login |

Doctor Who: melyikkel kezdjem?

2013. 07. 14. 15:04 - Írta: winnie

108 hozzászólás | kategória: a hét kérdése, Anglia lecsap,

Többször volt szó a Doctor Who-s bejegyzések kommentjei között (itt az összes írásunk a sorozatról, pár évre visszamenőleg), de íme egy univerzális poszt – legközelebb elég lesz a fenti kérdést beírni a keresőbe.

Sokan szokták kérdezni, hogy mikortól érdemes elkezdeni a Doctor Who-t nézni. Persze aki hardcore, azt mondja, hogy az elejétől, mert anélkül nem lehet érteni, de szerintem a többség elismeri, hogy egy gyanútlan nézőt az “új sorozat” legeleje lehet, hogy elijesztene a sorozattól. Lehet, hogy nem, de közel sem annyira emészthető, mint egy közbülső szezon. De majd megmondjátok. Főleg, ha van személyes tapasztalatotok a későbbi beszállásról.

(A kérdés más sorozattal ellentétben azért érthető, mert a Doctor Who egyrészt a 60-as évektől létezik, de 2005-ben újra indult (Christopher Eccleston-nal), majd a 2. évad új Doktorral jött (David Tennant), majd az 5. évadtól jött Matt Smith, aki most távozik, hogy a karácsonyi részben új Doktor érkezzen. S ha mindez nem lenne elég, sokan Steven Moffat showrunnerségének kezdetét is új érának tekintik – ez dettó az 5. évadtó datálódik.)

Mely részektől/évadoktól lehet (megértést tekintve), illetve érdemes elkezdeni Doctor Who-t, ha valaki nem az elejétől tervezi nézni?
(Később úgyis le lesz darálva visszamenőleg, nem?)

108 hozzászólás Ne habozz!

S0m30n3 - 2013. 07. 14. 15:13

Hát a 2005-ös első évad jó kezdő pont, a gagyiság meg később is jelen lesz, maximum nem akkora mértékben. Szóval aki az elején kibírja, annak később csak jobb lesz. Aki meg nem bírja, az meg ugorhat a tizedik Doktorhoz (bár akkor már felvetődik a kérdés, hogy miért regenerálódott és meg kell nézni az előző részt, ami épít az az előtt levőre és így tovább), ha az sem jön be, akkor meg a tizenegyedik Doktorhoz lehet ugrani, de akkor megint jönnek az előbb leírt kérdések, aztán ugye az, hogy ki az a River Song… sok visszautalás van, ha szeretné őket java részt érteni az ember, akkor az első évaddal kezd, de még így is lesz pár folt ugye a régi sorozat kihagyása miatt.

Ha meg valaki tényleg csak az ötödik évadtól kezdene de érdekli hogy mire utalnak vissza, akkor böngésznie kell a netet és pótolni azokat a részeket, amik kellenek a “teljes” megértéshez.

RR89 - 2013. 07. 14. 15:14

2005-től. Bár, az igaz, hogy az Eccleston-féle doki évadában a legtöbb hullámvölgy. Viszont aki mondjuk elkezdni a második szezonnal, ahol belépett Tennant a képbe, az kevésbé fogja érteni a Rose-hoz fűződő viszonyát a time lordnak.

Illetve! Az “are you my mummy?” miatt is érdemes esélyt adni a jó öreg Chrisnek. :)

Xsz - 2013. 07. 14. 15:15

Én a 2005-ös 1. évadtól nézem, szerintem onnan érdemes kezdei, minden tök érdekes nagyon szerethető sorozat. Ha utólag az 5. évadtól kezdtem volna sztem sok mindent kihagytam volna azt mondanám.

Bruzsy - 2013. 07. 14. 15:19

Mivel a 2005-ös első évad volt a legjobb, ezért onnan. A második évad végétől meg mondjuk lehet ugrani egyből az 5.-hez, mindössze pár részt kell megnézni a 3-4-ből.

stargatelost - 2013. 07. 14. 15:20

A zárójeles kérdés szerintem hülyeség, mert ha később úgy is megnézem, akkor nem lenne több értelme az elején kezdeni? Nyilván sokan kukázták a sorozatot, ahogy meglátták az életre kelt gagyi próbabakákat, de én mégis azt mondom, hogy a 2005-ös reboot első részétől kell kezdeni. Ha már ennyi ódát zengenek a sorozatról (jogosan), akkor csak megéri átvergődni néhány gyenge részen. Mellesleg a második évad zárása az egyik legdurvább érzelmi töltetet hordozza számomra máig, elszorul a szívem, ha csak rágondolok. És ehhez kell az első évados Rose-t is ismerni.

De különben is, egy sorozatnak minden részét nézzük már végig :D

winnie - 2013. 07. 14. 15:28

Stargatelost: nem en tettem fel ezerszer a kerdest. Ergo, valid, van ertelme a zarojelnek. Ha valaki nem az elejen kezdi el es esetleg imadni fogja, akkor szerinted nem adna eselyt a regebbi reszeknek?

winnie - 2013. 07. 14. 15:33

módosítottam a kérdést, mert így érthetőbb, hogy mire vonatkoznak a kommentek.

eLaNoR - 2013. 07. 14. 15:44

Nos, írtam egy hosszú kommentet, hogy milyen egyszerű a dolog: dokiváltásnál, de aztán kitöröltem :)

Azért ezt továbbra is tartom, már csak azért is, mert két barátom is rákattant már az 5. évad első részével kezdve, miután mondtam nekik, hogy ha nincs idejük, ott is nyugodtan kezdhetik.

Csakhogy most rájöttem, hogy tulajdonképpen először a 2. évad 1. részével találkoztam, igaz, akkor még sokkal rosszabb volt az angolom és felirat sem volt számomra elérhető, de azt nézve arra jutottam, hogy nem sokkal mélyebb a Teletubbiesnál. Igaz, a dokiváltás ott a karácsonyi epizódban történt, ami valószínűleg magával rántott volna.

Később valamilyen indíttatásból az elejétől ledaráltam. Amilyen gagyi volt a műanyagemberes sztori az első részben, ami nem is tetszett, de a benne levő lendület, meg az elején a doki szövege arról, hogy kicsoda ő, teljesen megfogott, és gondoltam, meglesem a következő részt, hátha az megmenti, és meg is mentette, az egészen más volt. Mondjuk annyit sem tudtam a dokiról, hogy időnként regenerálódik, szóval nekem minden új volt, ezért aztán a sori úgy ment át rajtam, mint az úthenger, észre sem vettem és elfogytak a részek.

Viszont abban biztos vagyok, hogy a régi sorozat nélkül ugyanolyan jó (szerintem jobb is) az új sorozat, azt darálni előre felesleges, én még nem is daráltam le, de talán nem is fogom. Így több meglepetés ér az új soriban is.

Szlaci91 - 2013. 07. 14. 15:47

Szerintem is a 2005-ös újraindítástól érdemes elkezdeni. Az eredetivel kezdeni azért nem jó ötlet mert a hangulata meg valahogy az egész teljesen más, mint az Ecclestone, Tennant, Smith érának, plusz mivel rengeteg rész eltűnt problémás a cselekmény megértése is. Az eredetit nézni azután érdemes ha az új 7 évadon átrágta magát az ember, ami egy élmény lesz, mert a 2005-től indult Doctor Who a legjobb, legnagyobb epic sorozat ever. Igaz az első pár rész kicsit gagyi lesz, meg a történet se valami izgalmas, de ha az első évadot túlélik az emberek utána pár hét alatt meg lesz a több 6 évad :D

uran - 2013. 07. 14. 15:51

2005ös reboot, egyértelműen. Ecclestont különben is vétek kihagyni :D

r.zsofi - 2013. 07. 14. 15:53

Én teljesen amatőr voltam/vagyok a témában, nem mentem vissza éveket, Matt-el kezdtem, megszerettem, olyan sok nyitott kérdés szerintem nem maradt, amitől nézhetetlen lett volna. Az a véleményem, hogy ha vkinek bejön a hangulata, történetvezetése, nem zavarják a mozgó angyalszobrok, “műanyag” dínók, vicces jelmezek, akkor így is úgy tetszeni fog neki. Akinek meg nem jön be 1-2 rész alatt, annak nem is fog, bármennyire zseniálisak a megírt párbeszédek, csavarok, utalgatások….

PandacsökiBoborján - 2013. 07. 14. 15:53

Az RTL Klubon láttam az ecclestonos évadból néhány részt és nem értettem, hogy a nagybátyám miért lett olyan fanatikus, hogy még a neten is a DW-t bújja. Egyáltalán nem nyert meg a sorozat. Aztán egyszer elaludtam délután egy heti adag EastEnders-ismétlésen (akkor még BBC Prime) és láttam megint Billie Pipert… egy másik doktorral. Nagyjából értettem a sztorit mindenféle előzetes ismeret nélkül. Mondom: “mi a fasz, csak így le merik cserélni a színészt?”. Aztán elkezdtem én is bújni a netet, tanulmányoztam a mitológiát és angolul megnéztem az összes addigi részt. Így lettem függő.

Egy szó mint száz: random nézzen meg az aktuális részekből vagy 2-3 egymás után jövőt a kezdő, aztán döntse el, hogy bejön-e neki a stílus. A neten meg fent van úgyis az egész mitológia apró részletekbe menően, meg az összes “új” epizód is.

Wolfclaw - 2013. 07. 14. 15:56

Nos,én az új sorozat elejétől lettem Doktor-fan bármennyire is gagyi is volt a próbababás epizód. Viszont nagyon szeretném az eredeti sorozat legelejétől követni azzal együtt,hogy tudom nagyon sok epizód elveszett. Viszont amik megvannak azokat szívem szerint leszinkronizáltafnám és leadatnám valamelyik csatornán /AXN pl./. Már azon filózom melyik Doktort ki szinkronizálná. :-) szóval tessék a reboot-tól kezdeni mert az végig követhető, aztán tessék megpróbálni vjsszamenni az időben a kezdetre de ha nem sikerül akkor mondjuk valamelyik regeneráció utántól.

ndavid42 - 2013. 07. 14. 15:56

Én az “új” sorozat első részével kezdtem, ahogy a nagy könyvben meg van írva, és egyáltalán nem bántam meg. Jó, akadt néhány gyenge rész… és? És akkor mi van, bármelyik kedvenc sorozatomban volt ugyanígy gyenge rész, szarni bele, ez bármelyik sorozattal jár, attól még nem fogok átugrani több évadot/részt.
Egyáltalán, hogy lehet úgy sorozatot nézni vagy nekiállni egynek, h felét kihagyod vagy akár csak egy részt is. Mintha a Mátrixból [vagy insert random kultfilm] kihagynád az első fél órát (vagy könyvnél az első 50 oldalt), aztán néznél, mint hal a szatyorban, h mi a rosseb történik…
Aki nekiáll a DW-nak (=akármelyik sorozatnak), csinálja normálisan, és ezzel nem azt mondom, h kutassa fel a 60-as évekbeli részeket, hanem darálja le az új sorozat összes részét az elejétől kezdve (és akkor egy-egy visszautalásnál se fog furán nézni, h “hát ezt meg hogy/mire értette a szereplő?”.

Joos - 2013. 07. 14. 15:59

2005-s kezdés teljesen kielégítő, ( bár a próbababa incidens kicsit zavaró)később beránt a pozitív gondolkodása a “Doktor”-nak.
Én személy szerint többször nekikezdtem, de megérte.

eLaNoR - 2013. 07. 14. 16:00

Összegezve, az én javaslataim a potenciális új néző által rászánt idő függvényében az alábbi sorrendben lennének:

ha nincs időhiány: 1. évad 1. része (össz. 7 évad). Ha az első két rész nem jön be, még mindig meg lehet próbálni a következő lehetőséget:

ha az előbbire nincs elég idő: 5. évad 1. része. Ebben az esetben ha utólag az ember lyukat érez a történetben, vagy egy későbbi fontos karaktert jobban meg akar ismerni, akkor a 4. évados Silence in the Library-t és az utána levő részt kell pótolni : )

ha abszolút nincs idő: Matt Smith utáni első rész. Nem tudom, melyik lesz az, talán 8×01?

Köztes megoldás még, mert az is dokiváltás, de azt inkább nem javaslom: az első évad utáni karácsonyi epizód, de ugye ez időt nem sokat spórol, csak egy évadot, így nem látom értelmét.

LnB - 2013. 07. 14. 16:00

év elején szembesültem ezzel a kérdéssel mert akkor álltam neki a sorozatnak. Az első évaddal kezdtem, és elég nehezen ment le az első két évad. De mostanra nem bántam meg, a kedvenc sorozatom lett.
Az én ajánlásom az, Hogy aki neki akar állni mert nem ismeri a sorozatot. Az nézze meg a 3x10es részt. Onnantól nem kérdés, hogy megnézi az elejétől. :)

gabif - 2013. 07. 14. 16:05

Én 1 hónapja kezdtem a 2005-ös új első szezonnal, ami annyira nem tetszett. Tennant (“What?”) and Smith (“I know.”) viszont fantasztikusak a Doktor szerepében. A teljes új szériát két hét alatt ledaráltam, és alig várom már az év végi filmet. Ezen felbuzdulva egy hete elkezdtem a Torchwood darálását is és az utolsó részt kb. 10 perce fejeztem be. Félek, hogy elvonási tüneteim lesznek! :)

deus - 2013. 07. 14. 16:08

Én az első ‘újkori’ évadot kezdtem el nézni, az első részen még csóváltam a fejem, a másodikon már felkiáltottam: – Hihetetlen, hogy ennyien szeretik ezt a gagyit!- A harmadikon meg visítva nyúltam a távirányítóért, hogy lekapcsoljam.
Mondom ezt úgy, hogy 10 éve Angliában élek, körülöttem mindenki gyerekkorától Dr.Who fan és egyébként szeretem az angol sorozatokat.
Ez a sommás véleményem. :)

korin - 2013. 07. 14. 16:11

Én háromszor is nekiálltam, mire túljutottam az első részen. Az első két évad nem sokkal kevésbé gagyibb elemeket használ, mint a próbababás rész, de aki vevő az elborult humorra (mint én), az szeretni fogja ezeket az epizódokat is. Utána pedig nagyon beindul a sorozat.

Ecclestont kár kihagyni, de esetleg a kvázi pilotot vissza lehet nézni, ha a néző már megszerette a sorozatot, mert azért az nem könnyű (Mickey és a kuka a sorozat mélypontja).

stargatelost - 2013. 07. 14. 16:14

Ja és persze ott van még a Torchwood is, meg a Sarah Jane Adventures, a teljes képért ezeket is nézni kellett (most már egyik sincs sajna), főleg mert a negyedik évadzáróban mindkét sorozat erőteljesen jelen van a DW-ben crossoverként. Sőt, a SJA-ban kétszer is szerepel a Doktor (Tennant és Smith).

verogirl - 2013. 07. 14. 16:18

Én az ötödik évadtól kezdtem el nézni és úgy szuper jó volt. Matt Smith és Karen Gillan párosa (ugye később Arthur Darvillal trióvá kiegészülve) nagyon megszeretette velem a sorozatot. Persze később visszanéztem az első négy évadot is. Azok is jók voltak, de így utólag nem biztos hogy eljutottam volna az ötödik évadig ha előrő kezdem el nézni. Valamiért azok az évadok kevésbé rántottak be mint az öt vagy a hat.

BruceQt - 2013. 07. 14. 16:19

Az 50. évfordulós részben visszatér Tennant és Rose, szóval a 2005-ös évadtól kezdve ajánlott nézegetni szépen sorban. :)

NGooner1 - 2013. 07. 14. 16:28

Eccleston. Kb. az is a csúcspont, onnan lejtmenet.

straphe - 2013. 07. 14. 16:33

Én Smith-tel kezdtem, úgy, hogy addig nem tudtam semmit sem a sorozatról meg az univerzumáról, egy-két kisebb-nagyobb hézag volt a történetben számomra (miért regenerálódik? hányszor történt már meg? egyáltalán miért kéne izgulnom érte, ha nem hal, hanem regenerálódik?), de amúgy teljesen jól megértettem.

Aztán mikor befejeztem az ötödik évadot, és a hatodikra vártam, leszedtem az első évadot, gondolva, hogy majd jól megnézem. Te jó ég, az a pár rész, amit láttam, simán a legrosszabb sorozatélményeim közé tartozik. Eccleston ütnivalóan irritáló, Rose szintúgy, az írás meg a látvány hihetetlenül gagyi. Az egész bűzlik az amatőrségtől.

A régebbi évadokból csupán a Blinket néztem meg, az valóban jó volt.

Az már teljesen más kérdés, hogy mennyire minőségi a sorozat. Minden évadban van egy-két zseniális rész, azonban a 90%-uk egyszerűen pocsék. Főleg a legutóbbi évad volt rendkívül szar, végig sem néztem. Clara hiába a legjobb dolog, ami történhetett volna a sorozattal, az írás pocsék és a történetek érdektelenek és bugyuták.

Bluebell - 2013. 07. 14. 16:34

Egyértelműen 2005-ös 1. évad. Nem igazán értem azokat, akik azt mondják, hogy Matt Smith váltásnál… ez is egy elég összefüggő sorozat ahhoz, hogy csak mert új doktor van, elég lenne onnan kezdeni. És az is elég logikus, hogy mai szemmel az ember ne kezdje 1963-ban, mert igen valószínűen elrettenti. Én Ecclestonnal kezdtem és nem is tudom elképzelni, hogy másképp is ekkora rajongó lennék, kellett hozzá ő és Tennant is :)

Dark Energy - 2013. 07. 14. 16:35

2005-ös kezdettől, ha másért nem, Eccleston miatt is érdemes. Voltak azért ott is nagyon jó részek.

Ha valakinek mégsem jönne be, nehogy feladja, ugorjon be a 11. Doctor T.A.R.D.I.S.-ába, és ha beránt, akkor tessék bepótolni a korábbi részeket is!

GinGina - 2013. 07. 14. 16:40

2005-től, a újraindulás első évadától. Nem gondolom, hogy a gagyiság kizáró ok lenne az első vagy akár az első négy évad kihagyására (és ez vonatkozik minden más sorozatra is). Észre sem veszed, és máris bedaráltad a 7 (amúgy 13 részes) szezont, háromszor is. Ekkor érdemes hozzányúlni a kezdetekhez, 1963-hoz. Egyébként is idén 50 éves a Doctor Who, teljesen időszerű végignézni az összeset.

Shyllard - 2013. 07. 14. 16:46

Én a Matt Smith-essel kezdtem, abszolút érthető volt már minden az 5. évad első részében is, max a néholi visszautalásokat nemértem, de még így is nagyon szórakoztató a sorozat.

c_monkey31 - 2013. 07. 14. 16:55

Én az ötödik évadtól, Matt Smith-től kezdtem tavaly. A hetedik évad kezdetéig befejeztem az ötödiket, hatodikat, aztán míg ment a tévében a hét, folytattam az első évaddal.
Jobb lett volna alapból az első évaddal kezdeni, de féltem, hogy az nagyon gagyi lenne, és abbahagynám.
Bár ezt inkább annak ajánlom, akinek valami háttérinfója legalább van a Who-ról, totál kezdőknek az új sorozat első évadától, Ecclestontól ajánlanám.

VeroRosyth - 2013. 07. 14. 17:01

Ha az újat nézi az ember, akkor mindneképp az elejétől, 2005-től. Én is az elmúlt időszakban daráltam, illetve tegnap kezdtem a hetedik évadot. Sok embertől hallottam, hogy Matt Smith a kedvenc, és az 5. évadtól érdemes, de nálam David Tennantöt semmi sem múlja felül, nálam ő az igazi, és Ecclestont is szerettem. Bár tény, hogy az elején kicsit szenvedtem, de azért lelkesen néztem a részeket és nagyon berántott. Davidet mint színészt is nagyon megszerettem, azóta szinte minden angol minisorozatát végignéztem.

BloB - 2013. 07. 14. 17:05

steve moffatos részek sokkal gyengébbek, szóval én azt mondanám, hogy előről.

tronke - 2013. 07. 14. 17:15

Ha a hardcore-fan szólal meg belőlem azt mondom, hogy az első, Ecclestone évaddal kell kezdeni és punktum … de bocsánatos bűn, hogy ha mégis a másodikkal indít az ember fia (lánya).
Mindenesetre aki Tennantot kihagyja és rögtön az ötödik évaddal indít, annak foglalt helye van a pokolban.

Phoenix - 2013. 07. 14. 17:26

Akit nem érdekel igazán a sorozat, csak kíváncsi mi ez a nagy hype körülötte, azoknak szigorú szemmel nézve, belépőnek tökéletes az 5. évad, új doki, új companion, és Moffatt, aki nem nyúl a korábbi showrunnerek karaktereihez, így teljesen önálló era-t alkotott. Amíg nem ő volt a fő góré, imádtam a részeket amiket írt, az ember látatlanban megmondta, hogy az ő munkája egy egy rész, de showrunnerként már valahogy túl sok volt. Úgy érzem nagyon hiányzik Davies.

Viszont csatlakozom a 2005-ös táborhoz, de csak azért, mert ha én is túllendültem a plasztik Mickey-n, (igaz csak harmadszor…) tegye meg más is. Továbbá Tennant eddig a legnagyobb Doki, Ecclestone pedig belevitt egy kis vadságot az egyébként bolondos karakterbe. Vétek lenne kihagyni.

elfeledettnick - 2013. 07. 14. 17:30

2005-ös évad 2. részétől érdemes, az új pilotot sokkal könnyebb akkor nézni amikor az ember már megkedvelte a Doktort :)

PS: Matt Smithet időhiány esetén bátran lehet hanyagolni, talán egy-két értékelhető része van. (Az idei karácsonyi rész természetesen kötelező házi feladat azért, de erről majd máskor)

Dregnarr1 - 2013. 07. 14. 17:40

Én azt kérdezném, hogy a 2005-ös reboot az magyarázatok terén is elejéről indítja az univerzumot? Vagyis ezek az új részek csak olyan infókat tartalmaznak, amiket az új sorozatban láthattunk, vagy vannak visszautalások és említések (lore, történet- és karakterszálak) az eredeti sorozatra is? Ergo ha megnézném az eredetit, többet értenék az újból?
Csak annak fényében állnék neki az újnak, hogy tudom, hogy nem maradtam le semmiről, ami miatt valamilyen szinten is hátrányból indulnék az új sorozattal való kezdés során.

Phoenix - 2013. 07. 14. 18:00

@Dregnarr1: Nem reboot, hanem folytatás, így a korábbi készek ugyanúgy a canon részei. Vannak visszautalások, hol kisebb, hol nagyobb mértékben, de egyik sem vészes.

Érdemes mellé nézni a Doctor Who Wikia-t, ahogy haladsz a részekkel, mindegyikhez van egy érdekesség, trivia szekció a szócikkek elején, amiben ha visszautalás van a korábbi sorozatra, akkor leírják, hogy mi az.

mczolly - 2013. 07. 14. 18:11

@Dregnarr1: Egy csomó remek poén meg kikacsintás van a régi részek felé (főleg, hogy idén ötven éves lesz a sorozat), de ezeket mértékkel adagolják, lévén az új közönség nagy része nem látta ezeket az évadokat.

Danny - 2013. 07. 14. 18:17

2005-ös részektől érdemes (legalábbis én úgy ajánlom). Szerintem az 5.évadtól iszonyatos lejtőn indult el a Doctor Who. Matt Smith-t nagyon nem bírom, Amy és Rory is irgalmatlanul idegesítőek voltak, az új csaj még elmegy.

Bluebell - 2013. 07. 14. 18:28

@tronke: “Mindenesetre aki Tennantot kihagyja és rögtön az ötödik évaddal indít, annak foglalt helye van a pokolban.” … teljes mértékben egyetértek :D

Kóczy - 2013. 07. 14. 18:30

A 2005-ös évad szerintem is jó kezdési pont. (Bár szerintem az évad első része az egyik legrosszabb az egész sorozatból, úgyhogy én több ismerősömnek ajánlottam, hogy az 1×02-vel kezdje.)

Egyébként én is 2005-től nézem a sorozatot, a klasszikus részek kimaradtak eddig (na jó, a ’96-os mozifilm megvolt), szerintem abszolút érthető így is.

Dregnarr1 - 2013. 07. 14. 18:56

Én attól félek, hogy ha a ’05-öset kezdem el, akkor nem kapok magyarázatokat a Doktor kilétére, mikéntjére, az alapfelállás miértjére, és hasonló dolgokra, amiket gondolom az eredeti sorozatban már megkaptak válaszként a nézők. Ebből kiindulva a ’05-ösben csak pár szó erejéig említhetik meg ezeket a dolgokat, vagy afféle “majd menet közben úgyis összeáll a kép, megérti az ember” módon tárulnak elénk a fentiek.

mczolly - 2013. 07. 14. 19:30

Dregnarr1: A DW 1-2 évadonként szinte mindig “újraindul”, hiszen az új útitársaknak (akik a néző szemszögét képviselik a sorozatban) el kell magyarázni az alapvető dolgokat. A klasszikusban egyébként annyira szélsőséges változások nem történtek, leszámítva a Doktor kezdeti (mondjuk első pár inkarnációs) jellemfejlődését. Csak pár apróbb poénról, kikacsintásról marad le az ember, ha nem ismeri a régi részeket.

symor - 2013. 07. 14. 19:46

Árnyalom a képet :)

Tudniillik ez a kérdés értem is szól.
Már régóta fontolgatom, hogy belekezdek a Doktor kalandjaiban, de tényleg nem tudom honnan is érdemes. Mivel az én ízlésemnek néha túl műanyagnak tűnik a széria – hiába jelenti ez a sajátos báját is az egésznek mégis kicsit elriaszt :P

Itt többen eddig azt írták, hogy a “legújabb” 1. évadtól érdemes, vagy nem értjük meg annyira folyamatában a történéseket.

Nos, tegyük fel, hogy részemről szinte kizárt, hogy most nekikezdjek az elejétől, sem időm, sem kedvem és a nem is annyira fontos epizódok (főleg a korábbi részeknél) biztosan elvennék a kedvemet a folytatástól.

Szóval az én kiegészítő kérdéseim:

Ha nem akarjuk az “elejétől” (2005-től) a végéig megnézni a Doktor kalandjait, melyek azok az epizódok az első 4 évadban, amit nem szabad kihagyni hogy értsük a teljes képet?

Moffattől számítva ugyanis már inkább nézném epizódról-epizódra a sorozatot, de az 1-4. évadig szelektálnék.

Még jobban segítve az itt összegyűlt fanatikusoknak/ rajongóknak szűkíteni a kört:

Tud valaki mondani nekem évadonként maximum 5 epizódot, amit mindenképp látnom kell (dupla epizódot én egynek számolok egyébként, ha volt ilyen)?

Tehát:
Melyik 5 epizódot kell mindenképp látnom az 1-2-3-4. évadból, hogy az 5. évadtól már nyugodtam nézhessem a sorozatot részről-részre?

Ha bárki meg tudná ezt válaszolni, annak minden elismerésem mellett a Doktor-világát illető szakértelméért, én, és még páran biztos végtelenül hálásak lennénk a belekezdeni vágyók közül!

KÖSZÖNÖM!

symor - 2013. 07. 14. 19:49

5 epizód/ évad, mielőtt valaki félreérti, tehát az 1-4-ig kb. 20 kihagyhatatlan rész címét várom, ha ez nem lehetetlen :D

A plebs - 2013. 07. 14. 19:52

Bár azóta elkötelezett rajongó lettem,én csak a párom erősködése miatt néztem meg az első évad nagy részét, fogalmam sem volt, mit lát ebben a gagyiban jónak… DE
aztán eljött az 1×09 és az “Are you my mummy?”, és azóta abszolút szerelem :)

Tehát én az 1×09-től ajánlom, mondjuk 1×09, 1×10, és ha az tetszett és berántott, akkor jöhet az 1×01. A későbbi részek hangulata is sokszor nekem ehhez hasonlított leginkább, lightos thriller beütés, de végül mindent megold a Doki :) És nem olyan gagyi, kreált sztori, mint az első pár rész.

Szerintem maga a Doki személye és az egyéb dolgai gyönyörűen kiderülnek a 2005-ös részektől kezdve :)

Ja, vagy 3×10, és ha az tetszett, lehet vadászni a hasonlóan zseniális részeket.
Esetleg 4×08-4×09, és aztán vissza az elejére darálni :))
(a környezetemben mindegyik előfordult). Viszont ezek a sorozattörténelem legjobb részei számomra, tehát a sorozat lineáris nézése közben rábukkanni talán még jobb élmények :) Azért érdemes mégis valamelyikkel kezdeni, mert remek esszenciája annak, miért lehet szeretni a Doctor Who-t. Szerintem :)

robi110 - 2013. 07. 14. 20:19

2005-ös kezdéstől egyértelműen. Most nemrég elkezdtem újranzni és egy csomó, helyen érzem már itt is, hogy aki később kezdi egy csomó apró utalást lehet, hogy nem ért. Visszatérő szereplők már itt megjelennek és hát olyan is aki később spinoffot kapott.

Pádár Ádám - 2013. 07. 14. 22:16

A regeneráció mindig egy jó kiinduló pont főleg Smithttől. Én ott kezdtem aztán pár rész után jegeltem és pótoltam Ecclestontól, felzárózás után peidg folytattam tovább ott ahol Smith-szel abbahagytam.

pytta - 2013. 07. 14. 22:26

Szerintem simán elég lesz a 8. évadtól kezdeni ha úgyis új doki jön, aztán ha tetszik, akkor visszamegy az ember az elejéhez :))

pytta - 2013. 07. 14. 22:36

@symor: amúgy kérdésedre válaszolva, szerintem magadat fosztod meg a szórakozástól, ha így lecsupaszítva akarnád megnézni, szvsz nincs olyan (sajnos?), hogy X rész/évad, és akkor “le van tudva”. Ilyen hozzáállással ne is kezdj bele inkább :) – de tényleg, ha annyira nem érdekel, ne nézd, ha meg igen, úgyis lesz rá időd :) (Amúgy a moffatos részekben van egy csomó flashback, amit csak a core szelektált részekkel nem biztos, hogy élvez az ember, meg bármikor behozhat egy olyan fajt/történetszálat, amit a korábbiakból merít, de eddig abszolút nem volt hangsúlyos, amikor borul az egész koncepciód, mert nem fogod érteni, sőt soha nem tudhatod, hogy valamilyen kihagyott előzmény miatt nem értesz valamit, vagy csak, mert nem volt elmagyarázva eddig sehol :)
Szóval a DW úgy egész, ahogy van, ne érd be semmilyen lecsupaszítással!! :)

DJackson - 2013. 07. 14. 23:06

Íme az ultimate guide a Doctor Who hoz:
1) Először a 2005-ös első résszel kezdd el. Ha az nem jön be (ami igen csak sanszos) ne riadj el semmiképp sem! Esetleg bepróbálhatod még 1×02-t, bár valószínűleg ez sem fog bejönni. Ebben az esetben az egész első évadot nyugodtan elfelejtheted. (Szerintem nem vesztesz semmit).

2) 2×01 avagy David Tennant dokijának bemutatkozása. Nagyon jó doktor lesz, és innentől már a sorozat is kevésbé gagyi. Ha mégse jönne be akkor kedvcsinálónak a 3. évadból a Blink (az utána lévő trió is nagyon jó) és a 4. évadból a Silence in the library és folytatása ajánlott (na ez viszont egy későbbi fontos karakter miatt majdnem kötelező).
Ha ezek a Tennantos részek sem jönnek be akkor az egész 1-4 évad valószínűleg nem fog tetszeni.

3) 5×01. Na itt JÖN A FORDULAT: Matt Smith dokija és Steven Moffat showrunnersége. Ez tényleg egy teljesen megújult sorozat kezdete. Alig lehet ráismerni. Gagyiság már nyomokban sincs, komplexebb történetek, gyönyörű CGI és képi világ (nem valami telefonnal felvett fanvideó szerűség mint előtte). Szerintem egy új nézőnek ez sokkal emészthetőbb kezdési pont mint bármi előtte. Amiatt meg nem lell aggódni, hogy később kapcsolódsz be: Minden új útitársnak elmagyarázza a doktor hogy ki is ő így a companion szemén át megismered ugyan úgy mintha láttad volna az előtte lévő évadokat. Valamint minden új doktornak változik picit a személyisége is így azoknak is új lesz némileg akik nézték eddig is a sorozatot.
Ha meg tetszett az 5-7. évad akkor újra lehet próbálkozni a korábbi évadokkal.

Én speciel először az 5×12 vel kezdtem miután láttam belőle egy részlet a youtueon, aztán gondoltam megnézem mi is ez. Mondanom se kell pislogtam rendesen, az angyalok már vagy 1000x elkaptak volna. Aztán egy gyors google után elkeztem az 5×01-et. Megnéztem pár részt, teljesen érthető volt minden, de úgy voltam vele, hogy inkább kezdjem az elejétől, ne maradjak ki a jóból… Hát az 1×01-nek 2x mentem neki olyan rossz volt, az első évadot végig szenvedtem, de aztán folytattam mert nem volt semmi néznivaló sem a nyárom, meg mert mégicsak sci-fi. A 2. évad alatt viszont megtetszett és beszippantott mint egy fekete lyuk! Az elején még csak azt vártam mikor érek már el a Matt Smith erahoz, de aztán Tennantot is igencsak megszerettem. Megkönnyeztem azt a búcsúzást. A legfontosabb, ha elsőre nem is tetszik adj neki időt. Mert ha egyszer beszállsz a TARDIS-ba az utazás egy életen át tart majd!

DJackson - 2013. 07. 14. 23:14

Ja igen, az első évadból nagyon jó a The Empty Child és az utána jövő rész is. Érdemes ezeket még megnézni, már csak azért is mert egy másik fontos karakter itt tűnik fel először.

vova666 - 2013. 07. 14. 23:17

olyan válasz volt-e már hogy tökmindegy?

crashland - 2013. 07. 14. 23:20

^DJACKSON DJACKSON DJACKSON DJACKSON DJACKSON
DJACKSON
DJACKSON
DJACKSON DJACKSON DJACKSON DJACKSON DJACKSON
DJACKSON DJACKSON

MINDENKI azt olvassa el, tényleg ultimate guide, teljesen egyetértek.

Papichulo - 2013. 07. 14. 23:33

Tom Baker era volt az elso aranykor… na onnantol! Rengeteg ellenfelet meg lehet ismerni, klasszikus companionok vannak (K9, Romana, Ace, stb…) es a Timelord tarsadalmat is reszletesen bemutatja.

jolly - 2013. 07. 14. 23:34

Mindenképpen 2005-ös indítástól. Mindenki riogatott, hogy milyen borzasztó az első évad és ez nem igaz! Nekem bevallom még az agyonszídott első rész is tetszett, a hangulat, a stílus, a Doki meg minden.
Most kezdtem el a klasszikus érát, igen még az 1963-st. És bármennyire régi és lassú, az elején még bizonytalan, annak is megvan a varázsa (bár a nyelvi korlátok rendesen megvannak :( )

symor - 2013. 07. 15. 00:07

pytta:

Ha nem tetszik akkor nem a szórakozástól fosztom meg magamat, hanem a kínszenvedéstől :) Ha meg nagyon bejön úgyis ledarálom az egészet egy idő után, de gondoltam kérhetek az ilyen hozzáértőktől mint te egy sorvezetőt.

Az “ilyen hozzáállás” témát meg hagyjuk, mert ha valóban “olyan” hozzáállásom lenne a témát is elkerülöm és a szakavatottak véleményére is magaslesről tisztelgek :D

Én minden esetre bármelyik kedvenc sorozatomból ki tudnék választani 5 részt, amiből megtudhatná az illető mit veszít és mit nem, vagy akár ezáltal kíváncsivá fog válni a többire is. Szóval ez egyáltalán nem olyan letudva dolog lenne, amilyennek beállítod, ahogy valljuk be a mindent vagy semmit hozzáállásod jó tanácsként.

Amúgy úgy tudom a Doktor világára több esetben, vastagon utalgatnak az 1963 és 1989 (+1996) lényegében megszakítás nélküli sorozatra is más-más főszereplőkkel. Te meg 2005-től ajánlod a sorozatot (ha jól értem) a maga “csonkítatlanságában”. Ezt a mondatot gondolom iróniának szántad ennek alapján:

“Szóval a DW úgy egész, ahogy van, ne érd be semmilyen lecsupaszítással!! :)”

Amúgy meg kösz a választ :P

symor - 2013. 07. 15. 00:11

A plebs és DJackson köszönöm nektek is, te adtátok eddig meg a legértelmesebb választ arra, hogyan is lehet normálisan viszonyulni a sorozathoz annak akinek se ideje, se kedve elsőre(!) elejétől a végéig hozzáállni.

Tehát eddig:

1. évad:
Rose(x01) – The End of the World(x02) – The Empty Child(x09) – The Doctor Dances(x10)

2. évad:
The Christmas Invasion/ New Earth (x00-01)

3. évad:
Blink(x10) – Utopia(x11) – The Sound of Drums(x12) – Last of the Time Lords(x13)

4. évad:
Silence in the Library(x08) – Forest of the Dead(x09)

5-7. évad elejétől a végéig, mondjuk ezeket már így is terveztem.

Ha a 1-4. évadoknak megnézem a premierjét és a zárását is már meg is adtátok, amit kértem :)

Ha valakinek van még hasonló hozzáfűznivalója persze hálásan fogadom, de legalább most valamivel tisztább mivel kezdjem, ha nem akarom rögvest az egészet.

Evana - 2013. 07. 15. 00:12

Húha. Pont ugyanezt a kérdést szegeztem neki a sorozat nézőinak, mikor el akartam kezdeni nézni DW-t, és szinte mindenki azt mondta, hogy a 2005-ös Christopher Eccleston-os évaddal érdemes. És igazuk is lett, van rengeteg visszautalás a Classic Who-ban történtekre, de ezzel egyetemben szinte majdnem mindent újra el is magyaráznak, így nem feltétlen szükséges az előzetes tudás (aka Classic Who ledarálása).
(Írták előttem már, de még remek bekapcsolódási pont 5×01-nél adódik, habár egy-két részt nem árthat megnézni az előtte lévő évadokból, vagy csak utána olvasni a neten a dolgoknak, hogy minden világos legyen.)

Amennyiben teljes Doctor Who élményt akar valaki, akkor kezdje az 1963-s első évadtól. Azt illik megjegyezni, hogy New Who és Classic Who némileg különböznek, a legfeltűnőbb persze, hogy New Who-ban folyton csak futás, futás, futás, és azután kezded el nézni Classic Who-t (mint én), akkor kisebb üdvrivalgásokban törsz ki, mert egyáltalán valaki megtett két lépést… xD, na hát hozzá kell szokni, hogy nincs őrült rohangálás benne folyton. És a történetek is kicsit lassabbak valóban.

Szóval a lényeg, hogy 2005. Aztán ha bejött és kedvet kapsz, akkor neki lehet ugrani a klasszikus sorozatnak. :D

stargatelost - 2013. 07. 15. 00:24

symor, ennek így semmi értelme, de te tudod :) De aztán lehet annyira megtetszik, hogy inkább folytatod rendesen :)

Csak egy példa az első évadban végig a háttérben fel-felbukkanó Bad Wolf.

Na de így lassan végszóra én azt mondom, hogy aki kicsit is érdeklődik a sorozat iránt, az kezdje a 2005-ös első résszel, és közben fogyassza a Torchwood, Sarah Jane Adventures évadokat is (évszám segít, mikor mit, de biztos van nézési sorrend, bár az lehet nagyon feldarabolja az évadokat), de a negyedik évadzáróig mindenképp meg kell nézni a két spin-offot (adott évadig) a teljes élvezhetőség érdekében. (Nyilván nem kötelező, de akkor csak pislogni fog az ember, ki ez a sok “random új” karakter)

Dregnarr1, szerintem ez rád főképp vonatkozik, ha nem akarsz lemaradni semmiről. :) A régi szérián nem kell átrágni magadat, minden tökéletesen érthető anélkül is. :)

Zirowe - 2013. 07. 15. 00:34

Are you my mummy, mint minden idők legidegesítőbb része! :D

Amúgy kb mindegy, hol kezd vki, mert ha magával ragadja a hangulat, akkor úgyis teljes dara lesz a 2005ös kezdéstől+torchwood.

symor - 2013. 07. 15. 00:41

stargatelost:

Köszönöm, erről van szó!

Megkérdezem melyek a legjobb epizódok az első négy évadban tőletek rajongóktól, még csak nem is azt mondom, hogy egyet, vagy kettőt válasszatok ki.

Az ajánlásotok alapján meg majd ÉN eldöntöm érdemes-e a többi részt is megnézni, vagy sem. Amúgy NEKEM kell, hogy értelme legyen nem egy hardcore fannak :)

zagloba - 2013. 07. 15. 01:29

Ha valaki komolyan érdeklödik, akkor az elejéröl, 2005-töl.

Allain - 2013. 07. 15. 01:42

Fura időzítés, múlt héten kezdtem az 1. évadot (2005). Nem volt szörnyű, de jó sem a pilot

Solmyr - 2013. 07. 15. 02:16

Első két évad sztem a legerősebb, pedig nem érzem magam hardcore fannak. Nem is értem, hogy mi a problémája velük bárkinek, nem ment keresztül jelentős változáson a sorozat (talán egy kicsit visszavettek a komolyságból, meg valamivel nőhetett a büdzsé).

eLaNoR - 2013. 07. 15. 06:26

@symor

Ugyan nem vagyok totál DW fanatikus, de a felsorolt részekből erre a háromra én is azt mondom, hogy kihagyhatatlanok, szerintem önmagukban is tökéletesen érthetőek:

3. évad:
Blink(x10)

4. évad:
Silence in the Library(x08) – Forest of the Dead(x09)

A többit azonban nem feltétlenül tartom a must see kategóriába tartozónak a későbbiek szempontjából, viszont nagyszerű képet adnak az 1-4. évadról, klassz epizódok és fontos szereplők meg történések vannak benne, de hogy érthető-e vagy élvezhető-e különállóan is, azt nem tudom.

Vic - 2013. 07. 15. 07:59

Azért egy 4×10 (Midnight) és egy 4×16-ot (Waters of Mars) sem érdemes kihagyni

belzebub - 2013. 07. 15. 08:34

Azért vannak részek, amiket kár kihagyni a záró epizódokon kívül is. Ezt azoknak mondom, akik csak egy-egy részt akarnak megnézni az előző évadokból.
2. évadból : The Girl in the Fireplace, The Impossible Planet, The Satan Pit. 3. évadból: 42, Blink. 4. évadból: The Fires of Pompeii, Silence int the Library, Forest of the Dead, Midnight, Planet of the Dead, The Waters of Mars.
És néhány a kicsit elborult részek közül: Gridlock, Partners in crime, The Unicorn and the Wasp.
Persze ízlés kérdése, hogy kinek mennyire jönnek be a felsorolt részek, azonban ezeket szerintem érdemes megnézni.

Tarcsa - 2013. 07. 15. 11:33

A Doctor Who-t elkezdeni csak és kizárólag ’63-tól szabad elkezdeni, valós időben (TARDIS-szal visszamész és nézed), punktum, nincs vita. Ellenkező esetben a büntetés tényleges életfogytiglani egy Dalek munkatáborban! Na jó, csak viccelek.

Igazából nyilván be lehet szállni a 2. vagy az 5. évadtól is, nem világvége, de ha nem akar az ember utánaolvasni dolgoknak, hogy miért és hogyan, akkor jobb a 2005-ös 1. évaddal kezdeni.

A 2. évados beszállás hátránya, hogy laposabb lesz a Rose szál, plusz az 1. évad “gagyisága” szerintem kihagyhatatlan… mondhatni “Fantastic!”. Az 5. évados beszállás hátránya pedig, hogy kiesik a River szál eleje és (szerintem) ez sokat elvenne a történetből.

Másrészt ott vannak az apróságok, például, hogy miért lehet a sonic-kal nagyjából mindent meghekkelni (a legbonyolultabb számítógépes rendszertől a kiskutya belsőszerveiig), mikor egy egyszerű faékkel szemben tehetetlen, vagy, hogy miért mutogat a Doctor egy üres lapot és miért fogadja el mindenki hivatalosnak. Persze ezek megint nem olyan dolgok, amik porig rombolják a sorozatélményt, csak kis bosszantó apróságok, ha valaki nem az “elejétől” (2005) kezdi.

pytta - 2013. 07. 15. 11:57

@symor: azért ne vedd véresen komolyan, amiket írtam, nem akartalak megbántani :)
Viszont stargatelost kolléga jól összefoglalta a véleményem: “symor, ennek így semmi értelme, de te tudod :)”
Még egy ötlet: írd ki az összes részt cetlikre (persze csak a 2005-östől), tedd be egy kalapba, húzz ki egyet, és nézd meg. Ha tetszik, tetszik, ha nem, nem, és csak 45 percet vesztettél :)

Brynden Rivers - 2013. 07. 15. 12:22

@symor:
Sok a dupla évadzáró/évadnyitó, az 1,4 évadból szerintem maximum fél évadot tudsz spórolni, a 2. évad szerintem egy-az egyben jó, szóval nem tudom van-e értelme :)

A listád kiegészíteném a Hugo-díjra jelölt és nyertes és szerintem jó részekkel, külön kiemelve azokat a nagyon jókat.
https://en.wikipedia.org/wiki/Hugo_Award_for_Best_Dramatic_Presentation,_Short_Form#Short_Form

1. évad:
Rose (x01) – The End of the World (x02) – The Unquiet Dead(x03)Dalek (x06) – Father’s Day (x08) – The Empty Child/ The Doctor Dances(x09-10) – Bad Wolf/ The Parting of the Ways (x12-13)

2. évad:
The Christmas Invasion/ New Earth (x00-01) – The Girl in the Fireplace(x04) Rise of the Cybermen/ The Age of Steel (x05-06) – The Impossible Planet/ The Satan Pit (x08-09)Army of Ghosts/ Doomsday (x12-13)
Futottak még: School Reunion (x03) – The Idiot’s Lantern (x07)

3. évad:
Smith and Jones(x01)Human Nature (x08) –
The Family of Blood (x09)
– Blink(x10) – Utopia/ The Sound of Drums/ Last of the Time Lords (x11-13)
Futottak még: 42 (x07)

4. évad:
Partners in Crime (x01)- The Sontaran Stratagem (x04) – The Poison Sky (x05) – Silence in the Library/ Forest of the Dead (x08-09)
Midnight (x10) Turn Left (x11)The Stolen Earth/ Journey’s End(x12-13)
Futtotak még: The Fires of Pompeii (x03)

4. évad speicals
Planet of the Dead – Waters of MarsThe End of Time

Brynden Rivers - 2013. 07. 15. 12:28

Ez 42 rész a 61-ből :)

DJackson - 2013. 07. 15. 12:40

crashland: köszi! :)

symor: Elvileg némi wikivel meg lehet nézni csak a core részeket is, de minden évad minden részében van egy átívelő szál (néha erősebben, néha csak pár mondat vagy jelzés erejéig) ami viszont szépen összeáll az évadzáróra.

Esetleg meg lehet még közelíteni a másik oldalról: mik azok a részek amiket nyugodtan ki lehet hagyni, vagy egyenesen szörnyűek. Emlékszem a Love and Monsters, The Idiot’s Lantern meg az első évados Slitheenes részek után inkább egy neutralizálót akartam mintsem egy sonic screwdrivert.

Azt nem tudom megérteni hogy lehet mai szemmel bármit is megnézni az ős Doctor Whot-ból. Annó bepróbáltam egy részt, azt hittem az eredeti Star Trek után mindent meg bírok nézni. Tévedtem.

lumiere - 2013. 07. 15. 12:45

Abszolút Eccleston-Tennant (plusz Russell T. Davies) rajongóként én is a 2005-ös újrakezdéstől ajánlom a megtekintést. Nem gondolom, hogy rosszabb részek lennének egyébként az s01-s02-ben, mint pl. az s05 vagy 6-ban, amit pl. már végig sem tudtam nézni, annyira nem tetszett. (De a 7. pl. zseniális volt :)) Nyilván szubjektív a dolog, de hátha mások is úgy éreznek, mint én. :) Pl. nekem a korábbi évadokban a fordulatok is sokkal eredetibbek voltak. (Kedvencem: Bo Arca, ami asszem a 3. évad végére derült ki.)
Ja és a Torchwood-ot is érdemes ledarálni, főleg az s01-s02-t, iszonyúan jó a hangulata, kár, hogy nem maradtak meg ezen a szálon. Na és Wales…:)
a Sarah Jane-nel még jómagam is küzdök…

symor - 2013. 07. 15. 12:49

pytta:

Jó döntési stratégia, kösz a tanácsot, a kalapról :D

Brynden Rivers:

Köszönöm, ezzel máris spóroltam 19 epizódot, vagyis egy másfél évadot.

“Futottak még” és “specials” egyenlőre passzolva, legfeljebb ha tényleg beránt a dolog :)

Köszönöm!

Shiwo - 2013. 07. 15. 12:55

Én személy szerint a 2005-ös évaddal kezdtem visszamenőleg, mindezt úgy, hogy 2 évadot már láttam a Torchwood-ból..

Előtte is hallottam a sorozatról, de valahogy nem érdekelt a dolog

És mivel amúgy is azt mondják, hogy a Torchwood a kicsit sötétebb, felnőttesebb, komolyabb hangvételű spinoff, így tán még gagyibbnak hatott a dolog. De valahogy megragadott idővel. Nem az a sorozat, amit körmöm rágva várok, de időnként leülök és behozom a lemaradást. Christopher Eccleston nem rossz színész, de valahogy sikerült egy rendkívül gyagyás, irritáló doktort játszania. A Shadow Line-ban azért szimpatikusabb volt a játéka. David Tennant játéka viszont rendkívül tetszett, az új széria eddigi 3 dokija közül ő nálam a top, Matt Smith sem rossz, de valahogy sosem volt olyan szimpatikus, mint a 10. doki

Szerintem minden képen érdemes azért a 2005-ös szériával kezdeni, az ennél régebbiekbe én inkább csak belenéztem, de azok már a régi idők filmes “trükkjei” miatt is gagyin hatottak a számomra, én képtelen voltam hátradőlve elmerülni a történetekben

Sawamara - 2013. 07. 15. 13:05

Symor: Öt epizódot mondjak? Rendben. Picit csalok, mert van benne egy-két duplarész is :P

1. Blink (s3)
2. Silence in the Library/Forest of the Dead (s4)
3. The Empty Child/The Doctor Dances (s1)
4. Dalek (s1)
5. The Girl in the Fireplace (s2)

+néhány “OMGWTF”: The Doctors Daughter, Gridlock (s4,s3)

Mondjuk az egész Tennant-éra nem ér sokat a szomorúság nélkül, ahhoz meg kellene látni az összes évadzárót is. Meg a companion bemutatkozásokat.

symor - 2013. 07. 15. 13:15

Sawamara:

Nem egészen értetted meg a dolgot, pedig két kommentben is leírtam 5 epizód/ évad :)

De azért köszi, csak erősítetted a listán szereplő részeket :D

Brynden Rivers - 2013. 07. 15. 13:17

@symor: The End of Time-ot szerintem nem lehet kihagyni az is kvázi “évadzáró” + doktorváltás (ez gondolom nem spoiler).

Brynden Rivers - 2013. 07. 15. 13:17

Ja és szívesen :)

Sawamara - 2013. 07. 15. 13:32

Symor: Óóóóh, hogy öt epizód,PER ÉVAD? Na, akkor egyszerűbb dolgod lesz, bár látom, hogy mások már nagyon szépen leírták a jó részeket. Igazából a Tennant-korszak évadzárói kifejezetten jók, bár néha RTD (az akkori showrunner) hajlamos volt túlírni őket, és olyan fordulatokat húzott elő, ami sokakat ki tudott akasztani. Moffat ennek az ellenkezője, nála meg néha kevesebb dolog történik, mint amit sejtetnek. Ebből a szempontból nem érdemes az évadzárókra nagy elvárásokkal indulni – az egyes epizódok az adott évadokban komolyabb meglepetésekre képesek.

Ádám - 2013. 07. 15. 14:01

Miért nézik ezt ennyien, ha minden hozzászólásban azt olvasom, hogy gagyi?:) Egy részt se láttam, nem beszólásnak szántam!:)

Kóczy - 2013. 07. 15. 14:08

Valóban minden évadból lehet kiemelni részeket amik nagyon-nagyon jók voltak.

A 3. Évadból a Blink-et én is ajánlom, talán az egyik legjobb része az egész sorozatnak.

Egyébként nekem valamiért nagyon tetszett a Voyage of Damned is, az egyik kedvenc karácsonyi részem.

Illetve a 4. Évadból a Planet of the Dead igaz, hogy nem a sorozat legjobb része, de nekem Michelle Ryan miatt az abszolút kedvenc. 2009. óta minden Húsvétkor újranézem a részt. (Úgyis Húsvéti Special volt :) )
Kicsit sajnáltam, hogy Michelle karaktere nem lett companion. (Egyébként idén március körül képregényben visszahozták és találkozott a 11. Dokival meg Pondékkal. Jó kis sztori volt, csak kicsit rövid.) Noha maga Michelle mondta, hogy soha nem volt róla szó, hogy állandó companion legyen. (Illetve azt még többször mondta, hogy nem szereti évekig ugyanazt a karaktert játszani, szóval lehet nem is maradt volna…)

A sokak által istenített Waters of Mars viszont nekem éppen nem jött be. Dehát nem vagyunk egyformák. :)

A The End of Time viszont szenzációs.

Viszont a Matt Smith érából talán az 5×01, abban szerepelt először. Meg a 6. Évad első két része is nagyon tetszett. Illetve a 7. Évadból a “The Bells of St. John”, a jelenet amikor motorozik fel a Shard-on…rengetegszer újranéztem.

És persze a 7. Évad záró része. Nagyon várom már az 50. évfordulós részt.

pytta - 2013. 07. 15. 14:17

…de sok szövegértési problémás ember van itt. Az 5. évadtól nem kell epizódokat ajánlani (már ha ez symor-nak szólt, de nyilván neki, hiszen az alapkérdés teljesen más), mert onnantól ő maga is meg akarja nézni az összes részt :)

Fragohol1C - 2013. 07. 15. 15:40

Hát én egyszer régen néztem egy DH részt, de valami félelmetesen atom gagyi volt. Ennek a 2005-ös verziónak adok egy esélyt és megnézem az első pár részt. Remélem h nem ebből néztem a részt régen :D

Gwen - 2013. 07. 15. 20:52

Szerintem mindenképpen a 2005-ös 1. évadtól érdemes nézni. Mivel mindenkinek az első benyomás a meghatározó, így megértem, aki Matt-et ismerte meg Doktorként, annak ő a tökéletes, de mindenképpen kár kihagyni Christophert és Davidet, és persze nem is lehet megérteni Rose és a Doktor kapcsolatát… meg még egy jó csomó egyebet…

Wolverine - 2013. 07. 15. 21:34

symor: a 4. évad utáni speciálok mondják el, hogy lett David Tennantból Matt Smith; és szerintem szórakoztatóak is, elég jól megmutatják, milyen is a Doktor univerzuma. Én nem hagynám ki őket a dara előtt.

jolly - 2013. 07. 16. 00:25

Különben nekem, mikor elkezdtem (2005 1. évad) nagyon sokat segített ez az oldal, ahol nagyon sok infót találni!

http://www.gunda.hu/drwho/

Kötelező!

reelc - 2013. 07. 16. 08:06

symor: jolly-val egyetértek, a Gunda honlap nagyon jó. Részletes epizód leírások is vannak rajta a 2005-ös évadtól. Meg érdekes infók.
Még támpont lehet a http://doctorwhohungary.hu/ is. Nemrég elkezdtek podcastot csinálni, aminek az egyik blokkja a 2005-től lévő új évadok részeivel foglalkozik.

Ennek a csak pár részt nézel meg dolognak az a veszélye, hogy nem lesz teljes az élményed. Lehet kihagyott részben kapnál olyan fontos infót, amitől egy későbbi rész, amit megnézel jobban ütne. Ha meg utólag mégis darálnád, nem lenne olyan hatásos.
Amúgy meg egy évad 13 rész, és abból 5-öt nézni, majdnem a felét… talán egy amerikai 22 rész/évados sorozatnál megtudnám érteni. De Te tudod. :)

Brynden Rivers jó kis listát írt, én is hasonlót írnék.
A 4-ik évaddal gondban lennék, ha ki kellene emelnem 5 részt, mert szerintem nagyon jó történetek voltak. Erős évad, talán a legerősebb szerintem.

Bármennyire is megszerettem Matt Smithet (nagyon sajnálom, hogy elmegy), nem tudnám azt javasolni, hogy nézz meg minden részt az 5-8-ik szezonból. Van pár gyengébb rész. Ezzel arra célzok, ha szelektálni akarsz az 1-4-ből, akkor tedd meg az 5-8-ból is. :-)

winnie - 2013. 07. 16. 08:28

“Ennek a csak pár részt nézel meg dolognak az a veszélye, hogy nem lesz teljes az élményed. Lehet kihagyott részben kapnál olyan fontos infót, amitől egy későbbi rész, amit megnézel jobban ütne. Ha meg utólag mégis darálnád, nem lenne olyan hatásos.”

ez minden sorozatnál így van és a nézők többsége nem kompletista – amiről nem tud az ember, annak a hiánya nem zavarja. nyilván, aki fontolgatja, hogy nem néz meg valamit teljes egészében, az ezzel tisztában van. de inkább a 90%-os élmény, mint az élmény hiánya.

Brynden Rivers - 2013. 07. 16. 10:48

@winnie:

1. Az nem kompletizmus kérdése, hogy egy könyvből sem minden 2. fejezetet olvasok el. Már a mű és művész tisztelete miatt is.

2. De “iparosmunkáknál” szerintem is OK a kihagyás/átpörgetés.
Pl. az Elementary-nál én az epizódok 50-60%-át hagytam ki és úgy teljesen jó volt mert az a sorozat
a DW-hez képest egyszerű, mint a faék :)

3. De vajon megéri kihagyni egy nem-lineáris narratívájú időutazós sorozat részeinek 30%-át?
A mozaikdarabkák előzetes ismerete nélkül, a dolgok utólagos megértésével wiki segítségével a WTF-k, OMG-k 50%-a elvész

(Ebben egyébként hasonlít a DW-tvsorozat a GoT-könyvekre, ott a GOT-sorozatból marad ki a könyves WTF-k, OMG-k 50-70%-a)

ElPadre - 2013. 07. 16. 11:42

vagy a rebootnál (chris eccleston), vagy matt smith-nél (új 5. évad). más beszállási pont nem nagyon van, az eccleston/tennant váltáskor már fut néhány történet, aminek a megértéséhez kell az ecclestonos évad is.

a matt smith-es kezdés előtt három epizódot kell még megnézni külön: a silence in the library/forest of the dead kettőst (ami elindítja a river song-szálat), és a blink-et (ami meg a weeping angels-t).

reelc - 2013. 07. 16. 13:01

Brynden Rivers: egyetértek.
Ez nem egy random pl. nyomozós sorozat, amiből ha minden negyedik részt látod, úgyis jó. Mondjuk azokat, amik ténylegesen előreviszik a főszálat (ha van).

A próbababás rész… érdekes volt. Még adtam 2-3 rész esélyt, utána meg már kifejezetten vártam, mikor adja a tv. Később álltam át tv-től független nézésre. A második évadtól.

Mondom úgy hogy ha most visszatekintek, akkor az első 13 részből talán nyolc tetszett. Nem volt elég egy évad, hogy megkedveljem azt a Doktort. Jó színész Christopher Eccleston, de ennyi rész nem volt elég hozzá. Tennantot gyorsan megkedveltem, Smithez kellett kb. egy teljes évad.

De engem megvett kilóra az alap koncepció (időutazás, a Doktor személye, a fülke, stb.) és így a gyengébbeket is érdeklődéssel nézem, legfeljebb nem fogom később újranézni. Amúgy a második évadtól a történetek is sokat javultak, Tennant is belejött a szerepbe, megszerettem.

symor: Ez egy olyan sorozat, ahol pár évente cserélődik a főszereplő, és a többi fő szereplő is – ezt szerintem nevezhetjük egyedi vonásnak (úgy, hogy ez nem antológia). Vannak jobb, és kevésbé jó részek – ez minden sorozatban előfordul.

Spaceghost - 2013. 07. 16. 14:55

Én nagyjából másfél hónapja kezdtem el a sorozatot. Igazából már kétszer megpróbálkoztam vele, egyszer 3-4 évvel ezelőtt a 2005-ös 1. évad 1. résszel, de annyira gagyinak éreztem, hogy inkább hagytam. Aztán rá 2 évre megint bepróbáltam, mert mindenhol olvastam, hogy mennyire jó a sorozat, de akkor megint dobtam. Aztán másfél hónapja, gondoltam egyet és inkább az 2005-ös 1. évad 2. részével kezdtem, mert még emlékeztem az elsőre, és ott azért már kezdtem kapizsgálni miről is van szó. Azóta darálom, most tartok az 5. évadnál Matt Smithnél. David Tennantot nagyon bírtam, az új Dokit még szoknom kell. Bár mire megszokom már le is cserélik. :D
Szóval én azt mondom, hogy mindenképpen a 2005-ös első évaddal kell kezdeni még akkor is, ha az elején elveszi az ember kedvét, mert a többi évadot és részeket vétek kihagyni.

SztupY - 2013. 07. 16. 20:17

Akármelyik dokiváltásnál be lehet szállni, és ha nem tetszik még meg lehet próbálkozni más dokikkal is. Ha meg igen, akkor meg onnantól mehet a nézés, a visszautalások általában nem zavaróak annyira, hogy nélkülük ne lehessen érteni. (Amikor a 10. doki találkozik a 3./4. doki volt társával azt elég szépen lerendezték, akit meg érdekelt az meg vissza tudta nézni a régi-régi részeket)

Aztán meg lehet nézni a régi sorozatot is, ott is szintén dokinként kell eldönteni, hogy tetszik-e vagy sem (persze ha valakinek nem tetszik eleve az, hogy már eljárt felettük az idő akkor mindegy)

És persze még ott van a két modern spinoff ha nem lenne elég

mercenary - 2013. 07. 17. 21:50

Bruzsy: “Mivel a 2005-ös első évad volt a legjobb, ezért onnan.”

word.

mimumi - 2013. 08. 01. 22:15

2005-től mehet a móka, de a legutolsó két évad nálam felejtős. Na jó, a 7. évad utolsó része jó volt, és nagyon ütős volt anno a Matt Smith-doki felvezetése, igazából az a szezon nagyon jól sikerült. De Tennant a legjobb doki, bármennyire szerethető a másik 2 új doki is.

mimumi - 2013. 08. 01. 22:16

Ja igen, a spinoffok említése: a Torchwoodot megéri megnézni, bár helyenként elég durva.

Lilith - 2014. 02. 11. 22:46

Régen a tv-ben az Ecclestonos részeket láttam (ugyebár a 9.-dik doktor).Azt kicsit bugyutának találtam és nem valami jó színésznek a casjszival egyetemben.Aztán Idén január elején elkezdtem fogadásból nézni az ötödik évadtől Matt Smith-től (11.-dik doktor).Na onnan tól már igazán bejött.Sokkal jobb színész mint Eccleston.David Tennantos részeket nem tudom,lehet bepróbálom azokat a részeket is.De láthatatlanban még Peter Capaldi is bejön.Ki tudom nézni belőle a dokit.
Mellesleg Matt-Karen-Rory párosítás viszi a pálmát.A későbbi csaj Matty-vel nem igazán kompatibilis,mint ahogyan Billie Piper sem Daviddel és Ecclestonnal.
Persze kinek a pap,kinek a papné. :)

danee - 2014. 09. 02. 05:12

2005-től kezdjed a sorozatot szerintem is, nem olyan sok az évad, max lassabban érsz a végére, de megéri. Ja, és az első rész ne ijesszen el ;)

Gábor - 2014. 09. 02. 05:12

szerintem meg érdemes 2005-től indulni. Vannak néha idegesítően gagyi részek (slitheen…), de vannak nagyon jók is és Eccleston alakítása is szeritnem fantasztikus ( ;) ) volt. Lehet, hogy újra kellene nézzem, de mintha belőle is sokat merített volna Capaldi a Doctor megformálásához.
Illetve a második évadtól Tennant-et kihagyni szerintem nagy kár lenne. Nekem az ő játéka nagyon tetszett és a regeneráció után azonnal el tudtam fogadni, hogy ő még mindig, vagy talán sokkal inkább a Doctor.

Illetve sok jó rész volt az első 4 évadban is, szóval én azt ajánlom, menj vissza 2005-ig és fogadd el, hogy nem rebootolták a 89-ben elkaszált sorozatot, hanem folytatták kb. úgy, ahogy abbamaradt (itt most pl. a dalekekre gondolok, ami mai szemmel kb. vicc és röhej, de ha pl. megnézed az An adventure in space and time c. filmet, ami játékfilmként, de félig-meddig dokumentarista jelleggel mutatja be, hogy hogyan indult a sorozat, illetve elfogadod, hogy ezelőtt 30-50 évvel ezelőtt mennyivel másabb volt filmben a sci-fi felfogás, főleg televíziós sorozatban, akkor szerintem nem lesz gond :) ).

emese - 2014. 09. 02. 05:13

szerintem is az 5X01-gyel (The Eleventh Hour) érdemes kezdeni (persze hardcore módon azt mondanám, hogy a 2005-ös 1X01-gyel). De ha nagyon nem vagy biztos benne, hogy időt akarsz rá szánni, akkor a 2012-es X-mas Specialt (The Snowmen) ajánlanám még, a Deep Breath-es viktoriánus London feeling ott jön be emlékeim szerint először, és az új útitárs is kb onnantól fut (bár feltűnt egyszer pár résszel korábban is).

jky - 2014. 09. 02. 05:14

Teljes biztossággal szerintem még nem lehet megmondani, hogy itt be lehet-e szállni, hiszen ki tudja, merre fog menni az évad, mennyi visszautalás lesz (már most is volt). Meg lehet próbálni, de nem lesz teljes az élmény, az biztos. Ha az elejétől kezdve nem is akarod, akkor szerintem inkább a Matt Smith féle 5. évadtól ugorj be, Moffat (a jelenlegi showrunner) onnan vette át. Amúgy sem érdemes kihagyni, mert jó évadok voltak, még ha voltak is gyengébb pillanatok.

krisztián - 2015. 08. 11. 11:43

nem tudom én Eccleston-nal kezdtem és az első rész épp eleget mondott el a dokiról és a történetéről (szerintem)igaz én nem nagyon szeretem ha az elején minden kiderül ez olyan mint ha a krimi első oldalán tudnád ki a gyilkos. De inkább azt ajánlom ,hogy ha valaki többet akar tudni kezdje el a régi részeket nézni (sajna feliratosak)és abból sok minden ki derülhet a doktorról.

pokmalaac - 2015. 08. 13. 02:59

Én ismerősöknél még annak idején elvétve láttam rengeteg részt az 1-4. évadból és egyik sem fogott meg igazán. 2010-ben szerettem bele a sorozatba amikor az 5. évad kijött és onnantól örök a szerelem. Matt Smith a legzseniálisabb Doktor én ha most kezdeném a sorozatot akkor is mindenképpen vele kezdeném. Illetve azt sem hagyhatjuk ki, hogy onnan veszi át Moffat a sorozatot, ami hihetetlen jót tett az egésznek és számomra Moffat a DW lelke. :) nekem az 1-4. évad utólag is teljesen (inkább már amennyire) élvezhető volt. A prímet teljesen egyértelműen az 5. évad viszi, a doktor alakítása valami fantasztikus és az útitársak is szuperek :) Nagy kedvencem a Matt, Karen, Arthur hármas. :) És persze az 5-6. évadban szerepel elég sokat River Song aki az egész sorozatban a legkedvencebb karakterem.
Szóval mindent véve én laikusként még felirattal az 5. évadot kezdtem nézni, úgy hogy még azt sem tudtam hogy mi a sorozat címe (annyi felvilágosítást kaptam hogy a Doktor regenerálódik de semmi több:D) mégis beleszerettem. Szóval mindenkinek azt ajánlanám hogy az 5. évad elejéről kezdje, mert szerintem teljesen érthető, főleg ha a nézőnek minimális fogalma is van a Doctor whoról.
Úgyhogy hajrá mindenkinek! :)

Wisp - 2017. 11. 27. 22:14

Az előbb írtam a hét kérdése topicba, hogy szvsz. vagy Eccleston, vagy random aktuális rész. Ha neked való a sorozat, úgyis magával ragad pár epizód után. Viszont ha valaki mégis valami koncepció alapján nézné, eszembe jutott mégegy lehetőség, amiért lehet, hogy páran megköveznek :), de egye fene. Innentől pedig az új nézőknek
***SPOILER***
Szóval: 7. évad második fele, a Snowman-től. Lesz pár homályos folt eleinte, de az Ecclestonnal is lenne, meg úgy akárhol. Viszont a központi sztori pehelykönnyű, simán kihüvelyezhető a lényeg (Doki elvesztett valakiket, ezért depis, de Clara jól kirángatja a tespedésből, pofonegyszerű), valamint rengeteg alapdolgot magyaráznak el itt újra (engem amúgy ez a pár ep. emlékeztetett leginkább az első szezonra, hogy ez most dícséret-e, azt mindenki döntse el), a Nightmare-ban még a regeneráció is terítékre kerül, az évad vége pedig nagyon epic az évforduló miatt. A legjobb az egészben pedig, hogy a néző ezután már nem sötétben tapogatózik, hanem konkrétan eldöntheti, mi érdekli:
a War Doktor sorsa, miután regenerálódott? -> S01E01
Tízes sztorija, hogy hogy lett “az ember, aki megbánta?” -> The Christmas Invasion
még több Tizenegyes, kik voltak Pondék, kicsoda River? -> S05E01
a zsákbamacska Tizenkettes? -> S08E01
mi a franc ez az egész, ki az a Doktor, kik az időlordok, miért kéne félni a dalekoktól, és miért pont egy telefonfülke? -> Classic Series ;)
Csak úgy felmerült bennem, nem hiszem, hogy több/kevesebb értelme van, mint bármely más sorrendnek. Elvégre az idő nem múlik, meg az egész amúgy is csak egy nagy wibbly wobbly, timey-wimey cucc. :) De ha le kéne ültetnem egy ismerőst, aki abszolút nincs képben, inkább ez, minthogy Smith-el vagy Capaldival kezdje, minden előzmény nélkül.

hallak65 - 2017. 11. 28. 10:25

Matt Smith dokival. Ő elég könnyed és az energiája magával ragadó. Karen Gillan pedig most kezd befutni, utána Jenna Coleman nálam az abszolút kedvenc companion. Miután Matt Smith kifut simán lehet folytatni a következő dokival vagy visszamenni. Bár az előtte lévő részek mai szemmel kicsit gagyinak tünnek.

Lalbert - 2021. 02. 01. 23:16

Én az első új évadtól ajánlom nézni szinkronnal.
A magyar szinkron nem tökéles, de a folyamatos feliratolvasás fárasztó, és a Ki vagy, doki? magyar verziójában nem találtam sok hibát. A 3. évadnál lecserélték David Tennant hangját, de szerintem ez megbocsátható, mert az új hangja sokkal jobb és jobban is illik a színészhez. Ugyanez a véleményem Jack Harkness kapitány magyarhangjáról.

Én úgy gondolom, hogy az új sorozat összes részét érdemes megnézni a 9.-től a 12. doktorig. A 13. doktor epizódjai közül még egyet sem láttam, de úgy hallottam, hogy Chris Chibnall elrontotta a sorozatot az unalmas és szájbarágós történeteivel. Nekem mindegy, hogy a Doktor nő vagy férfi, a lényeg, hogy jó showrunnere/írója legyen.

Nem ajánlom az első (új) évadok kihagyását, mert a sorozat teli van visszautalásokkal, és David Tennant a legjobb doktor (szerintem). Matt Smith is jó, az évadjai teli vannak váratlan és elképesztő fordulatokkal, de túl gyerekes. A pudingos száj és a szép zenét lejátszó gomb a TARDIS-ban nekem nem nagyon jött be.

Sokan mondják, hogy bármelyik doktornál el lehet kezdeni, de szerintem csak két jó belépőpont van: a klasszikus és az új sorozat eleje.

Ha valaki a klasszikus részekkel kezdi, akkor lehet, hogy hamar megunja a lassú és a hiányzó epizódok miatt. Úgy gondolom, hogy jobb a 2005-össel kezdeni és, ha nagyon tetszik, akkor megnézni a régieket is.

A a sorozat a régi doktorokra is visszautal néha, de tökéletesen meg lehet érteni az első új évadtól nézve is.

Szerintem a Russell T. Davies és a Steven Moffat által irányított korszak ugyanolyan jó. Mindketten nagyszerű epizódokat írtak. Steven Moffatnak már több pénz állt a rendelkezésére, ezért jobbak a vizuális effektek, de a Russel T. Davies korszakban se voltak kibírhatatlanok.

Ide írd


kötelező

(kötelező, de nem adjuk ki senkinek)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz