login |

Southcliffe: vége a minisorozatnak

2013. 08. 19. 15:00 - Írta: CyClotroniC

10 hozzászólás | kategória: Anglia lecsap, kritika, minisorozat,

Talán akkor sem ugrotta volna meg a “kötelező”-szintet a Southcliffe, ha idén nem kényeztetett volna el minket az óceán mindkét oldala jobbnál jobb újoncokkal. Sajnos csak meglehetősen közepes, átlagos szintet produkált a brit minisorozat, mely kiváló alakításokon és borongós hangulaton kívül. sok különlegességet nem szállított a négy epizódja során.

A fenti erényei mellett ki kell emelni még az ötletes és szokatlan szerkesztését, miszerint nem féltek ugrálni az időben, noha azért voltak domináns, jól elkülöníthető idősíkjai a részeknek. A pilot a gyilkosság előtti napokat mutatta be, amit maga az ámokfutás követett, végül pedig a közvetlen utózöngéit vázolták fel a készítők, míg a finálé egy egy évvel későbbi idősíkban zárta a sort.

A színészek tényleg kitettek magukért, mindig változott, hogy éppen kik lettek hangsúlyosak a történetben és kik nem, de ezek az élesebb fókuszváltások se tudtak annyi különlegességet hozni, hogy nagyon durván kampányoljak emellett az erősen lehúzós hangulatú dráma mellett.

Az összkép nálam csak 5,5/10-re jött ki, bár egész erősen indult és talán a minőségét tekintve többre lenne érdemes, vagy egy gyengébb télen még hetet is kaphatott volna, de így a nyár közepén nagyon nem passzoltunk egymáshoz. Részről-része csökkent iránta a rajongásom és nagyon nehezen csúszott csak le a finálé, így utólag abszolút nem bántam volna, ha ez kimarad az életemből. Nem ez lesz az év brit újonca, de valószínűleg a legjobb ötbe se fog beleférni nálam.

10 hozzászólás Ne habozz!

Coraline - 2013. 08. 19. 19:46

Ezesetben nem értek veled egyet CyClotroniC. Szerintem nem volt ilyen gyászos a helyzet, az összkép nekem inkább egy 7/10. Tényleg nehéz ilyen konkurenciával versenyezni, de ha kiragadjuk a semmibe és csak magát a sorozatot nézzük, nem volt rossz. Egy épkézláb sorozat, aminek nézem a 2. évadját, ha lesz (lesz? infó?), és ami szerintem megérdemelné legalább a 6,5/10-et.

clegane - 2013. 08. 19. 20:04

no szerintem az első 3 rész nagyon erős volt, de a 4. epizód már csak teljesen fölösleges nyújtásnak bizonyult korrekt lezárás helyett. de ha egy filmként lenne tálalva az első 3 (vmi korrekt egyperces lezárással), akkor az viszont simán 9/10 körül lenne nálam.

Lemoni - 2013. 08. 19. 22:23

Nekem is csalódás volt a zárórész. Utalás szinten a flashbackek és David azon megjegyzése, hogy talán nekik is közük van a gyilkos ámokfutás kiváltásában azt valószínűsítik, hogy fokozatosan telt be a pohár Mortonnál a gyerekkortól számítva, ami a lehető legsablonosabb magyarázat, ettől tartottam kezdettől fogva. Sajnos Claire nyűglődése itt a 4. részben annyira bénára sikerült, hogy már inkább nevetséges volt, mint drámai, tönkre vágta a történetet. Sajnos teljesen elszúrták a végét, pedig az első 3 rész nagyon jól felépített és érdekes volt. Kár érte :(

CyClotroniC - 2013. 08. 19. 22:27

Nekem már a 3. rész se tetszett, bár a zenés lezárása a minisorozat talán legerősebb pontja volt nálam, azt nagyon elkapták. A gondom az volt, hogy a fene nagy realizmusban semmit sem mondtak. Jó, persze ez így túlzás, de legalább 20-30% krimit keverhettek volna a dráma mellé.

clegane - 2013. 08. 19. 22:44

de szerintem meg pont attól realista meg izé, örökérvényű a történet, hogy nem volt egy különleges kiváltó oka a gyilkolászásnak, csak a lassan betelő pohár. szerintem ez egy nagyon aktuális téma, és nagyon jól tette a sorozat, hogy beszélni próbált róla, bár igazából annyira nem sikerült neki végül sajnos.

külön tetszett, hogy milyen tökösen kioktatja a riporter a 3. részben az átlagos nyárspolgárokat arról hogy igazából mennyire felszínes, önző társadalmat alkotnak, erre azzal telik a negyedik rész, hogy ezt próbálja visszaszívni. pffff!

amúgy tökre remélem, hogy nem azért mismásolták el a 4. epizódot, mert abban reménykednek, hogy csinálnak majd második évadot, mert ez így eléggé agyoncsap bármilyen minisorozat koncepciót.

Lemoni - 2013. 08. 19. 22:53

Igen, itt a végére már az ókori görög sorstragédiától a zolai naturalizmusig mindenféle stílust bekevertek, csak sajnos katyvasz lett belőle, pedig az elején nagyon jól kezelték az érzelmi hullámzásokat a vágásokkal, zenével, dialógusokkal. És bár értem a koncepciót, hogy ahogy távolodtak időben a lövöldözéstől, egyre kevesebbet volt színen Morton személyesen, de így utólag már nem tartom szerencsésnek, hogy szinte teljesen kihagyták az utolsó két részből, mert annyira rá épült a történet, annyira markáns volt az első részben, hogy később nem tudták pótolni a fókuszba helyezett pár karakter szenvedéseivel sem.

clegane - 2013. 08. 19. 22:59

eleve nem értem, hogy hogy került a fókusz a lelőtt lány anyjára, hát most igazából tényleg, kit érdekel?
még ha az lenne a koncepció hogy 12 részes a sorozat és minden részben egy lelőtt személy rokonára fókuszál, akkor oké, de ez így nagyon random volt. (ugye, hacsak nem folytatásra bazíroznak.)
De ha már vele foglalkoztak ennyit, az meg akkor hogyhogy nem került szóba, hogy vmi lelkiismeretfurdalása lehetne amiatt, hogy utoljára őt kereste a gyilkos telefonon, és ha beszélget vele, akkor talán nem kezd bele az ámokfutásba, ez azonban fel sem merült, pedig ha már valami érdekes a karakter kapcsán, akkor ez.

CyClotroniC - 2013. 08. 19. 23:29

Na úgy kb azok miatt zuhant nekem vissza 5,5-re, amiket felsoroltatok. A záró epizód annyira el lett cseszve, hogy totál értelmetlenné tette az addig felépített dolgokat. Nem azért, mert illogikus volt, hanem azért, mert nem tudom, hogy mit akartak vele elmesélni. Azaz értem én, hogy anyuci megpróbálta megvalósítani a lánya törekvéseit vagy, hogy Chris az öngyilkossággal kacérkodik, mert felelősnek érzi magát, de ha a 3. részben a feleségét és lányát elvesztő faszin keresztül nagyon jól bemutatták a gyászt, akkor minek kellett még két középszerűt hozzácsapni? A legfájóbb pont, hogy a riporter különcsége és múltja se futott ki sehová, és nagyon az utóhatásokra se tudott hatással lenni. Olyan volt nekem a Southcliff, mint egy baromi ügyesen megkomponált támadás, amit aztán a csatár 4 méterre az üres kaputól a léc felé bikáz.

clegane - 2013. 08. 19. 23:43

na igen, félreértés ne essék, a 3. részben nagyon erősen volt ábrázolva a szülők tragédiája, de továbbhúzni a 4.be felesleges volt, mert semmit nem adott hozzá.

Brynden Rivers - 2013. 08. 22. 13:13

@CyClotroniC:
Ha már focis hasonlat: mintha az angol dráma másodosztályával állt volna ki a pályára a sorozat.
És ha nem is könnyen, de így is ráver a mezőny nagy részére.

Nem mondom hogy könnyen emészthető volt, de megérte megnézni, elgondolkodott rajta az ember.

Ide írd


kötelező

(kötelező, de megtartjuk magunknak)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz