login |

Nők Lapja a sorozatnézésről

2013. 06. 26. 18:30 - Írta: winnie

37 hozzászólás | kategória: sajtószemle

Évente egy-két hazai újság mindig rávetődik a sorozatokra, a sorozatnézőkre. És persze a “sorozatfüggésre”, amit mi viccesen emlegetünk, a sajtó viszont sokszor halál komolyan gondolja és általánosít. Lehet, hogy mostanság kimaradt pár efféle cikk, majd feltúrom a vincseszteremet – azt tudom, hogy a Bors fog valamit írni mostanság (vagy talán már írt is). Hiába, no, az ilyet a szerkesztőségi értekezleten szeretni szokták. Főleg, ha szakemberek nyilatkoznak.

De most íme egy múlt heti Nők lapja-írás. Egészségetekre. (Köszi a képeket kiskiraly-nak!)

37 hozzászólás Ne habozz!

Skate - 2013. 06. 26. 18:57

Jó magyar szokás szerint ez a cikk is sarkít. Ma már nem igazán zavarnak. Egy átlagolvasónak tökéletesen fogyasztható.

Neoprimitiv - 2013. 06. 26. 19:13

Ilyenkor azért mindig elgondolkodom, hogy mennyit tudhat a nyilatkozó “szakértő” magukról a sorozatokról? (Ettől még egyébként lehet nagyon jó pszichoanalitikus.) Nem a szenvedélybetegként tévét nézőkről vagy a cikk végén is említett kompenzáló csoportokról, akik valóban a pszichológia esetleg a pszichiátria körébe tartoznak, hanem az “átlagos” nézőről?

Érdekes módon azt soha nem hallottam, hogy ha valaki heti négy-öt órát olvasással tölt, akkor “könyvfüggő” lenne. Amiket leír, hogy miért nézünk egyes sorozatokat vagy kedvelünk karaktereket, az ugyan az, amiért tetszik egy könyv vagy film. A sorozatok népszerűsége szerintem sokkal inkább abban rejlik, hogy míg egy könyvnél vagy filmnél lutri, hogy mennyire fog meg a karakter, mennyire tudok ráhangolódni a történetre, addig a sorozatoknál ezt – ez első pár rész után – általában előre tudom. Vagyis nem próba szerencse alapján keresek szellemi lázcsillapítót, hanem tudom, hogy hangulattól függően melyik dobozhoz nyúljak.

Annak persze nagyon örülnék, ha valaki egyszer kiszakadna végre egyszer ebből a “sorozat = pszichés eset” körből. Én pl. azért is nézek több sorozatot ma mint régebben, mert bár biztosan vannak nagyon jó filmek és könyvek is, a sorozatokhoz jutok hozzá könnyebben. Könnyebben találok róla információt, könnyebb megszerezni őket és dramaturgiailag, színészi játékban, fényképezésben ma már egy minőségi sorozat semmivel nem gyengébb egy filmnél.

Ráadásul egy film terjedelmi okokból egyszerűsít és csak egy, esetleg két dologra koncentrál. Egy évadnyi kábeles sorozat is legalább egy teljes Gyűrűk Ura trilógiányi vetítési idő, ami sokkal részletesebb és sokszínűbb történetekre ad lehetőséget, mint egy film.

pytta - 2013. 06. 26. 19:19

A listában Colombo-nak írták Columbo-t. :)

CyClotroniC - 2013. 06. 26. 19:20

Már írtam korában is, de a Colombot talán veri még a Belvárosi Apátság. :D

napocskin - 2013. 06. 26. 19:25

Downtown Abbey, mi?
Na megyek inkább a gyönyörök kertjébe nassolni, és megnézek újra egy Hannibal epizódot.

lostgab - 2013. 06. 26. 19:28

Azért nem szeretem az ilyen cikkeket (bár ez szerintem még nem annyira szörnyű, mint amiket még régebben olvastam valahol… mindenesetre hasonló kaliberű újságban), mert mint ahogy Neoprimitiv is írta, azt hiszik, hogy ez beteges viselkedés. Sokszor hallok beszélgetést buszon/suliban/utcán, hogy “jaaaj, képzeld most már két sorozatot nézek, tiszta beteges miiii?” Miért lenne beteges?! Engem személy szerint sokszor le “sorozatb*ziznak”, erre mindig annyit válaszolok csak, hogy nem, csak szeretem a sorozatokat. Nem vagyok (túlságosan :D )antiszociális, minden feladatomat elvégzem, emellett van sok más hobbim is, ehhez képest sokan a fb. élik az életüket… Nem kellene ennyire ördögtől valónak tekinteni a sorozatokat.
Ilyen alapon az emberiség nagyon nagy százaléka beteges – hiszen mind internetfüggők lettünk, mindenki mindig elérhető… Vagy a könyves példa is nagyon jó, idén már X könyvet olvastam, akkor azonnal a pszichiátriára kellene beutalni?
Ez a cikk mondjuk nem annyira támadó, mint néhány másik, de ez a komment kikívánkozott belőlem :D
És hogy annyira ne térjek el a tárgytól, azért jó a sorozat, mert van X karakter, akiket a sorozat folyamán megismersz, és nekem nem egyszer volt olyan, hogy egy-egy sorozat és a karakterei hatására ébredtem rá a hibáimra.

Khes - 2013. 06. 26. 19:34

Az a bajotok, hoyg nem vagytok hozzászokva :-) Ez egy teljesen lightos cikk ahhoz képest, miket szoktak írni a gamerekről. Amíg Frei Tamás nem csinál a sorozatozókról is egy ilyet: http://www.youtube.com/watch?v=2rW0scKozqw&feature=player_embedded

addig teljesen rendben van a dolog.

Skate - 2013. 06. 26. 19:41

8-9 éve egyik Frei műsorban hallottam először az SVU-ról Mariska Hargitay kapcsán. :D

J1GG4 - 2013. 06. 26. 19:43

Elírást, azt találtam benne, Sherlock & WaTTson. :D :P

kris.sk - 2013. 06. 26. 19:47

Egy 101-es lista amiben nincs benne a Stargate…
Nem tudom komolyan venni :D

Stan - 2013. 06. 26. 19:53

Ez a cikk nekem fáj :D
De legalább megtudtam, hogy készült ilyen lista, igaz, hogy a Six feet under nincs benne a top 10-ben, szóval nem adok a véleményére :D

RolloJuve - 2013. 06. 26. 20:27

“A tévénézők a sorozatok tekintetében voltaképpen mindenevők – azt nézik, ami éppen megy, mert a folytonosság és az állandóság a fontos.”

Óriási :D hogy a (szerintem teljesen tudatos) kategória-összemosásokról ne is beszéljek…

Zagrosz - 2013. 06. 26. 20:36

Szóval a pszihoanalitikus szerint csak megszokásból (magáért a szertartásért) nézzük a sorozatokat, nem pedig a tartalmi értékei miatt. Milyen kár, hogy a lottósorsolást nem lehet letölteni, most is azt néznénk, nem pedig a Game of thronest, Dextert, Breaking Badet… Ha a nézők nagyobb része úgy gondolkozna, ahogy a szerző írja, egy sorozat sem bukott volna meg több évados múlt után. (Persze nem vitatom, hogy a karakterek, szituáció megkedvelése fontos elemei a sorozatoknak, amelyek gyengébb periódusokban is képesek fenntartani az érdeklődést egy darabig).

winnie - 2013. 06. 26. 20:36

kris.sk: hiába szeretjük, azért egy sg semmiképp sem olyan sorozat, aminek helye lenne. főleg, hogy a lista a legjobban megírtaké.

Pudli - 2013. 06. 26. 20:45

Nekem az a vicces, hogy azt írták hogy sokan nem a tv-ben néznek sorozatot, ha nem internetről töltik le vagy online…, most komolyan hol nézzem? Hány olyan sorozatról maradtam volna le ha nem lenne net. Tévébe vagy alig adnak valamit vagy leadnak egy évadot aztán ennyi.

Na mindegy a lényeg hogy szeretem a sorozatokat aki akar vessen megérte! :)

Sityu8411 - 2013. 06. 26. 21:00

O

Sityu8411 - 2013. 06. 26. 21:01

Ott vannak a gyökerek is :D

Itsuki - 2013. 06. 26. 21:33

Sajnos olyan világot élünk hogy van egy átlag akik ezt csinálják,fbznek elmennek kocsmába plázázni vagy éppen fogalmam sincs hogy mit csinál egy átlagember. És aki nem így viselkedik akkor annak már pszchiés problémái vannak. És aki hetente meg néz 5-6 filmet? az már 10-12 sorozat,még sem pszchiés eset,de ugyanez,hogy ha valaki játszik a gépen akkor ő már kocka,de ha a másik napi 10 órán át tolja telefonról a facebookot,akkor az teljesen normális. a beskatúlyázás. Mondjuk a tegnapi 7 The Killing rész sok volt utólag visszagondolva..:D

Réta - 2013. 06. 26. 21:35

Az a baj, hogy a cikkíró már a sorozat definíciójánál elakadt. Összemossa a szappanoperát a híradóval, a lottósorsolást a pszichoterápiával, holott az ismétlődés az egyetlen közös ezekben. Eddig nem úgy gondoltam a fogmosásra, mint sorozatra, de a szerző és a megszólaltatott szakértők szerint ez egyértelműen annak tekinthető.

Ha a mondvacsinált szakértők helyett mondjuk felkeresi a sorozatjunkiet, és rászán egy félórát, hogy elolvassa az alapfogalmakat, meg néhány hét kérdését, sokkal érdekesebb, életszagúbb cikket írhatott volna.

Nem értem, hogy miért kell a Barátok közt és a brazil szappanoperák törzsközönségét azonosítani a sorozatrajongókkal, de ez minden ilyen cikk alapvető eleme.

Columbo és House is már lezárt sorozat, nyilván ennél aktuálisabbat nem lehetett volna említeni, mert a sorozatnézés olyan beteges tevékenység, hogy a cikkíró még adatgyűjtési célból sem alacsonyodhat le odáig, hogy megnézze egy most futó sorozat epizódját.

Mindig is zavart a dilettantizmus, a felkészületlenség és ez a cikk erre kitűnő példa. Annyi kihagyott ziccer van, amikből érdekes sztorit lehetett volna rittyenteni.

Említi, hogy vannak, akik letöltik a sorozatokat, de nem jár utána, hogy ugyan miért. Össze lehetne hasonlítani annak a viselkedését aki minden nap adott időben leül a kedvenc szappanoperája elé azzal a modern nézővel, aki letölti és saját időbeosztása szerint megnézi a kedvenc sorozatát reklámoktól, megszakításoktól mentesen. Össze lehetett volna hasonlítani a különböző generációk sorozatnézési szokásait, elvárásait, ízlését. Lehetett volna írni arról, hogy mennyivel jobb egymás után nézni egy sorozat részeit, mint hetekig várni a következő epizódra. A fanfavorit sorozatok és a rajongói akciók (You’re nuts) is kíváló témák lehetnének.

Jeol - 2013. 06. 26. 22:01

“Jó magyar szokás szerint ez a cikk is sarkít. Ma már nem igazán zavarnak. Egy átlagolvasónak tökéletesen fogyasztható.”

Ugyan már….Ne az ilyen szennylapok legyenek a példák a magyar mentalitásra…

Shyllard - 2013. 06. 26. 22:23

Imádom, amikor olyan témákban írnak amiről fogalmuk sincs :D Nyomják a szép szavakat, de tartalmilag nulla az egész.

genzo - 2013. 06. 26. 22:41

Ezt a cikket nem szabadott volna megjelentetni ezen az oldalon. Ez kb. olyan mintha én írnék egy cikket a tetrisezésről és ezt valaki feldobná egy hardcore koznzol gamer oldalra. A hölgynek még csak lövése sincs miről beszél, de ez NEM AZ Ő HIBÁJA! Gondolom a szerkesztő vagy akárki megkérte, hogy írjon valamit a témában és erre futotta a másfél órás oknyomozásból. Ennyi. Ne várja már el senki a Nők Lapjától, hogy mélyenszántó okfejtéseket boncolgasson a Sons of Anarchy zseniális dramaturgiájáról, vagy hogy a Breaking Bad készítői mekkora profizmussal használják a kamera fényszűrőit az adott jelenet hangulatának megteremtése érdekében. Nonszensz! Hümmögjünk eggyet, oszt haladjun tovább! Nincs itt semmi látnivaló!

mary - 2013. 06. 26. 22:44

A mindenevő rész ez külön poén! :) Nagyon rég néztem rtl-t és társait, de pl a szappanoperáknak már a reklámjától is borsódzott a hátam, nincs az a pénz, amiért megnézném. :D

timcsike - 2013. 06. 26. 23:06

Most komolyan, szappanoperák? :D A hideg kiráz tőlük, eleve a a női magazinoktól is, annyira semmitmondó, lebutított cikkek vannak benne, ezt ez a cikk is megmutatta, komolyan ennyire ostobának nézik a nőket?

winnie - 2013. 06. 26. 23:09

genzo: mi minden sorozatos cikket kirakunk, mert érdekes látni, hogy más mit ír. én még véletlenül sem kérnék számon semmit, max ha tényeket ferdítenek.

(egyébként a hölgy maga hozta a témát, és az valahol azért elvárás, hogy ha leírják a sorozatcímeket, akkor ne legyen már azokban 3-4 hiba:)

lappa - 2013. 06. 26. 23:41

mondjuk ha már az 54 éves nőklapjaolvasó édesanyám is Broadchurcöt meg Orpban Blacket tölt le, akkor talán az újságnak nem kéne ilyen cikkel kiszolgálni a célcsoportot :)

genzo - 2013. 06. 26. 23:42

winnie@: Amit a zárójelben írsz az a lényeg! Sz@rt se tud! Újságíró! Végzi a dolgát! Miért olvas még bárki nyomatott sajtót??? Baaaaahhhh!

Pudli - 2013. 06. 26. 23:51

genzo
Nem a nyomtatott sajtóval van a gond, csak ott is meg kell találni a jót, ahogy sorozatokban se mindegy melyiket nézed meg.

egy sitcom még belefér - 2013. 06. 26. 23:56

csak a dráma, csak a dráma… komolyan miért ez az egyetlen létező műfaj kishazánkban? Na meg a szappanoperák és a reality-k de azok annyira minősíthetetlenek, hogy inkább hagyjuk is.

liberatore - 2013. 06. 27. 00:23

Remember the name: Mihalicz Csilla :D

lappa: Haha, csatlakozom. Itt az a különbség, hogy én mondtam neki, hogy a tévében még nincsenek azok a sorozatok, amik odakint tombolnak, vagy csak egyszerűen jobb feliratosan nézni ezeket. Letöltöttem neki pár sorozatot, így aztán már megnézte a Homeland két évadját, Wire első évadját, Breaking Badből négy évadot, Broadchurch, Killing, Orphan Black triót pedig nemrég nyírta ki. Mivel nyár elején egy kicsit pangás van, kérdezgetni szokott, van e valami jó sorozat, amit oda tudnék adni, mert már nincs mit néznie. Annyira büszke vagyok. :’)

Llew - 2013. 06. 27. 08:28

Vicces, mint mindig, de legalább nem olyan ellenséges hangvételű, mint általában.

A szakértő a jelek szerint nem igen néz semmilyen sorozatot és az újságíróval együtt szépen összemosnak, kevernek mindent. A legjobb, hogy már az indításban a sorozat készítőket is hülye gyerek szintre viszik le, mint akiknek fingjuk nincs, hogy miként működik a szakmájuk.
A sorozatfüggés és a mindegy neki mit néz általánosítás szerintem tök ellentétesek egymással. Az nem lepett meg, hogy a sorozatokat és szappanoperákat megint összemossák, annak ellenére, hogy a szóhasználatban gondosan elkülönítik a kettőt. Az már inkább, hogy erre egészen a második oldalig kellett várni.

Olyan kis nesze semmi fogd meg jól az egész írás. Nyilván nem egy 30 oldalas elemzés kéne az újságba, de ennek a témához kacsolódó szavaknak egy általános hablatyba történő bedobálása teljesen értelmetlen.

Andro - 2013. 06. 27. 10:54

Érdekes cikk, vannak benne igazságok, de nem kell szó szerint venni. Én is sok heti sorozatot nézek, és igen, várom a következő részt, mert szeretem a történetet, vagy a karaktereket, várom az izgalmakat, vagy éppen a megoldásokat.

Mandala - 2013. 06. 27. 12:55

Hát ez jó. Nassolás, ha nem hetente-kéthetente nézel meg egy részt, engedve, hogy az adásidô STRUKTURÁLJA az életed. Ezek szzerint amikor nem havonta egy-egy fejezetet olvastam a David Copperfield-bôl, azt is rosszul tettem, hiszen eredetileg csak úgy lehetett hozzájutni. (Ha csak a TV által megszabott ütemben nézhetnék sorozatot, soha nem nézném, mert TV-m nincs, nem vagyok hajlandó azt a sok baromságot beengedni az otthonomba, ami onnan jön…)

Plusz brazil szappanoperákat egy House M.D.-vel egy szinten emlegetni – mintha azt mondanám, hogy ne menjetek a Costesba, mert az is csak egy vacak étterem, pont mint a Meki…

torjack - 2013. 06. 27. 13:25

Az egy dolog, hogy a cikk leír egy marhaságot…
De legalább a sorozatok nevét illene helyesen leírni. Mert az egy dolog, hogy Downton Abbey ismeretlen a cikkiró, vagy a listát készítő számára… De gondolom Sherlock Holmes Watson nevű társáról talán már hallott az Elementary előtt is.
De a legjobban “Colombo” tetszett…Bár lehet én vagyok tájékozatlan és igazából Columbo kolumbiai spin-off verziója szerepel a listában :D

savanah - 2013. 06. 27. 14:08

Hát ez a cikk valóban olyan semmilyen.. Tényleg alap dolgokat foglal bele, és még unalmas is volt olvasni…

De az is igaz, hogy annak az újságnak és olvasóinak amelyikbe ez bekerült bőven elég.

Maca - 2013. 06. 28. 08:08

Na, most ,ár tényleg meg kell néznem a Sopranost!!!!!

Sookie - 2013. 06. 28. 08:25

Csak szerintem kicsit szomorú az, hogy a cikk szerint a hazai legnépszerűbb sorozat az Éjjel-nappal Budapest?

Ide írd


kötelező

(kötelező, de megtartjuk magunknak)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz