login |

Perception: vége a 2. évad első felének

2013. 09. 09. 15:06 - Írta: Casey Novak

5 hozzászólás | kategória: kritika,

Egy 2 részes zárás után őszi álmot aludni tér a Perception, és második évad fennmaradó részeit majd csak télen láthatjuk, és jövőre, mint már olvashattátok, jön a harmadik szezon. Várjuk?

Én biztosan. Mert – és csak ismételni tudom önmagam – bár még mindig semmi kiemelkedőt nem alkotott a Perception, de a hangulatával, és a laikusok számára érdekes orvosi eseteivel azért csak le tud kötni hétről hétre. (Anno a Mental is a különböző pszichiátriai betegségek bemutatásával fogott meg a maga kis bugyutasága ellenére – nézte azt valaki itthon?)

Nem egy olyan eset volt, amit nem fogok egyhamar elfelejteni, például a 2×03 az akaratlan vakságról (inattentional blindness), ami szerintem marha érdekes, (terjedt az a kis videó a neten a kosárlabdázó fiatalokról, amiben senki nem vette észre a gorillát – na ez az a jelenség), vagy a 2×02, amiben a Capgras-szindróma kerül előtérbe, mikor a beteg azt hiszi, hogy közeli barátait, rokonait kicserélték, nem az igazi emberekkel beszél, vagy a záró epizódban egy katona betegsége, amit itt nem részletezek, mert ellőne pár poént.

Persze ezek nem feltétlenül tudományosan korrektül vannak megjelenítve, vannak is emiatt felháborodott hangok, de nem dokumentumfilmként, fenntartásokkal kezelve teljesen jó arra, amire szánták: szórakoztatásra.

A második rész egyébként Star Trek rajongóknak kötelező: két volt ST-es író, és LeVar Burton mellé most egy epizód erejéig beugrott vendégszerepelni Robert Picardo, és még Star Wars-os és Star Trek-es poénok is keverednek egymással. Folytatom a tovább mögött spoilerekkel.

Hiába jók az ügyek, ha közben a magánéleti szállal lehúzzák a színvonalat. Nem nagyon, de azért csak idegesítő a dolog. A Daniel-Caroline szakítás már az első részben megjósolható volt, pirospont annyiban jár az íróknak, hogy ezt rögtön a második epizódban meg is lépték. Hirtelen, mint a ragtapaszt, így kell ezt.

Aztán megérkezett Miranda, Pierce doki gimis szerelme, és most nem tudom örüljek-e vagy sírjak. Mert hogyne, kell a szereplőknek érzelmi szál, értem én, de ha most újra kezdik a fél évados szenvelgést, csak másik nővel, akkor én is agybajt kapok, még nem tudom milyet.

Donnie mintha kezdené megtalálni  a helyét, a sztori meg kezd arra haladni, amerre nem akartam: Kate megbocsátani látszik. Erre is csak azt tudom mondani, mint az előző boldog párra: vagy igen, vagy nem, de ne táncoljanak ezen sokáig. Tessék nyomozni, vagy párkapcsolatban, vagy szinglin, nem érdekel, vegyük lejjebb a társkereső vonalat.

Egyébként az ügyek között is volt pár gyengébb, csak hogy ne mindig dicsérjem a sztorikat, a Caleidoscope nekem valamiért nem tetszett, bár a karaokés rész miatt megérte végignézni, és hát…. ööhmm… Kate.

Az Asylum sem volt a legerősebb (szörny a pincében, komolyan?), a dupla záró rész pedig kimondottan nem jött be. Orvosilag az is jó volt, főleg az éneklős megoldás (ami viszont tudományosan egyáltalán nem volt korrekt, de minek olvasok egyáltalán utána?), de egyébként fárasztó volt, és kiszámítható. Tegye fel a kezét, aki nem tudta előre, hogy Kate ártatlan, és a csaj le van fizetve!

Na jó, arra nem jöttem rá, hogy a papa is benne van, de ez sem volt az évszázad meglepije. Hálát adok viszont azért, hogy nem a 2×09 cliffhanger-ével köszöntek el a nyártól, mert akkor lehet, hogy télen már nem folytatnám a sorozatot.

Így viszont fogom, várom a mindig tökéletes tanulságokat levonó leckéket doktor Pierce-től, a szórakoztatóan furcsa, de segítőkész hallucinációkat és az elszállt ügyeket.

5 hozzászólás Ne habozz!

Ancsa - 2013. 09. 09. 15:49

Jó kis sorozat ez, a kritikával egyetértek, köszi érte!

.tnm - 2013. 09. 09. 16:30

btw. Robert Picardo StarGate-es is (SG1, SGA), csak, hogy teljes legyen a káosz

Dark Energy - 2013. 09. 09. 19:39

Na, akkor azt a második részt megnézem.

Coraline - 2013. 09. 09. 22:01

Jó a kritika, és egyet is értek vele. A Kate-Donnie szál nem hiányzik, a Miranda dolog meg még kevésbé, de még mindig jobb, mintha a “hozzuk össze a főszereplőinket” “csavart” lépték volna meg. Szórakoztató, és Eric McCormack jó színész, szóval én fogom követni a télen, és a következő évadot is.

Amelia38 - 2013. 09. 09. 22:34

Klassz sorozat, nekem orvosisként meginkább bejön ez a krimi-orvostudomány keverés. Megszállott krimirajongóként hajlamos vagyok a legkisebb magánéleti száltól is a falnak futni, pont az intrika az, ami nem nekem való. Itt mégis tetszik a Kate-Donnie vonal, de talán csak mert Donnie karaktere szerintem jól megírt, szerethető, kellően humoros és rámenős.
Ez a főszereplő szerelmi életéről nem mondható el, sajnos mindkét felbukkanó hölgy unalmas, nincs bennük semmi érdekes így számomra csupán felesleges töltelékjelentek, amikor szerepelnek.
A kritikával is egyetértek, valóban pár remek rész mellett bőven akadt gyengébb is, de összességében nagyon várom a folytatást.

Ide írd


kötelező

(kötelező, de megtartjuk magunknak)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz