login |

CSI: vége a 13. évadnak

2013. 06. 10. 17:53 - Írta: Casey Novak

20 hozzászólás | kategória: 2012/13 finálék, kritika,

A CSI-franchise legelső, és egyben legtovább túlélő tagja ismét erős évadot zárt. A legtöbb rész pontosan olyan volt, amiért mindig is szerettük a Helyszínelőket: egyszerűnek induló, de valójában igencsak bonyolult ügyek, egyáltalán nem hétköznapi megoldással. Nem egyszer hangos “Mi vaaan?!”-felkiáltásokkal  konstatáltam a fordulatokat, kíváncsi lennék, hogy az írók hogy találnak ki ilyen elszállt eseteket.

Na, nem azt mondom, hogy a  világ legzseniálisabb bűntényeivel állnak szemben Las Vegas legjobbjai, de a várt színvonalat azért hozta a szezon. Sőt, a készítők kezdenek arról is leszokni, hogy a több sorozatban szerepelt – és ezért szélesebb körben ismert – vendégszereplők  legyenek az aktuális epizód rosszfiúi, legalábbis már nem minden esetben ez a helyzet.

Természetesen kötelező cliffhangerrel ért véget ez az S13 is, és a finálé egy szintén érdekes, és egyben beteg ügyet boncolgatott, aminek a végkimenetelére szerintem nem csak én vagyok kíváncsi, még akkor is, ha az éppen veszélybe került szereplőért annyira nem tudunk aggódni.

A  tovább mögött még vesézgetem az évadot, és spoilerek bizony lesznek.

A  legtöbb bírálatra okot adó vonása még most is megvan a sorozatnak, amit leginkább úgy lehet összefoglalni, hogy “a valóságban nem úgy van ám, mint a tévében”. Na ez az a mondat, amitől falra tudok mászni, és le sem jövök onnan, amíg le nem nyugszom. Persze, hogy nem úgy van, hiszen most is volt a kihagyhatatlan, nagyfelbontású kép varázslása biztonsági kamera felvételéből, DNS-elemzés 5 perc alatt, és kényelmesen széjjelhagyott  bizonyítékok a helyszíneken, de ez 13 évad után már nem újság, és nem is számít annak, aki szereti a CSI-t.

Tulajdonképpen remek kis “konzerv”-sorozat a CSI: el lehet tenni későbbre, sokáig eláll, bármikor jól esik, ha nincs kedve az embernek sokkal komolyabb dolgokhoz. Mivel nagyjából állandó teljesítményt hoz, megbízható szórakoztató forrást jelent, és az évadok kezdő részei kivételével (amik többnyire az előző évados nyitva hagyott kérdések feloldásáról szólnak) a részek nem összefüggőek, tehát nyugodtan be lehet lépni újaknak, vagy visszatérőknek bármikor. (Ha eltekintünk a magánéleti drámák átívelésétől, de aki krimit akar nézni, méghozzá jót, az túl tud lépni ezen).

Már az évadkezdésnél is kitértem rá, hogy számomra zavaróan sok a magánéleti, főbb szereplőket érintő történetszál a kezdeti évadokhoz képest, és ezen belül is ami a legjobban rontja az élményt, az az, hogy az ügyeket teszik személyes jellegűvé.

Mert persze egy idő után az is unalmas, ha két “nyomozati cselekmény” között egymással csak családi/szerelmi problémáikról beszélgetnek a helyszínelők és laborosok (azzal együtt, hogy minimálisan szükség van ilyenekre, hogy a szereplők emberi oldalát is lássuk a professzionálison kívül), de azt már kimondottan rossz néven veszem az íróktól, hogy gátlástalan, hatásvadász módon úgy próbálják eladni a részeket, hogy mindig valakiért “aggódnia kell” a nézőnek.

Ezt egyébként nem is értem, mert maguk az ügyek tényleg jók és érdekesek, és Amerika kajálja a CSI-t anélkül is, hogy a főszereplőket belekevernék bármibe. Számoltam, 22 részből 15-ben volt olyan eset, amiben valakinek a fia/lánya/exe/volt munkatársa/osztálytársa/ismerőse, vagy ő maga került veszélybe/talál hullát/lesz gyanúsított.

És akkor a kutyás részt (13×05) nem is említettem. Nálam az volt egyértelműen a mélypont, a szellemes mellett (13×21). Érdekes, a kisgyerekes  (13×19) sztorin, habár hasonlóan klisés volt, mint a kutya, nem akadtam fenn, mert valahogy nem volt szájbarágósan cuki, és így a kliséken elmélkedve még annak is tudok örülni, hogy Hodges borzasztóan kiszámíthatóan induló kapcsolata az olasz hölggyel végül nem ott kötött ki, ahol gondoltam. Azért is húztam a számot, hogy Warrick-ot is előrángatták, és még nem döntöttem el, hogy végül is jó döntés volt-e, mert a rész jól sikerült, csak erőltetettnek tűnt egy kicsit.

Kezdenek halványodni az emlékeim a korábbi évadokról, és sosem készítettem még statisztikai kimutatást ilyen célból, de a 15/22 nagyon rossz arány ebből a szempontból. Az évad végi cliffhangerként való bevetését a taktikának alapvetően megértem, meg persze volt szokásos Vegas-New York crossover  Mac Taylorral, (13×13),  ami  szintén jó, de az viszont már sok, hogy minden második részben a helyszínelő labor munkatársaival történik valami, mintha egész Nevadában nem követnének el máshol bűncselekményeket.

Persze a fentiek miatt nem fogom kaszálni a sorozatot, de nem tudom, hogy miért kell a nézőket hülyére venni, és együttérzésre építeni az évad több, mint 50%-át. Pedig a saját lábukon is megálltak volna azok az esetek. (De ha már személyes kapcsolatokról volt szó, hadd kerüljek magammal ellentmondásba és emeljem ki az egyetlen magánéleti szálat, ami nekem mindig is tetszett: Sara és Grissom kapcsolatát. Igen, GSR-rajongó vagyok, nem tagadom, ide lőjetek)

Szóval hirtelen felindulásból majdnem abbahagytam az évadot a 15. résznél, mert bekövetkezett, amit már az évad elejétől folyamatosan vezettek fel apró utalásokkal: Sara és Grissom házassága véget ért. A GSR-pártiság mellett volt még egy ok, amiért különösen nem örültem ennek a húzásnak, és ezt Nick az ominózus rész végén meg is fogalmazta: mióta Grissom elment, kettejük kapcsolata egyfajta híd volt az ottmaradottak és Gil között, és mi, nézők is legalább említés vagy telefonhívások szintjén hallhattunk róla Sarától.

Amennyire érzelgősnek tűnik ez az egész, annyira meg tud határozni egy-egy véleményt. Mondjuk aki nem bírta elviselni ezt a párosítást, az most fellélegezhet, de nekem például nagyon nagy CSI-rajongónak kell lennem ahhoz, hogy miután elvették a kedvenc főnökömet, ne duzzogjak sokáig azon, hogy most felbontották a kedvenc páromat is. Hja, nehéz az élet!

Az évek során egyre csökkent az egy epizódban megjelenített esetek száma, míg eleinte általában három részre oszlott a csapat, és három különböző helyszínnel foglalkoztak, addig most már többnyire egy ügy van. Ez lehetne pozitívum, mert jobban ki lehetne bontani az adott sztorit, de egyrészt kitöltik az időt nyomozástól teljesen független dolgokkal, másrészt nekem hiányzik a párhuzamosság, ez mindig is nagyon tetszett, nem éreztem elhanyagolva egyik sztorit sem. Ebben az évadban ilyesmi volt például a 13×09, még ha a végén össze is értek a szálak.

A karakterekről csak annyit, hogy Ted Danson D.B. Russelljét mostanra teljesen odaillőnek és hitelesnek érzem, (hogy miért választották anno Fishburne-t, azt azóta sem értem), Finn megszokható, Morgan viszont egy kicsit sok, szükségtelenül is őt veszik elő (például az utolsó részben: nem hiszem, hogy ő lett volna a legalkalmasabb a feladatra.) Amit viszont soha nem gondoltam volna, hogy sikerül megszerettetniük velem Ecklie-t, aki immár “jó útra térve”, seriffként üldözi tovább a vegasi gonosztevőket.

A vendégszereplők között voltak sportolók, énekesek, aláfestő zenék között Frank Sinatrát, Depeche Mode-ot, a Muse-t, Norah Jones-t, a fináléban pedig a Black Sabbath-t hallhattunk, sőt őket láthattuk is. Az egyik vendégnek nagyon örültem, és a Cougar Town-rajongók talán osztani fogják az örömömet: Brian Van Holt játszotta Finlay (Jules!) volt férjét és egyben volt munkatársát. Kis öröm is öröm, na. Engem megmosolyogtatott.

Ha csak a nyomozásokat nézzük, akkor jó évad volt; ezt a válogatósoknak (mint én) picit le tudja húzni a fölösleges dráma a szereplőkkel, de simán el lehet nézni még tizenvalahány évig.

Egyáltalán nem érzem úgy, hogy a CSI elveszítette volna a varázsát, igaz, amikor kezdett, még egyedülálló volt, mind stílusban, mind megközelítésben, mostanra pedig sok hasonló sorozat született a műfajban, de ugyanilyen nincs, és szerintem nem is lesz. Most, hogy Ted Danson lényegében új életet lehelt a sorozatba, még ki tudja, hány évad jön a már biztos 14. után.

20 hozzászólás Ne habozz!

panda - 2013. 06. 10. 18:33

Szinte végig egyetértek a kritikával, bár engem a magánéleti szálak sem lomboztak le. Elismerem, néha sok volt, de még mindig sokkal szimpatikusabban van tálalva, mint a New York verzióban, ahol volt olyan epizód, ami 50%ban csak az egyik karakter magánéletéről szólt. A GSR felbontását én is bánom, bár Sarat sose kedveltem és szerintem abszolút nem illettek össze, de így tényleg örökre elvesztettük Grissomot. :( A sorozat még mindig tartja magát, szóval bőven elégedett vagyok.

Sunsetjoy - 2013. 06. 10. 19:13

Én bevallom, a kutyás rész tetszett (plusz amikor visszajött egy részre). Pedig soha (de soha) nem voltam egyáltalán kutyás fazon. Nem vitték annyira azt túlzásba.

Az egyik kedvencem pedig a 13×18, abban voltak azért csavarok eléggé. Ebben volt szereplő Neal McDonough is.

ClarisseW - 2013. 06. 10. 19:16

Momentán csak most hozom fel magamat az évaddal (a 10. résznél járok), mert mindig úgy voltam vele, ahogy a cikkben is említve vagyon, hogy eláll, de azt kell hogy mondjam, messze jobb, mint az előző néhány. Az újabb karakterek szerethetőek (mármint DB, Finn, sőt, nekem még Morgan is bejön), van eddig néhány jó rész, és úgy lényegében valamennyire beállt a régi színvonalra. Nálam az eddig látott részek alapján 7/10.

winnie - 2013. 06. 10. 20:14

én is így vagyok vele, hogy eláll (és a pokolba kívánom a karakterizáló részeket), csak nekem már vagy a 7. évad óta áll:) de nem kaszáltam, mert érdekel.

JimmyL - 2013. 06. 10. 20:51

Humoros, mert en meg leginkabb csak a karakterizalo reszeket szoktam szeretni, es leszarom a nyomozast :)

emtike - 2013. 06. 10. 20:55

Félig-meddig OFF-os a téma: Van még másik krimi-sorozat, amiben epizódonként két(vagy több) ügy van rendszeresen? Remélem, hogy a 14. évadban többször is lesz 2 ügyes rész. Többek között a 3 CSI-ból azért is ez a kedvencem, mert a CSI:Miami-ban és a CSI:NY-ban csak eleinte voltak 2 ügyes részek(1-2; illetve 1-4. évadokban, ha valaki esetleg nem tudná).
Amúgy a következő évad tartalmazza a 300. részt is. Halvány reményem van arra, hogy valaki visszatér a korábbi szereplők közül(Grissom? Catherine? Esetleg Langston? Nekem az ő karaktere is bejött.)

winnie - 2013. 06. 10. 21:02

jimmyl: nem is vicces:) mert sokan szeretik, de régen ezzel fogott meg a csi, hogy nem szenvedtek ilyesmivel, a színészekre bízták, hogy megoldják a karaktereket. ma meg minden bokorban karakterizálnak, mindig üdítő, ha valahol nem lelkiznek. főleg, mert akkor jobban kifejtik az eseteket és nem csak vázlatosan.

persze belefér, mert a többi bruckheimer procedural (without a trace, cold case) is így kezdte és végül elment karakterek felé.

ja, az nem zavart volna, ha grissomot karakterizálják (mint ahogy tették is), de amikor hudgens anyja jön, akkor, grr:)

winnie - 2013. 06. 10. 21:07

emtike: szerintem nagyon kicsi az esély a régiekre, főleg, hogy langston és catherine másik sorozatban van.

a több ügy nekem furán ellentmondásos. tetszett, mert két sztori, de később rájöttem, hogy ez megint, ld. fent, vázlatossághoz vezet, nincsenek kidolgozva annyira. gondolom most meg a sok karakterizáció miatt végképp nem fér el túl sok. viszont, amikor egy sztori volt, akkor meg az volt a gáz, hogy nem tudják jól használni a karaktereket, csak úgy, hogy felcserélik egymással. olyan mondatokat adnak a szájukba, amit bárki mondhat, vagyis a jelenetekben az van, aki addig még nem volt, hogy ő is kapjon anyagot.

viszont hasonló sorozatok vannak, szinte minden ensemble rendőrös sorozat, ahol sok a szereplő. először is a járőrösök, mint a southland, a rookie blue, az nyc-22, a detroit 187, a chicago code, de elvileg a blue bloods-ban is van több eset, bár azt nem nézem. (de persze ezek nem helyszínelősek, így másféle eseteken van a hangsúly)

Casey Novak - 2013. 06. 10. 21:32

@panda:
Nem is arról van szó, hogy annyira idegesítenének a magánügyeik, mert végül is érdekel, hogy mi van velük, de az, (amit írtam is), hogy már alig van olyan esetük, amiben ne lennének személyesen bevonva ((és érdekes módon már nem is dilemmáznak olyanokon, hogy elfogultság vagy ilyesmi, mert régebben legalább névleg felhoztak ilyen kifogásokat, aztán úgyis ment mindenki a saját feje után)), az böki a csőrömet, mert felesleges felhajtás az írók részéről, és nekem valamilyen szinten bizonytalanságot sugall, hogy ‘Na, fiúk, vannak ezek a jó kis sztorik, de legyen érintve pár helyszínelő, hátha csak nekünk tetszik az egész’.
És nem direkt úgy ültem le nézni, hogy most számolom ezeket, hanem évad közben kaptam fel a fejem, hogy jé, már megint benne van valaki a buliban. És innentől kezdve olyan volt, mint egy szálka az ujjamban, minél kevésbé akartam figyelni rá, annál jobban zavart.

így tényleg örökre elvesztettük Grissomot – Hátha nem örökre, ki tudja… :)

@Sunsetjoy:
Tényleg nem túlozták el a kutyás dolgot, de valahogy nekem nem volt CSI-ba illő. Pl. ha egy Castle-be leállnak kisállatsimogatót tartani, az belefér, de itt ezt is (a fentiekkel együtt) feleslegez cicomának tartom.

A szellemes résznél nem fejtettem ki a problémámat, mert már így is túl sok hülyeséget beszélek, de azzal tul.képpen annyi volt a gondom, hogy Gregnek a semmiből behozták ezt a nagymama hagyatéka és a tudomány közötti választást, és szerintem ez teljesen karakteridegen, (nem mintha ez a csapatból bárkinél is jó húzás lett volna, de mondjuk David-től vagy Hodges-tól, esetleg Finn-től inkább várnék ilyesmit). De lehet, hogy nem is verte volna le nálam a biztosítékot az egész, ha a végén a szekrényajtó nem nyílik ki.

Casey Novak - 2013. 06. 10. 21:40

@winnie
Nem tudom miért, de marhára élveztem, mikor három helyszínen 4-5 hullát találtak, 10-15 tanút kikérdeztek, és ügyenként volt 3 gyanúsított, a 20. percben meg már a saját nevemre sem emlékeztem :D
De tényleg nem bontják ki most sem jobban a sztorikat, (ugye a karakterizálás miatt sem), és nagyon divat lett a korábban egy-két mondatos mellékszereplőket is előtérbe helyezni, szóval egy ügy, picivel több idő, sokkal több szereplő, és mindenkinek van valami okos meglátása, pedig hivatalosan csak ketten dolgoznak rajta.
Viszont az alapokat egyszerűen nem tudják elbaltázni, nem volt olyan nyomozás, amit untam volna.

winnie - 2013. 06. 10. 21:44

casey novak: jaja. abból, hogy régen nem volt vele gondom, engem sem zavart semmi a több üggyel, jól megoldották, szóval ha választani lehetne, ezt választanám – csak így korrekt, ha ezt jelzem, mert más sorozatoknak meg sokszor a szemére hányom, hogy vázlatosak.

Casey Novak - 2013. 06. 10. 22:28

Jogos, én kimondottan a CSI-ról beszéltem, de igaz, hogy nem mindenhol tudják ilyen jól felépíteni a párhuzamos szálakat. (Hozzátéve, hogy van, amiben 45 perc alatt egy sztorit sem tudnak normálisan lejátszani, de ez már off, és messzire vezet)

Raisen - 2013. 06. 10. 23:13

nekem a CSI Miami az örök kedvenc, a többiből csak pár részt láttam, de nem fogott meg.

Kajuska - 2013. 06. 11. 01:14

A három sorozat közül mindig is ez volt a kedvencem több dolog miatt is. Először is Grissom miatt(legjobb főnök ever) a vegasi esetek voltak számomra a legérdekesebbek és ebben a változatban mindig volt egy laboros is aki többet szerepelt(Greg laboros időszakát nagyon bírtam).

Igaz sok benne “a valóságban ez nem megy végbe ilyen gyorsan” momentum, de az időgyorsításon és a jó minőségű kép szerzése bármely kamera tükröződéséből eseteken kívül a tudományos kivitelezés jobb,mint a többi nyomozós sorozatnál és ezt biológusként nagyon tudom értékelni.

Az új karakterek is bejönnek, örülök, hogy D.B. nem Grissom uatánzat. Finn semleges és Morgan még mindig jobb, mint Riley volt a 8. évadban.

Az idei évad esetei különösen tetszettek és tényleg megállták volna a helyüket akkor is ha random emberekkel történnek meg. A kedvencem a 13×16 és a 13×13 hát ott csak néztem, hogy ennyi év után még kitalálnak ilyesmit. A 13×04 hozta a vegas múltja elemet, ami mindig nagyon bejön. Az egyetlen számomra gyengébb rész a kutyás volt,mert nem ilett abba a képbe, amit a sorozattól várok(t[l cukros volt)és George Eadst sem tartom jó szinésznek.

Az évadzáró tetszett,évek óta az első olyan, ami miatt várom az őszi kezdést (annak ellenére, hogy kamucliffet kaptunk). Plusz jót is nevettem, amikor megláttam Tim Mathesont (bármit is csinál nekem csak Brick Breeland marad).

Tuti nézem jövőre is és kiváncsian várom, mit találnak ki a a 300. epizódra. Elvagyok kevesebb magánéleti szálal is, ha magánéleti drámát akarok akkor ott van a Grey’s Anatomy, de ha Greg és Morgan kapcsolata olyan lenne, mint a CSI NY 2. évadában Dannyé és Lindseyé, akkor sem panaszkodnék. Lehethogy csak én vagyok így vele,de a következő évadban örülnék egy miniatúrás gyilkos szintű több részes átívelésnek.

Casey Novak: Greg képessége nem volt teljesen új csak már nagyon régen említették. A 6x19ben mondja el Grissomnak, hogy a nagyija médium volt és, hogy a családban úgy hiszik ő is megörökölte a képességét.

Casey Novak - 2013. 06. 11. 02:49

@Kajuska
Nagyon tudok örülni, mikor “szakmabeliek” nem lenézően emlegetnek filmeket/sorozatokat. Nem egy rendőrt, jogászt ismerek, akik kéééptelenek végignézni bármit is, ami nem tankönyvszerűen van megoldva, vagy ugye ott a teljes sminkben és márkás divatcuccokban pompázó, hullát puszta kézzel fogdosó nyomozónő példája, az ilyenekre mindig marha érzékenyek :) Persze nem azt mondom, hogy bármennyi torzítás belefér, de szórakoztató iparról van szó, és nem oktatófilmről.
Na kicsit eltértem a témától, de üdítő ilyen hozzászólást látni :)

Gregre visszatérve: hülyén fogalmaztam, nem a psychic nagyis cucc jött a semmiből, hanem ez a választás dolog. Pont abban a részben, amit említesz, mondta, hogy el van a kettő egymás mellett, meg azért az más jellegű volt, lényegében elhülyéskedték az egészet, és ha jól rémlik, Grissom meg is tudott magyarázni minden para-cuccot. De most teljesen komoly arccal megpróbál kommunikálni a gyerekek meg a csaj szellemével, és úgy beszél, mintha a munkája kényszerítette volna, hogy letérjen a mami által kitaposott útról?! Furcsa volt, na. Mint a kutyás. Nem rossz, de nem illett ide.

Hehe, Brick Breeland. Vártam hogy mikor lemon-ozza le Morgan-t. A hajszín végül is stimmel :)

Brynden Rivers - 2013. 06. 11. 14:08

Ez a sorozat olyan idős, hogy lassan valakinek a barátnője lesz. :)

Nekem két kérdésem volna:
– Ted Danson várhatóan még hány évadig fog szerepelni?
– Mitől függ, hogy lesz-e 15. 16. stb évad?

emtike - 2013. 06. 11. 15:51

Ted Danson újabb két évadra írta alá a szerződést. A további évadok attól függenek, hogy milyen lesz a nézettség. Az idei évad átlagban kb. 10.7 millió nézővel rendelkezett. Reméljük a legjobbakat. Amúgy én is örülnék egy Miniatűr Gyilkos, Dr.Jekyll-szerű átívelő szálnak.

Casey Novak - 2013. 06. 11. 20:32

11,6 millió körül volt az átlag idén, ami nem olyan rossz, de a kezdeti évadokhoz képest visszaesés. Persze nem önállóan kell nézni, hanem a többi sorozattal együtt. A CBS most nagyon jó évadot zárt, a CSI is népszerű, de az újabb sorozataik pláne, szárnyalt a Person of Interest, az NCIS:LA, az Elementary is jól futott.
Szerintem még pár évad kinéz a CSI-nak, (én remélem eljutnak 20-ig is, de az nagyon messze van :), ugye most már kigyomlálták a NY-ot és a Miami-t is, és bár nem a legnézettebb sorozatuk, de egy mini népfelkelést biztos okozna, ha egy Helyszínelők sem futna. Egyelőre nincs ok kaszára, de jöhetnek még jobb újak, meg beerősíthet a többi országos adó is.

Csilla0422 - 2013. 06. 11. 20:51

CSI-ben akárki is a főnök, az igazi számomra Grissom marad. Nekem tetszett a kapcsolata Saraval, amíg tartott a házasságuk mindig volt velünk valami Grissomból. Kíváncsi vagyok mi lesz ezután.
Amíg Greg laboros volt bírtam, de most már nem. Morgan és Juli részemről rendben van, a két David-et és Robbins dokit is bírom.
A kedvenc részem az volt, amikor Sara lett a gyanúsított.
Kifejezetten tetszettek, amikor a szálak több részen is átíveltek pl. a makettes.
Ted Danson kezd belejönni a vezető szerepbe, ez reményre ad okot.
A kedvencek Nick és Sara maradtak.

Casey,jó volt az összefoglaló! Gratula!

Roxi - 2013. 06. 12. 08:36

Én is mindig nagy GSR fan voltam és eléggé haragszom a készítőkre ezért a húzásért! Gyakorlatilag ezzel a lépéssel üzentek a rajongóknak,hogy ne reménykedjenek többé abban,hogy Grissom visszatér valaha!

Ide írd


kötelező

(kötelező, de megtartjuk magunknak)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz