login |

Zero Hour: vége az 1. évadnak. És a sorozatnak is. – írta wondorog

2013. 06. 30. 21:10 - Írta: vendegblogger

20 hozzászólás | kategória: 2012/13 finálék, kritika,

(A Zero Hour a kasza ellenére lezárt sorozat, mint az idei 1. évados országos kaszák közül jó pár, a 666 Park Avenue, a Last Resort vagy a The Mob Doctor.)

You don’t have to be a believer to believe.

(Korábbi írások: pilotkritika – human, 3 rész után – winnie) Be kell ismernem, amikor először megláttam a tavalyi országos évad berendelt pilotszkriptjeit, a Zero Hour volt a legelső a listámon, amiről tudtam, biztosan nézős lesz.

Miért is? Egyrészt mert a fantasy mellett mindig is a hasonló kincsvadászos téma állt hozzám a legközelebb (mielőtt junkie lettem, a Relic Hunter bármelyik részét képes voltam újra és újranézni), másrészt manapság nagyon ritka sorozatos műfaj – utoljára a Veritas: The Quest volt, amire emlékszem, de szintén 13 rész után kaszát kapott.

A pilot után azonnal látszott, hogy valóban rétegsorozatról van szó, nem a színészi játék és a gyönyörűen megírt párbeszédek fogják elvinni, sokkal inkább a gyors történetvezetés, a pörgés, amik persze kliséssé tették a sorozatot. Viszont nálam pont ezek a klisék, amik még nem zavarnak, talán a műfaj iránti rajongásom miatt.

– 12 handles. 12… like the numbers on the clock.
– Seriously? Does everything have to be about a clock with you people?

A Zero Hour rövid évadját, én 2 részre bontanám: az első fele volt a klasszikus kincsvadászat, a pilotkritikában már említett Nemzet aranya és hasonló filmek által kikövezett úton, az 1×06 végén viszont meghúztak egy olyat, amit nem vártam ilyen korán, és kicsit más útra terelte a szériát. Innentől, kisebb-nagyobb spoilerekkel folytatom.

Mielőtt kitérnék a 6. rész utáni irányváltásra, megjegyezném, hogy engem igazán a 4. résszel rántottak be, pont azután, hogy az ABC levette volna a műsoráról. Itt történt két jelentősebb dolog, egyrészt Leila “árulása” és az is kiderült, mit is keresnek hőseink.

Az utóbbinál volt pár tippem (Frigyláda, Szent Grál, Végzet Lándzsája), végül egy kevésbé túlrágott dolgot, Jézus keresztjét választották az írók. A Leila pálfordulása pedig azért volt fontos, mert így hőseink és az „ellenség” mellett kaptunk egy harmadik csoportot is, aki vadásznak a keresztre, az úgynevezett Pásztorokat, akik radikális papok lennének, és a fennköltebb jóért gyilkolni is képesek. Ismerjük.

A 6. részben tehát van egy bizonyos elszakadás a korábbi tematikától, megkapjuk az összes órát (pedig fogadtam volna, hogy ezt az utolsó részig húzzák), és még vagy 2-3 részen keresztül folytatódik a kincsvadászat, ezúttal már a kereszt után, de ezt is hamar letudják.

A sorozat másik erőssége nálam, a flashbackek, amik egy újabb nagy rejtélyt szolgáltatnak, és ennek a feloldása marad az évad végére. Nem lőném le itt a nagy rejtélyt, hogy miért is kell mindenkinek a kereszt, és főhősünknek mi szerepe van benne, akit érdekel úgyis megnézi. Nekem egyébként a szezon második fele még jobban bejött, mint a kincsvadászat, néha Dean R. Koontz könyvei jutottak róla eszembe, bár azért a feszültség itt nem volt olyan nagy.

Amint már említettem, a sorozatot nem a színészi játék viszi el (Michael Nygvist emelhető egy kicsit ki, de valószínűleg azért, mert az ő karaktere volt a leghálásabb), ahogy az érzelmeket sem igazán tud kiváltani (a 12. rész végi nagy halálesetet egyetlen mondattal említették csak a fináléban), és korszakalkotó bölcsességeket sem tartalmaz.

– It’s coming.
– What?
– The End.

Ha osztályoznom kellene, legjobb esetben is csak 6/10-et tudnék adni minőségre, viszont engem, mint a műfaj kedvelőjét, minden kliséjével együtt be tudott rántani, így nálam élvezetesség szempontjából egy 8,5/10-et mindenképpen megérdemel a Zero Hour.

20 hozzászólás Ne habozz!

Deny - 2013. 06. 30. 21:31

Egyetêrtek veled, noha én a 9. résznél elakadtam, azóta nem volt időm folytatni, de nagyon élvezhető sorozat, noha valóban nem minőséges. Nagyon tetszettek az órákban található rejtvények, az első pár részben azt is vártam leginkább. Már alig várom, hogy ledaráljam a maradék részeket, megintcsak pacsi az ABC-nek ezért a sorozatért.

bikkbakk - 2013. 06. 30. 21:50

Kicsit Ed Woodos volt az egész, botrányos párbeszédekkel, bakugrásokkal, de épp ezért szórakoztató, jobb, mint sok sitcom.

“You don’t have to be a believer to believe”.

wondorog - 2013. 06. 30. 21:51

Ja igen, ami a kritikából kimaradt, hogy teljesen kerek, minden szál le lett zárva, s bár kaptunk egy apró párbeszédet, hogy esetleg mivel tudnák folytatni, kicsit olyan érzésem volt, mintha 1 évadosra tervezték volna, vagy nem bíztak volna a folytatásban.

winnie - 2013. 06. 30. 21:55

beleírom.

VDani - 2013. 06. 30. 22:09

Amikor levették műsorról, azzal a lendülettel kaszáltam is, és a cikkhez is úgy álltam hozzá, hogy majd itt megtudom, mi lett vele. De az az igazság, hogy annyira elkezdett megint érdekelni, hogy holnaptól szerintem bele is kezdek. :D

gyuri - 2013. 06. 30. 22:47

hmm, kincsvadászat, fantasy. Szerintem bepróbálom :)

Mate815 - 2013. 07. 01. 00:29

Amit VDani írt.

Chev - 2013. 07. 01. 00:53

Nálam 9/10.

A klisék nem zavartak (ritka az ilyen :) ), észre se vettem őket, annyira szaladt a sztori. A párbeszédek meg 1-2 színész játéka… hát ja. Az FBI-os hölgyeménnyel nem vagyok kibékülve. Lehet, hogy a S2-ben kapott volna személyiséget meg bonyolultabb háttérsztorit is.

Valahogy a sztori, a “világ” teljesen elkapott már az első résznél. Egészen a 7. részig vitt is magával, aztán addigra már annyi volt a fordulat, hogy le is kellett tennem a sorit, és újranéznem 1-2 részt. :D

Onnantól meg ment tovább a daráló.

A finálénál kicsit nagyobb durranásra számítottam, de így is teljesen elégedett vagyok. Illetve nem, mert olyan világban élek, ahol ha van egy jó sorozat, azt 3-4 rész után lelövik… :/

Vincent személyiségének alakulása és ahogy Nyqvist megformálja a karaktert oszkárdíjat érdemelne, már ha jelentene még vmit az a díj. :p (Meg ha kiosztanák sorozatokra.)

Azért csak 9/10, mert tényleg lehetett volna jobb is, de ettől függetlenül hosszú idő óta nem élveztem ennyire új sorozatot.

pumpika666 - 2013. 07. 01. 14:23

én is letettem anno, mikor olvastam a kaszáról
lehet nézni kéne, ha kapott rendes befejezést :)

Bubbles - 2013. 07. 02. 02:50

Ledaráltam a sorozatot. Rossz! Hetiben instant kasza lett volna, de így nézhető volt. De akkor is rossz. Semmi eredetiség nem volt a sorozatban és emellett még a megvalósítás is szegényes volt. Nem beszélve a színészi játékról.

clark - 2013. 07. 03. 12:26

jó kis sori lett a 7en fejeztem be.voltak benne érdekes fordulatok,nem csalódtam és nem bánom hogy végignéztem és még lezárás is van:D

Hunnenkoenig - 2013. 07. 03. 21:51

Na most sikerült vegeznem vele daralva.

Nagyon jo volt.
Igy volt tökeletes egy evadban “minisorozatkent”.

Nagyon feszes es pörgös volt.
Imadtam minden percet, akkor is, ha itt ott bugyutacska volt.

A gonosz csajszit azert atvaltoztattam volna nagy mutalt bogarra. Megerdemelte volna.

Ha nem is volt nagyon filozofikus, akkor is elgondolkodtato volt.

A legjobb mondat az FBI-os csajtol jött:

I know what I believe, I know my faith and I also know, that I have no business in trying to sell it to anybody.

BruceQt - 2013. 07. 07. 21:32

Szerintem nagyon jó kis sorozat volt, olyasmi mintha egy DaVinci kódot vittek volna tévéfilmsorozatra :) Az alapötlet nagyon tetszett, a színészek is rendben voltak, bár nem egy magasröptű játékra kell számítani. Látszott, hogy ötletekből ügyesek az alkotók, de kivitelezésben már kissé hadilábon állnak, de a végére javult a dolog – pl. az elején zavaró angol kiejtést (Sztörm, Fjurer) a végére végre lecserélték hitelesebb német kiejtésre (Sturm, Fűrer).

kratos73 - 2013. 07. 11. 14:23

Én nagyon örülök,hogy végül leadták,mert szerintem egy tök élvezhető sorozatot hagytam volna ki.Nem kell tőle sokat várni,de nagyon szórakoztató volt.Nagyon jó lenne ha lenne még ilyen kalandos sorozat,ami végre helyre tenné ezt a műfajt.

zagloba - 2013. 07. 12. 00:45

Akkor én leszek a különvélemény.
Ennél rosszabb sorozatot rég láttam.
Ostoba történet, sehová sem vezető, vagy abbahagyott “szálak /pl. a 12 “új apostol” csodásan el lett felejtve 3 rész után, aztán a tízszer átvizsgált órákban megtalálják az üvegkorongokat…uh…/.
Kedvencem a fenti képhez kötődik: egy kivetített torzított térképen fingra bejelöli a 12 helyet egy filccel, összeköti / a vonal vastagsága legalább 2-300 km-t fedne le…aztán benyögi: Strasbourg/.
Ez fájt a legjobban.
Következetlen, ide-oda ugráló, buta párbeszédekkel, és szörnyű “színészi játékkal” gazdagított sorozat volt ez.
Ja, és a legfontosabb: egyetlen szereplőt sem lehetett komolyan venni, nemhogy izgulni értük.
A nagy rohangálás igyekezett elfeledtetni a forgatókönyv szakadékait.
Tényleg csak azért szenvedtem végig, mert kíváncsi voltam, mit akarnak kihozni belőle.
Scheuringnak össze kéne szednie magát. A Prison Break-et hamar elfelejtik, ha így folytatja.

JKJ - 2013. 07. 21. 16:20

Érdemes megnézni. Jól összerakott, bár nem tökéletes sorozat. Érdekes sztori, Szép helyszínek. Jó színészek.

De hát nem lehet minden Breakin bad :-)

Simán 8.5/10

Nuage - 2013. 07. 29. 12:33

Elvileg daraként néztem végig a Zero Hourt, de volt egy hosszabb szünetem a második rész után, mert olyan butaságok voltak benne, amit nehezen nyeltem le.

Spoiler!
Miért kell a mindenki által vágyott tárgyat fényes nappal a nyílt utcán adogatni? Hogy mindenki jól lássa? Vagy a több évtizede jól őrzött indiai hölgyeményhez hogy juthat be mindenki – köztük a gyilkos is – a legkisebb erőfeszítés nélkül.
Spoiler!

A kincsvadászós rész ezeket az eltévelyedéseket leszámítva érdekes volt, örülök annak is, hogy nem húzták ezt a szálat, nem is tett volna jót a sorozatnak. Így is ezer sebből vérzett karakterek vagy cselekmény terén és a kicsoda a főszereplő? kérdésre is kínosan egyértelmű volt a válasz, ami csak a szereplőknek volt újdonság.

A sorozat eleji hibákat nem érzem úgy, hogy sikerült volna év közben kijavítani, sőt! (Spoiler! Leila miért is akarta lelőni a csávót, mikor a pap is megmondta fél részel később, hogy már tök mindegy?) Szóval én abszolút megértem a kaszát, de így hogy csak egy évad volt, szerintem megéri rászánni az időt. Kerek egész a történet, javarészt izgalmas és érdekes problémákról szól, jól bemutatja a hívők közötti feszült viszonyokat. További évadok nélkül is megállja a helyét a sztori. Annyira meg nem érdekesek a szereplők, hogy sajnáljam amiért nem láthatom, hogyan szednek elő “minden” régi ügyet hőseink. A karakterek érdektelenségéről egyébként szvsz sokat elárul, hogy a végén már a terrorista Vincent életét jobban féltettem, mint az elrabolt feleségét.

Azt viszont a sorozat megnézése után továbbra sem értem, hogy miből telik egy “huszadrangú” magazin tulajdonosának a hatalmas irodára, a több mint 10 fős íróállományra és a világ többszöri körbeutazására. Ja és tényleg bárkiből lehet pár év alatt F.B.I ügynök?

Raisen - 2013. 07. 29. 17:59

Nem volt rossz. elején kicsit hosszan indult be, lassan is daráltam, azaz pont h nem daráltam ahogy mást szoktam. Végre valami rövid és kb lezárt cucc. túl sok befejezetlennel volt már dolgom.

Dani - 2013. 08. 30. 02:07

Én most néztem meg és nekem nagyon tetszett.

Paladin - 2013. 09. 01. 22:08

Ledaráltam én is, összességében nem volt rossz.
A pilot annak idején tetszett. Ehhez képest a másodikat most annyira vérgagyinak éreztem, ha nem egy hosszú vonatút fő szórakozását jelentették volna, lehet h abba is hagyom. A 2-3 rész fájdalom volt.
Aztán a váltás a negyedikben érdekesebbé tette, kiderült, h nem az “egy rész-egy óra, és közben Laila mindig majdnem megkerül” sémára fog ez menni.
Igazából ami gyenge pontja volt a sorozatnak, azok a rejtvények. A második-harmadik részt az iszonyatosan buta, ostoba, nevetséges (és még tessék fél oldalnyi negatív jelzőt ide képzelni) rejtvények miatt hagytam majdnem abba – és ezek sokszor később se voltak sokkal jobbak.
Ami viszont jó volt, az a sztori egésze. Annak a csavarjai és a maga a történet érdekes volt. (Mintha kb erre ment volna el a kreativitás, és a rejtvényekre már nem jutott energia. Szerencsére az első pár rész után inkább a történet többi része dominált.)

Ide írd


kötelező

(kötelező, de megtartjuk magunknak)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz