login |

Pilot: The White Queen

2013. 06. 17. 18:57 - Írta: CyClotroniC

26 hozzászólás | kategória: Anglia lecsap, kritika, pilot-mustra,

Elkél majd a kedvcsináláshoz némi könyvolvasós segítség is a kommentek között, mert én biztosan rossz vonatra szálltam, mikor beneveztem a Shameless UK-t is irogató Emma Frost adaptációjára, a The White Queen-re, mely Philippa Gregory ‘The Cousins’ War’ című regénysorozatának első darabját dolgozza fel tíz részben.

Korábban két dolgot tudtam a történetről, hogy a Rózsák háborúja idején játszódik majd (ez a szezon konkrétan 1464-ben), és nem a csataterek lesznek az előtérben, így valami jófajta intrikázós, kavarós, kosztümös drámát vártam tőle, és bár lehet, hogy idővel ez az előtérbe kerül, de egyelőre a két főszereplő jellegtelen románca uralta a teljes első órát, amihez a kor csupán ponyva-bonyodalmat szolgáltatott, valamint a jelmezek és a környezet sterilsége sem segített sokat abban, hogy a XV. század közepén találjam magam.

A Game of Thrones említésén essünk is túl az elején, hiszen George R.R. Martin történetének alapját – saját bevallása szerint – ez az angol történelmi esemény ihlette, így különösen vicces amikor közel hasonló, hóban menekülős nyitást kapunk itt is, bár itt megálmodott – és később folyamatosan változó – jövőkép formájában.

Mielőtt valaki örülne a mágiának, szögezzük le, hogy ez egyelőre egy CW-s, kosztümös ponyvának tűnik. A szezon címszereplője, Elizabeth Woodville, egy Lancaster-oldali, özvegy közleány, aki kibattyog két fiával az út mellé, jól megérezve, hogy egy szilvamajszolásnyi időt követően arra kanyarodik majd a yorki IV. Edward, aki – dacára a háborúnak – már királyként tekint magára, s akitől a lány az elkobzott földjeiket szeretné visszakuncsorogni.

Miután megválik a sisakjától, és kiderül róla, hogy kölyökkutyásan jóképű, rögtön megkezdődik a flörtölő pillantások és sete-suta mondatok végeláthatatlan zápora, amit unokabátyja, Lord Warwick – fekete lovon, nyilván – rögtön helyteleníteni kezd, de Edward ezzel mit sem törődve, máris beugrik kíséret nélkül Elizabethékhez egy jó kupa vörösborra, szélnek eresztve azt őt kísérő maréknyi sereget.

Don’t doubt my courage, Your Grace. I’m match for any man.

A Rómeó és Júlia-vonal innentől csak felerősödik, mindkét oldalon mindenki ellenzi a kapcsolatot, szóval megvannak a Tybaltjaink is, egyedül a lány anyja, Lady Rivers támogatja az egészet, aki amúgy önjelölt boszorkány, Melusina folyóistennő leszármazottja, és úgy áll hozzá a jelenlegi politikai helyzethez, hogy majd arra vizelünk, amerre a szél fúj, a lényeg, hogy a győztes mellé álljunk a végén.

Edward és Elizabeth kapcsolata végül titkos házassággá fajul néhány nap alatt, úgy saccra egy nappal azután, hogy a király majdnem megerőszakolja a lányt, aki erre tőrt ránt rá. Persze aztán jön az otthon felejtett gyűrű, meg a bizonytalanság, hogy mennyire is gondolta komolyan, ám a végén azért csak dobja a francia hercegnét és ezzel a békeszerződést is Franciaországgal. Warwick ennek nem örül.

Tudom, hogy cinikus vagyok a sorozattal szemben, de nem egy kilúgozott szerelmi történetecskét vártam tőle, még ha ez csak a pilot is volt. Jóformán a felét teszi ki csak az udvarlás, az enyelgés, a smárolás meg a lepedőgyűrkélés, de aki kevesli, az majd a Starzos verzióban kaphat még mellé több szexjelenetet is, ugyanis a britek kicsit megkurtították ezeket a részeket.

Bár a végén a két anya közti szócsata egész jó volt, és megvillantott valamit abból, hogy milyen ellenségeskedések forrhatnak ki az alaphelyzetből, de valahogy abból is hiányzott az a lehelet finom csomagolás, amikbe a Rome vagy a Game of Thrones bújtatta a fenyegetéseit. Itt valahogy minden egyszerre tűnik kissé színpadiasnak, ám mégis jellegtelenül súlytalannak.

Az már most biztos, hogy a fenti két sorozathoz ennek nem sok köze lesz, de még a lassabb, egyenesebb és átlagosabb The Tudors-tól is jóval elmaradt a pilot. 4/10-nél számomra nem ért többet, és nem azért, mert a szerelmi szálat ennyire elutasítom, egyszerűen azt is semmitmondónak találtam, főleg ha ilyen mondatokkal udvarol Edward, ami ráadásul még működik is:

And if you will not be my mistress… then you must marry me.

26 hozzászólás Ne habozz!

Nella - 2013. 06. 17. 19:31

Ez gyors volt, éppen most végeztem csak vele. Egyetértek a kritikával, bár én úgy vagyok vele, hogy jöhet ez az udvarlós, smárolós, lepedőgyűrős történet is bőven. Lány vagyok, na meg Max Irons.

Az első rész tényleg lányosra sikerült, de szerintem meg kell valahogy fogni a közönséget, és mivel Edward királyunkat az testesíti meg aki, így a legkönnyebb célpont a fiata lányok, nők.
Sajnos nem olvastam a könyvet (majd most!), de van egy érzésem, hogy amit ide egy részbe besűrítettek, az a könyvben azért jobban ki van bontva, és kevésbé rohanós. Ha szerencsénk van (és ezt a vonalat tudom elképzelni), akkor ebben az egy részben megkaptuk gyorsan a szerelmi adag nagyobb részét, és a királynévá válás menetét, ami persze elengedhetetlen, és innentől kezdve koncentrálhatnak a többire, amit hiányoltunk az első részből.

juhipuhi - 2013. 06. 17. 19:38

Harmatgyenge.

CyClotroniC - 2013. 06. 17. 19:43

Egyébként a romantikus vonal túlsúlyozásával se lenne bajom, főleg ha a regényeknek is ez áll a középpontjában, ellenben szerintem lehetett volna tartalmasabb is. Még ha ez is marad az arány, de lett volna jobb és frappánsabb a dialóg mellé. Az nekem elég kevés, hogy csak annyi jön át a vonzalomból, hogy “I have to have you!”, mert ezzel aztán nehéz azonosulni. Tetszel, mert csak.

Viszont az tény, hogy érezhetően inkább lányoknak készült, bár szerintem ez egyben a hibája is. Mármint részemről sosem tetszik, ha egy sorozat túl fiús vagy túl csajos, legyen akármelyik fél is jobban kiszolgálva.

Mondjuk a könyvolvasókra kíváncsi leszek, hogy jobb-e, rosszabb-e, mint várták, hogy sikerült átültetni sorozatra a dolgot, vagy miben volt más könyvben. Amúgy szerintem egy ilyen kritikát is szívesen kirakunk majd, főleg, ha pozitív, hogy legyen egy fonákvélemény is.

Nella - 2013. 06. 17. 20:19

A könyvet terveztem elolvasni a kezdés előtt…. idő hiányában ez nem sikerült.

A gyenge kezdés ellenére azért bízom abban, hogy jobb lesz innentől. Öürlnék neki, mert hogy őszinte legyek se történelmi, sem pedig az én általam csak “Beöltözős” filmeket-sorozatokat nem szoktak nézni, mert nem szeretem őket. Ez a próbálkozásom sem adja még az esélyét annak, hogy szeretni fogom őket.

Andro - 2013. 06. 17. 21:32

Baromi sok mindent belepakoltak az első részbe, nem mondom. Udvarlás, eljegyzés, házasság, majd gyors beköltözés a kastélyba, némi intrika, egyet nem értés, boszorkányság. Hát, nem volt a legjobb epizód, nem dobtam tőle hátast, de pár epizódig még maradok, meglátjuk, mi sül ki belőle. Ha meg nem jön be, dobom, mint a Trónok Harcával is tettem.

timcsike - 2013. 06. 17. 21:40

A konyv egy ponyva, tortenelmi koritessel, noknek. Azt hiszem ezzel mindent elmondtam, a Tronok harca nyomaba se erhet, de valoszinuleg nem is akar, helyen kell kezelni a dolgokat, es monden rendben lesz. Meg fogem nezni, neha a noies oldalamat is ki kell elegitenem, kivancsi vagyok hogy sikerult a regenyt mozgokeppe varazsolni. ;)

galocza - 2013. 06. 17. 22:10

szerencsére megnéztem az előzetest (amit nem szoktam) s abból remekül kiderült, hogy itt ömleni fog a nyál bőséggel.
bár nekem nagyon nem kenyerem, a készítők senkit nem vertek át, lehetett tudni, mire lehet számítani.

Lemoni - 2013. 06. 17. 22:10

Amikor a 40. perc környékén másodszor lihegett bele a nő a kamerába rémálomból ébredve, kiszórtam az egészet a kukába, kevés klisét utálok annyira, mint az ilyen rémálmos ébredést. Én naiv hülye, még azt mondtam múltkor, ez mennyivel ígéretesebb sorozat, mint amilyen a Reign lesz. Hát jól pofára estem. Ez még CW-s sorozatnak is harmatgyenge lenne, nem BBC-nek. Ráadásul a főhősnő is nagyon irritáló. A történelmi kort sem érzem a kidolgozásban, olyan, mintha mai fiatalok jelmezekben “film a filmbent” forgatnának szórakozásból vagy unalomból. Nagyon csalódott vagyok :(

CyClotroniC - 2013. 06. 17. 22:17

Lemoni: Igen, a “savval maratott” esküvői ruhában teljesen olyan volt, mint Prepon a 70s Showból. :D Azért nem lovagoltam csak ennyit az írásban a várjátékokra hajazó jelmezeken, mert élesebb sztorival és karakterekkel ezt a külcsín dolgot simán tudnám félvállról venni.

galocza: Nem is érzem magam átverve, csak gondoltam, hogy a nagy érzelmességet stabil lábakra állítják meg, meg hát a trailer a pilothoz képest fényévekkel intenzívebb volt. Ha megnéztem volt a két pár perces jelenetet, na akkor tudtam volna előre, hogy ez gáz lesz, de azt direkt nem akartam. :)

pippa - 2013. 06. 18. 09:15

Ismerős a történet: én ennek egyszer könyvben nekifutottam, aztán kb. a 20. oldalig bírtam, pedig könyvet ritkán hagyok félbe. Csöpögős volt, mint egy Romana füzetes regény, ha ez mond valakinek valamit :)) Az én sorozatom nem lesz, az biztos.

vidor - 2013. 06. 18. 13:37

Elolvasva a kritikát és a véleményeket, bele se kezdek, pedig szemeztem ezzel a sorozattal, mert valami jó kis történelmi politikai/ármánykodós drámát vártam tőle, kidolgozott karakterekkel. De ha csak nyál van, köszönöm nem, pedig lány vagyok, de egy ilyen sorozatban pont nem ezt keresem – sőt igazából egyikben sem. Kell lennie egyensúlynak, ami elnyomja a piros szívecskék fullasztó tömegét.
Hát úgy látom a véleményeket olvasva, hogy ennek az egész a közelébe sincs az én elképzelésemnek xD – tényleg ebből inspirálódott Martin? Nehéz elképezni, már csak azért is, mert az ő regényeiben a romantika háááát nem nagyon van jelen (szerencsére :D) – vagy legalábbis csak éppen annyira, amennyire kell, és az sincs túlcifrázva.

CyClotroniC - 2013. 06. 18. 13:58

Maga a Rózsák háborúja (York vs Lancester) adta az alapot, nem ez a mű. Ez eleve később is íródott. Amennyire utánaolvastam, 2009-es az első regény, és évente írt hozzá egyet azóta.

Assa - 2013. 06. 18. 14:05

“tényleg ebből inspirálódott Martin?”

Nem pont ebből az egyetlen eseményből, hanem a rózsák háborújából úgy egészében.

Kíváncsi voltam erre a sorozatra, de az első rész borzasztóan gyenge volt. Kapkodó szerelmi szál (más meg nem is igazán történt a részben), szürke, sótlan párbeszédek, ellenszenves vagy érdektelen karakterek. Még egy 1-2 epizódot várok, hátha javul, de egyelőre hatalmas csalódás.

vidor - 2013. 06. 18. 15:23

Ja, így már van értem :) Lancester->Lannister – khm, na igen, gondolhattam volna :D

vidor - 2013. 06. 18. 15:32

*mm így már értem

verogirl - 2013. 06. 18. 18:29

szuper vérszegény volt. az elejét (k az első 25-30) percet rendesen néztem de utána már csak csavartam. lány létemre marhára zavart ez a béna romantikázás (pedig néha olyan szennyeket is tudok imádni… :D)max irons ide vagy oda ez nem az én sorozatom. Azt hittem hogy kb olyan lesz mint a másik boleyn lány (az könyven és filmben is tetszett). de azért még nem írtam le, majd megnézem a második részt is és akkor elválik.

KaylaHam - 2013. 06. 18. 20:56

Picit én is csalódtam az első epizódban, valahogy az előzetes alapján többet vártam volna. Mondjuk még így is egy erős 6-os volt a pilot, ami nem is rossz kezdés. Egyetértek abban, hogy elég lányos az egész, be kell vallanom nekem is csak Max Irons miatt került fel a nézendők listájára. A szerelmi szál ennek ellenére nem tetszett, olyan nem is tudom giccses volt számomra. Meg egy picit azért engem zavart, hogy majdnem megerőszakolják a csajt, de egy napra rá már megint dúl a szerelem. O.o
Nekem eddig bejött a sorozat, maradok még a további részekre bár ebben nagy szerepe van Maxnek, meg Elizabeth anyjának. Utóbbi jó kis szereplőnek látszik :D

timcsike - 2013. 06. 18. 22:14

Megnéztem a pilotot, azt nem lehet rá mondani, hogy nem volt könyv hű, minden pontosan ugyanúgy történt ahogy a könyvben is. Maga a regény Elizabeth szemszögéből íródott, nőként hogyan éli át a háborút, hogyan éli meg a férje távolléteit. Ennek ellenére lesz erezd el a hajam, úgyhogy nem érdemes még idő előtt elkaszálni a sorozatot szerintem. Tudtam mire számítsak ezért nekem nem volt nagy csalódás az első rész, a könyv is amolyan “napozás közben olvasok valami könnyűt, és nem baj ha közben bealszok” kaliberű volt, szóval a sori is nyári limonádénak jó lesz. :)

barátfüle - 2013. 06. 19. 16:02

Nekem ez jó lesz nyári limonádénak. :)
(és most elolvastam timcsike kommentjének végét és rájöttem, hogy plágiumgyanús vagyok) :D

Csilla0422 - 2013. 06. 20. 22:03

Nem egy rakétakilövés volt, de nézhető a sorozat. A pilot meg szerintem nagyon jól bemutatta, hogy mire lehet számítani.
A nyáladzásból egy picit visszább vehetnének, ha több intrikát nyomnának, egész jó is lehetne. A két nászasszony és Warwick tűnik intrikusnak.
Kíváncsi vagyok, hogy mennyire követik a történelmi szálat és meddig jutnak el. A brit történelem meghatározó alakjai.
Azért a Starz-os verzióba belenézek.:D

bananana - 2013. 06. 23. 01:03

Szerelmes-lányos, de szerintem nagyon jó. Olvastam a könyvet, sokkal rosszabbra számítottam. Tényleg elég szappanoperás, hogy kiállt az útszélre, belészeretett a király és elvette, de elvileg tényleg “így történt”, a törikönyvek szerint legalábbis. az írónő egyébként történelemprofesszor, a sztori teljesen hiteles, csak a románcot és a mágiát adta hozzá (eladható könyv), mivel arról nem szólnak az 1400-as korabeli feljegyzések, hogy hogyan lihegtek. egyébként a történet előrehaladtával folyni fog rendesen a vér, ha emiatt aggódtok.

KaylaHam - 2013. 06. 24. 18:23

Végre kezd beindulni a történet. meg is lepődtem, hogy az első részhez képest mennyire bedurvultak az események a második részben. Elizabeth végre kezd királynőként viselkedni, az anyja pedig még mindig hatalmas karakter. Ez a mágiás dolog is tetszett, kíváncsi vagyok menynrie lesz hangsúlyos a folytatásban. :D

Furaha - 2013. 06. 24. 20:57

Azért szerintem inkább ne terjesszük azt a mítoszt, hogy Philippa Gregory történelmileg hiteles, mert éppen ellenkezőleg. Igaz, hogy magát szereti “történészként” aposztrofálni, de csak annyira az, amennyire én, azaz semennyire. A nő 18. sz.-i irodalmat tanult, csak ez nem hangzik olyan jól. Ha angolul utánanéz az ember, hamar rájön ráadásul, hogy minden kicsit is számító valódi történésznek kis túlzással a haja égnek áll Gregorytól, annyi hülyeséget terjesztett el történelmi ténynek hazudva. A hitelesség nála azt jelenti, hogy keres egy történelmi forrást, amely jól illik az aktuális elképzeléséhez, ami rendre a lehető legszaftosabb, legszenzációsabb történelmi pletykát, rágalmazást etc tartalmazza, majd ezekre hivatkozva azt mondja, hogy de hát ezek történelmi tények. Hogy a jelentős történészek 99,99%-a azt mondja, hogy az a forrás nem hiteles, nem lehet rá valójában építeni, az neki nem probléma.
Semmi baj Philippa Gregoryval, amíg a helyén kezelik. Nyári limonádénak tökéletes fikciókat ír, de történelmileg egyáltalán nem hiteles író, bármennyire is erőlködik, hogy ezt a hamis képet hitesse el.

Nella - 2013. 07. 10. 22:44

Én is olvastam, hogy a történelmi része a regénynek, és így a sorozatnak igencsak támadható és hiteltelen.
Én az első részt láttam, tervezem megnézni, de szerintem áttekeréses megoldás lesz. De mindenképp megnézem.

Neoprimitiv - 2013. 08. 20. 20:11

A BBC elkaszálta a sorozatot, ennyi volt.

mandria - 2017. 04. 22. 08:28

Sziasztok!
Bevallom elkezdtem, és hasonló véleménnyel voltam….úgyhogy abba is hagytam.
Most kezdődik a “The white princess” ami nekem nagyon tetszett kezdetnek…így nekiláttam ismét a The white queen”-nek…szerintem a 3.-4. résztől nézhetővé vált…de az eleje tényleg tinilánysorozatnak imponált…Szerencsére tetszett az amerikaiaknak igy lett folytatás…kíváncsi vagyok majd mi lesz a véleményetek róla..

Ide írd


kötelező

(kötelező, de nem adjuk ki senkinek)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz