login |

Hell’s Kitchen: vége a 11. évadnak

2013. 08. 01. 15:16 - Írta: Casey Novak

9 hozzászólás | kategória: kritika, reality,

Tizenegyedik alkalommal nyílt ki az a bizonyos ki az ajtó egy szerencsés séf előtt a Pokol Konyhájában, aki a műsor történetében eddigi legtöbb vetélytársa közül került ki győztesen. Húszan vetek részt ugyanis idén a megmérettetésben, de mintha a versenyzők és az epizódok számának növekedésével fordított arányban csökkenne a sorozat minősége.

Már a 13. évad is be van rendelve, kérdés, hogy érdemes lesz-e megnézni? Reális még innen megújulást, javulást várni, vagy lassan mondjunk le a kiabálós-Wellingtonos úriember kiképzőtábor-szerű konyhájáról? Folytatom spoileresen a tovább mögött.

Jaj, de szerettem volna pozitív véleményt írni, de ide már az én rajongásom sem elég. Az alkalmankénti dupla rész még szódával elment, úgyis szigorúan egybeni darára tartogatom a HK-t évadok óta, így egyszerű a részenkénti 5-10 perc felesleges körítést, ismétlést, drámai szüneteket és egyebeket átugrani. Ami viszont már nálam is kiverte a biztosítékot, az a tripla rész volt.

Majdnem megmentette az egészet, hogy újra láthattuk a régi nyerteseket (Szent ég, Nonával mi történt? Remélem csak rájátszott, és nem ment tényleg az agyára a dicsőség és a hírnév, mert amit most lenyomott, az picit sok volt), valamint ebben az epizódban volt a családtagok látogatása is, és a határokat nem ismerő szentimentalitásom ilyenkor kikapcsolja a józan észt.

Kár, hogy aztán jött a teljesen felesleges “Ma olyan kis ügyesek voltatok, hogy nem ejtek ki senkit”-epizód, plusz e három közül valamelyik részben láthattuk Jon tragédiája, mikor odakozmálta a cuccot a kuktájában. Az egy dolog, hogy ez neki tényleg kellemetlen volt, az egy másik dolog, hogy elég nagy a valószínűsége, hogy van valahol a raktárban elfekvőben egy másik edény, de mikor Chef Andi bevonult az új kuktával, sikerült egy olyan zenét szerkeszteni a jelenet alá, amit maximum a brit királyi család friss gyermekének első nyilvános bemutatásán nem tartanék túlzásnak.

Apróságnak tűnik, és az is, hiszen megszokhattuk a legtöbb reality-nél, hogy az utólagos vágásban elég rendesen kiélik a dráma utáni vágyaikat a készítők, és ez kell is az összképhez, de van egy bizonyos határ. És úgy érzem, a Hell’s Kitchen ezt idén már átlépte. (Sokaknak biztos már korábban is.)

Még az utolsó részben sem lehetett igazán szívből izgulni, egyértelmű volt, hogy Ramsay nem Mary-t fogja választani a saját éttermébe, mert tényleg marha sokat fejlődött, és nagyon tehetséges – én egyébként neki szurkoltam volna – de Ja’Nel az elejétől hozta a szintet, és talán egy kicsit kifinomultabb is volt Mary-nél.

Lehet, hogy csak én képzelem így, de valahogy olyan érzésem volt, mintha Mary-t azért tartották volna meg a legvégéig, hogy egy kis Hamupipőke-féle szimpátiát kiváltva izgalmasabbá tegyék a finálét, mert szegény tényleg sokkal jobb volt, mint ahogy a sok kiesésre jelölés, meg a többiek hozzáállása azt mutatta.

Simán el lehetett volna képzelni a döntőben Jont vagy Cyndit is, de talán Mary ezért volt érdekesebb. Hentesből lett mesterszakács. Volt még egy pár jó fej a csapatban, már akire emlékszem közülük, például Anthony, de a “különleges” egyedek bevetése, mint például Gina, vagy Ray, s főleg Dan, nekem már túl sok volt. Egy bohóc elmegy, de ennyi idióta egy helyen már nem véletlen. Dan pedig egyszerűen pofátlan volt. Zach-ről nem is beszélve. Benne különösen csalódtam, mert eleinte elhitette velem, hogy normális.

Jean-Philipp visszatért, bár nem sok vizet zavart. Igaz, hogy egy kihívásban nagyobb szerepet játszott, de a folytonos poénkodás Ramsay és közte most inkább csak indokolatlanul durva beszólogatásokban merült ki, természetesen Ramsay részéről. Scott hiánya érezhető volt, a “helyettese”, James Avery, bár már 4 éve dolgozik a Hell’s Kitchen stábjában, most kapott nagyobb szerepet először, legalábbis névleg, mert azon kívül, hogy néha feltűnt, nem sok mindent csinált.

Igaz, Andi is ritkán mutatkozott, de az a pár perc is aranyat ér, főleg, mikor a versenyzők felhúzzák, és kapunk egy pár Claire Danes–erejű nézést tőle.

Ebben az évadban mintha egy picit nagyobb hangsúlyt kaptak volna a konyhákon belül elhelyezett chef’s table-ök, azaz a legelitebb asztalok az egész étteremben, főleg, hogy még egy (elvileg) előre be nem tervezett híres látogató is ott kapott helyet. Különösebben sosem érdekelt ez az aspektus, annyiban említésre méltó talán, hogy vicces nézni, ahogy a versenyzők próbálnak bevágódni a hírességeknél. Tiszteletüket tette többek között Rex Lee (Entourage), Antonio Sabàto Jr., Anthony Anderson, Katerina Graham (The Vampire Diaries), és Tony Hawk.

A formátum változatlanságával egyébként nem lenne gond, én magam részéről még most sem unnám a megszokott kihívásokat és játékokat,  de ha mindenképp több tartalmat akarnak, akkor inkább ezeken újítanának, és ne az időhúzásba ölnék a pénzt meg az energiát, mert ez így nagyon nem finom.

Nem hiszem, hogy sokáig lehet azzal a nézőket megtartani, vagy főleg újakat megnyerni, hogy valami ál-konfliktust széthúznak 20 percesre klipismétléssel és narrációval, és a feloldást, ami többnyire egyébként triviális, csak a következő epizódban árulják el. Az előzetesekről nem is beszélve – bár azokat ha tehetem, elkerülöm, de ha véletlenül látok egyet, mindig olyan érzésem van, mintha valami hihetetlenül pörgős akciófilmet reklámoznának.

Jól lehúztam az egyik (egyelőre) kedvenc reality-met, de úgyis csak a szám jár, mert jövőre még biztos nézem, hiszen a kaják lenyűgözőek, (bárcsak gyakrabban és részletesebben foglalkoznának velük), Ramsay meg még mindig egy állat, és a részenkénti versenyző-gyepálásaiért, kiborulásaiért és/vagy kivonulásaiért végig lehet ülni 22 epizódot is, annak ellenére, hogy a lényeg 15-ben bőven elférne.

De ha már Ramsay sem elég ide, akkor szerencsére van még pár jó műsora ezen kívül, sőt, van egy pár jó főzős valóságshow a Hell’s Kitchentől és Gordon Ramsay-től távol is.

9 hozzászólás Ne habozz!

Lina - 2013. 08. 01. 16:06

Én is körülbelül így érzek a Hell’s Kitchen iránt. Ami nagy csalódás nekem, hogy a legelső részben megtippelem mindig, hogy ki lesz a győztes, és már 3 évada folyamatosan bejön. Pedig most nagyon szurkoltam Marynek:).

winnie - 2013. 08. 01. 16:06

mi történt zach-kel? ő az első részben értelmesnek/jófejnek tűnt.

i - 2013. 08. 01. 16:14

Silany volt, na.
Csak lesz ennel meg jogg is..

ldavid - 2013. 08. 01. 17:27

Zach ha jól rémlik, nem nagyon szeretett kommunikálni, aztán emiatt balhéztak vele, meg párszor el is cseszte a dolgokat.

Amúgy hatalmas figura, az jutott eszembe mekkora király lenne vele csinálni egy amerikai Idiot abroad-ot. A szöveg az menne neki :)

ElPadre - 2013. 08. 01. 17:32

zach egy nagypofájú, valami pszichikai zavarban szenvedő dumagép. széthullott, mint a 10 év állás után újra beindított zaporozsec.

kész, nekem ez volt az utolsó HK. nem bírom, hogy ennyire hatásvadász, önismétlő, túldrámázó. nem bírom már azt sem, hogy gyakran triviális feladatokat képtelenek megoldani ezek a “szakácsjelöltek”. ramsay-t meg már végképp nem bírom, amerikai kiadásában. minden a “most delicious shrimp”, “hardest ever decision”, “never before”, estébé. ha komolyan ez kell az amcsiknak, akkor részvétem. a masterchefben legalább ott van a két másik fazon, akik fényévekkel őszintébbek és visszafogottabbak.

a kitchen nightmares-t már pár szezon óta nem nézem, a hotel hell-ből elég volt 1-2 rész, és itt az idő a HK-t is nyugdíjba küldenem.

winnie - 2013. 08. 01. 17:38

az a baj, hogy nem lehet a változásokat arra fogni, hogy “ez kell az amerikaiaknak”, mert nem arról van szó, hogy a nézettség csökkenése megkívánt volna bizonyos dolgokat. ez kvázi természetes evolúciónak tűnik – lehet, hogy nem akarják ismételni magukat, vagy még inkább az alkázás és a komédia kell nekik, vagy mindig felül akarják überelni az addig látottakat, nem tudom, de ez dolgozhat bennük, nem az, hogy meg kell felelniük valami vélt nézői elvárásnak.

Casey Novak - 2013. 08. 01. 20:04

Hát ez az, eleinte még szurkoltam is Zach-nek, és szakmailag nem is volt vele (sok) gond, de amúgy valami nagyon nem stimmelt nála.
Rettenetesen egoista, ha valami sikere volt, a többiek felett lebegett két méterrel, ha elcseszett valamit, azért sosem ő volt a hibás, ilyesmi. Ez eddig szinte mindegyikőjükre igaz lehet, de a többieken látszott, hogy csak védik magukat, ő konkrétan elhitte, hogy ő az atyaúristen.
A kedvencem az volt, mikor nem az ő kajája került ki győztesen egy challenge-ből, és egész délután duzzogott miatta, az interview-szobában meg el is pityeredett.
Ginától vártam volna hasonló viselkedést, mint amit Zach produkált az utolsó részekben, amikben még szerepelt.

https://sphotos-b-ord.xx.fbcdn.net/hphotos-prn1/p480x480/941992_10151715026334739_1160183160_n.png

Casey Novak - 2013. 08. 01. 20:06

Arról nem is beszélve, hogy milyen bunkó volt Mary-vel :)

btf - 2013. 08. 02. 12:53

A mostani győztes a 3. évad győztesére emlékeztet.

Ránéztél és tudtad, hogy “solid”, nem lehet csak úgy kibillenteni, stabilan fogja hozni a minőséget az első diner service-től az utolsóig.

Ide írd


kötelező

(kötelező, de nem adjuk ki senkinek)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz