login |

Miss Fisher’s Murder Mysteries: kezdett a 2. évad

2013. 09. 10. 22:09 - Írta: winnie

7 hozzászólás | kategória: Ausztrália megmutatja, kritika,

Aki olvasta a Miss Fisher’s Murder Mysteries-ről írt kritikámat, az tudja, hogy mennyire bejött krimirajongó énemnek az 1920-as évek Ausztráliájában játszódó klasszikus, békebeli magánnyomozó(nő)s sorozat. Valójában semmi kiemelkedőt nem láttunk, a történetek egy regénysorozatra épültek, de szerethető lett a sorozat. Jópofa, de egyszólamú karakterek, a modern rendőségi vívmányok hiánya és persze a két főhős között szikrázó, de egyelőre jórészt feloldatlan feszültség és folytonos évődés jellemezte az első szezont.

Most pedig elkezdődött a 2. évad, aminek az lesz az egyik érdekessége (gondolom), hogy az íróknak saját sztorikat kell kitalálniuk, ugyanis nemsokára elfogynak a könyvek, amikre alapoztak. Tavaly talán egy ilyen volt, de ha jól néztem a második évados premier már saját kútfőből származott. Most mondjam azt, hogy olyan is lett?

Anno panaszként említettem meg, hogy a könyvek feldolgozása kissé nehézkes 55 percben, hiszen valahogy bele kell zsúfolni mindent egyetlen részbe. Most viszont kiderült, hogy akkor sokkal jobban jártunk, hiszen ezúttal meg egy zsenge vázat akartak kipótolni mindenféle töltelékkel. Ráadásul a töltelék volt az, ami legalább érdekesre sikeredett.

Nem lesz ez így jó, remélem a folytatásra összekapják magukat a készítők. Nem mintha fenyegetné részemről a kasza a Miss Fisher’s Murder Mysteries-t, mert kell egy ilyen klasszikus krimi a táncrendembe, de ettől még igazán kitalálhatnának valami érdekesebbet.

Igazából nem tudom megfogni, hogy mi nem tetszett a 2×01-ben, hiszen a bezárt ajtós szobában elkövetett gyilkosság klasszikus krimitoposz – talán az, hogy ennyire erőltetetten vonták be az ügybe mind Jack, mind Dot magánéletét (előbbiét volt felesége, utóbbiét testvére miatt). Vagy egyszerűen csak az ügy, valamint a gyanúsított karakterek voltak semmilyenek. (Hmm, jól sejtem, hogy a volt feleség + pasija-szál még elő lesz véve a szezon során?)

Közepes, ásítozós epizóddal kezdte tehát a 2. szezonját a Miss Fisher, amit tényleg csak az húzott fel 4-5/10-re, hogy egyrészt Dot ismét megbotrákozódhatott párszor, márészt pedig, hogy Phryne és Jack minden egyes közös jelenete (főleg a fülledtebbek) aranyat ért.

Sajnos a többiek jelenléte csak jelzésértékű volt, de a két főhősnek köszönhetően nem is érdemes tovább panaszkodnom. De az biztos, hogy ők nem lesznek ahhoz elegek, hogy a 2. évadról is olyan pozitívan nyilatkozzak, mint az elsőről.

7 hozzászólás Ne habozz!

toxigen - 2013. 09. 10. 23:28

Doty-t mindeki figyelmébe ajánlom a következő eyecandy választáskor! Igen bájos,és nagyon a helyén van mindene…

symor - 2013. 09. 10. 23:57

Szerethető vonásai ellenére is még mindig ugyanolyan lapos, mint volt. És mivel a barátnőm megölne, amiért nem adok ismét hangot a csalódottságának (mivel lelkes olvasója az eredeti Miss Fishernek) hozzá kell tennem Kerry Greenwood könyvei ennél sokkal izgalmasabb, bájosabb és szexibb képet festenek főszereplője világáról.

Egyébként 20 kötet jelent meg eddig (a legújabb októberben fog megjelenni) és állítása szerint eddig is több eltérés volt a sztorikban.

Esse Davis továbbra is 15 évvel idősebb a könyvbéli Miss Fishernél és ezt idézem “ami rosszabb, hogy idősebbnek is látszik, mint egy hóbortos vénlány, egy valódi okos csitri helyett, nézd már a nyakát…”

Hozzáteszem én már rég nem nézném a sorozatot, ő meg azért teszi, hogy bosszankodjon, ki érti ezt :)

Egyedül Dot alakját kedveli, aki állítólag nagyon el lett találva a sorozatban is.

Ezennel pedig megszűnök szócsöve lenni, amíg engedi :P

giruy - 2013. 09. 11. 20:59

Egy kicsit off: londoni kiadónál dolgozom, épp most írom a Phryne Fisher sorozat 4-10 kötetének a szerződését (szép új kiadás); a cikk miatt belenéztem a sorozatba, és valószínűleg végig is fogom nézni, hogy ha legközelebb egy macerás klauzulához érek, akkor legyen insprirációm. Köszönöm szépen.

Stüni - 2013. 12. 03. 19:36

Vajon mért nem adták le a 2. évad 13. részét még? Lehet tudni?

polka.dots - 2013. 12. 18. 21:55

A 13. rész 2013.12.22-én kerül adásba.

Móni - 2014. 01. 04. 19:09

ÁÁh, én imádom a sorozatot:))
Szeretem a detektíves filmeket (pl. Poirot nagyon) ellenben Miss Marple-t szegényt ki nem állhatom… Sajnos nem bírom a kotnyeles vénasszonyokat, mint Marple:D ÉS pont emiatt jön be nagyon Phyrne:D!
Írtátok, hogy a könyvekben fiatalabb, lehet kapni itthon? Mert nagyon szívesen megvenném és elolvasnám:))
Remélem a 2. évad is lesz a story-n…

István - 2015. 03. 31. 04:26

Én nagyon szeretem a detektíves filmeket: Poirot,Miss Marple, Agatha Christie, minden féle formában és menyiségben.

Ide írd


kötelező

(kötelező, de nem adjuk ki senkinek)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz