélyreható szociológiai és művészeti vizsgálódásokat tartasz arról, hogy miért nem helyes (az egyébként teljesen egyértelműen fikciónak szánt) tartalma, ami szintén nem szó szerint veendő, csak rámutat tipikus viselkedési formákra nagy vonalakban, egy eltúlzott példa segítségével.
Én bevallottan elvakult rajongó vagyok, és nem arról akarlak meggyőzni, hogy igenis szeresd, de szerintem nagyon is alkalmas szemnyitogatásra, megdöbbentésre, egyebekre. Hatásvadász? Naná. Ilyen a showbiznisz. De hogy ócska manipulatív f*s? Az talán nem, legalábbis nekem nagyon nem.

Pörkölt - 2013. 06. 08. 01:30

Hiányzott már egy írás róla, az elmúlt évek egyik legzseniálisabbja és főleg legötletesebbje.
Nálam az 1×02, 2×01, 2×02 talált igazán be, az egyetlen nem működő epizód pedig a 2×03 volt. Mindenesetre így a léc átmenetileg kicsit alacsonyabbra került, és a következő évad még nagyobb erővel vághat földhöz.

CyClotroniC - 2013. 06. 08. 01:32

Amúgy az vicces, hogy akiknek tetszett, eddig szinte kivétel nélkül ugyanazokat emelték ki jónak és gyengének, pedig azt hittem, hogy az antológia miatt nagyobb lesz a szórás, de több az egyetértés, mint a GoT-nál pl :D

dante - 2013. 06. 08. 03:13

jó részek:
-edzőtermes
-waldo
-white bear

nekem nem tetsző részek:
-malacos
-visszapörgetős
-virtuális férjes

szóval részemről a fele volt értékelhető a két évadnak, de az nagyon.

nonecka - 2013. 06. 08. 07:51

Lesz 3. évad?

winnie - 2013. 06. 08. 07:55

még nem tudni.

LoGi - 2013. 06. 08. 09:02

Ha jól emlékszem, nekem a legkevésbé tetsző rész az 1×03 volt (karakterek nem váltak érdekessé a rész alatt egyáltalán), de elég rég láttam már. Persze kötelező darab az egész :) Kedvenc rész talán 1×01? Nem vagyok benne biztos.

szendroib - 2013. 06. 08. 09:28

Nekem egyik nagy kedvenc sorozatom lett, szintén 1×02 és 2×02 a kedvenc részek.

pytta - 2013. 06. 08. 09:44

Eddig miért nem mondta senki, hogy ez egy antológia? Már töltöm is!!! :) (köszi az ajánlót!)

ElPadre - 2013. 06. 08. 10:13

fura, ezek szerint én vagyok a kivétel, de nekem az 1×02 rettentően nem tetszett. hatásvadász, kiszámítható, szájbarágós fosnak tartottam.

az 1×01-et imádtam, viszont nekem eddig az 1×03 a kedvencem, igen, a második szezont is figyelembe véve. a white bear tényleg meglepő volt, de irreális.

Casey Novak - 2013. 06. 08. 11:45

Ha már sorrendezünk, nálam így néz ki a teljes lista:
1×01
1×03
2×01
2×02
1×02
2×03

Közben azon gondolkodtam, hogy milyen lehet úgy belefutni a legelső részbe, hogy az ember nem tudja, hogy különállóak az epizódok. Milyen folytatás várható AZ után? :) Az biztos, hogy akkor én sem folytattam volna, ha nem tudom, hogy antológia.

cyborgwings - 2013. 06. 08. 17:53

annak idején hosszasan pihent az első rész a gépemen, aztán töröltem anélkül, hogy megnéztem volna. ha most nem veszitek elő a témát és vitatkoztok róla hevesen, akkor kimaradt volna az életemből… és egyelőre úgy érzem, nem bántam volna.
ettől függetlenül meg fogom nézni a többi epizódot is, ha már antológiáról van szó, hátha találok én is olyan sztorit, ami megfog.

nekem ezzel a nyitóepizóddal az volt az alapvető problémám, hogy annyira meg akarták mutatni, hogy átestek a ló túloldalára.
a társadalomkritikai vonulat teljesen jó lett volna és nyilván az aktualitása miatt nagyon működik is, de ez, hogy egy disznót b.szatnak meg a miniszterelnökkel, olyan szintű félresiklás a szememben, hogy tanítani kéne a filmművészetin. ed wood nemcsak a tíz ujját, hanem még a lábujjait is végignyalogatta volna, ha ilyet sikerül alkotnia.
részemről az alapszituáció túl morbid, valószerűtlen és beteg ahhoz, hogy ne olcsó hatásvadászatnak lássam. egyszerűen nem bírja befogadni az agyam, hogy ezt valaki kiötölte, aztán megint mások még adásba is küldték.
abból a szempontból persze nincs vele baj, hogy elgondolkodtatja az embert, de nem érzem úgy, hogy ezt ne lehetett volna másképp megoldani. nekem ez akkor sem működőképes, ha fekete komédia meg szatíra címkéket aggatunk rá.

no mindegy, ránézek most még gyorsan a sokak által dicsért második részre is, aztán meglátjuk, hogy a készítők világlátásával összességében van-e bajom vagy csak itt vetették el a sulykot.

napocskin - 2013. 06. 08. 18:28

Nekem tetszett a sorozat – jól vagy rosszabbul kivitelezve, de minden része érdekes ötletre épített, és legalábbis elgondolkodtatott. Nagyon jó a kommentvita is itt egyébként.

Az első résznél éreztem magam a legkényelmetlenebbül.
SPOILER
Nem tudtam eldönteni, hogy csak azért, mert a helyzet volt olyan, vagy mert azért, mert nem tudom elképzelni, hogy ilyen beteg ötlet vezéreljen valakit (mert ez nem pénzre vagy világképre/vallási meggyőződésre ment, hanem csupasz perverzitásra, amiért nem tudom, hogy valaki elmenne-e ilyen messzire).

Érdekes, amit Lemoni írt, hogy a brit sorozatokban mennyire kihangsúlyozzák a média szerepét; mintha ők látnák ebben a twitter/facebook/tumblr stb. világban azt az abszurditást, ami úgy tűnik, az amerikaiaknak annyira természetes, hogy észre sem veszik (és ott biztos kevesebben olvasták az 1984-et, hogy csak egy klasszikust említsek).

cyborgwings - 2013. 06. 08. 19:34

oké, megnéztem a második részt és valami eszméletlenül zseniális volt, nagyon örülök, hogy nem vágtam sutba az egészet a nyitóepizód miatt. ez alapján viszont végképp teljesen érthetetlen számomra, hogy miként pattant ki a fejéből bárkinek is az az ötlet, és miért gondolta akárki, hogy érdemes azzal indítani a sorozatot.

a remek alapvetéstől kezdve a szépen kidolgozott látványon és sztorin keresztül a karakterekig minden rendben volt, hogy a színészi alakításokról ne is. eleve a főszereplő srác nagyon megnyerő volt és tök jól hozta a szerepét, de a többiek sem panaszkodhatnak, rupert everett meg régóta nagy kedvencem, úgyhogy ő volt a hab a tortán.
nagyon erős indítás volt a kis kockaszoba a cgi tanyával. a legkeményebb momentum számomra pedig az volt benne, hogy simán cseréltem volna a sráccal, hiába egyértelmű az első pillanattól kezdve, hogy ez nem az a bizonyos leányálom világ lesz ebből.
nagyon érdekes elképzelés volt ez és szépen, reálisan mutatták be, milyen lehet így élni. tényleg nagyon klassz íve volt az egésznek, megfelelően adagolták az érzelmeket is. magával ragadott, na.

nem fogom ám részenként fosni a szót itt, csak az előző kommentem után szükségét éreztem ennek a plusz megnyilvánulásnak. tényleg érdemes kitartani, ha valakit nem nyert meg az indítás.

Zsu - 2013. 06. 09. 17:19

Ezen az íráson felbuzdulva már megnéztem az első két részt és nagyon tetszettek! Régóta gondolkoztam rajta, hogy meg kéne nézni, de kritika híján nem szántam még rá magam. Remélem a többi rész is legalább ennyire jó. :)

Neoprimitiv - 2013. 06. 09. 23:51

No, én is az 1×02-vel kezdtem a poszt és a hozzászólások alapján és – különösen a tegnapi BGT döntő után – azt kell mondjam, hogy hűha! Nem tudom, milyen lesz a többi, de ha csak nem sokkal rosszabb, akkor ez abszolút mászthev.

CyClotroniC - 2013. 06. 10. 09:06

Veszélyes mondjuk a legjobban kezdeni szerintem, mert utána a többinél az lehet, hogy jó-jó, de nem olyan, mint az volt. Viszont a pilot tényleg sok embert elveszíthetne.

Yamagato - 2013. 06. 10. 22:45

Köszi az ajánlást, ez tényleg méltatlanul van hanyagolva… egy nap alatt le is daráltam az egészet, ilyenkor átkozom a brit sorozatgyártási tempót…

Az első évad minden része zseniális a maga nemében, az 1×01 és az 1×03 szerintem teljesen valósághű lett, jól beillesztették a groteszk/sci-fi-s ötletüket egy hihető szituba.

A White Bear-t a sztem gyengécske 2×01 és az abszolút ezt-nem-értem-mit-keres-itt 2×03 után néztem meg, és az első pár perc után itt is azt hittem csalódnom kell, de amilyen irányt vett az fúú.. hát rendesen agyalni fogok rajta jó ideig.

Biohazard - 2013. 06. 11. 18:44

Köszönöm az ajánlást, remek kis sorozat!

Tomi - 2013. 06. 12. 16:19

Nekem mindegyik rész bejött. És igen, külön kell kezelni őket. A White Bear a legjobb az kétségtelen, de igazából mindegyik jó, sőt! Köszi az ajánlást!

Dregnarr1 - 2013. 06. 14. 19:30

Köszönet az ajánlóért, fel is jegyeztem a sorozatot!

sorozat/gyilkos - 2013. 06. 15. 00:06

Hohó, mennyien válaszoltak. Kicsit máshonnan közelítve igyekszem válaszolni:

Az alaposan megrágott első rész, akár véresen komolyan, akár szatíraként, de alapvetően provokatív. Ez a lényege.

Egy provokatív parabola pedig létező társadalmi jelenségeket felnagyítva, a mai, jellemző medréből kifordítva szembesít az elképzelhetetlennel, az abszurddal. Ahogy a részben is. Viszont minden ilyen provokatív parabola súlya (és minősége) a logikai lánc, vagy a karakterek útjának hitelességétől függ. Ezekben bármilyen súlyos törés, a parabola hitelességét is hazavágja.

A Black Mirror első része pedig sajnos hemzseg a már felsorolt törésektől, az események (és a szereplők) öncélúan, a végkifejlet szolgálatában sorakoznak fel, a hihető (hiteles) szembesítés a jelenségek egy lehetséges brutális következményével így aztán egyszerűen elmarad.

A képernyőn marad egy értelmetlenül szarrá alázott szimbolikus karakter – hiszen ez a lényeg: hogyan a tesszük mi tönkre a (szimpatikusnak ábrázolt) vezetőt, végső soron saját magunkat is a semmiért.

Az egész történelmi stb okoskodással arra céloztam, hogy így pont nem.

NatoLocator - 2013. 06. 29. 22:58

@ereksön: nem baj, csak annyi történt, h érzéketlen vagy társadalmi jelenségekre

Zyta - 2013. 07. 11. 20:26

Tényleg érdekes sorozat ez, eddig 4 részt láttam, pontosabban az egyiket nem bírtam végignézni, mégpedig az 1×03-at. Ilyen szempontból is érdekes amúgy, h az egyik rész zseniális, a másik meg nézhetetlen. A 2×02-t találtam én is a legjobbnak, bár az igazából csak a végére “pörgött fel”, mondjuk akkor akkorát ütött, h még elég sokáig emlékezni fogok rá, mint egyik legdurvább sorozatélményem. Viszont a másik két rész, amit még láttam az 1×01 és az 1×02 sztem közben sokkal jobban pörgött, és ugyan a végkifejlet korántsem volt annyira ütős, viszont azok közben sztem nehezebben álltam volna fel a telefonért, mint a White Bear közben. Mondjuk az 1×01 végén haragudtam a végkifejlet semmilyenségéért, de attól még a rész maga élvezhető volt.
Az 1×03 viszont annyira nem, hogy nagyon. Pedig ahogy visszaolvasgattam, páran épp azt tartották legjobbnak. Na mindegy, kíváncsi leszek, a maradék 2 rész mennyire fog tetszeni. :)

VDani - 2013. 08. 20. 13:54

Nekem az 1×1 tetszett a legjobban, pontosan erre számítottam, azok után, amiket korábban olvastam róla. Társadalomkritika a javából. Utána a két második, a maradék pedig már nem annyira fogott meg, de még mindig bőven 7/10 az átlag.

Akik azt mondják szar, szerintem nem igazán tudtátok, mire számítsatok. Én utánaolvastam, tudtam hogy komoly, nem akciódús dologra kell számítani…

cyborgwings - 2013. 08. 24. 10:34

igen, nyilván csak utánaolvasással lehet jónak tartani, illetve élvezni egy sorozatot.

Thomas - 2013. 09. 16. 21:24

SPOILER

Nekem az 1×01 tetszett, főleg a vége. Az 1×02 volt talán a legjobb, bár sajnáltam, hogy nem lett jobban bemutatva az a világ, vártam, hogy megtudjuk, mi történt, miért nem lehet kimenni a levegőre, hogy él a többi ember, stb. Ennek meg pont a vége nem tetszett, az azért lehúzta a zseniális szintről nálam. Az 1×03 egy hihetetlen jó alapötlet, halál gyengén megvalósítva, szóval ez lett az egyik leggyengébb nálam. A 2×01 megint jobban tetszett, a befejezés mondjuk fura, de jó, ezzel nem volt különösebb bajom. A 2×02-t nem tudom hova tenni. Kb. mindenki szerint ez volt a legjobb, nekem meg a leggyengébb. Most vagy én nem vagyok értelmileg olyan szinten, hogy felfogjam, vagy tényleg annyi az egész, hogy itt a börtön helyett van egy ilyen park szerűség, ahol az a csaj büntetése, hogy minden nap át kell élnie ezeket a dolgokat… blabla, az emberek meg szórakozni járnak oda? Ez ütött be mindenkinél? Mert ez így komplett baromság. Minek törlik az emlékeit? Mit csinálnak a többi rabbal, vagy úgy lecsökkent a bűnözés, hogy mindenkinek tudnak egy parkot építeni? Szóval komolyan nem tudom, hogy én nem értettem-e meg valamit, vagy tényleg ennyi az egész… Na mindegy, nem tetszett és kész. A 2×03-at még nem láttam, de mivel sokaknak itt nem tetszett, esélyes, hogy az lesz a kedvencem:)

czildi - 2014. 02. 25. 16:09

Tényleg imádok errefelé mazsolázni! Egy nap alatt néztem meg,elolvastam a véleményeket.Hála CyClotroniC ajánlásának az első rész után adtam neki még esélyt, és az 1*3 résztől megfogott.Köszönöm:)
SPOILER
Engem is a White Bear foglalkoztat leginkább, először azt hittem, hogy a történet lezárása afféle középkori kivégzéssel végződik, de ez…Azt hiszem, egy darabig ez lesz a legrosszabb rémálmom.
A leggyengébb az 1*1 és 2*3 részek voltak szerintem.Az első számomra csak ízléstelen a második értelmetlen volt, nem látom be, hogy ezekben a témakörökben mi újat mondtak. Viszont tény, hogy egy ismerős társaság – ha mindenki látta- jó néhány hétig elrágódhat/vitatkozhat a sorozaton.
Szóval gyenge kezdés után fel a csúcsra, de az utójáték, hát…hagyott kívánnivalót maga után. Mikor jön a 3. évad?

chulo - 2014. 08. 09. 23:53

na lecsekkolom mindjárt az első részt, ez a méltatlanul hanyagolva rovat az egyik kedvencem :)

Sheen - 2014. 09. 06. 22:37

Nos, imádtam az összes részt de nem lesz mindegyik újranézős. A 2×02 szerintem abszolút nem a legjobb, a főszereplő csaj a folyamatos hisztijével csak felidegesített, a sztorit pedig már sokkal de sokkal jobban ellőtték az alkonyzóna egyik epizódjában (SPOILER lehetséges: 2001 1×11).
A Black Mirror 1×03 viszont amilyen érdektelenül indult, majd némileg azért behúzott, akkorát ütött. Egyéni szempont ugyan de a főszereplő az elején marhára nem volt szimpatikus a végére viszont totálisan átéreztem a drámáját.
Jó sorozat, nézzétek! Utána lehet szeretni vagy utálni, de kihagyni vétek. Egyébként az 1×02 jobban behúzott elsőre mint az 1×03, de csak elsőre.

deku82 - 2014. 12. 29. 21:09

Az én sorrendem a 6 részről:
1×02 (igazi disztópia, az avatarok már köztünk járnak!)
2×02 (ütős csavar, közben meg akció)
1×03 (itt 100% azonosultam a főszereplővel, sorry bro)
2×01 (érdekes ötlet, de semmi tűz)
1×01 (a lónak a túlsó oldala sajnos)
2×03 (oké, de semmi)

deku82 - 2014. 12. 30. 19:42

És a karácsonyi részt a 3. helyre írnám.

Zora - 2015. 05. 17. 20:33

Hú, ez az egyetlen Black Mirror kibeszélő?
Még úgy másfél éve kezdtem bele a sorozatba, ma néztem meg a ’14-es decemberi részt.
Fenomenális!

spoiler!

Nem semmi ez a büntető-blokkolás! Az ember feltűnő, de nem tud senkihez szólni. Komolyan, egy börtön szerintem egy vidám menza ehhez képest!

Azért micsoda agyuk van a készítőknek, íróknak! Hiszen a blokkolás az utódokra is vonatkozott, a halállal meg törlődött. És, hogy nem ő az apa! Az igen!

Kétévente 3 ilyen erős rész nagyon bejön!
Tud valaki valamit, a karácsonyi a 3. évad első része volt? Jön még?

Petere - 2015. 09. 27. 06:57

Listára tettem, de az első kommentnek “hála” csak jó sokára, mostanában néztem meg. Legközelebb jobban beleolvasok a kommentekbe, nem csak az elsőt futom át..

A karácsonyi rész, és az 1×03 még hátra van, de ezektől függetlenül, az utóbbi évek egyik legnagyobb sorozatélménye. Beszippant teljesen. Nagyon jól megírt, és átgondolt, ötletes, érdekes, néhol izgalmas, néhol megható sorozat, nagyon örülök, hogy most már biztos a 3. évad!

A társadalomkritikai része annak ellenére hogy néhol szájbaragós, nagyon üt, és néhol nem is annyira túlzás. Tényleg szánalmas látni, hogy egyesek kiposztolják a reggelijüket Facebookra, és egy koncerten, melyről egyébként is készül HD-minőségű felvétel, borzasztó kép- és hangiminőségben videóznak, ahelyett, hogy élveznék. Hogy egy nyaralásra a legfontosabb kellék a szelfibot..

Kedvenc részeim: 1×01 (én abszolút imádtam), 1×02, 2×02. A két párkapcsolati történet is végig a székbe szögezett, de az említett három szerintem erősebb.

Roland - 2015. 09. 29. 15:27

Erdekes :)

exxo - 2016. 09. 18. 03:27

– Esetleg SPOILER –

1×01: Egysíkú, nem feltétlenül rossz értelemben. Egyszerű cselekmény, progresszív szál, semmi extra. Bemutatkozás jellegű: “Ez egy eléggé abszúrd sorozat próbál majd lenni”. Nem hinném, hogy egyből fejest kéne ugrani a társadalom-irányításos manipulatív összeesküvéses spekulálásokba, csupán egy érdekes probléma felvetés, melynek egy váratlanul elkerülhetetlen(!) befejezése lesz. Személy szerint kifejezetten élvezetesnek mondanám a hangulatát.
8/10

1×02: Kicsit ugrunk az időben, elsőre tipikus disztópia, aztán kiderül, hogy az is. Mindenesetre érdekesen alakulnak a dolgok, nem lehet unalmasnak nevezni, a csattanó pedig kifejezetten ütős. Nekem úgy tűnik, hogy a mondanivalót itt már jobban próbálják nyomatékosítani.
8.5/10

1×03: Egyik kedvenc részem. Talán ez a rész reprezentálja legjobban a sorozat lényegét: a fejlődő technológia találkozik a mindennapi, emberközi problémákkal. Elsőre rendkívül hasznos dolognak tűnik, emlékek melyek örökre megmaradnak, utána bebizonyosodik, hogy ez mennyi bajt tud okozni. Az egyik legerősebb emberi impulzus (a féltékenység) vezeti a szálat, miközben érdekes gondolatok fogalmazódhatnak meg a technológia más alkalmazási lehetőségeivel kapcsolatban: szex, bűncselekmény bejelentése, tudatmódositott helyzetek újraélése és még jó néhány más. A nyomozás izgalmas, egyedi és a karakterek érzelmeiből adódóan erőteljes. A jövőben az öngyilkosság is másképp néz ki.
9.5/10

2×01: Szintén nagyon jó rész, elképzelhető technológia, valós probléma, viszont a megvalósítás nem a legprecízebb, néhány mozzanat nem tűnt teljesen autentikusnak, ezért nem szívott be annyira a rész. Ettől függetlenül nagyon érdekes volt, a mondanivaló szintén erős.
9/10

2×02: Ez a rész a legkiszámíthatatlanabb, a csattanó csattan, a koncepció különös, de nekem az eleje kicsit sok volt, annyira nem élveztem.
7/10

2×03: Átlagos, egyszerű, lassan bontakozó cselekmény. A karakterek két táborra bomlanak: vannak a szimpatikus, szórakoztató szereplők illetve vannak akik nem igazán viselkednek hihetően. Ebből adódóan a konfliktusok valótlanok, a befejezés szörnyen közhelyes, de összességében egy nézhető résznek mondanám.
7/10

3×00: Összetett rész, kalandos, elgondolkodtató, de kiszámítható. Érdekesen indul, mégérdekesebben folytatódik, majd újabb és újabb fűszereket adnak hozzá. Az emberben sok gondolat fogalmazódik meg közben, van amelyik válaszokat keres, van amelyik csak elkalandozik. Mindenesetre egy nagyszerű rész, mely sok pilléren áll.
9.5/10

Peter_Wiggin - 2016. 11. 09. 16:27

1×01: Rosszak az arányok a sztoriban (pl. a feleséggel való kapcsolatra, kettejük drámájára több idő kellett volna, a híradós baromkodásra meg kevesebb), de gondolatébresztő, folyamatosan az ment közben a fejemben, hogy ki(k) érdemelné(k) ezt meg leginkább a hazai közéletben. 5/10.

1×02: A megvalósítás és az ötletek nagyon jók, de sok benne az ismétlés (nem kellett volna a több mint 1 órás játékidő) és nem megy bele elég keményen a dolgokba (a 2 főszereplőt én 2-szer szembesítettem volna egymással (a lány döntése után és a srác döntése után…)). 6,5/10.

1×03: Az első évadban ez volt az egyetlen olyan rész, amin utána sokáig agyaltam. Mind a kivitelezés, mind a bemutatott megoldások kiemelkedőek voltak. 8,5/10

2×01: Ez gyakorlatilag a gondolati testvére az előző résznek, Hayley Atwell nagyon jól játszik, a technológiák meggyőzőek (kivéve az “android”). 8/10.

2×02: Ez akár X-akták epizód is lehetett volna. Meggyőző volt, sajnos a gyerekbántalmazós sztorikra nagyon érzékeny vagyok. 8/10.

2×03: Ez pedig az első rész gondolati testvérének látszott. Az utóbbi pár év globális politikai kultúrájának változása fényében aktuális, de eléggé vérszegény epizód volt. 5/10.

2xKarácsonyi: Ez is túl lett húzva, kicsit az 1×03 és a 2×02 “keverékének” tűnt Jon Hamm nagyon jó volt a másik színész viszont nem győzött meg. Érdekes volt egy ponton a korábbi részekre való visszautalás (ment a TV-ben a tehetségkutató az 1×02-ből stb.). 6/10.

Összességében azért messze nem olyan forradalmi és gondolatébresztő ez a sorozat, amennyire hypolták az oldalon többek, a 3. évadot azért megnézem, de remélem a NETFLIX jobban odafigyel az írás minőségére.

Zanna - 2016. 12. 14. 01:16

Kiváló sorozat!

Végre találtam egy olyan sorozatot amit nem lehet sorozatban megnézni.

Muszáj minden résznél pihenőt tartani hogy az ember feldolgozhassa a látottakat.
A 3. évadon erősen érződik hogy a Netflix felkarolta a Black Mirrort.
Egyszerűen zseniálissá vált az amúgy is szuper sorozat.

3×1: Nekem nagyon tetszett ez a rész, mert manapság mindent értékelünk és könnyen eltudok képzelni egy ilyen utópiát. Persze nem volt tökéletes, de szerinten Bryce Dallas Howard szuperül adta a főszereplő csajt aki szeretne kicsit jóban “kedvelt” lenni.
5/5

3×2: Ettől a résztől konkrétan hányingerem lett nem szeretem a horrort az egyetlen amit láttam az a Dolog volt, hát persze hogy ebben a részben utalások voltak a Dologra.Mindenesetre erről a részről nem tudok véleményt írni inkább elolvasnám más véleményét mert még mindig nem tudtam megemészteni.
Egy megjegyzés, a főszereplő srácnál szerintem lehetett volna egy jobb színészt bevállogatni aki nem ilyen “szórakoztató” és vagány, akkor lehet még nagyobbat ütött volna.
4.5/5

3×3: Nagyon tetszett…
Azóta egy tapasz van a gépem kameráján, kezdek kicsit paranoiás lenni a sorozat hatására. :D
5/5

A többi részt még nem láttam, és jó hír lesz 4.évad is!

Irgum76 - 2017. 10. 14. 20:51

nem mai poszt de azért leírnám az észrevételemet:

1×1

szerintem se szatíra se nem fekete komédia
de a lényeg, hogy úgy látom sokaknak nem jött át a mondanivaló
nem a semmiért, perverzióért történt az egész
hanem ahogy a PM asszisztensnője is mondja “szóval ez volt a célja: kinyilatkoztatás”
az elkövető meg akarta mutatni, hogy médiazombik vagyunk, hogy egy botrányos esemény mekkora tömeget képes bevonzani a TV elé
és hogy milyen durvának kell lennie az eseménynek, hogy megüsse az ingerküszöbünket mert már szinte semmire sem kapjuk fel a fejünket
20 perccel korábban elengedte a hercegnőt mert tudta, hogy senki sem lesz az utcákon mert mindenki a disznót kúró PM-t nézi az igazi probléma az emberrablás teljesen háttérbe szorul, elfelejtődik
és mért lesz öngyilkos?
egyrészt mert a küldetését befejezte, másrészt mert meghasonul önmagával hiszen ő is a TV előtt ült figyelve, hogy megteszi vagy sem
(mint ahogy mi nézők is kíváncsiak vagyunk a végkimenetelre)
de PM sem úszta meg hiszen a népnek sikerült beadni a PM egy hős maszlagot ami által nőtt a népszerűsége viszont a magánélete ment rá a politikai szerepvállalására

szóval ez a rész beint a közösségi médiának, a politikának, az erkölcsi határoknak, és valljuk be nekünk nézőknek is

szerintem…

Irgum76 - 2017. 10. 14. 21:19

1×2

ez a rész viszont hiába a távolabbi jövőben játszódik
inkább tanmese egy “képi metafora” ha szabad ilyen fellegzős kifejezést használni
ez a sztori nem a jövő problémáiról szól hanem a jelen kivetítése egy sarkosított ábrázolásban
teperünk a mókuskerékben éljük a kis életünk az érte kapott jutalomból van aki habzsolja az élvezeteket van aki csak céltalanul kuporgat és van aki 100%-ot beleadva törtet az álmai felé, hogy kiugorjon a névtelen tömegből
majd mikor megcsillantja tehetségét senkit nem érdekel csak a felszín, a külcsín az eladhatóság és vagy prostituálod magad vagy mehetsz vissza a mókuskerékbe
vagy választhatod amit a főszereplő és lázadsz a rendszer ellen megmondod a frankót és ezért szippant be a rendszer és elveidet feladva prostituálod magad szellemileg, lelkileg a főszereplő helyébe behelyettesíthetőek egykor lelkes politikusok, újságírók, írók, költők, zenészek stb

szintén szerintem…

Irgum76 - 2017. 10. 15. 22:23

na végignéztem az első két “évadot”

nálam a rangsor:

1×02 – Fifteen Million Merits abszolút kedvenc 10/10 fent taglaltam miért
1×01 – The National Anthem sokrétűsége és elborultsága miatt 9/10
2×03 – The Waldo Moment keményen kikarikírozza a politikát, politikusokat és a szavazók politikához való hozzáállását 9/10
2×01 – Be Right Back mi az ami egy embert személyiséggé tesz kérdés feszegetése 8/10
1×03 – The Entire History of You szükségünk van-e minden divatos kütyü beszerzésére? 6/10
2×02 – White Bear ez az egy ami nem igazán tetszett és a kommentek után csalódás volt én nem láttam benne a sokak által emlegetett “kemény társadalomkritikát” szerintem jobb lett volna a csavar nélkül, ha a mese tényleg valóságos ezzel a lezárással tényleg átmegy unrealbe 5/10

HoW - 2018. 10. 14. 06:42

A s02e02 alapsztori nem lett volna rossz, de kb 10 perc után azt kívántam, bár kinyírná valaki azt a picsogó libát, annyira felment bennem a pumpa tőle, rettentő idegesítő volt. A színpadi jelenetnél ki is kapcsoltam. Őszintén nem tudom, hogy a szinkron miatt volt ennyire qrva idegesítő vagy alapból az lett volna, de bánom, hogy nem kapott az első jelenet végén egy headshotot.

Ide írd


kötelező

(kötelező, de nem adjuk ki senkinek)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz