login |

Video Game High School: az 1. évad – írta Finey McFine

2013. 07. 29. 14:47 - Írta: vendegblogger

27 hozzászólás | kategória: kritika, websorozat,

You will not study physics. You will study physics engines. You will not study art. You will study the art of war. You will learn about biology by bathing in the blood of your enemies. Sound good? Then welcome to VGHS.

A Kickstarter nekem, mint talán sok másik blogolvasónak is, először a Veronica Mars-film kapcsán került fel a térképre, előtte nem nagyon figyeltem, milyen ötleteket finanszíroznak meg ott. Pedig érdemes, mert a sikeres Kickstarter-projekteknek megvan az a tulajdonságuk, hogy nem muszájból készítik el őket, hanem azért mert, basszus, mindig is meg akarták csinálni, csak nem volt rá eddig pénz.

Igazi szívből jövő szerelemgyerekek ezek, amik ettől még elsülhetnek rosszul, de ha jók, akkor kegyetlenül fel tudnak villanyozni. Mint a Video Game High School.

Mi ez? Websorozat. De inkább film. 9 rész, összesen két óra – lehet látni az epizodikusságát, de egyben nézve teljesen kerek filmmé áll össze.

Mi a történet? A cím eléggé beszédes. Főszereplő virít egy látványosat egy online játékban, ezért felveszik a VGHS-be, a videójáték középiskolába, ahol megmérettetik tehetségében és a szerelemben. Klasszikus coming-of-age sztoriról van szó, ami tipikus sportfilmes struktúrára épül, miközben felvonultatja az összes ehhez tartozó klisét – aki látott már 10 amerikai filmet, az gond nélkül felvázolja a történetíveket.

Miért van az mégis, hogy rohadt jó? Hát azért, mert ezt a készítők is pontosan tudják. Az egész sorozat alapvetően nagyon könnyed, humoros, már-már parodisztikus, de mégsem fordul át teljesen paródiává, mert a karakterek nagyon szerethetőek, és a dráma, ha humoros is, soha nem elbagatellizált. Röviden szólva, amikor éppen nem kacagtam, akkor feelgood mosoly ült az arcomra. És akkor az akcióról még nem is beszéltem. De menjünk bele kicsit bővebben.

Kezdjük a műsor humorával – nyilván szubjektív a dolog, de én ezt a két órát végigderültem. Az egyik legérdekesebb húzása a filmnek/évadnak, hogy bár a történet a tipikus sablonokból épül fel, de itt minden (értsd: MINDEN) szereplő gamer. Tehát nemcsak a főszereplő, meg a haverja, meg a fura lány, hanem az agresszív bully-k, a cool srác, a jócsaj, a tanárok, és az igazgató is.

És (most figyelj!) az alapvető humorforrás nem is az, hogy ők gamerek – ez alapvetésnek számít. Egyes sorozatokkal szemben, amik arra épülnek, hogy a geekek mennyire furák nekünk “normális” embereknek (ld. The Big Bang Theory), itt ez fel sem merül. Nem rajtuk, hanem velük nevetünk, és közben kicsit vágyakozva nézzük ezt az alternatív világot, ahol konkrétan a videojátékkal játszást iskolában tanítják és ötösök helyett head-shotokat kell gyűjteni, hogy valaki osztályelső legyen.

Az akció a VGHS másik nagy húzása. A videojátékok iskolájában a diákok FPS-meccseken mérik össze tudásukat, és mikor géphez ülnek, nyilván nem a monitorokat fogják nekünk mutogatni, hanem – átvált az egész élőszereplős akciófilmbe. Méghozzá nagyon faszán megcsinált akciójelenetekkel.

Aki látott már egy-két videót Freddie Wong YouTube-csatornáján, az tudja, nagyjából miről van szó. Sok hozzáértéssel (és lelkesedéssel) kevés pénzből is ki lehet hozni nagyon badass megkoreografált jeleneteket. Az egésznek ráadásul érdekes színezetet ad, hogy valójában egy játékon belül vagyunk, és annak szabályai és lehetőségei szerint zajlik a harc – van itt deathmatch és capture the flag, de van gránát és rakétavető is. Ja és van egy jelenet, amikor egy másik szereplő driftelős autóversenyzős játékkal játszik, ami meg egy kis Fast and Furious fílinget csempész a sok Call of Duty közé.

Továbbá, mivel mégiscsak a geek-kultúrához tartozó alkotásról beszélünk, nem lenne teljes a kép a rengeteg utalás megemlítése nélkül. Szinte biztos vagyok, hogy volt benne egy rakás, amiről lemaradtam – nem vettem észre, vagy nem ismerem – de amik leestek, azokon nemegyszer felnyerítettem.

Rengeteg ötlet van ebben a két órában, csomó felfedezni való apróság, vétek volna bármit is előre ellőni csak hogy példát hozzak. A szereposztás se semmi, az igazgatót például az Epic Meal Time “frontembere” alakítja (meglepően jól), és természetesen tiszteletét teszi Freddie Wong is egy nagyon jópofa szerepben. És ha már itt tartunk, úgy egészében jó a színészi játék – nincs egy olyan karakter sem, aki kizökkentene az élményből az amatörizmusa miatt. Mindenki jól hozza a szerepét.

Összességében a Video Game High School első évadja olyan szinten szórakoztató, hogy én nem is találtam benne üresjáratot, pedig egyben néztem, nem epizódonként, és így jobban kitűnhettek volna a gyengébb részek. Olyan jó hangulata van, olyan feelgood, hogy még órákig mosolyogtam utána. És ennek az oka, amit a leginkább ki szeretnék emelni, az a műsor szerelem-projekt jellege.

Egyszerűen süt belőle, hogy szívből jövő munka, hogy nagyon meg akarták csinálni – azért, hogy láthassuk, és nem feltétlenül azért, hogy keressenek vele. Most is elérhető ingyen az egész első évad a sorozat hivatalos oldalán (vagy a YouTube-on) – bár én javaslom a filmként való megtekintését, hogy az epizódról epizódra kattintás se szakítsa meg az élményt.

Úgy tűnik, a Kickstarter alkalmas arra, hogy felkarolja azokat a teljesen amatőr és a teljesen profi réteg közötti tehetségeket, akik így az üzlet-orientált iparággal való reménytelen harcot és egyezkedést megkerülve le tudnak tenni ilyen low-budget gyöngyszemeket az asztalra. A VGHS mindenképpen egy sikeres projektnek mondható, hiszen már a 6 részes második szezon is elkészült és bemutatásra is került, s hetente jelenik meg a sorozat honlapján. Akit egy picit is érdekel a téma, annak csak ajánlani tudom.

27 hozzászólás Ne habozz!

_Raabidos_ - 2013. 07. 29. 15:23

Imádtam az összes részét, és igen, jön a második évad is. Halleluja. Amúgy Zachary Levi szereplése is meglepő volt, őt a Chuck óta bírom. :)

LSL - 2013. 07. 29. 15:28

freddiew videói hatalmasak, de ez az egész VGHS projekt egy akkora szánalmas fos
ami 3 percben abszolút király, de 40-50 percen keresztül nézni vérgáz, pedig gamer is vagyok egy évtizede
de a színészek és a script egy porno szintjén mozog, hiába van ott a CGI, ami egy youtube videóhoz képest kibaszott jó, de feature ‘film’ szinten már a gázost súrolja
tudom hogy pár srác garázs projektje, de attól még nem lesz jobb
3 rész után nem bírtam tovább szenvedni ezen a szánalmom, és azt sajnálom hogy freddie és csapata ezzel vesztegeti az idejét az helyett hogy csinálná a heti 3 perces videóit youtube-ra.
a podcastjuk legalább még jó :)

LSL - 2013. 07. 29. 15:29

ja az egész legnagyobb közhely ‘highschool’ setting, annak az összes közhely karaktereivel már csak az x-edik öngól

szendroib - 2013. 07. 29. 15:39

Nekem tetszett az első évad. Az értékelő is jó lett, remélhetőleg több embernek meghozza majd a kedvét.

ADMG - 2013. 07. 29. 15:42

a második évad már elindult. első rész fent van freddie csatornáján.

Jó lesz nézzétek :)

gm - 2013. 07. 29. 15:42

nem rossz, de azért láttunk már jobbat is geek témában (the guild) ez néhol igencsak erőltetett. a csajok mondjuk szépek :D a nagy összecsapásos rész (amiből a képek többsége is van) pl az egyik legjobb rész. websorozathoz képest olyan 6,5/10

Meteor - 2013. 07. 29. 16:50

hmm, erről még nem is hallottam. köszönöm az írást, érdekesnek tűnik :)

jikke - 2013. 07. 29. 18:14

na végig néztem a postnak koszonhetoen. Eleg jo alapotlet és ahhoz képest elég jó kivitelezés, de azért voltak benne elég irritáló dolgok. Ennyi ripacsot rég láttam egy helyen.

Neoprimitiv - 2013. 07. 29. 20:24

Aranyos marhaság, de az összes gyengeségével együtt is jól szórakoztam rajta. Nem is tagadom, hogy elnézőbb vagyok vele, mint egy full profi sorozattal. Nyilván Joss Whedon-nak egyszerűbb dolga volt, amikor a Dr Horrible-höz kellett felkérnie szereplőket és Felicia Day is könnyebben talál profi háttérembereket a The Guild-hez. Ennek a készítői nagyrészt kezdők, és hiába van a négy főszereplő mögött már több szerep, még messze nem olyan rutinosak. A mellékszereplők gyenge játéka mellett egy profi forgatókönyv író és egy jó ütemérzékű rendező hiányzott az első évadból leginkább. Ezzel együtt sem bántam meg, hogy megnéztem, Zachary Levi-nek pedig külön hatalmas pacsi, hogy beszállt egy ilyen projektbe. Várom, hogy Nathan Fillion mikor fog vendégszerepelni benne. :)

m76 - 2013. 07. 29. 20:33

Nekem abszolut bejött, lehet részben azért is mert középiskolás koromban én is gamerkedtem és rendszeresek voltak a lan partyk.

Igen a karakterek eltúloztak, kissé karikatúra szerűek, de ez inkább jópofa túlzás. Nem a színészek amatőrsége miatt érezni túlzónak vagy mesterkéltnek, mint legtöbb magyar produkció esetén.

A szerelmi szál pedig abszolut szerethető minden közhelyével együtt. (Érdekesség, hogy a két főszereplő IRL összeházasodott a két évad között, talán ezért is jobbnak tűnt a játék mert részben nem is játék volt)

Másik érdekesség hogy a teljes első évad 636 ezer dollárból készült el, és ebben már a kickstarter ajándékok is benne vannak amiket széküldtek az adományozók között. Ennyi pénzből 2 óra olyan pörgős anyagot tettek le az asztalra, hogy szerintem bármely nagy stúdió által készített sorozat megirígyelhetné.

Számomra messze a legjobb websorozat amit valahal láttam. 8/10 gondolkodás nélkül mehet rá.

@gm

Nekem meg a guild volt abszolut értékelhetetlen kategória. 0 a színészi játék, gyenge írás, outsiderként a poénok 99.9%-a nem ül. Aranyosnak aranyos, de totál unalmas, és az indiai gyerek annyira irritált benne, hogy pár rész után kaszáltam.

Neoprimitiv - 2013. 07. 29. 21:07

Most látom, hogy Stan Lee-t is sikerült a második évad első részére befűzniük egy névtelen cameo-ra – meg fog ez indulni, éppen elég geek van Hollywoodban, aki szívesen be fog szállni a móka kedvéért.

m76: tévedés, a 636 ezer a második évad tervezett költségvetése volt. (Végül 808 ezer jött össze rá.) Az első évadot 274 ezerből csinálták meg (mínusz az ajándékok) – minden tiszteletem az övék, ez nagyjából 4-5 percnyi műsoridő egy olcsóbb “normál” sorozatnál. :)

A Guild nekem sem jött be, pedig Felicia Day kedvéért többször is nekifutottam.

m76 - 2013. 07. 29. 22:16

@Neoprimitiv

Bocs, de nem úgy van az. 274 ezer jött össze kickstarteren az első évadra. De szponzori és befektetői pénzek segítségével végül 636 ezret költöttek rá. És utána úgy döntöttek, hogy pontosan ezt az összeget teszik meg a 2. évad kickstarter céljának. A tervezett költségvetése ha jól emlékszem 1.5 millió volt, de ebben már nem vagyok biztos, a 636 ezer viszont bombabiztos, hiszen ők írták:

“We set our Kickstarter goal at $75,000 and blew our goal out of the water by raising $273,725.

All said and done, VGHS Season One cost $636,010.71.”

m76 - 2013. 07. 29. 22:17

PS: természetesen a 2. évad tervezett költségvetése a 1.5 milla nem az elsőé, így visszaolvasva félreérthető lett.

Neoprimitiv - 2013. 07. 29. 22:22

@m76: Bocs, akkor én néztem be, én csak a Kickstarteren befolyt összeget láttam. Mindegy, még a 636-ból is nagyon szép, amit kihoztak.

molgyorgy - 2013. 07. 29. 22:26

A kritika meghozta hozzá a kedvem és ma délután végig is néztem. Nekem nagyon bejött. Kár, hogy semmi esély sincs rá, hogy ez nálunk is megjelenjen (dvd/blu-ray).

bikkbakk - 2013. 07. 30. 09:39

3 percet bírtam belőle

matyas705 - 2013. 07. 30. 11:20

Egyik ismerősöm készített egy szinkronos előzetest a VGHS-hoz. Jó szórakozást hozzá!

http://www.youtube.com/watch?v=l0Yeb-rEowg

Neoprimitiv - 2013. 07. 30. 12:20

@molgyorgy: a weboldalukról megrendelhető. Ráadásul ahogy elnézem, sok sorozattal ellentétben itt tényleg van plusz anyag a DVD-n:

http://shop.rocketjump.com/collections/blu-ray-dvd/products/vghs-season-1-blu-ray-dvd

Kajuska - 2013. 07. 30. 13:12

Köszi az ajnálót. Biztosan belekukkantok.

Meteor - 2013. 07. 30. 13:55

Na, én az éjszaka le is daráltam az egész első évadot. Igaz, hogy voltak hiányosságai, főleg színészi játék terén, de az akció, maga a téma, valamint Zachary Levi és az EpicMealTime-os csávó kárpótólt. Azt a két órám simán megérte. Köszönöm az ajánlást.

molgyorgy - 2013. 07. 30. 14:22

@Neoprimitiv: Köszi!
Igen láttam már, el is gondolkoztatott, de jobban örülnék egy legalább magyar feliratot tartalmazó kiadásnak.(mivel nem acélos az angol tudásom, bár ennek a sorozatnak nem tűn annyira bonyolultnak a nyelvezete)

TeddyWestside - 2013. 07. 30. 19:49

Csatlakozom Meteor-hoz
Detto

GK - 2013. 07. 31. 14:41

Köszi az írást, szerintem nagyon jó lett, máris ledaráltam az összes részt. Érdemes a werkfilmeket is megnézni, vannak benne jópofa insider infók, nem a nagy stúdióknál szokásos “mindenkivel csodálatos együtt dolgozni” ismételgetése van folyamatosan.

Paladin - 2013. 07. 31. 17:25

Ne áruljátok el senkinek, de az az igazság, hogy tetszett :)

kissbence09 - 2013. 07. 31. 23:21

Az ilyen “1 rész után kasza” meg “5 percet se bírtam” kommentelők csapjanak oda egy angol vagy magyar feliratot, és már is jobban fogják élvezni.
Nekem is tetszett, bár tényleg voltak benne lapos jelenetek, de manapság hol nincs? :)

TBoy - 2013. 08. 20. 18:24

Az első évad tényleg gyenge volt , amolyan pilot-nak fogható föl(ami több sikersorozatnál is gyenge volt) a második évad jobb (bár nem csúcs) mert gondolom szereztek támogatókat.És most már 30-40 perces egy rész

TBoy - 2013. 08. 20. 21:12

Szóval remélem odacsap az egész stáb és egy ütős sorozattá növi ki magát.

Ide írd


kötelező

(kötelező, de nem adjuk ki senkinek)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz