login |

Glee: vége a 4. évadnak – írta cyborgwings

2013. 06. 18. 14:53 - Írta: vendegblogger

25 hozzászólás | kategória: 2012/13 finálék, kritika,

– We believe that what we are now calling The Brittany Code will go down in history as the most important scientific breakthrough of the 21st century.
– Oh my god, that is totally amazing. I thought you were gonna tell me I was an idiot and that’s bullying and I don’t tolerate that.
– Brittany, it’s possible that you may be the most brilliant scientific mind since Albert Einstein.

Azért ezt az idézetet választottam a kritika elé, mert szépen fölvázolja szerintem, hogyan is működött ez az év a Glee írói és nézői szempontjából. Előbbiek firkálgattak ezt-azt a táblájukra, utóbbiak pedig minden egyes epizód előtt izgulhattak, hogy vajon hülyének nézik-e őket vagy zseninek. Nos, úgy esett, hogy többnyire inkább bambán pisloghattunk, mert bizony nagyon komolytalanul sikerült a minőséghez hozzáállniuk a készítőknek.

Sokszor, sok helyen elmondtam már én is, és sokan mások is, hogy ez a Glee már nem az a Glee. Nagyon régóta. Rengeteg néző intett búcsút az egykor “kasszasiker” zenés sorozatnak – a folyamatosan csökkenő nézettségi adatok és a junkie-berkekben egyre sűrűbb negatív hozzászólások, valamint személyes kaszák is jól mutatják, hogy sokak szemében rossz irányt vett a sorozat és nagyon úgy tűnik, nem is sikerül újra megtalálni a régi hangot.

Idén újítani próbáltak, két helyszínen fűzték tovább a szálakat, mivel a már leérettségizett karaktereket nem akarták elengedni. Jómagam egészen mostanáig nem tudtam eldönteni, jól tették-e. Persze így jó eséllyel tartottak meg olyan nézőket, akik szemében Rachel, Kurt, Finn vagy akár Santana nélkül mit sem érne a Glee. Én mégis úgy látom, hogy ez a Lima – New York páros nem működik jól egymás mellett. Nem érzem a kohéziót, hiába a szomszédolások a két helyszín között, olyan, mintha két külön sorozatot akartak volna egymásba erőszakolni. Talán jobban jártak volna egy spinoff-próbákozással.

Kaptunk néhány új szereplőt is a Glee klub távozó tagjait pótlandó, de sajnos az egész éves teljesítményükre visszagondolva azt kell mondanom, súlytalanok lettek, valahogy nem elég szerethetők, nincs meg bennük az a bájos, butácska faktor, ami az “első generációt” – legalábbis még a kezdetekkor – olyan közelivé tette. És ha már butácska, mindjárt újra elővenném Brittany-t, aki mostanra erőltetett, túllihegett és kevéssé poénos árnyéka lett egykori sokat idézett, remek egysorosokkal tűzdelt önmagának. Így múlik el a világ dicsősége, mondhatnánk, s így múlt el vele a Glee fénykora is. Szürkébbé váltak a sztorik, a szereplők és a zenék is.

Hol van már az a régi, megunhatatlan tracklist az első évadból, amit mind a mai napig nagy örömmel hallgatok? Akkoriban nemcsak új előadókat, dalokat ismertem meg a sorozat által, hanem újraértékeltem korábban nem kedvelt számok tetszési indexét is. Most pedig? A legtöbb mai slágert gyakorlatilag minden változtatás nélkül, minden különösebb koreográfia vagy történeti összefonódás nélkül, “essünk túl rajta”-jelleggel énekelik el, mintha valami karaoke bár felvételeit látnánk. Nem tesznek hozzá igazi pluszt, legtöbbször még a kórus adta lehetőségeket sem használják ki, pedig az mindig erőteljes produkciókat hordozott magában.

Én például – és a kommentek alapján nem vagyok ezzel egyedül – az utóbbi időben inkább átpörgetem a dalokat, mivel sokszor egyszerűen az epizódok legrosszabb pillanatait hordozzák magukban, ráadásul egyre inkább rákaptak a készítők arra, hogy random módon, afféle musicales stílusban, tulajdonképpen funkciómentesen fakasztják dalra a szereplőket. Spoilerekkel folytatom a tovább mögött.


Az eltúlzott ostobaságok, amik az 1. évadban még bájosnak hatottak, mostanra inkább csak fejcsóválásra késztetnek, hogy miért is nem vagyok elég erős és hagyom ott a sorozatot. Gondolok itt például a Rachel – Brody – Finn és a Finn – Emma – Will háromszögre. Utóbbira szavak nincsenek, mennyire erőltetett elképzelés volt, ráadásul ez végigvonult a csókjelenettől az esküvő meghiúsulásán át a Finn – Will-féle haragszomrádiggal bezárólag a teljes történetszálon.

Az pedig, hogy Brody-ból prostituáltat csináltak, már csak azért is ijesztő, mert ezek után mi jöhet még? Rejtélyes gyilkosság? Vagy mivel szeretnék megfejelni és “izgalmasabbá” tenni a sorozatot vajon? Elvégre már kvázi orgiában is gyönyörködhettünk, amikor minden párocska egy-egy hotelszobában végezte, csak mert jó volt a buli. Nem azért fanyalgok, mert prűd vagyok, hanem tényleg szörnyen hiányzik az a kedves, ártatlan, aranyos sorozat, amit az elején megszerettem és még ennyi csalódás után sem ereszt.

Volt is egy visszaemlékezős epizódunk idén, ami még inkább kiemelte, mennyire elromlott itt valami. Először kiakadtam rajta, hogy miért másolnak le teljes jeleneteket az első évadból, később jöttem csak rá, hogy tulajdonképpen funkciójuk volt, nosztalgiázni hívtak. Amikor Rachel elénekelte újra a Don’t stop believin-t, akkor el is morzsoltam egy könnycseppet a szemem sarkában, mert bár nem kifejezetten az én szám íze szerint tette meg az utat, de mégiscsak eljutott a legnagyobb példaképe egyik legismertebb szerepének, a Funny Girl-nek a válogatására. Szép volt ez a jelenet és igazán megható.

És ha már nosztalgia, akkor mindenképp említésre méltó az idei évad legtutibb része, a Guilty Pleasures című, ami nagyon-nagyon hosszú idő után újra elővarázsolta azt az igazi, hamisítatlan Glee feelgoodságot. A fő attrakció nekem a Wham-feldolgozás volt, álljon itt egy kis fotómontázs belőle:

De előkerült Barry Manilow-tól elkezdve a Spice Girls-ön át a Mamma Miáig sok minden:

Még egy igazán említésre méltó epizódja volt ennek az évadnak, mégpedig a Shooting Star, amelyet mgitta foglalt össze akkoriban, és amiről elég parázs vita alakult ki a téma és a megvalósítás miatt egyaránt.

Rátérve végre a fináléra, azt kell mondanom, hogy ilyen jellegtelen, semmitmondó zárással ritkán szembesülhetünk. Annyi pozitívuma volt a dolognak, hogy a Regionals talán valamivel kellemesebbre sikeredett, mint annak idején a teljesen súlytalan Sectionals (amiben Quinn karakterét szerencsére képesek voltak újfent megcsúfolni az írók. Ez a hobbijuk, most már biztos).

Persze kaptunk ismét egy acapella kórust, nehogy hiányérzetünk legyen, illetve egy egész jó, a Vocal Adrenalinhez hasonlóan dinamikus csapatot, akik igen remek hangulatot teremtettek a dalaikkal. Külön öröm volt számomra, hogy a tavalyelőtti The X Factor UK nyerteseinek, a Little Mixnek a Wings c. számát is hallhattuk tőlük, nagyon büszke vagyok a csajokra.

Maga a New Directions is jó zenéket kapott erre a versenyre, bár aránylag kellemetlen volt szerintem, hogy már megint bepróbálkoztak egy saját dallal, ami ráadásul rém gagyi is volt, de hát ez nyilván ízlés kérdése, biztos sokaknak tetszett. A béna, le-fölrohangálós „koreográfia” pedig lassan a védjegyükké válik, úgyhogy erről már kár is beszélni.

Fiúk, lányok, Marley:

A hosszasan húzott Katie-szál sajnos a lehető legbénábban végződött, de még mielőtt Ryder kiakadhatott volna magán Unique-on, volt szerencsénk egy idegrohammal egybekötött követelőző szembesítéshez is a próbateremben. Hogy mondjam… nagyon szerencsétlenül alakult az összes új szereplő karakterizálása, elmélyítésről pedig nagyrészt szó sem volt, hiszen szétforgácsolódott a szezon a Lima – New York tengelyen.

Az izgalmakat egy újabb lány fiúkérés tervével igyekeztek fenntartani a következő évadra a készítők, de aránylag kétlem, hogy bárki is lerágta volna azóta a tíz körmét, hogy mi lesz ebből. A sorozatot már nem követők, de azért kíváncsiságból a hosszas irományomban idáig jutók kedvéért álljon itt emlékül, hogy idén nyáron Blaine és Kurt újraegyesüléséért szurkolhatunk.

Aztán volt még itt az elején egy nagyrészt funkciótlan Rachel-jelenet, ahol is jó szokásához híven könnybe lábadt szemekkel énekelt az újabb kör meghallgatáson a Funny Girl főszerepéért.

S mivel idén Brittany is búcsút intett a McKinley-nek, s Heather Morris terhességére való tekintettel valószínűleg a sorozatnak is, ezért a tömör gyönyör jegyében az epizódba kettő Fondue for Two-szösszenetet is beleszuszakoltak az írók. Itt éreztem végképp azt, hogy ez az egykor fénylő karakter valóban csúfos véget ért. Mégis összeszorult a torkom, amikor a verseny után egyedül ült a lépcsőn, hiszen volt idő, amikor nekem is a kedvenc szereplőm volt.

Noha a díjátadókon nyomokban még mindig jelen van és a fan site-okon rendületlenül tarol a Glee, azonban a korábbi lelkes rajongók száma a Junkie-n is igencsak megcsappant. A sorozat, amelyet egykor minden héten kibeszéltünk, ma már csak árnyéka önmagának kommentszámban is.

Ettől függetlenül aggodalomra semmi ok, a Fox egyszerre két évadot rendelt be idén, így az 5. és a 6. szezon is biztosan rendelkezésünkre áll majd, kinek nagy örömére, kinek további önkínzásra és hitetlenkedésre, hogy mivé vált az egykori favorit.

25 hozzászólás Ne habozz!

mgitta - 2013. 06. 18. 15:39

Jaj, jó, hogy írt valaki kritikát, én még anno jeleztem, hogy megírom, de pont akkor lett munkahely-váltásom és nem gondoltam, hogy ennyire el leszek havazva. Na de ennyi OFF elég.

Nagyrészt egyetértek a kritikával, főleg, amit a fináléról írtál. Igen, megosztott, hogy kinek mi jött be, nekem a New Yorkos szál összességében jobban tetszett (kár, hogy nem lett spinoff). Összességében egy elég érdektelen évad lett, talán egy fokkal jobbnak érzem a 3.-nál, de ezt talán két zseniális jelenet teszi (Rachelnek a régi énjével való duettje, valamint a Finn féle szeret-nemszeret).
Szörnyű, hogy Brittanyt mennyire kiherélték, de talán ez annak az oka, hogy lehet, hogy a karakterében az egysoros beszólásoknál sokkal több nem volt, igazán nem tudtak neki mélységet adni, sőt, kifejezetten ellenszenves lett számomra a végére.
Nekem túlságosan random volt, ahogy a régi szereplők megjelentek a suliban, néha egyszerűen nem láttam értelmét, hogy miért vannak ott.

A Kurt-Baine szálhoz annyit, hogy amíg a fansite-ok rajongóinak ők az egyik álompár, addig annyi bőrt fog róluk Ryan Murphy lehúzni, amennyit nem szégyell. És még annyit a népszerűségéről, hogy a leginkább látogatott fanfiction.net oldalon magasan a legtöbb fanfiction írás sorozat kategóriában a Glee-ből van (84ezer környékén), míg a 2. helyen ha jól emlékszem, a Star Trek áll 50000-rel.

Cápi - 2013. 06. 18. 16:44

Jó írás lett, minden ponjtával egyet értek. Ez a Glee bizony már nem az a Glee. Nagyjából csak a New York-os szál szerethető, de kizárólag a Santana-Rachel-Kurt trió miatt, minden más kínszenvedés. Főleg a Katie-s zál volt rémálom, alapból ez a transzi vagyok de most akkor lány aztán fiú aztán most mivan téma már az agyamra ment. Ennyire ne tolják már az arcomba a témát. Én azért maradok a folytatásra, túlságosan guilty pleasure.

LoGi - 2013. 06. 18. 16:55

Én két részletben daráltam az évadot, azt hiszem először első résztől a 8-ig, majd hosszú szünet után az évad végéig. Amit megemlítenék az az, hogy az idei évad írói, vagy bárkik akiknek volt beleszólásuk abba, hogy hogyan alakuljon az évad története, azok ássák el magukat 256 km mélyre, mert olyan sok baromság volt. Szörnyű mit műveltek a szereplőkkel. Az évad során mindenkivel csináltattak/mondattak hatalmas kreténségeket, és semmi eredetit nem tudtak kitalálni. Összességében a dalok se voltak annyira jók, mint a korai évadokban, mert minden részbe becsúszott kb egy teljesen unalmas, felesleges dal.

Eper - 2013. 06. 18. 17:17

Az biztos, hogy idei évad nem sikerült a legjobban. Voltak mélypontjai, és bizony párszor elgondolkoztam azon – főleg az évad első felében –, hogy szüneteltetnem kéne a sorozatot. A téli szünet után szerencsére változott a helyzet, és szerintem kezdtünk jó részeket kapni (Naked, Feud, Guilty Pleasures, Shooting Star), plusz a köztes epizódok se voltak annyira rosszak.
Az évad során nagyon sokszor éreztem azt, hogy nem megy ez a két szálas történetmesélés, hogy nagyon sok már a szereplő, és pont ezért voltak olyanok, akiket csúnyán elhanyagoltak a készítők. De remélem, hogy jövőre már csak fél évet kell kibírni ebben a felállásban, és a hosszú szünet után csak New Yorkkal folytatják tovább.
Persze a készítőket ismerve sok jóra nem számítok a következő évadok kapcsán, de a reménykedni azért még lehet.

Piemaker - 2013. 06. 18. 17:39

Ha sok a negatív visszhang akkor talán a készítők is változtatnak a formula egyes részein.
Legalábbis remélem,mert én még nézem a sorit.
Az új karakterek tetszenek,viszont a kritika is helytálló sajnos.

Okonel - 2013. 06. 18. 17:49

Én a 11. résznél döntöttem úgy, hogy kész vége, elfogyott a türelmem. Egyszerűen átlépett egy olyan tolerancia küszöböt a sorozat, amit még nem igazán sikerült más show-nak elérnie: instant kasza volt. Sokáig érleltem, de ott már tényleg elég volt.

A kritikához: nagyon jó írás lett, szépen összefoglaltad az egészet. Viszont ahogy elnézem, abszolút nem bántam meg a kaszát, és azt kell mondanom, hogy a jövőben sem fog már érdekelni ez a sorozat. Kár érte.

cyborgwings - 2013. 06. 18. 18:24

mgitta: igen, első körben arról is akartam pár szót ejteni, hogy például mercedest mennyire szerencsétlenül hozták vissza, teljesen kilógott a sorból, pedig tök érdekes is lehetett volna a lemezszerződéses szála. érthetetlen, hogy képesek mindent ilyen szinten elszúrni, de tényleg. na szóval, aztán ezt már inkább kihagytam, mert így is szörnyen hosszú lett, mondom, nem is fogja végigolvasni senki.
vártam amúgy, hogy jön az írás róla, aztán olyan nagy volt a csönd, hogy fölajánlottam a szolgálataimat. :)

Okonel, Cápi: köszi, ez igazán jólesik, igyekeztem. :)

nem akartam már nagyon belemenni külön a karakterek véleményezésébe, de unique különösen sok volt idén, főleg ha azt veszem, hogy még csak nem is különösebben tehetséges az őt alakító gyerek. egyetlen jó pillanata volt számomra, amikor a győzelem hevében összeölelkeztek ryderrel és utána hülyén néztek egymásra – az jól megy neki, úgyhogy eladta a jelenetet. :D
a többiek meg tényleg beleszürkültek a hétköznapokba, nem tudok gyakorlatilag senkivel kapcsolatban igazán emlékezetes jelenetet fölemlegetni, leszámítva talán corey remek alakítását annál a szeret – nem szeret jelenetnél, amit mgitta is megemlített. talán a legjobbja volt, amit valaha nyújtott. oszt’ ennyi.

kár. tényleg nagyon sajnálom és sokkal szívesebben ömlengtem volna. azért nézem már csak, mert még mindig remélem, hogy valahogy sikerül visszakanyarodni ahhoz a bizonyos hangulathoz, amit az elején letettek az asztalra murphyék.

Cápi - 2013. 06. 18. 19:01

Ja és várom a Lost Girl-ös kritikád, ha jön ofc ;)

cyborgwings - 2013. 06. 18. 19:18

hát khm… kicsit el vagyok maradva azzal, még mindig a 2. évad közepén vergődöm, de nem tettem le róla, előbb-utóbb lesz belőle valami. :)

Willow - 2013. 06. 18. 20:03

Nagyon jó a kritika.

Nekem ez az évad jobban tetszett, mint az előző (számomra az volt a Glee mélypontja), ugyanakkor nagyon rapszodikus volt, ahogy a kritika is írja. Voltak jó részek, jó ötletek, jó jelenetek, ám voltak nagyon szerencsétlenek is, erőltetett történetszálak, összecsapott próbálkozások. Nekem az évad felütése jött be a legjobban, az első felében úgy éreztem, hogy bár ez a Glee már nem AZ a Glee, mégis visszatalált ahhoz a feelgood hangulathoz (még ha más úton is), amiért régen annyira megszerettük. Külön frissítőnek éreztem a két szálon futó eseményeket, az új csapat ötletét, és a régi szereplők visszaköszönéseit. Nekem ez a 3. évad után nagy meglepetés volt, és örömmel vártam ismét az új részeket, ám ahogy haladtak az epizódok, kezdett szétesni a dolog. Nem mondom, hogy rossz évad volt, mert számomra több emlékezetes része is volt (én is a Guilty Pleasures-t emelném ki, illetve a Glease is nagyon tetszett), de tény, hogy már messze van az első két évad varázsa, noha én nem bántam, hogy a New York-szálat behozták, és a régen megkedvelt szereplőket új kihívások, érettebb helyzetek közepette is láthattuk. Szerintem ez önmagában jó ötlet volt, és megújította a sorozatot (mégsem maradhatnak örökké 16 évesek), viszont az új szereplők tényleg súlytalanok lettek, és egészen felejthetők. Jól indult az évad, de egyre kevesebb kohézió volt benne, és lassanként széthullott.

Én mindenképp maradok, mert szeretem a Glee-t, és közel sem tartom olyan rossznak, hogy kaszáljam (a 3. évadban inkább volt ilyen érzésem). De tényleg egyenetlen lett a minőség, és őszintén kíváncsi vagyok, mivel fognak legközelebb előrukkolni. Örülök, hogy Brittany nem lesz többé, én is szerettem régen, de valóban, nagyon elrontották… Számomra az ő szála nem tükrözi a teljes sorozat minőségét, mert sok karaktert most is nagyon szeretek, de tény, hogy amit műveltek vele, nagy mellényúlás volt, és kár érte. Ebben valószínűleg mindannyian egyetértünk.

Cathy07 - 2013. 06. 18. 20:14

3. évad eleje óta nem nézem a sorozatot, pedig nagyon-nagyon szerettem régen. Napokban viszont belebotlottam a Creep feldolgozásba és konkrétan szenvedtem, hihetetlenül gáz volt. Rachel affekta stílusa annyira elüt az egész számtól, hogy az döbbenet.

Gabor28 - 2013. 06. 18. 20:45

Igazából nem jellemezném az évadot, mert mindent elmondtak előttem.
Viszont itt a képekről jutott eszembe, hogy Katey Sagal twitterén láttam kiírva, hogy szerepelni fog, én meg tökre örültem, vártam, hogy mit fog énekelni, mert szerintem írtó jó hangja van a nőnek, erre ez volt a szerepe? 5 sor? Erre behozhattak volna bárkit az utcáról. Nálam ez volt a legnagyobb csalódás.

winnie - 2013. 06. 18. 21:11

Ismert nev sokkal nagyobb meglepetest okozhat kisebb szerepben, cameoban, nem? Meg a karakter fontos, nem csak a sorok szama alapjan kell castingolni. (Ki tudja, talan lett volna meg jelenete, csak kivagtak:?

Hunnenkoenig - 2013. 06. 18. 21:13

Meg csak a 4.? Nekem ugy tünik, hogy egy örökkevalosag ota toljak a pofamba ezt a szart…

cyborgwings - 2013. 06. 18. 22:05

azon gondolkodtam közben, hogy a fansite-ot vajon miért írtam külön, de a wikipedia szerint lehet úgy is, úgyhogy megnyugodtam. igen, ilyen hatalmas problémáim vannak. :D
illetve, winnie, kijavítanád kérlek a “lányfiúkérést”, hogy a lány legyen áthúzva, ahogy eredetileg is írtam? bazi idiótán néz így ki. :) köszi!

Willow: köszi neked is. :)
nekem amúgy nem az a bajom, hogy továbbléptek egyes szereplők terén, hanem ugye, eredetileg úgy volt, hogy új generáció lesz, mint pl. a skinsnél is divat, de berezeltek, aztán mégis meghagytak pár emberkét és valahol itt szét is esett az egész, mert érdekes módon hiába volt idejük dolgozni az új koncepción, mégis szörnyen erőltetett maradt, ráadásul nemcsak a kezdetekre, hanem tkp. egész végig. ezért írtam és gondolom úgy, hogy talán szerencsésebb lett volna egy spinoff, mert egyébként lehet, hogy abban a formában szívesen néztem volna racheléket az új életük küszöbén, szárnypróbálgatások, miegyebek során, de ez a hibrid… ez valahogy mellément.

Eper - 2013. 06. 18. 23:44

cyborgwings: Egyetértek veled a Spin-off dologban. Tényleg jobb lett volna, ha megvalósul az eredeti tervek szerint, de sajnos nem lesz :( Pedig a csatorna is szerette volna, még télen is volt szó róla valami FOX-os rendezvényen, de akkor Murphy, Brennan és Falchuk kategorikusan kijelentette, hogy ők meg nem készítenek. Viszont Ryan mostani nyilatkozatai alapján úgy tűnik, hogy hamarosan búcsút intünk a hibrid létnek – gondolom az ötödik évad közepén esedékes ballagás után -, hogy egy vonalon folytatódjon a sorozat. És valamiért nagyon úgy érzem, hogy nem a Lima szál marad.
Persze amit Mr. Murphy nyilatkozik, annak néha a fele se teljesül, majd most meglátjuk mi lesz a helyzet.

beci4 - 2013. 06. 19. 00:36

Nagy Glee-fan voltam/vagyok, de sajnos egyet kell értenem a kritikával. Elég szerencsétlen lett ez az évad (is). Néha már annyira gagyinak érzem a sorozatot, hogy nem értem, miért szerettem bele az első évadban és hogy miét tart még. De néha-néha tud olyan pillanatokat hozni, ami miatt szemet hunyok a hibák fölött és kitartok a széria végezetéig. Ami meglepő módon nem mostanság lesz, hisz a 2 évados berendelés miatt képernyőn lesz még egy darabig. Nem tudom, elég nagy bátorságra/hülyeségre vall, hogy ennyire lecsökkent nézőtábor mellett képesek voltak rögtön 2 szezont rendelni belőle. Na mindegy, ezen már túl vagyunk.
Számomra emlékezetes részek az iskolai lövöldözés, illetve a Regionals. Bosszant, hogy nagyon buta irányba vitték el a produkciót, egyes jelenetek szerintem már a kisgyerekek körében is szánalmat válthatnak ki, nem szórakoztatást…
Remélem, a következő évad kicsit komolyabb, élvezhetőbb, összeszedettebb lesz, mert nekem is hiányzik a régi Glee. :(

O_Green - 2013. 06. 19. 08:09

Mivel nekem “az a Glee” sem igazán tetszett, de azzal még elvoltam, “ezt a Glee-t” sajnos muszáj volt kaszálnom.
Szóval a kritikára még csak bólogatni sem merek, mert kb. 2 megtekintett résszel ebből az évadból, nincs sok jogalapom. Majd esetleg nyári darában lepörgetem… Ha nagyon unatkozom.

cyborgwings - 2013. 06. 19. 12:12

drágám, szerintem inkább ne unatkozz annyira! :)
még az eleje valamivel elfogadhatóbb is volt, szóval ha már ott sikerült kaszálnod, akkor jobb is, hogy nem láttad a többit. egyedül a guilty pleasurest ajánlom, az tényleg szuper lett – bár lényegében szintén karaoke jellegű, de ha szereted azokat a számokat, akkor itt pont elfér – és szerintem jó szappanoperákhoz mérten nagyon nem is leszel elveszve a köztes történések hiányában sem.

TaDummy - 2013. 06. 19. 20:32

“lányfiúkérés” ezt nem így fogalmaztam volna.
A kritikával nagyrészt egyetértek, az utolsó rész egyszerűen rémrossz volt, utána egy ideig sokkban voltam hogy ezt valaki is jó fináléötletnek gondolta. A saját szerzemények szintén szörnyűek voltak ebben az évadban (kezdem azt hinni hogy ez “Marley” stílusa) és szerintem ezzel a rajongók nagy része is egyetért (csak youtube kommentek alapján). Brittanys dolog nem olyan meglepő volt, annyira nem is zavart, inkább csak az hogy köré egy finálét építettek.

A New Yorkos jelenetek maradtak elviselhetőek a vége felé. És Santana, akiért annyira nem voltam oda eredetileg, de mostanában az egyetlen normális karakternek tűnik, meg az egyetlen aki jó számokat kapott. A részek közül a Guilty Pleasure jó volt, de például az akusztikusat mennyire elcseszték, az hihetetlen (pedig ebben van potenciál, annak ellenére hogy fényes nappal valahogy nem láttak zseblámpa nélkül az iskolában).
Ami még nagyon irritált az Tina faghag szála volt, amiben konkrétan azt akarták, hogy szimpatizáljunk amikor a zaklatás határán mozgott amit csinált. Meg ez a dolog azzal hogy mindenkinek van egy elrendelt párja akivel ők “endgame” és teljesen normális, sőt romantikus, ha olyan szövegeket mondanak mint hogy “Stay away from my future wife”. Az hogy karaktereket lebutítanak hogy ne tűnjön fel mennyire nem szánták őket eredetileg fiatalabbnak mint a másikat (Blaine(és a zselé)), szintén zseniális. A nagyon elfogadó sorozat és slut-shaming kapcsolatát meg inkább meg sem említeném.
Új karakterek közül, talán Kitty nem kifejezetten zavaró. De talán az őt játszó színésznő miatt aki egyébként nagyon szimpatikus.

Nem tudom hogy tovább fogom e nézni, de ha igen az inkább fanfictionök (amik általában messze túlszárnyalják a sorozatot), tumblr és rajongók miatt lesz, meg amiatt, hogy unatkozom.

KellyMonroe - 2013. 06. 20. 15:55

Köszi a kritikát, már vártam, és nagyon jó lett :)
Az évadról nem sokat írnék, mivel valóban elég hullámzó volt, és sokan már leírták az én véleményemet is. Sokakkal ellentétben én nem örülnék egy csak NY évadnak, mivel nekem a Glee még mindig a kórusról szól elsősorban, és kis kreativitással tök jó sztorikat lehetne írni nekik még most is. Nem hiszem el pl., hogy egy országos bajnok showkórus-csapatot nem hívnak sehova fellépni. Simán lehetne néhány részt egy-egy ilyen fellépés köré építeni, kimozdulnának végre a saját kis közegükből, és nem csak az üres előadóteremnek, Mr. Shue-nak meg egymásnak énekelnének. Vagy szervezhetnének közös programokat, mehetnének nyaralni, bulizhatnának együtt, mutathatnák őket otthon is, meg ilyenek, és akkor elhinném, hogy a kórustermen kívül is van életük, és hogy egyébként is jóban vannak.
Elég nagy gond pl. az, hogy rengeteg a szereplő. Ami főleg azért van ugye, mert a szabályzat szerint min. 12 főnek kell lennie egy kórusban, és persze a leérettségizett szereplőket is meg akarják tartani, így pedig kénytelenek lesznek minden évben 4-5 új szereplőt behozni. A kórus létszámán könnyen lehetne változtatni, ha megváltozna a showkórus-szabályzat, és 12 helyett mondjuk 8 tagnak kellene lennie egy csapatban, de úgy is meg lehetne ezt oldani, hogy a kórus megegyezik a Cheerisosszal, és a fellépésekre kapnának tőlük táncosokat, akiknek még énekelniük se kell tudniuk, max vokálozni, és szerepelniük is csak ritkán, ezért nagyjából tökmindegy, hogy milyen karakterek. Elvégre a zenekar is ott van minden részben, mégse tudunk róluk semmit, és nem is zavarnak sok vizet. Csak mert gondolom nem az egész 5. évad fog a Nationalsig vezető két hónapról szólni, márpedig utána elballag minimum Blaine, Sam, Tina és Artie, Brittany már most kiesett, valószínű, hogy Sugar is megy az új sorozata miatt, de szerintem Joe is végzős, mivel furán jönne ki, hogy anno a senior Quinn Fabray egy sophomore-ral kavart. Sőt, most be lett lengetve, hogy Ryder is megy, bár ezt én nem tartom valószínűnek, meg nem is örülnék neki, mivel az újak közül őt sikerült leginkább megkedvelnem. Mondjuk Unique felajánlhatná, hogy kilép inkább ő, mivel miatta volt az egész balhé, és akkor még elégedett is lennék :) Annak örülnék amúgy, ha The Glee Project Lindsay karakterét visszahoznák, mint új ND-tag és valami Rachel-Santana keverék, aki kicsit felforgatná a dolgokat. De ha már kellenek új szereplők, akkor jöhetne több TGP-s is, mivel nekik már van valami kisebb-nagyobb rajongótáboruk, és szerintem voltak színészileg is tehetségesek köztük. Nem bánnám, ha felbukkanna pl. Cameron, Hannah, Marissa, Damien is visszatérhetne, Sam is kaphatna már valami sztorit, a második évadból is szívesen látnám Nellie-t, Aylint, Charlie-t, Ali is felbukkanhatna még, mivel most tudja a franc, hogy mi van vele meg Artie-val. Ja és szeretnék már egy igazán szimpatikus párt, akiknek én is tudok szurkolni, mivel engem Finchel, Klaine és Brittanna mindig is hidegen hagyott. Brittany-Samet csíptem (volna, ha több időt szánnak rájuk), Marley Ryderrel lett volna jó, de Ryder-Kitty is érdekes lett volna, anno még Quinn-Pucknak tudtam volna szurkolni, Rachel pedig Jesse-vel volt a legjobb, persze ezek közül egyikből se lett semmi.
Zeneileg is fel lehetne dobni a sorozatot egyedibb feldolgozásokkal és olyan epic előadásokkal, mint amiket az első évadban csináltak. Szóval lenne még a sorozatban lehetőség bőven, csak szerintem az írók kissé elszálltak a sikertől, és most már leszarják az egészet vagy éppen az összes fandomnak meg akarnak felelni, és ebből meg óriási katyvasz alakul ki. Kár érte.

cyborgwings - 2013. 06. 20. 16:24

TaDummy: én sem így fogalmaztam, hanem a lány át volt húzva eredetileg, de hiába kértem egy föntebbi kommentemben, winnie nem járt erre és nem javította át. majd talán most, ha látja. :)

KellyMonroe: igazad van, tényleg nagyon hiányzik a sorozatból az otthoni “légkör”. amióta kurt, rachel, finn és quinn kiestek ebből a közegből, azóta nem jutottunk be mások otthonába és már mr. shue-éknál sem sűrűn járunk, pedig az első évadban milyen jó kis otthoni jeleneteik voltak a nejével, akit ugyan utáltam, de mégis hiányoznak ezek a dolgok is.
bedobták artie anyját két percben ebben az évadban, meg marley-ét, de őt is sulis közegben… közben meg nem képesek már normális történeteket kreálni a kórusterembe, de az istennek ki nem lépnének egy-egy jelenet erejéig legalább valahova máshova. ennyire azért csak nem csappant meg a költségvetés.

KellyMonroe - 2013. 06. 22. 16:45

Marley számomra pont az anyja miatt vált érdekessé, úgyhogy sajnáltam, hogy az évad második felétől ennyire hanyagolták az ő kapcsolatukat. Artie anyjánál meg olyan érzésem volt, mint anno Santanaénál – behozták őket két percre, mert ismert arcok, de valószínűleg soha nem látjuk viszont őket.

Noémi - 2013. 07. 12. 10:55

Szerintem úgy kellett volna csinálni az egészet, hogy NYC-ben alakítanak egy Glee clubot, és ott folytatják, hisz ezek az új kölykök nagyon bénák, főleg a “Főbbek” mint Marley, Unique, és ők énekelnek a legtöbbet + Ryder (nem értem miért Blake nyerte a TGP2-t nincs benne semmi nagy szám) Komolyan az is hülyeség volt az íróktól, hogy szinte mindenkit megfiatalítottak, mi az hogy Blaine (akiről mindenki egytől egyig azt hitte hogy milyen idős, mindjárt ballag, meg minden) és erre föl fiatalabb, mint Kurt(?!) Samről is azt hittem hogy legalább annyi mint Rachelék… az egész évad hülyeség volt, nem értettem, miért kapott még + 2-őt! Az is baromság volt, hogy beállították, hogy Brittany okos, ez egyszerűen hülyeség, főleg hogy a harmadik évad Michael-ös részében még az ajtót se tudta bezárt, de persze egy zseni rejtőzik benne, de valahol nagyon mélyen!! Értem én hogy valahogy ki kellett rakni Heather-t mert terhes, de találhattak volna valami más megoldást!!
Na mindegy én reménykedek benne, hogy a következő évad majd jobb lesz, mert ez pocsék és érthetetlen volt, nem tudom az írók mit szívtak közben!

Timi - 2013. 07. 14. 09:51

“A Vancouver-i rendőrség megerősítette, hogy a Fairmont Pacific Rim-ben lévő hotelszobájában holtan találták Cory Monteith-t.”

Azt hiszem sokk hatás alatt állok. Képtelen vagyok felfogni. Képtelen.

Ide írd


kötelező

(kötelező, de megtartjuk magunknak)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz