login |

The Fall: vége az 1. évadnak

2013. 06. 14. 17:46 - Írta: CyClotroniC

18 hozzászólás | kategória: Anglia lecsap, kritika,

“One must still have chaos in oneself to be able to give birth to a dancing star.” – Friedrich Nietzsche

A The Fall egyike azoknak a drámaközpontú, sötét, lassan hömpölygő, karakterekre építő krimiknek, ami ugyan még a pilotnál nem biztos, hogy rögtön beránt, de később bőségesen kifizetődik a megfontolt és átgondolt építkezése.

Ellentétben az idei év brit krimiújoncaival, a The Fall nem a találgatásról szól, de még csak nem is egy klasszikus macska-egér játékot hoz el, egyszerűen csak egymás mellett, precíz kimértséggel vonultatja fel a különböző szálakat, amik igazán nem is keresztezik egymást a szezon során, noha olykor érintőlegesen összeérnek.

Az íróknak és Jamie Dornan nagyszerű játékának köszönhetően egy szokatlanul visszafogott, de mégis rettentően érdekes sorozatgyilkost kapunk, akinek kellően kiismerhetetlen az elméje, nem harsány, nem teátrális, okos, de nem kell minden részben villogtatnia a zsenijét. Ugyanakkor emberből van, nem tud mindent irányítani, követhet el hibákat, és mindemellett egy olyan családapa, aki minden kattanása ellenére, őszintén szereti a gyerekeit és egyszerre természetesen aranyos és ijesztően felelőtlen a kapcsolata a lányával.

A túloldalon, Gillian Anderson tanult, magabiztos, céltudatos nyomozónője sok mindenben hasonlít a gyilkosunkra, megvannak a titkai, súrlódik a munkahelyén és valahogy mindkettőjükön érezni a magányt, még ha annak más-más vetületét is. Pont az a típus, aki tulajdonképpen simán beleillene Dornan áldozatainak a sormintájába.

Bár csak ritkán kapcsolódnak rá szervesen a mellékszálak a történetre, hangulatban rendszerint sokat ad hozzá a korházban dolgozó feleség, a gyilkos iránt szexuálisan vonzódó tini lány, a rendőrségi korrupció, az egyik áldozat apja és persze leginkább Dornan karakterének családi élete.

A realizmus nem csak a tempón, de a sorozat stílusán és klisékerülgetésén is tetten érhető. A telefonos bejelentést a kiszállással együtt nem tíz másodpercre vágják meg, hanem az elejétől a végéig hallgathatjuk, ahogyan a nyomozást sem övezi semmi isteni szikra vagy hatalmas szerencse, nem akarják logikátlanul, mesterségesen közel sodorni egymáshoz a két pólust.

Az öt részes szezon végül 7,5/10 ponttá állt össze, amihez majd érkezik a második évados folytatás is. Sokat gondolkoztam azon, hogy mennyire lenne kielégítő vagy csalódást keltő egy olyan sorozatzárás, amit ez a szezonzáró hozott. Mi lett volna, ha nem tudnak továbbmenni? Az a fura, hogy minden nyíltsága ellenére, ez így is egy kerek egészet adna ki, egy nagyon fontos kérdést a nézőre bízva ezáltal.

18 hozzászólás Ne habozz!

Rerecros - 2013. 06. 14. 18:09

Nekem egy kicsit furcsa sormintát dobott ki a sorozat – az első rész nem tetszett túlságosan, a második igen, a harmadik megint nem, a negyedik megint igen :)
Így ültem le megnézni a szezonzárót, de szerencsére nem volt gondom ezzel a résszel – a sorozat pedig tetszik – jöhet a folytatás.

mse - 2013. 06. 14. 19:01

Jó lett az írás, és igen, furcsa mód a nyitottság ellenére mégis kerek egészet adott az évad a zárással együtt.

Tettem egy wikipédiás kiruccanást, hátha ha az megmondja, mikorra várható a második évad, de ott csak annyi áll, hogy jövő januárban kezdenek neki. Gondolom, ha megint ugyanolyan tempóban haladnak, akkor három hónapot forgatnak, tehát elviekben lehet, hogy csak egy év lesz a lyuk. Ugyanakkor mintha valahonnan inkább ez a jövő ősz – jövő év végei dátum maradt volna meg mint lehetséges premier, amely időtartamban ugye eredetileg tervezték leadni ezt az évadot is. Van erről valami korrekt infó? Igazából ez nem az a fajta sorozat, aminek a folytatásán a körmeimet rágom szét – nem mert nem olyan “jó”, egyszerűen csak nem azt a fajta addiktív izgatottságot váltja ki bennem -, de azért nem árt tudni. :)

CyClotroniC - 2013. 06. 14. 19:05

Digital Spy szerint “unlikely to air any earlier than autumn 2014.”, de semmi hivatalos nincs. Gondolom ennyire előre nehéz is lenne lekötni, főleg a britek rövidebb szezonjai mellett ez azért kicsit rugalmasabban is lesz kezelve talán, de 2014 második fele a legvalószínűbb.

Dexter Morgan - 2013. 06. 14. 20:45

Engem azonnal meggyőzött, pár perc után már éreztem, hogy nekem való.

Gillian Anderson pedig “britként” méginkább…

fsanyee - 2013. 06. 14. 21:18

joez, varom az s2-t.

Lemoni - 2013. 06. 14. 21:24

A OUAT szegényebb lett Jamie Dornan nélkül, Jamie viszont gazdagabb lett egy remek szereppel és alakítással, a nézők pedig egy nagyon jó sorozattal.
Igazából már elmondtam a kibeszélőben, amit ki akartam beszélni, most már inkább azon kattog az agyam, hogyan alakulhatnak az események a továbbiakban (hová megy Paul, követi Stella vagy marad minden Belfastban?:)

clegane - 2013. 06. 14. 22:16

nemtom nekem kicsit karcsú volt, a színészek persze jók.

A. - 2013. 06. 14. 22:21

vallomás: én azért szurkoltam, hogy ne kapják el.

Llew - 2013. 06. 15. 10:04

Bakker, már vége én meg még el sem kezdtem, pedig rajta volt a listán.

n4nom4n - 2013. 06. 20. 11:27

jó sorozat és valahogy tettszett a hangulata…nálam 8/10 simán!

paranoid android - 2013. 06. 27. 21:27

Ledaráltam; nálam is 7,5/10 lett a végeredmény.
Igazán különleges élmény volt ez az öt rész. A két fő karakter kitűnően eljátszott és aprólékosan megírt. Talán ez jellemzi a legjobban a sorozatot: aprólékosság. A karakterek terén és a történetvezetés terén is. Sok apró, véletlenszerűnek tűnő esemény, dialógus, amik végül nem hagyományos értelemben állnak össze egy egésszé, hanem vagy a hangulatot, vagy a karaktereket teszik teljessé. Az egyik legszebb példa erre: azt hiszem a 1×02-ben volt, hogy a koraszülött gyerekénél lévő anya megkérdezi a gyilkosunk feleségét, hogy megérintheti-e a lányát, majd a rész végén az áldozat apja a lánya holtestét nézve kérdezi ugyanezt a nyomozónőtől.

Reeku - 2013. 07. 08. 11:25

Első rész megvolt, engem szintén pár perc alatt megfogott a sorozat. Kicsit The Killing/Broadchurch hangulat, mármint a lassúságra gondolok, a hangulatra, amit én imádok. Szóval nekem nagyon bejött, úgyhogy 1-2 nap és végzek is vele. :)

Llew - 2013. 08. 25. 15:27

Most fejeztem be és nagyon bejött. Nagyon kontrasztos a Dexterrel párhuzamosan nézni, hisz míg ott az alibi családból lett valódi, az mellett, hogy a gyerekeket mindig is szerette a főhős, addig itt ha némi előzménnyel is már egy családos valakiből lett szörnyeteg. Arról nem is beszélve, hogy fájdalmasan realista a dolog. Mikor az utolsó áldozat nem egyedül érkezett haza és Paul fogta a hátizsákot, akkor hirtelen fellélegeztem, hogy a csaj megússza, erre hiába ment neki a faszija kétszer is Paulnak mi lett a vége.
A vége telefon irtó nagy volt. Már részek óta közelítenek Paulhoz, elveszítette az irányítást, így érdekes lenne a kövező évad, ha anélkül telne el, hogy gyilkol, hanem csak “menekülne”. Mondjuk az utolsó csaj nem halott infóval feladták neki a labdát.

dildi - 2014. 02. 14. 22:35

Eszelősen imádtam. Főleg Jamie Dorman miatt, de Gillian Anderson is jó benne. Ajánlani tudom mindenkinek bár érdekelne milyen a szinkron, de sajnos nincs Cinemaxom.

20legendd - 2014. 08. 04. 01:29

Engem nagyon elkapott a második résztől. Régen láttam ennyire lebilincselő alkotást ebben a témában. A nézőnek fogalma sincs, hogy mi fog történni, de ez a sejtelmesség nagyon jót tesz a sorozatnak. Paul Spector is hosszú idő óta a legizgalmasabb sorozatgyilkos. Jamie Dornan a játékával mindig odaszegezett a képernyőhöz. Nagyon várom már, hogy mi lesz a második évadban.

Bence - 2014. 11. 16. 07:40

Elsőnek is köszönöm hogy írtál róla, sikerült sok elfoglaltság mellett is ledarálni elég rövid időn belül az első évadot. :-))

@paranoid android

Valami ilyesmit akartam kibökni én is. Ha valaki “elalszik” a részletessége felett, vagy inkább részletesség minősége felett, az sokat veszít. Ráadásul a végét teljesen korrektre kidolgozták, izzadságszagú “mit kéne tenninek” nyoma sem volt, minőségi munka.

Nem tudok egyáltalán negatívumot írni, mindenkinek csak ajánlom akinek tetszik a True Detective/Broen vonal, nagy kár lenne kihagyni!

deku82 - 2015. 01. 02. 23:36

Azért volt itt egy olyan, hogy a sorozatgyilkosunk első “áldozatát” ismeri a sorozatgyilkosságon dolgozó patológus.
Ezt leszámítva nálam ez egy nagyon erős 8/10 volt, bár ebben az is ott van, hogy nem kell 1 évet várnom a folytatásra. :)

Dark Archon - 2021. 02. 20. 18:12

Érdekesek ezek a vélemények. Egy feleslegesen elnyújtott Criminal Minds epizód az egész, halál unalom. Kötelező, semmitmondó, nevetséges (melltartós-ruhás) töcskölésnek persze kellett benne lennie Andersonnal, de a rideg karaktere sem jött be.

Ide írd


kötelező

(kötelező, de nem adjuk ki senkinek)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz