login |

Pilot mustra: 72 Hours – 1×01

2013. 07. 02. 16:30 - Írta: winnie

8 hozzászólás | kategória: kritika, pilot-mustra, reality,

Mindig ez van, nem? Nyárra beígérnek nekünk egy csomó, koncepciójában érdekes reality-t, aztán azok megbuknak. Oké, ez még belefér, de a nagyobb baj, hogy a többség nem is jó. Persze voltak kivételek, de olyan ígéretes porjektek buktak el, mint a Survivor-szerű Pirate Master (az intrója még Emmy-t is nyert!), a The Amazing Race-szerű Treasure Hunter, az Expedition Impossible, a Take The Money and Run vagy tavaly a Great Escape.

A TNT-s 72 Hours-re mindkét fenti kitétel igaz: az is, hogy bukott (azért leadják a 8 részes első évadot) és az is, hogy gyenge lett. De mindenképp írni akartam róla, mert 40 perces szórakozásnak sokaknak bejöhet, plusz gyönyörű tájak vannak benne.

72 HOURS – 1×01 – 3/10

Nem tudom, lehet, hogy csak az én reality-kedvelő énem nincs oda annyira ezekért a 40 perces versenyekért? Sokaknak bejöhet a formátum, mert nincs szappan, van eleje, közepe és vége és általában izgalmak is akadnak, viszont a karakterizálásnál szinte lehetetlen megtalálni az aranyközéputat. Mivel minden részben új 3*3 játékos van, ezért vagy túl sokat beszéltetik őket és unalmas a szájcséplés, vagy papírmasék a karakterek és nincs kiért izgulnunk. Nem egyszerű.

A 72 Hours lényege (a héten már az 1×05 érkezik), hogy van 3 három fős csapat, akiket kiraknak valahol a pusztában egy egzotikus tájon és el kell jutniuk a célba. Nem kapnak semmit, se kaját, se sátrat, csak egy kulacs vizet, 3 napot illetve egy kijelölt célállomást. És a végén 100 ezer dollárt.

A célig vezető út 3 szakaszra van osztva, mindegyik szakasz végén találnak utánpótlást, mindenféle tárgyakat, amikből párat magukkal vihetnek (ez egy érdekes aspektusa a játéknak, hogy ki mennyire terheli le magát, hasznos vagy haszontalan cuccokat választ) + egyszer lehet segítséget kérni. Ekkor 1 óra büntetés jár, de kapnak egy segélycsomagot hasznos holmikkal.

Ennyi. Mondom, észvesztőek a tájak, az első rész a Fidzsi-szigeteken készült, utána jött Új-Zéland, Hawaii, Tasmania – de nem csak tengerparti tájak vannak/lesznek, hanem az évad vége felé az amerikai délnyugati sivatagos vidék, majd a Sziklás-hegység is bejátszik, s visszatér Fidzsi némi dzsungellel és Új-Zéland is a hegységeivel.

Ez mind szép és jó, de sajnos a versenyfutás (szigorúan az első rész alapján) nem lett túl érdekes. És azért merem azt mondani, hogy nem érdekel a folytatás, mert a logika azt mondatja velem, hogy az egyik legerősebb epizóddal kezdtek. És tényleg nem azon múlott a dolog, hogy szoros-e vagy sem a versenyfutás.

Egész egyszerűen szurkolni nem tudtam senkinek, mivel nagyjából ugyanazon az útvonalon megy mindenki, így háromszor látni mindent, ami kissé repetitív és az az igazság, hogy a grafikák ellenére sem túl követhető a verseny. (Mondjuk, ha történik is előzés, itt az sem látványos, nem rohanás van.)

Valamiért a 72 Hours-ben ráadásul a maximumra pumpálják az olykor látszat-, máskor valóságos drámát, a műsorvezető is kissé sok – engem nem effélével fognak megnyerni. Unalmas volt.

8 hozzászólás Ne habozz!

CyClotroniC - 2013. 07. 02. 16:54

Ez gyakorlatilag akkor a karakterizációtól és az intrikázástól megfosztott Survivor durvább “sorversennyel”? :D

winnie - 2013. 07. 02. 17:02

mondjuk. de inkább amazing race, mert az nyer, aki először ér a célba. és ez 8-szor, hiszen 8 rész, mindben új arcok.

szerintem - 2013. 07. 02. 17:28

nahat, errol el is felejtkeztem.
mindegy is, mert tavaly csunyan raszedtek a great escape-el. ez annak az ujragondolasa, ha jol latom.

Dregnarr1 - 2013. 07. 02. 17:31

Nocsak, az írás ellenére bepróbálom, mert pont azt nyújtja, amit a legjobban hiányolok az “újgenerációs” Survivor évadokból. Remélem szuper lesz.

winnie - 2013. 07. 02. 17:41

nem is az elrettentés volt a célom:) tényleg sokaknak bejöhet, de engem annyira ez nem kötött le. a great escape már inkább, de ott is ez a vetélkedős, 40 perces ismeretség a karakterekkel és pá formátum van. persze tudtam, mire számíthatok, so…

Dregnarr1 - 2013. 07. 02. 17:53

Engem nem zavar az ismeretlenkedés, szimpla vetélkedőként fogom fel (Szerencsekerék, vagy ami mondjuk jobban ide illik, Wipeout).
Úgy rémlik egyébként, hogy valamelyik ismeretterjesztőn volt valami hasonló műsor, de nem volt díj, a lényeg a szimpla túlélés volt és a mostoha körülmények bemutatása, és 1 hetes túrák voltak a semmibe. Ha ahhoz hasonlít, az már nekem elég is.

Thomas - 2013. 07. 02. 22:00

Engem inkább az Expedition Impossible-re emlékeztet a leírás alapján, csak nem kiesős formátumban, hanem részenként új versennyel. Ami nem feltétlen jobb, de azt is inkább a tájak miatt imádtam:)

MolnarErik - 2013. 07. 17. 10:54

Nekem az Expedition Impossible ugrik be, annak is kb uez volt a baja.

Ide írd


kötelező

(kötelező, de nem adjuk ki senkinek)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz