login |

Pilot-mustra: Rewind – 1×00

2013. 08. 29. 15:16 - Írta: winnie

12 hozzászólás | kategória: kritika, pilot-mustra,

Nagyon, nagyon lassan a tévék kezdenek rászokni arra, hogy befuccsolt pilotjaikat leadják. Tavaly az NBC-n láttuk a Mocking Bird Lane-t, az FX-en az Outlaw Country-t, a USA-en az Over/Under-t és korábban a Syfy is megmutatta a Three Inches-t (meg a Battlestar Galactica: Blood & Chrome-ot). Most hétfőn az időutazós Rewind került adásba. Mondhatnám azt, hogy ha lett volna nézettsége, akkor a Syfy elgondolkodott volna a berendelésén, de tudták/tudtuk, hogy nem lesz, szóval kár ezen rágódni. (Mondjuk hivatalosan nem volt még hír arról, hogy passzolták, szóval…)

REWIND – 1×00 – 4/10

Időutazás-sucker vagyok és biztos, hogy néztem volna tovább a Rewind-ot, hiszen ez az a terület, ahol át tudom érezni azok motivációit, akik valamit csak azért néznek, mert nincs másik sorozat egy bizonyos műfajból. Oké, általában szokott lenni, hiszen főleg a scifit emlegeti ekképp a nép, de űrutazós széria valóban nincs sok. Viszont időutazós sorozat valóban minimális számú van.

Pedig anno mindenfélét láttunk, Quantum Leap, Time Cop, Time Trax, Seven Days, Journeyman, Day Break, Tru Calling és még sorolhatnám, de a dimenziók közt utazós, vagy minden részben új világot felfedezős sorozatokat is idesorolnám. Szóval ezért vártam a Rewind-ot. Meg azért is, mert kíváncsi voltam a koncepciójára. Na, nem mintha nem értem volna be a legsablonosabb verzióval, a lényeg az volt, hogy legyen időutazás. (Mindig is szerettem a problémamegoldós aspektusát.)

A történet rögtön azzal kezd, hogy egy brutális erejű nukleáris bomba ketyeg, kábé 5 perc van a robbanásig, ami 9 millió New York-i halálát okozhatja és a merénylőből egy őrszobán próbálják kiverni a hatástalanító kódot. Ez nem sikerül, minek eredményeképp a főhős két társával visszamegy a múltba, hogy megakadályozza a robbantást. (Minderre egyébként az első rész végén, vagyis úgy 40 percnél kerül sor.)

Röviden ennyi a sztori, de persze vannak rétegek, amiket nem lövök el, de azt el lehet árulni, hogy némi (ál?)tudományos leírás keretében közlik velük, hogy tudósok felfedeztek/előállítottak egy kvázi kaput, ami random utat nyit a múltba. Csak egy bizonyos ideig, mindig másik helyszínre, ezt nem is tudják kontrollálni, s ha letelik az idő, akkor bezárul és újabb nyílik meg.

Hőseink mázlija, hogy valami angliai helyszín után az 1929-es Washington-ba kapnak egy utat (és 17 órát), hogy végrehajtsák a küldetés és időben visszajussanak, persze anélkül, hogy bármit is megbolygatnának. Ez nem egyszerű, de szerencsére rádiókapcsolatban állnak a jelennel és onnan mindig le tudják modellezni, hogy az általuk keltett “hullámok” mennyire befolyásolják jelent, borítják a status quo-t.

Mindegy, sokat regéltem a sztoriról, nyilván tele van olyan dologgal, amin sokan felhúznák a szemöldöküket (hiszen a valóságban nem így működik az időutazás, vagyis, ööö, izé…). A lényeg, hogy már az alapkoncepció is sántít, mert eredetileg valami Seven Days-es megoldásra számítottam, itt pedig fura módon annyi történik, hogy aki visszajut, az már a megváltoztatott jelenbe tér vissza.

Sajnos minden tekintetben elég suta lett a Rewind, színtelen-szagtalan – szerintem a készítője sokkal többet gondolt róla, mint ami lett végül. Megoldásait tekintve is bőven hagy kívánnivalót maga után, de talán a legnagyobb gáz a főhős, az egykori katona, önfejú nyomozó alakító színész semmilyenség. Pedig a többiek, ha színtelenek is, de elfogadhatóak voltak, a zsarutárs, egy tudósnő és két geek, meg Jeff Fahey harmadiknak, de ő valamiért csak vendég státuszban van. Viszont az már nem elfogadható, hogy a szereplők között nincs semmilyen chemistry.

A probléma adott, természetesen akadnak dolgok, amik megnehezítik a küldetést és még egy apró csavart is belevisznek, de valahogy az egész egy cseppet sem izgalmas vagy érdekes, nyilván azért sem izgulunk, hogy sikerül-e visszaérniük a főhősöknek a jelenbe. Mindez érezhették a készítők is, hiszen a vége felé beindítottak egy átívelő szálat is, ahogy azt kell, előkaptak egy rosszfiút is, aki csinál valamit és… (Folytatnám, de a pilot sem folytatódik, szóval aki nem szereti a cliffhanger-öket, az az utolsó percet nyugodtan kihagyhatja.)

(A végén még egyszer leírnám, hogy a Rewind ennyi – további értesítésig. 76 perc, mondhatni egy dupla pilot. Ilyen lett volna a sorozat, ha… berendelik. A pontszámban pedig erősen benne van a műfaj iránti elfogultságom.)

12 hozzászólás Ne habozz!

Sylvain - 2013. 08. 29. 19:45

Noha sci-fi fannak tartom magam, legyen amúgy bármilyen jó is az adott mű, ez az időutazós dolog tökéletesen hidegenhagy – leginkább az említett áltudományosság miatt. Mondjuk az idő egyébként is kényes téma, nálam sokkal okosabbak számára is.

Na, de amiről szó van, hogy végülis nem rossz ötlet ezeket a pilotokat leadni, bár általában azért nem csodálkozik rajta az ember, hogy nem lettek sorozatnak berendelve. Engem is egyedül csak a Blood & Chrome érdekelt volna, bár ott meg ugye volt “némi” kavarás, az sem biztos, hogy sorozatnak készült (a végeredmény legalábbis egy filmszerű valami lett), volt több, egymásnak ellentmondó hír is, rendesen megkavarták az egészet, ki tudja, mit akartak kihozni belőle igazán.

Khaal - 2013. 08. 29. 21:18

Nekem összességében tetszett, de tényleg nem hozott sok újdonságot. Hozzáteszem pont most kezdtem el nézni a Seven Dayst, és az idő ott is megszépítette az emlékeket :)

Ettől függetlenül én még nem untam meg a témát, akármennyire is elcsépeltnek találják sokan az időutazás témát. Continuumon és a megboldogult Terra Nován kívül nem jut eszembe időutazós sorozat az utóbbi időből.

Volt egyébként valamikor a kilencvenes évek közepe felé egy sorozat amiben a főszereplő minden reggel megkapta a következő napi újságot, annak mi is volt a címe?

Hunnenkoenig - 2013. 08. 29. 21:20

En is idöutazo sucker vagyok, de ezt igy a leiras alapjan inkabb kihagyom. Lehet, hogy tetszene valamennyire, de inkabb nem pazarlom ra az idöt, ha ugysem folytatodik es meg csak nem is igazan jo…

Sacc/kb - 2013. 08. 29. 21:21

A csaj az Almighty Johnsonsból sokat van benne? Miatta érdemes megnézni?

winnie - 2013. 08. 29. 21:24

Sacc/kb: állandó szereplő lett volna a sorozatban. szerepel, ennyi, mint egy tipikus mellékszereplő. ő az egyik geek.

(egyébként ő volt az, akit én nagyot néztem, amikor kiírták a nevét. keisha castle hughes volt az a kislány, aki anno a whale rider-ben feltűnt. vagy tíz évvel ezelőtt, annak ő volt a főszereplője, erre most láttam viszont. majd pedig láttam, hogy afenébe, benne van az almighty johnsonsban is:)

winnie - 2013. 08. 29. 21:25

khaal: early edition (a kiválasztott – az amerikai látnok)

Lemoni - 2013. 08. 29. 22:15

27 percet bírtam nézni, ott szakadt el a cérna. Sablon fordulatok, klisé karakterek, mesterkélt dialógusok, gyenge casting, főleg a szemmeresztgetős tudós nőci. És mindez még unalmasan is tálalva.

pytta - 2013. 08. 30. 10:48

Hm, ez a concept így leírás alapján nagyon ’90-es évekbelinek hangzik, ez még a Quantum Leap/Sliders/Timecop idejében elment, de ma már… Pedig egy jó időutazós sorozat tényleg hiányzik, a Doctor Who-na kívül! :)

Dexter Morgan - 2013. 08. 30. 13:55

Én mindenképp rá fogok próbálni még egyszer… elsőre úgy 10-12 percet bírtam idegileg, aztán jött az a bizonyos “na ne tessék már ezzel sértegetni” felkiáltással kísért SHIFT+DEL, ENTER…

Talán egy végtelen unalommal megáldott őszi-téli délutánon… hátha.

Cicmicc - 2013. 09. 27. 22:31

Nekem ez totál Sliders koppintásnak tűnik,hasonló rész is volt,csak ott vmi világvége dolog volt,azért kellett embereket átvinni a csúszással(végül csak 150 embert sikerült s a Prof is meghalt).

Meg ezmilyen h időutazós sorozat de csak a pilot végén utaznak? Slidersben pont ez volt az izgi h mindig mindenfelé :D

66661 - 2016. 02. 23. 10:34

Engem érdekelne, csak nem találom. Van magyar (feliratal) valahol?

66661 - 2016. 02. 23. 10:34

felirattal, akarom mondani…

Ide írd


kötelező

(kötelező, de nem adjuk ki senkinek)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz