login |

Luther: kezdett a 3. évad

2013. 07. 03. 21:30 - Írta: CyClotroniC

27 hozzászólás | kategória: Anglia lecsap, kritika,

Visszatért a legjobb nyomozós sorozat, a Luther, és rendesen az öltözőben maradt két év szünet után, de még így is abszolút jó kis heti szórakozás, noha az etalon 9/10-es első évadhoz képest ez bizony visszaesés. Talán az eddigi 11 epizód legsablonosabbját sikerült megalkotni a szezonnyitóra.

Ami még mindig a Luther sajátja, hogy a hangsúlyos pontokon nagyon jól adagolják a feszültséget, az atmoszférája a köztes részeken a megszokott, jólesően borongós, merengős, Idris Elba pedig továbbra is remek a címszerepben.

Ellenben Alice-re még várnunk kell továbbra is. Arra az Alice-re, aki kétségtelenül az az extra volt az első szezonban, akit azóta se tudnak pótolni. Sienna Guillory, az idén újonca eddig nagyon kevés időt kapott, így nehéz lenne őt még megítélni, de egyelőre sok mindent nem tett hozzá az összképhez, ráadásul jóval hétköznapibb lányként van tálalva, mintsem bombázóként.

A legnagyobb bajt talán abban láttam, hogy előkerültek tipikus cselekményszálak, amiket eddig következetesen próbált kerülni az író, Neil Cross, illetve kellően semmilyen ezúttal a heti kéthetes ügyünk is. Ahhoz továbbra is tartják magukat, hogy nem zsenik, hanem átlagemberek jelentik a fenyegetést, de most valahogy hiányzott az esetből a stílus.

Sajnos azt sem állták meg, hogy ne helyezzenek ismét nyomást Lutherre. Az első szezonban ez magánéleti szálon és Alice játékain keresztül érkezett, így inkább hozzátett az összképhez, főleg, hogy ez a vérmérsékletén is jóval élesebben kiütközött, míg a második évadban bűnözők zsarolták meg, ami ugyan nem sok pluszt adott hozzá, de legalább nem rontott a hangulaton.

Idén úgy tűnik, hogy egy Lutherrel szembeni boszorkányüldözés volt a soron, ami ráadásul még csak túl hivatalosnak sem tűnik (bár annak mondják), csak két frusztrált ex-nyomozó próbálja őt elkapni, mert nem tartja be a törvényt, és megy a saját feje után, persze nagyon is eredményesen.

Ez a nyitás sajnos csak 6,5/10 volt, mert egyelőre még messze nem a régi a feszesség és a tempó, az ügy is lagymatag, ugyanakkor a megszokott atmoszféra mégis fenntartja ezen az amúgy teljesen korrekt szinten a sorozatot. A vége főcímmel összekevert jelenetek alapján, a folytatás már könnyen erősebb lehet, én meg csak reménykedek, hogy az egyik kedvencem visszanyeri majd régi fényét, bár így is heti nézős, de a Luthertől jóval többet várunk.

27 hozzászólás Ne habozz!

LoGi - 2013. 07. 03. 21:57

korrekt kritika, viszont sajnálom, hogy ennyire negatívnak tűnik ránézésre, még akkor is, ha kiemelted, hogy heti nézős így is. megerősítenék mindenkit, aki a bepróbáláson gondolkodik, hogy kötelező bepróbálni, nem fog csalódni :)

medzso - 2013. 07. 03. 22:27

ugyugy, nézze aki eddig nem tette!
remélem ez a rész csak bemelegítés volt (nem láttam még) és a következő már újra a régi fényben csillog…

CyClotroniC - 2013. 07. 03. 22:49

Szerintem azért eléggé fel van dicsérve az elején a Luther múltja. Sok sorozat örülne, ha a leggyengébb epizódja 6,5-es lenne. :) Persze lehet, hogy másnak jobban bejött, én se utáltam, csak a Luthertől tényleg többet várok.

eClipse - 2013. 07. 03. 23:20

Ezt még nem láttam, de ki nem hagynám. Ráadásul Sienna Guillory? Legszebb angol nő ever, még jobban nézős :D

davidos - 2013. 07. 03. 23:32

még én sem néztem meg a legújabb részt, de remélem, h ez tényleg csak egy gyenge kisiklás/építkezés, és a következő résztől a régi minőséget kapjuk viszont :) annyira vártam, h végre elinduljon az új évad, szóval nem engedhetik meg a minőségromlást ilyen hosszú szünet után! (de persze még az is lehet, h nekem abszolút tetszeni fog)

m76 - 2013. 07. 03. 23:36

Ennyi idő után úgy kellett ez mint a messiás. Lehet az elvonás miatt, de én nem éreztem gyengének a részt. Viszont a két exnyomozót akik tönkre akarják tenni luthert nem értem. Úgy értem a motivációjukat nem értem. Ok, hogy nem tiszteli a törvényeket, de szerintem nem ő az egyetlen ilyen rendőr. Az elég gyenge magyarázat, hogy hullanak körülötte az emberek, elvégre gyilkossági nyomozó, aki sorozatgyilkosokkal fogalkozik legtöbbször.

Szerintem legalább 7.5-8-at ért ez a rész is.

dacecc - 2013. 07. 03. 23:36

Nekem is hasonló érzésem volt. Ez nem az igazi Lutheres színvonal, hiába van ott az atmoszféra. mindenképp erős és nézős, de remélem eléri idén is némely epizód a 9est.

m76 - 2013. 07. 03. 23:48

Ja még azt sem értem, hogy Ripley-t hogy mikrofonozták be, miért hagyta? Meg mitől fél ennyire, két renegát exrendőrtől, akiknek semmi adu ász nincs a kezében, csak szalmaszálakba kapaszkodnak.

CyClotroniC - 2013. 07. 03. 23:48

m76: Na igen… Majd ezek után azzal akarják tőrbe csalni, hogy futni hagy egy tettest, vagy segíti. Most akkor mi is a bajuk pontosan? Amúgy hasonló volt az első szezonban is, csak a kis öreg nyugodt, de intellektuális belső vizsgálata sokkal érdekesebb volt, mert ott ő is szimpatikus volt, itt meg ezek ketten rém irritálóak és véres szeműek. És a társa miért nem mondta csak el neki, hogy ilyen eljárás van ellene? Vagy leírja neki egy papírra.

A másik ami nekem nem tetszett, hogy a házas lezárást pl baromi hangulatos felvezetik a rengő plafonnal, majd utána jön a facepalm szekrénybe bújás. Na ez is egy olyan volt, amit a Luther nem szokott meghúzni, mert több van benne. Amúgy eddig a pontig 7-est adtam volna, de ez nálam instant levonás volt, annyira bosszantott. :D

+ mint a cikkben is írtam, valahogy az aktuális gyilkosunk messze nem akkora para, mint amit megszoktunk. És itt nem csak az S1 szintjére gondolok, de a második évadosak is erősebbek voltak, persze úgy tűnik, hogy ennek lesz azért payoffja jövőhéten.

Lemoni - 2013. 07. 04. 00:05

Én jól elvoltam ezzel az évadnyitóval, hiányzott már a sorozat és Idris Elba :) Az igaz, hogy önmagához képest voltak már jobb részei is a Luthernek, de azért most is ott volt a színvonal. Siennát bírom, viszont a néger ex-nyomozónőnek ritka irritáló feje van.

clegane - 2013. 07. 04. 01:42

ugye hogy facepalm volt a szekrénybe bújás? ennél több lehetőség gyilkos elől elszaladni nem sok horrorszereplőnek adatott meg.
ettől még: a feszültséges jeleneteket bármely manapságbeli mozis horrorfilm megirigyelhetné.

pluhi - 2013. 07. 04. 09:38

+1. Innen csak jobb lehet, remélem. A szekrénybe bújáskor konkrétan elküldtem a picsába őket. Ha a vizsgálatról kiderül, hogy akár félhivatalos, az nagyon gáz lesz. Erre van a belső ügyosztály, megvannak a módszereik is. Mondjuk, ha nem hivatalos, akkor meg értelmetlen, bármilyen bizonyítékot gyűjtenek, az kuka engedélyek nélkül.
Ahogy a csávó hernyóként kimászott az ágy alól, az jó volt:D.

Brynden Rivers - 2013. 07. 04. 17:03

Neil Cross nagyon jó író, de ahogy Idris Elba szerintem ő is sokat dolgozik már Amerikában iparosabb, sablonosabb alkotásokban.
Kicsit mintha kijöttek volna a brit dráma gyakorlatból.

A jó, de nem kiváló kezdés után remélem már csak jobb lesz, sok Alice-jelenettel.

pepe úr - 2013. 07. 04. 17:32

Ehhez csak annyit tudok megjegyezni, hogy a pilot annyira rossz, irritáló bénaság volt, hogy képtelen voltam tovább folytatni, pedig sok rém gyenge sorozatot néztem már végig. Ezt nem trollkodásból írtam, csak képtelen vagyok megérteni, mit lehet szeretni benne. Vannak itt még sorstársak?

CyClotroniC - 2013. 07. 04. 17:53

pepe úr: Nem hiszem, de mindig lehet találni valakit a mérleg másik nyelvén is. De az lehet, hogy a kedvelőit érdekli, hogy mit találtál a pilotban bénának és irritálónak, vagy mit csináltál volna másképp?

winnie - 2013. 07. 04. 18:01

pepe úr: le van írva a kritikákban és a véleményekben, hogy mit lehet szeretni benne. de ebben mi a meglepő? a világon minden sorozatra igaz, hogy valakinek nem tetszik. a kérdés csak akkor kérdés, ha a világon minden sorozatról tudod, hogy mit lehet szeretnibenne és ez az egyetlen, amiről nem:)

pepe úr - 2013. 07. 04. 18:15

Nem mostanában láttam, szóval igazából csak azt tudom mondani, ami a leginkább nyomott hagyott bennem.
A Cult pilotját ezen a héten néztem meg, és kb. ugyanaz ötlött fel bennem a rész zárásakor, mint amit a Luther első része után éreztem (és persze a Cultot is pontosan emiatt kaszáltam el azonnal), hogy bár elég sok negatív körülmény ellenére végig tudok nézni egy sorozatot, ha a színészi játék ennyire túljátszott, vagy éppen lapos, lélektelen, akkor nem tudok tovább mit kezdeni vele. (ha jobban belegondolok az összes kedvenc sorozatomat, maguk a karakterek belső összetétele és az őket alakító színészek összjátéka miatt tartottam magával ragadónak – Boss, The Wire, Deadwood, Rubicon etc… azt hiszem értitek mire gondolok). És ugye, ha már itt tartunk a The Wire-ben Idris Elba talán csak azért tűnt annyira csillogónak, mert a többi karakter maga mellé emelte, ő pedig jól kiegészítette őket, de itt, mint önálló karakter számomra egy amúgy is “túlkitalált” személy, amit ráadásul egy közepes színész még inkább elrontott a hiteltelen túljátszásával, ennek fényében a történet már mit sem jelentett, még akkor is, ha úgy emlékszem azért sem lelkesedtem. Tehát maga a főszereplő ölte meg nálam azonnal a sorozatot. A végére egy csomó kis példát mondhatnék, (najó, pl.: Broadchurch, ha már angol nyomozós sorozat)ahol egy két helyen szerintem kicsit suta volt a színészi játék, de ennek ellenére sem ellenszenvesen játszottak, sőt, ez is adott egy plusz ízt, és persze a főszereplőt játszó David Tennant egy ízig-vérig komolyan vehető karakter volt a maga sótlannak tűnő, de mégis zseniális alakításával. Röviden ennyi.

CyClotroniC - 2013. 07. 04. 19:16

Oké, ez korrekt, bár szerintem Idris játéka kifejezetten kiemelkedő (veszettül is örültem, mikor Golden Globe-ot kapott érte), én nem érzem túljátszottnak, pedig a túljátszásra allergiás vagyok én is, no meg nálam is a Deadwood és a The Wire a dráma sarokkövek.

Engem pont az Alice-Luther viszony vett meg azonnal. Amikor Ruth Wilsonnal először találkoztak a kihallgatóban, azzal le is vettek a lábamról, olyan volt köztük a légkör. Amúgy szerintem Luther csak ennyire impulzív, lobbanékony személyiség, ami persze valakit simán taszíthat.

Brynden Rivers - 2013. 07. 05. 14:52

Szerintem minden csak nem túl játszott, Idris Elba nem csak nagy vonásokkal, hanem apró rezdülésekkel is érzékelteti a karakterben dúló érzelmeket.
Lásd pl. az első évados szakítós jelenet a házában.

Az Alice-Luther páros zseniális volt az első évadban, nem tudom (olyan mint jég és tűz), miért nem folytatták.

+ a többi színész is jól játszott, Ruth Wilson-on kívül Dermot Crowley-nak (Martin Schenk) vannak zseniális párbeszédei Elba-val, csak kevesebb.

Az egyetlen igazán komoly bajom nekem a sorozattal csak hogy túl rövid.

Coimbra - 2013. 07. 05. 20:01

Nos nem tudom, nekem a jó értelemben volt betegebb ez a rész, az ágy alól kibújó, padláson becsomagolva ülő kopár még a gyilkos ikerpárnál és a taxisnál is rémisztőbb (inkább verjék szét a fejem a piros lámpánál az autóban, semmint az ágy alól előbújva éjszaka megöljön, vagy beleverje a fejem a saját házam plafonjába).

Jó lesz ez!

Zora - 2013. 07. 07. 13:31

Én is vártam már, nagyon tetszett!

A végén a nő: Amikor macskát vél hallani a padlásról, hívná a rendőrséget. De mikor a férje feje kilóg a mennyezetből, akkor csak elbújik?!

A lehallgatás: Ez ugyanaz a módszer, mint a PoI-ben. Egy alkalmazás a mobilra telepítve. Ha elég közel vagy a lehallgatandó telefonhoz, mindent hallasz.

Amúgy nekem a szőke nő gyanús. Nem kettős szerepet játszik?

Xsz - 2013. 07. 07. 18:44

Biztos fáradt vok, de konkrétan nem értettem a részt. Most akkor Luther miért nem tartóztatta le a csávót, miért hívta fel és hagyta hogy ledarálja a kezét?

CyClotroniC - 2013. 07. 07. 19:45

Azért mert nem ítélte el, mert megértette/egyetértett azzal, hogy mint apa így intézte el a memorial sitetal trollkodó csávót, aki az áldozat. Úgy gondolta, hogy helyesen tette, amit tett, és így nem akarta, hogy elkapják az apát.

Brynden Rivers - 2013. 07. 09. 14:37

Ami azért is érdekes, mert az 1. évadvégi szavazásnál a nem-megölésre szavazott.
Bár lehet azért, mert úgy gondolta, egyeseknek a börtön rosszabb mint a halál.

A másik motivációja szerintem a sorozatgyilkos áldozatainak megmentése volt (egyszerre nem lehet két helyen), ami sikerült is volna, ha Ripley nem avatkozik közbe.

liberatore - 2013. 07. 10. 00:52

Sajnos még nem sikerült megnéznem az első részt, mert elég elfoglalt vagyok, aztán már ma jött a második rész is… Remélem nem fogom elhúzni a nézést. Mindenesetre, amiért jöttem: nem akartam hírekhez írni, mert mégis Lutherről van. A nézettségéről szeretnék érdeklődni, hogy hogy nyitott a premier?

CyClotroniC - 2013. 07. 10. 01:39

5 millió volt, ami nem sokkal 20%-os SHR felett van, ami nem is olyan rossz szerintem 2 év kihagyás után a Wimbledon alatt.

Összehasonlításként az S2 végig 6 millió felett hozott, kb úgy, ahogy a pilot, bár az S1 végig zuhant, az utolsó előtti része csak 3.6 volt.

Közben megnéztem a második részt, majd írok is róla, de egyelőre jobban tetszik mint a szezonnyitó, bár van hova visszajavulnia még.

liberatore - 2013. 07. 11. 12:42

Köszi az infot!

Ide írd


kötelező

(kötelező, de nem adjuk ki senkinek)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz