login |

Hell on Wheels: kezdett a 3. évad – írta: dendu

2013. 08. 21. 16:35 - Írta: vendegblogger

35 hozzászólás | kategória: kritika,

Igen nehéz lehet manapság western sorozatnak lenni. Ráadásul a Hell on Wheels-nek az AMC-n olyan elismert szériák árnyékában kell vergődnie, mint a The Walking Dead, Breaking Bad vagy a Mad Men. Sőt, még a kaszált, majd visszahozott The Killing-ről is több szót ejtenek külföldön. Pedig a Hell on Wheels van, amelyiknél simán jobb élményt jelent.

Sokszor gondolkoztam azon, hogy miért is vagyok ennyire oda a Hell on Wheels-ért. Sokak számára nagyon fontos kritérium az, hogy érdekes, elfogadható történet kreáljon az írógárda, és hát… valljuk be, ez a sorozat sosem a zseniális történetvezetéséről volt híres.

Gondolok itt az első két évad “semmilyen” sztorijára, amit a tavalyi pocsék évadzáróval koronáztak meg. Miután leölték a szereplőgárda felét, porig égettek, amit lehet, az írókkvázi, elhagyták a süllyedő hajót. Szerencsére távozásuk nagyon jót tett a sorozatnak, mivel a harmadik szezon eddig nagyon ígéretes az új kreatív csapatnak köszönhetően.

Tehát új showrunner, új irány, új szereplők. A tovább után folytatom spoilerekkel.

Beköszöntött a tél. A transzkontinentális vasútvonal építése ilyenkor stagnál. A sziú indiánok által lerombolt Hell on Wheels romjai közt találjuk Cullen Bohannon-t, aki mint a város, szintén összeomlott. Az elszenvedett sérelmeit, agresszióval próbálja elnyomni. Amikor az ember a gödör alján találja magát, két választása van. Feladja és meghal vagy talpra áll és új célokat keres, amelyeket minden erejével igyekszik megvalósítani. Cullen Bohannon nyilván az utóbbit választja.

Bohannon rájön, hogy itt nem vár rá semmi, csupán halál, tovább kell lépnie, az agresszió és a bosszú nem vezet sehova (ahogyan az már előző két évadban kiderült). Sikerül beindítania a befagyott mozdonyt, elhagyja a romvárost. Omahába megy fekete barátjáért, Elam Fergusonért, majd New York felé veszik az irányt.

Thomas Durantot a Union Pacific főmérnökét tavaly letartóztatták, börtönben van. Cullen szándékozik átvenni Durant helyét a vasútnál, meggyőzi a bizottságot rátermettségéről, majd munkásokat toboroz.

A vasút lett Bohannon élete, lelkében beköszönt a felépülés, mondhatjuk tehát, hogy valami fontosabb és “jobb” váltotta fel a sorozat központjában sokáig gyökeredző bosszú motívumot.

Egy teljes kontinenst átszelő vasút építése nem kevés akadályba ütközhet. És számomra erről szól a sorozat. Kapzsiságról, rasszizmusról, erőszakról, korrupcióról – az emberi természetről, ami már annak idején sem volt makulátlan. Természetesen a Hell on Wheels világában megmaradnak a korszakra jellemző vonások, amikből kapunk is bőven.

Az évadnyitó tökéletes feloldása a második szezon végén történteknek. Kellemes meglepetést okozott, hogy az új showrunner képes volt kezdeni valamit a kialakult helyzettel, s az is, hogy megjelent a humor. Az eddigi 3 rész alapján az új színészekkel sincs gond (a régiek zömével eddig sem volt), s idén talán eljuthatunk arra a pontra, hogy már nem csak az éra és a színészi játék miatt fogjuk nézni a Hell on Wheels-t, hanem a történet is valóban megfogja a közönséget.

35 hozzászólás Ne habozz!

m76 - 2013. 08. 21. 17:08

Én mindig olyan mostohagyerekként kezeltem Hell on Wheels-t, az első néhány rész a verekedőssel bezárólag valami hihetetlen pocsék volt, de a a háttérben motoszkált valami potenciál, és a színészek remekül alakítottak. A probléma ahogy mondod a történetírással volt. Ami előrelépést nagy nehezen elértek, azt a 2. évad zárásában tökéletesen le is rombolták. Én úgy mondanám nem a süllyedő hajót hagyták el, hanem elsüllyesztették a hajót, miután ők a mentőcsónakba kászálódtak. És bekészítették a popcornt hogy vajon hogy döglik bele aki átveszi a munkájukat.

Az új gárda viszont egy olyan hatalmas fityiszt mutatott nekik, hogy öröm volt nézni. Ahogy az évadnyitót is öröm volt nézni. Messze a sorozat legjobbját produkálták. A szürke középmezőnyből egy pillanat alatt kihozták a fényre a hell on wheelst.

Mostantól sokkal komolyabb érdeklődéssel fogom figyelni a sorozatot, mert immár nem az a kérdés merül fel bennem minden héten amikor rá kerül a sor, hogy ezt még miért nem kaszáltam.

Remélem a szintet a 3. rész is tartani fogja. Ami nem kis feladat mert az évadnyitó feltette legalább 8-asra a lécet.

clegane - 2013. 08. 21. 17:14

osztán van -e értelme a 3. évaddal kezdeni vajon?

dendu - 2013. 08. 21. 17:24

@clegane Elég reboot érzete van a 3. évadnak, de szerintem érdemes az elejétől nézni a sorozatot. Nem olyan sok az a két évad, csupán 20 rész.

Shyllard - 2013. 08. 21. 17:32

Tényleg sokat javult a sorozat, eddig eléggé csak egy helyben vergődtek, most viszont keményebb tempót diktálnak, érdekesek a szálak, a régi és az új karaktereken is egyaránt jó a hangsúly, nagyon kíváncsi mit fognak kezdeni az egész alapfelállással, én eddig is mindig izgatottan vártam az új részeket, de talán végre fel fog nőni az AMC többi sorozatához is, aminek nagyon örülök, mert megérdemli.

PotterPrime - 2013. 08. 21. 17:45

Mint már a legjobb sorozatepizódos posztnál leírtam, nekem is nagyon bejött a harmadik évad nyitánya, teljesen más lett a HOW, “könnyedebb”, egyúttal jobb. Sokkal.

montanosz - 2013. 08. 21. 18:55

“könnyedebb” csak a második rész végéig tartott DD
Nem véletlenül Vadnyugat a színtér…

Coimbra - 2013. 08. 21. 20:03

Jajj, ez is kezdett… Copperről is lemaradtam, kb. a héten tudtam meg, hogy már 2 hónapja megy.Lehet darálok, nem nézem most ezeket hetente, bár nem tudom még.

Sylvain - 2013. 08. 21. 21:26

Ami nagyon megfog benne, hogy van valami furcsa hangulata. Nem éppen egy pörgős a történetvezetés, mégis mindig van valami feszültség a “levegőben”, ehhez eléggé korszakhű körítés és teljesen jó színészi játék párosul. Mondjuk a második évad zárója (az még egy TV2 szombat esti szupermozi szintjén sem mozgott) plusz egy-két rész ezalól tényleg kivétel, de összességében felkapott sorozatokkal sorozatokkal szemben is megállná a helyét

Hál’ istennek a Svédet még az előző évad végén kilőtték a sorozatból, bízom benne, hogy ebben az évadban (meg ha lesznek továbbiak, azokban sem) tér vissza – számomra az egyik legvisszataszítóbb karakter, amit valaha képernyőn láttam, én már régen belemártottam volna az uzsonnázó bicskát.

Annatar - 2013. 08. 21. 23:18

Sylvain, hol tartasz? :P Csak mert kellemetlen meglepetésben lesz részed, ha eddig nem volt…

Sylvain - 2013. 08. 21. 23:23

Eddig csak a dupla nyitórészt néztem, meg is örültem, hogy se híre, se hamva neki, megfulladt a folyóban vagy mittomén. Na jó, hát ez van, kénytelen leszek még egy darabig elviselni…
Remélem Bohannon azért minél előbb kitekeri majd a nyakát.

tomszee - 2013. 08. 22. 01:27

Az első évad egy beteljesületlen bosszú történet, csodálatos fényképezéssel. A második évad az útkeresésről szól, a reménysugarat meg is kapja Bohannon, és végül a vasút el is veszi tőle. A harmadik évad az előirányzottak szerint kezdett, Bohannon élete a vasút lesz, az új készítők több helyen is a halálból kinövő új életet hangsúlyozzák.
Ami furcsa volt, hogy Bohannon a harmadik részben a mormon család lányát akarja megrakni, amit részemről nem tudok hova tenni a korábbi viselkedéséhez képest.

Bagosz - 2013. 08. 22. 09:03

A nyitó dupla rész valóban ütős volt,verte a Breaking Bad-et is.Jó ez az AMC,na.
Nagyon ott van ez a sorozat,ütős karakterekkel,történelemmel.
Sajna még mindig méltatlanul kevesen követik.
Tessék bepróbálni Mindenkinek!

dildi - 2013. 08. 22. 14:45

Szerintem is jól indult,aki még nem látta azért érdemes az első két évadot lepörgetni, voltak benne azért jó pillanatok.A Svéd nekem spec. hiányzott, szerintem Heyerdahl egyik legjobb alakitása legalábbis amiket eddig
figyeltem,Sanctuary,Stargate.

Seth (GIE) - 2013. 08. 22. 17:24

Szerintem a harmadik évad eddig bitang jól kezdett, remélem jól kifog terjedni ez az indiánok vs fehérek dolog, ami elkezdődött.

Fermina_Daza - 2013. 08. 22. 22:25

Olyan izé volt az első két szezon…. rémes cselekményszövés, de volt benne vmi, ami miatt ottmaradtam, és bosszankodva, de néztem…ez az Amerika a mocsokban és a sárban született, kurvák meg bűnözők építették, sztem nagyon ott volt ezzel a központi vasút-témával: vszű épp ez az ellentmondás tartja ott a nézőt, a magasztos meg a nagyon is profán mixelése… + az is jó volt, hogy a fsz. a zéró tartományból indul és a vasúttal együtt önmagát is próbálja újra felépíteni a traumák után… na, ezért is ütött meg a guta a 2. szezon zárásától…

Bandido - 2013. 08. 23. 08:34

A 3ik évad ezen 3 része üti az előző két évadot úgy ahogy van. (Bár én eddig is szerettem ezt a sorozatot) Most legalább történnek a dolgok. Nem egyhelyben totyogás van. Na igen a humor is megjelent és ez is dob rajta egy kicsit.

symor - 2013. 09. 02. 18:31

Komolyan mondom a Hell on Wheels-et kaszáltam a második évad elején, mert szerintem, amit csak lehetett azt elszúrtak ezzel a sorozattal kapcsolatban.

Az új alkotógárda miatt pótoltam csak úgy-ahogy nyögvenyelősen végül az utóbbi etapot, hogy belenézhessek ebbe.

És basszus ilyen minőségugrást már évek óta nem tapasztaltam. Az 5. epizódnál tartok és folyamatosan vigyorgok azon, hogy mennyire más lett a sorozat így a harmadik évadra. Mintha most kezdődne igazán el az egész és rendkívül jó érzés újra felfedezni :)

Anson Mount pedig abszolút beért erre a szerepre.

Csak így tovább…

Sitrep - 2013. 09. 08. 12:18

A 6. rész megiont csak kellemesen jó volt szerintem, US Grant behozása jó húzás, úgy tűnik jól megszívatják majd Bohannennel a szarkeverő Durantot.

Az egész harmadik szezon valóban sokkal élvezhetőbb mint a korábiak nekem, valahogy fókuszáltabb lett a sorozat, jobban koncentrálnak a plotra, nem megy annyira szanaszét a történet. Még ha ettől egy kicist különállóbbak is lettek a részek, magukban mesélnek el egy-egy sztorit (a mormonok, a gyerekkeresés, most a meghallgatás).

Azért még vindig van pár idegesítő karakter nekem, főleg a papnő, meg az a besúgós ír srác, belőlük lehetne kevesebb. Heyerdahl alapvetően jól formálja az alakot, de nem igazán értem hova fog menni az a sztori, főleg meg hogy mi szükség van rá.. sztem meglettünk volna nélküle is, fulladt volna bele a folyóba.

Sitrep - 2013. 09. 08. 12:19

bocs, csak a “fókuszált” akart volna dőltbetűs lenni..

egy igazi szakember - 2013. 09. 21. 19:19

Nagyon jó színészi alakítások vannak, ezért is nézem, ( plusz a hangulata miatt ), de nem lett volna szabad megölnie az íróknak Mrs. Lily Bell-t.

És a svéd nem élhette túl azt az esést ( ok tudom, hogy csak egy film ), de vissza kell nézni, hogyan és hova esett.

Sitrep - 2013. 09. 29. 15:42

egyetértek abszolút, ez e heti rész alatt is, az összes női jelenetnél (főleg a papnősöknél) arra gondoltam, hogy mennyire is hiányzik Lily Bell, és hogy nagyon nem kellett volna kinyírni.. ezerszer inkább a papnőt.
Svéd dettó, már azért látni hogy a fináléban összeér a két szál, és lesz vmi payoff, de sztem ezért nem érte meg visszahozni, meghalhatott volna simán a folyóban.

m76 - 2013. 10. 06. 10:25

@egy igazi szakember

Szerintem annak a karakternek a megölése egyértelműen a “rúgjúnk még egyet a döglött kutyába” volt a távozó gárda részéről. Olyan mint amikor a nem fizetés miatt kilakoltatott bérlő kiveri az ablakokat meg kitépkedi a falból a villanyvezetéket is. (megtörtént eset)

sfefe - 2013. 10. 07. 23:15

Most a 10. reszel vege a 3. evadnak?
Ha igen eleg gyenge vege van…

Castiel - 2013. 10. 08. 22:31

Igen szeretném tudni lesz-e 4.évad????Mert ez így nagy rakás ********** nekem egész jól bejött néha néha 1-1 rész de nehogy már így legyen vége!!

sfefe - 2013. 10. 08. 23:34

Lesz 4.?

winnie - 2013. 10. 09. 07:39

még nem lehet tudni. majd kiderül.

egy igazi szakember - 2013. 10. 10. 20:59

Szóra nem érdemes évad záró.

m76 - 2013. 10. 14. 12:20

@dendu

Fogsz írni évadkritikát?

sfefe - 2013. 10. 14. 22:35

Koszi, hat jo lenne a folytatnak mert ez igy eleg gyengus….

symor - 2013. 10. 16. 08:47

És a végére ismét sikerült kicsit alátenniük a lelkesedésemnek. Pedig, hogy örültem, hogy végre csinálnak egy normálist western-sorozatot ebből is. Hát, nem :P

Bohannon még mindig az egyik legtöbb spiritusszal bíró karakter lehetne, ha végre tudnának mit kezdeni vele valamit az írók. Az utolsó epizód egészen lehangolóra sikerült, remélem nem itt fejezik be!

dendu - 2013. 10. 25. 22:47

@m76 Amint sikerült összeszednem a gondolataimat, igyekszem írni. Nekem nagyon tetszett az évad, de ez az évadzáró… ritka gyenge.

dendu - 2013. 11. 28. 10:41

Elküldtem winnie-nek. Vagy kirakja, vagy nem.

dendu - 2014. 01. 04. 19:39

Nem rakja ki… :(

tomszee - 2014. 04. 15. 02:43

Szevasz Dendu!
Elküldenéd az írásodat a tomszee@gmail.com-ra?
Köszi!

dendu - 2014. 04. 26. 12:17

@tomszee

Elküldtem!

Ide írd


kötelező

(kötelező, de nem adjuk ki senkinek)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz