login |

Pilot-mustra: Devious Maids – 1×01

2013. 07. 07. 23:16 - Írta: winnie

24 hozzászólás | kategória: kritika, pilot-mustra,

Marc Cherry a Desperate Housewives után új sorozattervvel jelentkezett tavaly és számomra a világ nyolcadik csodája volt, hogy az ABC nem rendelte be a 4 latina szobalányról szóló pilotot. Ugyanis az alapfelállás nagyon DHW-s volt, nem csak a kvartett, hanem az elején a gyilkosság/rejtély is adott – meg voltam győződve, hogy a Devious Maids sikerre van ítélve, legalábbis a kezdetekben. Miután az ABC passzolta a sorozatot a Lifetime-on kelt életre és a kezdeti nézettség azt mutatja, hogy az ABC mégis jól döntött.

DEVIOUS MAIDS – 1×01 – 6/10

Komolyan nem tudom, hogy miért passzolta a sorozatot az ABC és azt sem, hogy miért nem robbantott kábelen. Nem azért értetlenkedem, mert zseniális a sztori vagy szuper lett a pilot, hanem egyszerűen azt hittem, hogy a promók és az alapfelállás leültetik az embert a képernyő elé Amerikában.

A sztorin tényleg nincs mit megrágni. A sorozat elején meghal egy szobalány, találnak mellette valakit egy fegyverrel (nyilván nem ő a gyilkos) és a következő pillanatokban már három szobalánnyal (plusz egyikük lányával) ismerkedhetünk meg, akik “közé” érkezik egy új arc, egy igencsak tanultnak tűnő, titkolózó, fondorlatoskodó negyedik. A szobalányok mellett természetesen megismerjük Beverly Hills karikatúra-szerű világát, hisz mindegyikük dolgozik valahol és olykor összejárnak kibeszélni munkaadóikat.

Ennyi. Minden adott egy dél-amerikai szappanoperához telenovellához és az igen népszerű műfaj jellegzetességeit nem nagyon ismerve, én azokhoz is hasonlítanám a Devious Maids-et. Végig szól a pattogós muzsika, sürögnek-forognak, kvázi áttáncolnak a jeleneteken a karakterek, szinte végig pörög a sztori, kellemesen, már-már butácskán humoros minden, az olykor előbukkanó komolyabb hangvétel pedig mindössze vékony látszatdrámát fed.

És ez nem is baj. De hiába élvezetes és habkönnyű, tipikus guilty pleasure az egész katyvasz, mintha valami hiányozna belőle. Így belegondolva talán a szobalányokban vélem felfedezni a hibát. Nem a színészekben, hanem abban, hogy a karakterek nem olyan érdekesek. Nyilván a rejtélyes Ana Ortiz rendben van, de az énekesi ambíciókat dédelgető, mindenkivel flörtölő Roselyn Sanchez picit sok, nem túl szimpatikus, a kisgyerekét az Államokba hozni kívánó Dania Ramirez csak néz nagy szemekkel és ragaszkodik, míg a lányát féltő Judy Reyes dettó tipikus és nem túl szerethető.

Négyből egy – ez azért elég gáz, nem? Főleg, hogy az ötödik, Reyes karakterének a lánya, illetve az ő klisés drámája az egész sorozat egyetlen igazi mélypontja. Oké, nyilván akinek csont nélkül bejön az összes karakter és ez a dél-amerikai hangulat, sokkal pozitívabban fogja látni az egészet, de nekem fura, hogy pont a címszereplőket nem sikerült igazán megragadni.

A többi szereplő, a négy háztartás személyzetének maradék teljesen rendben vannak, mint ahogy a “gazdák” egy része is – főleg a “gonoszok”, hiszen ők leginkább eltúlzott rajzfilmes figurák, komikusak, szórakoztatóak, de igencsak túljátszottak és felszínesen megrajzoltak, általában egy-egy személyiség jegyre épül a karakterük. Aki nem a “gonosz” gazdák táborába tartozik, az viszont döbbenetesen színtelen.

Mondom, a Devious Maids marha szórakoztató tud lenne, de komoly hiányérzetem volt, ezért nem tudok olyan hozsannákat zengeni róla, mint több kommentelő.

Szerintem ez tipikusan az a sorozat lesz, amit csak azok kezdenek el, akik a rövid leírás alapján érdeklődnek a sorozat iránt, s így kevesen fognak csalódni, hiszen az első rész (sőt, a második is) pontosan azt szállítja, amit ígér. Habkönnyű szórakozást (megvallom, a “Ki a gyilkos?”-szál egyelőre hidegen hagy, nem nagyon izgalmas a kérdés, hogy ki ölte meg a szobalányt – egyelőre bárkire mutatnának, csak egy “Na, és akkor?” lenne a reakcióm), de tényleg, ez miben különbözik attól, mintha egy telenovellát néznék?

ui: Azóta megvolt a 2. rész is, a 6/10 maradt, egyelőre én is maradok, de a végén a gyilkosság szála került középpontba és továbbra is érdektelennek tűnik. Legalábbis nem olyan érdekesnek, mint amekkora feneket kerítenek neki a sorozatban.

24 hozzászólás Ne habozz!

Lemoni - 2013. 07. 08. 00:44

Pár részt láttam csak a DHW-ból, nem is lettem rajongója, ezért már eleve fenntartással néztem meg a DM első részét, inkább csak azért, hogy kipipáljak egy újabb bepróbált sorozatot. Becsületére legyen mondva, legalább annyit elért, hogy végignéztem a pilotot (ezt több új nyári sorozat nem tudta véghezvinni nálam, olyan gyorsan kidobtam őket). Felvonultatták az összes létező történet- és karakterklisét, nem találtam egy szerethető figurát sem, Susan Luccit kimondottan sajnáltam, milyen idiótát kell játszania, ráadásul az egésznek egy avíttas régi Dallas-Dynasty mixelt feelingje volt. A zene az egyetlen élvezetes rész lett volna, de! túl harsány és tolakodó volt, nagyon elütött néha a folyó cselekménytől. Kasza.

ldavid - 2013. 07. 08. 00:57

1×02-ben nagyokat nevettem Ramirezen :)

k.vivi - 2013. 07. 08. 00:57

Nekem tetszett, én ennél nem vártam tőle sokkal többet. Igazság szerint nagyon szerettem a DH-t, de azt sem a rejtély miatt. Az évadok előrehaladtával persze voltak érdekesebb rejtélyes szálak, de az elején az öngyilkossággal kapcsolatos, valamint a második évadban a titkolózó néger család hidegen hagyott. Amit szerettem benne az mindig is a humor volt, valamint a karakterek.
A DM esetében szintúgy nem érdekel a gyilkosság, azonban a karakterek terén tényleg lenne mit javítani. Az a baj, -és ez sajnos elkerülhetetlen volt-, hogy én az első részben totál kevertem a szobalányokat, hiszen latin-amerikai szépségek révén mindegyikük barna hajú, barna szemű, kreol bőrű, és igazad van, nem olyan kidolgozottak, kevésbé szerethetőek. A zene viszont nekem teljes mértékben hozta a DH feelinget, így az tetszett…Ha nem szerettem volna annyira a született feleségeket lehet nem így vélekednék, de most egyenlőre biztosan maradok.

Tr7 - 2013. 07. 08. 06:39

Utátam a DHW-t és ennek is kikészitet a pilotja.A második részt még nem láttam de nálam a pilot 3/10.

pod - 2013. 07. 08. 07:32

A pilot önmagában egész kellemes, de a folytatáshoz valamiért már nem volt humorom.
A mozizos tinidráma pfff, a twilight is fordulatosabb.
Amikor pedig a hosszúhajú kijelentette, h az exe nem támogatta, hogy megvalósítsa az álmait… jujj.
A rosa szál újabb klisé-monstakill, és még fel is húzott. El sem tudom képzelni, h a picsbe lehet bentlakásos parkettás lakásban valaki, akinek egyáltalán megfordul a fejében, hogy árulkodjon.

Harmadik rész nem hiányzik, talán hétvégén belepörgetek.

cyborgwings - 2013. 07. 08. 10:48

én guilty pleasure-nek meghagyom így nyárra, ezen a szinten elszórakoztat. a humor valamivel érdekesebbé teszi, mintha csak egy sima szappanopera lenne, nem zsibbadok le annyira a kliséktől.

kanka - 2013. 07. 08. 13:14

nekem nagyon bejön.imáádtam a DWH-t és valahol kicst arra hajaz a sorozat ami engem tök nem zavar .a cselédek és munkaadóik közötti fekete humor szerintem nagyon betalált van pár idézet ami oltári.plusz jópár született feleségekben feltünt arc ittis feltünik ami nekem tök bejön.

laza_kivi - 2013. 07. 08. 17:00

Jó kis nyári sorozat eddig. A 3. rész már jobb volt, mint a 2.

stargatelost - 2013. 07. 08. 18:09

Teljesen jó a cucc, ez az igazi guilty pleasure. És mint már majd’ minden posztnál hangoztatom, ez az elmúlt évek legeyecandybb sorozata, tele latina szépségekkel. Bár nyilván elfogult vagyok, mert nekem ők a gyengéim. :D

De egy biztos, az idei év eyecandy felfedezettje nálam Edy Ganem, valami eszméletlenül szép a csaj, úgyhogy engem nem érdekel, mennyire gagyi a sztoriszála, minél többet szerepeljen, csak ez számít :D De ez a többi szépségre is vonatkozik :) Szóval Edy Ganem nálam ott lesz az év végi eyecandy szavazáson, az biztos.

Seth (GIE) - 2013. 07. 09. 09:57

Már a DHW-től is a hideg rázott, ennek azért bepróbáltam a pilotját, de nem bírtam végignézni…..

Kajuska - 2013. 07. 19. 12:42

A pilot abszolút berántott. Már a Született feleségeknél is tetszett ez a fajta humor. Tökéletesen kikapcsol. Igaz a második rész gyengébb lett, de a következő kettő már megmutatta mire lehet számítani az évadban. Tuti heti nézős lesz az egész szezon.

Csilla0422 - 2013. 07. 29. 17:59

Nekem tetszik.
Először arra tippeltem, hogy Marisol beépített zsaru a gyilkosság miatt…
Jelenleg a qrv szál jobban érdekel, mint az, hogy ki a gyilok. Bár lehet összefügg.
Van bent ugyan egy-két furcsaság, de szerethető sorozat. Ja és nem csak Grant Show miatt nézős.

Kittus - 2013. 07. 31. 16:19

Igen, ahhoz képest h eltelt 20 év a Melrose Place óta, egész jól néz ki “az öreg”. Mondjuk Doug Savant is szépen öregszik, lsd SzülFel.
Nekem tetszik egyenlőre. Azt még nem döntöttem el h csak “Ha ló nincs jó a szamár is”- alapon, vagy önmagáért, de majd beborul.

Bambusznád - 2013. 08. 02. 09:01

Tetszik, jó, de Rosie hangsúlyozásától ki tudnék futni a világból.
Azt hiányolom, hogy az utóbbi részekben nem nagyon ültek össze beszélgetni, alig fonódik össze a házvezetőnői szál.

cyborgwings - 2013. 08. 03. 16:12

ezt én is akartam írni, mert már a hajam hullik tőle, rosie szörnyen ártatlanra vett nyávogása kiborító.

grant show szerintem is még mindig szexi. miatta viselem el a nyávogást. :)

Kittus - 2013. 08. 07. 08:41

Na igen, és úgy néz álladóan mint a Gudalupei szent szűz karácsonykor.. Viszont azt észrevettem, hogy mikor spanyolul beszél, az tök normális. Úgy néz ki így tanult meg angolul..

cyborgwings - 2013. 08. 08. 15:42

ezt majd megfigyelem. eddig a spanyol részeknél azzal voltam elfoglalva, hogy vajon megértem-e a szöveget. most tanulom a nyelvet. :)

mondjuk az eheti részben a karaktere is ütnivaló volt, azért ennyire nem kellett volna szappanoperásra venni, hogy csak akkor érzi át a másik nő bántatát, amikor a saját fiától kap levelet. fájt.

laza_kivi - 2013. 08. 09. 12:15

Ja, Rosie eléggé idegesítő tud lenni. Nem csak a hangsúly miatt, viselkedésre is. Úgy néz, mint egy ártatlan kis bárány, közben meg… :D

laza_kivi - 2013. 08. 09. 12:23

@Kittus
Belehallgattam egy interjúba, nem így tanult meg angolul, ezt kívánja meg a szerepe. :)

Kittus - 2013. 08. 14. 10:04

Így írásban nem jött át, de ironikusan értettem. :)
Láttam őt már máshol is, ott tudott angolul. Csak spanyolul annyira nem jön át a szerepe szerinte alázatosság, vagy minek nevezzem.

Martin - 2013. 08. 20. 18:39

A mostani rész (1×09) nagyon tetszett. Kezdenek beindulni a dolgok, és nagyon meghatódtam az eheti Odessa-Alejandro-Carmen történeten, amikor Alejandro bemegy Odessához és zenél neki és Odessa olyan mint egy kisgyerek. :’)

laza_kivi - 2013. 08. 21. 16:18

Kittus, én meg már nem emlékszem, hogy hogyan beszélt spanyolul, majd legközelebb megfigyelem :D

Martin - 2013. 08. 28. 00:38

Az 1×10-es részben már egyre izgibb minden kiváncsian várom az utolsó 3 rest!! :)

Zizi - 2013. 09. 27. 01:45

hát ez az évadzáró nagyon tetszett, az utolsó pár perce nem volt semmi… mikor is lesz a következő rész??
Olyan soká, ne már!

Ide írd


kötelező

(kötelező, de nem adjuk ki senkinek)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz