login |

Pilot: Whodunnit? – írta goretity

2013. 06. 30. 16:26 - Írta: vendegblogger

73 hozzászólás | kategória: kritika, pilot-mustra, reality,

The game is murder.

Vasárnap este elkezdődött az ABC-n a már jó pár hónapja reklámozott új reality, a Whodunnit? Ebben a játékban a jó öreg, krimikből már ismerős felállással találkozunk: idegenek összezárva egy hatalmas villában, melynek tulajáról kvázi semmit sem lehet tudni. Kezdetben legalábbis ez a helyzet. Utána ugyanis a vendégek szépen egyesével elkezdenek hullani, mint a legyek. A feladat: kideríteni, hogy ki a gyilkos – aki a játékosok között bújik meg.

Adott tehát 13 (igazából csak 12, hiszen egy hulla is van) játékos és egy házigazda Giles, aki szinte minden bűnügyi történet kötelező karakterét, a komornyikot alakítja. Tartja a kapcsolatot a vendégekkel, tájékoztatja őket, hogy mi a következő feladatuk, sertepertél, emellett egyébként tök szimpatikus, a legfeszültebb helyzetekben átmegy szeretnivaló vendégbarátba és szendvicsekkel valamint kényelmes pizsamákkal kedveskedik a ház lakóinak.

A vendégek életkora és foglalkozása elég vegyes felvágott: van itt pompomlánytól újságírón és fejvadászon át egészen a stewardess-ig minden (a sorozat Facebook oldalán egyébként meg lehet tekinteni mindegyikőjüket) – némelyik eszméletlen butának, sztereotípiákkal élve az a “tipikus amerikainak” van beállítva. Az első rész egyik poénja, ahogy az idős ex-detektív próbálja magát edzőnek kiadni, aztán meg a tetthelynél gyakorlatilag a többiek arcába ordítja minden egyes apró mozzanatával, hogy rendőr volt…

A gyilkosság kezelése, megvallom, elég furcsa volt, ami a hulla felfedezését követte, az elég hiteltelennek tűnt. Mindenki tudja pontosan, hogy nem halt meg az illető (ezt ki is mondják), de mégis adták a játékosok a halálra rémültet. Kicsit olyan volt, mintha megpróbálnák leerőszakolni a torkunkon, hogy itt micsoda izgalom van és tényleg történt egy haláleset.

De ez nem igazán működik, a néző pedig azt hiszi, hogy ő hülye, mert nem érzi át az izgalmakat. Itt mutatkozik meg az, hogy egy ilyen szituációt, játékot átadni televízión keresztül nagyon nehéz, ez később még akár a műsor bukását is okozhatja. Ha azonban ezen az állandó mű rettegésen sikerül túltenni magát az embernek, akkor egészen jól kivitelezett dolgokkal találkozhatunk. Giles bejelenti, hogy a gyilkos bizony a tizenkét megmaradt vendég között van (noshit!) és kezdetét veszi a nyomozás. Itt például különösen tetszett az, hogy felkínálja mindenkinek a három helyszín közül az egyik – tetthelyszín, az áldozat utolsó ismert tartózkodási helye és a hullaház – megvizsgálását.

Tekintve, hogy csak egyet lehet közelebbről szemügyre venni, megkezdődnek a szövetkezések, társulások és az ezzel járó hátba szúrások is. Nyilván egy helyszín megvizsgálása nem teszi lehetővé az egész bűntett megértését, össze kell fogni, infókat kell szerezni a többiektől, ha valaki szeretné rekonstruálni a pontos esetet.

És itt kezdődik az, ami valószínűleg az éltetője lesz ennek a show-nak: az emberi kapcsolatok alakulása, az árulások, gyanúsítgatások, a paranoia ahogy haladunk majd előre az évadban….

Piros pont jár a helyszínek berendezésért és úgy cakkpakk az egész díszletért: a ház gyönyörű, érdekesek voltak az elrejtett nyomok, a hulla maszkírozása (de itt megint csak hatványozottan előjött a “mű” fíling…).

Az egyik legnagyobb szórakozási forrást a játékosok egymás közt ugrálása, a csoportosulások kialakulása, az egyes vendégek taktikájának kibontakozása jelentette. Harsányan felnevettem, amikor valaki azonnal felfedett a legelső asztaltársaságának olyasmit, amiről tetthely-társaival megbeszélték, hogy nem beszélnek. Egyértelmű volt, hogy ebből kavarás lesz, hiszen más másképp adja elő a sztorit és abszolút nem tudja senki, hogy most akkor kinek is lehet hinni.

Aminek én még nagyon örültem az a riddle, még ha a megfejtése azért nem követelt sok melót vagy észt. Színesebbé tette a cselekményt, továbbá ez is közelebb vitte a ház lakóit a bűntény megoldásához.

Itt is végig jelen volt az előbb említett emberi faktor és a játékosok leszűrhettek egy nagy tanulságot: tekintve, hogy mégis csak versenyről van szó, jobb, ha nem fecseged ki mindenkinek egy-egy puzzle megfejtését. Találkozhattunk itt is a szokásos taktikákkal: pletykagyűjtőkkel, csapatban dolgozókkal, magányos farkasokkal vagy abszolút fogalmatlanokkal.

A nap végén a vendégeknek be kell számolniuk a gyilkosnak kamerákon keresztül, rekonstruálva az esetet, hogy szerintük hogy tette. Ez jópofa volt, itt is lehet mulatni a butaságokon (a megfulladós sztori sírva röhögős volt), egymásra mutogatásokon.

Ez után pedig következik a vacsora. Giles közli a szükséges infókat, melyek között szerepel a legügyesebb szereplő kiemelése a többiek közül (ez később még mennyi szemétkedéshez meg összeesküvéshez fog vezetni, te jó ég), a gyilkosság pontos megoldása és persze a kártyák kiosztása.

A kártyákból kiderül, hogy a gyilkos az adott vendéget ezúttal megkímélte-e (Spared) vagy pedig a delikvens bizony félhet éjszaka (Scared). Mindez persze teljesítmény alapján megy, egy, a nézők által nem látott tesztet kell kitölteni a bűntényre s a gyilkos személyére vonatkozóan, mely alapján a “leghülyébbek” kapják a “Félhetsz!” kártyákat.

Bevallom, a kártyakiosztás és azok felfedésének egyedüli hasznát abban láttam, hogy visszatekerve az adott részhez meg tudtam figyelni az egyes karakterek reakcióját, hogy mégis melyik reagálja túl, vág grimaszokat. Egyébként tök feleslegesnek tűnik, mert így csak az a két tag retteg a “kiszavazástól”, aki piros feliratú kártyát kapott, holott sokkal izgalmasabb lenne, ha senki se érezné magát biztonságban. A rész végén persze kiderül, ki esik ki, azaz ki “hal meg” – és a folytatás az ő megölésével kapcsolatos nyomozásról fog szólni.

Összességében bejött a Whodunnit?, egész szerethető, de persze túl kell tenni magunkat bizonyos dolgokon, amiket talán a formátum követel meg. Ami még probléma lehet az az irreális gyilkosságok folytatódása (az első eléggé a hihetetlen kategóriába tartozott), továbbá a nézőkkel közölt információ mennyisége. Ugyanis ha az évadzáróban leleplezik a gyilkos személyét úgy, hogy azt az évad során nem lettünk volna képesek kitalálni a túl kevés infó alapján, akkor biztos ideges leszek. Viszont arra is vigyázni kell, hogy nehogy túl sokat lőjenek le a készítők, szóval igen, sok-sok ingatag lábon áll a Whodunnit?.

És hogy ki a gyilkos? Egyelőre jó kérdés, nekem van tippem, amire egy közismert Agatha Christie-idézet még rá is erősít: mindig nő.

73 hozzászólás Ne habozz!

winnie - 2013. 06. 30. 16:31

majd írni fogok a 2. részről, hátha lehet hetit posztolni róla, mert egyszerűen imádtam.

nem azért, mert jó volt (egyelőre közepes, de jó szórakozás lehet belőle), hanem mert volt és én imádom az ilyen játékokat. szinte egy az egyben the mole (azaz tégla), ezt beleírtam a kritikába, mert nem kötik az orrunkra, de a kiesés ugyanúgy megy, mint abban (a legvégén kiírják a stáblista után), hogy a jtékosok játszanak a kamerának az esettel kapcsolatban, de a lényeg a teszt, amit kitöltenek (az esetről és a gyilkosról is, pl.milyen nemű a gyilkos? hol volt, amikor ez vagy az történt, melyik helyszínt derítette fel, ilyesmi – csak hasamra csaptam) – ez is elég random, de valahol mégis rámutat arra, hogy ki mennyire van képben.

de azzal egyetértek, hogy nézőként ez nem biztos, hogy annyira érdekes és remélem, hogy a karakterek is jobbak lesznek idővel.

winnie - 2013. 06. 30. 16:34

a the mole-on kívül, akit érdekelnek a nyomozós reality-k, ott a murder game (angol) vagy a Murder in Small Town X régről (amerikai), mindkettő fent van a youtube-on.

goretity - 2013. 06. 30. 17:21

köszi winnie :)

mellesleg jók lesznek ezek a hétfők: Dexter és Whodunnit? egyszerre megadja a kezdő hangulatot a hétre

Nicholas - 2013. 06. 30. 17:30

Remélem valami hasonló jön hazánkba is:)

CyClotroniC - 2013. 06. 30. 18:00

Én erről eddig miért nem hallotam? Ez nekem valami ultimate guilty pleasure lesz, ha szar akkor is. Imádom az ilyesmit, meg úgy általában a murder mystery dinner játékokat. Ide vele!

A. - 2013. 06. 30. 18:06

köszi az írást, nem értem eddig miért nem figyeltem fel erre, de pótolni fogom.

CyClotroniC - 2013. 06. 30. 18:16

Ha a gyilkos köztük van amúgy, magának oszthat terelésből félhetsz kártyát? Mert ha nem, akkor a kiszavazást megúszó ember onnan hatalmi előnybe lehet, miszerint ő tisztázva van, és benne jobban meg fognak bízni a többiek.

winnie - 2013. 06. 30. 18:29

mármint kaphat-e a producerektől, de jogos, tuti, hogy megpróbálkoznak majd ilyen félrevezetéssel.

psstdesign - 2013. 06. 30. 18:39

Imádtam :) Tutira kaphat a gyilkos is Scared kártyát, különben idővel ki lehetne sakkozni, hogy kik biztosan ártatlanok.

Nekem azért valamilyen szinten hiteles volt a szereplők rémüldözése is – persze volt, aki túljátszotta, de azért az áramtól rázkódó “holttest”, meg a második áldozat halálának módja elég durva látvány, még akkor is, ha tudod, hogy csak játék.

Kjubi - 2013. 06. 30. 19:40

Az epizód végi halál megvett engem is :D

Pocok - 2013. 06. 30. 19:57

Nem is hallottam még erről, de jó, hogy szóltál. Már töltö… azaz már ki is kölcsönöztem az online videótékából :D

Pocok - 2013. 06. 30. 20:45

Ha mondjuk egy film lenne, akkor jó lenne, mert szeretem a témát. Így viszont nagyon mű volt. Egy részt még kap, de ááá… nem jó ez így.

wondorog - 2013. 06. 30. 23:21

Ez valami rohadt jó lett, már sajnálom, hogy nem hagytam darára.

jim455 - 2013. 07. 01. 01:30

ez nekem zavaros, hogy lehet gyilkos ha senki nem halt meg? és honnan tudják meg ki az ha nem volt gyilkosság?

szerintem - 2013. 07. 01. 01:51

en mar leirtam a korabbi posztban is, hogy ez konkretan nekem van kitalalva. ennek ellenere (vagy talan eppen ezert) nem estem hasra az elso resztol, mar most latszik, hogy ez is bukta lesz, mert nem eleg hiteles. persze nyilvan nem varhatom, hogz valodi gyilkossagok legyenek, de a nulladik perctol mu az egesz sajnos, es ahogy korabban irtam, ide vagy valodi izgalom kellene vagy profi szineszek. mivel egyik sincs, marad ez a mu-izgalom, amit viszont ezek az emberek nem tudnak eladni.
azert nyilvan megnezem, mert meg az is lehet, hogy nem lesz igazam es mas vonatkozasban meg lehet kiemelkedo a sorozat. de itt aztan nem lehet mellebeszelni, itt tenyleg az az egyik legfontosabb kerdes, hogy ki a gyilkos:)
kulonben, ha mar felmerult a kerdes, legtobbszor vegul a komornyik az:)

wondorog - 2013. 07. 01. 08:22

jim455: ez egy reality játék, az embereket meghívták egy játékra, nem tudták mi az, csak, hogy egy rejtélyt kell megoldaniuk
aztán egyikük “meghalt”, magyarul el kellett játszania az embernek a saját halálát, ezzel automatikusan ő kiesett a játékból, és minden héten így megy (azért mondták, hogy tudták nem halt meg, mert tisztában voltak, hogy a gyilkosság a show része)

winnie - 2013. 07. 01. 08:32

jim455: játék. az elején egy játékosok közé épített ember “meghal” és minden rész az előzőben legrosszabbul teljesítő “halála” körülményeinek kinyomozása köré épül.

wondorog - 2013. 07. 01. 10:38

Na megvolt a 2. rész is, ezek után már biztosan tudom, az egyik reality jelöltem a Jawson :)

HighwayCat - 2013. 07. 02. 11:50

A másodikban már nem volt annyi mesterkélt érzelem, ahogy a cikkben is írtad. Egyre jobb lesz. Szerintem a butus szöszi a gyilkos. Lindsay. Nagyon emlékeztet Alexre Happy Endingsből. Meg ennyire butus nem lehet senki :D Amit a kandallónál művelt, az valami fergeteges volt.

ksmkovacs - 2013. 07. 02. 19:59

Eddig nekem bejott. Megyek is ujra nezem a The Mole-t.

polovcev - 2013. 07. 02. 21:15

Nekem is bejött. Végre van mit néznem keddenként.

Arky - 2013. 07. 02. 23:42

Látom a magyar címét: Kicsinálta!?
Hatalmas fantázia kelett hozzá

winnie - 2013. 07. 03. 00:12

“kellett”. ennek nincs magyar címe és nem is nagyon lesz. és, ha lesz, akkor sem ez.

kambuc - 2013. 07. 04. 15:02

Hát, ez a sorozat nekem van kitalálva :) Imádom az ilyen mystery-s dolgokat, többek között Agatha Christie a kedvenc íróm :P A felütés teljesen olyan, mint a Tíz kicsi néger című könyvé.
Azért a második rész végére oda kellett tenni egy kétmondatos beköszönést a második “halottól”, hogy az amerikaiak megnyugodjanak :P :D
Mondjuk eddig egyelőre fingunk sem lehet, hogy ki lehet a gyilkos, remélem azért majd dobálnak információmorzsákat a későbbiekben.
Egyébként hány részes ez az évad, azt tudja valaki?

winnie - 2013. 07. 04. 16:04

9

Arky - 2013. 07. 04. 19:00

winnie: úgy értem nekem kellett hozzá hatalmas fantázia. Nem muszáj amúgy egyből támadni.

winnie - 2013. 07. 04. 19:02

arky: ?? ezt most honnan? nem támadtam semmit, csak nem értettem a kommentet és visszakérdeztem. múlt időben írod, mintha lenne magyar címe. erre írtam, hogy nem hiszem, hogy lesz magyar címe, mert nem lesz itthon. (vagy lesz, csak én nem tudok róla, ami előfordulhat.) vagy az eredeti angol címre gondoltál?

cyborgwings - 2013. 07. 04. 19:41

szerintem úgy értette, hogy lelki szemeivel látja, hogy ez lesz, és hogy milyen fantáziadús megoldás lenne. :)

szerintem - 2013. 07. 11. 00:43

haha, lesz hozza heti kibeszelo?
vagy irjak ide?
az jutott eszembe, hogy mivel elegge hasonlit az alapfelallas a tiz kicsi neger, elofordulhat, hogy a megoldas is hasonlo lesz, vagyis

spoiler
a beepitett ember latszolag meghal
spoiler off

tenyleg, ez vegulis egy konyves info, de megiscsak lelovi a konyv poenjat, akkor spoilernek szamit?

winnie - 2013. 07. 11. 08:05

passz. elvileg ma vagy holnap írok róla.

9865 - 2013. 07. 18. 14:21

Tudom, hogy nem itt kell, de van ehhez magyar felirat?

bxs - 2013. 07. 29. 22:26

Nézi ezt még valaki rajtam kívül?

Ami azt illeti, nekem már az elejétől fogva nagyon tetszik és a részek előrehaladtával ez egyre inkább igaz. Amit sajnálok, hogy a feladványokra hamar rájön mindenki, hiszen elég szűkös a tér, viszont ez az egyetlen negatívum, amit föl tudnék hozni.
Nagyon jó viszont a taktikázás és a csoportosulás, (ki-kiben bízik, ki-kit ver át, ki-kit manipulál…), a legjobb része szerintem az egésznek, ami főként itt a 6. részben bontakozott ki igazán.

És úgy gondolom, (bár lehet, hogy csak nagyon szeretném hinni :) ), de szerintem vannak utaló jelek, amiből rá lehetne jönni ki is a gyilkos. De az tuti, hogy a végén érdemes lesz visszanézni. :)

szerintem - 2013. 07. 30. 10:57

haho, en is nezem meg. csak nem sokat lehet rola irni.
szerencsere nem annyira unalmas, mint azt sejtettem, mert a gyilkossagok legalabb fordulatosak, es valoban van nemi dinamika a jatekosok kozott. azert nem vagyok maradektalanul elegedett, mert en sokkal tobb agyalast meg furfangot szeretnek latni, hogyan gondolkodnak, trukkkoznek a jatekosok. vagy ha azt nem is kapjuk meg, akkor legalabb azt jo lenne reszletesebben latni, hogy hogyan fejtik meg a buntenyt. igy viszont nekem tul felszines, annyi informaciot sem kapok, hogy izguljak valakiert vagy ami meg rosszabb, hogy meglepodjem, ha valaki ne ugy teljesit, ahogyan a resz alapjan gondoltam. igy marad a szemlelodes, ahhoz viszont nekem egy kicsit vontatottak a reszek. kulonosen a vacsora, meg a boritekok nyitogatasa.
a jatekosokrol sem sokat tudunk, szerintem. annyit sikerult nekem leszurnom, hogy ulyssesnek volt a legbutabb feje (de ugye ez sem jelent semmit), illetve hogy lindsey nagyon nem szimpatikus.

kambuc - 2013. 08. 02. 13:56

én is nézem még, de igen, elég sablonosak a részek, mármint felépítés-ügyileg, de ahogy írtátok, legalább a gyilkosságok változatosak.
Nekem egyébként túl egyértelmű lenne, hogy Kam a gyilkos, így tuti, hogy valamelyik csaj lesz az. Ti kire gondoltok? Van valami tippetek?

szerintem - 2013. 08. 03. 10:25

ahhoz, hogy gondolkodni tudjunk rola, ki lehet a gyilkos, egyaltalan nem kapunk eleg informaciot, szerintem. ami bosszanto, hiszen ennek a formacionak talan az lehetne az erdekessege, hogy ahogyan ok is, te is otthon gondolkozol es osszerakosgatod a darabkakat.
az egyetlen modja talan az lehet, hogy figyelni kell, ok kiket neveznek meg gyilkosnak es hogy utana kik esnek ki. de ezt sem mindig latjuk teljesen, es ez sem egyertelmu, mert a kieso jatekos lehet, hogy azt eppen eltalalta, hogy ki a gyilkos, de minden mast elrontott.

nekem a rendor volt gyanus, mert nagyon eszetlenul viselkedett, de azota o mar nincs jatekben. lindsey meg jo jelolt lehet, mert szinten esz nelkul csapodik jobbra-balra, latszolag teljesen tonkreteve a sajat jatekat, megis bent van meg. de persze gino is gyanus volt, es kam is gyanus, meg a masik szoke lany, akinek a neve eszembe sem jut. ja, es ronny is. kihagytam valakit? :)

wondorog - 2013. 08. 05. 11:38

Nálam már nagyon régóta Cris a főgyanúsított. Bár lehet csak azt akarom, hogy végig bent maradjon, mert elég eyecandy, kicsit Yvonne Strahowsky beütése van :)

szerintem - 2013. 08. 05. 23:57

@wondorog: ja, azzal a kulonbseggel, hogy ennek a lanynak ranezesre kabe dupla az iq-ja. mar elnezest:)

Ass - 2013. 08. 06. 14:40

@wondorog: Én meg az első két rész alatt meg mertem volna esküdni hogy Cris ugyanaz a színész aki az Arrested Developmentben Lindsayt játssza. :D

szerintem - 2013. 08. 07. 08:52

na, egy ficko maradt harom novel, kemeny dio lesz:)
az egyetlen ember, akit alig vartam, hogy eltunjon a keprol, meg mindig jatekban van…lehet, hogy o lesz a gyilkos en meg tudat alatt azert nem birom elviselni a latvanyat (nem).

wondorog - 2013. 08. 12. 12:04

Na kaptunk egy Armstrongos eltűnéses red herring szerűséget, most már tényleg kíváncsi leszek a végjátékra. Eddig Cris-re fogadtam volna, de túl gyanús, hogy nem kapott scared kártyát eddig, inkább akkor Lindsey, nem lehet valaki ennyire hülye :)

SPOILER 10 KICSI NÉGER SPOILER

Ha az AC vonalat akarnák követni, akkor Ronnie lenne a gyilkos, és összejátszottak Melina-val, hogy eljátsszák a halálát, de szerintem egy ilyen megoldás túlságosan megbontaná a játékszabályokat.

Kjubi - 2013. 08. 12. 15:19

@wondorog:
Nagyon jó lenne, de valóban túlságosan betenne a játékszabályoknak sajnos :(

Izgalmas volt ez a 3 vs 1, bár reméltem, hogy valaki magától is rájön, hogy ez bizony folyékony nitrogén lehetett csak. Nálam Lindsay volt kb. az elejétől a gyanúsított, meg most annyi nyomot nem talált meg, hogy az már hihetetlen(naj ó a kamera nehéz lett volna, de a könyv nem annyira). A rész végi előzetest sem néztem meg, valahogy reménykedem benne, hogy Melina túléli.

szerintem - 2013. 08. 12. 16:00

na, a folyekony nitrogenest vegre en is kitalaltam magamtol:)
engem lindsey annyira idegesit, hogy arra nincsen szo. a masodik resz ota azt varom, hogy o essen ki. szoval majdnem valoszinu, hogy o lesz a gyilkos, mert legtobbszor az jon le a kepernyorol, hogy fogalmatlan, aztan megis jatekban van meg mindig. szerintem a gyilkos is kaphat scared kartyat, miert ne, ehhez kepest chris megdobbent rajta, hogy lindsey kapta a masikat. foleg, hogy lindsey mar volt scared korabban.
tulajdonkeppen ebbol a bagazsbol nekem mar senki nem szimpi, szoval akarhogy is alakul, nekem mindegy lesz. bar az is igaz, hogy nem csak ezen mult, hogy annyira nem zaklatott fel, hogy mar a finale jon. felolem.

wondorog - 2013. 08. 12. 17:52

Én nem emlékszem, hogy Lindsey mikor kapott scared kártyát. Amúgy persze az egyértelmű, hogy a gyilkos is kaphat, én Cris-t most azért zártam ki, mert túl őszintének tűnt a meglepődése. Pedig az volt az elméletem, hogy Lindsey már azért volt 2x is a legjobb, mert ő végig Cris-t jelölte meg gyilkosnak, és az húzta fel a többiek fölé. De majd meglátjuk, Melinát red herringnek érzem, de akár ő is lehet. Cam-et valamiért kizárnám, szerintem nő a gyilkos.

kambuc - 2013. 08. 12. 22:05

Most akartam írni, hogy szerintem a red herring-es összehasonlításokat ki lehet zárni, így biztos a megmaradt 4 játékos között van a gyilkos, de ahogy elmentek limózni, aztán visszatérve minden úgy be volt állítva, ahogy, a 4 megmaradt versenyző közül egyiknek sem volt lehetősége mindent úgy előkészíteni, így közel sem elképzelhetetlen, hogy valamelyik korábban “megölt” játékos a gyilkos, vagy legalábbis a “segédje.” Vagy még ott van Giles is :P

Lindsey pedig olyan szintén szerencsétlen, hogy az már feltűnő. Csak végletekben lehet az esetében gondolkozni, tehát vagy tényleg ilyen, vagy ő a gyilkos (inkább az utóbbi szerintem). Nekem ő a tippem egyébként.

Kíváncsi leszek, hogy milyen lesz a finálé!

Kjubi - 2013. 08. 13. 06:34

Amúgy én még most sem szoktam meg, hogy ennyire eljátsszák a meglepettet, amikor valami történik :D

maybehh - 2013. 08. 13. 21:50

Amugy, csak nekem van olyan erzesem, hogy majd a 2. helyezett lesz a gyilkos, es igazabol addig nincs is kozottuk, hanem majd rahuzzak, hogy o volt eddig is… varom a finalet

Kjubi - 2013. 08. 14. 10:30

Igazából nekem ez a legnagyobb bajom a sorozattal, hogy bárkire mondhatnák, hogy ő a gyilkos, hiszen a “gyilkosságokhoz” ki sem kellett mozdulnia a szobájából, arra volt jó a stáb. Mondjuk ki tudja, hogy mennyi jel meg nyom volt a sorozatban a kilétét illetően, majd kiderül :)

CyClotroniC - 2013. 08. 15. 13:41

Kommenteket nem merek olvasni, mert csak az első rész volt meg, de eddig baromira tetszik a sorozat, szerintem hamar le fogom darálni, hogy a fináléra szintre kerüljek.

Minden cheesysége ellenére nekem nagyon bejön, gyengéim az ilyen mystery játékok, kicsit a pár éve itthon megjelenő kiszabadulós játékoknak és a “murder mystery dinner” szerepjátékok metszetének tűnik elsőre.

Eddig Ron és Kam a két kedvenc.

Ha most kéne tippelnem egy rész alapján, akkor Lindsey-re szavaznék, pusztán azért mert őt castingoltam volna be a legutoljára. :D Illetve van két ‘sleeper’ karakter, Cris és Melina, akikre majd oda fogok még figyelni, de egyelőre Lindsey. A többiek egyelőre nem gyanúsak.

CyClotroniC - 2013. 08. 15. 15:12

Melina-t a sírása miatt lehúztam, továbbra is Lindsey és Cris a tippem, ebben a sorrendben. Amúgy simán jó guilty pleasure ez a cucc, szerintem már holnapra elfogy ez a 8 rész.

CyClotroniC - 2013. 08. 15. 22:13

Na jó, nem spammelek tovább, de az 5. epizód egyszerűen tökéletes volt. Kiesett a két legidegesítőbb karakter, élen Sasha-val. Survivorbe is ritkán kerül ennyire végtelenül irritáló fazon. Élvezet volt nézni, ahogy kiakadt a végén a mondókájával. :D

Jelenleg Cris, Kam és Rom magasan a három legjobb fej ember és talán Geno, de őket leszámítva a többiek nem tűnnek túl hozzáértőnek eddig. A gyanúsított továbbra is Lindsey, szóval ez a pilot óta nem változott. A második helyen még mindig Cris áll.

winnie - 2013. 08. 15. 22:16

spammelj!:)

az 5. részről akartam írni, annyira sajnáltam, hogy nem tudtam összehozni, mert az nekem is igazán bejött, a végén pedig a kettős gyilkosság nagy poén volt.

Kjubi - 2013. 08. 15. 22:53

@CyClotroniC:

A gyanúsított listám nekem is pont ez a kettő, kb. az elejétől kezdve, ugyan abban a sorrendben :)
Amiket még nem láttál, azok talán a legjobb részek, szóval csak így tovább! Bár a hétfő még messze van sajnos, szóval talán lassíthatsz is :D
Az ötödik tényleg egész fasza kis rész volt, bár a táblát a halálos/nem halálos(vagy mérgező/nem mérgező már nem emlékszem pontosan) dolgokkal nagyon nem akarták észrevenni.

CyClotroniC - 2013. 08. 15. 23:08

Egy valami zavar (de majd leírom jobban esetleg egy finálé írásban, ha winnie nem ír róla vagy le van maradva):

A 3 helyszínes cluek közel sem adnak annyi infót, mint amit a riddle felfed, és itt jön a bökkenő, hogy többnyire olyanok, hogy csak az utolsó szinten kell elsőnek lenned, az előző 70-80% simán lelopható másról, ezen mindenképpen kéne dolgozniuk. Vagy amolyan Survivor jelleggel szintezni a checkpointokat. 8 főnél pl csak 4-nek jut clue vagy felszerelés a második szinten, és a legvégére csak az első kettő juthat tovább vagy valahogy így.

Kjubi - 2013. 08. 15. 23:39

Nem rossz ötlet, nekem az is tetszene, ha alapból be lennének osztva csapatokba, vagy valami alapján az első részben kiderülne, hogy ki hova kerül, hiszen úgyis két csapat alakul ki mindenképpen a vége felé. Jó lenne egy tábla is csapatonként, ahova felrakják a bizonyítékok képeit, összekötik a szálakat, mondjuk ez már inkább egy heti ügyes nyomozós sorozatra hajazna, de részben az is, szóval talán működne. Amúgy a nézettségével mennyi esély van egy második évadra? Realytiknél nem tudom, hogy mi számít jónak.

CyClotroniC - 2013. 08. 15. 23:42

Kjubi: Én pont abban reménykedem, hogy ha folytatódik (most nem néztem utána, hogy fog-e), akkor ne váljanak el ennyire élesen csapatokká az emberek, mert megöli egy kicsit a játék dinamizmusát ilyen szinten.

Közben azon filózok, hogy Melinat kizártam hamar a sírások miatt, de lehet, hogy csak jól játssza. Végig ott motoszkál bennem harmadik helyen, hogy talán ő, de azért nem merem előrébb tenni, mert rém béna lenne, ha scared card nélküli lenne végig a killer.

winnie - 2013. 08. 15. 23:43

nem jók annyira a számai, de így is van minimum 50%.

Kjubi - 2013. 08. 16. 00:01

@winnie:

Köszi, legalább akkor reménykedhetek egy kicsit :)

@CyClotroniC:

Hát tényleg megöli egy kicsit, de legalább nem “tányérdobálós-ordibálós” szinten ellenségesek, hanem visznek bele egy kis stílust, ezért tetszik alapvetően ez a megosztottság.

Amúgy most hogy mondod, Melina olyat mondott, talán a hatodik részben, amitől a falhoz vágtam volna magam legszívesebben, szóval lehet, hogy akkor pont eltúlozta a “játékos” szerepét. De azért még mindig bízom Lindseyben.

CyClotroniC - 2013. 08. 16. 00:27

Na jó, a 7. rész közepén vagyok, de Melina nálam lehet hogy bejön a első vagy a második helyre. Továbbra is csak az zavar, hogy még nem kapott kártyát meg kiemelést se soha, viszont elképzelni nem tudom, hogy valaki ilyen durván ráparázzon dolgokra még mindig a 7. napon. Plusz ő volt az az előző két részben, akinek a csapata megingott, és valahogy mindig megúszta, pedig nem tűnik egy zseninek.

Jelenleg azt szeretném, ha Cris nyerné meg a játékot, így remélem, hogy nem ő lesz a gyilkos. Kam-ből idővel kiszerettem, eleinte tetszett, mert sokkal ellentétben hamar komolyan vette a játékot, de újabban elég nagy lett az arca. A másik két csaj közül meg nem tudom, hogy ki lenne érdekesebb killernek. Talán Lindsey továbbra is, az ő játékát elegánsabban lehetne magyarázni a végén, mit Melináét talán.

Na most már lefekvés előtt még megeszem a maradék másfél részt.

CyClotroniC - 2013. 08. 16. 02:42

“Did she just become a completely different person?” – ezen meghaltam :D

Na most, hogy a végére értem, szerintem a gyilkos:

1. Lindsey (pilot óta őt mondom, most már maradok mellette, emellett sokáig két csapat között volt, ami logikus a gyilkos részéről, hogy nem kötelezi el magát rögtön, illetve ő tűnik a legflegmábbnak, aki nem parázik semmin)

2. Melina (leginkább azért, mert lehet, hogy az eltűnése, csak egy fasza kis twist, és pont erre kell rájönnie annak, aki nyerni akar majd, illetve a sok sírást és ijedezést követően durva volt nekem ez a zsenin mindent átlátós váltás)

3. Cris (túlságosan competitve lett a végére, így őt már annyira nem mondanám, vagy ha ő volt, akkor ügyesen vette fel ezt a szerepet)

4. Kam (ugyanaz, mint Cris, de még kevésbé gyanús, mert nagyon hamar és dominánsan kezdett el játszani, amit szerintem a producerek nem kérnének egy gyilkostól, főleg nem azt, hogy tapossa ki a kétklikkes játék útját már az elején)

5. “The butler did it!” :D

Most úgy látom, hogy a győztes 60%, hogy Kam lesz, 40%, hogy Cris, egyik esetben se csalódnék, de az utóbbinak szurkolok. Amúgy nézés közben lőttem pár képet, hátha írok majd róla, és HA mégis Cris a gyilkos, ez tuti megy a kritikába, annyira meta :D

https://dl.dropboxusercontent.com/u/2071456/wdi.jpg

Kjubi - 2013. 08. 16. 12:25

Tőlem Melina még egy táblát is viselhetne a nyakában, hogy “I am the killer”, én akkor is Lindsey-re tippelnék, mert egyszerűen nem tudom elhinni, hogy hogyan juthatott el egy ennyire buta lány a végjátékig.
Vagy annyira nem is buta, csak a nevetése meg a beszéde miatt hiszem azt? :D

CyClotroniC - 2013. 08. 16. 14:19

Kjubi: Amúgy időről időre kevésbé tűnt butának nekem Lindsey, és igen, a beszédstílusa és a nevetése teszi főleg azzá. Ha én akarnék killert castingolni, tuti ilyesmi irányban gondolkodnék (vagy olyanban mint Don, jószívű, berozsdásodott ex-zsaru-mackó), játékosként viszont nekem lelóg a koncepcióról.

Az a kérdés, hogy 3-an versenyeznek-e a döntőben, és az a poén majd, hogy Melina a gyilkos, vagy ő tényleg eltűnik, kiíródik és a gyilkos mellett verseng két játékos egymással, és azért ennyi fős a finálé. Kam és Cris továbbra sem játszik nálam, bár utóbbi amúgy femme fataleosabb lett a legutolsó részre, csak nála kevésbé volt domináns a váltás Melinához képest.

wondorog - 2013. 08. 16. 14:52

Én is Cris-t akarom győztesnek, ő és Kam tűnnek a legértelmesebbnek az egész brigádból.

szerintem - 2013. 08. 16. 15:40

kiraly, hogy igy felporgott a kibeszelo, koszi, cyclotronic:)

nekem az oreg zsaru volt a gyanusitottam, a nevere mar nem emlekszem, de annyira butan jatszott, hogy meg voltam gyozodve, hogy o a gyilkos….
azota, hogy kiesett, lindsey-re tippelek, de tenyleg csak azert, mert butanak tunik ahhoz, hogy egyebkent jatekban maradjon.
kam valoban tulsagosan dominans jatekos, de az semmit sem jelent, es vegulis o eleinte genoval es ulysses-szel probalt szovetkezni, ami szerintem nem miatta bomlott meg, szoval lehet, hogy csak sodrodott az esemenyekkel.

ha a the mole-bol indulunk ki, a modell es a hangos jatekos is lehet a hunyo:)

Kjubi - 2013. 08. 16. 15:58

Az lenne a nagy meglepetés, ha Kam lenne a gyilkos :D

CyClotroniC - 2013. 08. 18. 00:03

Most már csak másfél nap, de írok is majd róla az is biztos. Annak örülnék, ha a gyilkos felfedése után kapnánk egy “ó baszki, hát tényleg” montázst, amiből biztosabban levághattuk volna, bár gyanítom, hogy ez elmarad :(

Kjubi - 2013. 08. 18. 11:03

Előre is köszi az írást! :)
Amúgy én is nagyon bízok a montázsban, de nem tudom, hogy az idő engedné-e, vagy egyáltalán tudnának belerakni bármit is.

wondorog - 2013. 08. 19. 10:27

Na végül csak az volt, akire hosszú ideig gondoltam, sajnos a végére változott a véleményem, így nem mondhatom, hogy végig őt gyanúsítottam.
És még a minimontázst is megkaptuk, de ennyi erővel Kam is lehetett volna, a fegyveres tapasztalatai miatt.

CyClotroniC - 2013. 08. 19. 11:38

FINÁLÉ SPOILER:

wondorog: Nálam stabil 2. volt majd 3. lett pont azért, mert a végén gyanússá vált és nem kapott kártyát. Hát ez milyen már. A montázsban is csalódtam picit 2 snittet találtam, amivel alá akarták támasztani az egészet? Pedig róla fejből emlékszem jó párra, ami giveaway volt. A limbónál pl ő mondta Gilesnak, hogy szálljon be, és ha nem kéri meg, akkor nem lett volna a kabát levevős dramaturgia sem után, de legyintettem, hogy szerencsés véletlen, mert ha nem teszi, akkor máshogy csinálták volna meg. Meg voltak még ilyenek, plusz a vége felé femme fetaleosabb lett, mint írtam korábban, és kapott egy-két tipikus “trailer scenet” egysorosokkal. Az azért ironikus, hogy az lesz a második, aki végig a jó emberre tippelt, és az nyer, aki sosem gondolt rá, még ha egyértelműen Kam is volt az erősebb játékos.

Na a többit majd a kritikában.

CyClotroniC - 2013. 08. 19. 14:04

Finálé- és évadkritika megírva, valszeg holnap este megy majd ki.

Kjubi - 2013. 08. 19. 14:19

Akkor addig visszatartom a gondolataimat

kambuc - 2013. 08. 19. 16:53

én is megvárom a finálékritikát akkor már :P :)

szerintem - 2013. 08. 19. 19:06

en is megvarom a holnapot akkor.
azert annyit gyorsan ideirok, hogy giles oriasi volt, mikor a vegen benyogte: could we have a little hug now, ’cause I survived, too?

CyClotroniC - 2013. 08. 19. 23:54

Micsoda példaértékű fegyelem :D

Ide írd


kötelező

(kötelező, de nem adjuk ki senkinek)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz