login |

Copper: kezdett a 2. évad

2013. 06. 26. 16:54 - Írta: Casey Novak

10 hozzászólás | kategória: kritika,

Leköszönt az Orphan Black első szezonja, de máris itt van a BBC America újabb idei dobása, a 2. szezonjával folytatódik a Copper. A helyszín és a kor változatlan: New York Five Points nevezetű, leginkább nyomornegyedként jellemezhető része az amerikai polgárháború alatt, tehát az 1860-as években.

Mindössze 3 hónappal járunk az előző évad zárása után, amiről egyébként kapunk egy rövid összefoglalót, mert régen volt már október, de az újonnan bekapcsolódóknak ez egyáltalán nem nyújt segítséget. Tehát ha valakit most kezd el érdekelni a sorozat, érdemes az elejéről kezdeni. A helyzet többé-kevésbé változatlan, legalább is először úgy tűnik.

A rész folyamán azonban finoman csepegtetnek el  ebből a három hónapból fontos információkat – amiből a legtöbbre én őszintén szólva azt hittem, az utánaolvasás előtt, hogy ismert tények voltak eddig is, csak én nem emlékszem már olyan jól az első évadra.

Korábban sem volt jellemző a Copper készítőire a szájbarágós történetvezetés, de most aztán igazán figyelni kell. Semmit sem mondanak el kétszer és a népszerű procedural nyomozós sorozatokon elkényelmesedett néző olykor várná, hogy egy-egy történést két szereplő izzadságszagú párbeszéden keresztül megmagyarázzon, de vágás, új jelenet, és 10 másodpercben megkapjuk a konfliktus elejét és végét, a közte lévő részt pedig – amivel más szériák legalább negyedórát töltenének, ha nem egész részeket – képzelje hozzá a tisztelt publikum.

Ez természetesen pozitívum, és üdítő ritkaság a sorozatok terén, és még véletlenül sem azt jelenti, hogy ha akár csak pislogunk is lemaradunk a lényegről, csak egyszerűen intelligens emberként kezelik a nézőt, ráadásként némi balladai homállyal övezve az egyébként is borongós hangulatot.

Ami engem első látásra elijesztett a Coppertől a pilotban (de szerencsére ennek ellenére folytattam), és ami végül szinte a sorozat védjegyévé vált, és most is bőven érzékelhető, az a nyersség. Értem ez alatt azt, hogy a verekedős/késelős/hullatalálós jelenetekben nem finomkodnak, ha vér folyik, hát folyjék rendesen, valamint nem szégyenlősködnek  a hálószoba környékén sem.

Érdekes módon engem ez utóbbi mindig jobban zavart, mint a sérülések és egyebek naturalisztikus bemutatása, jobb lenne ha néha többet bíznának a képzeletre, de az én középkorból itt maradt erkölcsi kódexembe ütköző jelenetek az átlag néző számára valószínűleg nem érik el ezt a küszöböt.

Mindenesetre ha bárkit is zavar bármelyik aspektus, érdemes túllépni rajta, mert a fennmaradó, többségi részek minőségi (bár koránt sem könnyed) szórakozást nyújtanak. A tovább mögött folytatom spoilerekkel.

Történetileg nagyrészt folytatják, amit az előző évadban elkezdtek, de vannak új szálak, új szereplők, például Brendan Donovan tábornok, mint új nagyfőnök (Donal Logue), és természetesen új konfliktusok. A “szájba nem rágáshoz” tartozik, – és ezzel anno a pilotban meg is tévesztettek, de most már tudom, hogy ez kvázi a stratégia része -, hogy első pillantásra némelyik szál súlytalannak, lényegtelennek tűnik, aztán kiderül, hogy átível az egész évadon, és amúgy az egyik fő konfliktusforrás.

Az újonnan behozott főgonoszt viszonylag hamar ki is vitték, de valószínűleg van utánpótlás, méghozzá gyanús, hogy egy régi “ismerősünkkel” fog meggyűlni a baja a hatodik körzeti zsaruknak, főleg Corky-nak, nem mintha nem lenne elég neki a korántsem problémamentes családi élete, és mindemellé belebegtettek egy sorozatgyilkost is, csak hogy ne unatkozzunk.

Elég sok személyes jellegű szennyeskiteregetés és az az elől történő menekülés veszi körül Corcoran nyomozót, és a Copper egyáltalán nem érdemel ezért fekete pontot, mert ez tipikusan az a nyomozós sorozat, amit nem a nyomozásért nézünk. Nincs azzal sem semmi baj, de a lényeg itt kimondottan a korábrázolás (még ha el is lehetne vitatkozni a hitelességéről néha), a történelmi környezet, és a kőkemény dráma a húsba karcolt betűkkel, halott gyerekekkel, és a “becsületes” kurvákkal együtt.

Durva kezdés után még durvább évadra lehet számítani, úgyhogy mindenki kösse fel a felkötnivalóját.

10 hozzászólás Ne habozz!

Lemoni - 2013. 06. 26. 20:50

Erősen elfogult vagyok a sorozattal, de még így is meglepett, mennyire jó volt az évadnyitó. Tartottam attól, hogy az előző évad zárása után még szüttyögnek egy kicsit Corky lelki bajaival meg a kábulataival, de szerencsére egy pörgős, dinamikus résszel tértek vissza. Azt eddig csak sejteni lehetett, most már biztos, hogy Donal Logue-t remek húzás volt betenni, jó karaktert kapott és játszik. Ahogy a kritika is utalt rá, nagyon jól eltalálták az egy-két mozzanatból felépített tiszta, világos és gyors cselekményeket, pl. a sorozatgyilkossal történtek. Több szálon folyik az intrika, a képmutatás és a háttérben már érezni 1865 legismertebb történelmi merényletének előszelét.
Technikai újítást is történt: az első évadban egy dolog zavart nagyon, a sok sötét jelenet, sokszor nehezen kivehető képkockákkal, most ezt nagyon szépen orvosolták, gyönyörűen éles, tiszta képekkel, színekkel.
Nagyon örülök, hogy ennyire jól sikerült nyitóval tértek vissza, remélem, tartani fogják ezt a színvonalat, szeretném, ha továbbra is a kedvenc BBCA sorozatom maradna:)

Ginevra - 2013. 06. 27. 10:31

Mivel a Ripper Street után próbáltuk be, a Copper ahhoz képest nagyon gyengének bizonyult. 3 rész után feladtuk… A kritika alapján lehet megint megkóstoljuk.

naughtyL - 2013. 07. 05. 21:53

Jobban hiányzott, mint gondoltam volna:)

Érződik egy pici váltás, de a minőség maradt.

a sötét jelenetek változása nekem is feltűnt.
és mintha, tisztább lenne a sorozat. sterilebbnek tűnik, pedig sokat adott a hangulathoz, hogy érezted a bőrödön a mocskot. legalábbis nekem..

kíváncsi vagyok, kit, merre visznek tovább.

Lemoni - 2013. 07. 16. 01:24

Jó tempóban haladnak az események, így a 4. rész után azt kell mondjam, tanultak az első évad hibáiból és nagyon jól rakták össze (eddig) a mostanit. Sajnos Morehouse karaktere most kicsit halványabb, viszont annyival meg erősödött Corky. Elkezdtem reménykedni a 3. évadban…..

Ted - 2013. 07. 16. 15:28

Nekem bejövős ez a második évad, sokkal profibb a sztorivezetés, párbeszédek, stb.
Az első évadnak inkább csak hangulata volt.

Lemoni - 2013. 07. 23. 00:57

Rohadt brutális, de rohadt jó rész volt a 2×05, ráadásul a végén a csavarral érdekes irányt kapott a történet. Imádom ezt sorozatot! :)

Lemoni - 2013. 08. 07. 01:05

Egy újabb erős drámai csavar a 7. rész végén. Gyanítom, mindenki Corkyt fogja hibáztatni, leginkább Frank. Nem győzőm dicsérni a 2. évadot, nem csak történetben, de a karakterek elmélyítésében és színészi játékban is sokkal jobban felépített az egész.

winnie - 2013. 08. 07. 06:33

mennyire esélyes, hogy a 2. évadot elkezdve képben leszek? vagy nagyon kéne az első szezon? (vagy volt olyan rész az s2-ben, amit minden előismeret nélkül meg lehet nézni, hogy utána csettintsek?)

Lemoni - 2013. 08. 07. 23:03

Bár kerültek lezárásra történetszálak az első évadban, de több folytatódik a másodikban. A 2×01 elején lévő 1 perces összefoglaló inkább csak a korábban látottak felidézésére elég. Én jó szívvel ajánlom a s2e5-t megnézésre, ami önmagában is elég kerek történet és szerintem az eddigi legjobb Copper-rész volt az általam látott 17-ből :)

Lemoni - 2013. 09. 19. 19:06

Ez most rosszul esett, a BBCA kaszálta a sorozatot :'(

Ide írd


kötelező

(kötelező, de nem adjuk ki senkinek)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz