login |

The Borgias: vége a 3. évadnak. És a sorozatnak is. – írta: bettygirl

2013. 08. 31. 15:40 - Írta: vendegblogger

17 hozzászólás | kategória: kritika,

Is that all I am now, brother? A Borgia.

A The Borgias-t azon a ponton hagyták abba, amikor a legérdekesebb lett volna. Most tudhattuk volna meg, hogyan bukik el VI. Sándor pápa és családja. Pedig ha nem lettem volna annak tudatában, hogy tulajdonképpen a sorozatzáró epizódot nézem, akkor a 3×10-et kiváló évadzárónak tartanám.

Így utólag megállapíthatom, hogy az utolsó évad lett a kedvencem a Borgiák három szezonja közül. Annak ellenére, hogy sokáig nem tudtam magam rávenni, hogy megnézzem a finálét. A csalódástól tartottam, mert tudtam, hogy teljes lezárást nem fogok kapni, hogy nem fogják elvarrni a szálakat, hogy nem lesz kerek egész a történet.

A 3. szezonban a Borgia család befolyása és hatalma a csúcspontjára érkezett, de a családi kötelékek szétestek. De mivel ez sorozatzáró volt, sajnos a váratlan kasza miatt  nem tudott minden történetszálat lezárni. Befejezetlenül maradt például az állandó ellenség, della Rovere bíboros szála is, pedig a kezdetektől fogva érdekelt, hogyan lesz belőle Rodrigo Borgia utóda.

Sajnálatos, hogy a csatorna csak az epizódok leforgatása után hozta meg azt döntését, hogy nem rendelik be a következő évadot, mert az eseményeket tekintve szépen le lehetett volna zárni már ebben az évadban a sztorit. Pörgősebb részekkel. Úgy tűnt, mintha a készítők próbálták volna húzni az eseményeket, hogy elegendő alapanyag maradjon a remélt utolsó, negyedik évadra.

Az évad és az egész sorozat egyébként végig egyenletes minőséget hozott. A történetvezetése lassú volt, de szerencsére azt bőven megfűszerezték intrikákkal – a The Borgias-nak mindig is az volt a védjegye, hogy lassan haladt a cselekmény, s inkább a párbeszédeken, a mentális játszmákon volt a hangsúly.

Maga a 3. szezon szépen fel volt építve, gyengébb kezdés után a második fele zseniális volt. A tovább mögött folytatom spoilerekkel.

Az utolsó részben Rodrigo Borgia óvatosan felveti fiának azt a lehetőséget, hogy a pápaság hatalma szálljon apáról fiúra, mint egy rendes monarchiában. A konklávé a múlt, a primogenitúra a jövő, ilyen egyszerű ez, fiam. Cesare pedig olyan megilletődött és döbbent arcot vág, mintha nem ez lett volna a célja egész idő alatt. Megfogalmazódott tehát a Borgia család nagy terve, amin egészen VI. Sándor haláláig ügyködtek.

Kellemes meglepetés volt, hogy Michelettót visszahozták a “fináléra”, ő volt az egyik legjobb karakter a sorozatban. A fotografikus memóriával rendelkező homoszexuális bérgyilkos még egyszer, utoljára segített urának. Az utolsó rész legnagyobb játékidejét Forli ostroma vette el, ahol láthattuk Cesarét, mint hadvezért győzelemre vinni hatalmas seregét. Átgondoltan állt bosszút Forli tigrisén.

You will be naked and clean and bloodless again. And mine.

Az utolsó jelenetsor, Alfonso halála, kiválóan megkomponált volt, a Borgiákra totálisan jellemzően. Bár nem ilyennek képzeltük the unholy family történetének végét, de a lehetőségekhez mérten korrekt utolsó részt kaptunk. Tökéletes évadzárót cliffhanger nélkül. Meglepett egyébként, hogy a záró képsor nem a családot ábrázolta együtt, mint ahogy tették ezt az első két fináléban.

Aki eddig még nem tette meg, és érdekli a szereplők további sorsa, nézzen utána a történelemkönyvekben. A készítők mindig igyekeztek hűek maradni a valós eseményekhez a fontosabb dolgokban, így a végkimenetelt illetően is valami hasonlót kaptunk volna.

A The Borgias a maga nemében kiváló sorozat volt. Aki szereti a történelemnek ezt a korszakát, az intrikákat, annak biztosan tetszett a széria. Sajnos nem kaptunk lezárást, de egy igazi sorozatjunkie  tudja: csak nagyon kevés sorozatnak adatik ez meg.

ui: Neil Jordan, a kasza után írt egy tévéfilmes forgatókönyvet lezárásul, melyet végül nem rendelt be a Showtime anyagi okokra hivatkozva, de a készítő az egész szkriptet elérhetővé tette e-book formátumban.

17 hozzászólás Ne habozz!

BelsoValtozas - 2013. 08. 31. 16:05

Hali!

Nagyon zavaró a teljes lezárás hiánya?

edit - 2013. 08. 31. 16:42

Szerintem nem zavaró. Imádtam a sorozatot, elnéztem volna még. Egyetértek a kritikával, igazából tökéletes az évadzáró. Teljesen élvezhető így is.
Michelettó a legjobb karakter a filmben, egyszerűen félelmetes. Nagyon jó ötlet volt az utolsó részre behozni, bár nem értettem, hogy miért mondta, hogy ő már halott. A többi színész is hozta a karakterét.
Várom a kövi Neil Jordan filmet.

NitRo - 2013. 08. 31. 16:54

A sorozat legeslegnagyobb hibája az volt, hogy az Államokban egy időpontban adták a Game of Thrones-al és emiatt nem hozta a várt nézőszámokat.
Én imádtam és nagyon sajnáltam mikor megtudtam, hogy kaszálták, pedig néztem volna még egy évig.

Cesare - 2013. 08. 31. 18:40

Kedvenc sorozat volt végig, bár a 3. évad 2. felében már erősen sűrítve kaptuk az eseményeket az ismert okok miatt. Hiányzott kicsit a korábbi lassú, részletgazdag történetmesélés. És persze a parádés CGI hátterek.

@edit: nem értettem, hogy miért mondta, hogy ő már halott

Hol mondta ezt? A lakásán csak egy goodbye van a padlóra írva, bár Forli ostrománál valóban nem egyértelmű, hogy álomjelenet vagy valóság a találkozásuk…

Cevys - 2013. 08. 31. 19:01

Habár nem sorozatzárónak készült, de az utolsó epizód annyira katartikus élményt nyújtott, hogy tökéletes koronája lett a sorozatnak (számomra). De azért jó lett volna az a negyedik évad..

Jellal - 2013. 08. 31. 21:37

Én elolvastam az ebook-ot, egész korrekt a dolog. Bár látszik,hogy egy évadra való esemény még bőven lett volna. És Micheletto karakter is fontos szerepet kapott. Akit érdekel:

SPOILER:

Cesare új bérgyilkosa rögtön el árulta őt az első adandó alkalommal, viszont Rodrigo meg szó szerint vissza rendelte Micheletto-t,hogy ő igenis kell a fiának. Ezért aztán volt egy kegyetlen Rufio vs Micheletto harc, amit végül Micheletto nyert. Catharina megpróbálta még utoljára megmérgezni a pápát, de hála Micheletto-nak még időben kiszúrták és szó szerint levágták a “mérgezett ajkait” (bár nem halt meg). Aztán Cesare teljesen bekattan, megöli az összes hadnagyát akiket a harmadik évadban ismerhetünk meg. Della Rovera is feltűnik, a franciák védelme alatt,így aztán nem tudnak vele mit kezdeni. Nápolyt alattomos módon megmérgezi Cesare így gyorsan az övék lesz. Aztán a végén egy vacsorán fordítva sül el a terv és Della Rovere helyett Rodrigot és Cesare-t mérgezik meg. Ebbe hal bele a pápa akit szó szerint láttunk volna elégni a pokolban. Cesare túléli, bosszút tervez ÉÉÉÉÉÉS vége. Ezen akadtam ki. Itt nincs már semmi, csak egy gyors montázs, amiben Machiavelli elmeséli,hogy Cesare Michelettoval együtt meghaltak egy csatában. Lucrécia megint férjhez megy, ezúttal egy homohoz. És itt a vége fúss el véle. ^^

Spoiler off.

Én nagyon sajnálom,hogy kaszálták, nagyon sok potenciál volt benne, és rendszeresen voltam forgatni a Borgiasban, nagyon fog hiányozni minden téren :(

Imre - 2013. 08. 31. 22:43

legalább benne voltam :)

bettygirl - 2013. 08. 31. 23:02

@edit Micheletto azért mondta, hogy ő már halott, mert meg kellett ölnie a szerelmét. Ez és az árulása felemésztette.

Köszi @Jellal hogy leírtad nekünk a tartalmát. Nem tetszik, hogy Cesare bosszútervezésével lett volna vége, de jó lett volna azért látni ezeket az eseményeket a képernyőn is. :( Ahogy mondod, bőven lett volna potenciál egy negyedik évadra.

Zirowe - 2013. 09. 01. 00:46

Engem (továbbra is) baromira zavart a nevek kiejtése (mint kb bmelyik US. sorozatban, ahol előfordulnak a “so called” olasz nevek).
Az usákok nem tudnak dupla mássalhangzókat rendesen kiejteni, az olasz nevek meg kifejezetten nagyon gázul vannak szokás szerint (Itáliában játszódó sorozatban ez hatványozottan zavaró), de a szinkron verzió se annyira jó (cseszááre és tasi), bár azért javított vmit a borzasztó eredeti kiejtéseken, egyedül Irons hangja hiányzott.

Amúgy én úgy éreztem, hogy Irons teljesen a háttérbe szorult ebben az évadban és kb takarék üzemmódban nyomta le rutinból a csökkentett szerepét.
Kár érte, mert tényleg nagyon brillírozott ebben a szerepben.

kukulkan - 2013. 09. 01. 13:50

SPOILER ON!

Imádtam a sorozatot, anyáztam is, mikor kaszálták, de nekem speciel nagyon nem tetszett volna, hogy Rodrigot látjuk a pokolban égni.

Eleve egy történelmi sorozatba ne erőszakoljanak már bele egy transzcendentális szálat. Másodszor pedig most akkor csak nekem volt végig az az érzésem, hogy ebben a sorozatban végre úgy mutatják be a Borgiákat, amilyenek valóban lehettek, és nem arra ment ki a játék, hogy egyre inkább antipatikusabbakká váljanak és megbotránkozzunk rajtuk, és kicsit se vonjuk kétségbe azt a nyilvánvalóan hamis és túlzó képet, ami a történelem során kialakult róluk?

Pont azért tetszett meg nekem nagyon még az elején a sorozat, mert azt hittem az a cél, hogy bemutassák a nézőknek, lám, nem voltak ők se rosszabbak a korabeli más hatalmasoknál, akik mindent megtettek, hogy megtartsák hatalmukat. Vagyis én azt hittem, hogy ebben az irányban akarják elvinni a készítők… De ezek szerint tévedtem.

SPOILER OFF!

Zirowe - 2013. 09. 01. 14:35

kukulkan: azért az utolsó évadban számomra már kicsit túl nagy hangsúlyt kapott a két tesó szerelme, ami kicsit ellentmond az általad leírt ábrázolásmódnak.

Csilla0422 - 2013. 09. 01. 15:16

Ami zavart, az a két tesó szerelmi kapcsolata, ami történelmileg amúgy sem bizonyított tény, valószínű, hogy csak rágalom volt.

Fantasztikus karakterek, intrika, ármány, árulás, pletyka, hatalmi harcok, féltékenykedés, szerelem, szenvedély, felemelkedés, bukás, család széthullása mindez egy érdekes történelmi korban megspékelve csodás színészi játékokkal.

A Spartacus után a kedvenc sorozatom volt. Ez is hiányozni fog.
Simán elfért volna még egy évad, esemény még volt bőven. Megnéztem volna, hogy miként ég VI. Sándor pápa, aki semmivel sem volt rosszabb, kortársainál. A halála ugyanúgy megosztotta az embereket, mint az egész élete. Egy igazi reneszánsz ember volt.

timcsike - 2013. 09. 01. 18:14

Csatlakoznék én is azokhoz, akik sírnak a kasza miatt, nagyon egyben volt a sorozat minden téren.
Azt én személy szerint vártam, hogy meeg merik e lépni a tesók közötti allítólagos szerelmi viszonyt, és ugye megtették. Elég beteg dolog ez, de sztem a két színész közt olyan kémia volt, hogy amikor ketten voltak a képernyőn, még lélegezni is elfelejtettem. A szerelmi jelenetük mindent vitt. Történelmi hűség, rágalom ide vagy oda, ezt a ziccert nem lehetett kihagyni. :)

Brynden Rivers - 2013. 09. 04. 11:32

Nagyon sajnálom, mert jó sorozat volt, és tényleg most jöttek volna a legjobb részek (Leonardo da Vinci!) :(
Ráadásul Magyarországon forgatták.

A történelmi hűséget kb. annyira vették komolyan, mint a Tudors – vagyis drámai sűrítéseket és átírásokat leszámítva általában igen.

Machiavelli karakterébe belezsúfoltak egy csomó más kortárs firenzei személyt, ami OK, de azért a Medici-ekkel kicsit foglalkozhattak volna kicsit többet.

A testvérszerelmet belevinni viszont szerintem szükséges, de teljesen történelmietlen volt.

Én az 1502-es Leonardo – Machiavelli – Cesare találkozót vártam nagyon , amikor több hetet együtt beszélgettek-terveztek.

Lord Jim - 2013. 09. 16. 13:54

“Az usákok nem tudnak dupla mássalhangzókat rendesen kiejteni”
Ha igazsagosak akarunk lenni, akkor azert hagyjuk ki ebbol az usakokat, mert ugyan amerikai produkcio volt, a szereplok donto tobbsege europai, abbol is a legtobb brit. Engem csak a ‘borzsa’ zavart, de az rettenetesen, foleg Jeremy Irons szajabol. Legalabb a csalad nevét illett volna rendesen olaszul kiejteni. Szerintem.

Cesare4ever - 2016. 08. 13. 17:31

Bárcsak lenne 4. évad. Így nem érhet véget..
Nem tudjuk mi lett Cesare-val vagy Lucrezia-val…
Vagy a Pápával…
Életem legjobb sorozata.
Az elején nem akartam megnézni mert ez is olyan harcolós,csatás..na meg persze a múltban játszódik..De tévedtem. Ez volt a leg jobb sorozat amit valaha láttam.
Most megnézem Francois Arnaund többi filmjét majd újra visszatérek rá. Nagyon imádtam. Cesare+Lucrezia :3

Hamupipacs - 2017. 09. 19. 02:50

Nos, én most jutottam ide. A Poldark 3. évada után. Nagy élmény volt!
Az idő előtti befejezésben nekem az ugyancsak az Itálai-félszigeten játszódó Rómának a párja.
A testvérszerelem ügyben én egy realisztikusabb megközelítésre számítottam. Mondjuk egy közeli kapcsolat a testvérek közt és utána félreérthető helyzet.

Spoiler! Érdekes volt a felvezetése is, hiszen Cesare-nak előtte jelzés szinten sincs szeretője.
Nagy meglepetés volt, hogy a Farnese pápa karrierje innen indul. Ő lesz az, aki nem választja el VIII. Henriket a feleségétől.

Annak meg külön örültem, ha hazai helyszíneket, színészeket ismertem fel. Például az előző évadban az egymással vetélkedő Orsini, Colonna…. családok képviselői Tatán az Angolparkban lévő Műromoknál találkoztak Caterina Sforza emberével.

Ja, és kiszúrtam, hogy a Last Kingdomban Alfréd királya itt még francia követ volt. A GOT legutóbbi évadában Greyjoy királya itt még egy Orsini volt.

Ide írd


kötelező

(kötelező, de nem adjuk ki senkinek)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz