login |

Poirot: kezdett a 13. évad – írta vamivan

2013. 06. 12. 21:07 - Írta: vendegblogger

32 hozzászólás | kategória: Anglia lecsap, kritika,

Old sins have long shadows.

Immáron 25 éve, hogy David Suchet először felragasztotta magára Poirot kackiás bajszát, és most elérkezett az idő, hogy utoljára tegye meg. Az utolsó epizód (Gloriett a hullának/Dead Man’s Folly) forgatásai még zajlanak, de az záró, 13. szezon első része már a nagyközönség elé került.

Huszonöt év hosszú idő, egy sorozat életében főleg, ilyen esetben nem lehet nem visszaemlékezni a kezdetekre. Eleinte 45 perces epizódok készültek, évente 10 darab, és novellafeldolgozásokból álltak – az első három évad 30 részéből csak a 2. és a 3. szezon között leadott A titokzatos stylesi eset (Poirot első angliai esete…) volt egész estés, majd a három 90 perces részből álló 4. évad után az 5.-ben újabb nyolc 45 perces epizódot láthattunk.

A hatodik évad óta csak másfél órás részek következtek, és a sorozat is átalakult: a 6-8. évad 10 év (1993-2002) alatt készült el, és ezekben láthattuk (ezidáig) utoljára Hastings kapitányt, Japp főfelügyelőt és Miss Lemont. A 9. szezon óta pedig nagyjából kétévente 4 újabb epizód készült.

Most, 3 év szünet után eljött az utolsó, ezúttal 5 részes évad ideje, melyben az összes eddig meg nem filmesített Poirot-történetet láthatjuk, és amelyben szerencsére dramaturgiai okokból a három korábbi állandó szereplő is feltűnik, a rajongók nagy örömére, elvégre azok voltak az igazi, klasszikus Poirot-részek.

A 13. évad nyitóepizódja, Az elefántok nem felejtenek azonban még nem nosztalgikus: éppen azt a hangulatot hozza, amit az elmúlt 10 évben megszokhattunk, zenéjével, fényképezésével, David Suchet játékával, és Ariadne Oliver (Zoë Wanamaker) szereplésével. 25 év után, de tíz évnyi viszonylag konstans stílus után is meglepő lett volna, ha a jól bevált elemeket lecserélik, de nem is volt rá szükség, akinek nem jön be, már évekkel ezelőtt kaszálta, akinek bejön, az élvezi minden finomságát, kimunkáltságát, melynek ráadásul a könyv melankolikus atmoszférája plusz táptalajul szolgál.

Persze a Poirot mit sem érne a stílusával, ha nem lenne egy megoldatlan gyilkosság, és ebben a mostani epizód nem a szokásos esetek egyikét vonultatja fel: a nyomozás tárgya ugyanis egy 12 évvel korábbi kettős öngyilkosság esete, melyben (eleinte) csak az a kérdés, hogy a két halott közül melyikük húzta meg a ravaszt, és miért.

Can you find out if her father murdered her mother or her mother murdered her father?

Az alapszituáció ugyan nem szokványos, de épp emiatt a nyomozás is más, mint egyébként (bár ilyen felütése van az Öt kismalacnak (9×01) is), nem lehet például attól félni, hogy a gyilkos újra lesújt, és joggal lehet attól tartani, hogy unalomba fullad az emlékek (az “elefántok” emlékeinek) felkutatása, főleg ha valaki olvasta a regényt, mely Christie kései műve, egyben az utoljára megírt Poirot-regény.

Ám (a könyv olvasói számára meglepően) hamarosan előkerül egy friss hulla. Poirot-t értelemszerűen ez az új eset köti el, közben Miss Oliver elefántot kutat, a két párhuzamos eset pedig szépen működik egészen a végéig. Az írók ez esetben kitettek magukért, a könyv szereplőinek érzéseit, motivációit tiszteletben tartották, mégis fel tudták pörgetni az epizódot, kiküszöbölve a regény hiányosságait.

Talán csak azt lehet felhánytorgatni, hogy a regény 1960-as eseményeit 1925-be helyezték, ami nem volt indokolt akkor sem, ha a könyvben szereplő, régi esetekre vonatkozó utalások kimaradtak, de a könyvbeli idősödő Poirot-ból sem láthattunk viszont semmit, pedig az utolsó évadhoz még illene is a finom visszafogottság, végtére is hamarosan eljutunk Poirot legutolsó esetéig.

A következő rész A titokzatos Négyes lesz, melyet az olvasóközönség Az elefántok nem felejtenek mellett az egyik leggyengébb Poirot-regénynek tart, és melyben újra feltűnik Hugh Fraser, Philip Jackson, sőt Pauline Moran is, noha Miss Lemon nem szerepelt ebben a regényben (csakúgy, mint sok korai epizód eredetijében sem, ellenben Az elefántok nem felejtenek-ben igen), és először szerepel Miss Lemon és George egyszerre. Megjelenésének időpontja azonban még nem ismert.

32 hozzászólás Ne habozz!

djangyu - 2013. 06. 12. 21:10

Úristen! Ilyen még van? Hát ez most szíven döfött! Ebből nyári dara lesz :D

Csilla - 2013. 06. 12. 21:41

De jó! Én általában a könyvek elolvasása után szoktam megnézni a részeket és nem évadonként :)

qpak - 2013. 06. 12. 22:51

djangyu: Hát én is csak néztem hogy ez ilyen fiatal sorozat?:DD Sokkal többnek tűnt a még dunán :D

qpak - 2013. 06. 12. 22:51

De ezek szerint csak korhű!

vamivan - 2013. 06. 12. 23:06

Fiatal? 25 éve megy :-)

symor - 2013. 06. 13. 05:27

Köszönöm az cikket az évadkezdésről, nekem nagy kedvencem a sorozat!

Tulajdonképpen az első fanfiction-történet, amit fiatalon megírtam az egy Poirot-sztori volt, épp ennek a sorozatnak a hatására :)

Szóval van egyfajta személyes kötődésem a szériához, azon felül, hogy nagyra becsülöm Suchet elkötelezettségét és a viszonylag egyenletes minőségét, ami a regények történetének ingadozó minősége ellenére is fennmaradt.

Egyébként el sem tudnám képzelni máshogy a sorozatot, mint ebbe a második világháborút megelőző időszakban. Christie Poirot-ja még a ’70-es években is nyomozott a könyvsorozatban, mely korszak valahogy teljesen életidegen lenne az ebben látható nyomozóhoz.

Az epizódot még nem láttam, de egészen biztos, hogy 1925-re datálták át az időpontját és nem valamikorra a ’30-as évek közepére-végére?

Csak amiatt kérdem mert valamelyik, ha nem több, epizód korábbról már foglalkozott a náci rezsim térhódításával és annak veszélyeivel. Ez pedig egy évekkel ezelőtti Poirot-részben volt először. Ha pedig a sorozat tartja magát a saját kronológiájához semmiképpen sem játszódhat 1933 előtt a rész, de szerintem ez az évad elvileg már valahol 1935 és ’39 között kell, hogy legyen.

A sorozatban amúgy azt hiszem nem kéne megölni Poirot-ot, legalábbis nekem rosszul esne, ha mégis :P

jukare - 2013. 06. 13. 06:49

“Az epizódot még nem láttam, de egészen biztos, hogy 1925-re datálták át az időpontját és nem valamikorra a ’30-as évek közepére-végére?” – a film ezzel indít (kb. a 10. másodperc környékén feltűnik a dátum: 1925), majd a következő résznél a “13 évvel később” felirat szerepel.

Ettől függetlenül néhány korábbi rész (Órák, Találkozás a halállal) sajnálatos módon köszönőviszonyban sincs a könyvvel, de a képi világ a topon van.

Arthuro_Adam - 2013. 06. 13. 08:09

Most legalább utánaolvastam, hogy nem a Függöny volt az utolsó könyv, amit megírt. Érdekes azért, hogy nem azzal zárják.

winnie - 2013. 06. 13. 08:20

a függönnyel fogják zárni, csak gondolom már leforgatták.

wondorog - 2013. 06. 13. 10:30

A Gloriett a hullának-ot már vagy 6-7 éve várom, az volt a legelső Poirot regény amit olvastam (a tv-ben láttam előtte a Poirot karácsonyát és azonnal magával ragadott). Nem tudom megnézzem-e, é is jobban szeretem előbb a könyveket olvasni, de azokkal sose végeznénk, meg nem is olcsó mulatság lenne mindet megvenni.

symor - 2013. 06. 13. 14:24

Arthuro_Adam:

Én úgy tudom a Függöny-t előre megírta és fiókban hagyta Christie, tehát nem ezt írta utoljára, ha szigorúan vesszük. Sőt a regényt csupán a halála után engedte kiadatni.

jukare:

Akkor nem sokban tévedtem, nem maga az epizód játszódik 1925-ben, hanem az előzmények történtek akkor és a “valós idejű” cselekmény 1938-ban megy végbe :)

El is kapott a nosztalgia, tegnap keresgélni kezdtem a Poirot-fanfictionomat, amit írtam, remélem nem lett az enyészeté :P

Samott - 2013. 06. 13. 15:58

Valahol volt egy tores a sorozatban, nem tudom pontosan hol de egyszer csak opalossal valtak a kepek, megvaltozott az operatori munka es hirtelen egy csomo, fiatal, ripacskodo szinesz jelent meg. Na azota nem nezem, pedig az elejen nagyon szerettem.

dzsiaj - 2013. 06. 13. 16:22

Symor: valóban, Christie már a ’40-es években megírta a Függönyt, de az már 1975-ben megjelent, 1 évvel Christie halála előtt, az írónő ugyanis nem kedvelte Poirot karakterét, és nem szerwtte volna, ha a belga nyomozó túléli.

nedewya - 2013. 06. 13. 16:27

Én imádtam ezt a sorozatot és tök jó hogy van róla írás. Ez a rész nem volt a kedvencem sosem de egész jó filmet csináltak belőle és Suchet valamint Zoë Wanamaker zseniálisak.

vamivan - 2013. 06. 13. 16:46

Nekem a fantáziámban minden rész a 30-as években játszódott, függetlenül attól, hogy épp milyen ruha volt divatos, vagy egyéb más dolog hogy történt a regényben (pl. mennyi és milyen kocsi járt, kinek volt telefonja stb stb). (Amúgy több könyvben 19XX dátum szerepel szándékosan.) Ahogy nekem Poirot is egy ötvenes figura, pedig ugye az első világháború alatt nyugalmazott rendőr volt, aztán még élt vagy 50 évet, ami persze képtelenség :D. Szerencsére a sorozat kpészítői is így volta ezzel, Suchet 40 évesen és most, 65 évesen is hozza a figurát, és az 1938-ba tétel is hangsúlyos, megtehették volna, hogy azt nem írják oda, csak azt, hogy 13 évvel később, de megtették, mert a sorozat készítői szerint is ott a helye.
Kíváncsi vagyok nagyon, hogy Hastings és Japp mennyire vannak karban :-)

symor - 2013. 06. 13. 17:22

vamivan:

Hugh Fraser (Hastings) 62 évesen így nézett ki még 2012-ben, sokat nem változhatott:
http://www.imdb.com/media/rm1590929408/nm0292140

Ugyanekkor (2012) a 64 éves Philip Jackson (Japp)
http://www.imdb.com/media/rm2738989312/nm0413946

dzsiaj:

Én nem így tudom :P
Bár valóban volt egy rövid időszak Christie életében, amiben el akart távolodni Poirot-tól azt azért nem lehet kijelenteni, hogy nem kedvelte a figuráját. Sőt.

Kicsit jobban utánanézve, valóban 1944-’45-ben írta a Függönyt és a Szakadt függöny című Marple regényt is. Mindkettőt az Angliát akkoriban érő V-1 és V-2 támadások miatt helyezte biztonságba, azzal a konkrét céllal, hogyha áldozatul esne a hozzátartozói részesülhessenek ezek posztumusz jogdíjaiból.

A Függönyt később a rákövetkező 30 évben is ugyanebből az okból tartotta elzárva és a halála után kívánta csak megjelentetni. Végül azonban a hosszan haldokló, elgyengült írónőt 1975-ben a kiadója győzte meg a regény halála előtti forgalmazásáról. Mivel az akkori szlogenjükhöz “Nincs karácsony Christie nélkül” akartak hűek maradni és emiatt jóval többet áldozni a szerződésen felüli (mely csak minden “új” történetre szólt) kötet megjelentetéséért.

symor - 2013. 06. 13. 18:06

Pontosítok:

Szunnyadó gyilkosság című Marple regényt :)

Valamiért Hitchcock klasszikusa járt az eszemben :P

jukare - 2013. 06. 13. 19:44

Valahol a neten olvasható a sztori arról, hogy Agatha C. annyira nem kedvelte Poirot karakterét, hogy rövid idő alatt megírta a kis belga halálát, majd széfbe került a Függöny története. Nem mellékesen ugyanabba a szállóba játszódik, mint a Titokzatos styles-i eset, ahol megismeri Hastings kapitányt. A regények aprólékos olvasása között meg lehet tudni, hogy 1884-ben született, van egy idősebb fiútestvére (akárcsak Sherlock Holmes-nak), akit jóval okosabbnak tart magánál (akár Holmes). És még egy remek idézet Poirot-tól: “Szabadon és képmutatás nélkül beismerem, hogy remek ember vagyok.” (A titokzatos Kék Vonat-ból van)

symor - 2013. 06. 13. 21:41

jukare:

“Agatha C. annyira nem kedvelte Poirot karakterét, hogy rövid idő alatt megírta a kis belga halálát, majd széfbe került a Függöny története.”

Na igen Christie annyira nem szerette Poirot karakterét, hogy “rövid idő alatt” 1916-tól és 1945-ig tartóan, tehát 29 évig írt kis belga detektívről szóló, hogy aztán megírja a főszereplője halálát bemutató utolsó ügyet :)

Elolvashatnád a fenti kommentemet is, mert az is a neten van jelenleg :D és az Agatha Christie Krimikalauzból vettem hozzá az infókat, egyebek között.

Christie 54 évig írta a Poirot történeteket, ha tényleg nem kedvelte volna a saját figuráját, akkor már korábban abbahagyta volna, szerintem.

Conan Doyle Sherlock-al kapcsolatos aggályai példának okáért Christinél jóval súlyosabban voltak, utóbbiról mégsem terjed az, hogy utálta a saját maga teremtette karaktert, pedig még meg is ölte egyszer, egy azon melegében kiadott kötetében :P

vamivan - 2013. 06. 14. 09:42

Az egy dolog, hogy kedvelte-e vagy nem, az meg egy másik, hogy a közönség kedvelte-e :D. Sir AC Doyle is kinyírta Sherlockot, aztán még fel is támasztotta, mert az olvasóknak kellett a Holmes-sztori, neki meg a pénz:)

(Amúgy a testvére kíváncsi vagyok, a képernyőn is feltűnik-e, lényeges láncszem lenne, de lehet, hogy kiharapják a sok történésből:).)

symor - 2013. 06. 14. 15:50

vamivan:

Hiteles forrásból én még nem találkoztam azzal, hogy Christie ne kedvelte volna Poirot figuráját, annyit olvastam csak róla, hogy Miss Marple feltűnését az indokolta, hogy kicsit beleunt, hogy örökösen Poirot-történeteket írjon. Ennyi.

Ebből kerekedett aztán ki az a szóbeszéd, hogy nem is kedvelte a kis belga detektívet. Sőt, olvastam olyat is, hogy rendkívül felszínes figurának vélt volna az életben egy hasonló embert, de ettől még élvezi, hogy írhat egy ilyen karakterről.

Komolyan nem először találkozom ezzel egy más fórumon korábban arról kellett vitatkoznom valakivel, hogy Chaplin mennyire utálta/ utálhatta a “Csavargó” figuráját! Én meg kaptam az agyfaszt menten, hiszen Chaplin életrajzában ez jóval árnyaltabban szerepel, mondhatni…

Hagyjuk :P

vamivan - 2013. 06. 17. 19:43

@symor
Légy szíves idézzél tőlem (ha már nekem címezted), hogy én mikor írtam, hogy nem kedvelte :D (Amúgy azért ha olvasod a könyveket, fel lehet fedezni, hogy AC tesz rá negatív megjegyzéseket.) A függönyt nem azért írta, hogy megszabaduljon tőle (akkor ki is adta volna azon frissiben), hanem azért, hogy azt örököljék tőle az utódok.

Más: ha már Függöny, január 12. a bemutató időpontja. Kíváncsi vagyok, Dexter Morgan, Walter White és Hercule Poirot közül hányan élik túl, de az már tuti, hogy legalább nem pár hét alatt hal meg mind:) :/

vamivan - 2013. 09. 17. 13:46

köv. rész: október

vamivan - 2013. 09. 18. 10:03

It seems Poland might be the first country to air the final series. Elephants Can Remember, The Big Four, The Labours of Hercules, Dead Man’s Folly and Curtain have all been given air dates, one for each month up to and including January 2014.

Air dates in Poland are:
Elephants Can Remember – 6 September 2013
The Big Four – 4 October 2013
The Labours of Hercules – 1 November 2013
Dead Man’s Folly – 6 December 2013
Curtain – 3 January 2014

ocelot - 2013. 10. 09. 17:19

Angliában október 23-án lesz a Big Four.

vamivan - 2013. 10. 14. 23:15

kíváncsi lennék, Lengyelországban miért ment már le (de nem nagyon találni hozzá letöltést, nem mintha lengyelül szándékoznám megnézni…)

Rita - 2013. 10. 20. 16:24

IMÁDOM A FILMET ÉS A KÖNYVEKET IS! Bárcsak még sok könyvet írt volna Agatha Christie!!!!

vamivan - 2013. 10. 21. 20:02
vamivan - 2013. 10. 21. 20:11

amúgy ha valaki rosszat akar magának, fent van “The Big 2+2” címmel a videómegosztón a film angolul, de lengyel hangalámondással… kegyetlen :D

cathy - 2013. 10. 27. 11:55

Elég fura lenne, ha nem a Függönnyel zárna az évad. Annak azért olyan kisimult, szép lezárása van, hogy kár elbarmolni bármivel is. (Nemrég fejeztem be, zseniális!)

zehy - 2013. 12. 31. 12:32

Kicsit off, de nem találtam más elérhetőségét, így itt szeretném megköszönni a feliratot a fordítónak, remélem olvassa. BÚÉK, sziasztok.

2 - 2020. 05. 04. 16:08

Hát ezt nem értem.
Bezzeg Herkules munkáiban nem szerepel Miss Lemon.

Ide írd


kötelező

(kötelező, de nem adjuk ki senkinek)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz