login |

Breaking Pointe: kezdett a 2. évad – írta Andzia

2013. 07. 30. 20:02 - Írta: vendegblogger

3 hozzászólás | kategória: kritika, reality,

Nemrég elkezdődött a CW dokureality-jének, a Breaking Pointe-nak a második évadja. A történet lényegében ugyanarra az ívre épít mint az első évadban: ismét betekintést nyerhetünk a Salt Lake City Ballet West balettosainak életébe, elkezdődik az edzés és a rivalizálás, a karakterek egyenként előtérbe kerülnek, a nyomás pedig egyre nő.

A cél természetesen az, hogy mindenki feljebb jusson a balett ranglétráján, és a lehető legjobb szerepet kapja meg az évad végi darab(ok)ban. A hangsúly a fejlődésen van, a baj csak az, hogy ez nem személyiségbeli, hanem inkább fizikai fejlődés, és ezért a szereplők többsége egy kicsit egysíkúvá válik. Ezt a készítők azzal próbálják ellensúlyozni, hogy a szereplők magánéletére fókuszálnak, viszont a lelki válságok felszínesek és erőltetettnek hatnak, a szerelmi szálak pedig kényszeredettek és megrendezettek.

A sorozat erőssége hogy a laikus számára új oldalról közelíti meg a balettet, mint sportot, egy olyan világot mutat be ahol kemény edzések és sok verejték vezet el a színpadon művészien előadott darabhoz. Ledönt pár a balettel kapcsolatos sztereotípiát is, például azt, hogy a balerinák érzékeny és gyenge leánykák, vagy azt hogy az összes férfi, aki balettozik meleg.

Az összes beállítottság ellenére a karakterek szerethetők, és bár semmilyen árnyaltság nincs bennük, és mindenki táncolni szeretne, mert azt szeretne és kész, mégis lehet velük azonosulni, pusztán a személyiségükre alapozva, lehet értük izgulni, hogy vajon megkapják-e az áhított szerepet.

A Breaking Pointe valahol egy kicsit a Project Catwalk-ra emlékeztet, mert itt is mindenki az egyéni művészetét és kreativitását próbálja kamatoztatni, csak épp a profi zsűri helyett a társulat főnökének és a koreográfusnak kell megfelelni, és a tét is nagyobb, hiszen itt egy bukás esetén a balettos egész élete megváltozik, hiszen a munkáját veszíti el. Siker esetén viszont elérheti a “breaking point”-ot, azaz a szakmabeli áttörést.

A második évadban a már megszokott szereplőgárdához pár fiatal táncos is csatlakozik, a meleg és mérhetetlenül idegesítő Zach-kel az élen, plusz kapunk egy színes bőrű fiatalembert, aki állítása szerint kuriózum a szakmában. Kíváncsi vagyok mi sül ki ebből a felállásból, mindenesetre nézni fogom mert bár a dráma része a sorozatnak beállított és kissé unalmas is, a doku része érdekes, és a gyönyörű táncjelenetek kárpótolnak az unalmas dialógusokért.

A Breaking Pointe-ot lényegében azoknak ajánlom, akik szeretnének egy kis eyecandy-t, és egy kis mélyenszántó gondolatoktól mentes kikapcsolódást, miközben kíváncsiak a balettra. Az első évad nálam 6/10 volt, de a 2×01 mindössze 4/10. Lesz ez még jobb is.

3 hozzászólás Ne habozz!

cyborgwings - 2013. 07. 30. 21:14

erről hogy a túróba maradtam le egészen mostanáig? nagyon szeretem a balettet, a pécsi balett herczog-féle korszaka óta. a mai napig visszasírom azt az időszakot.

tök jó, hogy írtál róla, mindenképp belenézek, remélem, hogy a realitys kliséktől el tudok majd tekinteni, mert maga a világ nagyon érdekelne.

fehércipő - 2013. 07. 31. 09:34

Láttam belőle két részt. Nem volt nézhetetlen, csak éppen a tánc helyett tökéletesen érdektelen és unalmas konfliktusszerűségek töltötték ki az időt. Jobban érdekelt volna, hogy milyen ez a világ, hogyan működnek a produkciók, nem pár ember fél szappanopera-epizódot sem kitöltö lelki élete.

fajro - 2013. 07. 31. 10:33

De jó, ez érdekes lehet. :))) Szerintem ma bele is kezdek. Köszönöm az ajánlót! :)

Ide írd


kötelező

(kötelező, de megtartjuk magunknak)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz