login |

Hard Knocks: a 8. évad – írta jjncaa

2013. 09. 08. 17:10 - Írta: vendegblogger

4 hozzászólás | kategória: doku, kritika, ,

Kedd este, szokásosan még az NFL alapszakaszának kezdete előtt véget ért az amerikai futballrajongók kedvenc minisorozatának aktuális évadja. Mivel a Hard Knocks itthon sajnos egyelőre egyik csatornán sem megy, így szerintem megérné pár szóban megemlékezné a rettentő látványos és élvezetes sorozatról.

A Hard Knocks az HBO és az NFL Films koprodukciójában készül, utóbbiból már kikövetkeztethető, hogy a téma amerikai futball, azon belül is a profi liga világa. A marketingszöveg szerint ez “az első sportközpontú reality”, amivel kapcsolatban annyit fontos megjegyezni, hogy az NFL mélyreható ismerete abszolút nem szükséges a szórakozáshoz, de reality-ből sem a bulváros, kiszavazós vonulatra kell gondolni, csak a hangsúly az emocionalitáson van.

A széria egyes szezonjai öt részben követik végig minden évben egy csapat felkészülését az idényre, az edzőtábor kezdetétől az előszezon végéig. S tesszük mindezt beható részletességgel, szörnyen látványos felvételek kíséretében.

Az első évad 2001-ben volt, 2002 után 2007-ben tértek vissza, a 2013-as szezon a nyolcadik kiadást jelentette, mert két évvel ezelőtt a lockout (a játékosok szakszervezete és a liga közötti vita) még bekavart.

Viszont a Hard Knocks sorsa a következő évekre biztosított, igaz a klubok nem kapkodnak a lehetőség iránt, 2009-hez hasonlóan idén is a Cincinnati Bengals került a középpontba. A csapatoknak nyilván kissé nyűg lehet a sok – akár még az edzők irodáiba is bekötött – kamera, de egy jó sajtóra vágyó franchise-nak remek alkalom ez a rivaldafénybe kerülésre.

Az USA-ban az NFL mondjuk népszerűsítésre már nem szorul, de imidzsének használ, mert gyakran vádolják őket, hogy kőkemény üzlet lett az egész [elterjedt a No Fun League gúnynév is], de itt hús-vér embereket látunk, nevetéstől a könnyekig vezet az érzelmi hullámvasút.

A sorozatjunkie-knak meg nem kell különösebben magyarázni, hogy az HBO garancia a minőségre, az NFL Films pedig a maga műfajában vált korszakalkotó tényezővé (érdemes rákeresni pár videójukra a nagyobb megosztókon), tökéletes páros.

A Hard Knocks gyártása olyan, mint repülőgépet építeni repülés közben.
/Az NFL Films tavaly elhunyt legendás producere, Steve Sabol/

Nagyon igaza volt, hiszen a 40 fős helyszíni stáb csupán a kezdetekre tud előre felkészülni, majd ugye 7 napjuk van, hogy adásra kész 55-60 perces részt állítsanak össze a producerekkel közreműködve. Hetente körülbelül 300 órányi anyagot vesznek fel, a fő sztorivonalakon kívül minden más “rögtönözve” alakul ki.

Megvannak persze a panelek (újoncok beilleszkedése, sérülések és szerződésbontások drámája, kémia a kereten belül, edzők szerepe, stb.), azonban míg nem megy élesben a dolog, úgysem derül ki, hogy kik az igazán szórakoztató figurák, színes egyéniségek, melyek az érdekes és elmesélendő történetek.

Ehhez képest és amúgy is fantasztikus, ami végeredményként elénk tárul, akaratlanul is szorítunk a fókuszba állított peremembereknek (akik azért küzdenek, hogy egyáltalán megragadjanak az 53-as keretben és az NFL-ben), átérezzük az edzésmunka fáradalmait és így tovább.

A 2013-as kiadás talán a legjobban eltalált keveréke az említetteknek, noha a Bengals papíron nem tűnt kifejezetten nézőcsalogatónak, ráadásul a duplázás is aggodalomra adott okot, ám egy pillanatra nem volt “ezt mintha már láttuk volna”-érzés.

A Hard Knocks mindig tud újat mutatni, szóval a sportágat szeretőknek kötelező program, egyedül csak annak nem ajánlom, aki attól tart, hogy véletlenül megkedveli az amerikai futballt…

/A szerző a Bowl.hu szerkesztője./

4 hozzászólás Ne habozz!

marcilu - 2013. 09. 08. 17:17

Nagyon jó kedvcsináló… Megvan az egyik évad, meg kellene nézni, azt hiszem, ez volt a “kezdőrúgás”. :)

LaCRossE - 2013. 09. 08. 18:31

Mondhatni, egy méltatlanul hanyagolt sorozat. :)

winnie - 2013. 09. 08. 18:43

én végre megnéztem, az előző szezonokat valamiért csak elkezdtem, most viszont jó volt látni, erős dara volt. marha érdekes meló lehet így, “kapkodva” összeállítani,

kisakos - 2013. 09. 09. 00:29

James Harrison a legnagyobb király :)

Ide írd


kötelező

(kötelező, de nem adjuk ki senkinek)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz