login |

Vikings: az 1. évad

2013. 08. 02. 22:13 - Írta: superpityu

36 hozzászólás | kategória: kritika,

A 9 részes első évaddal egy ideje már véget is ért a History Channel első saját gyártású sorozatának, a Vikings-nek idei etapja. Igazából érdekesnek mondanám a leadott részeket, mert bemutatott egy számomra ismeretlen világot és sikerült az egészet úgy tálalni, hogy maradjak az évad végéig.

A Vikings története Ragnar Lothbrok felemelkedését meséli el, aki elsőként hajózik nyugatra és jut el Angliába. A középpontban Ő és a családja áll. Emellett betekintést nyerünk a vikingek kultúrájába és szokásaikba.

Habár a pilot nem volt az igazi, de már a második rész is sokkal jobbra sikerült. És onnan is egyre csak felfele ívelt a minőség: a történet az 1×06-ban ért el a csúcsra – ott annyira magasra tették a lécet, hogy a dupla szálon játszódó finálé sem tudott versenyezni vele.

A sorozattal szemben személy szerint mindössze az volt a kifogásom, hogy nehezen lehetett benne szerethető karaktert találni. Még a főszereplő Lagherta-Ragnar párost sem volt egyszerű tiszta szívből kedvelni – talán Athlestan-t lehetne kiemelni a karakterek sokaságából, akin keresztül sok viking szokást megismerhettünk.

Remélhetőleg a 2. évadban jobban ki tudják színezni a karaktereket, főleg Rollót és Siggyt, akik fontos szerephez juthatnak. Na, de részletesebben a tovább után, spoileresen.

Ahogy már fentebb is írtam, a történet a 6. részig szépen ível felfelé, ahol megtörtént a sorozat legnagyobb meglepetése. Ragnar és Haraldson összecsapása szükségszerű volt, de akkor kicsit korainak éreztem. Ragnar pedig törzsfőnökké lépet elő, aminek köszönhetően újabb bonyodalmakhoz érkeztünk, amelyek viszont nem érnek fel a Ragnar és Haraldson-féle ellentéthez.

A Vikings legerősebb eleme egyértelműen a kultúra bemutatása, hogy mennyivel másabb életmódot éltek a vikingek, mint például a civilizáltabb angolok. A szokásaik például nálam nagyon betaláltak. Az istenekhez való fohászkodás visszatérő elem volt minden részben, a nekik való áldozatbemutatás is több alkalommal előkerült, sőt a 8. rész erre is épült.

A finálé inkább építkezés volt a következő évadra, mely előtt ugrani fogunk pár évet. Rengeteg esemény történt, ráadásul külön szálon futott Lagherta és Ragnar története, mindegyikőjük nehéz döntések hozására kényszerült.

Ragnar kis kalandja Aslaug hercegnővel minden bizonnyal tartogat még magában puskaport. A nő már abban is biztos, hogy terhes a férfitól, ami Lagherta és Bjorn nemtetszését is kiválthatja.

Lagherta közben kevesebb kellemes pillanatot élt át. A településen rengeteg ember betegedett meg, köztük Siggy, Athlesten, Gyda és Thyri is. Sokan bele is halnak a betegségbe, köztük a két asszony gyermeke is. Valójában egyik lány sem volt fontos szereplő, mégis nagy nyomot fog hagyni a haláluk a későbbiekben.

Rollo pedig szövetségre lépet Borggal Horik király és Ragnar ellen. Emiatt érzem fontos kérdésnek, hogy kiemeltebben foglalkozzanak a következő szezonban Rollo karakterével. Kicsit jobban ki lehetne építeni a kapcsolatát Siggyvel is, mert eddig ebből sem kaptunk sokat és így a nő sem tudott rendesen kibontakozni.

A következő évadra még számos elvarratlan szál maradt és a kialakult helyzet nem kicsit átrendezheti az erőviszonyokat. Többekkel ellentétben amondó vagyok, hogy nem ez volt legkiemelkedőbb idei újonc sorozat, de ettől igencsak várós lesz a következő évad. Ha pontozni kell, akkor a Vikings első szezonja nagyon erős 7/10 körül mozgott.

36 hozzászólás Ne habozz!

Dregnarr1 - 2013. 08. 02. 22:23

Felkerült a listámra, köszönet az írásért!

Origen - 2013. 08. 02. 22:49

Nálam abszolút 9/10

Bárkinek bátran ajánlom, ha érdekli a Viking kultúra, mert kimagasló a kor és kultúra hűsége…

Nálam dobogós az idei újoncok között és iszonyat várós a 2. évad…

Sylvain - 2013. 08. 02. 22:54

Tényleg kellemes meglepetés volt a History-tól. Amikor futott, jobban vártam az új részeket, mint a GoT-t. Elvileg áprilisban jön a 2. évad 10 új résszel, addig még sajnos elég sokat kell aludni.

wondorog - 2013. 08. 02. 23:08

Jó írás, bár azért Flokit megemlíthetted volna, nekem egyértelműen a sorozat legjobb karaktere.

sarkanyolo2 - 2013. 08. 02. 23:11

Voltak benne időről időre kicsit unalmasabb részek, de ugyanúgy pörgősek is. Elég jó kis első évad volt, várjuk a folytatást.

agika88 - 2013. 08. 02. 23:19

Ha szerethető karakterről van szó, Flokit mindenképpen meg kellene említeni :D egy viking Jack Sparrow a pasi :D

Markodako - 2013. 08. 02. 23:32

Nálam Athelstan a favorit a szerencsétlenkedése miatt. :D
De még Rollo és Floki karakterei is jók a maguk módján.
Mindent összevetve ütős sorozat, főleg a 8.rész.

Faruwiel - 2013. 08. 03. 01:25

Nagyon jó :) csak ajánlani tudom mindenkinek akit ez a világ megfog, sötét középkor!!!

Lilith - 2013. 08. 03. 06:04

Listámon van már nekem is egy ideje,csak nem győzöm nyírni azt a bizonyos listát :D (Hála az égnek azért haladok vele mint az állat)

nortai - 2013. 08. 03. 08:06

Nem tudom ki, hogy van vele. De azt sem tartom kizártnak, hogy Floki egy köztük járó/élő isten, erre több jelenet/párbeszéd is enged következtetni. Bár ez attól is függ, hogy mennyire akarnak a készítők a földön maradni vagy attól elrugaszkodni a későbbiekben. Arról nem is beszélve, hogy nélküle sok minden nem történhetett volna meg, amennyire a háttérben van szinte Ő vitte előre az eseményeket. Hajóépítés, Ragnar életben tartása…stb.

superpityu - 2013. 08. 03. 10:20

igazából nem most írtam már ezt, de nem tudom annak idején miért maradt ki floki belőle. nekem nem volt a kedvencem, viszont tényleg színes figura volt.

topofthemorning - 2013. 08. 03. 10:32

Pont nekem is az jutott eszembe valamikor még az évad első felét nézvén, hogy nincs egyértelműen, kizárólag pozitív szereplő. És ez nagyon jó!

Azt hittem egyébként, hogy újranézős lesz, de aztán valahogy másodszorra már nem ragadott annyira magával.

winnie - 2013. 08. 03. 10:50

(Ahogy superpityu irja, bocs a kesesert. Egyszerre kaptunk 3 kritikat meg jo regen, es most ertem elo oda, hogy elolvassam oket.

yeeeyha - 2013. 08. 03. 11:33

Nálam az év egyik legjobb újonca lett (amúgy belegondolva nekem 2013 erősebb, mint 2012 volt), imádtam azt az időszakot, hogy szerdánként hazaérek az egyetemről és a kajámmal együtt leülök megnézni a Vikingset, mielőtt bármi másba is belekezdenék.
A fokozatos javulás gyönyörű példája a sorozat, emlékszem a kibeszélőben is már lassan én untam, hogy mindig azt írom az adott résznél, hogy “jobb, mint az előző”. Tetszett, hogy elég gyorsan haladunk az időben, hogy már a 2. részben megjárják nyugatot. A viking kultúra is fantasztikus, a jarl temetése és az áldozatos rész magasan kiemelkedik ebben a tekintetben.
Szerethető karakterből nekem 2 van, Floki és Athelstan, ők valahogy megfogtak, érdekel a sorsuk. Ragnar nagyot zuhant a szememben az ocsmány nő miatt, Rollo sose volt úgy igazán a szívem csücske, Lagertha és Siggy jók, de nem megy velük az azonosulás – viszont Lagertha remélem jól tökön rúgja majd Ragnart.
A comic-conos 2. évad promo jól felpörgetett, nagyon messze van még április.

recoveringjunkie - 2013. 08. 03. 11:43

A sorozat kimagasló a kor és kultúra hűsége (nem kötekedés képpen) minimum kétséges. A központi karakterek nagyjából annyira valós történelmi figurák mint mondjuk Robin Hood vagy Artúr király. A Sötét Középkor eleve egy problémás kor történetírásilag a skandináv félsziget IX. századi történései meg végképp a ködbe vesznek.
Nekem sokkal inkább pozitívum az, hogy foghíjas történeti tényekre alapozva is sikerölt valami autentikus(-nak tűnő) és egzotikus világot teremteni ami hangulatával a sorozat minden hibája ellenére élvezetes szórakozást nyújt. Valamivel következetesebb történetvezetés és a karakterek mélyítése nagyot dobna a sorozaton.

idioty - 2013. 08. 03. 12:47

Nálam olyan 6/10. Nem volt számomra elég ütős a történet, sem pedig a karakterek. Ennek ellenére szívesen néztem, tetszik, ahogy bemutatják a kultúrájukat. Számomra is az egyik szerethető őrült karakter az Floki volt. A főszereplő jól játszik, csak még nem dobta be a szívembe magát. de nem rossz. Amúgy én is várom a második évadot.

fm! - 2013. 08. 03. 13:49

Hatalmas meglepetés, hogy az országos sorozatok kb. 80%-nál jobb/élvezhetőbb lett a History első sorozata…
8/10

Ragnar91 - 2013. 08. 03. 14:29

Ez az első alkalom, hogy írok ezen az oldalon valahová. De el kell mondjam a véleményem a sorozatról.
Elképzelhető, hogy a sorozat történelem hűsége vitatható, noha a régi mondák és legendák is valós dologra épülnek, akkoriban még nem írták minden országban a saját történelmüket. Ellenben a hangulatot csodásan vissza adja. Én nagyon olvasott vagyok a viking és a mitológia/vallás témákban, és teljesen lenyűgözött hogy mennyire jól vissza adják a hangulatot. Az a bajom a történelmi sorozatokkal,filmekkel hogy hatalmas ferdítések vannak benne, nem csak a cselekményben, de bizonyos szereplők jellemében is. Elővesznek egy hatalmas hódítót, uralkodót aki zseniális volt valamilyen téren, és bizonyos újításai a mai napig is élnek és példa értékűek. Erre a filmben csak iszik, kefél, megveti az isteneit,szóval egy selejtnek mutatják be. Vagy épp a negatív szereplőket állítják be hősöknek.
Itt erről nincs szó, életszerű jellemek és becsülettel bánnak velük, nem próbálják senkiháziaknak beállítani őket. Aztán, hogy szimpatikusak-e vagy sem, azt majd a nézők eldönthetik.
Továbbá nagyon jó a kereszténység és a kereszténység előtti Európa összehasonlítása. SPOLIER: Pl. mikor Rollo kiakad, hogy az egyik pap nem férfi módjára védi magát, hanem elbújik.
Igaz én elfogult vagyok bizonyos szinten, de nálam ez 10-ből 9-et simán megérdemel. Lehetne jobb benne ez-az nyilván, de 10/10-es sorozat nem nagyon létezik. Szóval aki ÉLETHŰ történelmi sorozatot akar az nézze. Én rosszul vagyok az elferdített ostobaságoktól.
Hail Odin!

idioty - 2013. 08. 03. 14:46

Én szerintem meg egy sorozat legyen szórakoztató, még akár ha az igazság elferdítése az ára is. Azért nézek egy sorozatot, hogy szórakozzak. Természetesen azért örülnék, ha minden sorozat valósághű lenne, de ha emiatt unalmas lenne, akkor inkább ferdítsenek rajta.
Ha az “igazságot” akarom látni, akkor megnézek egy dokumentum filmet erről a témáról. Persze ettől függetlenül nagyon is örülök, hogy ez élvezetes volt a hitelesség ellenére is!

P. Woodman - 2013. 08. 03. 20:22

annyira unalmas, fordulatoktól mentes volt az első 4-5 rész, h kaszáltam. gyenge lett.

Evilkoala - 2013. 08. 03. 21:53

Junkie-háttér: Kislány korom óta eléggé érdekel a téma, a mitológia, a történelem és maga a kor. Úgyhogy, minden arcoskodás nélkül mondhatom magamról, hogy az átlagnál jobban értek hozzá.

Ott kezdődött, hogy History channel..Ekkor még erősen féltem, aztán végre eljött a premier.
Első pár rész valóban igényel némi türelmet, de aztán a korrekt nem a megfelelő szó rá :)

Hangulat: 10/10
Mitológia:9/10 ( végre valahol valami nem sztereotip!!)
Jelmezek: 8/10 ( korrekt, nagyon korrekt, de volt pár nem odaillő apróság. ékszereknél pl)
Külön veszem a frizurákat és a sminket: 7.5/10 (férfiaknál némelyiken látszott, hogy géppel nyírták)

Történelem: -/10 – Fikciós, de történelmi tényeken alapuló sorozatnál, amelynél a főszereplő sem volt EGYETLEN létező személy,( ezt alátámasztja, hogy a legkorábbi említése a 9-10 század fordulóján volt) nem elvárható a történelmi hűség
A sagák alapján “rekonstruálták” a hős életét és, mint olyan, kiváló- de nem történelem :)

m76 - 2013. 08. 03. 21:54

Szerintem is pont attól jó, hogy egyik szereplő sincs beállítva mint szent, vagy mint öncélú gonosz, hanem mindenkinek vannak hibái, és erényei.

Ami nekem fura volt még, hogy a részek között akkora időbeni ugrások vannak néha, amit más sorozat évadok között sem lép meg.

Az egésznek olyan élőszereplős dokumentumfilm feelingje volt.

Számomra egyértelműen az évad egyik meglepetése volt a sorozat. És bár tényleg nem fúdejó kategória, de egy nagyon stabil erős minőségi vonalat képvisel amiből se felfelé se lefelé nem mozdul ki.

Ja és az se mellékes, hogy a Siggy-t alakító Jessalyn Gilsig valami hihetetlen szép benne. Rögtön fel is került a nem túl sok főt számláló exkluzív listámra.

Brynden Rivers - 2013. 08. 06. 11:53

Több ilyen történelmi sorozat kellene – a töriórákat jól fel lehetne dobni a Rome, Vikings stb. nézésével. :)

Szerintem ez a két sorozat többet adott az adott korszak megértéséhez, mint magyar közoktatás en bloc.

galocza - 2013. 08. 06. 15:27

a történeti hűséggel kapcsolatban…
nekem tetszik a vikings. nagyon.
de az nagyon irritál, hogy egy csatorna amelyet úgy hívnának hogy history, nem tud beinvesztálni pár könyvbe – vagy legalább olyan írókra, akik képesek elolvasni pár wikipedia szócikket.

ragnar mint félmitológiai alak főhősnek? bánom is én.
shieldmaidens? vagy voltak vagy nem, nem zavarnak, dolgozzanak a nők is, emancipáció van.
itt-ott mitikus beütés (odin az elején, vagy szent madarai, a hollók stb)? jöhet, ha nem viszik túlzásba, és megmarad a mostani talán-igen-talán-nem szinten.

2 dolog viszont nagyon csípi a szememet.

az egyik, hogy a sorozat által is bevallottan (sónyalás a kardról pl) hajós népként nem tudják, van-e egyáltalán szárazföld tőlük párszáz kilométerre nyugatra. igaz hogy a gótok ekkorra már több királyságot is alapítottak az ibér félszigettől a fekete tengerig (igaz, ők keletről indultak neki), és, bár a népvándorlás nagyjából lezajlott, még mindig nagyban nyomul mindenki ahova tud – s ezek a népek, ha épp nem gyilkolták egymást kereskedtek, keveredtek szövetséget kötöttek stb… akárhogy is, szóba álltak egymással. nekem abszurdnak tűnik, hogy az 5-600km-re levő anglia ezeknek az embereknek vmi mitikus hely.

a másik pedig a társadalmuk feudálisként való bemutatása.
nem részletezem, aki látta a sorozatot az tudja miről van szó, akit érdekel hogy ez miért baj, az olvasson utána. ami miatt ez nem csak baki vagy művészi szabadság hanem ordas hiba, az az a tény, hogy ha ilyen hamisan tálalják a társadalmat, nem lehet megérteni azt a szemléletet, amely mentén ezek a függetlenségüket és személyes jogaikat harciasan védelmező emberek vezették életüket.

és e két pont körül forog a cselekmény, egyrészt ragnar “nagy” felefedezése, másrészt az elnyomó earl-lel szembeni ellenállás körül (na ez megint jó, jarl->earl, akkor legyen a boss earl, ha már earl, legyen mindenható földesúr gazember, de azért a sveáknál a végén belekeverik a jarlt is, na mindegy, hosszú kicsit zárójelnek).
mindez miatt hiába fényképezték szépen, hiába jók a karakterek és jól is adják őket elő, félpercenként rándul egy arcizmom.
lehetett volna itt drámár úgy is írni, hogy nem vesznek bele istentelen nagy, és a sztorit meghatározó baromságokat…

Ferikebácsika - 2013. 08. 09. 21:38

Én most fejeztem be. Első rész után kasza után akartam nyúlni, de annyira írtátok, hogy nem olyan rossz, hogy csak tovább erőltettem…eleve nem jó ha erőltetni kell valamit, de így tettem a Spartacus-szal, meg a Shield-del is (Michael Chicklis rém ellenszenves volt elsőre)és nem bántam meg.
Számomra ez a Vikings nem annira erős és élvezetes, mint a fent említettek, de a képi világa miatt, illetve azért, mert nem egy unalmas amerikai tipikálsorozat, ahol Newyorkba, vagy L.A.-ba zsaruk üldöznek rosszfiúkat, nos összességében egy gyenge 7/10-et megérdemel.

Sajna sokszor uncsinak találtam, sok volt az üresjárat, meg az imádkozás, miegymás..és egyik szereplő sem valami szimpi, leszámítva a pap-gyereket (Zsákos Frodó skandináv módra). Az viszont, hogy az angolokat (szászokat) ilyen tutyimutyiknak ábrázolták, a királyuk meg inkább karikatúra volt, mintsem egy hiteles alak, nos ez is sokat rontott a sorozat nívóján…de most komolyan..nekem az angol “sereg” s királyuk láttán a Gyalog Galopp ugrott be elsőre…

Reméljük a következő évad felpörög, s kapunk jó kis csatákat, meg méltó ellenfelet Ragnarnak..kéne vami badass ellenfél, emrt ez így igen lagymatag..értem én hogy History Channel..de akkor is..

Ja, valaki megtudná mondani, hogy a pilot-rész elején, mi volt az a csata? Először aszittem vmi 2in medias res”-es , vágjunk a közepébe! téma lesz, s majd az utsó részben térünk vissza rá, de látván a 793-as évet, majd utána, mikor már angol földön voltak, a 794-est, így nem áll össze a kép..lehet lemaradtam valamiről?

Kocsmaros - 2013. 08. 17. 00:11

Feri kicsit olvass utána a történelemnek a vikingek keletet ismerték a baltikumot oda jártak portyázni és ott elfogyott az “arany” terményért nem nagyon érte meg túlnépesedtek ezért találták ki hogy új helyet kell keresni ahol lehet portyázni anglia tele volt gyakorlatilag a szászok óta nem volt kifosztva (a sziget) és kis királyságok háborúztak egymással namost ott a hadsereg 100 nehézgyalogos 20 lovasból ált a többi paraszt sarló kasza ásóval felfegyverkezve a vikingeknél pedig csak az ment fosztogatni aki értett a fegyverforgatáshoz és volt eszköze egy fapajzs is számít meg egy kiélezett szekersze jobban használhatod mint egy sarlót.

Ferikebácsika - 2013. 08. 20. 22:50

Kocsmáros, köszi, hogy leírtad, nincs baj e téren a történelmi tudásommal,kifejezetten sokat tudok az istenségeikről, kultúrájukról, lévén egy ideig éltem Dániában-Svédországban, s ragadt rám ez az a történelmükből. csak nekem inkább komikus volt ez az angol “csapat”, mintsemhogy komolyan lehessen venni. Meg a királyuk is a kerek hasával…sztereotíp, mintha csak egy rajzfilmből gyúrták volna őket össze.

De maga a sorozat továbbra is tetszetős,és kiváncsian várom a következő évadot.

Dante22 - 2013. 09. 01. 13:33

Imádom a történelmi filmeket,mondjuk engem ez a része éppen nem érdekel,sem a vikingek,sem az angolok.Mondjuk akár érdekes is lehetett volna,hiszen mind Ragnar,mind a családja nagyon jól elvolt találva(mármint a szereplők)
És alapban minden karakter a helyén volt.
Írtátok ezt a bizonyos 6 részt.Én a leírtak alapján valami katarzist vártam benne,hát nem volt sem jobb,sem izgalmasabb,mint a többi epizód.
Jó volt.de szerintem,mire megjön a 2 évad,rég elfogom felejteni,hogy néznem kéne,mert érdekel.
Nem maradandó történet,mondhatni rá nyugodtan egy-egy tucat kategória.(mármint a története)A kivitelezés viszont tetszett.de az nekem ide kevés volt.sajna.

Dante22 - 2013. 09. 01. 13:36

és!!az az agyonra elnyőtt magyar nép mesékben is előforduló,félig ruhás félig meztelen,félig éhes,félig jóllakott,stb mese elem,ahogy ezzel Ragnar eszét akarták fitogtatni a forgatókönyv írók…hát megfagyott a vér az ereimben..nah ott tudtam,innen már nincsen lejjebb.

kiskiraly - 2013. 09. 01. 15:23

Dante22: Nekem is vegyes érzéseim vannak ezzel kapcsolatban.
A sztori lehetne kissé erősebb is, mert tényleg Ragnar-nak nincs semmilyen célja ha kell fosztogat, ha kell hajózik új területekre.Ennyi. Nincs motivációja.

Viszont megvalósítás jó, a világ és a mitológia érdekes.

A “félig ruhás félig meztelen,félig éhes,félig jóllakottnál” én is fogtam a fejemet, de utána olvastam és a norvég történetekben is így szerepel (ki tudja, talán ezt vették át a Grimm testvérek és így jutott el a magyar népmesékbe is )

Aki ismeri ezeket a történeteket/sagákat:
A főszereplő és családja tényleg éltek, vagy csak kitalált alakok?

Chiro - 2013. 09. 22. 19:44

Hát engem megvett lábon ez a sorozat.

Történelemrajongó vagyok, ezért nagyon kritikusan viszonyulok a történelmi filmekhez. Hiteles (a Harvard szakértője gratulált nekik), remekül kidolgozott, összetett karaktere, nagyon jó sztori, szuper csatajelenetek, gyönyörű hajók, képek stb. Szóval remek.

Ragnar: sikerült életszagú karaktert faragni egy legendás hősből.
Lagherta: súlya van, nélküle elbukott volna Ragnar
Rollo: nagyon izgalmas karakter, a viking értékrend szerint mindenben felülmúlja öccsét, veszett nagy harcos, ráadásul ő az elsőszülött. De az intelligenciája elmarad az öccse mögött, és ezt a frusztrációját a környezete folyamatosan élesztgeti. Ennek ellenére a legvégsőkig kiáll Ragnar mellett, pedig kis híján az életébe kerül ez. De aki bajban barát, a sikerben nem az. Amikor Ragnar lesz a jarl, valami megváltozik. Meglátjuk, mi lesz a folytatásban.
Öreg jarl: szenzációs karakter. A hatalom megtartásáért mindenre képes, gátlástalan, amorális, de bölcs is végtelenül. Miért nem gyújtja fel Floki hajóját? Miért engedi elhajózni Ragnart? És végül, miért áll ki vele párviadalra? A viadal előtt éjszaka elmondja a feleségének, hogy mennyire tiszteli Ragnart. Mivel a fiai halottak, tudja, hogy Ragnar a legalkalmasabb utóda, és – már öreg lévén – a vele való párviadal (aminek előtte is nyilvánvaló a kimenetele) az utolsó esélye, hogy bejusson a Valhallába.
Floki: őrült zseni, éppen ezért pendül egy húron Ragnarral.

Dóri - 2014. 01. 19. 20:01

Nagyon minőségi, a viking kultúrát részletesen, élvezhetően bemutató, érdekfeszítő sorozat nekem, egy nagyon jó 9/10! Amúgy is bukok a viking mitológiára, történelemre, ez nekem élvezetes volt végig :)

Drazsen - 2015. 11. 01. 21:29

100 pontos
Zseniális sorozat

féreg - 2016. 03. 16. 11:14

Nos, a sorozatot én még csak most fedeztem fel. Ennek okai (család munka és maga az élet nevü állat) és hogy màr majdnem 40 vagyok. De egyben letoltam 3 évadot. Szerintem atomzseniális. A mi korosztályunk teljesen más szemszögböl nézi a dolgokat. A mai műanyag, egymás hegyére gyártott gagyi kacatokhoz viszonyítva, hatalmas élmény, amiben el lehet merülni. Nem az a lényeg, hogy ferdítenek-e, vagy sem, hanem az, hogy a nézőnek ad valami plusszt, esetleg kiszakítja a valóság végtelen mocsarából. Elvarázsol és magával ragad. Mindenkinek respekt aki hozzászólt. (féreg)

Sawyer - 2016. 07. 14. 20:35

A téma egyedi, a megvalósítás gyengusz. Nincs egy szerethető karakter sem, nincs egy erős sztori szál, a képi világon kívül én sem tudok semmi pozitívat említeni, mert a csaták sem valami egetverőek. Látszik, hogy nincs pénz, nem egy HBO csinálja, de ha durván akarják ábrázolni a kultúrát, akkor ne cenzúrázzanak ki dugásokat meg csatákat, engem például nagyon zavart, hogy alig folyt vér a harcoknál. Az meg pláne, hogy a maximum létszám egy csatában 20 v 20 fő volt, nem igaz, hogy 30 viking ellen (akiknek ostromgépük sincs) a király 30 teszefosza katonát küld csak, ráadásul nyílt színre. Feljebb írta valaki, hogy Gyalogg galopp, hát tényleg az :D

Az évad 80%-a unalmas és kiszámítható volt, az idő múlását nem voltak képesek rendesen ábrázolni, a csaták dokumentumfilmbe valók, szóval számomra inkább csalódás.
6/10

Kariba - 2016. 09. 23. 20:46

Én is csak most találtam rá a sorozatra, és még csak a második évad közepénél tartok, de már az első részben többet tanultam a viking kultúráról, mint egész eddigi életemben. Sok ilyen történelmi sorozat kellene, és nem lenne szükség a történelem tantárgyra az iskolában :) Szeretem a fantasyt is, amiben jelenleg verhetetlen a GoT, de a történelmi filmek is lehetnek legalább olyan izgalmasak. Na, nézem is tovább!

Ide írd


kötelező

(kötelező, de megtartjuk magunknak)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz