login |

Burn Notice – 7×02: A 100. epizód – írta Benjy

2013. 06. 14. 20:49 - Írta: vendegblogger

20 hozzászólás | kategória: kritika,

Az a nagy büdös helyzet, hogy a USA csatornának jó dolga van, hiszen idén a Psych után már a második sorozatuk lép át a 100 részes mérföldkövön. Itt azonban alább is hagy a lelkesedésünk, mivel a Burn Notice az utolsó évadját fogyasztja, és egyre nagyobb az esély, hogy a Psych is az utolsó menetre készülődik. Egy korszak ér véget. 

A Psych önmaga próbál lenni, és kiélvezni az utolsó percek minden pillanatát. A Burn Notice ezzel szemben görcsösen próbál valami újat a vászonra dobni még az utolsó pillanatban is, és ennek esett áldozatául a 100. rész is. Röviden: tipikus részt kaptunk, túl tipikusat. Amit nem feltétlenül negatív értelemben kell felfognunk, hiszen amellett hogy a cselekmény szempontjából nem mert kilépni a megszokott mederből, rendkívül kellemes és élvezhető 45 percet láthattunk.

Konkrétan ugyanott folytattuk ahol múlt héten abbahagytuk. Ezúttal a főszálat a kémkedés a barátok után és a Mike-Fi kapcsolat köré szőtték fel, egy kis dramatizálással megfűszerezve, a végeredmény pedig igencsak pofás lett. A tempó remekül el lett találva, a folyamatos együttes mozgásnak köszönhetően pedig egy acélos kohéziós erőt sikerült teremteniük, ami remekül összetartotta az egész részt. A tovább mögött folytatom.

Múlt héten azt írtam, hogy nem számítok összeborulásra, visszaemlékezésekre, de tévedtem. A flashback-ek igényesek voltak, és mint kiderült nem csak céltalanul lógtak a levegőben.

De miért is írtam azt hogy tipikus részt kaptunk? Mert meg sem próbálták beleverni a néző fejébe, hogy éppen egy jubileumot ünnepel a sorozat. Nem hívtak meg neves vendégszereplőket, nem voltak visszatérő arcok, nem volt az ég világon semmi rendhagyó, ami főleg annak csalódást keltő, aki úgy ül le a képernyő elé, hogy most nosztalgiázunk egy kicsit.

Áradt a kötelességtudat az egész részből, és ez a kijelentés egyelőre az évadra nézve is megáll. Zárásul pedig kiemelném hogy a kezdő anya-fia jelenet rettentő erős volt, ahol még a hangulatot is sikerült megragadniuk, azonban később ez a drámai felütés sajnos hiteltelenné és hangsúlytalanná vált Fi elrablásával.

Mindent egybevéve elégedett vagyok a folytatással, és ha eltekintek az előbb említett apróbb hibáktól, remekül lehetett élvezni a 7×02-t, és ami azt illeti gyorsan el is röppent. Sajnos a status quo még mindig nem állt vissza, és Mr. Gamble levadászásával a Miamiban maradt team is munka nélkül maradt. Vagy mégsem?

20 hozzászólás Ne habozz!

LuPuS - 2013. 06. 14. 20:57

sajnos nekem szájhúzás, igaz a 7.évadot egybe fogom megnézni remélem azért valamit mernek alkotnak a végére.

Fiona halál
mami halál

esetleg végleg elhagyni Miami-t

Junkieka - 2013. 06. 15. 00:38

Szerintem Mike-ot fogják kinyírni. :(

Hunnenkoenig - 2013. 06. 15. 09:03

En vegig azt hittem, hogy az uj pasi “redshirt” lesz, hogy aztan Michael es Fiona összeborulhassanak.

Igen meglepödtem… de ugy lattam Michael is.

Hunnenkoenig - 2013. 06. 15. 09:06

“vegleg elhagyni Miamit”

ööö… miert is?
Annak mi ertelme lenne?
A sorozat Miamira epül. Azert szeretjük.
Mennyivel es miert lenne jobb Alsó-Sülysápon?

winnie - 2013. 06. 15. 09:15

ha a sorozat végén elhagyja miamit, akkor már nem fogod látni:)

Encsi - 2013. 06. 15. 13:16

Anyu ofísöl is a top3 legidegesítőbb karakter evör klub tagja. Ráadásul évadok óta ugyanazokat a drámaköröket futja anya-fia.
A rész erős közepes, a BN pedig végképp kifáradt. Kár :(

Neoprimitiv - 2013. 06. 15. 20:34

Oké, úgy látszik fáradt vagyok, de nekem ez a rész bejött. Jó volt Michael megjelenése a liftnél, Maddie lehet, hogy idegesítő, de ebben a szituációban ennél kevesebb hülyén jött volna ki – mégis csak az egyetlen életben maradt fia.

Azt nem értem, mennyiben tette az ő jelenetüket hiteltelenné Fiona elrablása?

A sorozat maradt a drámánál, de nem is vártam mást, azt viszont szerintem jól adagolták. A 100. rész – a fene tudja, én elvagyok egy jó tempójú, feszült, a nézőknek váratlan fordulatot hozó epizóddal (én is arra tippeltem, hogy Carlost gyorsan kinyírják) egy kényszeres vendégsztár mutogatás helyett.

Az érdekes lesz, hogy innen most hogyan tovább? A végén én változatlanul Michael halálát lépném meg, az lenne a megoldás mindenkinek, meglátjuk, lesz-e vér a pucájukban, hogy ennyire eltérjenek a kezdetektől.

Benjy - 2013. 06. 15. 22:42

“Azt nem értem, mennyiben tette az ő jelenetüket hiteltelenné Fiona elrablása?”

Nem az ő jelenetüket, hanem a drámai hangulatot herélte ki Fi elrablása, hiszen teljesen nem tudtunk izgulni érte. Meg eleve ez egy olyan szál volt amit már többször végigzongoráztak a sorozatban, egyedül a végkimenetel tette kicsit érdekesebbé, egy hangyányit.

JcGross - 2013. 06. 15. 22:47

Az egész rész arra épített, hogy Michael hogy próbálja Fi-t minden áron megmenteni, mert még mindig oda van érte, aztán a végén pofán csapja, hogy ő már túllépett rajta.
Szerintem jó volt, akciódús, jól hozzák az érzelmeket.

Benjy - 2013. 06. 15. 22:50

“egy kényszeres vendégsztár mutogatás helyett.”

Nem azt mondom, hogy kényszeres, de régi szereplőket simán visszahozhattak volna, legalább mostanra.
“Dead” Larry, Sugar, Pierce, etc. , tudtak volna válogatni, csak nem akartak. És eddig az egész évadról az rí le, hogy a készítők egyáltalán nem büszkék az eltöltött 7 évre, épp ezért mert szinte semmit nem idéznek fel az elmúlt időszakból, csak menetelünk előre.

SG - 2013. 06. 15. 23:28

nem hiszem hogy minden sorozat 100. részének arról kéne szólnia, hogy hú de jó volt az utóbbi X év… szvsz baromi unalmasak számomra az ilyen visszaemlékezős részek. nem érdekel sosem az ilyen, mert egyszer már láttam…

Neoprimitiv - 2013. 06. 16. 06:57

@Benjy: úgy gondolom, hogy mivel a sorozat első néhány évadával a mostaninak hangulatilag kevés kapcsolata van, azokból nehéz lett volna a mostaniba jeleneteket flashbackelni. El lehet játszani poénkodva azt a szituációt, hogy becsaptak, elárultak és most kiakasztottak száradni, oldd meg ahogy tudod (erről szóltak az első évadok) és lehet komolyan venni ezeket, de nem lehet egyszerre a kettőt. Nekem ezért nem hiányzott ez a fajta múltidézés.

Nem hiszem, hogy a készítők részéről ennek bármi köze lenne a büszkeséghez, a dramaturgiai érzékhez viszont – szerencsére – annál inkább. A számomra tönkre teszi a sorozatot, amikor a készítők egyszerre két lovon akarnak ülni. Ha az egyik részben poénkodnak ugyan azzal az érzelemmel, amit a következőben mint hatalmas tragédiát kellene átélnünk. (Spoiler: lesz visszatérő szereplő a korábbi évadokból idén, nem is mellékes.)

Fi elrablása önmagában persze, hogy nem volt izgalmas, az évad elején vagyunk, biztos volt, hogy megmenekül. (Az utolsó előtti részben mondjuk már erre sem vennék mérget a mai állapot szerint.) De nem is ez volt a kérdés, hanem az, hogy a társai hogyan reagálnak a felbukkanására. Ha volt valami, ami nem tetszett, akkor az pont az volt, hogy Sam és Jesse mennyire könnyen elfogadta, hogy őket is megfigyelték, hogy Michael használta őket. Igaz, mindketten profik, tudják, hogyan működik ez, de egy kicsit több fenntartás a részükről a végén jobban tetszett volna.

Neoprimitiv - 2013. 06. 16. 08:34

megnéztem a következő rész SP-it, megvan a hogyan tovább – kíváncsi leszek, mit hoznak majd ki belőle. A felállás elég duplafenekű lett. Michael belemegy egy “cél szentesíti az eszközt” küldetésbe, ahol ártatlanokat, sőt “szövetségeseket” is megölhet, csak azért, hogy a barátai lekerüljenek a horogról. A barátai viszont csatlakoznak hozzá, hogy ő kerülhessen le, de (eddig) nem tudják, hogy az egészet miattuk csinálja. Kérdés, hogy meddig mennek el a kedvéért, hiszen részben pont az ilyen, a feláldozottakra tekintettel nem levő ügyek miatt kerültek vele egy csapatba? És persze kérdés, mennyire akarnak ebbe belemenni a készítők?

Arthuro_Adam - 2013. 06. 16. 22:13

Neoprimitiv: Arra gondolsz, hogy azért voltak vele egy csapatban, mert nem áldoztak fel mindenkit az ügy érdekében, nem?

Hogy drótozták be őket, hogy olyan tökéletesen hallottak mindent? Régebben azért ilyen nem volt.

Nekem tetszik az évad, engem pedig annyira azért nem lepett meg, hogy Sam és Jesse lazán elfogadta a megfigyelést, tudják, hogy működik a rendszer, én is elfogadtam volna a helyükben, pláne, hogy látták, hogy Michael számára fontos volt az ő érdekük.

Neoprimitiv - 2013. 06. 17. 05:55

@Arthuro_Adam: igen, elnézést, ha félreérthetően fogalmaztam. Sam és Jesse is túl van már azon, hogy a főnökség értékrendjét feltétel nélkül a sajátjuk fölé helyezzék.

Az a megfigyelős jelenet nekem is gázos volt: hallják minden szavukat, azt is, amit rádió nélkül beszélnek, kivéve természetesen azt, amikor Fi-t elrabolják…

Benjy - 2013. 06. 17. 13:06

“Az a megfigyelős jelenet nekem is gázos volt: hallják minden szavukat, azt is, amit rádió nélkül beszélnek, kivéve természetesen azt, amikor Fi-t elrabolják…”

Na igen ezt én sem igazán értettem. Eleve a felállás fura volt, hogy éppen marad egy vakfolt ami senki számára nem látható.

Arthuro_Adam - 2013. 06. 18. 09:20

A vakfoltot még megértem, de most végiggondolva, Sam, Jesse, Carlos betechnikázva, Fi pedig nem?

Ezért nagy kár :(

Oliver - 2013. 06. 18. 12:50

Emberek, csak nekem hiányoznak azok a(z olykor) frappáns kis szalagcímek, a nevekkel? :)

Benjy - 2013. 06. 18. 19:48

Oliver: +1

Neoprimitiv - 2013. 06. 19. 07:10

@Oliver: +1

@Arthuro_adam: ők sem voltak betechnikázva, rádión beszélgettek, viszont Michael-ék azt is hallották, amit egymás között, rádió nélkül beszélnek…

Ide írd


kötelező

(kötelező, de nem adjuk ki senkinek)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz