login |

Switched at Birth: folytatódott a 2. évad – írta blueberry

2013. 06. 18. 18:34 - Írta: vendegblogger

7 hozzászólás | kategória: kritika,

Itt a nyár, ami azt jelenti, hogy többek között folytatódik az ABC Family elcserélt lányos sorozata, a Switched at Birth. Mielőtt megnéztem a nyitó/folytató részt azon gondolkodtam, mennyire furcsa vagy inkább kevéssé praktikus egy olyan sorozatot, aminek a fókuszában középiskolába járó tinédzserek állnak, úgy adni, hogy az évad fele nyáron, tehát szünidőben játszódik.

Mintha a készítőkben is felmerült volna ez a probléma, vagy nem is probléma, hanem kérdéskör, ugyanis ezzel a résszel (akarva-akaratlanul) el is oszlatták az aggályaimat.

Mert mégis, miért kellene egy ifjúsági sorozatnak feltétlenül az iskolapadok között játszódnia? Persze, most a legtöbb, a korosztályt érintő sorozat nagyjából a szeptember-május időszakot öleli fel – hiszen ekkor kerülnek adásba és ebből világosan következik, hogy a történet is ekkor játszódjon. A Switched at Birth azonban sok szempontból más és több egy gimis sorozatnál, az iskola inkább csak egy laza keret vagy éppen eszköz más jellegű problémák megvilágítására.

Talán csak azért merülhetett fel bennem is a kérdés, mert a második évad eddigi részeiben nagyon hangsúlyosak voltak magához az iskolához kapcsolódó problémák, melyeket most egy ideig félre kell tennünk. Nem tűntek el, most is ott lesznek a siket közösség nehézségei, akadályai, csak most más formában, más közegben – és tulajdonképpen ez az, ami a sorozat erősségét és mélységét adta, ehhez pedig nem lesz szükség feltétlenül az iskolás hónapokra.

És hogy miben más még, mint más, elsősorban a fiatalabbakat előtérbe helyező sorozat? Elég a csatorna nevét megnézni. A Switched at Birth ugyanis nem kifejezetten tini vagy ifjúsági, hanem sokkal inkább családi sorozat, az összetartást és összetartozást jeleníti meg, a család értékét a legfontosabbnak bemutatva.

Emiatt üdítő ma egy ilyen sorozatot nézni, miközben máig megőrizte a báját, a humorát, az eddigi idő alatt szépen formálta a karaktereit és olyan mélységű problémákat bont ki, mint a siket és halló közösség, illetve a társadalmilag születésüktől fogva jó helyzetben lévők és az anyagilag alattuk álló réteg kontrasztja. A továbbiakban kicsit spoileresen folytatom.

Elsőként a Toby-hoz kapcsolódó szálat emelném ki. A karakterek közül talán ő produkálta a legtöbb változást a pilot óta, és egy igazán kivételes, ma már furcsának ható történetszálat kapott erre az évadra. Persze, nem újdonság két fiatal házassága, de ne felejtsük el, hogy még szinte tényleg gimnazistákról beszélünk, még ha az ő esetükben egy valóban komoly és (történetileg) jól felépített szerelemről is. 

Nikki, azon kívül, hogy borzasztóan aranyos, hitelesen jeleníti meg az érett gondolkodást és nem hangzik tőle képtelenségnek a házasság gondolata. De még ha komolyak is a szándékaik, ne feledkezzünk meg az alaphelyzetről: mégis egy nagyon fiatal fiúról beszélünk, aki a szüleivel él, egy autómosóban dolgozik és hónapokig nem fogja látni a menyasszonyát – mennyire lehet komolyan venni, nem is annyira a házasságkötés, hanem az utána következők kivitelezését?

Jó, nem Toby a központi téma. A rész egyértelművé tette azt is, hogy újra fontos lesz a két család közti anyagi különbségek ábrázolása. A Switched at Birth nagyon jól játszik ezzel, mert úgy tudja mindkét oldalt bemutatni, hogy egyszerre adjunk mindkettőnek igazat. Nyilvánvalóan Kathryn nem tudja megérteni, miért lenne végzetesen rossz a lányának hitelkártyát adnia, míg Regina büszkeségébe ez nem férhet bele. Mindkettőjük álláspontja jól érthető és érzékelhető – természetesen nem egy apró kérdésre, hanem a nagyobb képet nézve.

Nemcsak a két anya kapcsolatában nőtt nagyobbra a szakadék (bár ők tagadhatatlanul közelebbi baráti kapcsolatot építettek eddig), hanem a lányok között is, és ez sok apróságból tevődött össze. Igen, nyilván Noah váltotta ki Bay sértődöttségét, de mindketten tudják, hogy a probléma ettől sokkal régebbi és másban keresendő. Mindez és az emiatt felszínre törő feszültség váltotta ki ezt az egyfajta “visszacserét” a rész végére. Daphne beköltözött – úgy tűnik jó időre – a Kennish házba, Bay pedig inkább Reginához ment.

Hogy ez mit jelent a jövőre nézve? Ha számba akarom venni, mennyi minden új kérdést vázolt fel a rész, akkor a továbbiakban is egy igen tartalmas évadra számíthatunk. A már említettek közül a több téren jelentkező társadalmi differencia, az anya-lánya és testvér kapcsolatok, továbbá az alkoholizmussal való küzdés, új és régi-új szerelmek, talán egy cseppnyi politika, nem megfeledkezve Angelóról és az eltűnt gyerekéről meg Emmett és Travis jelbeszéd leckéiről sem.

Hogyha mindezt sikerül ilyen szórakoztatóan, elgondolkodtatóan és – újból ezt a szót használom – mélységekben (kiemelném itt Bay és Regina utolsó jelenetét) megjeleníteni, mint ebben a részben, akkor nem lesz okunk panaszra.

7 hozzászólás Ne habozz!

emeric - 2013. 06. 18. 19:13

Érdekes, én pont azt érzem a sorozaton, hogy kezd egyre felszínesebb lenni, és elővesz egy csomó szappanoperás klisét. Daphne karaktere pedig a sok orrhúzogatós vihogással már-már átmegy full retard-ba…

Pudli - 2013. 06. 18. 19:26

Nekem pont az tetszik a sorozatban, hogy nem mélyed túlságosan bele a drámába, de ettől nem tartom felszínesnek. Amúgy ez az egyik olyan sorozat amelynek majdhogynem minden része végig leköt.

Raisen - 2013. 06. 18. 21:47

bárcsak magyarul is végre befejeznék az első évadot… 2 rész kéne még, de a M1 nem akaródzik :(

Llew - 2013. 06. 19. 08:27

Az m1-en ez most hol tart? Az elmúlt két napban elkaptam belőle nagyjából másfél részt és egész jónak tűnt. Ehhez képest itt az oldalon nem sok mindent találtam róla.

Llew - 2013. 06. 19. 08:29

Upsz, kommenteket is kéne olvasni.

@Raisen
Most akkor ez azt jelenti, hogy még a héten vége az m1-en az első évadnak, vagy azt, hogy ismétlik?

ellis - 2013. 06. 19. 09:50

emeric, ne fikázd Daphne-t, ő az egyik legszimpibb karakter :) Inkább Bay-el kezdenének valamit, aki iszonyat idegesítő, ez részben köszönhető szerencsétlen Vanessa Marano-nak, aki egyszerűen nem tud normális beszélni, még akkor is szótagolva dumál, amikor halló emberekkel kommunikál, neki kellene egy speech-therapist, nem a siket karaktereknek. És ezért még díjra is jelölik???? Másrészt maga a karakter idegesítő, egy önző kis dög, a sorozat készítői persze ezt azzal magyarázzák, hogy ő egy ‘művész'(?), na ne máááá’. Az arrogáns, sokszor lekezelő viselkedés tesz valakit művésszé? Bocs, de egyszerűen csak egy kis elkényeztetett úri liba, aki a másfél évad során nem sok jellemfejlődésen ment keresztül. De összességében szeretm a sorozatot :)

Nola - 2013. 06. 19. 10:54

Lesz egy “what if” rész, azt nagyon várom :)

Ide írd


kötelező

(kötelező, de megtartjuk magunknak)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz