login |

The Killing: vége a 3. évadnak

2013. 08. 06. 21:18 - Írta: winnie

111 hozzászólás | kategória: kritika,

I don’t need excuses.

Egy bekezdést szentelnék a fináléról szóló véleményem előtt a szezonnak is, mert nem bántam meg, hogy maradtam. Nyilván a 2. évadot nem érhette utol minőségben, de még így is nagyon, nagyon jó lett, mindössze két közepes vagy gyenge epizód volt, és nem egy kiemelkedően jó. Vétek lett volna elmulasztanom azt, hogy újraláthassam a Holder – Linden-duót, és bejött az a két új “világ” is, amit bemutattak a szezonban, a legtöbb szereplővel egyetemben. Arról nem is beszélve, hogy milyen zseniális alakításokat láthattunk.

Szóval pacsi. De…

Az 1. évad fináléja annyira nem jött be bizonyos húzások miatt, a 2. évad zárása eszméletlenül tetszett, nagy élmény volt. A The Killing 3. szezonjának befejezését pedig sajnos kénytelen vagyok féloldalasnak megítélni. A 3×11 még rendben volt, korrekt, feszült epizódot láttunk, bár inkább az “akcióra” koncentráltak benne.

A 3×12 ellenben az évad egyik leggyengébb része lett, max 5/10. És nem, még véletlenül sem a megoldás miatt, inkább a körítés hagyott bőven kívánnivalót maga után. Még akkor is, ha akadtak benne rohadt jó momentumok.

A 3×11 igencsak üdítő módon kezdett, remek szó nélküli jeleneteket láttunk, hirtelen minden “világossá vált”, mindenki egyenesbe jött, borotva, új eset, miegymás. Nem is tudom, hogy mikor volt utoljára ennyire oldott, derűs, pozitív (látszat)hangulata a sorozatnak, minden porcikájából a remény áradt. Persze tudtuk, hogy mindez csak vihar előtti csend és, hogy nemsokára kiderül, hogy ki a gyilkos – már persze, ha eddig nem derült volna ki.

It’s the loneliest thing in the world, waiting to be found.

És ezen a ponton ismét előveszem a vesszőparipámat, miszerint a 3. évadban hatványozottan nem a ‘whodunit’-kérdéskör mozgatta a sorozatot. Nem. Ilyen kevés szereplőnél nem lehet meglepetést okozni, ha hagyományos megoldást választanak a készítők. Oké, helyesbítek: nagyon nehéz meglepetést okozni. A 3×11 elején is nagyjából csak 2 (+2) fő jöhetett számításba (oké, még egy, alig szereplő karakter is), akik közül ketten a rész elején “elbúcsúztak” tőlünk, így…

Más kérdés, hogy a rendőrök nem nézik a tévét, ők nem tudják, hogy ha a sorozat készítői betartják a főbb játékszabályokat, akkor igen szűk a lehetséges gyilkosok köre – nem tudom, de mintha ezt hajlamosak lennénk elfelejteni. Így, bár a gyilkos személye papíron meglepő volt, sokakat annyira mégsem lepett meg, pedig próbálkoztak félrevezetni minket.

Nálam a gondot inkább a “megoldás” sajnálatos ócskasága okozta. A ráeszmélést kísérő jelenet nagyon hatásos volt, de a fejemet fogtam, hogy képesek egy ilyen húzással kiszúrni a szemünket. Utána pedig… Mintha egy olyan parttalan és klisés beszélgetést láttam volna, amit négy remek kulcsmondat köré írtak. Erős érzelmi töltettel bírt az a bizonyos utazás, de túl fellengzősre, vagy nem is tudom, milyenre sikeredett a párbeszéd. Nem kötött le egyáltalán.

És mivel ez a szegmens igen nagy részt tett ki az epizódból, így hiába alakult kifejezetten jól a másik szál, ült végén a nagy felfedezés, és volt kőkemény az utolsó pár másodperc, nagyon rányomta a bélyegét az utolsó 40 percről szóló véleményemre. (Egyébként elég kurtán-furcsán ért véget a rész, mintha elvágták volna, epilógusért kiáltott, de ahogy a kibeszélőben is írtam, így volt meg a cliffhanger. Minden további másodperc feloldotta volna, szóval nem lehetett folytatni.)

Adja magát a kérdés, hogy hogyan tovább. Hát, igen. A készítő nyilatkozta, hogy remek ötlete van a 4. évadra, de hogy azt berendelik-e, az csak az elkövetkező hetekben vagy hónapokban dől el. Az biztos viszont, hogy mostantól minden megváltozik. Innen nincs visszaút. A tovább mögött folytatom spoilerekkel.

Skinner volt. Csakhogy ez is meglegyen írásban valahol. Van más megoldás azon kívül, hogy 1.) Linden börtönbe vonul, vagy 2.) bűnrészessé teszi Holder-t és valahogy eltussolják a dolgot? Az első tűnik egyszerűbbnek, de gondolom akkor annyi(?) a nyomozói pályának, s tippre Linden sem hadakozna, elismerné a tettét, s ha ismét választhatna, akkor megint meghúzná egyszer és még egyszer azt a ravaszt.

– You’re a monster.
– Maybe…, maybe.

Mert mondhatni minden bajának okozóját ölte meg. Nemcsak egy gyilkost, hanem azt, aki közvetve tönkretette őt. Más kérdés, hogy ha vállalná a tettét, akkor Skinner még halálában egyszer utoljára lejjebb nyomná Linden-t.

A másik megoldás a tévénézőnek természetesnek tűnhet. Mintha immúnissá váltunk volna a gyilkosságra. Lelőttek egy gyilkost? Na és? Jack Bauer ebből sportot űz. Mint ahogy más antihősök tetteik elfedéséből is. Mintha el is várnánk ezt tőlük. De ez azért bonyolultabb, mert ha Linden ezen út mellett dönt, akkor egyrészt Holder-t is magával rántja, másrészt pedig nem lesz börtön utáni “megváltás”, hanem a titok örökre le fogja nyomni, élete végéig roskadozhat annak terhe alatt.

Marad az, hogy Holder felajánlja a dolgot és Linden lelkiismerete egy fokkal tisztább lesz azzal, hogy belemegy? Majd kiderül. Vagy nem…

Mondom, ennek ellenére az évad remek volt. És már csak azért is akarom, akarom, akarom a 4. szezont, hogy lássam, még mit lehet bedobni. Mert azt ismét csak korábban utaltam rá kommentben, hogy ennél lejjebb már nem tudják húzni a hangulatot. Idén volt kivégzés, gyerekgyilkosságok, semmibe futó sorsok, tönkrement családok, Linden-ék is elég mélyre kerültek, még gyilkolnia is “kellett”, miután rádöbbent, hogy kit szeretett.

Nem. Ennél nincs lejjebb. Nem lehet. Csak akkor, ha Holder vagy Linden válik áldozattá – vagy egy családtag. Ami nem valószínű. Ergó ahogy a 3. évad különbözött az 1-2. évadtól, úgy a negyediknek is másfélének kellene lennie. És ez a “másféle” érdekel, hogy működne. Mert ezt a borongós The Killing-et szerettük meg, de hátha még vannak rétegei a koncepciónak.

Utóiratnak csak annyi, hogy nagyon jól esett, hogy a legtöbb mellékszereplő kapott egy utolsó jelenetet. A többségük nem túl boldogat. És ki hitte volna, hogy éppen Twitch lesz az, aki legjobb pozícióban zár…? (Az az érzésem, mintha erősen megnyírbálták volna a karaktert, mintha az ő jeleneteit vágták volna ki mindig.) Persze innen még bárhova vezethet az út, de Lyric például nem úgy tűnt, mint aki élne azzal a lehetőséggel, hogy kilábalhat a posványból.

Akkor kezdődjön az idegtépő várakozás.

111 hozzászólás Ne habozz!

Palkó - 2013. 08. 06. 21:47

Örülök, hogy először szólhatok a témához, mert nagy kedvencem a sorozat.
Nekem se tetszett, hogy az utolsó rész leginkább kocsikázásból állt.
Mellesleg a 3×11 és 3×12 rész között a különbség például a rendező na de mind1.
Linden & Holder a legnagyobbak!
“So, this is for real then? Detective Linden.” párbeszéd hattalmas volt.
Jójó értem én h a 3x12ben leginkább kocsikázunk, de ott bizonyosodik be, hogy Linden “actual flesh and blood.”
Kíváncsi vagyok mi lesz velük.
Szerintem ha van egy csöpp eszük is Holder csak később ért oda, ő nem látott semmit. Skinner pedig Lindenre “támadt”. Védekeznie kellett…

Nézzétek az évadot mert jó Jó Jó!
Én most nekiesek az első pár résznek szinkronosan….

napocskin - 2013. 08. 06. 22:00

A kocsikázás rémes volt, tényleg, méltatlanul olcsó húzás ettől a sorozattól. Persze, szerintem mindenki tudta, mikor Reddickre terelték a gyanút, hogy akkor csak Skinner lehet – de valóban, nem is igazán ez volt a fontos. A fura az, hogy mostmár inkább a folytatás érdekelne; utoljára a Boss befejezésénél éreztem ilyen kínt, hogy tudni akarom, mi lesz (na és annak mi lett a vége :-|).

Nagyon jól leírtál mindent, winnie, úgyhogy nehezen tudnék ezekkel a dolgokkal kapcsolatban bármit is hozzáfűzni. Nekem igazán az volt a kulcsmomentuma az utolsó résznek, mikor Linden rájött – mikor mutatják az arcát, ahogy leesik neki, és nem habozik, nem próbálja szépíteni a dolgot vagy igazolni az érzelmeit Skinnerrel kapcsolatban, hanem előrántja a fegyvert… az egy remek pillanat volt. Remélem, lesz folytatás, mert ez számomra egy olyan sorozat, aminek a hibáit elismerem ugyan, de abszolút nem tudnak rontani az élményen.

szerintem - 2013. 08. 06. 22:02

teljesen egyetertek a poszttal, bar nekem ez az evad is tetszett annyira, mint az elozo ketto. igaz, nagyon mas volt. a nyomozas, az ugy teljesen masodlagos volt, sokkal feluletesebben kezeltek a dolgokat, mint a rosie larsen-ugyben, pedig mar az is hagyott nemi kivannivalot maga utan. ahhoz kepest, hogy ez volt linden legemlekezetesebb ugye, szerintem ennek a sulyat nem ereztettek rajta (sokkal inkabb holderen) egeszen a 10-dik epizodig. az volt az evad csucspontja es meg csak nem is a buntenyrol szolt. a finale…..nem volt finale. csak vege lett a 12-dik resznek negyvenakarhany perc utan.

az nem volt nagy meglepetes, hogy ki volt a gyilkos, a motivacio annal inkabb. engem legalabbis meglepett, nagyon fantaziatlannak, otlettelennek tunt, ki sem dolgoztak rendesen. az a beszelgetes a kocsiban pedig egyenesen kinos volt. nem tudom pontosan, miert, de az nagyon nem tetszett. modoros volt, klises. mintha nem lett volna otletuk arra, hogy ki es miert kovette el ezeket a brutalis buntenyeket. tovabba mindenfele magyarazat nelkul el kellett fogadnunk, hogy ez hosszu evekre nyulik vissza es linden megsem tudott az egeszrol semmit, nem sejtette, nem vett eszre semmit. a partnere, akihez erzelmek is fuzik, ennyire meg tudja vezetni? nem tudom. mondjuk az elozo evadokbol is ugy tunt, hogy linden pocsek zsaru, talan erre akartak raerositeni? nem hiszem.

egy kicsit lezartak minden szalat, de teljesen megsem. talan jo igy, hiszen az eletben sem oldodik meg minden egy csapasra. ugyanakkor jobb lett volna latni valami kerekebb tortenetet, elvegre ha lesz is negyedik evad, ezeket az embereket nem latjuk viszont. twitch es lyric sztorija teljesen felesleges volt, szerintem, nem volt rossz, de teljesen oncelu volt, ahhoz viszont nem volt sem eleg mely, sem eleg jo. talan azt a kis idot lehetett volna tobb nyomozasra forditani.

minden elismeresem joel kinnamannak (mar megint), annyira komplexen osszerakta holder karakteret, a bekulos jelenet a nojevel is elkepeszto volt…

lindennek le kellett lonie skinnert, csak ez volt a jarhato ut, ez nem kerdes. barmennyire rossz is ez most lindennek, teljesen passzolt a karakterehez ez a megoldas. azt gondolom, hogy innen ket ut van, vagy linden feladja magat es akkor a bortonbol segit mondjuk holdernek megoldani ugyeket a negyedik evadban vagy holder automatikusan falaz neki es ebbol lesz feszko kozottuk a negyedik evadban. sem azt nem tudom elkepzelni, hogy linden megkeri holdert, hogy falazzon neki, sem azt nem tudom elkepzelni, hogy holdernek ne ez legyen a termeszetes reakcioja.

akarhogy is, basszus, vege az evadnak es most majd megint varni kell, hogy kideruljon, lesz-e negyedik evad. en megteszem, amit lehet, megnezem netflixen, ahanyszor csak kell, rajtam ne muljon. nem birom ki sokaig holder nelkul ugy sem:))

winnie - 2013. 08. 06. 22:09

szerintem: twitch-ékkel végülis megvillantottak egy reménysugárt – nem csak mélypont van, van, aki talán kilábalhat. de mint írtam, nagyon az van bennem, hogy őket hangsúlyosabbra tervezték. talán más is lett volna a szerepük, csak az évad közepe felé látták, hogy nem tudják megoldani, ezért elmaszatolták őket és ide vezették ki a sztorijukat. amúgy jogos, igen.

winnie - 2013. 08. 06. 22:10

de, amit nem írhattam le spoileresen, az a gyűrű. már eleve az gáz, hogy linden észreveszi a lány ujján, viszont az végképp nem fér a fejembe, hogy skinner miért adta neki… egy dolog, hogy trófeázott, de másra nem tudok gondolni, hogy elfelejtettem valamit és nem esik le a dolog, mert ennyire nem lehet hülye.

spurs - 2013. 08. 06. 22:11

Őszinte leszek, itt lophattak volna a dán elődtől. Ötletesebb volt a 3. vége mint itt. Az ottani negyedik szezon pedig mutatta, hogy van lejjebb… Szóval lehet ezt még fokozni! Nálam 10/10 a sorozat. Nyilván az erős 10. rész miatt tűnt gyengébbnek a vége, de nem volt az szerintem. A 4. évad várós, mert szerintem az egyik legjobb futó sorozat ebben a műfajban. Sajnos a Híd amerikai adoptációja gyengécske, de szerencsére, ott jön az európai, ami viszont remélem ütni fog. :)

yeeeyha - 2013. 08. 06. 22:11

Épp ma kezdtem el végre a sorozatot, nemsokára be is fejezem az első évadot. Mondom, most kell egy kis szünet, felnézek ide az oldalra, erre ezzel a poszttal találom szemben magam :D

Gerdina - 2013. 08. 06. 22:13

Nekem is a gyenge pont a felfedezés volt. Egyedül Mireille Enos játéka mentette egy kicsit és az is, hogy a börtönös részben tárgyalt adrenalin dolog itt jött ki. Szeretem az ilyen húzásokat.
A párbeszédek viszont lehettek volna sokkal erősebbek és nem tudom….nekem a Skinnert játszó színész játéka nem tetszett. Az egyedüli pillanata, amit erősnek éreztem, az volt, amikor játszott, hogy rájött, Linden tudja.
A végén folyamatosan néztem az időt…még 5 perc van hátra, még 3, már csak 2…ebből tudtam, hogy nem szépen végződik. Nagyon nem akartam, hogy meghúzza a ravaszt, de tudtam, hogy megteszi. Innentől viszont nekem KELL a 4. évad, mert a hirtelen elvágással és a csalódást keltő fináléval keserű íz maradt a számban és ez nem lehet az utolsó emlékem a sorozatról.

yaze - 2013. 08. 06. 22:14

A szezonzáró dupla előtt azzal áltattam magam, hogy valóban Joe Mills a gyilkos. Azért bíztam benne vakon, mert különben ahogy többen leírták valóban csak pár lehetőség maradt, és mind gagyi lett volna. Sikerült a lehető legostobábbat meghúzni. Egy sorozatgyilkosról szóló filmben a nyomozás vezetője a gyilkos? Ezt tolják az arcunkba a remek 1-2. évad és utána óriási 10 rész után? A trófeákkal sározza be a gyanusítottat, és ezután az egyiket a lányának az ujjára húzza? Az utolsó részeket valami dél amerikai szappan szerzőjére bízták, mert a többiek felmondtak? Ahogy Linden mosolygott mint aki hatost dobott! Te jó ég, hát az mégis honnan? Lehet jönni itt a karakterekkel, jelenetekkel, de a végén a szemünkbe köptek. Ezek után hogyan ajánlom bárkinek azt a sorozatot, amiben az év idézete elhangzik (yo vintage playa…), tudván, hogy ez a vége?
Eszembe jut sok nagy megoldás, Seward, Becker, hogy a végén se tudtuk meg biztosan, hogy pontosan mi történt Kallie-vel, az ő anyja is remek volt stb, stb… aaaand its gone.

spurs - 2013. 08. 06. 22:16

Skinner volt a gyenge pont valóban. Valahogy eleve fura, hogy Linden egy ilyen palival járt. A dán verzió jobban meg volt komponálva.

winnie - 2013. 08. 06. 22:18

egyébként úgy látom, hogy veena sud, a showrunner a 3×10 után interjúzott inkább, mert első blikkre csak egy mireille enos-interjúkat találtam a fináléról:

http://insidetv.ew.com/2013/08/05/mireille-enos-killing-season-3-finale-postmortem/

http://www.hollywoodreporter.com/live-feed/killing-mireille-enos-killers-reveal-599703

Gerdina - 2013. 08. 06. 22:18

Egyébként nekem nem tetszik az a húzás, hogy a színész egy héttel a rész előtt tudja meg, ő a gyilkos. Ezt miért így kell? Nem adna árnyaltabb játékra lehetőséget, ha tudná, hogy ő az?? Nem azt mondom, hogy akkor titokzatosan bámulnia kéne maga elé minden jelenete végén és lehet, hogy nem is lenne semmi különbség a játékában, de engem nem hagy nyugodni a gondolat, hogy úgy jobb lenne.

winnie - 2013. 08. 06. 22:25

gerdina: ez szerintem érdekes kérdés, de elég sokszor így oldják meg. hiszen így a legtermészetesebb a színész játéka, másképp tudat alatt lehet, hogy motoszkálna benne valami. meg aztán az, hogy gyilkos, sokszor még nem elég infó, hiszen motivációt is tudni kell ahhoz, meg más dolgokat, szóval van egy technikai oldala az egésznek, hiszen írási folyamat közben még sok minden változhat az eredeti elképzelésekhez képest.

zoreen - 2013. 08. 06. 22:34

Linden és Skinner összeborulása után már a nyakamat mertem volna tenni rá, hogy a két zsaru közül Skinner lesz a gyilkos, hisz ebben a sorozatban senki nem lehet boldog. Furcsa volt látni, ahogy Linden vidáman poénkodott Holder-rel, annyira hozzászoktam a depressziós hangulathoz, hogy szinte már kényelmetlenül éreztem magam a jelenet közben. Ilyet is csak a Killing tud… A finálé második része valóban gyengébb volt, az autós résznél csak arra tudtam gondolni, hogy ezt már eljátszották Pastor Mike-kal, és az mennyivel jobban sikerült. Holder és a bomba amúgy hatalmas volt :D A végével viszont rendesen megleptek, valahogy fel sem merült bennem, hogy Linden lőni fog, erre mégis.

Összességében, ha az első két évad 10/10 (nekem az), akkor ez 8/10. Két pont mínusz azért, mert nem igazán érdekelt sem az ügy, sem a Seward-szál, nem volt meg az az érzelmi kötődés, ami Rosie Larsen-nél szinte már az első rész után kialakult. Itt volt a sok áldozat, de egyiket sem ismertük igazán, kivéve Bullet-et, viszont őt meg nem sikerült annyira megkedvelnem, hogy bármilyen reakciót is kiváltson a halála (egyedül Holder miatt sajnáltam). Seward szintén nem tudott érdekelni, ott tényleg nem tudom, mi lehetett a gond, pedig imádom a börtönös filmeket/sorozatokat, valami mégis hiányzott. A Six Minutes sem volt annyira katarzis, mint amennyire kellett volna lennie. Mindegy, valószínűleg velem van a baj :D És persze nekem sem tetszik, hogy Skinner-t húzták végül elő, ráadásul ennyire semmilyen ‘magyarázatot’ adtak hozzá.

Részemről a negatívumok ellenére is jár a 8/10 a szezonra, természetesen Linden és Holder miatt. Most jöttem rá, hogy igazából nem érdekel, milyen történetet kerítenek köréjük, ezt a párost még nagyon sokáig nézni szeretném. Ilyen szempontból tetszett a finálé, kíváncsi leszek, mi fog történni ezután, hogy fog ez kihatni a dinamikájukra. Merem remélni, hogy lesz 4. évad!

editje - 2013. 08. 06. 22:35

Hát ez erőltetett menet volt.
A sorozatgyilkos Skinnerből megérte volna kicsit több, árnyaltabb képet mutatni az előző részekben, mert így abszolut hiteltelen volt, hogy ő “A” gyilkos. Bár nagyon intenzíven nézett üresen a térbe és adott teljesen mindf*ck válaszokat.Néha.
Ugyanez volt a problémám a tragikus “szerelemmel” is. Linden mintha az érzelmi skála 10-es fokozatán égett volna, most hogy vége volt a szerelemnek, miközben eddig kb 0-án izzott köztük a levegő – nem is értettem.
Az biztos, hogy sokat akartak és gyorsan, miközben eddig azért szépen lassan haladtak a dolgok – amit én speciel jobban szerettem. Ez nekem olyan volt, mintha a stúdiónak hirtelen likviditási gondjai akadtak volna és gyorsan fel kéne göngyölíteni a végét.
Disappointed.

m76 - 2013. 08. 06. 22:47

Nekem az tetszett legkevésbé az utolsó részben, hogy amikor megtudta hogy Linden Skinnerrel a tóhoz megy, miért kell neki is tökegyedül beülnie és órákat autóznia oda? Számomra, pedig nem vagyok se rendőr, se nyomozó, se senki, az lenne a legelső dolog amit csinálok, hogy megkeresem a tóhoz legközelebb eső rendőrörsöt és szólok nekik, hogy ugyan küldjenek már oda vagy 5 kocsit.

Amúgy nem értem, hogy twitch-re miért mondjátok, hogy pozitív meg reménysugár, én semmit nem éreztem ebből.

winnie - 2013. 08. 06. 22:57

m76: én úgy emlékszem, hogy linden nem tudta, hogy hol a tó (sokáig talán azt sem, hogy oda mennek), csak holder. plusz ki tudja, már lehet, hogy akkor is motoszkált benne, hogy ezt nem úszhatja meg skinner, plusz semmi biztosíték nem lett volna, hogy ott van adrian – mint ahogy nem is volt ott.

twitchet én mondtam. mégiscsak eldobta magától a szert. kvázi jelképesen. míg lyric hiába dolgozik, tovább csinálja, amit addig.

szerintem - 2013. 08. 06. 22:59

@winnie: az a gyurus jelenet halalosan rossz volt, de az egesz skinneres sztori, a kocsikazassal egyutt. el is felejtettem irni a korabbi kommentemben (pedig mar igy is hosszura sikerult), hogy mekkora durva nagy butasag volt az a beszelgetes, ahol skinner eloadja, hogy nem emlekszik a lanyokra, akiket megolt. konkretan kallie-re. basszus, eloszor is, valamiert eppen az o gyurujet adta oda a sajat lanyanak (mar ez is milyen szanalmas huzas, rengeteg lanyt olt meg hosszu evek alatt es eppen a legutobbinak kellett a gyurujet a lanyanak adnia), vagyis kellett, hogy emlekezzen a lanyra. de raadasul o volt a nyomozas vezetoje, hogy a viharba ne emlekezett volna a lany nevere!!! egesz nap ezzel az uggyel foglalkoztak, minden lany fenykepe kint volt a falon. sorozat-melypont, komolyan mondom. en kerek elnezest miatta minden rajongotol.

kulonben onnan lehetett egyertelmuen tudni a finaleban, hogy skinner lesz az, mert linden mosolygott es boldog volt. akkor mar tudtam, hogy ez nem lehet igaz.

@gerdina: ez tenyleg erdekes kerdes. egyfelol arnyaltabb jatekot adhat a gyilkosnak, ha tudja, hogy komplexebb szemelyt kell eljatszania. itt, ebben az evadban nem volt ez hangsulyos, de a rosie larsen-ugyben talan jol johetett volna. ugyanakkor kizarja a lehetoseget annak, hogy az osszes karakter kapjon egy ilyen arnyalatot, ami viszont elvesz az elvezetbol. minden szinesz egy picit ugy alakitja a szerepet, hogy az valahol magaban hordozza a lehetoseget es ettol tobbretu lesz a karakter, ami a valosaghoz kozelebb van. meg aztan a sunyi, kameraba mutatott ordogi mosoly vagy gonosz tekintet meg soha, semmilyen sorozatnak nem tett jot:)

m76 - 2013. 08. 06. 23:00

De pont arra gondoltam, hogy Holder miért kezdett utánuk menni miért nem mozgósította a helyi erőket.

fofi - 2013. 08. 06. 23:07

Nekem hiányzott az a magyarázat, hogy minek vágta le az ujjaikat? ha trófeát gyűjtött, akkor elég lett volna levenni a gyűrűket

madmano - 2013. 08. 06. 23:10

(ezt az előbb elküldtem a kibeszélő topicba is, véletlen volt, sorry)

Nekem a végső döntés sem annyira egyértelmű. A kocsikázós kalandba se öncélúan vagy az érzelmeitől elgyengülve ment bele Linden, hanem a kisfú megmentése miatt. És még akkor is vacilált, hogy bilincs legyen vagy slusszkulcs. A tóhoz érve pedig nyilvánvalóvá vált, hogy még X-zsákban X-helyen lányok tetemei várják, hogy megtalálja őket valaki és Linden az egyetlen ide vezető utat égette fel Skinner lelövésével azután, hogy Holder még azt is elárulta, hogy a fiúnak kutya baja.

Sőt ezzel szerintem egyedül Skinnernek adta meg a megváltást. Többször is elejtettek morzsákat arról, hogy mindene a karrier, más emberként el se tudja képzelni magát. Neki a bűnhődés a letartóztatás és az egész évadon végigvitt halálsor-tortúra lett volna.
Lindennek nem megváltás, rá a büntetés vár.
És azok a szülők sem kapják meg a megnyugvást, akiknek a lányaihoz egyedül Skinner vezethetett volna. Maradnak olyan roncsok, mint az egyik részben mutatott anya, aki évek óta járja a lánya dossziéjával a rendőrörsöket, ha feltűnik egy Jane Doe.

A kék köves gyűrű sztoriját én is hiányoltam, mert ez volt az a banánhéj, ahol elfogyott az ideje, mert gondolom nem szimplán a kiköltözéshez, hanem az eltűnéshez pakolt össze a főnök. Reddick tisztázása után záros határidőn belül rá terelődött volna a gyanú.
(Amúgy nem tudok mást elképzelni, minthogy a lánya meglátta / megtalálta nála, ezért neki adta, mondván eleve neki vette.)

petecz - 2013. 08. 06. 23:13

Hát nemtudom, olyan érzés mintha 3. évad arról szólt volna hogy lehet egy női detektív karaktert az emberi élet legmélyére vinni és még ott is bele taposni kétszer.

Nekem se tetszett a megoldás menete, mégpedig mert:

Szerintem a mellékkarakterek 1-1 jelenetei kevés volt. Róluk az évad és ennyivel lezárni ezt nagyon olcsó megoldás volt. Én legalábbis izgultam mi lesz azzal a lánnyal aki még nem lett meg és habár sejteni lehetett, hogy esélytelen hogy még életben van, de 1 sorban utalni rá hogy nem… A sok kocsikázás helyett (nem is lett volna ideje oda vinni a kisrácot és vissza érni Skinnernek) belefért volna több ennél.

Szóval nekem így az egész évados képre eléggé rosszul hatott, hisz az egész főszál és a megoldás értelme és menete súlytalan lett.

2. évad után nem akartam folytatás mert nekem az örök emlék marad annyira tetszett és nem tudtam elképzelni hogy is lehetne vagy mi értelme lenne folytatni.
Most azt mondom megnéznék még 1 évadot ahol Linden ki kerül a képből, max mellékszereplő és Holdernek kell megoldani egy esetet egyedül, esetleg a múltja útoléri.

Kate - 2013. 08. 06. 23:15

vegyes érzéseim vannak az évadzáróról. azt hiszem jobb lett volna ha a 3×10-el zárul az évad. persze akkor még nem tudtuk volna hivatalosan ki a gyilkos, de tulajdonképpen úgysem jöhetett már szóba túl sok lehetőség. és számomra majdhogynem már mindegy hogy skinner vagy reddick lett volna a gyilkos. mert a motivációja nem lett rendesen kidolgozva. nem várom el hogy szóról szóra minden szájba rágjanak, az nem vallana a killing-re. de így hogy skinner-t megölték, már soha nem fogjuk megtudni a miértekre a választ. nem igazán az érdekel hogy van még sok hulla és azok valahol el vannak temetve. engem érdekelt volna hogy az elmúlt években mégis mi volt skinner-rel?!

összecsapott lett a vége, kicsit erőltetett. a gyűrű borzasztóan nyilvánvaló volt.
elfogult vagyok a sorozattal, ezért nem tudnának olyan tenni ami miatt kaszálnám. de míg a 2dik évad végén békésen el tudtam volna búcsúzni a sorozattól, most úgy vagyok vele hogy ha így lesz vége akkor örökre bennem marad a tüske. (pont mint anno a veronica mars-nál. bár most a film valamennyire kárpótol majd :))

Sitrep - 2013. 08. 06. 23:20

Lehet hülyeséget kérdezek, vagy valamin átsiklottam, de nekem az Adrian anyjának gyilkossága se áll össze.
OK, Skinner odamegy hajnali 1kor megölni a gyereket (ja de szerinte mégse azért ment..), helyette az anyját találja, megöli, levégja az ujját, és.. elmegy? A gyereket meg se keresi, aki amúgy ott van az egyik ajtó mögött?
Seward hazaér később, a gyilkost nem látta, a nő már halott, OK.
De a gyerek akkor végülis látt a gyilkos(ságo)t vagy nem? Gondolom nem a válasz, mert ha igen, akkor vajon mért nem mondta volna egyből, hogy “hé, ez a rendőrbácsi aki az ügyben nyomoz, ő volt az aki megölte, láttam”?

Dark Energy - 2013. 08. 06. 23:37

Az évad tökéletesre sikeredett, ugyanakkor hihetetlen szakadék volt a dupla finálé és a korábbi, nagyon erős részek között.

A gyilkos kiléte a főcím előtt számomra egyértelművé vált és vártam mikor derül ki és persze hogyan?
Részekkel ezelőtt, mikor töprengtünk ki lesz a gyilkos, pont elvetettem Skinner-t, mert akkor Linden-nel rohadtul kiszúrnának az írók és sehogyan sem passzolt a sztoriba a rendőrfőnök a sorozatgyilkos téma. Hát tessék.

Gyűrű. Rohadt nagy mázli volt, hogy Linden pont ott volt, pont észrevette. Borzalmasan rossz megoldást kaptunk, pláne, hogy a rendőrkapitányságon a gyűrűről a fénykép végig ott volt Skinner orra előtt is, erre hagyta, hogy a lánya hordja? Milyen már ez! :-(

A kocsikázós rész lehetett volna erősebb is, nem mondom, hogy nem volt benne olyan momentum, ami nem ütött. Skinner fejtegetésében, hogy Linden miért vonzódott hozzá, nagyon volt valami. Eltolta az 1. évados kapcsolatát, akkor a 3. évad elején azt a srácot is kidobta, mert azok normálisak voltak minden téren, Skinner meg hát nem, mint kiderült.

Az, hogy előhúzták a régi jó sorozatgyilkos trükköt, hogy az első véletlen baleset, aztán rákap a további gyilkolásra és szükségletté válik, valahol magyarázatnak elfért de nem ebben a sorozatban.

Picit csalódtam, mert hiányzott a nagy WTF!

Efacska - 2013. 08. 06. 23:50

Nagyon tetszett, bár a vége tényleg olyan semmilyen lett. Nem nagyon akartam belemerülni a soriba, de aztán magával ránott, a 9. rész pedig szerintem a 3 évad legjobbja volt.
Nagyon tetszett a színészi játéka Sewardnak, és Bullet is jól meg volt írva. A 10. részben hangzott el egy számomra nagy mondat: “I’m not gonna kiss you again, Linden. Uh-Uh… You missed your chance, Linden.” lol
Remélem, lesz 4. évad is, várom :)

Shannen - 2013. 08. 06. 23:53

Egyetértek a többséggel a dupla finálé második része valóban gyengébb lett,mint az első. Sőt, ha az egész évadot vesszük, akkor is a gyengébb részek közé kell sorolni.
Nekem nem volt konkrét tippem arra,hogy ki a gyilkos, nem is nagyon gondolkodtam ezen, ez az évad nálam nem erről szólt, plusz a kibeszélőben is folyamatos volt, hogy Skinnert gyanúsították, így nem ért meglepetés.
Viszont abban azért reménykedtem, hogy “értelemesen” vezetik fel a dolgot, lesz érthető motiváció. Ehelyett elég nagy pofára esést kaptam.
A Killingtől teljesen idegen középszerű megoldások sora volt felvonultatva. Onnantól kezdve, hogy a 3×11-ben Linden mosolyog és happy, mint a tejbetök, mert Skinnerrel hirtelen megint egymásra találtak (és ezáltal már tökre tudható is volt, hogy mi lesz a végkifejlet).Aztán jött az a rész, hogy csak Skinnert avatták be, hogy egy rendőr a gyilkos, aztán meg persze a gyűrű. na ez mi volt? Ennyire idióta, hogy lehet egy éveken át gyilkoló rendőrfőnök sorozatgyilkos? Ráadásul ez vezeti rá Lindent… ? Szomorú.

Ellenben nekem a kocsiút, a többséggel szemben, bejött. Nem mondom, hogy nem láttunk már jobb párbeszédet, de nekem tetszett, ráadásul Enos megint hozta a formáját.

Adrian eltűnése is számomra kicsit erőltetett volt. Viszont Holder és a bomba húzása remek volt. :D

Ami a többi szereplőt illeti, Lyric és Twitch szála nekem még így is a levegőben lógott, bár értem miért úgy végződött a sztorijuk, ahogy.

Az utolsó pár perc viszont nagyon felcseszett, mert én értem, hogy miért ott vágták el, ahol, de basszus ez így összecsapott volt.
Viszont ezekután naná, hogy tűkön ülve várom a folytatást. Valóban csak az a 2 lehetőség van,amit winnie is írt, de szerintem inkább a második fog megvalósulni. Aminek örülnék is,mert Linden-Holder kapcsolat kapna egy új dinamikát.

Összességében az évad 8,5/10, az előző kettő jobb szájízt hagyott maga után. A színészek viszont csillagos ötös mindenkinek, de legfőképp Peter Sarsgaard-nak és a 3×10 készítői csapatának. Azzal a résszel sorozattörténelmet írtak, úgyhogy már csak azért is érdemes megnézni ezt az évadot is.

gedeonbacsi - 2013. 08. 07. 00:01

Twitch esetében teljesen biztos voltam benne, hogy a hirtelen jött pénznek/lakásnak valamilyen köze lesz a fő szálhoz, vagyis Bullet halálához. Köpött a gyilkosnak vagy ilyesmi, ami aztán szépen árnyalta és egyben összekötötte volna ezt a történet szálat is a fősodorral.

Aztán ez is pontosan olyan lett mint a befejezés és talán maga az egész évad. Néhány zseniális momentum köré felépített, teljesen légből kapott, parttalan és logikátlan blöff.

Egészében nézve szerintem borzasztóan kár, hogy az a pár valóban hatalmas jelenet csak lóg a levegőben, vagy erőtlenül lett összefércelve.

szpojleres mókus - 2013. 08. 07. 00:02

Igen gyenge volt. Nem volt semmi meglepetés, 11 felénél érezni lehetett ki az, Adrian előtt amikor megállt az autó akkor meg az alakot teljesen ki lehetett venni.
Linden meg egy idióta, vagy nyomozónak pocsék.
Rájövök ki a gyilkos, olyan NINCS és NINCS de egyszerűen NINCS, hogy beülök vele egy autóba, mert ha letartóztatom akkor nem érünk oda időbe bla – bla – bla – BLA.
Szépen beviszem, vannak erre kiképzett emberek akik kiszedik belőle hol van Adrian, az adófizetők pénzéből meg a polisz helikopter felszáll, és fele annyi idő alatt odaér mint a hülye kocsikázással mentek oda.
Linden ezt ELBUKTA, mert HÜLYE.

És ne mondja nekem senki se, hogy mert Skinner nem mondta volna el.. az az ember már agyilag totál roncs volt…….

Legyen negyedik évad, csak Holderrel, első részben felőlem vegyünk lindentől könnyes búcsút. Mindig is utáltam amiatt a fergeteges pulcsi miatt.

AMC's The Killing - 2013. 08. 07. 00:15

Sajnálatosan hamar ki lehetett találni a gyilkos kilétét, erre jött még a gyűrű “véletlen felfedezése” plusz a gyenge indíték/motiváció/magyarázat, ráadásul az utolsó jelenet élét nálam eléggé elvette, hogy mintha copy-paste-elték volna a Hetedik fináléját. “Linden, dobd el a fegyvert!” “Sarah, legyél te a harag!” és ott is a fejlövés. Oké, volt benne annyi “csavar”, hogy közben Reddick – akit a színész Hung béli szerencsétlen flótás karaktere miatt abszolút nem tudtam komolyan venni az elejétől a végégig – megtalálta a kissrácot, na de akkor is. Nekem a “megöltem a fiút” résznél és a kiskölyök megtalálása után jött egy WTF-sejtés, hogy talán Linden fia lesz a csomagtartóban, ami egy ultimate sötét fordulat lett volna, de így csak szimplán deja vu lett belőle.

A status quo-t felforgatták és a két főszereplő dinamikájában hozhat érdekes változásokat a lezárás, de mint megoldás és finálé tényleg nem volt valami nagy szám. A lehúzós-behúzós hangulat és a protagonisták miatt maradnék továbbra is, de eredetibb fordulatokkal tarkított évad esetén lenne csak értelme folytatni, nem kéne rombolni a renomét, ha már… A jó karakterek szavatossága is lejár egyszer.

Efacska - 2013. 08. 07. 00:33

Lehet, hogy a rendőri fizetés nem elég arra, hogy Skinner gyűrűt vegyen a lányának és ezért adta neki Kallie gyűrűjét? :)

Engem az zavart leginkább, hogy nem fejtették ki jobban, hogyan lett az első “véletlen” halálesetből sorozatgyilkosság. Ennek azért van pszichológiája (köszi, Criminal Minds), érdekelt volna, hogy miért alakultak így a dolgok.

Sitrep - 2013. 08. 07. 00:43

Ja meg volt még valami.
Mikor az autóból mutatják hogy valaki követi Adriant, akkor a sofőr jobb kezén látszik egy vágás, pont ott ahol Reddicknek volt a tapasz a kezén.
Az akkor most ki volt? Skinner? Direkt néztem utána, látszik többször is világosan hogy nincs seb a kezén ott. Reddick? De ő meg mégis mit keresett akkor ott?
Lehet hogy Reddickre mutató red herringnek szánták de akkor se áll össze hogy az akkor most mi/ki volt.

cat - 2013. 08. 07. 00:54

Abszolút tükrözi a kritika az érzéseimet, csak annyiban más, hogy nekem a nagyon béna finálé ellenére is valahogy jobban bejött ez az évad, mint az előző kettő. Részben azért, mert itt egy sorozatgyilkost üldöztek, tehát folyamatosan versenyt futottak az idővel, de főleg a kerettörténet miatt. A utcán élő gyerekek tragédiája olyan gyönyörűen volt összerakva, hogy a gyilkosságok nélkül is egy ritka jó drámát szolgáltattak. Kevés ennél borzasztóbb dolog van, és lenyűgözően sikerült ábrázolni az elveszettségüket, és a kilátástalan helyzetüket. Simán erősebb volt drámában, mint a főszál – persze a 10. résztől eltekintve.

clegane - 2013. 08. 07. 01:17

meh, nem nagyon áll össze hogy akkor Adrian mit látott a tónál és miért gondolta Skinner hogy látta, és ha már egyszer utána ment, miért nem valahol egyedül kapta el, miért nyírta ki az anyját és őt miért nem, és az Adrian miért emlékezett pont arra hogy a fater áll az anyja holtteste felett amikor semmi másra. már azon kívül hogy így volt kényelmes az íróknak. (meg akkor tényleg csak ráhibázott a Millsre azonosításnál, mert itt mondta is Holder, hogy nem volt nyilvános hogy őt gyanúsítják; nohát micsoda véletlen ez már megint.)

ja és azt se vágom, hogy ha Bullet tudja hogy ki a gyilkos (egy rendőr, sőt, a rendőrfőnök!) akkor tényleg, miért hagy üzenetet arról az őrsön, hogy tudja ki a gyilkos, ahelyett hogy messzire kerülne minden rendőrt?

én már igazából csak az első két évad hangulatát keresve néztem a harmadikat, hát elvétve akadt belőle, de igazából időpocsékolásnak érzem ezt az évadot már.

cat - 2013. 08. 07. 01:39

“meg akkor tényleg csak ráhibázott a Millsre azonosításnál, mert itt mondta is Holder, hogy nem volt nyilvános hogy őt gyanúsítják; nohát micsoda véletlen ez már megint.”

Ja igen, ezt akartam még leírni, hogy erre nekem van egy elméletem :) Ha megnézitek a hat fotóból álló montázst, feltűnik, hogy a jobb alsó sarokban Adrian apja (vagy egy rá nagyon hasonlító férfi, nem tudtam eldönteni) látható. Nekem már akkor gyanús volt, hogy a gyerek Mills képén nem az arcára tette az ujját, ahogy logikus lenne, hanem annyira a kép jobb szélére (és annyira bizonytalanul), hogy szinte már a mellette lévő képre mutatott. Szóval véletlen, de csak azért, mert ez a két kép egymás mellett volt, ha a fennmaradó négyből bármelyik másik férfi fotója lett volna Millsé helyén, akkor arra mutatott volna. Lehet, h ez hülyeség, de már itt, az utána történtek nélkül is tudtam, hogy a gyerek hazudik.

koka - 2013. 08. 07. 02:23

“what’s in the box?!”

Hát igen, a végét jól összedobolták, azt hittem, ennél több választ kapok. Mondjuk bejött a Skinner tippem, de ennyi erővel Adrian is lehetett volna, annyira nem lettek itt kidolgozva a dolgok.
Na mindegy, azért volt egy két remek snitt ott az erdőben.

Nem tudom összehasonlítani, a 3. évadot az előző kettővel. Teljesen más, valamiért sokkal kilátástalanabb volt az idei etap, de ez nálam pozitívum volt. És hát 9-10 részt pedig aranyba öntve, vitrinbe téve.

Twitch-Lyrics szál is a semmi vezetett. Pedig szívesen megtudtam volna többet például Twitchről is. Hogyan lábal ki a szarból stb. Teljes rejtély a karakter.

Úgy tűnik, csak én bírom Reddicket, örülök hogy nem ő lett a gyilkos, mindig vannak jó beszólásai.

Csalódott most nem vagyok, csak ha ezek után kasza lesz, mert ebből most sok érdekes dolgot lehetne kihozni.

paranoid android - 2013. 08. 07. 03:09

Kicsit csalódtam a fináléban, az évad leggyengébb része lett sajnos. Persze azért különösebben nem húzta le az összképet, mert egy erős évadot kaptunk. Ezek után nagyon örülnék egy 4. évadnak.

Sajnos már hetekkel ezelőtt odáig vitték az ügyet, hogy csak egy rendőr lehetett a gyilkos. És mivel csak két karakter közül lehetett választani, ez a része érdektelenné vált, ami által a dupla finálé nyomozós részei is, ami csaknem az egészet jelenti.
És mivel sorozatgyilkosságról volt szó, így olyan érzelmi töltetet sem kapott a megoldás, mint az előző évadban, hiszen az ilyen nyomozós sorozatoknál a motívum, ill. a gyilkosság körülménye érdekesebb, mint az, hogy a lehetséges gyanúsítottak közül ki lesz éppen a tettes. De hát egy sorozatgyilkos, miért öl? Magáért az ölésért. Így ezt nem tudták kiaknázni. Ezért kellett egy ilyen Lindent lehúzó megoldás. Az utolsó pár jelenet remek volt, de addigra már csaknem mindegy volt, mert nem vonódtam be érzelmileg kellőképpen.

Azért a Hetedik féle lezárás tetszett. Én örültem, hogy nem volt epilógus. Alapvetően nem szeretem, mert csak kidolgozatlanul belemaszatol egy történetbe, így vagy elrontja a korábbiakat, vagy legjobb esetben egy ‘meh’ reakciót vált ki belőlem. Itt mindenképpen rombolta volna az élményt. Egy esetleges negyedik évadnál jobban jártunk egy ilyen megoldással, ha meg kasza lesz, akkor már ismerjük annyira a karaktereket, hogy sejtjük mit tehettek.

Nimand - 2013. 08. 07. 07:12

Háááát… ez valami baromi gyenge volt. Egy héttel ezelőtt azt gondoltam, az idei év legjobb sorozatlezárása vár rám, ehhez képest voltak részek, ahol tekernem kellett.

Tehát Sewardot kivégezték, mert Adrian nem látta a gyilkost, csak őt, mikor visszament érte. Ez eddig rendben, és bár kicsit bután, erőtlenül, de megmagyarázták ezt a szálat. A sok mellékszál viszont teljesen kidolgozatlan: Becker és a családja körüli balhék, a másik smasszer “megkeményedése”, Twitch és még sorolhanám.

Hiányzott a bumm, a katarzis a végéről. Más alkotásokban, filmekben megszokhattuk, hogy a sorozatgyilkosok összetett személyiségek, szinte várja az ember, mikor bemutatják mit miért csinál, elmagyarázzák hogyan kezdődött stb. Ehhez képest Skinner, a rendőr lieutenant akkora üres, nulla alak, hogy nem vagyok képes elhinni róla, hogy százával fekszenek tavak, erdők mélyén az áldozatai.

A vége meg….

Macckó - 2013. 08. 07. 08:28

már nem azért, de nem feltétlenül kell ám Skinner mondandóját a kocsiban készpénznek venni.

“még számos hulla van mindenfelé, úgysem találod meg mindet”
“nem emlékszem a neveikre, nem tudom kiket öltem meg”

már amikor beültek a kocsiba tudta Skinner, hogy meghalni megy a tóhoz. nem lehetett más vége. és mivel tudta, mivel tudja Lindent érzelmileg irányítani pont olyan dolgokat magyarázott, amivel ezt a befejezést biztosítani tudta. Ahogy pontosan tudta, hogy rá kell játszani a guilt tripre a régi szerelem miatt.

orla - 2013. 08. 07. 08:31

A legnagyobb bukta – a gyűrűnél is nagyobb -, hogy Skinner miért a gyerek anyját öli meg, illetve a gyereket mért nem? Ennek így semmi értelme nincsen.

Az nekem viszont tetszett, hogy nem emlékezett Kallie-re (persze dehogynem, az övé volt a gyűrű, de mindegy, gyenge írás). Nem tudom eldönteni, hogy a színész jól játszotta-e a lebukott Skinnert, mert gyakorlatilag nem változott semmit a játéka, nem látszott semmi érzelem rajta egészen az erdőig, és nem tudom, hogy ez ijesztő-e. vagy szimplán trehányság.

winnie - 2013. 08. 07. 08:42

orla: nem lett volna értelme a gyerek megölésének, iszen tudta, hogy ne emlékszik rá, nem jelentett fenyegetést.

elias koteasszel nekem személy szerint nem volt semmi bajom, bár persze irányába elég régóta elfogult vagyok (basszus, de durva, belegondoltam, hogy atom egoyan filmjeit valamikor a 90-es évek elején láttam, még a titanic fesztiválon.)

Brynden Rivers - 2013. 08. 07. 08:54

Az évad remek volt, 2 dolog viszont nagyon zavart az évadzáróban.

1. Egyáltalán nem talált ki lett a gyilkos
Ezért teljesen kilógott a fogatókönyvből, nem illeszkedett bele az eseményekbe.

Én nem vártam el, hogy 10 perces gyorstalpalóval elmagyarázzák Skinner, mit miért tett.

2. A vége
De pont ezért lett volna jó életben hagyni Skinnert, hogy a 4. évadban amikor a bírósági ügye fut és az összes áldozat előkerül, megértjük hogy miért is tette.

“Más alkotásokban, filmekben megszokhattuk, hogy a sorozatgyilkosok összetett személyiségek” – a valóságban is? Nem vagyok benne biztos hogy minden sorozatgyilkos olyan érdekes személyiség, mint Hannibal Lecter.

Brynden Rivers - 2013. 08. 07. 09:00

* Egyáltalán nem találták ki a gyilkos

@orla:
Szerintem azért nem hullott le az álarc Skinner-ről amikor lebukott, mert már ráégett az arcára.

p.o.p. - 2013. 08. 07. 09:00

Sajnos az előző két lenyűgöző évad annyira magasra tette a mércét, hogy ebben az évadban az volt az érzésem, hogy csak egy középkategóriás drámát látok. A színészek jók voltak, de egyszerűen így sem jött át nekem a dráma igazán, sőt sajnos egy két jelenet még idegesített is…

Három értékelhető momentum volt számomra összesen:
– maga az első rész
– a kivégzés azon része, hogy Seward nem hal meg egyből az akasztáson
– és Linden amikor kiszállnak Skinerrel a kocsiból.

Ennyi…

szerintem - 2013. 08. 07. 09:22

“Én nem vártam el, hogy 10 perces gyorstalpalóval elmagyarázzák Skinner, mit miért tett.”

pont ez a baj, hogy nem volt mas opcio. vagy ez, a nagy semmi, amire csak hummogni lehet, vagy a 10 perces gyorstalpalo, ami meg eroltetett, arra csak a fejet lehet csovalni.

skinnert teljesen felorolte ez a dolog (tudtuk meg tole) es csak nyugalmat szeretett volna vegul (tudtuk meg tole), amit ugy erzett, hogy linden mellett megtalalt (tudtuk meg tole). sokkal jobb lett volna mindezt latni mondjuk az evad soran, vagy ha nem akkor, legalabb a dupla epizod szolhatott volna errol. szerintem azert sem lett tul eros a kocsikazos jelenet es a vege, mert egyedul lindent ismertuk a tortenetben. felolem skinner nezhetett akarhogyis, sem a szinesz eszkoztarat nem ismertem, sem a karaktert, de kicsit sem. innentol fogva csak az a resze tudott megrazni, ahol lindenhez kotodott a dolog. ha evad kozben jobban kifejtik esetleg a viszonyukat vagy ha az utolso reszekben kapott volna skinner tobb jatekidot….basszus, pastor mike-rol tobbet tudtunk, nem veletlenul utott az a jelenet sokkal jobban.

Dark Energy - 2013. 08. 07. 09:38

“skinnert teljesen felorolte ez a dolog (tudtuk meg tole) es csak nyugalmat szeretett volna vegul (tudtuk meg tole), amit ugy erzett, hogy linden mellett megtalalt (tudtuk meg tole)”

Na pont emiatt, Skinner már mikor beültek a kocsiba, tudta, hogy neki meg kell halnia.
Persze öngyilkos is lehetett volna, mert így viszont kicseszett de nagyon Lindennel. Ugyanakkor az öngyilkosság nem ütött volna akkorát, mint így, hogy Linden lövi le.

A kocsikázós párbeszéd szerintem csak rájátszás volt, hogy Linden-t arra kényszerítse, hogy meghúzza a ravaszt, amikor majd kell. Ebből a szempontból minden, amit mondottmagyarázatként, lehet hazugság és lehet igazság vagy ezek keveréke, kivéve Adrian elrablása és megölése, ami egyértelmű manipuláció volt, hogy Linden tényleg olyan érzelmi sokkba kerüljön, hogy lőjjön.

clegane - 2013. 08. 07. 09:51

winnie: de így nehéz elképzelni a szituációt, honnan jött rá, hogy nem emlékszik rá a gyerek?
odamegy a lakásba, megöli az anyját, meglátja a gyereket a szekrényben, benyit hozzá, megkérdezi: “emlékszel rám?” a gyerek meg: “nem.” erre Skinner “hát jó” oszt hazamegy. vagy mégis hogy volt ez?

winnie - 2013. 08. 07. 09:59

clegane: de ne engem kérdezz, nem én írtam, hanem következtesd ki, mert én is csak abból dolgozom, amit te tudsz:) ha én ki tudok találni valamit rá, akkor te is. még lehet, hogy jobbat is.

például onnan tudta, mert ő vezette a nyomozást az anyja megölésének ügyében és ekkor biztos rájött, hogy nem emlékszik rá. az előző kérdésre, természetesen arra gondoltam, hogy ha megölte az anyját, akkor nyilván azért nem ölte meg a gyereket, mert nem találta. ez is lehet megoldás. azt nem tudom, hogy mi történt, ezért jók az írói interjúk, de a sok szóbajövő verzióból ez lehet egy.

(amúgy tudjuk egyébként biztosan, hogy skinner ölte meg trisha seward-ot? erre viszont én nem emlékszem. mármint, hogy elismerte volna.)

clegane - 2013. 08. 07. 10:39

hát jó, ki tudom én találni, de ne nekem kelljen hanem mondják el a sorozatban, volt rá 12×45 percük :) sikerült már nyomozós sztorit kielégítően lekerekíteni másfél órás filmekben is.

winnie - 2013. 08. 07. 10:43

lehet, hogy elmondták, vagy céloztak rá, csak nem figyeltünk, vagy kivágták, vagy éppenséggel nem törődtek vele, mondván, ki lehet következtetni:)

Wicoo - 2013. 08. 07. 11:15

Szerencsétlen Kallie holtteste azért előkerülhetett volna..sajnálom, hogy ezt annyiban hagyták

Vazul - 2013. 08. 07. 12:14

winnie: ha jól emlékszem, Linden rákérdezett Skinnertől, hogy miért ölte meg Trishát, mire az elmondta, hogy ő csak a gyereket kereste, és útban volt. Gondolom a gyereket nem találta, később pedig rájött, hogy nem emlékszik semmire.

Egyébként biztos az, hogy meghalt Skinner? Sajnos már nincs meg a rész, így nem tudom újranézni, de hacsak nem fejbe kapta a második golyót, akkor éppen túl is élhette a dolgot. Vagy ha fejbe ment, akkor is szóba jöhet még kóma esetleg, vagy valami hasonló vegetatív, de élő állapot. Tudom, hogy a valóéletben az ilyenre kevés az esély, de nem ez lenne az első ferdítés a sorozatban.

új - 2013. 08. 07. 12:29

az évad összességében jobban sikerült szerintem az első két évadnál, főleg, hogy kevésbé erőltették a melodramatikus epizódvégi szomorúszám-körkép-lezárást, valahogy a csöpögősebb hatásvadászatból is kevesebbet adagoltak talán a korábbiaknál (a twitch- lyric szálat leszámítva, azoknál sokszor totál kínban vártam a jelenet végét). a börtönös (amúgy 100%-os) epizódban egyszer-kétszer rezgett a léc ilyen szempontból, de ott helyrerakta nálam az akasztás valódi meglépése, plusz az igazi érzelmi ámokfutás teljesen helyretette az apró furaságokat is nálam.

a megoldásra viszont nem mondhatjuk szerintem, hogy randomabb lett volna, mint mondjuk a 2.évad végi lezárás.. rám az sokkal kisebb hatással volt, főleg hogy az egész 1-2. évad szinte részenként szállított egy-egy ügyeletes red herringet, így a megoldás is nálam TÚL SOK VÉLETLEN összejátszásává alakult ott. itt szerencsére csak néhány felhozott lehetséges (persze túl látványos) gyilkos jelent meg, bár azok szerintem legalább ilyen random jelleggel lettek belengetve, amit az is jelez ahogy a rész eleji összefoglalókban rendre meg kellett mutatni őket, mert (itt a fórumon is értetlenkedők bizonyítják) senki sem emlékezett volna rájuk (pl. joe mills eltűnése részekre-majd felbukkanása, reddick kézkötése hangsúlyosan az összefoglalóban, stb)

skinner meg már onnantól furcsa, ahogy mindenképp igyekszik elterelni lindent az újranyomozásról, illetve az egyetlen, aki szintén köthető a korábbi nyomozás befejezetlenségéhez lindenen kívül…
mégis, a sok bénaság ellenére (rendőrfőnökhöz képest a már felsorolt bakikat elkövetni, miközben mindent kontrollálhat, átlát)tetszik a személyválasztás, mert így kap egy igazi érzelmi magyarázatot, keretet az egész eddigi 3évad linden számára. ettől a pasitól indult minden, az összeomlása a nyomozás sikertelensége miatt, a saját gyereke részbeni elvesztése, a befejezetlen/lehetetlen szerelem miatt újabb kapcsolatok kialakításának képtelensége, karriermegfeneklés, MINDEN. innen persze következik, hogy más megoldás nem is volt linden számára, mint amit meg is tett végül (szerintem ez már rég nem az a szint volt az életében, amikor a kommentekben javasolt módon szépen megvárja, amíg kikérdezik skinnert, lecsukják, kivégzik, stb. ez már átgondolhatatlanul rétegezett múlt kettőjük között, aminek a végigpörgetése linden arcán számomra az egész évad egyik csúcspontja… megfagyott bennem a vér, komolyan.
sajnos, pont a karakter kulcsfontossága miatt zavaró, ahogy alig láttunk belőle valamit, egyszer csak minden magyarázat nélkül, évek után felbukkan évad elején újra az őrsön, számomra láthatatlan vonzalommal időnként összeborul lindennel, aztán megint nem látjuk egyáltalán…így a vallomás sem lehetett igazán hatásos, kizárólag linden szempontjából vált érdekessé a szitu.

a két főszereplő közti elképesztő összhangtól (kettőjükbe lehetek szerelmes egyszerre?), a bátor megoldásoktól, a sokat emlegetett érzelmi hullámvasutazás miatt maradok lelkes rajongó, a kis logikátlanságok, bakik, direkt félrevezetések fölötti mérgelődés is elenyészik majd a 4.évad utáni izgatott sóvárgás alatt szerintem. függő vagyok, köszönöm, hogy elmondhattam

Dark Energy - 2013. 08. 07. 12:40

@Vazul
Ha nincs is kimondva, lekövetkeztetni viszont lehet, mivel Linden kapcsolta össze a sorozatgyilkosságokat a Trisha Seward gyilkossággal, a nagyon hasonlo m.o. miatt, Lindennek meg nagyon tudok hinni. Így Skinner a sorozatgyilkos, nyilván Trishát is ő ölte meg.

Nekem az a fura, hogy Skinner rendőr, ha bekopogtat rendőrként és kéri Trishát, hogy szeretne beszélni Adrian-nel, Trisha miért ellenkezne? Hacsak nem elborult aggyal ment oda Skinner, amit viszont egyszer sem láttam a sorozatban nála, sőt nagyon higgadt volt a kocsikázásnál is, pedig igen komoly agresszió és erőszak kell annyi sok gyilkosság elkövetéséhez. Lehetséges skizofréniára sem volt semmi utaló jel.

winnie - 2013. 08. 07. 12:43

skinnernél a rendőrfőnök egy kicsit erős titulus. ő sima hadnagy, mint oakes vagy carlson, nem? szóval csak a saját osztályát vezeti.

új - 2013. 08. 07. 12:47

ok, holderék főnöke, összeragadt a jelző…

winnie - 2013. 08. 07. 12:50

új: nem is miattad írtam, valójában édesmindegy, csak többen is említették korábban, gondoltam jobb így. (mondjuk a rangjában nem vagyok biztos, de mintha lett volna idén is említve)

Drake - 2013. 08. 07. 13:12

Részemről a 2. évad végén lezajlott “mi történt azon a bizonyos napon” jelenetet hiányoltam nagyon, persze ez ennyi áldozatnál nem lehetséges, de mégis hiányérzetem volt miatta.

A gyűrűre visszatérve el tudtam volna képzelni, hogy Skinner csak azért adta a lányának, mert az meglátta nála, és az egy “de szép, köszi apu” felszólalással magához is vette.

Viszont ami az összképet illeti, nekem van egy olyan érzésem, hogy Skinner csak egy tettestárs volt, és a valódi főkolomposra (akit védett valamilyen oknál fogva) majd a 4. évadban derül fény. (bár így lenne) Egyszerűen nekem túl gyenge volt a vallomása.

Brynden Rivers - 2013. 08. 07. 14:29

@szerintem – 2013. 08. 07. 09:22

Igen pont ezért írtam, hogy nagyon elszúrták az írók, hogy nem volt meg az évad elejétől, hogy: “ő a gyilkos”*

Mert akkor a forgatókönyv + színész játéka szépen felépíthette volna az évadzárót, hogy valami minimális “hű tényleg” vagy “így érthető” de legalább “ennek van értelme” élményünk legyen. :)

*OFF:
Ez így egy kicsit olyan volt mint a BSG-ben a Final Five cylon.
Miért pont ők? Mert csak. Ok kösz.
Nagyon más nem lehetett, de igazából egyáltalán nem (na jól alig) volt előkészítve.

Dor Ka - 2013. 08. 07. 14:39

hááát, a 10.-ik résszel le kellett volna zárni; ez a lezárás (még a dupla-rész ellenére is) elég gyenguszra sikeredett. megintcsak Linden “nézése” és Holder apró aranyköpései vitték el a pálmát (nálam).
a gyűrűs megoldás abszolút hiteltelen volt. miért kockáztatná egy sok-sok éve tevékenykedő sorozatgyilkos, h. bárki megláthasson egy ennyire kulcsfontosságú bizonyítékot, ráadásul egy ennyire jellegzetes gyűrűt a lánya kezén és így bukjon le?!
a kocsis párbeszéd inkább olyan komédiába hajló volt… egyáltalán nem lehetett komolyan venni, egy msp.-i drámát/feszültséget se éreztem benne. (és ennek fő oka valószínűleg az, h. a Skinnert alakító színész játéka egyszerűen sz@r volt! bár nyilván nem mutogathatták ezt a karaktert túlságosan kibontva az évad alatt, mert akkor meg már túl szájbarágós lett volna a tettes kiléte… lehet ha Reddick-re esik az írók választása, jobban jártunk volna mi nézők is, mert az a pasas legalább egy nagy fazon és kiváló karakterszínész).
egy dolog tetszett ebben ‘skinner-a-gyilkos’ megoldásban, az h. Linden sem tévedhetetlen, ő is hús-vér ember! hiába a komoly megérzései (amiket végig tapasztalhattunk az 1.-2.-és a mostani évad során is a nyomozásoknál), egyszerűen a szerelem ennyire félre tudta vezetni; ennyire el tudta nyomni ezeket a megsejtős ösztöneit, h. évtizedeken (?) keresztül egy Szörnyet szeretett szívvel-lélekkel… hátha már eddig is egy lelki-roncs volt a nőci, akkor ezután mi lesz belőle a 4. évadra?!:(
az evidens volt, h. lelövi a végén… hisz a pasas végig arra játszott… egészen onnantól kezdve, h. a belassulós jelenetnél – azért csapnivaló színészi játék ide-oda -, lehetett látni, ahogy vált a mimikája és rájön, h. Linden rájött.
személy szerint, nem látom amúgy esélyesnek azt a vonalat, h. Linden börtönbe kerül és onnan asszisztál a további esetekhez… ezt már annyiszor eljátszották sorozatokban, h. vétek lenne ha pont a Killing-ben is ezirányba vinnék el a következő évad történéseit.
a Twitch-Lyric szálat tényleg hanyagolhatták volna… (ahogy a Kallie anyja-hidas jelenetét is) …kicsit nekem a ‘tetőn ülős-drogot szélnek eresztős’ jelenet is csöppet túl idillikusra sikeredett a Killing örök depresszív hangulatához képest és egyáltalán nem azt szűrtem le belőle, hogyhát lehet kiút a legmélyebb gödörből is… inkább valahogy ez is elég hiteltelen volt.
összességében, persze nagyon várom a 4. évadot (remélem lesz is!), de egy ilyen szuper kis évadot tuti nem ilyen összecsapottan zártam volna le. azért továbbra is a top5-ben van nálam.:)

Brynden Rivers - 2013. 08. 07. 14:48

OFF2:

A Jusitfied 4. évadban bezzeg milyen szépen megoldották a rejtett személyazonosság szereplő felfedését, pedig ott is csak évad közben találták ki legyen az.

Uni - 2013. 08. 07. 17:46

Csak én hiszem hogy Kellie él? Skinner éveken keresztül nemgyenge rendőröket és nyomozókat vezetett félre, intézi titokban a dolgait, aztán egyszer egyet gondol, és a lányának adja a türkizgyűrűt?! Mindent bevall, de a “vöröshajú lány” kimegy a fejéből? Holtest nincs. És mekkora poén lenne ha végülis véletlenül lepleződött volna le, lehet csak hasonló volt a gyűrű, lehet földön talélta a lány, lehet vette az ócskapiacon. És az is lehet, hogy csak magamat akarom bíztatni, hogy valami jót is hozhat az új szezon.

julcsi - 2013. 08. 07. 19:16

hm és mi van a lánnyal? aki eltűnt? vagy csak nekem nem esik le, hogy volt valami utalás arra, hogy tutira megölte..? gondolom, akkor igen.

egyébként várnám a folytatást. bár igencsak lehúzós sorozat…

humandr - 2013. 08. 07. 19:23

A rész nézése közben nekem is úgy tűnt, hogy Skinnernek Kallie halálához(?) speciel semmi köze.
Nem tudom, hogy jutott a gyűrűhöz, de ez magyarázná, hogy miért hagyta, hogy a lánya viselje. Plusz, ha már annyi gyilkosságot beismert, miért pont ezt nem vállalta fel?

szerintem - 2013. 08. 07. 20:24

nekem teljesen egyertelmunek tunt, hogy kallie halott, ot is skinner olte meg. ennyi. ennel tobbet nem fogunk megtudni a dologrol, de nem hiszem, hogy azert, mert nyitva akartak hagyni a kerdest, hanem csak siman nem foglalkoztak ezzel a kerdessel eleg rendesen, mint ahogy egy csomo massal sem. osszecsaptak a veget es most tudomasul kell venni szerintem, hogy minden megoldodott. amire nem volt kello magyarazat, azt meg ok is leszartak.
ugyanez adrian sztorijara is igaz, ott meg talan erosebben santit is a dolog.

madmano - 2013. 08. 07. 20:31

Gondolkodtam tovább, hogy mi hagyott bennem űrt és ugyanarra jutottam, amire Drake: nagyon hiányzott a nyomozásnak az a része, ahogy összeáll lassan a kép. Az első két évadban már a legelejétől, a tanártól kezdve számolták az órákat, hogy Rosie este 10kor még itt járt stb. és “fogyott az idő” egészen az utolsó részig és az utolsó hiányzó másodpercekig.

Ez tudom, hogy a sorozatgyilkos koncepció miatt eleve kivitelezhetetlen, de tovább rontotta a helyzetet az a néha túl kényelmes megoldásnak tűnő füles is, amikor Bullet vagy bármelyik utcagyerek egy random másiktól hallott valamit, ezért odamentek megnézni és többnyire találtak is valamit. Szóval jóval kevesebbet teret engedtek Linden és Holder logikájának aka. nyomozói kvalitásának. Ennek a fontossága amúgy fel se tűnt az előző ügyben, csak most a hiánya. Bár lehet ez csak engem zavart.

lostfanka - 2013. 08. 08. 09:04

Szandekosan nem olvasok vissza mert az utolso resz nem volt meg, de a 10-et tegnap neztem meg es csak annyit akarok mondani hogy:

EMMY-t Peter Sarsgaardnak ezert a rab szerepert!!

madmano - 2013. 08. 08. 19:40

S04 plot tipp:
Linden megy börtönbe és olyan ügy lesz, amihez neki a falakon belül (rabtársak, smasszerek), Holdernek pedig a falon kívül kell nyomoznia és bizonyítékot gyűjtenie.
És mindent csak napi pár percben, a látogatások alkalmával tudnak egyeztetni.

Niko - 2013. 08. 08. 22:52

kisse olcso megoldasok voltak a finaleban,de ez nagyon jo sorozat es igy is top 3 nalam,varom a kovetkezo evadot.

Thrasher - 2013. 08. 08. 23:05

no, most is bejött a biztos recept hasonló esetekre:
a gyilkos mindig az a karakter, akit ugyan nem egy sztár játszik, de a karakter képernyőidejkéez képest mégis túl ismert színész, aki minden gyilkosság közelében ott van, és van korábbról kapcsolata a főhősünkkel

jó volt az évad, az első kettő még midnig jobb, de hát na.

Thrasher - 2013. 08. 08. 23:10

hja és igen, örülök, hogy Skinner tényleg nem csak egy nagyon béna időhúzűs volt korábban, bár még így is elég nyilvánvaló volt a karaktere

fatal - 2013. 08. 09. 00:10

A 3×11 rendben volt, de sajnos a 3×12 rettentő gagyira sikerült. Az egész évadot sikerült lehúzni a klotyón.

winnie - 2013. 08. 09. 08:32

ilyenkor örülök, hogy simán el tudok vonatkoztatni attól, hogy milyen egy rész (vagy a finálé, vagy egy feldolgozás). attól, hogy valami rossz, az nem írja felül azt, ami jó volt.

Thrasher - 2013. 08. 09. 09:13

dehiszenwinnie, jól tudod, hogy hiába élvezte az ember 5 évadon át a Lostot, a 6. évad azt mindet kitörölte a tér-idő kontinuumból. ;)

ON: igazából csak nyavalyogni jöttem, eszembe jutott, hogy időbeli problémák is voltak. nem tudni, mennyi idő telt el, miközben Linden szólt Skinnernek, hogy zsaru a ludas, és, hogy megtalálta a házban pakolva, de Holdernek közben belefért egy vallatás, meg az, hogy becsalja a partnerét a bombasztorival, és még így is előbb ért oda a kalyibához, mint ők. bár lehet, hogy Skinner (egyébként ejj, ezek a Skinner nevű kopaszodó felettesek, mindig csak bajt okoznak a kedvenc férfi-nő nyomozópárosainknak…) kerülő úton vezetett, nemtom.

valamint én edddig még nem jegyeztem meg, mekkora irdatlan f*sság volt a gyűrű a lány kezén, pedig az volt a mélypont.

winnie - 2013. 08. 09. 09:29

a gyűrű egyébként (ahogy olvastam, mert nem emlékeztem) be lett lebegtetve pár résszel korábban, amikor a sorozatgyilkosok trófeáiról beszéltek, de ettől még nagyon olcsó megoldásnak tartottam és elszomorító volt. más kérdés, hogy a való életben inkább ilyen ostobaságokon buknak meg a gyilkosok, és nem valami zseniálisan észrevett, “ilyen csak tévében létezik” nyomon. de akkor is. ez tévé:)

Maximoff - 2013. 08. 09. 18:45

Szóval Skinner volt a sorozatgyilkos?! Na bummm…

Mondjuk teljesen beleillett a profilba, nem is értem miért nem ő volt az első számú gyanúsítottam. Hiszen teljes természetes, hogy egy RENDŐR, aki ráadásul a gyilkosságsorozat vezetője a gyilkos, családos ember, akinek még mellékesen van egy lánya is, nos történetesen ő a gyilkos, és nem egy önértékelési zavarokkal, szexuális problémákkal teli ember, aki így éli ki beteges vágyait. De hát Skinner bácsi is megmondta az egyik részben, szarni a profilozókra. Így mondjuk nem is nehéz…

Pláne, hogy teljesen egyértelmű az is, hogy Skinner ráállítja az összes emberét, hogy az egyetlen szemtanút Angie Gowert találják meg, mikor az egyetlen emberről van szó, aki felismerheti őt??? Majd miután már lassan lezárul a nyomozás, sikerül bemószerolni egy szerencsétlent, aki még viszi is a balhét, akkor keressük meg a csajt, majd megöljük, fogát kihúzzuk, extrának meg fel is gyújtjuk. (már ha egyáltalán ő volt az). Sőt még Bulletet is el kellett hallgattatni, hiszen tudta, hogy ő a gyilkos. Ugyan honnan a búbánatból, mikor egy árva közös jelenetük nem volt, Holder, pedig Bullet nevét, mint informátorát a nyomozás Skinnernek ki sem adta? Teljesen logikus, váratlan fordulatok voltak ezek az írók részéről.

És a sziklaszilárd motivációról nem is beszéltünk…
Az első gyilkosság csak baleset volt, el akarta hallgattatni, megütötte, a többinél kicsit már bedurvult, megerőszakolta őket, a nyakukat elvágta, az újjukat levágta. De hát ezek a balesetek már csak ilyenek.

A végére marad ez a remek befejezés, egy még misztikusabb 4. évad ígéretével, hiszen Skinner egyetlen egy esetben nem mondta ki konkrétan a kocsikázás során, hogy ő ölte meg ezeket a lányokat, bárhogyan próbálták felénk ezt sugallni.

Az évad egyébként nekem nagyon tetszett, a koncepció hozzám közelebb állt, mint az első két évad, sajnos az utolsó kész rész egyenesen pocsék lett. Ettől függetlenül nem ijesztettek el egy esetleges negyedik évadtól.

VanillaSky - 2013. 08. 09. 22:44

Csak most néztem meg, de Linden – nem maga az évad – masszív csalódás! Skinner elkövetői léte nem volt egetrengető meglepetés, bár ennél a “társadalom pereme-senkinek sem hiányzó emberi hulladékok” magyarázatnál azért vártam volna valami mélyebb okot.

Linden szétesése viszont sokkal jobban dühített. Persze az első két évad alapján nem egy acélidegekkel rendelkező egyén volt, az egyik kevés állandó pont az életében árulta el, így még megérthető volt a kocsiból kiszállok és kidobom a taccsot jelenete. A végén a gyilkosság viszont már nem, vagy legalábbis nem így. Adrian élt, Skinner szerint volt még bőven hulla, Kallie életének vége sem volt tisztázott. Erre egy “tudom, hogy szeretsz,bla-bla” szöveg miatt lelövi? Anno az első évadban volt a bosszúság Holder fényképes mahinációja miatt, ott persze remekül kibogozták a miértet, de az egy szimpla bizonyíték hamisítás volt. Ezt a gyilkosságot nem lehet megoldani. Vagy Linden és Holder sározódik be – lényegtelen, hogy morális szempontból helyes volt e – a karaktereik ezzel végképp sérült áruvá válnak. Vagy bevallják és nincs eltusolás úgy meg páros nem lesz, mert Linden az életben nem lesz többé rendőr

SPOILER ON
(kicsit a Hetedik befejezésére emlékeztetett)
SPOILER OFF

Másrészről Kallie anyjának is adtam volna egy lezárást – ugye a 4. évad semmiképp sem biztos befutó – Ő is megérdemelte volna azt a pár másodperces feloldozást, mégha egy szörnyű anya is volt és józan fejjel nem érdemelte ki ezt.

Összegezve nem csalódtam az első két évad után a sorozatban. A vége igaz nem tudott felnőni a megszokott színvonalhoz, egyáltalán nem amiatt, hogy úgymond meglepetés nem történt.

Remélem kap még 12-13 részt a javításra!

winnie - 2013. 08. 09. 22:54

VanillaSky: szerintem nem a szeretsz szöveg miatt lőtte le. illetve kellett egy utolsó csepp, de lehet, hogy tudta, mi lesz a vége., sőt, tudta, hogy skiner is tudja, hogy ő tudja:) gondolj bele, hogy mi minden munkált benne. (oké, attól még nem kell főbenjáró bűnt elkövetni) kvázi skinner juttatta diliházba, miatta halt meg seward, miatta lett olyan adrian, amilyen, akár még azt is mondhatjuk, hogy közvetve miatta veszítette el a saját fiát. a szeretés, az már tényleg mellékesnek tűnt ezek mellett.

ráadásul, ha akarom, akkor linden, persze ha úgy reagálja le a dolgot, hogy feladja magát, akkor a gyilkossággal valahol tudatalatt magát akarta büntetni, mert nem vette észre a dolgot, szóval kvázi magát vádolja és úgy érzi, hogy megérdemli a büntetést.

persze lehet, hogy mindez csak belemagyarázás:)

VanillaSky - 2013. 08. 09. 23:16

winnie: Mondjuk igen, Linden karakterébe ez az önostorozásos magyarázat tökéletesen beleillene, hamarjában erre nem is gondoltam.

Az is egyértelműen összekapcsolható, hogy a saját gyerekével való viszonyára is kihatott ez az ügy. A folytonos vadászösztön és emiatt félretett mindenkit az életében. Ha Én lettem volna a helyében, én sem cselekedtem volna másképp, így lehet, hogy csak szálkákat keresek a gerendát meg nem látom(pedig 5+ évig nekem is tanítgatták, hogy mi is az a jog). Seward, Adrian több tucat lány élete ment tönkre végleg.

Talán rosszul fogalmaztam meg, hogy mire gondoltam. Visszautalva Holderre az első évadból. Ugye ott Te is felvetetted, hogy karakteridegen húzás volt az írók részéről és nem kéne ilyen random húzásokkal operálni. Na itt nem a karakteridegenséggel volt a probléma, hanem súlyosabb az írói melléfogás szerintem. Meglépték azt ami Lindenből simán kinézhető volt, viszont így – ha lesz folytatás – egyszerűen olyan kötött pályára állították magukat amiből nem tudom, hogy lehetne jól kijönni.

Ad1: Holder és Linden beállítja jogos védelmi helyzetnek (adnak a kezébe egy pisztolyt-lövöldöznek egy sort-mindenki haza ballag). Félre téve azt, hogy életszerűen ezt nem lehet már beállítani, így kapunk két rendőrt, akik elsikáltak egy gyilkosságot (hangsúlyozom lényegtelen, hogy mit érdemelt Skinner. Fegyvertelen volt, már egy lőtt sebbel.) Nem hiszem, hogy elmennének Vick Mackey irányába. Lenne egy folyamatos konfliktus a megszokott páros között, valószínűleg jó nagy adag önutálattal fűszerezve.

Ad2: Linden feladja magát, elítélik (a szabadságvesztés lényegtelen) többé nem lesz rendőr. Ez a tanácsadói megoldás túlontúl erőltetett lenne.

Ad3: Valamilyen úton-módon elérik, hogy nem volt beszámítható, ugranak pár hónapot vagy 1-2 évet és folytatják a munkát. Ez is kissé izzadtságszagú.

Szóval, ha lesz folytatás akkor szűk keresztmetszetek között mozoghatnak.

Ha nem lesz, akkor meg rövid volt a végső katarzis. Rosie után kaptunk egy szentimentális videót, a kocsiban volt még egy kis csevej. Megvolt a lezárás, itt nem.

A. - 2013. 08. 10. 10:20

szerintem a második verzió lesz, eltiltva, szabadlábon (a letöltendőt kizártnak tartom) nem hivatalos minőségben, de nyomozás Holderrel

szerintem - 2013. 08. 10. 13:46

@VanillaSky: talan pont attol olyan remek ez a sorozat, vagy legalabbis nekem szimpatikus, hogy olyan megoldasokat is meglepnek, amik akar jelentosen leszukithetik a folytatast.

en ugyanazt az osszetettseget latom linden donteseben, mint winnie. a problema nalam az, hogy eppen ebben az evadban nem sokat kaptunk linden dramajabol. sokkal erosebben kellett volna erzekeltetni, hogy igenis elveszitette a fiat, hogy mennyire fontos neki a picasso-ugy, es talan egy kicsivel tobb idot is fordithattak volna a skinnerhez fuzodo erzelmeire, mert ugyan lehetett erzekelni, hogy van valami, de mely erzelmeket egyaltalan nem. emellett tovabbra is tartom, hogy skinner nem kapott eleg jatekidot ahhoz, hogy valoban aterezzuk, hogyan lett belole az, ami. ebbol a kettos szakadekbol aztan keptelenseg volt az utolso jelenetet utosre megcsinalni. egyszeruen nem mukodott. arra kellett hagyatkozni, amit mar tudunk lindenrol az elmult evadok soran. ami tokjo, mert legalabb tudatos karakterepites volt vegig, de megsem volt eleg a jelenethez.
szerintem linden igenis bunhodni akar mindenert, amit tett es nem tett. nekem nagyon nem tetszene, ha el akarna sikalni es ezzel belerangatni holdert.

ja, es meg valami. en szeretem lindent, de ez az evad megint csak azt mutatta meg, mennyire rossz nyomozo. rengeteg sulyos hibat kovet el, amik masok eletet is jelentosen megvaltoztatjak.

Luke Grimm - 2013. 08. 10. 14:42

nekem tetszett az évadzárás, a gyűrű észrevétele pedig pont annyira volt mázli, mint amikor linden észreveszi a 2×13-ban terry kocsijának a törött lámpáját… a befejezéssel és a gyilkos kilétével azonban kételyeim voltak: az, hogy skinner volt a sorozatgyilkos kb. a 12. rész közepénél kitalálható volt, nem igazán volt annyira sokkoló, mint a rosie larsen-ügyben, pont ezért zárták -véleményem szerint- cliffhanger-rel az évadot, hogy elérjen valamiféle sokkhatást, meglepődést a nézőben.
más volt az ezévi killing, más, és egy picit gyengébb színvonalú, de ettől függetlenül tetszett és nagyon reménykedek egy 4. évadban!

winnie - 2013. 08. 10. 19:34

luke grimm: a gyűrűvel kapcsolatban engem nem az észrevétel zavar, az benne van. hanem az, hogy a gyilkos odaadta a lánynak. jóhogy nem a nyakába akasztotta:)

amúgy az, hogy ki a gyilkos, nem hiszem, hogy kitalálható – mármint abban az értelemben, hogy rá lehet jönni valamiből is. ha valaki rátippel az 1. vagy a 12. részben, az csak mázli vagy technikai ismeret (tudjuk, hogy más nem nagyon lehet), de ha akarnak, akkor a legvégén bárkit előránthattak volna.

és ez az, amit nem tudok, hogy jó-e vagy sem. mármint mi a jobb, ha az ember “meglepődik” (itt most ne feltételezzünk előzetes tudást, miszerint nem ez az első krimink), vagy ha a részek folyamán rávezetjük és egyre több rá utaló jelet helyeznek el. a broadchurch-nél (NO SPOILER!) filóztam ezen, mert ott szavazásokon az utolsó 1-2 rész előtt volt a közönségnek egy fő gyanúsítottja és a finálé előtt nem tudtam, hogy azért ő a fő gyanúsított a nézőknél, mert 1.) az író rávezette a közönséget, 2.) mert profi a közönség és keresett magának valakit, aki meglepetés lenne, 3.) mert az író felé terelte direkt a közönséget, hogy a végén előkaphasson valaki randomot a cilinderből.

tehát ezt nem tudom, hogy szeretik csinálni az írók. mert ha rávezetik a nézőket, akkor nem fognak meglepődni és reklamálnak, hogy egyértelmű (a killingnél ugye nem ez volt), egyébként ha nem teszik, akkor lehet, hogy az a baj, hogy random

idioty - 2013. 08. 10. 20:23

Nem olvastam el a hozzászólásokat…
Nekem Skinner már eleinte a fő gyanúsítottam volt, mert azon gondolkodtam, hogy ő olyan helyzetben volt, hogy rákenhette másra a gyilkosságot. Aztán csak erősítette a hozzáállásával az ügyhöz a gyanúmat az egész sorozaton át. A végén persze megzavartak azzal, hogy Holder társával kapcsolatban találtak egy fényképet az első áldozatnál, de ettől függetlenül kitartottam a véleményem mellett, és néztem, hogyan játszik. Végül igazam lett. Egyébként utána lehet nézni, a 6. rész kritikájának a kommentjében írtam, hogy Skinner lehet a tettes…

Thrasher - 2013. 08. 11. 00:34

@idioty:
géniusz vagy. az eleje óta arról dumnálunk páran, hogy vagy rettenet amatőr módon van megírva, vagy direkt húzza az időt.

idioty - 2013. 08. 11. 08:03

Igen, értem. De akkor így csak nem amatőr módon lett megírva, nem?

mr.iksz - 2013. 08. 12. 16:56

Én el tudnék képzelni egy amolyan flashbackes évadot a következőre, hogy jobban megértsük, Linden miért is lőtte le Skinnert. Nem volt eléggé hangsúlyozva, hogy mennyire szerette azt az embert, nem volt bemutatva a közös múltjuk csak nagyjából, említés szintjén. Az együtt eltöltött éjszakájuk utáni reggelen ahogy Skinnerre mosolyog az ott elárult mindent. Nálam ez simán megmagyarázza, hogy miért lőtte le. De Skinner a szánkba is adja amúgy… Én csalódtam volna, ha nem húzza meg a ravaszt. Nekem az autókázás is tetszett.

Parci - 2013. 08. 12. 22:32

hát, itten a Maximoff által felvetett dolgokra kellene értelmes választ adni, de persze nem lehet, tökéletesen igaza van. amilyen jó volt az évad, annyira gyenge a vége..

jim455 - 2013. 08. 13. 19:14

Pár hete kezdtem a sorozatot, durva, hogy most ide írok:) viszont sokat nem tudok írni, leírtátok a lényeget. Az évad jó volt, de sajnos tényleg nagyon gyenge volt az utolsó rész, ezer sebből vérzik, nem tudom, hogy gondolták ezt az írók, teljesen kilóg a sorozat eddigi minőségéből.
így utólag átgondolva Seawer felakasztása is egy nagy baromság volt. Ennyi alapján, hogy látta a gyerek? Az meg miért vallott a fater ellen? A gyilkost persze nem látta.
Ja, még ami beugrott, azt asszem senki nem írta. Reddick miért nem szólt, hogy ismeri a halott lányt korábbról? Gyűrű no comment, sorozat mélypntja, az autókázásról meg egyből az évadbeli másik autókázós rész ugrott be, az ráadásul még jobb is volt. Az elvágós lezárás is szar volt, ha meg ez a sorozat vége akkor meg fail, de gondolom esélyesebb így a folytatás. Hát ha lesz, sajnos nem hiszem, hogy felfelé ívelne innen a sorozat, de ott leszek a köv. résznél.

gabor96 - 2013. 08. 13. 21:54

(az enyém kicsit SPOILERES)
Nekem ez az évad eddig a kedvencem. Az első kettő csak a főszál miatt volt érdekes a sok mellékszereplő mindenféle nyűge, baja nagyon érdektelen volt számomra. Sajnos azt néha kattintgatva néztem végig. De ez az évad… Mindegyik mellékszereplőért tudtam izgulni, mindegyik mellékszereplőnek nagyon jól volt meg írva a háttere és, hogy hova akarnak eljutni, mi a céljuk a sorozatban. Ha Holdert nem vesszük bele, mert ugye ő állandó, akkor Sewardnak volt a legérdekesebb története és “utazása” ebben az évadban. A 11.-ik rész még nagyon killinges volt, ugyanakkor izgalmasabb, mint a legtöbb epizód, viszont a 12.-nél úgy éreztem egy másik sorozatot nézek. Amikor Skinner lebukott Linden számára az eszméletlenül jól volt bemutatva. Ahogy mindkettejüknek kitisztul az egész. Lindennek, hogy ő a gyilkos, Skinnernek meg, hogy Linden tudja. Szóval igen, addig zseniális volt, de aztán az egész kicsit fura volt. Az volt az érzésem, hogy az írók ott ültek a forgatókönyv írása közben és azon gondolkodtak most, hogy fejezzük be ezt gyorsan és a legdrámaibban egyszerre. És voálá így készült el a más filmekben már agyon használt filmvég. A gyilkos rákényszeríti a jó zsarut, hogy rossz zsaruvá váljon. Persze még az utolsó pillanatban megérkezik a társ is, aki segíteni akar a jó zsarunknak. És kigyőzött? Hát persze, hogy a gyilkos csak, hogy még ezzel is felb*sszanak a sorozat végére. Ismerős ez a film végi “csattanó”, ha lehet ennek nevezni, mi? :)

VanillaSky - 2013. 08. 14. 00:37

Mindegyik mellékszereplőnek jól volt megírva a háttértörténete, főleg az első két évad tükrében?:O

Egyrészt dupla időmennyiség állt rendelkezésre, másrészről:

1-2. évad fontosabb mellékszereplői:

– Richmond: politikai pályájának alakulása, a felesége elvesztése, Gwenhez és a többi nőhöz való viszonya, bénulás utáni élet

– Mitch Larsen: lánya elvesztése (közel egy teljes rész csak erről), családja elhagyása

– Stan Larsen: az egyedül maradt apa és a család, a múlt kísértetei, az egyszemélyes igazságosztó, Belko

– Jamie: mindent Richmonról és Richmondért

– Terry: kilátástalan élet, jóvátétel a család felé, a prosti szál

– Előzőeken kívül kidolgozottabb karakterek Gwen, Larsen gyerekek, Belko, Laslie polgármester.

3. évad:

– Seward: a börtön lélektana, a saját önutálata. A gyilkossághoz fűződően az utolsó részben “adott” csak lényegi információkat

– Skinner: A motivációja két tőmondat, lényegében Lindenhez fűződő kapcsolatán kívül semmi nem derült ki.

– Becker: Seward egyik katalizátora, a rács másik oldalának kártékony hatásai

– Bullett: Holder tündökléséhez és bukásához volt rá szükség. Másrészről osztotta Kallie, Lyric és Iwitch sorsát, a gödör alja hangulat bemutatása.

Persze ez nagyon le van egyszerűsítve, másrészről az összehasonlítás sem szerencsés. A bemutatkozó két évadban egy áldozat körű kellett egybefüggő történetet kreálni, nem tucatnyi köré. Az említett játékidő is lényegi szempont. A mellékszereplők ezért is voltak ott sokkal inkább részesei a történeteknek semmint a 3. évadban.

gd42 - 2013. 08. 14. 04:53

Ma sikerült csak megnéznem az utolsó három részt, és elég vegyesek az érzelmeim…

Az évad eleje nem tetszett annyira, nem igazán értettem, hogy ki miért reagál úgy, ahogy. Pl. Saarsgard karaktere az elején teljesen klisés lelketlen gyilkosnak tűnt, a kopasz börtönőr szintén a “pszichopata zsaru” majdhogynem karikatúrája volt, Bullet is hozta a “kemény utcagyerek” típust, jóformán árnyalatok nélkül.

Aztán a 8-9. résznél már tisztább volt a kép, a karakterek is árnyaltabbak lettek, de a legtöbb szereplő történetíve így is kicsit elkapkodottnak és sutának tűnt (pl. mi a kezdetben jószívű börtönőr előzmények nélkül átveszi a kopasz brutális szerepét…miért?). Egyedül Kallie anyjánál van kibontva rendesen, a többi összecsapottnak és erőltetettnek tűnt.

A 10. rész remek volt, bár az “ő a gyilkos-nem ő a gyilkos-mégis ő a gyilkos-mégsem ő az” csiki-csukizás kicsit komikus volt. Viszont előkészíthette volna a terepet egy sokkal eredetibb és ütősebb befejezéshez.

Sarah ugye teljesen megszállottja az ügynek, amúgy is megrázza a sok gyerek halála. Mikor meglátja, hogy Skinner lányának hasonló gyűrűje van, nyilván Skinnert gyanusítja (aki valójában teljesen ártatlan). Skinner látván Linden megszállottságát, belemegy a játékba, azonban csapdába vezeti Sarah-t/ Holder segítségével meggyőzi ártatlanságáról. Még az is belefér, hogy Sarah lelövi Skinnert, és utána jön rá tévedésére. Kiderül, hogy az összeégett hullának nincs köze az ügyhöz, Kallie előkerül, vagy kiderül, hogy öngyilkos lett.

Így, (bár kicsit sok lett volna a red herring), de egy jóval hihetőbb (és szerintem megrázóbb) befejezése lehett volna az évadnak.

VanillaSky - 2013. 08. 14. 10:04

Normálisan gondolkodó ember, miért menne bele olyan “játékba” ahol az ellenfél egy fegyveres rendőr? Milyen haszna származhatna ebből?

karit - 2013. 08. 14. 15:43

Hogy került Millshez Kallie telefonja? Miért nem szórták elé a gyűrűket? Egyáltalán, miért nem hallgatták ki rendesen?

Jobb lett volna, ha mutatják, hogy Skinner nem adta a lányának a gyűrűt, hanem meg akarta semmisíteni, de a lány lenyúlta (talán egy FB-ben majd?), persze lehet, akkor jobban hangsúlyozzák, ahogy Skinner is megdöbben a gyűrű láttán. Ez több mint gyanúsan gyenge volt.

Nagyon bízom benne, hogy tudatosan hagyták félbe így, erősen hajazva az első évadvégi cliffhez. Már csak egy “folytatjuk” bejelentés kéne.

scz - 2013. 08. 14. 16:37

Nekem a kedvenceim a különböző utalások az előző évadokból, évadokra.

Pl. a drogos csoport, ahova Holder járt a Serenity Steps – “like a hooker’s name” az ADA szájából :D

Amikor kiderült az első évadban a Beau Soleil szál, akkor elővettek egy ügyet, hogy egy sorozatgyilkos fiatal prostikat ölt. De csak egy mondat erejéig.

A harmadik évadban pontosan ezt az aktát vették elő.

Nagyon bűzlött, hogy belsős munka a gyilkosságsorozat, de hiába próbálták Reddickre kenni, nagyon átlátszóan történt – szóval nem volt meglepő Skinner. De semmi értelme nem volt az egésznek.

Amikor Bullet mutatta a tetoválását a csuklóján, már tudtam, hogy meghal – pontosan a néző általi azonosítás végett égették az agyunkba.

Bullet halála egyébként kellett Holder karakteréhez, innentől számára is személyes az ügy, és Lindennel hasonló cipőben járnak – vö. kitaposnák a gyilkos belét. (átlőtték, de ez most mindegy)

eLaNoR - 2013. 08. 15. 21:26

Hm, hát az érdekes lenne, ha Skinner is csak egy red herring lenne, de azért durva is. Végülis egyedül a Linden és közte levő beszélgetés volna a bizonyíték, illetve a gyűrű, ami valószínűleg tucatkacat. Ezen kívül már csak az van, hogy megpróbálta félreállítani Holdert. De akkor Lindent miért nem?
Amúgy nem biztos, hogy örülnék egy ilyen húzásnak, nekem bejött az utolsó rész, meg az évad is, bár szerintem is átlátszó volt a dolog. Nekem az évad során le sem esett, hogy Reddick-re gyanakodnom kellene vagy vmi, viszont amikor már ők gyanakodtak rá, akkor kezdtem sejteni, hogy inkább Skinner lesz a hunyó.
Ööö, nem is tudom, nem lehetne hogy a 4. évad arról szóljon, hogy Linden és Holder hova fuvarozza Seattle-ben egymást? Én elnézném :D Nem kell ide nyomozás, meg főszál, meg mellékkarakterek, csak ők ketten :D
Mindenesetre köszi a “nyúzást” egyből megvett a sori, mikor nekiálltam darálni. Azt hiszem, örülhetek, hogy nem a Forbydelsennek álltam neki, mert a Broentől sírva menekültem, lehet abból is inkább az amerikai változatot kellett volna néznem. Itt meg nem zavar a lassúság, de egyetlen hülye írói húzás sem, mert a hangulatot tökre bekajálom.

gd42 - 2013. 08. 19. 20:48

Esetleg érdemes még megemlíteni, hogy a magyar felirat (Dexter & Mathers féle) valami olyan szinten amatőr, hogy egyáltalán nem érdemes azzal nézni (egy angolul nem beszélő nem is értem, hogy hogyan tudja értelmezni a történetet, olyan félrefordítások vannak benne).

Szóval, aki most kezdene bele, (és valamilyen szinten beszél angolul) mindenképp angol felirattal nézze.

Barátnőm még viszonylag az elején tart, de eddigi kedvenceim (nem teljesen szó szerint, csak amennyire emlékszem):

“I need a new bag” (drogot akar venni Twich) – “Kell egy új táska”.

“You’ve given an awful lot of thought” (Túl sokat jártatod az agyad ezen)- “Sok szörnyű gondolatot adsz, Carl”

“She was missing for days” – “Nem jött haza négy napig”

Röhejes.

Dante22 - 2013. 08. 19. 23:26

Eddigi legjobb ,nekem.Mondjuk a 2 évad finálé tényleg ütős volt,de nekem ez valahogy sokkal pörgősebb lett,mint az előzőek.

A “túl sokat jártatod az agyad ezen”,pedig nem úgy van,ahogy azt te angolra lefordítanád.:)csak szólok.ezen még egy kicsit gondolkodj el jobban.

Bírom egyébként ezt a sok lelkes angol fant.A kedvenc részem amikor a szinkronokat szidják,de már a felirat sem jó nekik:D Szerintem lassan a sok magyar “angolozó” már a saját hangjával sem lesz megelégedve a színészeknek,és azt is elkezdik kritizálni,hogy a thank you t egyik miért tiszta t-vel,a másik sz-el,a harmadik meg felső fogakhoz szorított nyelvel sziszegi:D:D
Bezzeg ha a magyar nyelvtanról,vagy kiejtésekről kérdezgetnénk őket,már nem lennének ennyire okosak.

Ez utóbbi sorokat nem neked írtam gd42 csak a sok angol mágusnak,általában.:)

_Peter - 2013. 08. 23. 00:30

2 hét alatt ledaráltam mind a 3 évadot, sajnos csalódás a sorozat, akármennyire dícsérik, vagyis pont azért. Lehet hetente nézve máshogy gondolnám, mert úgy elfelejtettem volna közben az ellentmondásos dolgokat.

1-2 évad:

Rögtön behúzott az esős hangulat, a Rosie rejtély. Ahogy jöttek sorban a gyanúsítottak, hát a végső megoldás nem tetszett egyáltalán. Az írók nem felépítettek valamit, hanem a végén egy nagy véletlennel előkaptak egy (két) tettest, drámai vallomás, kész vége. Ahogy Terry fél perc alatt összeomlott és bevallott mindent, ahhoz képest nem volt hihető ahogy előtte mintha mi sem történt volna, vitte a Larsen fiúkat suliba, smárolt Stannel, osztotta az észt Mitchnek. Miközben ő ölte meg Rosie-t. A lány barátjától a lengyel maffiáig, a tanártól a polgármesterig, Richmondon át Gwenig mindenkit gyanúsítottak Lindenék, de a suttyó indiánfőnököt nem, őt csak korrupcióban? Rosie ott tűnt el, ők akik szarrá vernek rendőrtiszteket, akadályozzák a nyomozást az indián föld dumával. Terry és a mindent a hatalomért kampányfőnök megoldás gyenge volt.

3 évad:

Itt nem voltak olyan kidolgozott szereplők, és megint mi lett a vége: a semmiből, a véletlennel előhúztak egy megoldást, szokásos beismerés, de nulla magyarázattal, ami ellentmondásos az eddigiekkel. Olcsó, ócska, gyorsan előkapott megoldás. A szemtanú lányt ahogy kerestette, nem emlékszik Kallie-re, de a gyűrűt odaadta a lányának aminek a képe ott a rendőrségen, éveken át gyilkol, aztán szó nélkül beismer mindent, kínos beszélgetés a kocsiban stb.

Írói képlet: bűntény, sok gyanúsított, évad végén semmiből a tettes, véletlen miatti lebukás (törött lámpa, gyűrű) és az addig fapofával viselkedő tettes rögtön beismer mindent.

Főszereplők: Árva, antiszoc Linden és az ex-junkie Eminem Holder, szép páros. Jó, hogy két ilyen valamilyen szinten roncs nyomozó volt, normális öltönyös rendőrökkel sablonos lett volna. Holder módszereit jobban bírtam, Linden addig ok másképp látott dolgokat, de elhamarkodottan ment minden után, hibázva és bajba keveredve. Kellett mellé Holder, jól kiegészítették egymást.

winnie - 2013. 08. 23. 07:24

“ahhoz képest nem volt hihető ahogy előtte mintha mi sem történt volna”

ezt nem értem. ő nem hidegvérű gyilkos volt, véletlenül tette azt, amit tett nem is tudta, hogy mit tett, amíg ki nem derült. de attól, hogy ezt tette, még ugyanúgy szereti a rokonait, ez teljesen természetes. (nem mellesleg, folyamatosan épült le, folyton sírt, látszott rajta, hogy durván megviselik a történtek, szóval ezzel nem hiszem, hogy gond lett volna.

mint ahogy az indiánfőnök is folyamatosan gyanúsított volt, erről szólt a második évad fele. semmi bizonyíték nem volt ellene, de vele foglalkoztak tettesesélyesként, míg az általad említett janekkel vagy gwennel nem.

“a semmiből, a véletlennel előhúztak egy megoldást, ”

nem “egy”, hanem “a” megoldást. előtte előhúztak egy olyan megoldást (illetve sok olyan megoldást), ami hosszabb nyomozás eredménye volt, szépen felépítve. csak azok nem voltak helyesek. ha valamire, akkor erre azt lehet mondani, hogy legalább életszagú, mert a valóságban is így történik, azt csak a helyszínelők vagy más krimik hintették el az emberekben, hogy minden logikusan következik és kilogikázható (persze ez sem igaz) – hiszen azokat úgy építik fel, hogy a gyilkosságból kiindulva kvázi visszafele szerkesztik meg a sztorit, ejtenek el bizonyítékokat, hogy a rendőrök megtalálják azokat.

az zavart, hogy a gyilkos nem ejtett el bizonyítékokat, amiket szép lassan felszedegetnek?:O

nem mondom, hogy nem értem, de tényleg arra számítottál, hogy az 5. részben megtalálják a hajszálát, amiből tudjuk, hogy milyen a haja a gyilkosnak, majd a 10. részben egy magassarkú nyomot találnak, amiből kiderül, hogy nő és így, egyre jobban szűkül a kör? ez szerintem nem így működik. és még egyszer mondom, a legtöbb gyanúsítottat így találták meg. de a gyilkos nem mindig izgalmas logikázások után kerül elő a való életben.

(egyébként erről talán itt is, de korábban is írtam. egyrészt arról, hogy aki a nyomozás miatt akarja nézni a sorozatokat, az ne is kezdje el, hiszen az a legmellékesebb szál az egészben. másrészt pedig azt is említettem, hogy vagy ezt lehet csinálni, vagy azt, hogy folyamatosan hagynak nyomokat és kitalálhatóvá teszik a tettest, minek eredményeképp mindenki hetekkel a finálé előtt tudni fogja a netnek köszönhetően, hogy ki a gyilkos és akkor az lenne a kritika, hogy túl könnyű volt.)

(egyébként az 1-2. évadban is el vannak szórva nem egyértelmű jelek a gyilkosra, a csomagtartós jelenet a garázsba, amikor terry megtalálja rosie képeit a fiókban, amikor az elején összerakja a képet, hogy mit tett, stb.)

_Peter - 2013. 08. 23. 11:26

“aki a nyomozás miatt akarja nézni a sorozatokat, az ne is kezdje el, hiszen az a legmellékesebb szál az egészben”

Nekem pont a nyomozás tetszett, ahogy összedolgoztak, unortodox módszerek, jó megérzések. És valamennyire legalább reálisnak tűnt, ahogy mondod, nem CSI. Innen nézve tetszett a sorozat, a befejezés nem tetszett egyik ügyben sem. Beismerő vallomás nélkül talán bizonyítani se lehetett volna Skinnerre a dolgokat.

Nem számítottam arra, hogy mi nézők már az évad közepén tudjuk ki gyilkolja a lányokat és arról szól, hogyan kapják el. De sajnálom nekem az se jött be, hogy a végén Linden véletlenül meglátja a gyűrűt, a tettes simán feladja és beismer mindent, sajnálom nekem ez tiszta Columbo.

Valószínűleg ha hetiben nézem lelkendezek én is, mert ahogy folyamatosan kibogozzák a rejtélyes dolgokat Linden-Holder stílusban az tényleg remek. Viszont nekem bármelyik köztes epizód erősebb volt a befejezésnél.

idioty - 2013. 08. 23. 19:25

Szerintem nem feltétlenül kellett volna Lindennek meglátnia a gyűrűt ahhoz, hogy rájöjjön a pasija volt a gyilkos. Ha eltűnik, úgy, ahogy tervezte, akkor biztos feltűnt volna mindenkinek, és elkezdtek volna gyanakodni. Csak így unalmas lett volna a bejezés.

Basil - 2013. 08. 24. 21:43

Már akkor azt írtam, mikor kiderült, hogy lesz harmadik évad, hogy egyik szemem sír, másik meg nevet.
Most is így érzem. Pár perce fejeztem be a dupla utolsó részt, és kissé mérges lettem. A gagyi megoldások miatt! És ilyen megoldások szép számmal voltak… Tavaly ilyet nem éreztem egyszer sem.
Viszont a tizedik rész után ugyanazt éreztem ,mint tavaly a zárásnál, a “szó bennszakad, hang fennakad”, meg még a lélegzet kissé kimarad érzést. Az igen, az ott volt a szeren!
Sok drámázás volt, sokszor céltalanul, lényegtelen szálak, a börtönös jelenetek is sokszor időhúzó jellegűek voltak. És viszont sok minden meg nem lett kifejtve, kissé kapkodás érzetét keltve…
De persze még így is erős nyolcas az évad, és Holden és Linden párosa még tovább emelkedett nálam.
Várom a negyedik eresztést.
Az nem lehet, hogy ne folytassák!

lumiere - 2013. 08. 30. 13:54

Úgy éreztem, hogy már mindenkit kizártak és csak azért lett Skinner a gyilkos, mert nem volt már más a képben, vagy más ötlet…Picit még dolgozhattak volna rajta, mmint a sztorin, vagy nézhettek volna Criminal Minds-ot ők is :D :D de nem is megyek bele, mert olyan jókat írtatok mindannyian ezzel kapcsolatban, meg a gyűrűvel is. Lehet egyébként, hogy ha lesz 4. évad, akkor megmagyarázódik (?) hogy került a kiscsajhoz.
Én egy utat látok Linden számára: beismerés, börtön. Nem gondolom, hogy sunyiskodna. Meg amit írtatok, hogy meg kellett tennie, hiszen ez az ember tette tönkre fullra, miközben ő feltétel nélkül bízott benne…Ezek után úgy gondolom lehet, hogy megint diliházba is kerülhet, de semmiképpen nem fogják eltussolni, még ha Holder erősködik is. Látok magamelőtt egy összetört, maga elé meredő Lindent, aki nem is látja mi történik körülötte.
A 2 karakter (mmint Linden és Skinner) közötti érzelmi feszültséget fokozhatták volna évad közben: mély pillantások vagy mittomén, mert nekem az is olyan izé volt, hogy összejöttek megint. Vagy nem figyeltem eléggé.

Gedeon74 - 2013. 08. 31. 20:06

Ejj, Killing, ez megint nem lett rövid! :)

Én azok közé tartoztam, akik kicsit féltek a harmadik évadtól, mert az első kettő számomra brutális érzelmi utazás volt, amiről azt gondoltam, hogy megismételhetetlen, ezért úgy voltam vele, kár a folytatásért. Az előre belebegtetett téma sem fogott meg annyira. Az előzeteseknél azért már mocorgott valami kíváncsiság, majd amikor megérkezett a dupla évadnyitó, persze megnéztem. Végül is, nem volt rossz visszacsöppeni a “killiő”-be, a folytatást viszont összegyűjtöttem darára. Közben óvatosan ismét belenézegettem a részkritikákba, ahol szintén pozitív visszhangra leltem. Nem lehet összehasonlítani az előző üggyel és annak a nézőre (beleértve magamat is) tett hatásával, ami behálózott és nem eresztett el sokáig. Ez egy más élmény volt. Nem volt rossz, sőt, még akár erősnek is mondanám, de igazából nekem a börtönös szál tette különösen erőssé. Anélkül (és az előző évadok alapozása nélkül) a többi szál nekem nem lett volna a közepesnél sokkal jobb (legalábbis a sorozathoz mérten).

Az utcagyerekek/prostik világa bármennyire is szomorú és elkeserítő, nem tudott magával rántani a három főbb ottani karakter. Ennek ellenére azért a végén gondolatban odaordítottam Twitch-nek a tetőn, hogy “Ne már, haver, dobd el!”, és gondolatban a levegőbe is suhintottam, amikor megtette, de ennyi. Se Bullet halála nem akasztott ki, se Lyric visszacsúszása a látszólagos egyenesbe jövés után. (Na jó, az egy kicsit igen.) A nyomozás vonal pedig abból az aspektusból érdekelt leginkább, hogy sikerül-e valami kapcsolatot találni a Picasso-ügyhöz és kap-e emiatt kegyelmet vagy legalább halasztást Seward. (Persze azon túl, hogy de jó volt megint Linden-t és Holder-t stb.) Viszont ami a börtönben történt, ahogy az ember az idő közeledtével megtört és a kemény réteg lassan-lassan itt-ott berepedezett, az megint irgalmatlanul betalált, amellett, hogy végig ott volt a kérdés, hogy akkor (a gyilkosságban) bűnös-e vagy sem. Jó, Seward nem lett hernyóból pillangó, de amit az x számú ismert és ismeretlen tini meggyilkolásával nem sikerült bemutatni, azt remekül elkapták rajta keresztül, hogy mennyire is életidegen dolog a halál és még akkor is utálatos, ha történetesen nem egy ma született bárányról van szó. Ezen a ponton pedig visszaköszön Skinner sántító magyarázkodása, hogy ő csak értéktelen emberi szemeteket ölt meg, akik senkinek sem hiányoznak. És persze mindennek a közvetítéséhez kellett egy Peter Sarsgaard, amit ugyan már kismillióan kiemeltek, de nekem is muszáj, zseniális a fickó.

A háromtíz szerintem is óriási rész volt, kemény, sokkoló. Az aztán karcolt. Ha más miatt nem is, de amiatt az egy rész miatt már megérte a folytatás. (Sokan több filmet is megemlítettek, de nekem azokon kívül eszembe jutott a John Grisham regényből készült Siralomház is, amiben Gene Hackman remek alakításában láthatunk egy halálraítéltet.) És igen, egy kicsit nekem is véget ért ezzel a résszel az évad, az utolsó duplarész számomra már inkább egy hosszabb epilógus volt, aminek csak a legvége ütött igazán. (Fú, mindjárt meg is néztem a hosszát, hogy most csak én kölcsönöztem-e ki egy hibás végű darabot, vagy tényleg így lett vége. :) ) A gyilkos személye csakugyan nem volt óriási meglepetés, valóban lehetett volna bármelyikük, és nekem nem is hiányzott egy mélyebb ábrázolása Skinner sorozatgyilkossá válásához vezető okainak, az abszolút elfogadhatatlant minek megmagyarázni, nem akarom megérteni az indokait.

A gyűrűs résznél én nem amiatt az orbitális hülyeség miatt fogtam a fejem, hogy hogy adhatta a lányának a gyűrűt, mert valószínűleg már tényleg lelécelni készült, Holder-re is időhúzó jelleggel uszította a belsősöket és Linden-en is csodálkozott, hogy felbukkant nála. A gyűrűt adhatta abban a pár órában is oda búcsúajándékként, miután kiderült számára, hogy hamarosan itt a vég. De az is lehet, hogy ennyi gyilkossággal a háta mögött a lebukás hangyányi jele nélkül már olyan magabiztossá és óvatlanná vált, hogy elhitte, hogy mindent megúszhat, mindent ki tud magyarázni, tudja irányítani, befolyásolni az embereit. Nálam két másik dolog volt, ami inkább nem tetszett. Az egyik, hogy a megszökött lányt ha már elkapta és megölte, akkor miért felgyújtotta, miért nem tűntette el teljesen, például a tóban, ami ugye, ő maga mondja, hideg és mély. Hiába törte ki a fogait, a levágott ujj helye csak ott maradt a megégett testen is és egy legutolsó nyomozónak is eszébe jutna az épp lezárt ügyhöz kötni az esetet. Oké, miután megszökött, szerencsétlent megölhette valaki más is valamilyen másik apropóból (oroszlán elől szalad és medve bukkan rá), de akkor is. Bár, végül is ez lehet ugyanaz a slendriánság, amit a gyűrűvel kapcsolatban is írtam, mégis ez jobban zavart. A másik dolog, ami nem tetszett, hogy Linden ugyanúgy véletlenül vette észre a gyűrűt, mint az előző évad végén a törött lámpát. Ott akkor nekem ez nem volt zavaró, még meg is védtem a dolgot, de hogy most másodszor ugyanazt játsszák el, ez bosszantó volt. Ráadásul egyébként is órákon belül rájöttek volna, hogy Skinner a hunyó, így viszont ezzel jutottunk el a kocsikázáshoz, majd annak a végkifejletéhez.

Hajlamos vagyok rá, hogy igazat adjak azoknak, akik azt mondják, hogy Skinny a kocsiban már elkezdte érzelmileg megdolgozni Linden-t, bár nem tudom, hogy mindjárt az első szándéka az lett volna-e ezzel, hogy lelöveti magát. Az tény, hogy menekülni nem akart, hiszen simán meglóghatott volna, míg Linden rókázott. De abban nem vagyok biztos, hogy a számokról hazudott, szerintem simán lehettek még áldozatok bőven. És ez az egyik ok a háromból, ami miatt Linden végső döntése nagyon nem volt helyénvaló. Azokról az ismeretlen áldozatokról igenis ki kellett volna kérdezni. A másik ok, hogy Skinner-nek tényleg azt az utat kellett volna bejárnia, amit helyette megtett Seward. Így látszatra túl könnyen végezte. Harmadszor pedig egyértelmű, egy rendőr ne tegyen ilyet. Egy rendőr ne legyen büntetés-végrehajtó. Még ha idegileg labilis és extra érzelmi nyomás alatt is van, ráadásul épp ezek miatt ez szimplán gyilkosság volt bosszúból, mintsem előrehozott ítéletvégrehajtás.

A dolog folytatása nem egyszerű mutatvány, mert sem Holder-ből, sem Linden-ből nem nézem ki azt, hogy összerántanak egy hamis történetet és letagadnák, ami történt valójában. Egyikőjükről sem tudom elképzelni. De ha ilyesmin el is gondolkodnának, Linden-ből előbb-utóbb pont a belső tipródásai miatt úgyis a felszínre törne az igazság, akkor viszont ez törvényszerűen taszítaná le a társát is, szóval Holder helyében semmiféleképp nem mennék bele, akármekkora BFF-ek. De szerintem Linden vállalni fogja a következményeket. Ha nem lesz negyedik évad, az én folytatásomban biztos, hogy így történik. :)

szerintem - 2013. 09. 01. 23:27

Gedeon74, de jo, hogy ennyit irtal.
hiaba mondtuk mar el mind nagyjabol ugyanezeket, amikor jon egy-egy ujabb hozzaszolas, kicsit olyan, mintha valoban beszelgetnenk rola.

egyetlen dolgot fuznek hozza, ami nekem is fontos volt, de rajtad kivul masok nem emlitettek. hogy linden rossz nyomozo. szerintem ez igen ritka, altalaban az ilyen jellegu sorozatokban a nyomozo maganyos farkas, elviselhetetlen ember, aki a sajat torvenyei szerint nyomoz, a sajat feje utan megy, de vegul mindent elneznek neki, mert megiscsak o a legjobb. linden meg ugy szeretheto, hogy kozben pocsek nyomozo. allandoan rossz nyomon volt a rosie larsen ugyben is, es a hibak, amiket elkovetett, sulyos kovetkezmenyekkel jartak (a tanar majdnem meghalt, a polgarmester megbenult). itt is, fogalma nem volt, hogy a hozza erzelmileg legkozelebb allo ember ilyen hosszu ideje miket kovet el es hat seward halala egyertelmuen az o lelken szarad. es valoban, mindket esetben vegul a veletlennek koszonheto, hogy kiderult, ki a gyilkos. erdekes megoldas ez, de semmit nem von le linden szerethetosegebol.

winnie - 2013. 09. 02. 00:10

“Szerintem nem feltétlenül kellett volna Lindennek meglátnia a gyűrűt ahhoz, hogy rájöjjön a pasija volt a gyilkos. Ha eltűnik, úgy, ahogy tervezte, akkor biztos feltűnt volna mindenkinek, és elkezdtek volna gyanakodni. Csak így unalmas lett volna a bejezés.”

épp ez az. hogy nem volt kötelező, mégis hülye módon oldották meg. a módszer a lényeg, hogy az íróknak csak ennyire futotta. ha pedig más ötletük nem volt és unalmas lett volna, hát…, az még nagyobb baj:)

idioty - 2013. 09. 02. 06:55

“seward halala egyertelmuen az o lelken szarad”
Én azért ezt nem állítanám biztosra, mert Skinner az első sorozat-gyilkosságok nyomozása alatt Linden társa volt, alakíthatta úgy, hogy rákenje Seward-ra az egészet, és így is tett.

búbánatos aszottmajom - 2014. 01. 01. 00:42

gd42, titkon vártam egy ilyen kommentet, akkor emiatt tűnt akkora zagyvaságnak sok minden. épp ezért mindenképp újra fogom nézni majd szinkronosan, de attól tartok ettől független számomra a the killing 3.szezonja az év csalódása.
az első 2 évad túl magasra tette a mércét, nem sikerült megismételni, még csak megközelíteni sem.
ennek ellenére várom a 4.évadot, tán abban a pár részben kapok majd egy akkora csodát, egy akkora katarzist mint a 2.végén.

dav - 2014. 06. 07. 23:27

Most fejeztem be a 3 évadot és azt kérdezném miért valószínű, hogy Kallie gyűrűje volt Skinner lányának az ujján? Lehet, hogy simán csak hasonlított rá és az anyjától kapta, meg úgy tűnt Skinner sincs tisztában vele kicsoda Kallie.

jp - 2014. 08. 26. 10:28

#gd42
(pl. mi a kezdetben jószívű börtönőr előzmények nélkül átveszi a kopasz brutális szerepét…miért?).

Gondolom már nem fogzik a gyerek:)

Amúgy egy nap alatt lement a harmadik évad upsz…
Nekem ez sajnos nem tudott felnőni – a 10-ik fenomenális részt leszámítva – a előzőekhez, de nem volt rossz persze.

Már nyomatom is a finálét.

És bármi is lesz/lett a vége a The Killing,a Linden-Holder duó alap marad örökre.

Ide írd


kötelező

(kötelező, de megtartjuk magunknak)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz