login |

The Neighbors: vége az 1. évadnak – írta mark

2013. 09. 02. 15:01 - Írta: vendegblogger

8 hozzászólás | kategória: 2013/14, kritika,

– I feel I just need another six or maybe seven more seasons… I mean years, before I figure it all out.
– Four would be fine.
– At least, yeah.

Még márciusban ért véget a Földön élő földönkívüliek kalandjairól szóló szitkom, a The Neighbors első évadja, amit ősszel követni fog egy újabb, hiszen az ABC berendelte a második szezont – a tavalyi szitkomkínálatból csak a The Mindy Project-nek sikerült hasonló bravúr. Pedig a kritikusok nagyon utálták, a Junkie íróit és komentelőit is eléggé megosztotta a pilot (winnie pilotkritikája – 6/10human piltkritikája – 1/10).

Az évad eleji csenevész megoldások után nagyon jól megtalálta a sorozat azt az utat, ami mentén jó szórakozást biztosíthat állandó nézőinek. A The Neighbors tökéletes kikapcsolódás a könnyed, sokszor elvetemült és idióta humort szeretőknek, bár éppen ezért biztosan lesznek olyanok is, akik egyszerűen egy percet sem tudnak belőle megnézni. Amíg nem térnek le erről az útról a készítők, addig megmaradnak a rajongók, hiszen a karakterek abszolút kedvelhetőek.

Az első évad során egyébként számos közhelyes témát dolgoztak fel a készítők (karácsony, Hálaadás, Halloween, betegség, kempingezés, musicalek, apa-fia konfliktus), amelyek azonban az esetek többségében jól működtek, érdekes volt látni, miként birkóznak meg az idegenek ezekkel a földi szituációkkal.

A sokszor agyzsibbasztó poénok többsége az űrlény családhoz köthető, akik próbálnak minél több mindent megtanulni a földi életről, amiben legnagyobb segítségük a szomszéd család, Weaverék. A történeten belül nagy előrelépés nem történt, habár némi szerelmi civódás végig jelen volt, s a fináléban még egy családi probléma ütötte fel a fejét cliffhangerként.

Aki nem ismerné a sorozatot, annak leírom, hogy Larry Bird, az idegenek helyi közösségének vezetője, családapa, férj és hatalomra éhes, univerzális vezető, aki azonban a Földön nem tudja erejét kiteljesíteni. Felesége, Jackie egy jószívű asszony, aki mindenben férje mellett áll. Nagyobbik fiuk, Reggie talán a család leggyengébb pontja, Giselle-lel való kapcsolata inkább volt idegesítő, mint szórakoztató. A legfiatalabb tag pedig Dick Butkus, aki talán az egész évadban kereste helyét, volt ő családanya-pótlék és barátnő is.

A földi család, Weaverék családfője Marty, a tisztességes dolgozó, aki azonban a mindennapokban eléggé ügyetlen, de szerencséjére itt vannak az idegenek, akik még nála is ügyetlenebbek. Debby, a felesége számomra sokszor volt idegesítő, súlytalan, amúgy egy átlagos amerikai anyuka, aki reggel a gyerekeket iskolába viszi, elvégzi a házimunkát – meg persze a másik bolygóról jött szomszédasszonnyal múlatja idejét.

A legnagyobb gyerekük, Amber talán a legígéretesebb karakter. Sokszor életunt, szarkasztikus viselkedése nagyon jól illeszkedik ebbe az abszurd helyzetbe, amibe került a családja. Viszont elég nagy negatívum, hogy a két kisebb gyerek azonban majdhogynem felesleges, igazán nagy szerepük nincs is a sorozatban szerintem.

Amber és Reggie kapcsolata az évadzáróban teljesedett ki igazán, kettejük kapcsolata és személyiségük ütközése/ütköztetése a következőkben még számos érdekes és humoros jelenetet szülhet. (A pár egyesülését megzavaró Giselle pedig hihetetlenül irritáló volt.)

A tovább mögött röviden a fináléról, spoileresen. Ha ugyan lehet nevezni a történteket spoilernek.

Az évadzáróban kicsit semmiből jöttnek éreztem a történteket, hogy egyszer csak megjelentek a Földön kívüli földönkívüliek. Előre ki lehetett találni, hogy úgyis meglépik Larry Birdék hazatérését, miképp azt is lehetett sejteni, hogy valószínűleg maradni akarnak és maradni is fognak.

Kiemelendő, hogy az idegen-fővezér szerepében neves vendégszereplőt köszönthettünk (George Takei). Természetesen boldog vég kerekedett, bár belengették, hogy „ezzel még nincs vége, visszajövünk”-szálat, de véres mészárlásoktól és könyörtelen földönkívüli-inváziótól valószínűleg nem kell tartanunk a későbbiekben sem.

8 hozzászólás Ne habozz!

goodjohnwin - 2013. 09. 02. 15:37

Az ilyen sorozatoknál csak azon csodálkozom (pár évvel később, amikor felfedezem, hogy itthon is megy valahol, szigorúan délelőtti-kora délutáni burnout sávokban), hogy ezek főműsoridőben mennek az USA-ban.
Amúgy semmi baj nincs vele, aranyos-agyhalott, de szórakoztató.

Khaal - 2013. 09. 02. 15:48

Számomra igazi guilty pleasure a sorozat. A poénok sokszor iszonyat agyzsibbasztóak, a karakterek fárasztóak, a színészi játék egy hullámvasút, de agyeldobós kikapcsolódásnak megteszi.

Az viszont rejtély számomra hogy hogyan kaphatták meg a második évadot.

Frank Luck - 2013. 09. 02. 16:23

Nekem csalódás volt (van, mert még nem végeztem teljesen az első évaddal). Nem az “űrlénykedéssel” van bajom (azt tán még keveslem is), csak valahogy nagyon “családi”, túl sok a gyerek, a fele is bőven elég lenne. Én azt hiszem kiszállok, miután letudtam az évadot.

clark - 2013. 09. 02. 17:34

nekem bejött és végig is néztem,úgy jó ahogy van,várom a 2.évadot

kiskiraly - 2013. 09. 02. 19:05

Nem csak Takei volt a vendégszereplő az utolsó részben hanem Luke Skywalker is ;)
Én is csak pár részt láttam belőle, néha elég fárasztó egy sorozat.

Royale Bluff - 2013. 09. 02. 22:21

Kicsit alulértékeltnek érzem a sorozatot. Vígjátékként valóban nem túl kiemelkedő, de a körülményekhez képest (szerda este nyolc harminckor országos csatornán futó komédiáról van szó, nyilván nem várhatunk Mad Men szintű kidolgozottságot/korrajzot) sokszor egész értékelhető társadalomkritika (a country club-os epizód) vagy a (nyugati) kultúráról való “elmélkedés”, görbe tükör (halállal vagy iskolarendszerrel foglalkozó rész) alakul a heti témából, és a popkult/meta utalások is meglepően gyakoriak (alap a Mork&Mindy és Űrbalekok említés, vagy hogy a 14. rész címe “The Back Nine”, bár a többié is megér egy pillantást)

Magamból kiindulva tudom, hogy a hatásosnak hitt idézet sokszor nem jön át eléggé írásban, de egy-két morzsa a jobb pillanatokból:

(az emberek meglátják, hogy az idegenek növényeket tartanak a vécécsészéjükben)

Marty: You people keep plants in your bathrooms?
Larry: It’s true, Marty. We grow gardens in the room next to our sleep chamber. You keep a sewer there. Yes, I guess we are the crazy ones.

(meghal a kertész, a földi család kisfia elkezd foglalkozni az elmúlással)

Max: But if you guys die, I’ll be all alone.
Marty: Hey, what if I promised you that we all die at exactly the same time? Would that make you feel better, sport?
Max: Are you nuts? How would that make me feel better?
Debbie: Did you just promise our son a murder/suicide pact?
Marty: I’m regretting the choice.

(a földi feleség aggódik, hogy mit fognak szólni férje bigott szülei a különc szomszédokhoz)

Debbie: Okay, how are you gonna explain the Bird-Kersees to your folks?
Marty: Well, you know, they’re… they’re better at blending in now. And when my parents see a white guy with a black lady, an Asian kid, and a redhead, they’re not gonna be much into conversation, so…
Debbie: At last, an upside to racism.

(Nem akartam elkezdeni a második évadot, de a hozzászólás írása közben rájöttem, hogy jobban kedvelem ezt a sorozatot, mint emlékeztem :D)

goodjohnwin - 2013. 09. 03. 09:46

@Royale Bluff: igazad van, tényleg sok volt az ilyen elszórt egysoros bölcselet, ha másért nem, ezek miatt simán veri az agyonhájpolt, túlértékelt HIMYM-t

mogsta - 2013. 09. 04. 10:55

életemben a legnagyobbat sorozaton ennek az egyik mondatán nevettem:

“Oh yea, and what else you want me to do to our daughter?”

Ide írd


kötelező

(kötelező, de megtartjuk magunknak)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz