login |

Pilot-mustra: The Bridge – 1×01

2013. 07. 12. 20:00 - Írta: winnie

42 hozzászólás | kategória: kritika, pilot-mustra,

(Kommentben, ha lehet kerüljük a dán sorozatra vonatkozó spoilerezést.)

(Miképp a The Killing a dán Forbrydelsen feldolgozása, a The Bridge is remake, mégpedig egy dán/svéd sorozaté, melynek címe Broen (Bron) – idén érkezik az angol verzió is. A Broen itthon igazán tavaly nyáron lett ismert, amikor a VIASAT3 a neten mutatta be szinkronnal – aki akarja, még most is megnézheti a teljes első szezont. A Broen kritikája pedig itt olvasható.)

Szóval az átívelős krimik rajongói választhatnak, hogy kinek mi tetszik – a Koppenhága-Malmö, vagy az El Paso-Juarez viszonylat. És azért “kínálom fel” a választás lehetőségét, mert az egy dolog, hogy természetesen a két pilot hasonlít (hétfőn írunk összehasonlító posztot), de a The Killing-gel ellentétben, itt a karakterek is elég azonosak (egyelőre) és az előzetes interjúkban látványosan kerülték azokat a kérdéseket, melyek a megoldásra vagy a történet csavarjaira vonatkoznak, ami sejtet valamit.

THE BRIDGE – 1×01 – 6,5/10

Tehát nem tudjuk, hogy mennyiben fog hasonlítani és miben fog különbözni a két sorozat (ez 13*43 perc, az 10*57 perc), hogy ad-e valami pluszt a Broen-t már ismerőknek. Majd évad végén visszatérünk erre a kérdésre. Egy biztos, hogy a 2. évad, ha lesz, szinte biztos, hogy más lesz, mint a Broen ősszel induló 2. szezonja. (De ha nem, akkor a 3. már mindenképp, hiszen addigra Amerika utoléri a dán gyártást.)

Az az igazság, és nem viccelek, hogy ide most bemásolhatnám a Broen pilotkritikáját, mert kábé ugyanaz a véleményem a The Bridge kezdéséről. A két kezdés nagyban megegyezett, bár az is igaz, hogy az egyik szál másképp lett felvezetve, s nem mindegyik karakternek volt megfelelője. A különbség természetesen a skandináv miliő és a sivatagosabb táj között nagyon erős, mint ahogy a sorozatot körbelengő hangulat is más, mint ahogy a mexikói-amerikai viszony is más, ennek pedig még lehet jelentősége.

A The Bridge-től, főleg az elején, még véletlenül sem a The Killing által sugárzott sötét, nyomasztó hangulatot kell várni. A történet egy, a mexikói-amerikai határon talált holttestről szól, melyhez mindkét állam rendőrei kiérkeznek. Persze a fura viselkedésű (csak pár résszel később derül ki, hogy miért ilyen: Asperger-szindrómája van), fiatal amerikai nyomozónő stoppolja le joviális, idősebb mexikói kollégája elől a holttestet, de a körülmények úgy alakulnak, hogy kénytelenek lesznek egymás mellett dolgozni.

This is only the begininng.

Ennyi. Az az igazság, hogy a pilotban nem tudunk meg sokat az összképről, bár a két nyomozó története mellé kapunk még két további nagyobb szálat is, amiről egyelőre nem tudjuk, miképp kapcsolódnak a sztorihoz. Egyrészt adott egy férjét gyászoló asszony, másrészt pedig egy fura figura, aki csomagtartójába fektet egy lányt, hogy elvigye valahova. Sőt, a végén még egy újságíró is középpontba kerül.

A sorozat egyik fő erőssége egyértelműen a két főhős, az amerikai Sonya és mexikói Ruiz lehet, valamint az ő kapcsolatuk. Két totálisan különböző világból érkeznek, teljesen másképp állnak a szakmához és egyébként is teljesen másfélék, ha a személyiségüket nézzük. Kettejük interakciói a pilotban is szórakoztatóak, de külön-külön is érdekesnek tűnnek.

A mexikó-amerikai kettősség egyébként azt is eredményezi, hogy kétnyelvű a sorozat, hiszen Mexikóban jobbára spanyolul folyik a társalgás (kapunk feliratokat), bár Ruiz a fiával inkább angolul beszél, hisz ő már az új generáció tagja.

Korrekt volt tehát a pilot, de az első résztől természetesen ezúttal sem tudtam hanyatt dobni magam, és nem azért, mert ismerem az eredetit. Egyszerűen még nem áll össze annyira a kép, hogy az ember belemerüljön a The Bridge-be, de már itt érződik, hogy a várakozás meg fogja hozni a gyümölcsét.

Fontos megjegyezni, hogy a pilot tempója nagyon lassú és nem egy jelenetet nehéz elhelyezni, nem értjük, hogy minek mutatják nekünk, de idővel minden a helyére kerül. Hogy is írtam a Broen-kritikánál?

…nem történik sok minden, így csak a potenciált tudom az első rész után méltatni. Azonban ezt követően…, de csitt!

42 hozzászólás Ne habozz!

naughtyL - 2013. 07. 12. 21:48

Tetszett. De. Azért az is benne van, hogy nagyon akarom szeretni és, hogy jó legyen.

tudom minden sorozatra rá lehetne húzni, hogy darálva jobb, de az ilyeneknél, tényleg azt érzem, hogy az ég is darálásra teremtette őket!

arra azért kíváncsi vagyok, hogy a mexikói oldalról lesznek-e a karakternek “tipikus” dél-amerikai vonásai. Mert az egy dolog, hogy alapból más karakterek, nyilván a csaj “furcsasága” miatt, de azért itt jobban rá lehetne feküdni a “különbségekre”, mint a Dán ft. Svéd kettősnél.

egyébként aranyos, ahogy a spanyolnál figyelnek, hogy lassan beszéljenek:)

olvastam,hogy nem lesz “narancssárgázás” a mexikói képeknél és bevallom, én örültem ennek.

Tudom. Ez kb. olyan fontos, mint Jackie haja vagy Linden pulcsija, de az nem tetszett, hogy ilyen csövesen szarul öltözik Sonya. A svédnél, a bőr cuccaival, meg menő bakancsával, fura módon, de olyan kívülállósan vagányabb lett a karakter.

És még egy fontos dolog, OMG. Matthew Lillard! nekem még ilyen A csaj nem jár egyedül-i időkből van meg és rossz volt látni, hogy ő is öregszik:(

Várom a folytatást!

winnie - 2013. 07. 12. 21:52

sonya az új holder a kapucnis pulcsival!

Nimand - 2013. 07. 12. 22:17

Ugyanaz a szitu, mint a Killingnél: aki a dánt látta előbb, annak ezt nézni gyengébb lesz, míg fordítva is igaz. Én a Killing USA-t láttam előbb, lehengerlő volt, csak később kattantam rá a dánra, viszont így, utólag sokkal jobban szeretem, jobb krimi lett belőle. A Broen után ez viszont kifejezetten bénának hat, a nyomába nem érnek a karakterek az ottaniaknak. Saga Noren, Länskrim Malmö. Elég ennyit mondanom. Diane Kruger esélytelen.

Lemoni - 2013. 07. 12. 22:35

Még nem láttam a dán eredetit, de tervezem megnézni. Ezt viszont 15 perc után kidobtam, Diane Krüger olyan szinten rossz választás a szerepre, hogy képtelen vagyok vele tovább nézni, pedig nem is a dán eredetihez hasonlítom, egyszerűen ledobja a képernyő ezt a nőt.

winnie - 2013. 07. 12. 22:40

lemoni: krugerrel valamiért sokan vannak így:) ráadásul a fura karakter miatt is irritálhat sokakat. viszont, ha van pár perced, próbáld meg a dánt is.

winnie - 2013. 07. 12. 22:40

nimand: nálam eddig egál:) de ezért is remélem, hogy lesz olyan, aki mondjuk egymás után nézi meg a kettőt és eldönti, hogy melyik marad. mondjuk a dán összes része elérhető.

Lemoni - 2013. 07. 12. 23:02

winnie: az egyenlő elbírálás érdekében megnéztem a dánból is 15 percet és máris felvettem a nyári dara listámra, ég és föld a kettő atmoszférában, színészekben és főleg hatásban :)

Dark Energy - 2013. 07. 12. 23:26

Jó volt, 7/10.
A dán eredetit nem láttam.
A főszereplők rendben vannak, főleg a mexikói fickón döbbentem meg, mennyire jó.
Diane Krüger hát, van egy arcformája az biztos és eléggé jeges, rideg a kisugárzása, de talán épp ezért jó/rossz választás, kinek melyik.

Junkieka - 2013. 07. 12. 23:55

A mexikói nyomozó tényleg nagyon jó, a karakter és a színész is. Kruger meg egyszerűen semmilyen volt. Se nem szimpi, se nem untipati (illetve inkább ez), meglátjuk mit hoz még ki ebből.
Dán verziót nem láttam és szerintem nem is fogom, mert nem szeretem a feliratosat. A szinkronosat sem. :(

torjack - 2013. 07. 13. 00:14

Mindenképpen bepróbálom. A The Killing is daralistán van, eddig az első rész volt meg és érzem, hogy nekem való lesz. Mindkettő. Max. tévedek, bár szerencsére ez nem jellemző nálam. Van még ebben a típusban hasonló? Jöhetne pár tipp, mert a nyári listámból sajna jó pár sori lekerült pár rész után…Bár azok nem ilyen műfajban voltak.

Vazul - 2013. 07. 13. 01:29

Őszintén szólva én csalódtam a dánban (jól indult, de a végét összecsapták), de ezzel teszek egy próbát.

Balázs - 2013. 07. 13. 03:23

tud vki Bron és Killing-hez hasonló színvonalú északi sorozatot?? ezeket kb 1 nap alatt daráltam, nem fontos h krimi legyen

winnie - 2013. 07. 13. 09:59

balázs: írtuk korábban már posztban, érdemes ilyenkor rákeresni a két címre és jönni fog a többi. ami kötelező, az a borgen (ami inkább politikai). illetve a wallander, ami krimi és svéd és van angol feldolgozása. (és még kriminek, bár közel sem ennyire istenített ott a kard által vész (Den som dræber), aminek jövőre jön az amerikai feldolgozása those who kill címmel.)

winnie - 2013. 07. 13. 10:00

torjack: melyik stílus? ha átívelős krimi, akkor arra volt egy hét kérdése meg egy összehasonlító poszt.

http://www.sorozatjunkie.hu/2012/06/20/a-het-kerdese-110/

http://www.sorozatjunkie.hu/2013/04/26/ativelos-krimit-de-melyiket/

izehoze - 2013. 07. 13. 11:05

@Balázs: Rejseholdet (Unit One) svéd krimi Mads Mikkelsennel, Hellfjord norvég feketekomédia/krimi nagyon elborult :) , Riget (A birodalom) dán misztikus, En pilgrims död svéd nyomozós.

Ørnen: En krimi-odyssé (The Eagle: A Crime Odyssey) dán nyomozós, ilyen Crossing Lines szerű

torjack - 2013. 07. 13. 11:45

Kösz winnie, erre gondoltam. Lesz miből szemezgetni. :)

blogen - 2013. 07. 13. 20:33

Az előzetesek alapján egy teljesen új hangulatot vártam. A dánnak ott volt az a nagyon erős hideg és steril északi világa. Alapjában véve a mexikói színek rendben lennének, csak nem tudom még pontosan, hogy Diane Krüger vágja ezt tönkre, vagy valami mást mértek el, de ebben semmi nem fogott meg.

ui. részben már tévedtem, az amerikaiak is meglépték az autistát, bár a profilozás körüli monológokat még kihagyhatják.

JRC - 2013. 07. 13. 22:58

“Persze a fura viselkedésű (csak pár résszel később derül ki, hogy miért ilyen: stb.”

Ezt valóban kimondják az eredeti sorozatban? Tudna valaki epizódszámot írni, mert nekem elkerülte a figyelmemet.

peti - 2013. 07. 13. 23:06

OFF: Csak engem zavart rohadtul, hogy miközben mennek a csaj furgonjával, egyfolytában ki van tekerve az a rohadt kormány, mintha csak körbe-körbe mennének az autóval?

ON: a bron/broen első része jobban bejött

blogen - 2013. 07. 14. 03:47

A sorozatban nem mondják ki. Mondjuk Sofia Helin annyira jól adja, hogy ez nem is szükséges. Az interjúkban általában benne van.

JRC - 2013. 07. 14. 08:17

“A sorozatban nem mondják ki. Mondjuk Sofia Helin annyira jól adja, hogy ez nem is szükséges.”

Na, oké ezért is lepődtem meg a cikkben szereplő spoileren – bár az lehet a remake-re vonatkozott.

winnie - 2013. 07. 14. 08:50

azért ezt nem nevezném spoilernek, de kifehérítettem azért, mert ki fogják mondani. mindössze infó annak, aki nem ismeri agy nem tudja, hogy mi ez. kiemelendő, hogy nem csak egyszerűen ilyen, hanem oka van annak. tippre először látva a karaktert az ember nem nagyon tudja hova tenni. így pedig lehet egy “aha”-pillanata és talán kitart a sorozatok mellett:)

PandacsökiBoborján - 2013. 07. 14. 11:59

Hm! Az igazi Saga Noren nekem jobban bejött, mint ez a Sonia. Akárki akármit mond, de több Bridge-es színész vagy a svéd-dán kollégákkal járt egy színi tanodába vagy az amerikai színészek másolják skandináv kollégákat. Bichir néha ugyanolyan fejet vág, mint Bodnia, Krüger is ellopott egy-két mozdulatot Sofia Helintől.

Mellesleg az amerikai Charlotte (Annabeth Gish) is talált valami titokzatosat a pincében a Broenben vagy ez egy új adalék? Erre nem emlékszem!

PandacsökiBoborján - 2013. 07. 14. 12:01

Lillard meg messziről (fogak, száj, egy-két arcvonás) ebenguba ugyanazt a hatást kelti nálam, mint a svéd szőke pasas, pedig Shaggy inkább vöröses-barnás.

naughtyL - 2013. 07. 14. 13:25

@PandacsökiBoborján
ez ám a nick:D

szóval, ne itt hasonlítgassunk össze, de Nem. ott nincs pince/alagút, ott más titokra derül fény..

egyébként tagadhatatlanul sokat nyúltak a színészek.

én picit meglepődtem, hogy inkább negatívba ment a fogadtatás..

JRC - 2013. 07. 14. 15:24

Winnie, csak azért kérdeztem rá, mert pont az elmúlt két napban néztem végig az első évadot és nem emlékeztem, hogy ez kimondásra került volna akárcsak egyik részben is.

winnie - 2013. 07. 14. 15:25

Azert mondom, hogy itt lesz rola szo.

S84 - 2013. 07. 14. 22:47

Nekem semmi bajom Diane Kruegerrel, szerintem egész jól hozza a karaktert.
Kicsit a Bones jutott eszembe, Brennan ott is hasonlóan rideg volt az elején.

kovács béla - 2013. 07. 18. 16:03

A dán verziót láttam a 9 részig nagyon jó volt aztán a vége össze lett csapva de azért a dán kegyetlenség meg volt a végén. Nagyon hangulatos sorozat.

Tiger27 - 2013. 07. 18. 17:31

eddig tökre ugyanolyan, mint a dán…

cefetke - 2013. 07. 21. 20:52

gy a második rész végére már egészen belejöttek. És nem tudtam nem észrevenni a magyar közreműködőket:
Series Cinematography by
Attila Szalay
Series Film Editing by
Miklos Wright
:)

A. - 2013. 07. 22. 14:05

tegnap néztem meg, úgy érzem, ez lesz az én The Killingem

kratos73 - 2013. 07. 24. 12:33

Megnéztem az első részt,nagyon tetszett.Olvastam véleményeket,hogy a dán verzió jobb,így megnéztem azt is.
A színészi játék meg az egész feeling tényleg jobb a dán verzióban,de egyszerűen képtelen vagyok olyan nyelven hallgatni,ezért marad az US változat.Tudom,hogy van magyarul is,de kell az angol nyelvlecke..

naughtyL - 2013. 07. 25. 21:59

a 2. résznek már a hangulata is teljesen rendben volt.

És most vagány cuccban volt Sonja, mikor ment pasit felszedni. Mondhatni kicsípte magát:)

pont kettő Diane Kruger reklámot láttam egymás után, és az jutott eszembe, nem lehet, hogy ez a zavaró, hogy túl sokat látja az ember és emiatt nehezebb a karaktert eladnia a színésznek? főleg ha ilyen “furcsa” a karakter..

egyébként örömmel láttam viszont Bosco-t.

torjack - 2013. 08. 23. 15:04

Az első 4 rész után nálam rendben van összességében a sori. Nem lesz korszakos remekmű, de nem rossz.
Furamód nekem Krügerrel sincs bajom. Boscóért jár a pacsi, remélem komolyabb szerepe lesz. Simán el tudom képzelni hunyónak is. Majd látjuk.

mili - 2013. 09. 24. 23:32

Ennyire kevesen nézik ezt a sorit?
Nem nagyon pörög ez a topic pedig véleményem szerint ez egy egész jó sorozat.

winnie - 2013. 09. 24. 23:33

biztosan sokan látták az eredetit és ennek nem annyira adtak esélyt:)

mili - 2013. 09. 25. 22:05

Pedig az s1e11 nagyon jól sikerült, kíváncsi vagyok, h mi marad a maradék 2 részre mert most egy kicsit tanácstalan lettem, hogy ezek után még mit akarnak nekünk bemutatni.

Most már tuti, hogy megnézem az eredetit is, így voltam a killingel is, h először az amcsit és csak utána néztem az eredeti verziót.

egy igazi szakember - 2013. 10. 19. 18:08

Tudom ajánlani mindenkinek az eredeti sorozatot, klasszisokkal jobb, és az érzés, össze sem hasonlítható egy amerikai sorozattal.

Mondjuk én elfogult vagyok, mert az egyik kedvencem az eredeti.

Tiger27 - 2013. 10. 24. 21:06

Nekem sokkal jobban bejött, mint a svéd! Az atmoszféra, a hangulat nálam verte az eredetit. Nagyon várom a 2. évadot!

firebloom - 2014. 01. 30. 00:58

Most kezdtem el nézni, nekem tetszik.
Ami viszont idegesít az néha a főszereplő csaj viselkedése, nem az zavar, hogy furcsa ez általában tetszik nekem a sorozatokba ha vannak ilyen karakterek, csak az hogy néha szinte túl hülyének van beállítva, pl: nehogy már vki annyira hülye legyen h Marco-nak a családi vacsora közben adja vissza a pénztárcáját ?! végül is nyomozó szóval h lehet ekkora hülye? ez volt az egyik, de ezen kívül volt még pár hasonló amitől kiakadtam. Ettől függetlenül tetszik és várom a második évadot.

winnie - 2014. 01. 30. 07:43

ez nem a betegségéből adódik?

Ide írd


kötelező

(kötelező, de nem adjuk ki senkinek)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz