login |

Pilot-mustra: Capture – 1×01

2013. 08. 02. 14:40 - Írta: winnie

12 hozzászólás | kategória: kritika, pilot-mustra, reality,

Bukott nyári reality-k, csapó nemtommennyi? Hadd ne soroljam, hogy mely sorozatok ígérkeztek érdekesnek, de fulladtak érdektelenségbe. A CW versenyzős, igen fizikai reality-je, a Capture kifejezetten biztatónak tűnt előzetes alapján, de persze már annak láttán is felvetődött a kérdés, hogy miképp lehet megvalósítani a játékot. A pilotot látva legalább ismerhetjük a szabályokat és… felvetődhet egy érdekes kérdés.

CAPTURE – 1×01 – 3/10

A Capture-ben van 12 darab két fős csapat, egy hatalmas, lezárt vadon és a cél, hogy “túl kell élni” benne. Ugyanis a 12 párosból minden részben kiválasztanak egyet vadásznak és a többiek kapnak némi előnyt, a vadászok meg 4 órát, hogy valami szerkezetet az egyik páros egyik tagjának a hátára tegyenek. Lényegében bújócska és fogócska a Capture. Ha elkapnak a vadászok valakit, az megy a börtönbe. A második napon ugyanez a helyzet. (Ha nem kapnak el senkit, a vadászok kiesnek, ha csak egyet kapnak el, övék a börtön másik helye.)

És aztán a két elkapott páros közül kiszavazzák a többiek az egyiket. MI VAAAAN? Kiszavazás? WTF? Hogyhogy? Ennek mi értelme? Rögtön ez vetődött fel bennem. Nem is értem a koncepciót. Lehet, hogy később működni fog és lesznek szövetségek és átverések, de miért szavazzon ki bárki is egy gyenge párost? Lehet, hogy az egyik csapatot mindegyik körben el fogják kapni, mert gagyik, de mindig életben maradnak? (Arról nem is beszélve, hogy már az 1×01 végén megsérült valaki, ergó mindig lehetne sérülést színlelve gyengének tetetniük magukat…)

Oké, mindegy. A Capture valamilyen szinte Az éhezők viadalát akarja megidézni nekünk, de valójában csak egy szimpla fogócska radarokkal és “nem szabad 3 percig egy helyben állni”-szabállyal, mert megjelensz a radar képernyőjén. És ezen bukik a játék. Mert nincs benne csavar. Önmagában nem rossz, csak nem túl érdekes.

Persze aláírom, a két 4 órás fogócska között van egy éjszaka spártai körülmények között, a csapatok között ilyenkor van némi interakció, amiből látunk egy percet, de egyébként a kiszavazás látszólag csak pofára megy. (Pedig a csapatok mondhatni 20 órát együtt töltenek, amiről mi mit sem tudunk.)

Kisülhet, főleg a vége felé valami érdekes is a Capture-ből, de egyelőre nem látom értelmét, hogy tovább nézzem. Ha lennének 5 perces összefoglalók, akkor talán. Ráadásul az sem segít a játékon, hogy baromi fizikai. Hegyes-erdős a terep, menetelni kell és persze futni, ha üldözés van, ergó nem tudom elképzelni, hogy egy lányos csapat (elég, ha egy valakit elkap valaki) sokáig jutna, hiszen az alfahímek simán utolérik a lassabbat… (Itt nincs olyan kiegyenlítés, mint a The Amazing Race-ben, nincsenek mentális feladatok.)

A végére hagytam a “neccet”, amiről már az előzetesnél szó volt. A Capture megvalósíthatatlan teljes valójában. Hiába van a versenyzők vállán egy kamera és ad olykor értelmezhetetlen, rázkódó képet, kell mindenki mellé egy operatőr is. (Meg szerkesztő/kérdező, hiszen interjúkat is kell adni közben…) Viszont, ha van operatőr, akkor sokkal könnyebb meglátni és meghallani egy csapatot. Ergó nem lehet felvenni azt, ha valaki pár méterre elbújik a vadászok elől.

Mi a megoldás? Természetesen a reenactment, vagyis a jelenetek utólagos, ismételt eljátszása. Kvázi dramatizáció. Nem kötik az orrunkra, de kiírják, hogy amit nem tudtak felvenni, azt ismét felveszik (erre megy el a nap maradék 20 órája?). Olykor módosítják a kedvük szerint. A kimenetelt nem, a történések tehát valósak, de egyébként minden mást lehet. És itt jön be a nézői hozzáállás kérdése: akarunk nézni valamit, ami nem annyira valódi, mint a valóság, de mondjuk érdekesebb és izgalmasabb?

A válasz furcsa, hiszen sokan ódzkodnak, hogy ilyet nem ér, ez így már nem is érdekli őket. Főleg azok, akik nem szeretik a reality-ket. Viszont ott van a Siberia, ami sorozat, de egy valóságshow-t mutat. És az pont azoknak jön be, akik nincsenek oda a reality-kért.

Szóval ha azt mondjuk a Capture-re (vagy más reality-re), hogy valóságshow, akkor nem jó, de ha sorozatként emlegetjük hirtelen jó lesz? Furcsa ez a “kettős mérce”, de tény, hogy másképp néz az ember a sorozatokra a “címkék” miatt. (Csak megjegyzem, még így sem történt sok minden az epizódban. Kellene valami plusz. Gondolom, lesz is.)

ui: A House of Anubis nézőit esetleg érdekelheti a Capture, mert az egyik csapat az ottani ikrek. Illetve az egyik főszereplő és az ikertestvére. Na, ők lettek olyan csapat, akikért még nézném, akiknek szurkolnék.

ui2: Egyébként marha sérülésveszélyes a játék. Ld. a fenti fekete kép a szöveggel.

12 hozzászólás Ne habozz!

Pocok - 2013. 08. 02. 15:16

Nem szeretem azokat a sorozatokat, ahol a játékosok egymást szavazzák ki. Ezért nem is néztem soha BB-t, Survivort… és ezért tetszik pl a TAR.

Pocok - 2013. 08. 02. 15:17

Sorozat? “Reality”-re gondoltam.

izehoze - 2013. 08. 02. 19:02

“A Capture valamilyen szinte Az éhezők viadalát akarja megidézni nekünk, de valójában csak egy szimpla fogócska radarokkal és “nem szabad 3 percig egy helyben állni”-szabállyal, mert megjelensz a radar képernyőjén.”

Oszt ennyi??! vissza nem lehet kapni a kergetőket? egyáltalán milyen eszközzel kergetnek? és mivan ha kifutnak az erdőből? vagy magáról a képernyőről…. na mindegy ritka nagy baromság ez

winnie - 2013. 08. 02. 21:31

ez a szabály. ez egy játék (nem valami esztelen öldöklés). írtam, hogy lezárt terület az aréna. és lábbal kergetik egymást. ha nem érted, akkor kérdezz, szívese válaszolok. a játék pofonegysezrű. el kell bújnod a vadász elől, hogy ne kapjon el. ha sikerül, akkor tovább mész. ennyi. nem tűnik marhaságnak.

Kjubi - 2013. 08. 02. 23:17

Hát ez tényleg csak 3/10-et ér meg.

Thomas - 2013. 08. 03. 11:55

A reality mióta nem sorozat? Winnie is a cikkben, Pocok is kijavítja magát (feleslegesen). Bocsánat a szőrözésért, de bántja a szemem, főleg a sorozatjunkie-n, ha ilyeneket olvasok.

winnie - 2013. 08. 03. 12:38

Sorozat, de ha az ember realityre gondol, akkor jobb pontositani a felreertes elkerulese vegett.

Thomas - 2013. 08. 03. 13:45

Én erre gondoltam: “Viszont ott van a Siberia, ami sorozat, de egy valóságshow-t mutat.” “Szóval ha azt mondjuk a Capture-re (vagy más reality-re), hogy valóságshow, akkor nem jó, de ha sorozatként emlegetjük hirtelen jó lesz?”

Persze, értem én, hogy gondolod, hogy a Siberia szkriptelt sorozat, a realitykkel ellentétben. Csak azért tettem szóvá, mert téged, meg a blogodat is úgy ismertelek meg, hogy pontosan, szakszerűen fogalmazol, igyekszel mindenkinek megmagyarázni mindent, kijavítani, ha valaki valamit rosszul tud, és ez tök jó, ezt nagyon szeretem, mert én is sokat tanulok/tanultam ezekből. De most, ennek a két mondatodnak a hatására Pocok kijavította magát (hogy nem sorozat, hanem reality), pedig szerintem teljesen érthető és jó volt úgy, ahogy először írta. Meg amúgy is többször látom, hogy néhányan nincsenek tisztában azzal, hogy a reality-k is sorozatok (a nővérem is általában azzal jön nekem, hogy ez a valami most reality vagy sorozat? ő a drámákat hívja csak sorozatnak, hiába mondom neki). És tényleg bocs az egészért, csak azért vagyok ilyen érzékeny ezzel a témával kapcsolatban, mert Magyarországon a reality inkább a “szemét” gyújtőládában van a legtöbb ember szemében, nem a “sorozat”-ban, mert az egész műfajt a ValóVilággal azonosítják, és a nővéremet is képtelen vagyok évek óta rávenni, hogy nézzen meg legalább egy részt a Big Brother US-ből, mert nem hiszi el, hogy egész más, mint a magyar vagy a német. De már nagyon elkalandoztam, lelövöm magam:)

Hogy a témához is hozzászóljak, érdekesnek tűnik ez a Capture, gondolkodtam is, hogy belenézzek, de engem igenis zavar az, hogy egyes jelenetek újrajátszottak. Még ha nem is tűnne fel, ha külön nem figyelmeztetnének rá, akkor is, a bogarat már elültették a fejemben:)

winnie - 2013. 08. 03. 20:15

ezzel tényleg csak a szűk műfajra céloztam, illetve arra, hogy tényleg fura, hogy az ember, ha valami durvát valóságnak hisz, akkor fúj, de ha kitaláltnak, akkor olézik. (ld. skins. reality-ként gáznak tartanák.) ugyanígy a siberiát nézi olyanok, akik reality-t egyébként soha, holott ugyanaz a kettő, csak a reality érdekesebb, ebben meg tudják, hogy lehet, hogy történni fog vlami, meg fog halni valaki. ilyeesmi miatt reality-t már nem nézne az ember, pedig mindkét esetben ugyanazt látná, csak abban különbözik, hogy mi a szigorúan vett műfaj.

Kjubi - 2013. 08. 10. 00:53

A második részben már raktak bele egy kis pluszt, de még így sem valami nagy szám.

MolnarErik - 2013. 08. 10. 23:59

félOFF
A House of Anubis, az a Nickelodeon sorozat? És az jó? Én elkezdtem nézni, de 1 gagyi internátus utánérzetnek tűnt.

winnie - 2013. 08. 11. 07:42

az, de gyerekeknek szól, szóval olyan szellemben készül. (nem láttam egyébként.)

Ide írd


kötelező

(kötelező, de nem adjuk ki senkinek)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz