login |

Whodunnit? – 1×02: Fire Starter

2013. 07. 06. 14:50 - Írta: winnie

9 hozzászólás | kategória: kritika, reality,

Na, valaki már tudja, ki a gyilkos? Persze, hogy nem, illetve… Szóval a WhoDunnit? című gyilkosos játéknak (premier kritika és szabályok itt) épp ez a legnagyobb “hibája”, hogy nem lehet kitalálni a végső megoldást. De ez nyilván nem is baj, nem is ez a cél, ráadásul nézőként a heti eseten, az előző részben kiesett játékos halálesetén lehet, sőt, azon érdemes agyalni. Meg figyelni, hogy miképpen terjeszkedik a paranoia a játékosok között.

Ez a különbség a Whodunnit? és a The Mole (Ki a Tégla? Szalma Lászlóval, rémlik még?) között. A The Mole-ban ugyanis a beépített ember szabotálhatja a küldetéseket, s bár valamilyen szinten itt is meg lehet ezt tenni, de igazából a Gyilkosnak ez nem érdeke, a rész végére úgy is kiderül a megoldás, nem változik a nyereményalap, mint a The Mole-ban. (Ja, egyébként pár napja indult el az ausztrál The Mole 6. szezonja, ha érdekel valakit.)

Ez a bizonyítékok alapján történő “kitalálhatatlanság” érthető, hiszen a nem szabad megadni a lehetőséget, hogy valaki egyértelmű tettesnek tűnjön a nézők számára és ez rontson a szórakozáson. A “Ki a gyilkos?”-aspektusnak a legérdekesebb része egyébként a gyilkos viselkedésének megfigyelése lenne, hiszen ő az, akinek színészkednie kell, ő az, aki a kamerába történő interjúit is csak előadja – talán ezek alapján valamire rá lehet jönni, de a poén az lehet, ha a finálé után visszanézzük, hogy miképpen próbálkozott.

Szóval tippre, ha valaki gyanakszik, akkor csak a játékosok viselkedésére alapozhat. Igazából magáról a részről nem nagyon tudok mit írni. Hasonló volt, mint az előző, kicsit húzós volt a gyilkosság elkövetésének módja, voltak érdekes ötletek, de érthető módon le van egyszerűsítve minden és kissé mechanikus is, hiszen a cél az, hogy tartani lehessen a formátumot, miszerint a rész elején a játékosok három helyszínt vizsgálnak meg, utána pedig kapnak egy végrehajtandó feladatot, amit megoldva páran előnyből indulnak a rész vági teszt kitöltésén.

Természetesen ez utóbbi sem olyan, ami alapján tudni lehetne, hogy ki a gyilkos, hiszen aki a legjobban tippel, az lehet, hogy épp a gyilkos személyére nem hibázik rá. Azt azért érdekes látni már most, hogy melyik játékos merre húz, alakulgatnak ki a szövetségek, s részemről bármennyire is élvezem nézni a Whodunnit?-ot (hiányzott már egy ilyen játék!), továbbra sem érzek benne semmi kiemelkedőt. 6810.

Na, majd az 1×03. Talán. Hiszen tudjuk, hogy ki halt meg. Egy újabb fogalmatlan.

9 hozzászólás Ne habozz!

Kjubi - 2013. 07. 06. 16:43

Ideje volt már kiesnie, rettentő idegesítő volt. Hát nem váltja meg a világot, nagyon színpadias, de azért elnézegetem, mert tetszik nekem is az alapötlet.

Tipca - 2013. 07. 06. 23:06

Vajon az “összeégett” halott srác beköszönése a stáblista alatt csak azért lett beletéve, mert voltak, akik komolyan vették, hogy meghalt az előző részben a csaj? :)

Kjubi - 2013. 07. 06. 23:13

Én is arra tippelek :D

kempmove - 2013. 07. 06. 23:32

Sztem az öreg lesz az, ekkora balfék nem lehet ha tényleg nyomozó.:D

HighwayCat - 2013. 07. 07. 02:33

Szerintem a buta szöszi. Lindsay. Tipikusan olyan mint Alex a Happy Endingsben. Tetszik ahogy játszik de ez csak játék. A kandallós jelenet egyébként priceless :-D

Pocok - 2013. 07. 07. 11:20

A Mole-ról jut eszembe… The Hero-t nem nézitek? Arról nem írtok majd?

szerintem - 2013. 07. 07. 18:47

eloszor is, koszi a tippet, nem imertem a the mole-t azelott, de mindenkeppen beprobalom meg a heten.
nem lesz ez olyan rossz kulonben, talan az evad masodik felere mar lehet majd tudni, hogy kinek mennyi hitele van, vagy mit hallgat el.
az kulonben erdekes, hogy a jatekosoknak meg kell tippelniuk, hogy szerintuk ki kovette el a gyilkossagot, es bar mi nem lattuk, hogy sasha mult heten, illetve ulysses ezen a heten kire tippelt, azert elofordulhat, hogy jol tippeltek meg, hogy ki a gyilkos.
az is erdekes kerdes, hogy ket eset kozott van-e alkalmuk, lehetoseguk egymassal beszelni. en biztosan megprobalnek beszelni ulyssesszel es kikerdeznem, hogy melyik kerdesre hogyan valaszolt. az alapjan talan be tudnam loni, hogy jol tippelt-e a gyilkosra (mert ugye meg azt sem tudjuk, hogy mekkora kulonbseg volt az elso es a tobbi tippelo kozott.
ha most kellene tippelnem, akkor a gyilkossagi nyomozora tippelnek, mert ha tenyleg a szakmaban dolgozott, akkor azt el akarta volna rejteni a tobbiek elol, hogy ezzel elonyt szerezzen. mivel az elso epizod otodik perceben kvazi mar mindenki tudta, vagy azt jelenti, hogy ennyire egyszeru az oreg (de akkor hogy lehetett nyomozo) vagy azt, hogy eppen ez volt a celja, hogy mindenki rajojjon, hogy titkolni probalja. hiszen igy, hogy latszolag titkolni akarta, a gyanu sem merul fel senkiben, hogy nem is nyomozo. talan kicsit nyakatekert, de en elkepzelhetonek tartom. az meg, hogy a legellenszenvesebb jatekos legyen a gyilkos, ugyanmar….
mondjuk ezt daralva lenne jo nezni, mert egy epizodban van kabe 20-25 perce erdekes resz es tovabbi 15-20 perc majdnem uresjarat, azokat at lehetne ugrani.

winnie - 2013. 07. 08. 07:29

“A Mole-ról jut eszembe… The Hero-t nem nézitek? Arról nem írtok majd?”

http://www.sorozatjunkie.hu/2013/07/03/pilot-mustra-the-hero-1×01/

Pocok - 2013. 07. 08. 10:47

winnie:

Hupsz… pedig mindent elolvasok az oldalon. Úgy látszik ez kimaradt.

Ide írd


kötelező

(kötelező, de nem adjuk ki senkinek)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz