login |

NCIS: vége a 10. évadnak – írta darkspell

2013. 06. 23. 22:32 - Írta: vendegblogger

28 hozzászólás | kategória: 2012/13 finálék, kritika,

No, akkor… Egy lájtos hónap késéssel, de lássuk, mi is történt a nyugdíjasok kedvencével. Tekintve, hogy az idei premierről volt talán az eddigi legnegatívabb (3/10, brr!) véleményem NCIS-fronton, úgy érzem, itt és most csak jobb lehet a helyzet.

És igazából jobb is, sőt, kifejezetten jó is lehetett volna, ha… de azt majd csak a tovább mögött, spoileresen.

Na szóval, kezdem a legjobb pozitívummal. John M. Jackson. Az újabbak nem feltétlenül emlékeznek már rá, de ugye ő a kedves ki admirális a JAG.-ből, ami ugye az NCIS “anyasorozata” volt anno.

Mindenképpen megmosolyogtató és kellemes volt a feltűnése, ráadásul kiválóan hozta a nyugdíjas vezetőt. Colin Hanks – Parsons – is sütkérezett a gonosz-McGee doppelganger szerepben, bár a végén kicsit már úgy éreztem, nem igazán tudnak mit adni a kezébe. És ugyanitt sajnos meg kell említenem, hogy Mike behozása Gibbs lelkiismereteként már elég idegesítő, ideje lenne elhagyni.

Hogy miért volt jó (jobb) az évadzáró, mint a premier? Egyrészt én legalább annyira odavagyok a politikai összeesküvés-játszmákért, mint winnie kolléga az időutazásért, másrészt pedig, mert végre sikerült egy kellően zavaros csiki-csuki játszmát felépíteniük. Elég sokáig nem volt tiszta, mire is megy ki az egész játék, és kellően jól játszadoztak az izraeli-halott katona-fura végű nyomozások kombóval.

És hogy mitől lehetett volna kifejezetten jó? Ha kihagyják belőle (vagy legalább tompítják) a lelkizést, amit néhol elég erősen feleslegesnek éreztem. Tíz év után szerintem ennek már jönnie kellene magától is, nem kellene mindig a szánkba rágni. Ezen túlmenően a Tony – Ziva-szálon mintha próbáltak volna valami előrelépést tenni, de őszintén szólva nem igazán látom, merre is akarnak haladni majd innen.

Viszont a cliffet végre sikerült érdekesre megcsinálni. Nem a csapat felmondása/felbomlása a kérdés (nyilván – hiszen ha valahol, hát itt biztosan helyreáll majd a status quo, legkésőbb a 11×02-re), hanem a célkereszt, Gibbsszel a puska rövidebbik oldalán, és a sötét képernyős dörrenés…

Összességében továbbra is tartom, hogy az NCIS mára már csak egy kellemesen agymosott időtöltés azokra az időkre, amikor épp nincs jobb dolgod. A kiemelt epizódok néha-néha még tudnak villantani, de kicsit úgy érzem, itt lenne már az ideje lezárni ezt az eposzt, és tovább lépni.

Ez a zárás most kap egy jóindulatú 7/10-et, mert a teljesen szubjektív dolgokban nekem tetsző volt, de az évad csak hatalmas elfogultsággal érdemel mondjuk egy 4-5/10-et.

És hogy reflektáljak wondorog kollégára: egy “yeah”-t talán megérdemel.

We think we have to protect the people we love from the truth, but the truth isn’t the poison. It’s the cure.

28 hozzászólás Ne habozz!

Xsz - 2013. 06. 23. 22:40

Még mindig sokkal szívesebben nézek meg egy NCIS epizódot, mint egy Castle, Bones, Mentalist idei évad részt. A JAG-et is imádtam, így ezt is még 10 év után is. Remek volt darálva az évad, csak az a fránya Tony-Zova szál, összehozhatnák már őket.

kockaftc - 2013. 06. 23. 22:49

Durvább is lehetett volna a vége pl. hogy Tony lenne a célkeresztben.

Andree - 2013. 06. 23. 23:04

A kritikával egyetértek, mondjuk én úgy 5 pontot adtam volna a részre. Colin Hanks jó volt, csak elég sután lett lezárva (persze lehet látjuk még), John M. Jackson meg egy nagy plusz pont (akkor így legyen 6/10). A sztori szódával elment, Franks-et meg bírtam, amíg élt, de holtan totál felesleges folyton visszahozni. Tony-Ziva szálon megint a kaptuk a nagy semmit. Főleg az LA finálé után fájó a dolog, ahol ugye jóval nagyobbat léptek jóval gyorsabban. Itt is ideje lenne már végre. Évad meg vérgyenge volt sajnos, de most már maradok megszokásból, olyan sok csak nem lesz már. :)

wondorog - 2013. 06. 23. 23:34

Nekem kifejezetten bejött ez az évad, valahogy érdekesebbnek éreztem a heti ügyeket, vagy inkább sokkal több érdekes heti ügy volt, mint szokott. Az évadzáró is jó volt, bár az ezelőtti és az évad közepi dupla Zivás részek vitték el nálam a pálmát.
A kritika utolsó során meg jó mosolyogtam :)

torjack - 2013. 06. 23. 23:54

Voltak a szezonban kifejezetten jó részek (11-12,meg az utolsó 4-5 rész) amik a közepes felé emelik az átlagot. A 8. és 9. évadnál jobb volt valamivel.A cliff is korrektre sikerült.
De a karakterek egyre fáradtabbnak tűnnek. A Tony-Ziva fronton meg egyre inkább úgy tűnik, hogy a JAG a követendő példa…
(Apropó JAG, Chegwidden visszahozása jó poén volt.)

Talán lassacskán tényleg le kellene zárni, de amíg USA nr.1 show-ja, esélyesebb, hogy lesz még pár évad.

Tas - 2013. 06. 24. 00:16

És mi várható a továbbiakba milyen folytatás lesz ? van valami pozitív ?

winnie - 2013. 06. 24. 00:38

tas: hogy értve, milyen folytatás?

Lalolib - 2013. 06. 24. 14:46

“mi is történt a nyugdíjasok kedvencével” – ez most gúny, vagy vicc, vagy lenézés, vagy dicséret?

winnie - 2013. 06. 24. 16:08

gondolom, tényközlés. a nyugdíjas csatorna legnézettebb sorozatáról van szó, és ezt a sorozatot nézi amerikában a legtöbb nyugdíjas – rettentő magas a nézők átlagéletkora, bár nem a legmagasabb.

(mondjuk mostanság fiatalodik a sorozat, de még mindig több, mint átlag 57 éves egy ncis-néző, ami majdnem nyugdíjkorhatár. valahol durva belegondolni, hogy a 22M nézőből 5M sincs 18-49 éves, vagyis 4-ből 3 néző 50 év feletti.)

Moonyfoot - 2013. 06. 24. 16:35

Hát néha én is vénnek érzem magam az NCIS-t nézve. Elég nyugger feelingje van a dolognak. Valahol az évad közepén abbahagytam a nézését, mert rettentően untatott igazából, meg mert az idegeimre mennek a Tiva dologgal. Azt hiszem Michael W. nyilatkozott róla, hogy szerinte mekkora gáz lenne összehozni Tonyt meg Zivát, mert hogy ez csak kolléga viszony és hogy úgy nem tudnának bízni egymásban és tönkretenné a showt. Hát véleményem szerint meg ettől megy az ember a falnak, hogy csiki-csukiznak. Most vagy hagyjuk ezt a szexuális feszültséget meg azokat a helyzeteket, mikor kábé látod a száján, hogy ki akarja mondani, hogy szeretlek, és felejtsük el vagy hozzuk össze őket de ez a köztes állapot ideg ölő.
És nekem az is a meglátásom, hogy túl sokat foglalkozunk Gibbs-el meg a lelkével. Szegény ördöggel már megjárattuk a poklot meg múltbéli hibák meg ex-feleségek, gyerekekkel való érzékeny lelkűség, kiakadás, aggódás…
Már ezért sem bírtam tovább. De tavaly is ez volt, kihagytam az évad felét, azután egyszer, mikor nagyon nem volt más, megnéztem.

torjack - 2013. 06. 24. 21:16

Ami az 57 éves nézői átlagéletkort illeti,azért elég durva. Bár attól hogy valaki nem esik bele a 18-49 éves korhatárba még nem csak 50 feletti lehet, hanem 18 alatti is. Bár nyilván lényegesen kevesebben vannak. Abba meg belemenni is kár, hogy a fiatalabb korosztály inkább warezol és nézi gépen reklámblokk nélkül, mintsem tv-n.

Ami a Tony-Ziva időhúzást illeti, ott azért az is közrejátszhat, hogy Cote de Pablo még nem véste alá a 11.évadra a szerződést. Ha esetleg kiszállna(ami sokkal nagyobb meglepi lenne mint az NCIS:RED be nem rendelése)akkor a 2 karakter összehozásának nem lett volna semmi értelme.

Sanna - 2013. 06. 25. 06:22

egyetértek a kritikával, viszont nálam az NCIS már évek óta kikerült e heti nézős kategóriából, akkor veszem már csak elő, mikor nincs jobb…pedig….

maga az évad számomra eléggé kellemes meglepetés volt, szerintem jobb volt, mint az előző 2-3

az admirálisért jár a piros pont, bár vártam volna valami utalást Harmékra, de nem kaptam

Tony-Ziva…soha nem fogják őket összehozni, sőt kaptunk egy we are friends (rész)lezárást az egészre, bár most azért ki lehetett volna csalni mindkettőjükből valamit ebben a frusztrált szituációban, de mivel már nem agyalok rajta annyit, mint korábban, így különösképpen nem korbácsolja fel az idegeimet

egyetértek, hogy túl sokat foglalkoznak Gibbs-el és lelki világával, vannak nála érdekesebb karakterek is, és Gibbs és vele Mark Halmon is már öregnek és megfáradtnak látszik, lehet jobb lenne lezárni, de még vagy 10 évig biztos nem lesz vége, amíg ilyen jó a nézettsége a sorozatnak

maga az évad 6/10, meglátjuk milyenre sikerül a 11. évad

torjack - 2013. 07. 11. 11:31

Na, Cote de Pablo megoldotta a Tony/Ziva rétestészta sztorit…Kiváncsi vagyok, vajon kap-e normális lezárást.

tschaby - 2013. 07. 11. 12:40

Azt írják, hogy az évad elején még lesz pár(meghatározatlan számú) részben, hogy a sztoriját be tudják fejezni.

winnie - 2013. 07. 11. 14:05

(szerintem ez csak egy részt fed, de majd kiderül.)

torjack - 2013. 07. 11. 14:13

Ha normálisan tudják zárni a sztoriját, talán lehet majd tompítani a népharagot. Ha a sztori szerint nem tér vissza az ügynökséghez meg összehozzák DiNozzóval,aztán majd off-screen romantikáznak, talán az lenne a legnormálisabb…
Kinyírni kár lenne, ráadásul nagyon sablonos is. ( lásd: Kate, J.Shepard-az NCIS női ügynökeinek nem kell a nyugdíjmegtakarítás :D) A kiskaput mindenképpen nyitva hagynám.
Gondolom a színésznőnél bejöhetett a családalapítás gondolota, és/vagy új szakmai tervek (vagy tényleg kevesellte a lóvét), de ha más nem, visszatérőként még a későbbiekben elő lehet venni.

Fura amúgy, hogy az NCIS franchise mekkora WTF pillanatokat tolt be május óta…Már a Red kaszája is meglepett, most meg ez…

tschaby - 2013. 07. 11. 14:49

TV.com-on írták így: “…De Pablo will appear in Season 11 for an unknown number of episodes, to wrap up her story and then move on with her career.”
Nem tudom egy ilyen fontos szereplő sztoriját egy részben le lehet-e zárni, de majd meglátjuk, mi sül ki belőle.

Sanna - 2013. 07. 12. 06:00

sajnálom, hogy CdP távozik, igazából lehetett sejteni, hogy valami lesz, mert túl sokáig húzták ezt az szerződés aláírást, másrészt számomra az NCIS-nek így tényleg vége, mert jó karaktert játszott, és nekem hiányozni fog, viszont az amerikai, nyugdíjas célközönségnek kevésbé

mégis 8 évet húzott le, és nehéz lesz egy újabb szerelmi céltáblát Dinozzo-nak találni, viszont mivel kap lezárást Ziva-storyja így gyorsan összehozhatják őket, hogy mindenki boldog legyen, aztán szépen elrepül Ziva majd a naplementében..reménykedtem, hogy elindultak valamerre, mert a korábbi 2 évad borzalmai, lassúsága, és vontatottsága után végre jó évadot kaptunk, de a CBS-nek ez így is kevés volt

nem értem, inkább cserélnék le McGee-t, akivel abszolút nem tudnak mit kezdeni, vagy vihetné már Dinozzo a csapatot, terminátor Gibbs pedig mehetne inkább már horgászni…..nem értem

torjack - 2013. 07. 12. 09:44

Eddig nekem úgy jött le, hogy CdP akart dobbantani. Lehúzott 8 évadot, elmúlt 30 éves, bejöhetett neki a családalapítás igénye és/vagy az, hogy jó lenne másféle munkákat is csinálni. NCIS mellett sok ideje aligha volt ezekre a dolgokra. Szerintem ha csak anyagi okok lettek volna, akkor marad.

winnie - 2013. 07. 12. 09:51

nem. egy dolog, ha le akar lépni, akkor szólt volna, hogy elmegy és jó előre megtervezik a kiírását. még a showrunner is nyilatkozta, hogy szinte biztos benne, hogy folytatja.

de ettől eltekintve, nincs olyan ember, főleg nem egy sehol nem jegyzett színész, aki eldob egy fix állást, főleg nem egy olyat, ami az ncis-ben van. egy színész életében már az is nagyon ritka, hogy sorozatban állandó szerepet kap, hát még az, hogy ha a sorozat siker. a legtöbbnek, sokkal jobbaknak sem jön össze ilyesmi. ez nagyon durva plusz egy színésznek, hiszen fix jövedelmet kap. ha ez nincs, akkor lehet minden héten castingra járni és reménykedni abban, hogy megcsíp évente 2-3 vendégszerepet.

az ilyet sosem teszik publikussá, hiszen egyik félnél sem venné ki jól magát, hogy a pénz volt az ok. ctp keveset keresett a többiekhez képest és most megpróbált legalább annyit kapni, mint ők. vagy nem sokkal kevesebbet. a stúdió meg nem adta meg, és úgy tűnik, hogy végül egyik sem engedett. ilyenkor persze adja magát, hogy a színész beadja a derekát és mégis a heti fix mellett döntsön, hiszen jobb, mint a semmi, de az nagyon rossz precedenst teremtene, akkor a stúdiók azt tennének a színészekkel, amit akarnak.

szóval az biztos, hogy maradni akart. és a stúdió is ezt akarta. és mivel ez nem sikerült, csakis egy oka lehet. szerintem.

torjack - 2013. 07. 12. 12:05

Nyilván ez a legvalószínűbb forgatókönyv. De attól még lehetséges, hogy más volt az ok. Teljesen logikus, hogy a fix jövedelmet az ember nem adja fel, de olykor lehetnek okok amiért mégis megteszi. Meg ha a színésznő mindenképpen maradt volna, a stúdió pedig megtartotta volna, akkor valahol féltávon csak megegyeznek. Aztán majd jövőre lehet megint alkudozni. Pláne hogy jövőre a többiekkel is le kell ülni, csapatban talán jobb esélyei vannak. Ennél a megoldásnál az oké, hogy a stúdió nem megy bele mindenbe, de valami megoldást csak kellett volna találni, már ha tényleg csak a pénzről volt szó. Ha jövőre teszem azt Weatherly kezd duzzogni, kivághatják őt is. Vagy Harmont akár, aztán le lehet húzni a rolót. Persze ugyanakkor a többiek felé meg jelzésértékű lehet CDP esete a következő tárgyalásokra nézve. Az jó kérdés, mit fog majd a stúdió csinálni, ha 2-3 szereplő borítja a bilit (mondjuk MH,MW,PP)…
Visszatérve CDP-re, gondolhatta azt is, hogy 8 évnyi NCIS után majd úszik a felkérésekben. Aztán max. téved.Figyelembe véve, hogy a csaj azért nem egy Glenn Close kaliberű színésznő,nem is annyira eyecandy mint mondjuk Salma Hayek,akár bukó is lehet neki a váltás.(Már na nincs neki olyan új fix meló,ami eddig nem kapott publicitást.) Ha szerencséje van, azért a karakterét nem ölik meg, nyitva marad egy kiskapu a visszatéréshez, ha a tervei nem jönnek be, plusz az utódja sem lesz túl népszerű.

Nehéz ügy az ilyen, majd elválik, hogy a felekből kinek mennyire jött be a döntés.

tschaby - 2013. 07. 18. 07:39

Ezek alapján a pénz volt CDP távozásának oka: http://www.spoilertv.com/2013/07/ncis-season-11-cote-de-pablo-wanted-pay.html
Ha ez igaz, akkor az évi 4 milliós ajánlat is kevés volt…

torjack - 2013. 07. 18. 17:05

A többiek amúgy mennyit keresnek? Harmonnál olyan félmilla/epizód körüli összeg rémlik, vagy még több…

tschaby - 2013. 07. 18. 17:57

Egyik angol nyelvű oldalon írták a hírnél, hogy Harmon kimagaslott fizetésben, CDP pedig ezzel az ajánlattal a harmadik legjobban kereső lett volna. Csak a két év mínusz arányaival keresett volna kevesebbet MW-nél. A többiek ezután jönnek.

torjack - 2013. 07. 18. 18:27

Akkor viszont mégis mit várt? Bőven az elfogadható határon belül lett volna szvsz az évi 4 milla. Pláne, hogy az NCIS előtt semmi érdemlegeset nem csinált.

dépé - 2013. 08. 24. 20:15

Az NCIS-szerintem az egyik legjobb sorozat,vannak fordulatok és olyan szálak amik talán késöbb visszaköszönnek.Lehet hogy olykor unalmasabb de még mindig nézek egy ilyen sorozatot mint egy brazil,argentin és más nyálas szappanoperákat.Egyébként nagyon kevés nézhetö sorozatot adnak!

winnie - 2013. 08. 24. 20:24

Mármint te nagyon kevés nézhető sorozatot próbálsz be. Mert nagyon sok remek sorozatot adnak (és ezekbe a szappanoperákat nem számolom bele), csak meg kell találni vagy nézni kell őket. És akkor lehet, hogy azt mondanád, hogy az NCIS közel sincs a legjobbakhoz.

Takanohana - 2013. 11. 26. 20:49

Jócskán megkésve írok ide, de csak most láttam a 10. évad záró epizódját. És nagyon érdekesnek találtam, ahogy a készítők próbáltak, szerintem nagyon óvatosan utalni arra, hogy a komplett NCIS túllép a hatáskörén, önkényeskedik, önbíráskodik, és nem is érzi ezt helytelennek.

Azt már megszoktam amerikai akciófilmekben, hogy ha a pozitív főhős elindul bosszút állni, akkor nem baj, ha útja során agyonlő egy rakás rendőrt, (akik ártatlanok és csak a munkájukat végzik), romba dönt egy autós üldözéssel egy fél várost, fő, hogy bosszút áll a végén a gonoszon, és megvan a katarzis.

De itt bűnüldözők önbíráskodnak sorozatban. Gibbs lelövi a családja gyilkosát, és az NCIS, mikor tudomást szerez erről, eltussolja. Jenny igazgatói befolyását arra használja, hogy az apja gyilkosát keresse, mikor eközben meghal, (akkor is éppen önbíráskodik), Gibbs Tony-t küldi el bosszút állni. Ziva, saját maga miatt, Gibbs tudtával, Vance hozzájárulásával megy kivégezni Bodnart. Nem letartóztatni, kivégezni. És ez így mind rendben van.

De a hab a tortán, hogy mikor a mostani részben fehéren-feketén kiderül, hogy nem is Bodnár ölte meg Ziva apját és Vance feleségét, hanem a CIA, nem kap senki a fejéhez, hogy úristen, megöltünk egy ártatlan embert. Úgy állnak hozzá, hogy ha megtörtént, hát megtörtént, mi is tévedhetünk, minek ebből nagy ügyet csinálni.

És most, hogy jön egy ügyész, aki előszedi ezeket az ügyeket, mit mond a néző? Azt, hogy mit genyózik ez a féreg, bántani akarja a mi kedves hőseinket. Nem ám azt, hogy ellenszenves a pofa, de végül is tökre igaza van.

Amiről a legelején írtam, a halvány kis próbálkozást a készítők részéről abban láttam, ahogy az ügyész lereagálta a végén a dolgot. Mikor bement hozzá a sok nagy ember, hogy le kell állnia, (és a néző örült, hogy pofára esett a kis seggnyaló), az arcáról tanulmányt lehetett volna írni. Az volt rajta, emberek, de hát ezek bűnösök! Bűnöket követtek el és ti tisztára mossátok őket? Hát tényleg nincs igazság?

Bocs, hogy ilyen hosszú voltam.

Ide írd


kötelező

(kötelező, de megtartjuk magunknak)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz