login |

Magic City: vége a 2. évadnak. És a sorozatnak is

2013. 08. 16. 22:21 - Írta: Neoprimitiv

9 hozzászólás | kategória: kritika,

Alig 16 rész után el kellett búcsúznunk a korai hatvanas évek Miamijától…

Erős a gyanúm, hogy a tavalyi gyenge nézettség miatt a készítő, Mitch Glazer azt a feladatot kapta, hogy az évadzáró elmenjen akár sorozatfinálénak is és ezt elég jól meg is oldotta. Az eddigi “jó ember, pöttyös múlttal”-felállást megfejelték még egy kis kubai/CIA vonallal és ehhez jöttek még a különböző párkapcsolati nyűglődések.

Első ránézésre nem rossz elegy a fenti, ráadásul azt lehetett tudni az első évadból, hogy Jeffrey Dean Morgan és Danny Huston hoznak egy olyan szintet a játékban is, ami miatt érdemes lehet az aktuális epizódra kapcsolni. Nem rajtuk múlt, hogy nem így lett. A továbbiakban természetesen spoileres leszek.

Az idei évad fő témája Ike harca volt a Miramar visszaszerzéséért. A tavalyi szálak közül szerencsésen ejtették a Danny – Mercedes-románcot, bár a helyette kapott “tisztességtudó utcalány”-klisé csak azért volt jobb, mert Elena Satine volt az egyetlen állandó női szereplő, aki játszani is tudott.

Az évadnyitóról írt kritikámban azt írtam, hogy mivel más közönségnek szól, a Starzt itt jobban köti majd a történelmi hűség, mint a Spartacus esetében – nos ebben tévedtem. Illetve tudja a fene, Castrótól nem álltak távol az unorthodox megoldások, tehát bármilyen nonszensznek is tűnik a bolita sorsolás megbundázása, a róla olvasottak alapján el tudom képzelni, hogy benne lett volna egy ilyen “csínyben”.

Itt tehát vesztettem a készítőkkel szemben, amikor arra tippeltem, hogy Ike hiú reményeket táplál, de sajnos a maffia vonallal rögtön el is bukták azt, amit itt nyertek. Magánügy, de utálom, amikor az egyébként nagyon bennfentes, nagyon okos szereplő rettenetesen hülye, márpedig Ike alkudozása Sy Bermann-nal a hotel visszavételéről ilyen volt. Nem tudom, mi volt a készítők terve ezen a vonalon a következő évadokra, de a maffiát megzsarolni elég hülye ötlet, én pedig nem szeretem, amikor hülyét csinálnak a főszereplőből.

Érdekes átalakuláson ment át Jack Klein figurája. Nem tudom, mi ütött a készítőkbe, hogy az előző évadban, de még az évadnyitóban is überszemét, semmitől sem visszariadó, erőszakos hólyag röpke hét rész alatt egy kicsit talán merev és kemény, de alapvetően jellemes, érző szívű családapává, a törvény áldozatos védelmezőjévé vált?

A többi történetszál sajnos már távolról sem volt ilyen érdekes. A kubai vonalról úgy éreztem, hogy inkább a következő évad(ok) megalapozása, ettől viszont még ebben az évadban nem tudták érdekessé tenni, igazából csak Ike teljes magára maradását szolgálta. Ben perverziója eleinte kétségtelenül adott egy csavart a Lily – Steve-randiknak, éppen ezért viszont érthetetlen volt, miért akarja a nő ennyire eltitkolni a korábbi kapcsolatát – Ben nem a zárdából vette el.

Steve nálam Joffrey Baratheon komoly vetélytársává vált a “Legönteltebb hülye” címért, de ő még egy nyavalyás királyi származást sem tudott felmutatni, simán csak irritálóan barom volt. Vele ellentétben állt az idegesítően jófiú Danny, aki a legunalmasabb karakter lett volna, ha nincs Vera. Megmondom őszintén, nála nem tudtam eldönteni, hogy Olga Kurylenko ennyire gyenge vagy a jelenetei voltak rosszul megírva?

Hiába volt lehetőség a férjének reménytelenül egyenrangú társává válni akaró feleség szerepében, csak viszketést kaptam tőle és legszívesebben áttekertem volna a jeleneteit. Már soha nem fogjuk látni, mi történt azután, hogy felbukkant Steve ablaka alatt, de ez például a kasza egyik pozitív hozadéka a számomra.

Félreértés ne essék, nem az volt a gondom velük, hogy az egyik öntelt, a másik meg kiscserkész. Inkább az, hogy például Danny kizárólag az apjával kerül konfliktusba, miközben szó nélkül elment amellett, hogy a bátyó volt (végső soron) a felelős a Suzie-val történtekért és szintén az ő műintézetében, az ő főnökének az embere akarta megölni Judy-t is. Lehet, hogy én vagyok túl igényes, de egy családi drámánál nekem kevés, ha mindenkinek csak egy központi taggal van kapcsolata.

Ahogy az elején már írtam, olyan évadzárót kaptunk, amelyik a fő problémákat átmenetileg megoldotta, a függőben maradtak pedig (mint a Vera – Steve-affér) nem izgatnak. Ha lett volna folytatás, abban gondolom mind Ben, mind Judy életben maradt volna (szegény csajra nagyon rájárt a rúd, már össze sem tudom számolni, hányszor akarták megölni). Mivel Sy felrobbantása értelmetlenné tette a megelőző tűzharcot, lehet, hogy ebben Ike keze volt, végül is Sy elég egyértelműen megfenyegette.

Az utalások alapján a CIA és a Disznó öböl-beli partraszállás, később a Kennedy-gyilkosság kapott volna szerepet. (Jack Ruby felbukkanása a kubai járaton nagyon jó easter egg volt). Ez a maffia elöli meneküléssel és a nyomulós sógornővel (aki Tisztakezű Ike-ba szerelmes) éppen elég lett volna, de sajnos maradt volna Danny, Steve, Lily és Vera is – akkor pedig már jobb, hogy vége lett a sorozatnak.

A Magic City nem volt olyan rossz, hogy bárkit lebeszéljek arról, hogy bepróbálja, de sajnos sokkal jobbnak kellett volna lennie ahhoz, hogy sajnáljam, hogy véget ért. Talán a régi amerikai autók szerelmesei veszítettek vele a legtöbbet, az ő számukra kötelező darab.

9 hozzászólás Ne habozz!

answerman - 2013. 08. 17. 00:20

Ahj, rettenetesen bena volt ez az evad sajnos :D
En miamiban elek, de barmelyik oregtol jobb sztorit hallassz dominozas kozben mint amit iden alakitottak.
Nagy kar erte.

Coraline - 2013. 08. 17. 00:21

Jó kis sorozat volt, egy 7/10-et egészében megérdemel szerintem. Kár, hogy Jeffrey Dean Morgan olyan keveset szerepel tévében, imádom, ahogy játszik… Mindegy, amennyi újonc idén indul(t), lesz majd, amit helyette tudok nézni. Mindenesetre jó volt, amíg tartott, mosollyal búcsúztatom.

julcsi - 2013. 08. 17. 09:00

én se sajnálom már annyira, hogy vége lett, elnézegettem így nyári hétvégéken néha, de ennyi. Ike figurája (na meg sármja) nagyban hozzájárult ahhoz, hogy nézzem, meg a többi eye-candy csaj, de sokszor untam. nem tudom, mit lehetett volna még kihozni belőle, mindenesetre korrekt volt a lezárás.

Tiger27 - 2013. 08. 17. 09:43

“Ha lett volna folytatás, abban gondolom mind Ben, mind Judy életben maradt volna”
Ben amúgyis életben maradt…

Macskapék - 2013. 08. 17. 10:28

meg a jó kis latin zenéket kedvelők számára is kötelező darab a sorozat!

Jamesch - 2013. 08. 17. 11:49

jaja zenék nagyon jók voltak

Neoprimitiv - 2013. 08. 17. 14:37

@Tiger27: Ben-re most a villamosszék várt, tehát aki lezárt sztoriként akarja nézni a sorozatot, annak ez az életben maradás csak átmeneti. Ha lett volna folytatás, akkor viszont szinte biztos, hogy ezt valahogy megkerülik.

fm! - 2013. 08. 18. 13:00

1 évad pont elég lett volna a sorozatból, a másodiknál el is akadtam pár rész után, nagyon unalmas. Az első évad viszont kötelező néznivaló, 8-9/10!

clark - 2013. 09. 01. 12:49

kicsit rosszabb lett mint az első évad ,de meg lehetettt nézni,és nem bánom a kaszát.

Ide írd


kötelező

(kötelező, de megtartjuk magunknak)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz