login |

Pilot-mustra: Crossing Lines – 1×01-1×02

2013. 06. 28. 14:58 - Írta: winnie

20 hozzászólás | kategória: Európa is létezik, kritika, pilot-mustra,

Újabb nemzetközi koprodukció ütötte fel a fejét, amiben európai és amerikai pénz is van, így nem lehet sok mindenre következtetni abból, hogy az NBC-n elég gyér nézettséggel nyitott a Crossing Lines című sorozatgyilkosos krimi, aminek készítője a Criminal Minds egykori showrunnerje, Ed Bernero. És ez meg is látszik a nyitó epizódon, ugyanis ha nem lenne a helyszín Európa (Franciaország, Hollandia és Németország), a szereplői pedig különféle nemzetiségűek (olasz, francia, északír, angol, német, amerikai), akkor pár szereplőcserével simán el lehetne adni ezt a nyitányt egy Gyilkos elmék-résznek. Ez kinek pozitívum, kinek negatív. Én az utóbbiak közé tartozom.

CROSSING LINES – 1×01-1×02 – 3/10

Sőt, máris helyesbítenék, egy másfél órásra duzzasztott Criminal Minds-epizódnak lehetne eladni. Az ügy természetesen nem ölelt fel másfél órát, de a bemutatkozó részek esetében nem haszontalan a bővítés, hiszen legalább meg lehet ismerni a karaktereket. Nos, itt valószínűleg ez volt a cél, hiszen még a 35. percben is csak az első percben elkövetett bűntény helyszínén járkáltak a főszereplők. Márpedig ez a csigalassú tempó és a rengeteg klisé csak akkor működött volna, ha a karakterek legalább kicsit emlékezetesek. De nem azok.

A sztori egy párizsi gyilkossággal kezdődik, amiről kiderül, hogy talán egy sorozatgyilkos műve, egy francia nyomozó pedig a hágai Nemzetközi Büntetőbíróság felhatalmazásával összeszed egy csapatot az efféle, országhatáron túlívelő EU-s ügyekre. Illetve nem szed össze, mert a készítők kihagyták a csapatösszeszedős ziccert, ami pedig mindig érdekes és rögtön, kvázi szavak nélkül megismertetik a nézővel a karaktereket.

Mindössze egy embert szed össze, a Megcsömörlött Amerikai Nyomozót, aki fénykorában rekordokat tartott, most viszont egy amszterdami vidámparkban szed szemetet és fájdalomcsillapítót, mert anno szétlőtték a kezét, így nem abban tud pisztolyt fogni. A Nyomozó (ő William Fichtner) persze miközben démonokkal küzd, olykor helyretesz pár következtetéssel egy-egy, a személyzettel szívózó vendéget – a francia nyomozó pedig felkeresi, hogy segítsen az ügyben, s esetleg csatlakozzon a csapatához.

Lehet tippelni, hogy a végén csatlakozik-e, más kérdés, hogy a csapat szerintem nélküle is megoldotta volna az esetet. Az a csapat, melynek a bemutatását pár másodpercben lezavarják, a francia mindenkire rámutat, elmondja a nevét és a specialitását, oszt kalap. Szűnni nem akaró vastaps. Ez komoly volt? Azt már nem is említem, hogy mindenki rohadtul csereszabatos volt, egyedül a techguru német Jaqen H’ghar maradt meg bennem úgy, mint aki csinált is valami rá jellemzőt.

A Crossing Lines rémesen felvizezett dupla pilotja klisékkel kezdődik és szinte végig a legordasabb közhelyekkel van tele. Ezek nyilván olykor működnek, de azért elvártam volna, hogy valami pluszt kapjak. Mármint az európai helyszíneken kívül, mert annak azért lehet örülni, hogy nem nagyon lesznek a sorozatban állandó díszletek, a stáb jobbára helyszíneken fog forgatni. (A produkciós értékkel nincs gond, szerintem simán elhinnénk, hogy amerikai a sorozat.)

Mivel sorozatgyilkosról van szó, az ügy kvázi versenyfutásról szól, itt nem kérdeznek ki tanúkat és hozzátartozókat, hiszen több áldozat van, inkább pár unalmas helyszínelés, nyomkeresés és random profilalkotás van benne, miközben olykor látjuk is a sorozatgyilkost, amint menekül. (Vicces, hogy a pilotban még arra is “kényszerítenek” minket, hogy aggódjunk valamelyik nyomozóért, de mivel kicsit sem ismerjük őt, ezért nulla érzelmi töltete van az egésznek…)

Az ilyen tipikus nyomozós sorozatok nem tudom, hogy kinek jönnének be jobban. Azoknak, akik szeretik a nyomozósokat (mint én), akik mindenevők, vagy inkább azoknak, akik nem néznek effélét, s így nekik egy közhelyes, “semmi extra” felállás is érdekesnek tűnhet. Inkább utóbbiaknak ajánlanám, én elvártam volna valami hangulati elemet vagy sajátos stílust, de ilyesmivel a Crossing Lines nem rendelkezett, csak sokat beszéltek benne és mindenkinek mindenféle viharok dúltak a lelkében.

A Crossing Lines nem volt annyira gáz, mint a Jo, tisztességes munka, de ez a kezdés nagyon unalmas és klisésre sikerült. Viszont szerintem legalább egy részre még maradni fogok, hiszen ugyanez 40 percben talán működni fog. Bár félek attól, hogy a sorozat ugyanarra a sorsra jut nálam, mint a Criminal Minds. Annak is érdekelt az alapkoncepciója és az, hogy lehúzós, de a sok parttalan duma és az unalomfaktor nem tudta megmenteni számomra. Nem tudta, mert a karakterek érdektelenek voltak.

20 hozzászólás Ne habozz!

m76 - 2013. 06. 28. 15:18

A 3/10-es értékelés első hallásra szigorúnak tűnhet, de valóban semmit nem nyújtanak.

A karakterek és a színészek játéka is felejthető. Nekem ráadásul óriási csalódás volt, hogy ez egy nyomozós sorozat. A trailer alapján én egyértelműen akciósorozatot vártam volna.

Aztán a hihetetlen utópisztikus technoblabla amit a német előadott a lézerscanneres helyszínrögzítésnél azon földön fetrengtem a röhögéstől. Több rendőrségben használnak ilyet évek óta főként baleseti helyszíneléshez. Ezek meg itt előadják mint a nagy scifi-t.

De persze nem emiatt volt gyenge, hanem a nyomozás semmilyesége miatt. Nem volt tétje szinte semmi, minden súlytalannak érződött.

Pedig a koncepció nem rossz, de ezen még dolgozniuk kellett volna bőven.

És persze az egyetlen karakter aki tetszett, és érdekes(ebb) volt a csapatból pont azt írják ki.

Én szerintem én már a 3. részre sem maradok.

winnie - 2013. 06. 28. 15:24

ezen egyébként nem múlt semmi, de olyan okos voltam, hogy a rész 3/4-énél megnéztem a plakátot, hogy vajon kinyírják-e a francia csajt: http://www.sorozatjunkie.hu/2013/05/18/juniusban-crossing-lines/

ergó, aki emlékszik a plakátra (nyilván a random arcokat rögtön elfelejtettem), az tudni fogja, hogy a végén mi történik.

Irodai Patkany - 2013. 06. 28. 15:32

Akkora egy fos volt, komolyan. Azok a flashback-ek, hogy még a 4-5 éves gyerek vagy egy értelmi fogyatékos (vagy a nyugdíjasok, akiknek ez a sorozat készül) is mindenképpen megértsék, még ha be-be szundikáltak is közben. Ami egyénként tök érthető, mármint a bealvás. Amit viszont nem értettem, mert faszom se jegyezte meg a sok karakter nevét meg feladatát, hogy melyik szerencsétlen mire való. Oké értem, az amerikai arc a profilozó, a német a tekes (ki más?), és a többiek miben a legjobbak? Ők is mind profilozók? Nem értem én ezt az egészet.

Dark Energy - 2013. 06. 28. 15:44

Más posztban már írtam, hogy engem berántott, fogalmam sincs miért. Talán, mert kevés sorozatot nézek, amiket szubjektív igényesség szempontjából választottam de azok tényleg oda is csapnak.
Na, ez itt fel sem merül és lehet ezért jön be a nagyon limonádé, nagyon semmitmondó, összecsapott zagyvaság, mert totális ellentéte annak, amit elvárok egy sorozattól.
A változatosság gyönyörködtet, jelen esetben szórakoztat.
Maradok főleg Fichtner miatt és mert érdekel a további irány. Én vagyok/leszek az egyetlen?

chinaski - 2013. 06. 28. 16:11

Ez valami borzalmas volt, már ott ki kellett volna lőni, mikor megtörtént a csapat “ő ebben profi, ő meg abban” bemutatása (abszolút ’80-as évek érzés, és nem a jó fajtából, még egy bombaszakértő esetleg elfért volna a csapatban)., ráadásul az egész ötlet annyira vacak, hogy az ijesztő, kb. mintha az EU pénzelné, annyira bele van erőltetve ez a multinacionalitás. A leggagyibb Criminal Minds részekben is több fifika van a sorzatgyilkos karaktere kapcsán, arról nem is beszélve, hogy a színész is valami “How to play a serial killer FOR DUMMIES” könyvből dolgozott.
Fichtner meg nem ezzel a karakterrel fogja megmutatni, hogy jó színész: függőséggel küzdő, kiégett, nyomozó, akit egy múltbéli eset kísért, de túl jó, ezért a problémái ellenére is kell. 2013 van baszki, egy komolyabb sorozatnál nem csak az ilyen ötletet, hanem a kitalálóját is ki kéne dobni. Mondjuk Fichtner még így is zseninek tűnt a csapatot vezető pasashoz képest, aki annyira be van lassulva, mintha egy “Szomszédok á Paris” részt forgatna (a játéka is hasonlóan volt erős). Nagyon kár, hogy nem Donald Sutherland a hologram, hanem a tetthely, mert így tagadhatatlan, hogy egy újabb fosbomba elkészítésében is fizikailag résztvett.

Ruby - 2013. 06. 28. 18:00

Gondoltam Sutherland bácsi, csak nem nyúl bele valami sz.rba… hát de. Nem értem, miért kellett duplára venni, összehúzhatták volna egy részre, lehet úgy pörgősebb lett volna.
Egyedül az össze-vissza akcentusok miatt volt érdekes.

Reeku - 2013. 06. 28. 18:08

Ne már, hogy a Criminal Minds-hoz hasonlítjátok… akkor én szerintem bele se kezdek! :( Vannak ennél jobb “terveim” is a nyárra, pl. Luther, Whitechapel, Banshee dara :)

Judit Pecsi - 2013. 06. 28. 22:08

Winnie,szivembol szolottal.
En mar akovetkezo epizodot sem fogom megnezni:erdektelen., es a szineszek sem szimpatikusak.
Volt egy masik uj nyitas is a heten: Whodunnit,hat ha ezt a kedvemert csinaltak,maris befejezhetik.

fm! - 2013. 06. 29. 11:02

A fene, ezt is törölhetem a myepisodes.com-ról…

montanosz - 2013. 06. 29. 13:52

olyan túl steril volt az egész,cancel((

shaddy1027 - 2013. 06. 29. 14:13

Előzetest látva nagyon csalódott vagyok én is. CM közelében sem volt ott valahogy a csapat is szerethetőbb és emberibb még a legrosszabb részekben is, mint itt “2 rész alatt”.
Kriminél azért elvárná az ember figyelnek az ilyen részletekre is(William Fichtner jobb kézfeje sérült és nem a bal):
http://www.kepfeltoltes.hu/130629/crossing_www.kepfeltoltes.hu_.png

http://www.kepfeltoltes.hu/view/130629/crossing1_www.kepfeltoltes.hu_.png
Adtak 2 csontot a későbbiekre(Főnök fia gyilkosát és ugye aki meglőtte Fichtner-t)
40 percben lehet jobb volna. Csak sajnos az 5-6 rész megint part1-part2 és a 9-10 rész is hasonló lesz.
Gondolom egyik dupla rész az egyik sztori…

Serious - 2013. 06. 30. 11:39

Szerintem nem olyan rossz. Most végeztem a pilottal, de ha nem tudnám, nem mondanám meg hogy ez egy sorozat. Akár film is lehetne. Nem volt cliffhanger a végén (vagyis hát volt, valami nagyon gyenge), a történetet befejezték, megoldották. Én úgy vagyok vele, hogy ezután nem is várnám a folytatását. De mivel sorozat, gondolom lesz egy új ügy, amit meg lehet oldani és így tovább az évadon keresztül.
Azt nem mondanám, hogy a színészek gyengék, tényleg nem voltak olyan komoly szerepek, de pl Fichtner alakítása említésre méltó. Már a szökésben is voltak hasonló jelenetei, ott is drogproblémákkal küzdött, szerintem teljesen korrektül nyomja. Ha mást nem is, de őt ki kellene emelni.
Kíváncsi vagyok a folytatásra, de ha nem lesz jó, szó nélkül kaszálom, hiszen végül is kaptam egy jó “filmet”, amit azért jó volt nézni.

winnie - 2013. 06. 30. 11:50

Nekem azert nem volt filmerzetem, mert a karakterek kifejtetlenek, tobb szemelyes szal is a semmibe fut – filmben ilyet nem csinalnanak, ott elvarrnak a szalakat. Jo esetben. Plusz ennyire zsenge esetbol azert nem csinalnanak filmet, abban az esetre es az elkovetore koncentralnanak, nem rabolnak az idot felesleges dolgok bemutatasara.

Serious - 2013. 06. 30. 12:05

Igazad van, de nekem mégis olyan érzésem volt. Nem tudom mért.. Egy kicsit kellett volna finomítani, pár dolgot kivenni, az időt másra használni és kész is egy film szerintem. Persze nem volt az, csak azt mondom hogy mint ha..

shaddy1027 - 2013. 07. 04. 19:13

3. rész már 6/10, jobban pörgött és kevesebb fölösleges párbeszéd volt. Igaz még mindig nem az amire azt mondom, mikor jön már a következő rész.

Dark Energy - 2013. 07. 30. 08:26

Az új részben, ha már jött Chris Vance vendégszerepelni, vártam mikor ugranak elő valamelyik sarokból Scofieldék a régi Prison Break-es idők emlékére. :-)

Egész tisztességes rész volt, bár nem tudom mihez képest.
Nekem pl. jobban tetszik ez a sorozat, mint az Under the Dome (és hallom a nagy felmordulást).
Nem tudom, hogy kizárólag Sutherland és Fichtner miatt-e és azért mert a semmitmondó karakterekből is tudnak csak azért alkotni valami nézhetőt, mert annyira nagyon jófajta színészek, hogy a sok hülyeségek között is el tudják velem hitetni, hogy jó ez.
Csak miattuk nézem, úgy sejtem és még az időt sem sajnálom, szeretem őket na.

hetes - 2013. 08. 31. 17:14

Szerintem nem lehet a Criminal Minds sorozathoz hasonlítani, abban tényleg szerethetők a karakterek.
A pilotban ha a szőke csajt nem “halasztják” meg, abból lehetett volna valami érzelmi szál. Egyelőre nézem az első évadot, Fitchner miatt, szerintem nagyon jól alakítja szerepét, ja és persze Sutherland a kedvenceim közé tartozik.
Kíváncsian várom a folytatást is.

ellis - 2013. 09. 03. 13:11

Számomra már azzal is ‘hiteltelenné’ vált, hogy (bár az az én hülyeségem :)mindenki angolul kommunikál mindenkivel, ha egy francia beszélget négyszemközt egy másik franciával, logikus, hogy angolul fog hozzászólni… na ja… én is minden magyarral angolul kommunikálok, sőt ezt a bejegyzést is angolul írom :)

winnie - 2013. 09. 16. 17:19

biztos, hogy így volt? de mindegy, ez technikai dolog. ha nézel egy szinkronos sorozatot, ott sem magyarul beszélnek. csak úgy, hogy megértse az ember, aki nem tud külföldiül. az ilyesmin kár fennakadni. mindenki tudja, hogy egyébként milyen nyelven beszélnének.

Roxi - 2013. 12. 21. 21:41

Most daráltam le! Az első pár rész a random esetekkel nem volt túl érdekes és egyedi!Sajnos mire beindult a sorozat pont vége lett az évadnak!Mindenesetre sokkal érdekesebb lett a csapattagokat érintő szálakkal! A férfi karaktereket elég jók,főleg Hickman és Loius!

Ide írd


kötelező

(kötelező, de nem adjuk ki senkinek)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz