login |

Pilot-mustra: King & Maxwell – 1×01

2013. 07. 09. 14:45 - Írta: winnie

9 hozzászólás | kategória: kritika, pilot-mustra,

Szép lassan behozom a lemaradásomat és teljesítem a célkitűzésemet, hogy legalább napi egy pilotról írjak (és végre kikerüljenek a sorban álló vendégkritikák), de az előző írások tárgyaival ellentétben a TNT-s magánnyomozós King & Maxwell olyan sorozat, amivel nem hoztam fel magam, de nem is kaszáltam. Igen, kissé idejétmúlt lesz az első részről szóló vélemény, azóta lehet, hogy sok minden változott, de ez is több, mint a semmi, legalább olvashatjuk kommentben a folytatásról szóló meglátásokat. (Aztán persze, ha beérem magam, ismét jelentkezem.)

KING & MAXWELL – 1×01 – 6/10

A sorozat, mint mondtam, magánnyomozós, mely műfaj hanyagoltsága miatt nagy gyengém és heveny elfogultságot vált ki belőlem, az alapokat David Baldacci vonatkozó regényei jelentik, amiket nem ismerek, így nem tudom, hogy mennyi közük van a sorozathoz. Ezzel egyébként mindent el is mondtam a történetről, mert tényleg elég annyit tudni róla, hogy két magánnyomozóról szól. Oké, az sem mellékes, hogy egy férfiról és egy nőről, mert kell a szexuális feszültség. Ami meg is van, igaz furán féloldalasan, de talán kisülhet belőle valami kevésbé közhelyes.

A pilot első pár perce tökéletesen definiálja a King & Maxwell kicsit ütődött stílusát, no meg a két, elég klisés főkaraktert, valamint a kapcsolatukat. Szerintem ezért is viszonyulok sokkal pozitívabban a látottakhoz, mint mások, mert nem tartott sokáig a két jópofa főhős “meghatározása”. Kérdés, hogy mennyire elégszenek meg az írók a folytatásban ezekkel a skiccekkel, és mennyire próbálnak mélyebben karakterizálni (isten ments!).

Nem mintha a karakterizálástó félnék, de ez az egymást szívatós, buddy cop-os, haverzsarus (haver-magánnyomozós) felállás a kezdetekben működik, s maga a pilot is, melynek volt stílusa, más kérdés, hogy a humoros kezdést drámába hajló folytatás, valamint egy nem túl érdekes történet követte. (Főleg, hogy annak kábé volt két szereplője, így fene nehéz volt kitalálni, hogy ki a rosszfiú.)

Persze kellett ez a sztori, hiszen manapság már nem lehet meg sorozat anélkül, hogy ne kapjon “kívülről” segítséget a nyomozó, ezúttal egy Savant-szindrómás társuk lesz, aki nyomozásuk tárgyából lép elő állandó szereplővé. Ryan Hurst (és a két főhős, Rebecca Romijn és Jon Tenney) mellett még két FBI-ügynök van az állandók között, akinek a pilotban az a szerepük, hogy idegesítsék hőseinket és utána megalázásra kerüljenek. (Minden részben ez lesz?)

A lényeg, hogy első blikkre egy kellemes, nulla újdonságot tartalmazó nyári krimi lehet a King & Maxwell-ből, de a kezdés nem bírt akkora súllyal, hogy ne tudnám elképzelni magamról azt, hogy kaszálom a 3. rész után.

9 hozzászólás Ne habozz!

Ruby - 2013. 07. 09. 15:37

“egy kellemes, nulla újdonságot tartalmazó nyári krimi”
ahogy mondod. vannak benne jó dumák, de nem hiszem, hogy felforgatná a sorozatvilágot.

Dark Energy - 2013. 07. 09. 15:49

Egy korábbi posthoz már kommentáltam, hogy engem rendesen berántott.
Miközben néztem, nekem a jópofa bajtárs-pajtás good feeling, eszembe juttatta a Simlis és a szendét és jöttek a gyerekkori, kellemes emlékek, junkie voltam már akkor is, na.
Azt viszont aláírom, hogy alapból sokakat nem érdekelhet, és biztos többen suhintanak kaszával a pilotot vagy pár részt követően, mintsem lelkesen várják a következő részt.
Tényleg nyári limonádé, de a sok citromos, lime-os, narancsos, jégkockás, szívószálas, napernyőcskés fajtából.

Orsi - 2013. 07. 09. 18:22

Imádom Rebecca Romjin-t. A Femme Fatale óta az egyik kedvenc színésznőm, úgyhogy miatta tutira nézős sori, amint lesz rá időm. :) :)

donfranko - 2013. 07. 09. 21:05

Én “sajnos” a könyvek után láttam az első részt és hatalmas csalódás volt.
Kasza.

Lemoni - 2013. 07. 09. 21:13

Ez sem húzta a pilotnál tovább magát nálam. A történet még csak csak elment volna, de a kivitelezés már meglehetősen gyengus volt, utálom, amikor harsányan és szájbarágósan kiüvölt a koncepció egy megvalósításból, itt nevezetesen a “nagyon lazán überjók és humorosak vagyunk és izgulj, mikor jövünk össze”. A két főszereplő nem tudta nekem eladni a karakterét és kémiát sem éreztem köztük. Nyári limonádénak biztos jó, de az idei év első felének brutálisan erős felhozatala mellett ez – és még néhány másik nyári újdonság – is feltűnően gyenge.

laza_kivi - 2013. 07. 09. 22:51

Ezzel is úgy vagyok, mint a Devious Maids-sel, nyárra elmegy, mivel annyira szórakoztat, mint amennyire kell. :)

Csilla0422 - 2013. 07. 10. 11:41

Nálam nézős lesz, amint lesz időm.

El-ahrairah - 2013. 07. 10. 12:46

Megnéztem az első részt, szerintem klisés és unalmas.

Valami viccesebb, kisebb kaliberű ügyekkel (tolvajok, házasságtörés, fennragadtacicaafán stb.) operáló dolog jobb lett volna, ez a komoly arccal előadott kiberkémkedős/gyilkosságos sztori inkább szánalmasra sikeredett.

Khes - 2013. 07. 10. 17:26

Nálam a pilot is rendben volt és mostanra (5. rész) egész szépen alakul. Nem egy nagy durranás, de szerethető.

Ide írd


kötelező

(kötelező, de megtartjuk magunknak)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz