login |

Skins – 7×03-04: Pure (Cassie)

2013. 07. 29. 20:30 - Írta: CyClotroniC

30 hozzászólás | kategória: Anglia lecsap, kritika,

Everything’s good.

Nem csak az Effy-lezárás kibeszélőjében olvastam sarkosabb, ellentétes véleményeket a Skins befejező szezonjáról, de szerte a neten megosztja a nézőket, és azon kívül, hogy jó pár fiatalabb, darával rászokott rajongó unalmasabbnak tartja az új részeket, nagy összefüggéseket azért nem találni, hacsak azt nem, hogy a 7. évad lassabb, kimértebb és érettebb világa szembement sokak várakozásával.

Én se vagyok kivétel, engem is meglepett az új Skins, de abszolút pozitív értelemben. Ha az Effy-részt dicsértem, akkor a Cassie-epizódról áradoznom illene, mert a “Pure” bizony még a “Fire”-t is felülmúlta, főleg a második felével, és kiváltképp annak az elejével, ami egy walesi világítótorony közelében játszódott.

Bár a 7×03-ra se lehet panaszom, de a 7×04 nézése alatt, végig olyan érzésem volt, mintha valami fesztiválra gyártott független filmet néznék, és talán azért fanyalognak sokan, mert ők erre kíváncsiak a legkevésbé, ha a Skins-ről van szó. Kétségtelen ugyanis, hogy hangvételében jócskán eltérnek ezek a részek a sorozat korábbi stílusától, még ha így is hiteles, főleg az első generációhoz, ami kultikussá emelte a brit tinisorozatot.

A tovább után folytatom minimális spoilerrel.

Cassie történetének folytatása azért is kényes pont, mert az imént említett generációt úgy zárták le, hogy abszolút ránk bízták, hogy egymásra találnak-e Siddel vagy sem. Ezt a döntésünket továbbra is megtarthatjuk, noha bárhogy is alakult köztük a dolog, Cassie életéből kaptunk egy újabb, két órás szeletet.

Fura volt látni, hogy Cassie megkomolyodott, aki pont amiatt vált a kedvenc Skins-karakteremmé, mert nagyon nem evilági volt fiatalon, ugyanakkor annak ellenére, hogy összeszedte magát és felelősségteljes lett, még mindig képes örömöt találni az élet apró ajándékaiban, így végtelenül hűek maradtak a karakterhez. Cassie tehát továbbra is Cassie, csak egy más életszakaszában, ez pedig egy nagyon pozitív mellékíze volt a lezárásának.

Így 2×2 rész után már egész világos, hogy a Skins készítői a felnőtt életüket megkezdő huszonévesek problémáit és kihívásait tolták az előtérbe, így érthetően kevesebb a lázadás, a kaland és humor benne, de cserébe kaptunk olyan új rétegeket, amikért ugyanúgy lehet szeretni a sorozatot.

A Pure – címéhez hűen – leginkább egy vegytiszta élmény volt számomra, ráadásul a 8,5/10-es fajtából, ami ugyan sok mondat végére nem tett pontot, de felkiáltójellel zárta azt a szálat, ami Cassie számára is a legfontosabb volt.

Ritkán látni olyan színésznőt, aki ennyire erős és mégis természetes tud maradni, különösen a dialóg nélküli jeleneteiben, márpedig Cassie nem az a sokat fecsegő típus, Hannah Murray pedig hihetetlenül sokat hozzátesz a Skins, amúgyis atmoszféra-orientált elbeszéléséhez.

A sorozat védjegyévé vált zeneválasztások és Bryan Elsley remekül sikerült forgatókönyve mellett, ki kell emelnem még az erős rendezést és operatőri munkát. Persze ez annak is köszönhető, hogy a fényképezés az egyik főmotívumként húzódott végig a dupla epizódon keresztül, de ennek ellenére, vagy éppen ezért, néhány snitt megérdemli, hogy helyet kapjon a kritikában.

30 hozzászólás Ne habozz!

Shyllard - 2013. 07. 29. 20:49

Imádtam, annyira más volt, de mégis maximálisan passzolt Cass karakteréhez, az indie-filmes hangulat nálam külön plusz. Egyedül az a negatívumom, mint az Effysnél is, örülnék más karakterek cameoinak, de úgy néz ki azt nem sokat fogunk kapni.

Zirowe - 2013. 07. 29. 20:52

Még nem néztem meg, majd egybe fogom darálni az egészet, de meg kell tudnom, említik/szerepel benne Sid? :)

CyClotroniC - 2013. 07. 29. 20:56

Zirowe: van egy félmondat, amit érthetsz úgyis, hogy Sidre vonatkozik és úgyis hogy nem, mert nevet nem mond, de ennyi.

Cápi - 2013. 07. 29. 21:29

Nekem ez nagyon vontatott volt, a Fire jobban bejött, mert inkább kapott Skinses lezárást, mint ez. Amennyire még a Sid-Cassie szál ment a 2. évad végén és izgulhattunk/találgathattunk, hogy juj mi lesz, ennek örömére egy nagy büdös semmit toltak a nézők arcába. Az indie hangulat az átjött, de más így abszolút semmi. Cook részére nagyon kíváncsi vagyok, hogy mit hoztak ki belőle.

paranoid android - 2013. 07. 29. 21:36

Baromi érdekes élmény volt ez is. Mivel Effy epizódjánál bevált, hogy egyszerre néztem a két részt, most is így tettem, ami ennél talán még inkább jó döntés volt. Ugyanis nem zökkentem ki a hangulatból, ami a Pure legerősebb eleme. A zene, a fényképezés és Cassie karaktere ill. Hannah Murray játéka együtt nagyon erős kombinációt alkotott. Élveztem nézni, mert egyszerűen szép volt és mert beszippantott a szomorkás hangulata.

Azonban Effy részéhez képest szerintem gyengébb volt a történetvezetés. A mellékkarakterek alig fogtak meg, nem rezonáltak annyira jól a főhősünkkel, mint Effy-nél az új arcok.
Ugyan a Fire sem lett lezárva, de mégis megvolt az eleje-közepe-vége struktúra. Cassie részénél viszont még inkább érződött az, hogy csak egy részletet mutatnak a karakter életéből, majdhogynem véletlenszerűen kiemelve. Amit, mint koncepciót, jól kivitelezték, csak talán nekem azért nem tetszett maradéktalanul, mert nem akkora kedvencem Cassie. Tehát összességében egy remek élmény volt ez is, de nekem Effy része jobban tetszett.

ooo - 2013. 07. 29. 21:43

Legalább 1-2 régi szereplőt beiktathattak volna most is, Effy-s részeknél is sokat dobott rajta Naomi @ Ems.

Ez most nagyon nem jött be, Cooktól jobbat várok.

ace05 - 2013. 07. 29. 21:55

Nekem semmi bajom nem volt az Efys résszel, erre se mondanám azt, hogy rossz, de azért hátérzene volt egyszer-kétszer miközben mást csináltam a gépemen.

sdaniel - 2013. 07. 29. 21:56

Off: Annyira örülök,hogy Hannah Murray játszik a GoT-ban :)
On: Annyira más,de mégis annyira jó,engem speciel inspirál,rabul ejt,börtönbe zár Cassie karaktere.Akarok még!!!

dante - 2013. 07. 29. 22:02

cook az egyetlen reményünk.

naughtyL - 2013. 07. 29. 22:17

az Effy-s nekem is picit jobban tetszett, de ezzel sem volt bajom.

teljesen átjött a hangulat, és amilyen furcsa ez a megoldás, talán még tetszik is. mármint a nem lezárósdis.

egyébként mindig érdekes ez a lezárás dolog. mert hát, az élet megy tovább..

Ez csak ilyen fél megjegyzés, de nekem az volt az első gondolatom, mikor jöttek az új részek, hogy Te Jó Ég, hogy lehet az, hogy ezek még élnek, azok után, amiket magukkal tettek.
sokszor írtam anno, hogy Hihetetlen, hogy Effy még él..

Nagyon kíváncsi vagyok a”komoly” Cook-ra!

CyClotroniC - 2013. 07. 29. 22:19

Kíváncsi leszek, hogy Cook bejön-e majd azoknak, akiknek az eddigiek nem. Én őt eleve nem bírtam, szkeptikus is vagyok az alviláginak tűnő sztorijával kapcsolatban, plusz még elégedett is vagyok, mert számomra az S2 óta nem volt ilyen jó a Skins. Én már kicsit azt sajnálom előre, hogy felcserélték, és nem Cassie-vel zártak, mert baromi aranyos lett a legvége a hajvágással.

Xsz - 2013. 07. 29. 23:01

Nem akarom osztani ezt a 2 (vagy 4) részt, de ezek után én a Cook részektől se számítok sok jóra. Nem tetszett egyik rész se, csak ennyit mondok.

Nikolka - 2013. 07. 29. 23:03

@CyClotroniC @Zirowe Bryan Elsley twitteren azt írta, hogy Cassie Sidről beszélt akkor.

Cápi - 2013. 07. 29. 23:13

Teljesen evidens volt szerintem, hogy Sidről volt ott szó, ez miért kérdés? Semmi értelmes zárást nem kapott az a szál, csak hogy utazgattak és nem működött a végén. Na remek. Persze így is bőven életszagú, de ennél sokkal több potenciál volt mind2 karakterben, minthogy 3 mondatban el legyen intézve.

CyClotroniC - 2013. 07. 29. 23:20

Nikolka, Cápi: Én simán úgy voltam vele, hogy mivel nem említett nevet, nem akarták túl konkretizálni, elméletileg, ha nem erősíti meg Twitteren az infot, akkor lazán benne van, hogy Sid nem találta meg, de összejött mással egy időre. De igen, én is arra a részre gondoltam.

Cápi - 2013. 07. 30. 08:59

Persze, ez is benne van, csak abban mi a Skinses logika, hogy beszél egy ismeretlenről 3 mondatot, aminek semmi értelme? :D Így, hogy tudjuk, hogy Sidről volt szó, legalább az a rész kapott egy kis lezárástt, hogy megtalálta, összejöttek, nem működött, end of story. Ennek sincs sok értelme mondjuk, sőt inkább csak elcs*szi a 2. évad végebeli hangulatot, de legalább “valami”. Érted…
Plusz nekem baromira hiányzott az is, hogy a többiekről megtudjunk valamit, legalább így 2 mondat erejéig. Szép-szép a fényképezés, Hannah meg egy roppant érdeks színésznő, a GoT-ban is bírom nagyon, csak így ennyiben kifújt ez az egész…

pumpika666 - 2013. 07. 30. 13:30

na ez kicsit jobb volt, volt befejezése, az effy-s részeknek nem volt igazi vége, ott még bármi lehet, effy nem kerül sittre, meggyógyul a csaj(bár mivel ez a skins, így ebben nem bízhatunk)

ez egy kerek történet volt, bár a fényképezőgépes kukkoló srácot nem igazán értettem, neki csak arra kellett cassie, hogy legyen kit fotóznia? mert ha akart volna valamit tőle, lett volna több esélye, na mind1, hepiend megvolt, alkesz apuka elment olaszba, cassie az öccsével maradt, lesz lóvé a modellkedésből :)

cyborgwings - 2013. 07. 30. 13:39

én csak cassie-re voltam kíváncsi ebből az évadból, mivel az első generáció után passzoltam a sorozatot. nekem már ők sem jöttek be különösebben, inkább csak cassie és sid miatt néztem végig azt a két szezont.

nagyon-nagyon reméltem, hogy sid mégiscsak fölbukkan legalább egy kicsit, hiába tudtam, hogy esélytelen. bántott, hogy végül abban a pár mondatban merült ki a kettejük kapcsolatának lezárása.
az első epizód egyébként nagyon tetszett, teljesen magával ragadott, jó volt a zenéje is (a score, nem a soundtrack), olyan cassie-s volt az egész a felnőttesebb vonulat ellenére.
a második rész viszont majdhogynem kínszenvedés volt számomra. én ki vagyok békülve az indie stílussal, de ez inkább csak vontatott volt és se füle, se farka jellegű. a bulis jelenet erősre sikerült, meg még talán az, amikor otthagyta a srácokat az utcán, de a többi nekem semmitmondó volt. de tényleg, teljesen úgy éreztem, hogy nem is tudnak semmit mondani a karakterről.

így összességében csalódott vagyok, ez a második epizód nem tett jót a lelkivilágomnak. számítottam rá vagy talán inkább kicsit féltem tőle az első rész után, hogy ez lesz, de azért ilyen mértékű lelombozásra nem készültem föl.

ettől függetlenül cassie még mindig a legcukibb csaj kerek e világon.

Gergő - 2013. 07. 30. 14:53

hű hát szerencse h már nem sokra emlékszem ebből a két részből,max annyi maradt meg h dühítően ostobára volt véve minden karakter és maga a történet is,egyedül az dobott fel amikor végre elverték azt a szerencsétlent…

persze ez így tényleg elég sarkos,de a legrosszabb talán az,h ezek a karakterek nem sokban kötődnek az eredetiekhez,max abban h még most is ugyanazokat a köröket futják

yeeeyha - 2013. 07. 30. 21:06

Hangulatilag sokkal jobban megfogott a pure, mint a fire, bár néha fogtam a fejem, hogy most mi van, néhol nekem (is) vontatott volt, illetve üresnek éreztem egy csomó karaktert.
Viszont Jacob nagyon bejött, az egyik kedvenc skins karakteremmé lépett elő, ezt nem hittem volna.

cook története egyáltalán nem érdekel, de azért megnézem.

off: a cassie lakótársát, Maddiet játszó színésznő úgy tűnik csak mellékkarakter lehet, láttam már a sirensben, a misfitsben, being human UK-ban és a ripper streetben is, nagyon jónak tartom, kaphatna már főszerepet is.

Cyberbird - 2013. 08. 03. 17:38

Személy szerint az eredeti sorozatban se szerettem Cassie karakterét, úgyhogy ez a mostani sem volt számomra egy nagy durranás. Valahogy túl elvont, ahogy írták is, “független filmes” hangulatú.(Bár voltak benne jó ötletek, csak Cassie… jajj istenem) A Fire viszont tetszett, nagyon korrekt volt, és eddigg Cook története is érdekes, összességében tetszik az utolsó évad.

KörtRasszel - 2013. 08. 04. 18:35

Cassie “wow” nélkül nem is Cassie :/

http://youtu.be/ampcuzDM8JU?t=39m38s

sherlock20 - 2013. 08. 05. 21:25

Hát… cassie nekem ne is volt kedvenc, reméltem ez a két rész ettől függetlenül is tetszeni fog. Hát nem…
A Fire Effyvel nagyon tetszett, az laza 8/10 volt, Cassie viszont a se füle se farka két részével 5/10 csak. Kár… Főleg, hogy senki régi arcot nem dobtak be.

Remélem Cook jobbat alkot, holnap nézem a két részt együtt. Mondjuk azon kevesek közé tartozom, akiknek a 3. sorozat jobban tetszett mint a 2. Az első persze az 1., kétségtelen.

cyborgwings - 2013. 08. 06. 13:43

KörtRasszel: na igen. és a lovely-ról még szót sem ejtettünk akkor.

gyuri - 2013. 08. 06. 21:54

Ez a 7. évad… szerintem még rosszabb lett, mint az 5-6. évad. Nekem egyáltalán nem jött át. Az első és az 5. rész jó volt, de a többi…

A Cassies részeken majdnem bealudtam, 2. és a 6. rész viszont kimondottan nem tetszett, főleg a Cookos záró rész.

Na mind1, örülök, hogy vége lett a sorozatnak. Az biztos, hogy újra elő lesz véve a sorozat évekkel később :)

Ludwing - 2013. 08. 10. 16:12

Nem vagyok benne biztos, hogy jó helyre írom, de szeretnék érdeklődni a 7×05-06 (Rise) kritikáról, mikorra lehet rá számítani?

CyClotroniC - 2013. 08. 10. 17:23

Hétfő/kedd – Most el vagyok úszva másokkal, de pár nap és jön.

Gergő - 2013. 08. 11. 20:05

na most akkor ha jól sejtem 2. generáció osztálya nem feltétlen tükrözi híven egy átlagos bristol-i college végzőseinek az életét…Ketten meghalnak,másik kettő börtönbe kerül,megint másik kettő ugyanakkor a Harvardon tanul tovább :)

Ludwing - 2013. 08. 12. 21:33

Ugyan, Angliában mindenhol így működik ;)

dodo - 2013. 10. 12. 18:41

Nekem nagyon tetszett ez a két rész. Igazából én is nagyon szerettem volna, ha Sid is szerepel, és együtt vannak, és minden hepi, de tudtam, hogy nem így lesz, ezért nekem végül is teljesen rendben volt, hogy három mondat jutott Sidre, a neve nélkül. Viszont azok a mondatok legalább elmondtak pár dolgot: /SPOILER/ Cassie két hónapja jött vissza Angliába, miután vége lett Siddel – tehát adtak maguknak jópár évet a lezárásra. Plusz látszik rajta, hogy nincs teljesen túl a dolgon, és Maddie szerint Sid sincs. Engem ezzel sikerült megnyugtatniuk, hogy nem valami jelentéktelen gimis kavarás volt, és ez elég, mert nem vártam, hogy majd összeházasodnak, és boldogan élnek, amíg meg nem halnak. Az nem Skins lenne, hanem egy amerikai romkom.

Ide írd


kötelező

(kötelező, de nem adjuk ki senkinek)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz