login |

Saving Hope: kezdett a 2. évad – írta cyborgwings

2013. 07. 08. 14:35 - Írta: vendegblogger

18 hozzászólás | kategória: Kanada odavág, kritika,

Töredelmes vallomással indítanék, méghozzá azzal, hogy hosszasan vertem a fejem a monitorba, hogy miért vállaltam el a kritikaírást, amikor előre sejtettem, hogy erről a sorozatról gyakorlatilag képtelenség bármit is mondani. Vagy ha mégis sikerül, akkor valószínűleg ismét csak negatívumokról lesz szó.

A tavalyi mérsékelt kommentelési kedvből nem nehéz levonni a következtetést, miszerint nemcsak Amerikában, hanem a Junkie olvasói között is megbukott a természetfölötti, kórházas Saving Hope. Azon kevesek pedig, akik figyelemmel kísérték, biztos tudják, hogy túlélését a kanadai sikernek köszönheti, amit jómagam a nyitányt látva mindössze sűrű fejcsóválással tudtam csak értékelni.

Valamivel az előző évad fináléja után vehettük föl újra a fonalat, méghozzá rögtön az első percekben hatalmas drámai jelenetsor keretében: egy reptéri lövöldözésbe csöppent a két főszereplő, s innen siettünk a már jól ismert kórházi környezetbe. A tovább mögött folytatom apróbb spoilerekkel.

Nos, itt gyakorlatilag nem változott semmi, azt leszámítva, hogy Joel lett az új sebész főorvos. És ha már sikerült szóba hozni, gyorsan meg is említeném, hogy én egyedül Daniel Gillies miatt vágtam bele a sorozatba annak idején és ő az oka, hogy végignéztem az első szezont, mert azon kívül, hogy helyes, itt is jól alakít, csakúgy, mint a The Vampire Diaries-ben.

Sajnos azt elfelejtettem, hogy a tavalyi kibeszélőbe írt egy szem kommentem arról szólt, miszerint nem fogom folytatni a sorozatot, mégpedig azért, mert eszembe jutott Gillies és elvesztem.

Ugye, milyen jól áll neki az orvosi köpeny meg a “kócos” nyakkendő?

Amint az a fotókon jól látszik, a készítők még mindig teljesen odavannak a lens flare-ért, ami mostanra részemről a sorozat legidegesítőbb mozzanatává avanzsált. Sajnos attól, hogy minden másfeledik képkockán ezzel operálnak, a sorozat sem jobbá, sem sejtelmesebbé nem válik.

Na jó, bevallom, igazából nemcsak Gillies vonzott anno, hanem az alapvetés is kifejezetten tetszett, miszerint Charlie kómáját testen kívüli élmények fűszerezik. Nem gondoltam, hogy ezt ennyire unalmasan is meg lehet oldani, ráadásul sikerült olyan embert találni a szerepre, akinek sejtelme sincs, mi fán terem a színjátszás.

Mindenesetre ennek a “szellemes” koncepciónak az első évaddal búcsút intettünk, helyette kaptunk egy látnok Charlie-t, aki teljesen hülyén kezeli a helyzetet, miszerint haldokló emberekkel tud társalogni. Úgy értem, ki az a barom, aki a lépcső kellős közepén lecövekel és nekiáll látszólag magában beszélni?

És persze azon van kiakadva, hogy miért nem hagyják békén az éppen aktuális alanyok, mert hát őt bolondnak fogják titulálni, ha bevallja, milyen képességgel ébredt a kómából. Jó, néha azért eszébe jut rendkívül okosan telefonálásnak álcázni a helyzetet:

Nem is érdemes rá több szót pazarolni, nyargaljunk át a hozzá teljes mértékben passzoló menyasszonyára, a szintén teljesen érdektelen Alexre. Fiúknak nyilván vonzó lehet Erica Durance személye, de hogy megéri-e miatta nézni a sorozatot, abban kevéssé vagyok biztos. Daráljátok le inkább újra a Smallville-t.

Még egy kis lens flare:

Szóval nagyon vicces módon mindkettejük exe fölbukkant a kórházban, s míg az első szezonban a kómás Charlie volt halálosan féltékeny a szívtipró Joelre, most Alex részéről tapasztalhatjuk ugyanezt a hidegszívű és metsző tekintetű Dawnnal szemben. Mindig kell valami konfliktus, ugyebár, és miért ne legyen akkor már szerelmi. Elvégre az olyan kevéssé elcsépelt.

Van még nekünk néhány ennél is kevésbé kidolgozott mellékszereplőnk, akik közül kettőt szintén szerelmi szálon rángatnak, illetve nem felejtettek el Alexnek szakmai ellenfelet is kreálni a Lost Girl-ben ennél sokkal kellemesebb szerepben tündöklő K. C. Collins személyében. Mind-mind halálosan unalmasak és jellegtelenek, talán egyedül az idegsebész hoz egy-egy pillanatra némi színt ebbe a hatalmas, lens flare-rel sűrűn tarkított szürkeségbe az undok, mizantróp létezésével.

Hatalmas talány, hogy Kanadában mit szeretnek a Saving Hope-on, de kétségkívül boldogok lehetnek, hogy találtak maguknak egy, ezek szerint számukra jó kórházas sorozatot. Én is szívesen találnék ugyanis. Akik szeretik ezt a miliőt, adhatnak neki egy esélyt, de ha már a 10. percben arra riadnak, hogy a nyáluk a billentyűzetre csorgott a kedélyes bóbiskolás közepette, akkor nyugodtan meneküljenek hajtépve, mert ez sajnos később se lesz jobb.

Én pedig ezennel ünnepélyesen megfogadom, hogy kasza általi halálban részesítem a sorozatot és az eszem egyetlen ágában sem lesz újabb irománnyal foglalni az értékes helyet a Sorozatjunkie-n.

Hogy méltón zárjam ezt a se füle, se farka kritikát, íme egy kép az idei évad második részéből:

Az íróiskolában minden bizonnyal külön órát szántak a „Hogyan sokkoljuk éspervagy döbbentsük meg hatásosan a nézőket”-témakörben – csak a Saving Hope-on dolgozók pont mindannyian elkapták az influenzát és nem tudtak részt venni rajta.

18 hozzászólás Ne habozz!

Shana - 2013. 07. 08. 15:01

Én alapvetoen nem szeretem a korházas sorozatokat, ezt viszont szivesen nézem, legfokébb a karakterek miatt. Az, hogy a vámpir csávo jobban játszik Daniel Jackson-nál, hát kissé tulzás, de nem is akarok ennél többet megjegyezni a kritikával szemben, max annyit, hogy szinte semmivel sem értek egyet.

ALDO - 2013. 07. 08. 15:33

Már egy ideje tervezem, hogy belekezdtek, de eddig csak a promó poszterekig jutottam el. Hasonlít egy kicsit a Gifted Man-re, mert akkor lehet, hogy rászánom magam?

cyborgwings - 2013. 07. 08. 15:46

Shana: pedig szívesen olvasnám részletesebben, hogy mi a véleményed, miért tetszik.
nekem jackson játéka nagyon-nagyon nem jön be, folyton úgy érzem, hogy kínosan feszeng (bár lehet, csak a rosszul megírt szerepe vagy a rossz rendezés miatt) és ettől én is hasonlóan kínosan feszengek.
gilliest viszont nagyon bírom, van benne valami hanyag elegancia meg tetszik a kiwi akcentusa. :)

ALDO: ezt az összehasonlítást másra bízom, én a gifted mant nem láttam.
egyébként szerintem hamar el fogod tudni dönteni, hogy neked szól-e a sorozat, úgyhogy a pilot bepróbálásával nem sokat veszítesz, legföljebb alszol egy jót, ha nem jön be. :))

winnie - 2013. 07. 08. 15:51

szerintem a gifted man természetfölötti szála más volt, sokkal inkább etikai jellegű dolgokat hozott be, ez pedig sokkal tipikusabb kórházas sorozat, esetekkel, ott azért voltak a setting miatt kevésbé tipikus dolgok. de egy sorban leírva hasonlítanak.

negoti - 2013. 07. 08. 16:03

‘Tiltakozom az ítélet ellen bíró úr!’ :-D
Egy kicsit eltúloztad ezt a lehúzó kritikát és épp úgy, mint Shana, szinte semmivel nem tudok egyet érteni. Michael Shanks jó színész, semmi baj a játékával. Persze, van akinek nem tetszik a stílusa, szíve joga, de nem véletlenül játszotta majdnem 10 évig Daniel Jackson szerepét. :-D Amúgy Daniel Gilliest is nagyon szeretem, szóval én mindkettejük miatt is néztem és nézem a SH-ot. Szerintem a Michael, Erica, Daniel trió elég ahhoz, hogy Kanadában sikeres legyen, lévén, hogy mindhárman ‘hazaiak’ és ez így van jól. :-) Nekem épp amiatt tetszik, mert más, mint a többi ‘tucatáru’ kórházas sorozat, de persze ez az én véleményem, csak szerettem volna egy pár jó szót mondani a SH mellett. :-D

Llew - 2013. 07. 08. 16:17

Abban egyet értek, hogy Shanks nem rossz színész (bár ebben nem láttam) az, hogy “jó színész … nem véletlenül játszotta majdnem 10 évig Daniel Jackson szerepét” nem igazán érv. Ilyen alapon a Barátok közt is tele van színészistenekkel.

winnie - 2013. 07. 08. 16:17

negoti: nem véletlenül – az elején megkapta a szerepet, a sorozat meg siker lett:) nem tehetett mást, de azért a stargate-es szerep nyilván nem a színjátszás csúcsa és ki tudja, mivel még mindig így hivatkoznak rá, lehet, hogy jól benne is ragadt.

plusz mivel a sorozat kanadai, természetes, hogy a színészek is kanadaiak, de sok kanadai sorozat bukott, így ez még nem megfejtés a sikerre.

viszont ezek csak általánosságok, az viszont meglep, hogy nem tucatáruként emlegeted és főleg az, hogy többi tucatárura célzol, hiszen épp azt vehetjük észre, hogy a jelen legtöbb kórházas sorozata (az a kevés, ami van és ami megbukik 1 évad után) próbál nem tucat lenni, valami érdekességet felvonultatni, viszont a saving hope nekem minden szempontból tipikus kórházi sorozatnak tűnt és tűnik – lehet, hogy épp ez a siker titka kanadában, nem? mint ahogy a rookie blue is teljesen tipikus rendőrjárőrös sorozat.

cyborgwings - 2013. 07. 08. 16:31

ráadásul mindig megkevertek ezzel a michael shanks – daniel jackson összemosással, pedig azt hittem, sikerült megjegyeznem a nevét, miután tegnap beleástam magam az imdb-be. :D

amúgy nekem is a barátok közt és társai jutottak eszembe. tény, hogy hazaiak és sikeresek, de hogy kiemelkedő minőséget vagy színészi alakításokat nyújtanának, azt azért szerintem még azok is megkérdőjelezik, akik a mai napig rajongva nézik ezeket.

egyébként eskü, nem túloztam el, még igyekeztem is visszafogni magam, mert sejtettem, hogy azért kell, hogy legyen pár ember, akinek tetszik és megbántani igazán nem akarok senkit, dehát arra van a komment szekció, hogy mindenki kifejtse a saját véleményét. ki tudja, talán a negatív kritika kihozza mindenkiből az állatot, hogy szembe menjen vele és akkor legalább árnyaltabb képet kaphatnak az érdeklődők. :)

Kashim - 2013. 07. 08. 17:38

Akartam kérdezni, hogy vajon J.J. Abramsnek köze van-e a sorozathoz, amint megláttam a képeket.

eLaNoR - 2013. 07. 08. 18:09

Michael Shanksnek azért volt néhány színészi képességeket igénylő jelenete az SG-ben, no nem a 7-10. évadban, hanem inkább az 1-6 esetén. Igaz, a Saving Hope-ot nem nézem, ott nem tudom milyen, így azt nem tudom, milyen jó színész összességében, viszont nem is tudtam, hogy MS szerepel ebben a soriban, így viszont lehet, belelesek. Bár most a Scrubs elég kórházas sorozat nekem, ez nem az én műfajom.

Claire8310 - 2013. 07. 08. 20:52

Kashim:
Detto ugyanez jutott eszembe :D

Shana - 2013. 07. 08. 22:28

Shanks legjobb alakitasa szerintem a Burn Notice-ban volt. Isteni jol hozta azt a megzakkant pszichopata exkém karaktert :)
Hogy miert tetszik a saving hope? Marha nehez kerdes, en is feltettem mar magamnak, meg hogy miert nem kaszalom, mert eddig arra vartam (drukkoltam) hogy felebredjen a komas fohos. Most mar nincs benne tul sok feszko.
De azt hiszem, az elozo evadban berantott a ket fohos egymas irant erzett szerelme. Nekem az nagyon igazi volt, egy olyan elethelyzetben ami igencsak probara teszi az embert (most leszamitva a testen kivuli elmenyt). Meghatott, es inspiralt. Ha egy sorozat eléri nalam ezeket az erzelmeket akkor nagyon nehezen kaszalom, mert olyan lesz mint a drog, adagolom, hatha ujra atelhetem :)
Remelem kielegito volt a valasz. En altalaban nem vagyok nagy kritikus, nagy szavakkal (szineszi jatek, forgatokonyv, rendezes, vagas stb….) ha ezek kozul valamelyik nem jon be, akkor már a pilot-nál elkaszálom. De ezeknél sokkal több kell, hogy a masodik evadra is maradjak.

cyborgwings - 2013. 07. 09. 16:26

igen, kielégítő a válasz, köszi. :))

persze, az mindig jó dolog, ha sikerül egy húron pendülni bizonyos karakterekkel, ez egyértelműen megfogja a nézőt. nyilván kell hozzá egy adott hangulat, élethelyzet stb. is, hogy ez összejöjjön. nézek én is csomó olyasmit, amin látom, hogy nem az igazi a megvalósítás, de van benne valami apró momentum, ami miatt hajlandó vagyok szemet hunyni a hibák fölött.
ez a sorozat nekem sajnos nem ilyen. ezért is írtam, hogy ugyan maga az alapötlet tényleg nagyon tetszett, de számomra rendkívül unalmasan sikerült megragadni a témát, és hát pont ezek a “nagy szavak” mint színészi játék, forgatókönyv és a többi tették olyanná, amilyen.
végignéztem az első évadot, mert kíváncsi voltam, hova futtatják ki a történetet, de ez az idei két epizód végképp meggyőzött arról, hogy nem rólam szól, amit művelnek.

Cinzina - 2013. 09. 12. 09:22

Veletek együtt Amerika is kaszálta, vagy csak 9 részes volt a 2. évad? Aug 20 óta nem volt egy rész sem… Én is Shanks miatt kezdtem bele, meg tetszett az alapötlet, de az való igaz hogy kissé elbénázták azzal, hogy Charlie nem akarja elmondani senkinek a képességét. Ettől függetlenül szeretem.

winnie - 2013. 09. 12. 09:25

kanada. és nagy siker, csak gondolom pihennek. nem 13 részes az évad, hanem most 18 vagy 19, ezért lehet, hogy 2 részletben adják le.

ar - 2014. 03. 14. 06:45

a maga “lassu viz partot mos” modjan egyre jobb a Saving Hope, nagyon kedvelt, varos sorozat … ha valaki gondolkodna hogy belekezdjen e :)

Timi - 2014. 11. 10. 19:58

én most kezdtem nézni a sorozatot.:) és csak is Daniel miatt!Odavagyok a pasiért! A Vámpírnaplókban és az Originalsben nyújtott alakítása szuper*-* :D visszatérve a sorozatra nekem bejött.jó időtöltés:) sajnálom h nem tudom tovább nézni:/

ar - 2014. 12. 11. 20:43

Nezi ezt meg valaki? Mar boven benne jarunk a 3. evadban es nekem hatalmas kedvencem :). Nade az vesse ram az elso kovet akinek nincs hasonlo ‘titkos kedvence’ :). Nagyon tetszik a korhazas tortenetbe nagyon finom ujjakkal, jo erzekkel beleszott ‘Szellemeket latok’ szal. Szinte ugy merul fel es tunik el ujra es ujra a tortenetben, mintha maga is egy szellem, egy latomas lenne :). A szineszek jok, en birom a lens flare-t is es kapunk boven a ‘feherkoppenyes’ sorozatoktol megszokott romantikabol is :). Izleses, okos es elvezetes sorozat. Masvalaki?

Ide írd


kötelező

(kötelező, de megtartjuk magunknak)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz